07 February 2008

Cuepacs kesal KSN segan bincang isu honorarium

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs semalam menyatakan rasa kecewa dengan sikap Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang ‘segan’ mahu membincangkan permohonan kesatuan itu untuk mendapatkan honorarium RM2,000 dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sambil menegaskan Cuepacs sudah terlalu lama menunggu, Presidennya, Omar Osman mahu kerajaan mengumumkan segera keputusan sama ada memberi atau menolak permohonan honorarium kepada kakitangan sektor awam.

“Kita juga berharap KSN segera bawa permohonan kesatuan mengenai honorarium dengan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi mendapatkan restunya.

“Selama ini Cuepacs menjangkakan perkara ini sudah pada peringkat perbincangan dengan Abdullah dan hanya menunggu masa untuk dilaksanakan, sebaliknya kami kecewa apabila mendapat tahu ia langsung tidak dibawa kepada Perdana Menteri,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Beliau mengulas kenyataan Mohd Sidek semalam bahawa beliau belum berbincang dengan Perdana Menteri mengenai pembayaran honorarium untuk kakitangan awam.

Mohd Sidek berkata demikian ketika menjawab soalan penonton dalam program `Bicarawara: Bersama Ketua Setiausaha Negara’ yang disiarkan secara langsung di RTM1, semalam.

KSN memberi alasan tidak berbuat demikian kerana sebagai penjawat awam beliau berasa segan untuk meminta kerajaan membayar honorarium itu kerana kerajaan sudah memberi kenaikan gaji yang besar kepada kakitangan awam.

Beliau berkata, dalam tempoh enam bulan, kenaikan gaji kakitangan awam itu membabitkan RM4 bilion dan jumlah itu adalah lebih besar daripada bonus yang lazim mereka terima.

Mengulas lanjut, Omar berkata, permohonan honorarium itu adalah lanjutan daripada mandat semua ahli yang diputuskan dalam Konvensyen Cuepacs pada September lalu.

“Apabila kami memaklumkan kepada Perdana Menteri mengenai cadangan itu, beliau bersikap terbuka dan menerimanya, lantas menyuruh kami berbincang butirannya dengan KSN.

“Justeru pada 7 Januari lalu kami mengemukakan cadangan meminta kerajaan menimbang pemberian honorarium atau sagu hati sebanyak RM2,000 kepada kakitangan awam bagi meringankan beban kewangan mereka menampung kenaikan kos sara hidup.

“Kami harap KSN dapat mengemukakan cadangan ini segera kepada Perdana Menteri supaya dapat diputuskan dalam bulan ini juga,” katanya.

Omar berkata, pemberian sagu hati adalah wajar dalam keadaan sekarang kerana 850,000 daripada 1.2 juta kakitangan awam berpendapatan rendah dan sederhana.

Katanya, kenaikan pendapatan daripada pelarasan gaji pada Julai lalu sudah dihakis oleh kenaikan harga barang.

“Kakitangan awam wajar mendapat ganjaran daripada kesetiaan mereka kepada kerajaan selama sepanjang 50 tahun merdeka dan prestasi kerja mereka semakin bertambah baik,” katanya.

Pembantu Makmal C17 rayu diberi peluang naik pangkat

Berita Harian

LUAHAN pembaca, 'Tagih Saksama,' 'Fariz Ijaz' dan 'Terkilan Pahang' dalam ruangan ini baru-baru ini mengenai masalah dihadapi penjawat Gred 17 memerlukan perhatian dan penjelasan daripada pihak berkuasa. Saya ingin menarik perhatian mengenai kehilangan hak kenaikan pangkat dan kurang perhatian terhadap penjawat jawatan Pembantu Makmal Gred C17. Kebanyakan Pembantu Makmal C17 adalah lantikan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) yang ditempatkan di sekolah dan institut perguruan di seluruh negara. Segala peluang kenaikan pangkat dan kebajikan bergantung kepada SPP.

Pembantu Makmal C17 yang berkhidmat lebih 10 tahun tidak pernah menerima tawaran kenaikan pangkat ke C22. Ujian Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) juga tidak diadakan. Kalau mengikut Takwim Peperiksaan Perkhidmatan Awam atau Kementerian Pelajaran, kami dapati tidak pernah ada peperiksaan KPSL C17 ke C22.

Ujian PTK kebanyakannya sudah lulus dan layak untuk kenaikan pangkat.

PEMBANTU MAKMAL C17
Merampong, Keningau, Sabah.

14 klinik kerajaan dibuka sehingga 9.30 malam

Utusan Online

KUALA LUMPUR 6 Feb. - Waktu perkhidmatan 14 klinik kesihatan kerajaan di beberapa negeri akan dilanjutkan sehingga pukul 9.30 malam bagi membolehkan rakyat mendapat rawatan perubatan dengan lebih mudah dan cepat.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, waktu perkhidmatan lebih lama itu melibatkan hari bekerja biasa manakala pada Sabtu ia dibuka dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari serta ditutup pada Ahad dan cuti umum.

"Sekiranya langkah ini mendapat sambutan baik daripada rakyat, besar kemungkinan kita akan memanjangkan perkhidmatan ini ke klinik kesihatan lain di seluruh negara yang kini beroperasi sehingga pukul 5.30 petang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, klinik kesihatan yang terlibat ialah di Alor Star, Greentown di Ipoh; Anika di Klang, Selayang Baru, Seremban, Peringgit di Melaka dan Mahmoodiah, Johor Bahru.

"Ia turut membabitkan klinik kesihatan di Bandar Maharani di Muar, Kuantan, Kuala Terengganu, Kota Bharu, Jalan Masjid di Kuching, Sandakan dan Putrajaya," ujarnya.

Selaras dengan langah itu, jelasnya, kerajaan menaikkan bayaran insentif selepas waktu pejabat kepada pegawai perubatan yang berkhidmat di klinik kesihatan terbabit daripada RM30 kepada RM80 sejam.

Katanya, bayaran insentif baru yang membabitkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM12.31 juta setahun itu turut diterima oleh pegawai perubatan yang bertugas di unit kecemasan hospital kerajaan.

Sementara itu, Mohd. Ismail berkata, kerajaan telah meluluskan pemberian insentif baru bagi pegawai perubatan yang menjalankan pembedahan pada hari Sabtu di hospital kerajaan seluruh negara.

Menurut beliau, kadar bayaran itu ialah RM200 sejam kepada pakar perubatan dan RM80 sejam kepada pegawai perubatan bertujuan memastikan masa menunggu pesakit bagi menjalani pembedahan dipercepatkan.

"Pembayaran insentif ini melibatkan peruntukan tambahan kerajaan sebanyak RM6.9 juta setahun," ujarnya.

06 February 2008

7,239 pegawai akademik kolej komuniti, politeknik naik gaji

Utusan Online

PUTRAJAYA 5 Feb. - Sebanyak 7,239 pegawai akademik kolej komuniti dan politeknik akan menikmati kenaikan gaji menerusi pengenalan Skim Pegawai Perkhidmatan Pengajian Tinggi (PPPT) yang berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed berkata, skim tersebut akan menggunakan kod gaji DH bagi menggantikan Skim Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) dan Pegawai Pendidikan Lepasan Diploma (PPLD) yang menggunakan kod gaji DG.

Beliau bagaimanapun enggan memaklumkan kadar kenaikan gaji pegawai akademik terbabit sebaliknya berkata, apabila berlaku perubahan dalam skim, tangga gaji juga akan naik secara automatik.

"Skim ini menggunakan pendekatan kenaikan pangkat tanpa kekosongan jawatan bagi kumpulan sokongan dan kumpulan profesional sehingga ke gred DH54," katanya kepada pemberita selepas melancarkan buku Agenda Pembangunan Modal Insan Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti di sini hari ini.

Mustapa berkata, pelaksanaan skim tersebut telah dipersetujui pada Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perjawatan dan Gaji Pekerja-Pekerja Sektor Awam yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada September tahun lalu.

Katanya, semua pegawai yang sedang berkhidmat di bawah skim PPPS dan PPLD ditawarkan pilihan untuk dilantik ke skim perkhidmatan baru PPPT itu.

Ketika ini, katanya, terdapat sebanyak 24 buah politeknik dan 37 kolej komuniti di seluruh negara.

Hanya KSU Kementerian Pengangkutan, Ketua Pengarah JPJ aktif lapor kesalahan jalan raya

Utusan Online

PORT DICKSON 6 Feb — Kecuali dua pegawai kanan dari Kementerian Pengangkutan, pegawai kerajaan yang lain daripada Kumpulan A didapati langsung tidak menunjukkan minat untuk membantu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melaporkan kesalahan jalan raya seperti yang dikehendaki oleh satu pekeliling berusia lebih 20 tahun.

Pengarah Penguatkuasa JPJ Salim Parlan berkata, hanya Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Zakaria Bahari dan Ketua Pengarah JPJ Datuk Ahmad Mustapha Abdul Rashid yang aktif menyalurkan maklumat kepada JPJ dan polis.

“Sejak dari tahun 80an, pekeliling itu sudah dikeluarkan dan semua orang tahu mengenainya tetapi sambutan yang diberikan sangat-sangat dingin,” katanya kepada pemberita di sekatan jalan raya Ops Sikap untuk musim perayaan Tahun Baru Cina di KM 6 Jalan Pantai di sini malam tadi.

Salim berkata, jika pekeliling itu dipatuhi, JPJ atau pun polis akan mendapat bantuan daripada puluhan ribu “pegawai baru”.

“Setahu saya, kita ada Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang kini berjumlah 7,000 orang, semuanya dalam kumpulan A. Bayangkan jika 7,000 orang ini memberikan kerjasama, ini akan jadi sumbangan yang besar kepada negara di mana orang ramai tidak berani bertindak sesuka hati di jalan raya,” katanya.

Katanya, pegawai-pegawai ini lebih efektif kerana mereka berada di mana-mana sahaja seperti di daerah, bandar kecil dan kampung malah mereka ini tidak dapat dilihat oleh pesalah jalan raya kerana tidak memakai seragam.

“Mereka boleh lapor pada kami dan kita boleh bekerjasama untuk mengatasi masalah sikap pemandu yang suka memandu terlalu laju, langgar lampu merah atau memerhati tingkah laku penunggang motosikal, kumpulan yang paling banyak melakukan kesalahan,” kata Salim.

Pekeliling itu melibatkan hanya pegawai dari Kumpulan A yang mungkin dipanggil menjadi saksi di mahkamah selepas laporan kesalahan itu dibuat kepada JPJ.

Salim menyeru orang ramai membantu JPJ dengan mengemukakan ah sebarang aduan melalui talian 03-88866412 atau emelkan kepadanya melalui pkuasa@jpj.gov.my.- Bernama

Medical officers to get incentive to work overtime

The Star

PUTRAJAYA: Monetary goodies will be given to medical officers as an incentive for working overtime at health clinics selected to operate after normal hours to ease the overcrowding of patients at hospitals.

The Health Ministry will also provide benefits to medical specialists and officers who will now have to perform elective surgeries on Saturdays at 19 hospitals from 8am to 1pm to ease the backlog of cases.

Its director-general Tan Sri Dr Ismail Merican said the rates for the doctors would be RM80 an hour from the usual RM30 while for the elective surgery component, the specialists will receive RM200 hourly and medical officers will be paid RM80 per hour.

The annual allocation from the Government is RM12.31mil and RM6.9mil for both components.

Both ideas had been discussed during former Health Minister Datuk Seri Dr Chua Soi Lek's tenure and now acting Health Minister Datuk Seri Ong Ka Ting has brought the issue to Cabinet for approval.

"There have been complaints of patients coming after office hours and crowding the emergency services. A lot of people are not happy," he told reporters on Wednesday.

"We heard of emergency cases not being seen. They were seeing only those with coughs and colds. We cannot send them away. So, now we open up clinics, instead of them thronging the hospital; and get doctors to work after office hours."

He added the move would also lessen the waiting time of patients.

He said it was hoped the decision would enable the people to obtain health services quickly and easily after office hours and lessen the burden on emergency units at hospitals so staff would be able to concentrate and provide more efficient services to critical and emergency patients.