20 January 2010

Terengganu Buat Rombakan Besar Libatkan 48 Pegawai Tadbir

KUALA TERENGGANU, 20 Jan (Bernama)-- Kerajaan Terengganu membuat rombakan besar-besaran melibatkan 48 pegawai bagi memantapkan pentadbiran selain mengisi kekosongan jawatan, kata Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mazlan Ngah pada Rabu.

Mazlan yang juga Pegawai Kewangan Negeri berkata semua pelantikan dan pertukaran jawatan itu berkuatkuasa 1 Feb ini.

Antara yang terlibat ialah Datuk Bandar Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim dan Timbalan Ketua Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Datuk Adzlan Mohd Dagang yang akan saling bertukar jawatan, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di sini.

Turut terlibat ialah beberapa pegawai daerah iaitu Pegawai Daerah Dungun Zulkifli Mohamad dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Wilayah Ekonomi Pantai Timur, sementara tempatnya diisi Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Terengganu (SATU) Mustofa Abdul Rahman.

Tempat Mustofa akan diisi Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Husein Embong, katanya.

Sementara itu Pegawai Daerah Setiu, Wan Nawawi Wan Ismail akan ditukarkan sebagai Pegawai Daerah Kuala Terengganu, menggantikan Datuk Mohd Alim Muda yang dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pembangunan Kemahiran Terengganu (Tesdec).

Pengarah Institut Integriti Negeri, Mohd Akil Mat pula akan mengisi jawatan Pegawai Daerah Setiu, manakala Pegawai Daerah Hulu Terengganu Aziz Mamat dilantik sebagai Pengarah Yayasan Terengganu, dan tempat beliau akan disi Pegawai Daerah Besut Wan Mohd Wan Ibrahim.

Pengarah Yayasan Islam Terengganu Mohd Zulkifli Abu Bakar pula akan dilantik sebagai Timbalan Pengarah (Makro) Unit Perancang Ekonomi Negeri, dan tempatnya akan diganti Pengarah Yayasan Terengganu, Md Kamarul Al-Amin Ismail.

Sementara itu Menteri Besar Datuk Ahmad Said yang ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat itu berkata pelantikan dan pertukaran jawatan tersebut dibuat berasaskan kemampuan dan merit pegawai terlibat.

Beliau juga menasihatkan pegawai yang berkenaan agar membuktikan keupayaan masing-masing dan menunaikan tanggungjawab sebaik mungkin.

"Bagi yang belum terpilih untuk kenaikan pangkat dan sebagainya, jangan berkecil hati kerana ada peluang lain," katanya sambil menambah masih terdapat 40 kekosongan dalam pentadbiran kerajaan negeri yang akan diisi tidak lama lagi.

-- BERNAMA

embebasan Bekas KSU Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dikekalkan

PUTRAJAYA, 20 Jan (Bernama) -- Mahkamah Rayuan Rabu mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen yang membebaskan dan melepaskan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar Datuk Dr Abdul Aziz Muhammad daripada pertuduhan bersubahat dalam kes pecah amanah dan menipu.

Panel hakim terdiri daripada Datuk Suriyadi Halim Omar, Datuk Hasan Lah dan Datuk Ahmad Maarop sebulat suara menolak rayuan pihak pendakwaan terhadap pembebasan itu.

Aziz, 65, kini seorang ahli perniagaan, pada awalnya disabitkan dan dikenakan hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Sesyen pada 2005 bagi kesalahan bersubahat dengan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Tengah Terengganu (Ketengah) Datuk Alwi Said melakukan pecah amanah RM2 juta milik Ketengah.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Kompleks Kewangan di Jalan Raja Chulan antara 27 April dan 31 Julai, 1999.

Dia juga dihukum penjara lima tahun bagi pertuduhan menipu Menteri Kewangan Kedua pada ketika itu, Datuk Mustapa Mohamed, melalui pegawai Kementerian Kewangan, untuk mempercayai bahawa pelaburan Ketengah sebanyak RM9 juta dalam projek tanaman orkid, ternakan ikan dan rekreasi di Tasik Puteri, Bukit Besi, Dungun, berjalan lancar.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Kementerian Kewangan di Jalan Duta, Kuala Lumpur, antara 24 Jun dan 9 Ogos, 1999.

Mahkamah Sesyen memerintahkan hukuman itu dilaksanakan serentak tetapi Mahkamah Tinggi pada 16 Nov, 2008 membebaskan dan melepaskannya selepas membenarkan rayuannya.-- BERNAMA

19 January 2010

Long See Wool Dilantik Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan

KUALA LUMPUR, 19 Jan (Bernama) -- Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan) Kementerian Pengangkutan Datuk Long See Wool dilantik sebagai Ketua Setiausaha kementerian berkenaan mulai 26 Jan ini, menggantikan Datuk Seri Zakaria Bahari yang akan tamat tempoh perkhidmatan pada 25 Jan.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Sidek Hassan dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata pelantikan Long, 55, dibuat berdasarkan pengalaman luas beliau dalam bidang pengurusan pengangkutan.

"Saya percaya pengalaman dan pengetahuan mendalam beliau mengenai polisi dan pengurusan pengangkutan akan membolehkan Datuk Long See Wool mengetuai Kementerian Pengangkutan dengan penuh integriti dan efisien bagi mencapai 'outcome' yang dipertanggungjawabkan.

"Ini termasuk membantu merealisasikan hasrat kerajaan untuk menyediakan rangkaian sistem pengangkutan awam yang komprehensif bagi memenuhi keperluan rakyat, seperti yang digariskan di bawah salah satu daripada enam Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA)," kata Sidek.

Long yang dilahirkan di Bukit Fraser, Pahang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sejarah/Hubungan Antarabangsa dari Universiti Malaya (UM).

Beliau telah bertugas di kementerian berkenaan pada keseluruhan karier perkhidmatannya sebaik saja menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 26 Nov 1979.

Antara jawatan yang dipegang Long di kementerian itu ialah Penolong Setiausaha (1979-1983), Ketua Penolong Setiausaha, Bahagian Udara (1983-2002), Setiausaha Bahagian Udara (2002-2006), dan Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan) mulai 1 Nov 2006.

-- BERNAMA

Akta LTN Bakal Dipinda, Nama Ditukar Kepada Lembaga Kenaf Dan Tembakau Negara

PASIR PUTEH, 19 Jan (Bernama) -- Lembaga Tembakau Negara (LTN) akan ditukar nama kepada Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara apabila Akta LTN 1973 dipinda selaras dengan perluasan peranan agensi itu.

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Hamzah Zainudin berkata pindaan itu akan membolehkan antaranya penanam tembakau mengusahakan tanaman lain berasaskan sistem fertigasi.

"(Pindaan) akta akan dibentangkan tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen keselamatan penggunaan racun makhluk perosak dan penyampaian surat serah guna sistem fertigasi di Pusat Latihan LTN, di sini Selasa.

Cadangan pindaan akta itu telah diusulkan sejak tahun 2006 dalam usaha kerajaan menggalakkan penanam tembakau di negara ini mengusahakan tanaman lain bagi memastikan pulangan yang lebih tinggi kepada mereka, namun sehingga kini belum terlaksana.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata pihaknya juga merancang untuk memindahkan ibu pejabat LTN dari Kota Baharu, Kelantan ke Kuala Lumpur bagi memberi perkhidmatan yang lebih berkesan kepada penanam dan bekas penanam tembakau di seluruh negara.

Mengenai projek fertigasi, Hamzah berkata kementeriannya telah meluluskan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi membantu 1,500 petani mengusahakan pelbagai tanaman termasuk cili sepanjang tahun ini.

-- BERNAMA

18 January 2010

NUTP Minta Garis Panduan Jelas Berhubung Isu Penugasan Semula Guru

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) -- Kementerian Pelajaran diminta menyediakan garis panduan yang jelas berhubung isu penugasan semula guru-guru bagi mengelak berlakunya penyalahgunaan kuasa dalam proses penukaran seseorang guru.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) Hashim Adnan berkata pihaknya menerima aduan terdapat segelintir guru besar atau pengetua mengambil kesempatan untuk mengeluarkan guru yang tidak disukai atau guru bermasalah di sekolah masing-masing.

Walaupun masih di peringkat awal pelaksanaan penugasan semula, NUTP telah menerima sejumlah 10 aduan di mana antara lima dan enam daripadanya membabitkan kes salah guna kuasa guru besar, katanya pada sidang media di pejabat NUTP di sini hari ini.

"Masalah besar timbul apabila berlaku penyalahgunaan kuasa di mana guru besar atau pengetua mengambil peluang untuk menukarkan guru sesuka hati sehingga menyebabkan berlakunya penganiayaan," katanya.

Selain salahguna kuasa disebabkan penugasan semula guru, NUTP turut menerima aduan berhubung bebanan kewangan yang terpaksa ditanggung oleh guru yang diarah berpindah dalam tempoh satu atau dua minggu, terutama bagi mereka yang telah berkeluarga dan menetap serta mengajar di sesebuah sekolah untuk tempoh 10 hingga 15 tahun, katanya.

Beliau berkata ada juga guru mengadu ditukarkan ke sekolah yang terlalu jauh sehingga menyebabkan mereka terpaksa mengambil masa dua jam ke tempat kerja setiap hari.

"NUTP mencadangkan supaya pampasan bulanan diberikan kepada guru-guru berkenaan seperti insentif yang ditawarkan kepada mereka yang sanggup bertugas di kawasan pedalaman," katanya.

Sehubungan itu, Hashim meminta kementerian turut memantau proses penugasan semula bagi memastikan pelaksanaannya dilakukan dengan lebih sistematik.

Hashim berkata perkara itu juga harus dilaksanakan secara berperingkat dan berhati-hati dengan mengambil kira faktor kemanusiaan seperti kepakaran seseorang guru yang telah mengajar sesuatu subjek sejak sekian lama.

"Kita mencadangkan supaya guru yang belum berkahwin atau mereka yang boleh dikategorikan sebagai `young family' atau baru berkahwin dan tidak mempunyai anak yang ramai, ditukarkan terlebih dahulu di bawah redeployment guru ini," katanya.

Selain itu, katanya, setiap pertukaran haruslah dilakukan berdasarkan keperluan subjek di sesebuah sekolah dan setiap kekosongan mesti diisi dengan segera.-- BERNAMA

'We're PAs, not secretaries'

NST

2010/01/18

By Regina Lee
PUTRAJAYA: What's in a job title? Plenty, in so far as the administrative secretaries -- generally referred to as personal assistants -- in government departments are concerned.
These PAs are unhappy because they are now called office secretaries, with some seeing it as a demotion.

Cuepacs, which represents more than 5,000 of these employees -- both administrative secretaries and assistant administrative secretaries, said the new term was announced in a circular on Dec 21 and came into effect on Jan 1.

Cuepacs president Omar Osman said the PAs have complained that the term does not reflect their image as the backbone of their bosses.

"It is not fair or befitting for the PAs, who have been in the position for so long, to suddenly need to have their title changed. This is very demotivating to them."

Cuepacs wants the old title to be restored.

Omar has also asked the Public Service Department to exempt PAs who have been in the service for 30 years from the Competency Level Evaluation (PTK) examination.

All 1.2 million government servants will have to take the PTK examination to qualify for a promotion.

"If the PAs don't pass their PTK, they are technically only known as 'acting administrative secretaries'."

Omar was speaking to reporters after a briefing with about 200 PAs from the Klang Valley yesterday.

He said he would be writing to the PSD director-general Tan Sri Ismail Adam on the matter.

A PA, who wishes to remain anonymous, said in her 30 years of service, she occasionally had to handle her boss' family matters and she does not deserve to simply be called an "office secretary".

"I have worked under so many government heads who have come and gone, and I certainly do not think that my job scope is just limited to the office as stated in the new title.

"When my boss wants to go on a vacation with his family, I am the one who has to do all the bookings.

"And if he has a wife who happens to be a socialite, who do you think does all the planning for her functions?"

Mohon bela nasib bakal guru

Utusan Online

SAYA merupakan wakil bakal guru yang mengambil Program Pengkhususan Sekolah Rendah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ambilan sesi 2005/2006 terpanggil untuk mengulas laporan Utusan bertarikh 15/01/2010 bertajuk ‘IPTA tidak patut tawar pengajian guru sekolah rendah.’

Sebelum itu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi dan pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) kerana telah bertungkus lumus menyelesaikan masalah penempatan guru, terutamanya guru di sekolah rendah yang kini mengalami masalah penempatan terutamanya bagi lepasan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Saya ingin mengulas kenyataan Dr. Mohd. Puad yang menyatakan: “Sepatutnya universiti berkaitan tidak boleh buat program pengkhususan sekolah rendah sebab lulusan IPTA perlu mengajar di sekolah menengah.”

Untuk makluman beliau, kewujudan pengkhususan Pendidikan Sekolah Rendah di UPSI bermula pada tahun 2003 dan berakhir pada sesi pertengahan tahun 2006. Dijangka kumpulan terakhir akan menamatkan pengajian tahun ini.

Sewaktu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memegang jawatan Menteri Pelajaran, masalah penempatan guru ini pernah diajukan, terutamanya isu penempatan sekolah menengah apabila KPM mengambil lulusan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) bagi ditempatkan di sekolah menengah sebelum maktab dinaik taraf menjadi Institut Pendidikan Guru (IPG) pada tahun 2006.

Bagi menyelesaikan masalah tersebut, Hishammuddin pada ketika itu telah membuat pengumuman di Dewan SITC UPSI pada tahun 2006 berkenaan IPG akan mengambil ahli Pengkhususan Sekolah Rendah manakala IPT untuk sekolah menengah. Beliau telah menjanjikan masalah graduan Pengkhususan Sekolah Rendah yang masih ada di UPSI akan diselesaikan.

Selepas mendengar pengumuman beliau, pihak UPSI mengambil tindakan drastik dengan menghentikan pengambilan program Pengkhususan Sekolah Rendah setelah berbincang dengan pihak KPM. Bagaimanapun pelajar sedia ada dikekalkan, termasuk pengambilan sesi pertengahan tahun 2006, iaitu pengambilan terakhir yang kini sedang menjalani praktikum (latihan mengajar) di sekolah rendah.

Ini bermakna, Pengkhususan Sekolah Rendah telah diwujudkan lebih awal dan ia masih wujud sampai sekarang kerana program Pengkhususan Sekolah Rendah mengambil masa empat tahun pengajian di UPSI. Ini berbanding IPG yang hanya bermula pada tahun 2006 yang telah mengambil alih keseluruhan program Pengkhususan Sekolah Rendah dan mengeluarkan keluaran sendiri, iaitu KPLI, hanya untuk program setahun.

Justeru, sudah pasti kewujudan saki baki Pengkhususan Sekolah Rendah di UPSI tidak diketahui oleh pihak KPM sendiri, khususnya apabila telah menghasilkan produk sendiri iaitu KPLI, yang tamat pada November/Disember 2009, berjumlah 5,976 dan tahun-tahun sebelumnya untuk ditempatkan di sekolah rendah.

Untuk makluman, senarai 20 orang bakal guru yang dikesan mengalami masalah penempatan oleh Dr. Mohd. Puad adalah graduan yang bakal ditempatkan dan alhamdulillah kami dikhabarkan mereka telah mendapat penempatan baru-baru ini. Tahniah dan syabas kami ucapkan kepada beliau dan KPM kerana telah memberikan komitmen yang tinggi terhadap masalah ini.

Namun masih terdapat seramai 164 pelajar ambilan Disember 2005/2006 yang sudah menghabiskan empat tahun pengajian di UPSI dan bakal menduduki konvokesyen sekitar Mac ini, manakala seramai 40 orang lagi sedang menjalankan praktikum (latihan Mengajar) iaitu semester terakhir pengambilan Pengkhususan Sekolah Rendah di UPSI. Ini bermakna saki baki pelajar ini sudah pasti mengharapkan penempatan dan perhatian oleh KPM di masa akan datang.

Persoalannya di sini ialah, mengapa kewujudan program Pengkhususan Sekolah Rendah keluaran UPSI mahupun IPTA yang lain seakan tidak diketahui oleh pihak Kementerian Pelajaran sendiri, sedangkan pihak UPSI apabila dihubungi menyatakan senarai nama telah dihantar kepada pihak KPM.

Kami mengharapkan pihak UPSI, IPTA mahupun KPM sentiasa berunding dan mencapai kata sepakat demi kejayaan anak bangsa kelak, bertepatan dengan slogan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Diharap melalui luahan ini semua pihak mengetahui bahawa masih wujud Pengkhususan Sekolah Rendah ini di UPSI khususnya dan di IPTA lain umumnya.


Tanjung Malim, Perak

Give our docs a break they deserve

The Star

THE letter “Don’t Work Our Doctors to Death” (The Star, Jan 15), touched me personally.

I may not be a doctor but I have seen how these doctors work. Having been warded for almost a month in a government hospital, I have this to say. All the doctors I came across will always tell me that they are very busy working and they have no life.

Why is this? Yes, they always need to work seven days a week unless they apply for vacation leave. Even then, some are recalled when an emergency arises.

Then again, there is night duty and when they are on-call. They have to work throughout the night and continue working the next day from as early as 6am.

I was equally surprised when this same doctor on-call came to my ward and continued to check on the patients early next morning. I used to get annoyed when they come round so early. I even told them to be quiet because I wanted to get some sleep. They told me they would rather take my place and be the patient.

I noticed that they looked very tired and lethargic. So how are they going to give their best in their jobs when they don’t get proper rest and sleep? I hope the authorities would look into the problem and give our doctors a break!

JOY,

George Town.