07 September 2007

‘Bad apples in civil service must go’

NSTP

PUTRAJAYA: The country's top civil servant wants to make an example of the bad apples in the public service.

"We need to take them out of the system. These bad influences must be dealt with and serve as a reminder to the rest of the civil servants," Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan said.

He is especially upset over alleged corrupt practices involving government servants.

During a dialogue at the National Integrity Convention here yesterday, he expressed disappointment over the recent case involving a 26-year-old officer with the Land and Mines Department.

The officer is being probed by the Anti-Corruption Agency on suspicion of receiving a RM2 million bribe last year as an inducement to change the status of land as well as for other favours.
Earlier, during the plenary session, Sidek, who is also the chairman of the Malaysia Institute of Integrity, outlined a set of priorities known as Target 2008 aimed at achieving the objectives of the National Integrity Plan. They are:

• Effectively reduce corruption, malpractices and abuse of power;

• Increase efficiency of the public delivery system and overcome bureaucratic red tape;

• Enhance corporate governance and business ethics;

• Strengthen the family institution; and,

• Improve the quality of life and people’s well-being.

Present were Education Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein and Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Cuti bersalin tanpa gaji tidak jejaskan sektor awam

Utusan Online

PUTRAJAYA 4 Sept. – Langkah kerajaan membenarkan cuti bersalin tanpa gaji bagi kakitangan awam daripada 90 hari kepada lima tahun tidak akan menjejaskan operasi pentadbiran kerajaan, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, tidak semua kakitangan awam akan memohon cuti bersalin maksimum selama lima tahun dan dalam hal ini ketua-ketua jabatan mesti bijak mengurus perkara itu.

“Saya tidak fikir 200 hingga 300 orang ambil cuti (sampai) lima tahun.

“Ia berhubung kait dengan penjagaan anak. Kita nak bagi kesempatan kepada mereka beri perhatian kepada usaha mendidik dan membesarkan anak-anak. Dan tidak semestinya mereka hendak ambil cuti sampai lima tahun,” katanya.

Perdana Menteri berkata demikian pada sidang akhbar selepas melancarkan e-Merah dan Portal I Cerve U di sini hari ini.

Semalam, kerajaan bersetuju melanjutkan cuti bersalin tanpa gaji bagi kakitangan sektor awam daripada 90 hari sekarang kepada had maksimum lima tahun berkuat kuasa serta-merta.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan peraturan baru itu berkata, keputusan tersebut dibuat sejajar dengan hasrat kerajaan supaya anak-anak menerima pendidikan awal yang sempurna.

Keputusan yang dibuat Kabinet dalam mesyuarat mingguan Rabu lalu akan memberi kemudahan tambahan kepada seramai 563,000 wanita yang bekerja dalam sektor awam daripada keseluruhan 1.3 juta kakitangan kerajaan.

Menurut statistik Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, sebanyak 10 peratus atau 24,300 daripada 243,000 kakitangan sektor awam berusia antara 18 hingga 39 tahun melahirkan anak setiap tahun.

Menurut Abdullah, beliau yakin semua ketua jabatan boleh mengurus perkara berkenaan kerana jika 10 orang dari jabatan yang sama mahu mengambil cuti bersalin tanpa gaji sudah tentu ia menjejaskan sedikit kerja-kerja di jabatan berkenaan.

Tetapi, katanya, jika ketua-ketua jabatan tahu menguruskannya menerusi pertukaran-pertukaran tertentu ia sudah tentu tidak akan menjejaskan operasi jabatan.

Perdana Menteri berkata, tidak semua kakitangan awam mengambil cuti bersalin kerana sesetengahnya mengambil cuti tanpa gaji kerana mengikuti suami bertugas di luar negara.

“Mungkin ada antara mereka berkahwin dengan diplomat yang berkhidmat di luar negara dan dia serta anak-anak ingin ikut suami ke luar negara,” katanya.

Menjawab satu soalan Abdullah berkata, kerajaan akan terus menambah bilangan anggota pentadbiran awam di sektor-sektor yang memerlukan.

“Ini suatu perkara yang akan berlaku. Di mana yang tak perlu ditambah, tak perlu tambah,” katanya.

Isu cuti bersalin 5 tahun - Tumpuan penuh kepada anak -- Setuju

Utusan Online

PUTRAJAYA 4 Sept. – Kakitangan awam menyifatkan keputusan kerajaan melanjutkan cuti bersalin tanpa gaji bagi sektor itu daripada 90 hari kepada had maksimum lima tahun adalah wajar khususnya bagi ibu bapa yang mempunyai anak bermasalah kesihatan atau pergaulan dengan rakan sebaya.

Rata-rata mereka yang ditemui di sini hari ini, berpendapat tempoh cuti tersebut sesuai bagi membolehkan pasangan berkenaan memberi tumpuan sepenuhnya kepada anak yang menghadapi masalah sedemikian.

Anon Zainuddin, 48, berkata, keputusan kerajaan itu sekurang-kurangnya memberi kelegaan kepada ibu bapa yang berhadapan dengan masalah seperti itu.

Ini kerana, katanya, mereka tidak perlu lagi bimbang atau risau dengan prestasi atau mutu kerja masing-masing.

‘‘Walaupun ibu anak itu ambil cuti tanpa gaji sehingga dua tahun tetapi dalam tempoh itu, mereka boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada anak masing-masing sebelum menghantar ke taska atau rumah pengasuh,” katanya.

Kerajaan bersetuju melanjutkan cuti bersalin tanpa gaji bagi kakitangan sektor awam daripada 90 hari sekarang kepada had maksimum lima tahun berkuat kuasa serta-merta.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan peraturan baru itu berkata, keputusan tersebut dibuat sejajar dengan hasrat kerajaan supaya anak- anak menerima pendidikan awal yang sempurna.

Aidil Abdullah, 40, berkata, keputusan itu sudah pasti akan melegakan wanita yang mempunyai anak.

‘‘Saya percaya dengan keputusan itu, pekerja wanita berkenaan tidak akan berada dalam dilema antara tekanan untuk meningkatkan mutu kerja dan pada masa yang sama, terpaksa menjaga anak yang bermasalah,” katanya.

Bagi Siti Hatijah Md. Ali, 36, keputusan tersebut tidak akan menjejaskan produktiviti negara kerana ia mampu mengelakkan wujudnya suasana yang kurang selesa di jabatan berkenaan.

‘‘Dengan kata lain, pihak pengurusan sudah boleh membuat perancangan awal bagi mengisi kekosongan sementara yang ditinggalkan oleh pekerja wanita yang mengambil cuti tanpa gaji,” katanya.

Bagaimanapun bagi Safina Yusof, 31, keputusan kerajaan itu tidak seharusnya disalahgunakan oleh pekerja wanita yang bersalin.

‘‘Saya anggap ia sesuai bagi wanita yang mempunyai anak yang benar-benar bermasalah sahaja kerana setiap kementerian mempunyai taska sendiri dan setiap pekerja boleh datang lihat anak masing-masing pada bila-bila masa,” katanya.

Isu cuti bersalin 5 tahun - Tidak praktikal -- Tidak setuju

Utusan Online

IPOH 4 Sept. – Tidak praktikal, begitulah reaksi Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) terhadap keputusan kerajaan melanjutkan cuti bersalin tanpa gaji bagi kakitangan sektor awam kepada had maksimum lima tahun.

Presidennya, Omar Osman berkata, selain boleh menjejaskan prestasi kerja kakitangan awam yang mengambil cuti itu, ia juga akan membebankan petugas lain serta menjejaskan pendapatan sesebuah keluarga.

Menurut beliau, apa yang sebenarnya diinginkan oleh CUEPACS ialah kerajaan meluluskan permohonan cuti bersalin kepada 84 hari dengan gaji penuh berbanding 60 hari sekarang dan kemudian diikuti dengan cuti tanpa gaji selama tiga bulan.

“Sebenarnya cuti bersalin 84 hari dengan gaji penuh lebih dinantikan oleh 65 peratus kakitangan awam wanita kerana ia lebih praktikal, kalau cuti itu tidak cukup mereka boleh sambung cuti tiga bulan tanpa gaji.

“Cuti tiga bulan tanpa gaji itu pun tidak dapat sambutan apatah lagi lima tahun. Tambahan pula kalau cuti lama sangat hanya akan menjejaskan gratuiti mereka sendiri,” katanya di sini hari ini.

Omar memberitahu, CUEPACS sebenarnya agak terkejut dengan keputusan kerajaan itu kerana Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sebelum ini tidak pernah berbincang mengenai perkara itu dengan pihaknya.

Jelas beliau, jika perkara itu dibincangkan terlebih dahulu sudah pasti banyak masalah yang mungkin timbul akan dapat diberi perhatian kerana ia melibatkan jumlah pekerja wanita yang sangat ramai.

“Cuba bayangkan kebanyakan kakitangan awam adalah dari kumpulan sokongan satu dan dua yang seramai 850,000 orang dan saya yakin tidak ramai yang akan mengambil cuti sampai lima tahun itu, walaupun JPA kata cuti itu demi mewujudkan sebuah keluarga penyayang dan bahagia.

“Kalau isteri sudah tidak bekerja sudah tentu ekonomi keluarga terjejas. Jadi hasrat kerajaan untuk melihat keluarga bahagia mungkin tidak kesampaian kerana keluarga tidak cukup duit,” tambahnya.

Pengarah Eksekutif Persatuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan pula berpendapat, kerajaan tidak sepatutnya terburu-buru melanjutkan cuti bersalin tanpa gaji kepada kakitangan awam daripada 90 hari sekarang sehingga had maksimum lima tahun kerana ia boleh menjejaskan ekonomi negara.

Beliau berkata, dasar membenarkan pekerja wanita untuk mengambil cuti bagi satu tempoh yang lama turut memberikan persepsi buruk kepada golongan itu.

Katanya, bukan mustahil jika selepas ini majikan mungkin mengelak daripada mengambil golongan wanita untuk bekerja dengan mereka.

“Sebagai jalan penyelesaiannya, saya percaya majikan akan mengambil buruh asing dan mengakibatkan pengaliran mata wang kita ke negara asing yang lebih banyak,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Dalam hubungan ini Shamsuddin berkata, jika dasar sama dilaksanakan dalam sektor swasta, agak sukar bagi pihak majikan untuk memantau pekerja wanita sama ada mereka benar-benar menjaga anak atau mempunyai agenda untuk kepentingan diri.

Syor BPR dijadikan suruhanjaya

Utusan Online

PUTRAJAYA 6 Sept. – Konvensyen Integriti Nasional yang berakhir hari ini mengesyorkan agar Badan Pencegah Rasuah (BPR) dijadikan sebuah suruhanjaya.

Badan itu perlu menjadi sebuah badan bebas dan diberi kuasa untuk melakukan penyiasatan dan pendakwaan.

Perkara tersebut merupakan antara 21 resolusi yang diputuskan oleh lebih 1,200 peserta yang mewakili pelbagai sektor masyarakat pada konvensyen berkenaan.

Resolusi berkenaan dibacakan oleh Ahli Dewan Negara, Tan Sri Jins Shamsuddin di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada sesi petang konvensyen itu.

Turut hadir Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan dan Presiden Institut Integriti Malaysia, Datuk Dr. Mohd. Tap Salleh.

Selain itu, konvensyen yang sama juga mencadangkan diwujudkan Akta Pelindungan Saksi untuk menggalak dan melindungi pemberi maklumat tampil ke hadapan membuat satu-satu pengaduan.

Resolusi-resolusi lain termasuk:

* Mempergiatkan kempen melalui media cetak dan elektronik dari semasa ke semasa untuk memberi kefahaman kepada orang awam tentang integriti.

* Sistem penyampaian perkhidmatan awam perlulah jelas dan tidak menjadi bahan eksklusif sesebuah agensi atau individu serta ia perlu dikongsi bersama.

* Pemimpin yang dipilih dan bakal menerajui sesebuah agensi kerajaan mestilah dipilih berdasarkan kriteria-kriteria seperti berkarisma, telus, jujur, amanah, berintegriti dan bersikap acuh tak acuh.

* Mewujudkan sebuah unit yang berperanan untuk melihat dan mencari jalan penyelesaian kepada masyarakat yang tidak terlibat dalam proses atau peluang-peluang yang diwujudkan oleh kerajaan. Ini bagi memastikan semua kelompok masyarakat terlibat dalam proses penambahbaikan perkhidmatan awam.

* Pembentukan sikap integriti perlulah bermula daripada akar umbi masyarakat atau bangsa dan bukannya bersifat ad hoc iaitu menanti keadaan untuk bantu merubah.

* Dasar memberi kuasa dalam perkhidmatan awam perlu diteruskan kepada para pegawai bawahan.

* Memastikan wujud budaya `hands on' atau `walk-the-talk' dalam memastikan penyampaian awam berkesan.

* Jabatan atau agensi kerajaan perlu mengubah struktur organisasi dari semasa ke semasa untuk memastikan kesesuaian dengan keadaan semasa.

* Badan kawal selia serta dewan perniagaan perlu menggalakkan lebih banyak syarikat mewujudkan kod etika perniagaan masing-masing dan pada masa sama syarikat-syarikat di negara ini perlu digalakkan untuk mengguna pakai Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia serta Rukun Niaga Malaysia bagi meningkatkan tahap amalan etika perniagaan dan tanggungjawab sosial.

* Menerima pakai Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia serta Rukun Niaga Malaysia serta pensijilan standard perlu dijadikan sebagai salah satu daripada syarat untuk mendapatkan tender atau projek kerajaan. Cara ini boleh dijadikan sebagai insentif untuk syarikat-syarikat meningkatkan tahap amalan etika perniagaan masing-masing.

Customs sets up two hotlines

The Star

KUALA LUMPUR: The Customs Department will operate two budget hotlines to enable the public to make enquiries on taxes.

Both hotlines at 03-8882 2407 and 03-8882 2412 will be open from 3pm to 10pm today and from 8am to 5pm on Saturday.

Enquiries can also be made through facsimile at 03-8889 5884 or via e-mail to bajet2008@customs.gov.my. – Bernama

05 September 2007

Cuepacs terkejut cuti bersalin

Berita Harian

IPOH: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) terkejut keputusan Kabinet melanjutkan cuti menjaga anak tanpa gaji sehingga lima tahun kerana kesatuan itu tidak pernah diajak berbincang sebelum ini.

Presidennya, Omar Osman, berkata kesatuan itu akan membincangkan perkara berkenaan dalam mesyuarat Majlis Kongres Cuepacs di Kuala Lumpur, Ahad ini sebelum membuat sebarang keputusan.

Beliau berkata, Cuepacs lebih suka Kabinet memanjangkan cuti bersalin dengan gaji penuh daripada 60 hari sekarang kepada 90 hari.

"Jika wanita bersalin diberi cuti bergaji tiga bulan, saya yakin mereka akan bekerja dengan lebih baik," katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Omar berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan Kabinet Rabu lalu yang melanjutkan cuti tanpa gaji untuk menjaga anak daripada tiga bulan kepada had maksimum lima tahun.

Kelmarin, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata cuti panjang itu boleh diambil beberapa kali dengan tidak melebihi lima tahun dan kakitangan berkenaan masih layak menerima kenaikan gaji secara bersyarat selepas kembali bekerja.

Omar berkata, Cuepacs yakin kemudahan itu tidak akan dimanfaatkan oleh kumpulan kakitangan sokongan 1 dan 2.

Beliau berkata, kira-kira 85,000 daripada lebih sejuta kakitangan awam adalah dari kumpulan sokongan 1 dan 2, iaitu dua kumpulan yang menerima gaji terendah.

"Kebanyakan wanita bekerja untuk menambah pendapatan isi rumah dan jika mereka mengambil cuti secara berterusan selama dua hingga tiga tahun, pendapatan keluarga akan terjejas dengan ketara.

"Tambahan pula, 65 peratus daripada perkhidmatan awam terutama di Kementerian Pelajaran, Kementerian Kesihatan dan agensi lain adalah wanita.

"Bayangkan beberapa guru di satu sekolah atau sejumlah jururawat di satu klinik dan hospital mengambil cuti dua hingga tiga tahun. Apa akan jadi pada agensi ini.

"Ketua jabatan tentu tidak akan mengambil kakitangan baru kerana jawatan kakitangan yang bercuti sudah diisi tetapi penjawatnya tiada kerana bercuti panjang," katanya.

Omar berkata, Cuepacs juga akan meminta penjelasan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berhubung syarat kenaikan gaji tahunan kakitangan yang mengambil cuti tanpa gaji itu.

Syor geran R&D Mardi bertukar kementerian

Berita Harian

JOHOR BAHRU: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mahu peruntukan penyelidikan untuk Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) disalurkan menerusi kementerian itu dan bukan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti).

Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ketika ini, bukan saja peruntukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) Mardi disalurkan melalui Mosti, tetapi sejak Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dilancarkan, institut itu hanya memperoleh RM15 juta walaupun ia memerlukan RM200 juta.

Katanya, Mardi juga terpaksa membida peruntukan daripada Mosti bagi kegiatan penyelidikan.

"Mereka (Mardi) terpaksa bersaing dengan universiti tempatan serta agensi lain bagi mendapat peruntukan daripada kementerian itu (Mosti) sedangkan peranan Mardi penting dalam memastikan kelangsungan teknologi terkini bidang pertanian.

"Justeru, saya akan meminta kerajaan supaya Mardi diberi peruntukan terus melalui kementerian ini bagi menjalankan pelbagai penyelidikan sesuai dengan hasrat menjadikan pertanian enjin ketiga pertumbuhan negara," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama sempena Mesyuarat Pegawai-Pegawai Kanan Mardi serta Ekspo Sains dan Teknologi Mardi, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Johor (Persada) di sini, semalam.

Muhyiddin berkata, Malaysia perlu menghasilkan teknologi baru pertanian sama ada penghasilan benih atau tanaman selain mencipta jentera baru.

Beliau berkata, dalam RMK-8, 39 teknologi baru atau 7.9 peratus yang dihasilkan Mardi digunakan dalam pasaran komersial dan ia melebihi sasaran ditetapkan, iaitu 5.9 peratus.

"Dalam RMK-9, Mardi mensasarkan 14 peratus teknologi yang dihasil serta dibangunkan digunakan untuk pasaran komersial. Sudah tentu, mereka memerlukan peruntukan besar selain cepat bagi memastikan perkembangan teknologi berkenaan," katanya.

Muhyiddin juga berkata, Mardi perlu membangunkan modal insan supaya semua negara terus mempunyai saintis serta penyelidik tempatan dan sasarannya pada 2010, adalah melebihi 600 orang berbanding kira-kira 500 sekarang.

"Daripada 600 penyelidik serta saintis disasarkan itu, 25 peratus berkelulusan ijazah doktor falsafah (PhD) dan sudah tentu semua ini, memerlukan peruntukan besar," katanya.

More forensics personnel being recruited for police force

NSTP

Police forensics personnel will be increased to at least 300 by 2011.

Federal CID deputy director (intelligence/operations) Datuk Acryl Sani Abdullah said the beefing up of the department was part of the force’s five-year plan.

The force now has 191 forensics personnel. Most of them are based at the police forensic laboratory in Cheras, with the remainder at the Selangor, Penang and Kedah contingents.

“The plan includes each state having its own forensic department, with the number of personnel to be based on their needs.”

Acryl was speaking after handing over certificates to five doctors appointed as reference specialists at the police forensic laboratory in Cheras yesterday.
They are Dr Nor'ashikin Saim from Universiti Teknologi Mara, Dr Mohamad Hadzri Yaakob and Dr Zafarina Zainuddin from Universiti Sains Malaysia, Dr Umi Kalthom Ahmad from Universiti Teknologi Malaysia and Dr Liong Choong Yeun from Universiti Kebangsaan Malaysia.

The doctors, who specialised in various fields, will be assisting the police in analysing cases and problems.

Also present were forensic lab principal assistant director Datuk Abdul Malek Harun and his deputy ACP Dr Yew Chong Hooi.

Acryl said the Crime Scene Investigation department, to be set up at all police contingents, would also be needing more personnel.

BPR buka semula kes Penjara Kuching

Berita Harian


KUCHING: Badan Pencegah Rasuah (BPR) masih meneruskan siasatan penyelewengan projek pembinaan Penjara Baru Kuching di Padawan bernilai RM165 juta, yang terbengkalai sejak sembilan tahun lalu, dengan fokus kini terarah kepada kontraktornya.

Pengarah BPR Sarawak, Mohamad Yusoff Akope, berkata pihaknya sudah membuka kertas siasatan pertama berkaitan kes berkenaan, namun ia gagal kerana kekurangan bukti kukuh serta saksi berkelayakan.

"Kita terpaksa membuka semula kertas siasatan selepas siasatan peringkat pertama gagal mengaitkan mana-mana pihak dengan penyelewengan walaupun beberapa individu tertentu sudah dipanggil membantu penyiasatan.

"Setakat ini, pegawai dari Jabatan Penjara sudah memberi kenyataan ketika dipanggil tahun lalu, namun kita masih gagal untuk mengaitkan mana-mana pihak dengan penyelewengan," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas majlis penutupan 'Seminar Pencegahan Rasuah Bagi Badan Berkanun dan Syarikat Kerajaan Negeri Sarawak' di sini, semalam.

April tahun lalu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mengadakan lawatan mengejut bagi meninjau masalah kelewatan pembinaan mengarahkan BPR menyiasat dakwaan berlaku penyelewengan hingga menyebabkan projek pembinaan Penjara Baru Kuching di sini, terbengkalai sejak sembilan tahun lalu.

Projek pembinaan Penjara Kuching, adalah antara 'projek sakit' yang gagal disiapkan kontraktor sejak 1997, walaupun sebuah syarikat pembinaan baru sudah dilantik tahun lalu untuk menyiapkannya, namun ia belum dapat digunakan.

Yusoff berkata, siasatan peringkat kedua dilakukan Jun lalu lebih bertumpu kepada pihak kontraktor bagi mendapatkan penjelasan mereka mengenai status projek berkenaan.

"Pada peringkat pertama siasatan, kontraktor terbabit tidak dipanggil bagi memberi kenyataan kerana kita memberi fokus kepada aspek lain dengan pihak penjara sahaja dipanggil pegawai penyiasat.

"Siasatan lebih menyeluruh akan dilakukan dengan kita berharap kes ini dapat diselesaikan akhir tahun ini sebelum kertas laporan diserahkan kepada Peguam Negara untuk proses pendakwaan," katanya.

Mengulas mengenai penahanan atau tangkapan individu berkaitan kes itu, Yusoff berkata, siasatan mengenainya masih berjalan, namun tidak menolak kemungkinan ada pihak akan ditahan.

"Semuanya masih pada peringkat awal dengan siasatan baru dimulakan Jun lalu, tiada tangkapan dibuat setakat ini. Namun kita berharap ada perkembangan lanjut mengenai kes ini kerana siasatan mengenainya diarahkan sendiri oleh Perdana Menteri.

"Saya berkeyakinan kes ini dapat diselesaikan dengan cepat kerana sehingga kini ia sudah mencapai 40 peratus dengan tangkapan hanya dapat dilakukan selepas semuanya selesai," katanya.

Kementerian sokong NUTP

Berita Harian


Tindakan saman ibu bapa buat laporan palsu bela nasib guru


GEORGETOWN: Kementerian Pelajaran menyokong tindakan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyaman ibu bapa yang membuat laporan palsu terhadap guru.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata tindakan NUTP itu dapat membela guru dan mengelakkan mereka daripada terus teraniaya berikutan sikap segelintir ibu bapa.

Katanya, guru tidak harus bersikap bertahan saja, sebaliknya ada hak dan kebebasan untuk menyaman kembali ibu bapa yang mengemuka laporan palsu terhadap mereka.

“Ada segelintir ibu bapa menyerang guru hingga disiarkan dalam media berikutan pertelagahan peribadi atau bersandarkan emosi semata-mata, hingga menjejas kerjaya seseorang guru.

“Memang wajar tindakan NUTP itu. Ada segelintir ibu bapa yang sengaja menimbulkan masalah, membuat susah kepada sekolah sedangkan tanggungjawab guru banyak.

“Dengan tindakan ini, ibu bapa akan fikir dua tiga kali sebelum mengambil tindakan terhadap guru. Kita bukan sekat tapi kena berasaskan fakta,” katanya pada sidang media selepas merasmikan majlis sambutan ulang tahun ke-40 South East Asian Ministers of Education Organisation (Seameo)-Regional Centre for Education in Science and Mathemathics (Recsam) di sini, semalam.

Mengenai hukuman rotan pelajar di khalayak ramai, Hishammuddin berkata, cadangan menggubal semula undang-undang dan peraturan itu bertujuan membolehkan guru melaksanakan tugas tanpa perasaan bimbang dan ragu-ragu serta melindungi mereka daripada disaman.

Bagaimanapun, katanya, kementerian masih mengkaji peruntukan yang sedia ada bagi melihat kesesuaiannya.

Ancaman samseng -- Kerajaan didesak lindungi penguat kuasa yang kini takut bertugas

Utusan Online

Oleh Zaini Raban

IPOH 4 Sept. – Samseng-samseng kini semakin berani mengancam anggota-anggota penguat kuasa termasuk mengugut untuk menyerang, merosakkan rumah, harta dan mencederakan ahli-ahli keluarga mereka.

Sambil meminta kerajaan dan polis melakukan sesuatu untuk melindungi pasukan penguat kuasa yang menghadapi ancaman samseng dan tonto, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyifatkan ancaman tersebut kini berada pada tahap kritikal.

Presiden CUEPACS, Omar Osman berkata, anggota-anggota penguat kuasa yang memerlukan perlindungan polis daripada ancaman samseng ialah pasukan dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Empat pasukan lain ialah Kastam, Imigresen, Jabatan Pengangkutan Jalan dan pihak berkuasa tempatan.

“Insiden ugut dan calar kereta sudah menjadi perkara biasa berlaku ke atas penguat kuasa,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis taklimat CUEPACS anjuran Kesatuan Pegawai-Pegawai Penguat Kuasa Malaysia bersama pejabat KPDNHEP Perak di sini hari ini.

Omar membayangkan anggota penguat kuasa mungkin tidak akan berani lagi menjalankan tugas jika ancaman daripada samseng sampai ke tahap kritikal yang membahayakan nyawa diri dan keluarga.

Katanya: “Ada kes samseng membaling bom api ke rumah anggota penguat kuasa.”

Beliau mendakwa kira-kira 35,000 anggota penguat kuasa di seluruh negara terdedah kepada ancaman tersebut dan tidak dilindungi sepenuhnya.

Omar memberikan contoh kes-kes serangan terhadap penguat kuasa yang berlaku di Pulau Pinang.

“Daripada 50 kes serangan terhadap penguat kuasa KPDNHEP dari 2001 hingga tahun ini, hanya tiga kes dihadapkan ke mahkamah dan pesalah cuma dikenakan denda,” katanya.

Menurut beliau, memandangkan pasukan penguat kuasa akan dikerahkan menjalankan tugas tambahan semasa musim perayaan tidak lama lagi, sesuatu perlu dilakukan segera bagi menjamin keselamatan mereka.

“Kerajaan mesti memberi jaminan tentang keselamatan mereka,” ujarnya.

Sehubungan itu, Omar menggesa pihak polis memberi kerjasama kepada agensi-agensi penguat kuasa dengan menyertai setiap operasi yang mereka dijalankan.

Omar turut mempertikaikan ketegasan polis kerana daripada 202 kes ancaman ke atas pihak penguat kuasa KPDNHEP di seluruh negara sejak enam tahun lalu, hanya beberapa kes yang dibawa ke mahkamah manakala yang lain cuma dikenakan tindakan ringan.

‘‘Sepatutnya polis kena siasat habis-habisan dan tangkap semua dalang yang terlibat supaya masalah ancaman keselamatan ini selesai.

‘‘Saya akan berjumpa dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dalam tempoh terdekat bagi merayu polis memberi jaminan keselamatan kepada pihak penguat kuasa,” katanya.

Menurutnya, pihaknya juga berharap setiap kementerian yang terbabit dalam tugas-tugas penguatkuasaan menyediakan jaminan dari segi perlindungan insurans seperti yang diberikan kepada anggota polis dan tentera.

‘‘Perlindungan yang disediakan oleh kerajaan kepada anggota penguat kuasa pada masa ini adalah untuk kecacatan kekal sahaja.

‘‘Jika anggota penguat kuasa cedera, luka dan bengkak-bengkak kerana dibelasah samseng mereka tidak dapat apaapa bayaran kecuali derma atau sumbangan daripada rakan-rakan.

‘‘Jika rumah mereka dibom atau kereta mereka dirosakkan sekalipun mereka kena tanggung sendiri, jadi kerajaan kena cepat ambil tindakan supaya keselamatan mereka ini benar-benar terjamin.

‘‘Kita tidak mahu dengar apabila sudah ada penguat kuasa mati dibelasah oleh samseng barulah kerajaan bertindak,” ujarnya.

04 September 2007

Longer paid leave needed, says group

The Star

Longer paid leave needed, says group

PETALING JAYA: The World Alliance for Breastfeeding Action (Waba) has applauded the government’s move to allow women in the civil service a total of five years off from work to raise their children.

Its co-director Sarah Amin said it was timely for the Government to take action to ensure that the needs of mothers and young children, who were Malaysia’s future generation, were best taken care of.

“However, most households require income from both parents, hence the benefit alone is insufficient to address the basic needs of mothers and young children needing to be together,” she said.

“We need paid maternity leave as recommended by the International Labour Organisation, which is 14 weeks. Mothers in Malaysia are given only eight weeks' paid maternity leave,” she said.

This was far behind other countries like Sweden (14 weeks), Singapore (12 weeks) and Hong Kong (10 weeks).

In Sweden, fathers are also entitled to 10 days' paternity leave with 80% of them taking advantage of the benefit, said the Swedish Consular Deputy Head of Mission Eva Nilsson Mansfeld.

On top of the leave, parental leave is provided for 480 days per child, with 60 days reserved each for the father and mother while the rest are shared freely, she said.

During parental leave, 390 days are paid at 80% of the parents' income, up to a given ceiling and the remaining 90 days are set at a daily rate of around RM90 per day, she said.

According to Singapore's Ministry of Manpower website, an employer is required to continue paying an employee her usual salary, including allowances, for the first eight weeks of maternity leave if she has been employed for at least 180 days before the date of birth and has fewer than two children of her own at the time of birth.

Otherwise, the employee is entitled to half pay.

If the employee qualifies for government-paid maternity leave under the Children Development Co-Savings Act, she will be paid during the entire 12 weeks of maternity leave, otherwise, payment beyond the first eight weeks is subject to contractual agreement.


ACA investigating RM2m bribe

The Star

SHAH ALAM: A 26-year-old officer attached to the state Land and Mines Department is being investigated for allegedly asking and receiving a RM2mil bribe to obtain approval to develop land as well as change the status of a piece of land.

A house valued at about RM150,000 and two cars worth between RM160,000 and RM170,000 had been seized from the officer, said Selangor Anti-Corruption Agency (ACA) director Mohd Jamidah Abdullah.

“The officer’s RM400,000 cash in a fixed deposit account is also under investigation under the Anti-Corruption Act.

“The officer has not been arrested yet as investigations were still being conducted,” he told reporters here Tuesday.

Mohd Jamidah said investigations had shown that the officer had allegedly received the sum of RM2mil and spent the money on the house and cars as well as saved some cash in the fixed deposit account.

“We are also checking where the remainder of the money has gone,” he said.

Mohd Jamidah added that the investigations initiated in February, following a tip-off from the public, indicated that the officer was involved in these illegal activities.

The officer purportedly committed the offence at the end of last year, he said.

“We have gathered sufficient information and the investigation is nearly completed,” he said, adding that the findings would be submitted to the Attorney General for further action.

Mohd Jamidah also said the state ACA had received 58 complaints of corruption this year and a number of these cases involved government officers.


‘JPJ perlu diberi kuasa tangkap pesalah lalu lintas’

Berita Harian


KUALA LUMPUR: Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang akan dipinda perlu juga menimbangkan pemberian kuasa kepada anggota penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menangkap pesalah lalu lintas.

Pengarah Penguat kuasa JPJ, Salim Parlan, berkata langkah pindaan itu perlu berikutan halangan perundangan menyukarkan JPJ membantu pihak penguat kuasa lain seperti polis untuk menangkap pesalah lalu lintas.

“Buat masa sekarang JPJ hanya ada kuasa menangkap ‘ulat’ tiket dan teksi haram selain dari itu kami memerlukan bantuan polis sekiranya berdepan dengan penjenayah lalu lintas.

“Sekiranya berhadapan situasi tidak dijangka, sesetengah pegawai saja diberikan senjata api dan itu pun hanya digunakan untuk mempertahankan diri,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas cadangan Kesatuan Pengawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KPPJSM) supaya kerajaan diminta mempertimbangkan pemberian kuasa kepada penguat kuasa JPJ untuk menahan individu yang melanggar undang-undang negara.

Presiden KPPJSM, Hamzah Masri berkata cadangan itu bagi membolehkan JPJ membantu agensi penguat kuasa seperti polis, kastam dan imigresen menjalankan tugas terutama ketika di jalan raya.

Ditanya sama ada JPJ mempunyai cukup anggota penguat kuasa, Salim berkata, keadaan pengguna dan kenderaan di jalan raya semakin bertambah setiap tahun dan kekurangan anggota penguat kuasa menyukarkan JPJ melakukan operasi berterusan.

Katanya, JPJ sedang berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk penambahan anggota penguat kuasa.

“Sekarang JPJ hanya mempunyai 800 pegawai penguat kuasa di seluruh negara, memang tidak cukup untuk melaksanakan operasi berterusan, kerana itu perbincangan dilakukan dengan JPA untuk mempertimbangkan penambahan anggota.

“Satu mesyuarat akan diadakan pada 14 September ini antara JPA dengan JPJ dan agensi penguat kuasa lain termasuk Polis, Lembaga Perlesenan dan Kenderaan Perdagangan (LPKP) dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya bagi membincangkan perkara ini,” katanya.

Mengulas mengenai cadangan pemberian kuasa kepada penguat kuasa JPJ, Timbalan Ketua Pengarahnya, Solah Mat Hassan, berkata satu kajian menyeluruh sedang dilakukan KPPJSM untuk melihat keperluan pemberian kuasa berkenaan sebelum cadangan dikemukakan kepada kerajaan.

Sementara itu, Majlis Peguam tidak bersetuju kuasa diberikan kepada penguat kuasa JPJ untuk menahan individu yang melanggar undang-undang negara.

Presidennya, Ambiga Sreenevasan, berkata kuasa yang diberikan kepada polis sudah mencukupi dan tidak perlu diberi kepada JPJ.

Kecekapan asas naik pangkat

Berita Harian


Kakitangan awam wajar diberi imbuhan, pupuk pembelajaran berterusan: Najib


KUALA LUMPUR: Kriteria kenaikan pangkat sektor awam harus berasaskan kecekapan, prestasi, potensi perkembangan, sifat bertanggungjawab dan kesungguhan kakitangan tanpa hanya mengutamakan tempoh perkhidmatan seseorang, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kakitangan awam juga seharusnya diberi imbuhan atau balasan mengikut sumbangan kepada kerajaan, selain memupuk pembelajaran berterusan, latihan dan kemahiran baru bagi memastikan mereka kekal berkhidmat dalam sektor terbabit.

“Cabaran alaf baru menuntut sektor awam bersifat lebih anjal bagi memastikan pengagihan tenaga kerja, pemilihan kakitangan dan proses kenaikan pangkat dapat menarik minat calon berkemahiran atau berkepakaran terbaik dalam pasaran kerja.

“Kakitangan awam perlu berupaya meramalkan keperluan masa depan orang ramai dan kerajaan serta bertindak proaktif merangka strategi dan membuat penyesuaian terhadap sistem penyampaian sedia ada selaras perkembangan semasa yang mengutamakan teknologi komunikasi maklumat (ICT).

“Agensi kerajaan tidak boleh lagi terikat dengan kerenah birokrasi, sebaliknya mereka harus berubah dengan melakukan penstrukturan semula berdasarkan keperluan orang ramai,” katanya dalam ucap tama pada Persidangan Perkhidmatan Awam Ke-12 di sini, semalam.

Seminar dua hari bertema ‘Meningkatkan Persaingan Negara Melalui Keberkesanan Pelaksanaan’ yang dianjurkan bersama Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) dan PPTD itu, dihadiri kira-kira 600 peserta, termasuk dari Australia, Brunei, Filipina, Singapura dan Tanzania.

Najib berkata, daya saing kini menjadi tumpuan kerajaan serta sektor perniagaan di setiap negara dan kesungguhan kerajaan membantu sektor swasta dalam aspek itu menjadi asas menentukan kejayaan pada peringkat global.

Dari segi keupayaan menarik pelaburan asing terus (FDI), Malaysia berada di tangga ke-19 sebagai negara perdagangan serta pengeksport dan pada kedudukan ke-23 selaku pengimport.

Laporan tahunan Institut Pembangunan Pengurusan Antarabangsa mengenai daya saing peringkat antarabangsa berdasarkan prestasi ekonomi, kecekapan kerajaan dan sektor perniagaan serta infrastruktur, pula meletakkan Malaysia di tangga ke-23 tahun ini berbanding tempat ke-28 pada 2005.

Najib berkata, sebagai negara perdagangan, Malaysia bernasib baik kerana menikmati kestabilan politik, dasar ekonomi mikro dan makro yang kukuh serta kemantapan asas perundangan, tetapi masih memerlukan sektor awam yang cekap bagi memberi kelebihan peringkat global.

“Kerenah birokrasi yang ketinggalan zaman tidak boleh lagi diguna pakai dalam perkembangan ICT sekarang. Orang ramai kini mahu urusan dengan agensi kerajaan dipermudahkan. Rakyat mahukan perkhidmatan menerusi internet yang tidak memerlukan mereka beratur di pejabat kerajaan.

“Semua ini memerlukan perubahan budaya dan etika kerja. Kakitangan awam harus mengubah pendekatan dan kaedah melaksanakan tugas bagi menepati cita rasa pelanggan masa kini,” katanya.

Sementara itu, pada pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM), Najib berkata, kerajaan komited memastikan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) mencapai angka enam peratus tahun ini dan bukan sekadar sasaran atas kertas semata-mata.

“Jentera kerajaan perlu digerak dan digembleng bagi memastikan sasaran pertumbuhan KDNK tahun ini tercapai.

“Kita mesti menggembleng dan menggerakkan jentera supaya sasaran dapat dipenuhi dan tidak ada sebab mengapa ia tidak boleh dicapai,” katanya.

IPT perlu tingkat potensi

Utusan Online

PETALING JAYA 3 Sept. – Institusi pengajian tinggi tempatan perlu mempertingkatkan potensi dan kekuatan masing-masing serta memanfaatkan langkah pengantarabangsaan universiti seberang laut yang melebarkan sayap mereka ke Malaysia, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Beliau berkata, kini banyak universiti, terutama dari United Kingdom, Amerika dan Australia, mengubah kedudukan mereka menjadi peserta global, dengan menubuhkan kampus baru dan mengeksport program pendidikan masing-masing.

“Usaha pengantarabangsaan ini memberi manfaat kepada Malaysia dalam banyak cara. Ia menyediakan pendidikan berkualiti tinggi di negara ini pada kos yang efektif untuk anak muda kita, di samping menarik kehadiran pelajar antarabangsa ke negara kita.

“Kewujudkan kampus asing sepatutnya memberi ilham kepada institusi pengajian tinggi tempatan untuk meningkatkan potensi serta kekuatan masing-masing serta kewibawaan pelajar mereka,” katanya semasa merasmikan Kampus Sunway Monash University di sini.

Najib berkata, pembangunan pengajian tinggi bergerak maju melalui persekitaran yang semakin bersifat global dan sekali gus menampilkan peluang serta cabaran baru kepada semua negara dalam landskap pengajian tinggi yang lebih luas.

Menurut beliau, antara cara untuk menghadapi cabaran berhubung peningkatan permintaan terhadap pendidikan ialah menggalakkan dan memajukan penswastaan pendidikan.

“Oleh kerana kami hanya boleh tubuhkan universiti awam dengan jumlah tertentu sahaja, maka kami perlu sokong dan galakkan pertumbuhan institusi pengajian tinggi swasta.

“Permintaan terhadap pendidikan tinggi berkembang secara luar biasa dan ini memerlukan kami berbuat sesuatu mengenainya, jika tidak, kami akan gagal dalam menunaikan tanggungjawab sebagai kerajaan,” katanya.

Bagi Monash University sendiri, sepertiga daripada 3,000 pelajarnya berasal dari 50 negara luar Malaysia dan ia boleh memainkan peranan penting dalam membantu Kementerian Pengajian Tinggi mencapai sasarannya untuk mempunyai 100,000 pelajar asing yang melanjutkan pelajaran di negara ini pada 2010, kata beliau.

– Bernama

Belum tiba masa laksana VSS – Najib

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Sept. – Kerajaan belum bersedia untuk melaksanakan kaedah lain yang tidak terdapat dalam Akta Pencen 1980 bagi menangani para pekerja bermasalah dalam perkhidmatan awam, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sektor perkhidmatan awam tidak boleh menerima bulat-bulat kaedah yang diamalkan oleh pihak swasta termasuk Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) kerana ia dilihat tidak sesuai.

‘‘Tidak seperti yang diamalkan dalam sektor swasta, perkhidmatan awam ada kaedahnya sendiri.

‘‘Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sedang kaji kaedah yang sesuai... biarlah ia diperhalusi sebelum ketetapan dibuat,’’ katanya selepas merasmikan Persidangan Perkhidmatan Awam Ke-12 di sini hari ini.

Najib mengulas kenyataan Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam semalam bahawa jabatannya tidak berhasrat memperkenalkan mekanisme baru setelah cadangan untuk melaksanakan VSS ditolak.

Terdahulu dalam ucapannya, Najib berkata, fleksibeliti seharusnya menjadi panduan utama dalam mengurus tenaga kerja perkhidmatan awam termasuk pengambilan kakitangan baru, kenaikan pangkat dan pertukaran lokasi kerja.

Katanya, syarat-syarat pengambilan kakitangan awam yang lebih fleksibel mampu menarik minat ramai pekerja yang cemerlang untuk menyertai sektor kerajaan.

‘‘Fleksibeliti juga diperlukan dalam memindah atau menukar kakitangan awam ke sektor swasta supaya lebih banyak kemahiran serta pengalaman dapat diperoleh tanpa menjejaskan kerjaya mereka,’’ katanya.

Guru mahu saman 3 ibu bapa

Berita Harian


NUTP dakwa keluarga murid sebar fitnah salah laku pendidik di sekolah kepada media

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) akan memfailkan saman terhadap tiga ibu bapa yang didakwanya membuat laporan palsu mengenai salah laku guru terhadap murid di sekolah kepada media.

Tindakan drastik itu, yang pertama seumpamanya diambil oleh NUTP, bertujuan memelihara maruah dan imej profesion keguruan di negara ini daripada cuba dicemari perbuatan pihak tidak bertanggungjawab sehingga menimbulkan keresahan masyarakat.

Presiden NUTP, Anuar Ibrahim (gambar), berkata saman yang akan difailkan selewat-lewatnya dua minggu lagi itu, diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja NUTP minggu lalu. Mesyuarat itu mahu langkah segera dibuat terhadap ibu bapa berkenaan, yang disifatkan sebagai memfitnah.

“Kami sudah melantik peguam untuk memfailkan notis saman berkenaan serta meneliti dan mengumpul pelbagai bukti termasuk laporan polis berhubung isu terbabit bagi menyokong kes ini apabila ia dibawa ke mahkamah.

“Selepas berpuas hati dengan persediaan itu, arahan akan dikeluarkan kepada peguam untuk mula membawa kes ini ke mahkamah,” katanya kepada Berita Harian semalam.

Anuar berkata, saman yang akan dikemukakan itu ialah berhubung tiga kes dakwaan salah laku guru oleh ibu bapa murid, yang disifatkan NUTP sebagai palsu dan dilaporkan media sejak beberapa bulan lalu.

Katanya, siasatan dalaman yang dibuat NUTP mengenai ketiga-tiga dakwaan yang dilaporkan di Kedah itu mendapati ia tidak berasas, serta boleh memberi kesan buruk terhadap kewibawaan guru serta profesion terbabit.

Tiga kes itu masing-masing dilaporkan berlaku di Sekolah Menengah (SM) Bakar Arang; Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) Tun Sambanthan, Bukit Lembu dan SRJKT Kalaimagal, Matang Gedung, semuanya di Sungai Petani.

Dalam kes di SRKJT Kalaimagal pada Julai lalu, ibu seorang murid Tahun Satu mendakwa anaknya mengadu dirotan gurunya di kaki, perut, tangan dan belakang badan serta dicekik sebagai hukuman kerana tidak membaca dengan kuat.

Pada April lalu, bapa seorang murid Tingkatan 4 di SM Bakar Arang mendakwa anaknya mengalami retak tulang lengan dan lebam di badan kerana dipukul, ditendang serta ditolak ke meja oleh guru.

Anuar berkata, proses memfailkan notis saman di mahkamah terhadap tiga ibu bapa murid yang dikenal pasti NUTP sebagai membuat kenyataan palsu, akan dilakukan secara berperingkat bagi memastikan ia berjalan lancar.

Beliau bagaimanapun menegaskan, tindakan itu bukan bermaksud NUTP ingin memanjangkan kontroversi yang melanda guru sebelum ini, sebaliknya semata-mata bertujuan membela nasib guru, menegakkan kebenaran dan melindungi mereka daripada tuduhan tidak berasas.

“Ada guru yang terpaksa menanggung malu, malah keluarganya pun turut dibabitkan bersama. Perkara begini tidak sepatutnya berlaku hanya kerana tindakan segelintir ibu bapa yang membuat tuduhan palsu melalui media,” katanya.

Anuar berkata, NUTP berharap supaya tindakan tegas berhubung isu itu menjadi isyarat kepada ibu bapa supaya tidak terlalu dipengaruhi emosi dalam menangani setiap masalah berkaitan aduan yang dibuat anak mereka.

“Kena periksa dulu adakah ia betul atau tidak, kalau tidak mereka sendiri yang akan menerima akibatnya,” katanya sambil menjelaskan keputusan itu diambil selepas NUTP tiada menerima sebarang permohonan maaf daripada ibu bapa terbabit.

Beliau berkata, ibu bapa tiga pelajar terbabit juga langsung tidak datang menemui pihak NUTP untuk berbincang atau cuba menyelesaikan perkara itu dengan baik, menyebabkan pihaknya beranggapan mereka bersetuju untuk melawan kes ini di mahkamah.

03 September 2007

Women in civil service can take 5yrs off to raise kids

The Star

KUALA LUMPUR: Women civil servants can now take a total of up to five years unpaid leave to look after their children.

Apart from the 90 days' maternity leave, they can opt to take an accumulation of five years unpaid leave from work to take care of their children. Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who announced this after opening the 12th Civil Service Conference here on Monday, said Cabinet had approved this last week.

"The current (maternity) leave is for 90 days, but some may decide their priority in life is to take care of the children -- this would allow them to do so," he said.

At present, female civil servants can take maternity leave of 60 days with full pay a maximum of five times during their service.

After the 60 days, they can opt for 90 days' unpaid leave to look after the child. The unpaid leave must start on the 61st day, and any portion of the 90 days not used is automatically forfeited.

This unpaid leave can be taken five times during their service.

"The leave can be staggered, which means they can take one or two years for the first child, and another one or two years for the subsequent child (any way) not exceeding five years," he said after opening the conference.

The conference, themed "Enhancing National Competitiveness Through Effective Implementation," was organised by the Malaysian Administrative and Diplomatic Service Association and National Institute of Public Administration (Intan).

Najob said that those who opted for the five years leave would get three notional increments, and so only lose out on two increments.

"The three notional increments will be given within the five years as an increment to the salary they were getting before they took the long leave.

"For example, if the notional increment is RM50 for a certain post, at the end of the five years they would have receive RM150 on top of their salary, once they return to work," he said.

Najib said the five-year cap was imposed because longer absence from work would affect the civil servants' competency and manpower planning.

"We want to provide this flexibility for women in the civil service who want to give more attention to the care of their children.

"This is in line with the Government’s emphasis on the early education of children," he added.

Najib said he had proposed this three weeks ago while launching a women's seminar, and congratulated the Public Services Department for quickly preparing a Cabinet paper on the matter.


Guna akta sedia ada atasi kakitangan bermasalah

Utusan Online

Rencana Pengarang
POLEMIK mengenai cadangan melaksanakan VSS atau Skim Pemberhentian Sukarela dalam perkhidmatan kerajaan sampai ke penghujungnya apabila Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) membatalkan hasrat itu.

Berita pembatalan itu dimaklumkan sendiri oleh Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam kepada Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dalam pertemuan di Putrajaya Rabu lalu.

Sebagai suara penjawat awam yang terus-menerus membantah saranan itu sejak ia dicetuskan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan – CUEPACS tentu sahaja menarik nafas lega dengan keputusan tersebut.

Ini kerana alasan cadangan itu dilontarkan iaitu untuk melepaskan ‘pekerja-pekerja bermasalah’ bertentangan dengan sifat skim tersebut yang memerlukan pemberhentian secara sukarela.

Memang betul VSS bukan baru dan telah lama dipraktikkan sektor swasta tetapi pelaksanaannya bukan dengan alasan sama yang dilontarkan Mohd. Sidek. Ia ditawarkan kepada kakitangan swasta sama ada kerana syarikat ‘benar-benar merudum’ atau mengalami kerugian besar.

Hakikatnya sektor swasta pun tidak mampu ‘menyingkirkan’ pekerja-pekerja bermasalah melalui VSS – kerana kerap kali yang memilih untuk berhenti di bawah skim itu ialah pekerja ‘tidak bermasalah’ yang mendapat tawaran lebih baik di tempat lain.

Dalam hal ini, kita lega JPA tidak melihat VSS sebagai ‘jalan keluar’ kepada penyelesaian masalah kakitangan sektor awam.

Jawapan bagi permasalahan ini sebenarnya sudah pun ada. Soal tatatertib dan disiplin di sektor awam ini ada kaedah lain yang boleh diuruskan - dan VSS bukanlah jawapannya.

Ini kerana, kakitangan awam mempunyai perintah am (general order) yang perlu dipatuhi selain surat pekeliling, peraturan dan akta berkaitan termasuk Akta Pencen 1980.

Hakikatnya, peruntukan sudah ada untuk menangani ‘‘pekerja-pekerja bermasalah’’ dan seperti biasa, masalah utama yang menjadi halangannya ialah pelaksanaan atau penguatkuasaan.

Sudah sampai masanya peruntukan sedia ada itu diguna pakai secara meluas bukan sahaja bagi melepaskan tetapi ‘menyusun atur’ kakitangan bermasalah.

Kita ada indeks pengukuran prestasi. Maknanya kita boleh melihat prestasi seseorang itu.

JPA sendiri sudah menyenaraikan tidak cemerlang, tidak berdisiplin, sering bertukar kerja dan soal kesihatan sebagai bermasalah dan ini memudahkan tugas jabatan itu mencari jalan mengatasinya.

Kesatuan pegawai JPJ mohon kuasa tangkap pesalah

Utusan Online

PORT DICKSON 2 Sept. – Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KKPJSM) meminta kerajaan memberi kuasa kepada pegawai penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menangkap pesalah undang-undang negara.

Presidennya, Hamzah Masri berkata, kuasa itu akan membolehkan pegawai penguat kuasa JPJ membantu agensi penguatkuasaan lain seperti polis, kastam dan imigresen sewaktu mengadakan tugasan rutin mereka di jalan raya.

Katanya, kuasa tangkapan itu juga dapat membantu JPJ melicinkan tugasan mereka sewaktu mengadakan operasi kerana terdapat pemandu kenderaan yang bertindak agresif dan enggan bekerjasama.

“Ada sesetengah pemandu terutama pemandu kenderaan perdagangan seperti lori dan treler yang agresif dan enggan bekerjasama apabila kita tahan mereka. Mereka tahu kita tiada kuasa untuk tangkap mereka melainkan keluarkan saman saja.

“Jika mereka melarikan diri, kita hanya catatkan nombor kenderaan untuk semakan namun jika pemandunya bersikap agresif, mereka ini biasanya melakukan kesalahan lain manakala nombor pendaftaran kenderaan pula dipalsukan,” katanya kepada pemberita.

Beliau ditemui selepas berakhirnya Mesyuarat Agung KPPJSM yang dirasmikan oleh Ketua Pengarah JPJ, Datuk Ahmad Mustapha Abdul Rashid di sini hari ini.

Dalam mesyuarat agung itu, Hamzah mempertahankan jawatan sebagai Presiden KPPJSM untuk tempoh dua tahun lagi.

Menjelaskan mengenai kuasa tangkapan itu, Hamzah berkata, ia tidak bermaksud JPJ mahu memainkan peranan seperti polis, kastam dan imigresen sebaliknya hanya membantu jika terserempak dengan pesalah.

Beliau berkata, sebagai agensi penguatkuasaan yang sentiasa memantau jalan raya, JPJ kerap bertembung dengan pesalah undang-undang namun penguat kuasa JPJ tidak dapat berbuat apa-apa.

“Jika kita menahan kenderaan curi ataupun yang membawa pendatang haram, JPJ perlu memaklumkan kepada polis atau imigresen. Sewaktu menunggu ketibaan mereka, pesalah terbabit mungkin melarikan diri,” katanya.

Sementara itu, KPPJSM turut berharap penggunaan senjata api sewaktu bertugas yang kini hanya digunakan oleh ketua operasi diperluaskan kepada penguat kuasa lain.

Katanya, langkah itu dapat mengelakkan keadaan kelam-kabut jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini terhadap ketua operasi terbabit kerana penguat kuasa lain tiada lesen dan kemahiran untuk menggunakan senjata api itu.

“Apabila kita memperkatakan mengenai agensi penguat kuasa, tiada satupun yang terkecuali daripada menerima pelbagai bentuk ancaman, begitu juga dengan JPJ.

“Oleh itu kami berpendapat penggunaan senjata api dan pemberian lesennya perlu diperluaskan bagi mewujudkan sokongan sekiranya ketua operasi ditimpa kejadian yang tidak diingini,” katanya.

Tidak perlu mekanisme baru tangani pekerja bermasalah – JPA

Utusan Online

Oleh Zabry Mohamad

KUALA LUMPUR 2 Sept. – Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak berhasrat memperkenalkan mekanisme baru bagi menangani pekerja bermasalah dalam perkhidmatan kerajaan setelah cadangan untuk melaksanakan Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) ditolak.

Menurut Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam, peraturan-peraturan di bawah Akta Pencen 1980 dilihat sudah memadai untuk mengatasi masalah tersebut.

‘‘Tidak ada pendekatan baru bagi menggantikan VSS. Segala perkara berkaitan pekerja bermasalah akan kita atasi mengikut peraturan sedia ada,’’ katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan muka depan Mingguan Malaysia hari ini mengenai pembatalan cadangan pelaksanaan VSS oleh JPA bagi menangani pekerja bermasalah.

Laporan itu yang memetik kenyataan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman menyebut Ismail telah bersetuju membatalkan cadangan itu dalam pertemuan dengan kepimpinan CUEPACS di Putrajaya Rabu lalu.

Saranan supaya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memperkenalkan VSS pernah disuarakan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan sebelum ini.

Cadangan mewujudkan skim itu dibuat bertujuan melepaskan daripada perkhidmatan awam pekerja-pekerja bermasalah, kakitangan yang prestasinya tidak cemerlang dan mereka yang tidak berdisiplin.

Menurut Mohd. Sidek, langkah itu bukan perkara baru di negara ini kerana VSS telah lama diamalkan oleh sektor swasta.

Bagaimanapun, cadangan tersebut mendapat bantahan daripada CUEPACS.

Omar menegaskan, cadangan itu sekiranya dilaksanakan akan menyebabkan sektor perkhidmatan awam di negara ini menjadi ‘kelam-kabut’ kerana VSS yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan amat berbeza dengan sistem VSS sektor swasta.

Katanya, dalam sektor swasta, VSS ditawarkan kepada semua pekerja dengan memberi penekanan terhadap unsur sukarela dan bukannya sebagai satu kaedah membuang pekerja bermasalah.

Sementara itu, Mohd. Sidek ketika dihubungi enggan memberikan sebarang komen.

02 September 2007

Age is not a factor

The Star

The retirement age in Indonesia, Singapore, Thailand and South Korea is 60 but in Malaysia, it is 56. By United Nations’ definition, an ‘older person’ is an individual aged 60 years and over, thereby making Malaysians retirees before they reach old age.

AT the age of 50, a country is considered young but if you are a worker, your tenure as an employee is almost up. In Malaysia, you would have up to six years before you are expected to retire.

With the Budget 2008 scheduled for tabling this Friday, many government workers are keeping their fingers crossed for the good news of an extension of the mandatory retirement age to 60 from the existing 56.

In fact, the Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) president Omar Osman has even labelled it as the best 50th Merdeka gift that could be granted for Malaysians.

Cuepacs has been fighting for an older retirement age for civil servants for more than a decade now, and had submitted a memorandum on the matter to the Government in 1998.

“It is too early to for one to retire at 56, especially now that the population enjoys a longer lifespan and better health care,” he had noted, adding that the time was right for the retirement age to be increased to 58 or 60 in view of the better health care, longer lifespan and higher cost of living in the country.

Citing the older retirement age in different countries in the region, Omar stressed that it was a sheer waste of human potential and capital to retire civil servants at 56.

“The retirement age in Indonesia, Singapore, Thailand and South Korea is 60 and above. Malaysia is relatively more advanced than some of its neighbours. But our workforce retires much earlier.”

According to a study of the perception of executive, managerial and supervisory personnel towards older workers conducted by Assoc Prof Dr Jariah Masud from the Universiti Putra Malaysia’s Gerontology Institute (GI), a majority of companies in the private sector use the cut-off age of 55 years (70%) and 56 years (10%) in accordance to the mandatory age of retirement practised in the government sector.

The institute’s director, Assoc Prof Dr Tengku Aizan Hamid, concurred, pointing out that contrary to common belief, there was actually no stipulation for retirement age in the Employment Act 1955.

“Not many people know this. It is very clear that the private sector is taking the Government’s lead in setting the retirement age for its workers, so we believe that if the Government makes a change in the retirement age, the rest will follow suit,” she said.

An ageing world

An older person is specified by the United Nations as an individual aged 60 years and over. GI acknowledged that Malaysia uses the UN’s cut-off age, which correlates with the Asean definition of the elderly.

Ironically, argued Dr Tengku Aizan, as the majority, if not all, Malaysians retire from the workforce at the age of 55-56, this means that Malaysians retire before they reach old age.

“An implication is that they have to wait for four to five years before they are entitled to the Old Age Persons’ benefits in the country, including medical benefits and other discounts or services,” she said.

This, she added, is not only a waste of Malaysia’s most valuable asset – manpower – but in the long run could also be a burden.

“If you calculate it, you can see how much the Government spends on pension and how much they would save if they shift the retirement age to 58 or 60.”

Last year, the Government paid out RM5bil in pensions while another RM6bil, which included gratuity payment, was disbursed to an average of 1,000 newly retired civil servants. This is estimated to reach RM30bil by 2020.

For the private sector, Malaysian Employers Federation (MEF) noted that some 80,000 workers retire every year.

AARP (formerly the American Association of Retired Persons) estimates that by 2050 there will be two billion older persons in the world, compared to 600 million today. Every month, approximately one million persons reach 60 years of age.

While the percentage of older persons is said to rise to 21% worldwide by 2050, up from 8% today, forecasts show that the percentage of children will decline from 33% today to 20%.

Malaysia is a relatively young country, but the number of older persons in Malaysia has doubled in the past two decades to almost 1.4 million. By 2020, this number is expected to grow to more than 3.4 million. According to a UN definition, Malaysia will be an aged society in 2019 when 7% of her total population is 65 years and older.

Valuable asset

Much has been reported in the press of how a majority of Malaysians are unprepared for retirement. According to another study by GI, more than 60.4% of those aged 60 years and above have a monthly income below RM500 a month while 5.7% have no income.

Their main source of income is contribution from children (see chart).

Technician Yeoh Yan Sun, 50, is one civil servant who is hoping for a retirement age extension. “All the recent media coverage of how retirees have not saved enough for retirement has made me nervous about my impending retirement. If the retirement age is extended, I have more time to prepare.”

Dr Tengku Aizan said the institute had shared its research findings with the Government, proposing an extension of the retirement age.

She strongly believes that fears of the move incurring a higher salary ceiling or depriving fresh graduates employment were unfounded.

“As for graduate unemployment, it is more complex and needs to be seen in totality as it involves different levels of skills. They are not competing for the same jobs as those near retirement have skills that can only be gained from experience while fresh graduates only have entry level skills,” she said.

She stressed that the main issue for government service is to develop a method to purge non-performers from the system.

“Currently, once you hire a person, that’s it; you are stuck with the person until his retirement. It’s difficult to get rid of deadwood. That is why the VSS (Voluntary Separation Scheme) for non-performers that was proposed recently might be a good idea,” she added.

To help the old help themselves, she proposed that the Government look into providing skills training for the elderly to help them meet the current needs of the employment market as well as to keep their minds and bodies agile.

She added that another measure is to implement flexi- or part-time hours and housebound work for the elderly to empower them to be financially independent.

Echoing this, MEF executive director Shamsuddin Bardan said it was a better alternative to implementing a blanket retirement age hike for the private sector.

“Most companies are extending the contract of good employers when they retire anyway. Imposing a higher retirement age will be a burden for the private sector, especially if they have to keep the deadwood on longer.”

He, however, stressed that it is important for the Government to legislate this.

“Employers are interested in hiring staff on flexi-hours but it will be better if it is legislated. At the moment, companies are doing it on an individual basis.

“Another measure is for the Government to reduce employers’ EPF contributions for retirees. It would encourage more employers to re-hire retirees and retain older workers.”

More pharmacy assistants needed

NSTP

GEORGE TOWN: The healthcare sector needs another 300 pharmacy assistants throughout the country, as new health clinics and hospitals are built and existing ones upgraded.

Health Ministry parliamentary secretary Datuk Lee Kah Choon said retirement had also contributed to the shortage.

There are currently 3,000 pharmacy assistants in the world.

Speaking at the opening of the National Union of Government Pharmacy Assistants 2007 annual meeting here, Lee said the profession was still relevant in the provision of health care and treatment.

He urged those in the profession to continue working hard and be committed to their job.
"Pharmacy assistants also need to increase their knowledge in the era of globalisation. They cannot just rely on what they learnt in tertiary institutions because it is just not enough."

Lee also said he would look into allegations that students who had acquired their diplomas in a pharmacy assistant course from Kolej Kesihatan Bersekutu in Sungai Buloh, could not use the qualification to further their studies in pharmaceutical sciences.

Malaysia Pharmacy Assistants Association president Kamaruddin Abdul Rahim said the students were told that they required the Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) to study for a degree in pharmaceutical sciences in other colleges and universities.

He said other tertiary institutions had similar curriculums but allowed students to continue their studies in pharmaceutical sciences without the STPM certificate.

"The diplomas acquired by students from tertiary institutions such as Kolej Diraja Perak and Universiti Teknologi Mara enabled them to continue their studies towards a degree in pharmaceutical sciences.

"I do not know why the diploma from the college in Sungai Buloh is not recognised.

Survey: Older workers seen as valuable assets

The Star

PETALING JAYA: Older workers are seen to be good workers – they have special skills, are trustworthy and good problem solvers.

A survey has revealed that many top local corporate personnel perceive those aged 50 and above as “valuable assets” and have a lot to contribute at the workplace.

More than 96.3% of respondents said workers aged 50 and above have special skills, 88.8% felt that they were trustworthy and reliable while 84.2% believed that they were good problem solvers.

The findings of this survey will be welcomed by most of the 1.3 million government workers who are awaiting news of a possible extension of the mandatory retirement age for civil servants, from 56 to 60, in Budget 2008 this Friday.

“Older workers, particularly those past retirement age, still have a lot to offer. With their skills and experience, it is a waste not to tap into them as a manpower resource for the job market,” said UPM's Gerontology Institute director Assoc Prof Dr Tengku Aizan Hamid.

She said the institute had shared its research findings with the Government a few years ago, proposing an extension of retirement age.

“The PM then, Tun Mahathir Mohamad, was receptive and had announced that they would review the retirement age, but nothing came out of it at the time,” she added.

However, in May it was reported that the Public Service Department had finally submitted another recommendation to the Cabinet for the retirement age to be extended beyond 56 after deliberating on the issue for several years. The Government extended the retirement age from 55 to 56 in 2001.

The Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services, which has been pushing for an extension of the retirement age since 1998, supports the move. Its president Omar Osman said it would benefit civil servants, particularly with the rising cost of living.

A recent study commissioned by Prudential Assurance Malaysia Berhad reveals that 67% of retirees' primary source of income was in the form of monetary aid from children while another 14% depended on part-time jobs.

The Prudential Retire-Meter 2007 survey involving 1,038 Malaysians from urban areas nationwide showed that more than one-third of retirees are thinking of returning to work for a stronger financial security, with 37% of retirees forced to return to the workforce as a result of dwindling savings.

Said Omar: “It is too early for one to retire at 56, especially now that the population has a longer lifespan. Malaysia is relatively more advanced than some of its neighbours but our workforce retires much earlier. It is a waste.”

Malaysian Employers Federation executive director Shamsuddin Bardan, however, said its members had decided not to extend the retirement age regardless of the Government's decision.

“We don't want a blanket ruling for all employers. It is better for the employer and employee to negotiate their contract for what is acceptable to both parties,” he said.

Assoc Prof Dr Jariah Masud, who led the UPM study, said the majority of private companies followed the mandatory retirement age for civil servants by using the cut-off age of 55 years (70%) and 56 years (10%).

Nevertheless, the study, conducted by a group of academics from the Gerontology Institute, found that the overall positive perception of the 134 survey participants towards older workers was encouraging.

Older workers were perceived as calm and thorough at work (80.6%) and mentally sharp (55.2%). Only a small number (37.4%) thought they were prone to illness.

Former top-level officer from the tax department Vincent Josef agreed that the Government was making a mistake in taking out its best workers in their prime.

“I think most people reach their peak at work at the age of 45, and from then to 60 they are at their most capable,” he said.

Society of Active Generation of Elders (Sage) president, retired teacher Chin Sek Ham, 67, said teaching was one profession that many retirees could contribute to with their experience and knowledge.

JPA tolak VSS -- Guna mekanisme baru tangani pekerja bermasalah

Utusan Online

Oleh: ZULKIFLI ABDULAH

KUALA LUMPUR 1 Sept. - Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) membatalkan hasratnya untuk melaksanakan Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) bagi menangani pekerja-pekerja bermasalah dalam perkhidmatan kerajaan.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam dalam pertemuan dengan kepimpinan Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) di Putrajaya Rabu lalu.

Sebaliknya, jabatan itu akan menggunakan mekanisme baru yang lebih telus berbanding skim tersebut agar semua pekerja bermasalah ditangani secara lebih adil.

Menurut Presiden CUEPACS, Omar Osman, JPA tidak akan menggunakan VSS dalam sektor awam sebaliknya merujuk kepada Akta Pencen 1980 yang dianggap begitu sempurna dalam menangani masalah tersebut.

‘‘Pihak CUEPACS sendiri tidak setuju digunakan VSS untuk mengambil tindakan terhadap pekerja yang bermasalah kerana ini dikhuatiri menimbulkan masalah dari segi keadilan dan kemungkinan ada pekerja dianiaya nanti,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini, hari ini.

Sebelum ini, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan menyarankan supaya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mewujudkan VSS bagi melepaskan pekerja-pekerja bermasalah daripada terus berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan.

Menurut Mohd. Sidek, langkah itu bukan perkara baru di negara ini kerana VSS telah lama diamalkan oleh sektor swasta.

Omar memberitahu, pihaknya telah mencadangkan kepada JPA agar kakitangan yang bermasalah diberi kaunseling dalam latihan ke arah meningkatkan kesedaran mereka untuk meningkatkan kualiti kerja.

Tambahnya, jika pekerja awam terbabit masih tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap, pihak jabatan perlu menyerahkan kepada JPA untuk mengambil tindakan lanjut dan bukannya ketua jabatan terbabit.

‘‘Pendekatan ini dibuat kerana CUEPACS mahukan seseorang pekerja sektor awam diberi peluang secara lebih adil dan saksama sebelum dikenakan tindakan,” ujarnya.

Ditanya maksud pekerja yang bermasalah, Omar memberitahu, pada kebiasaannya mereka terbabit mempunyai masalah dari segi prestasi, tidak cemerlang dan tidak berdisiplin, sering tukar tempat kerja serta soal kesihatan.