03 November 2007

Majoriti pensyarah USM ada PhD

Berita Harian

Oleh Norfatimah Ahmad, Amirullah Andi Nur

Petunjuk Kajian Reputasi Akademik MQA panduan untuk capai taraf gemilang

KUALA LUMPUR: Universiti Sains Malaysia (USM) yang dipilih Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) sebagai institusi pengajian tinggi awam tunggal (IPTA) dikategorikan cemerlang atau bertaraf lima bintang di negara ini menyifatkan kejayaan itu hasil kerjasama padu warganya secara berpasukan dan berterusan.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Dzulkifli Abdul Razak, berkata kejayaan itu juga hasil daripada penekanan kepada kedudukannya sebagai universiti penyelidikan di samping pelbagai faktor lain, termasuk memiliki kira-kira 70 peratus pensyarah memegang ijazah doktor falsafah (PhD).
"Kita berharap dengan kejayaan ini, tenaga akademik dan pelajar akan terus berganding bahu untuk mempertingkatkan lagi pencapaian dan standard USM. Sesuai dengan kejayaan ini, USM merancang untuk mewujudkan sebuah taman penyelidikan sendiri," katanya ketika dihubungi semalam.

Dzulkifli berkata, hasil Kajian Reputasi Akademik MQA itu memberi petunjuk terhadap keperluan yang harus diberi perhatian USM dalam melaksanakan program pembangunannya pada masa depan.

Mengikut kajian MQA yang diumumkan semalam, mendapati USM berjaya mencapai penilaian lima bintang iaitu dikategorikan sebagai cemerlang, sekali gus menduduki senarai teratas dari segi reputasi IPTA di negara ini.

Dalam pada itu, Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Seri Ibrahim Abu Shah, berkata UiTM bersyukur dengan penarafan berkenaan yang akan melonjakkan lagi nama universiti itu serta meningkatkan keyakinan ramai terhadapnya.

Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan, berkata pihaknya menerima penarafan tempatan kerana ia tepat dan relevan dengan kehendak sebenar IPTA di negara ini.

Katanya, kajian reputasi akademik yang dijalankan MQA pertama kali dilaksanakan dan ia akan menjadi penunjuk kepada prestasi universiti di negara ini.

"Bagaimanapun, saya akan memberi reaksi yang lebih jelas selepas melihat dengan teliti keputusan kajian berkenaan," katanya dihubungi di Bangkok, semalam.

Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Datuk Rafiah Salim, pula berkata penarafan empat bintang yang diperoleh pihaknya wajar dijadikan garis panduan untuk memperbaiki mutu akademik universiti berkenaan, terutama dalam bidang yang mendapat penilaian yang kurang memuaskan.

"Penarafan untuk universiti tempatan tidak boleh dibangga-banggakan, sebaliknya ia bagus untuk dijadikan garis panduan untuk merangka perancangan bagi memperbaiki sebarang kelemahan," katanya.

Rafiah berkata, mengikut laporan dan maklum balas yang diterima daripada hasil kajian itu, UM perlu memperbaiki aspek penyelidikan yang dianggap masih kurang memuaskan.

Dalam pada itu, Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Tan Sri Prof Mohd Zulkifli Mohd Ghazali melahirkan rasa syukur kerana universiti itu masih dikategorikan sebagai terbaik (empat bintang).

"Bagi kami juga, hasil kajian itu memberikan petunjuk bahawa banyak lagi perlu dilakukan bagi meningkatkan kedudukan UTM selepas ini," katanya.

Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Nik Mustapha Raja Abdullah, pula berkata biarpun persepsi yang dibuat itu bersifat subjektif, beliau menganggapnya sebagai satu permulaan baik.

"Sebagai sebuah universiti tempatan yang sudah lama wujud, kita memang menjangkakan akan dinilai sebagai baik atau memuaskan. Ini satu petunjuk yang memerlukan kami semua supaya memberi sokongan untuk memperbaiki semua aspek," katanya.

Mengenai persepsi oleh bukan ahli akademik, beliau berkata ia mungkin dilihat dari perspektif berbeza.

Syor guru disiplin tak perlu mengajar

Berita Harian

Oleh Amin Ridzuan Ishak

Tanggungjawab pantau pelajar tugas berat: NUTP

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyambut baik langkah Kementerian Pelajaran mengurangkan masa mengajar guru disiplin kepada 15 waktu seminggu berbanding 28 hingga 30 waktu seminggu sekarang.

Bagaimanapun, mereka menyifatkan langkah itu belum memadai kerana pengurangan masa mengajar tidak akan mengurangkan bebanan guru berkenaan ketika memantau disiplin pelajar.

Presiden NUTP, Anuar Ibrahim, berkata pihaknya mahu supaya Kementerian Pelajaran mengeluarkan arahan supaya guru disiplin tidak perlu mengajar atau sekurang-kurangnya menetapkan waktu mengajar kepada maksimum lima waktu.

“Permintaan kami ada asasnya kerana kajian kami mendapati kebanyakan guru yang prestasinya kurang memuaskan adalah dari kalangan guru disiplin disebabkan pelbagai faktor.

"Antara faktor utama adalah tidak dapat memberikan fokus sepenuhnya ketika mengajar kerana perlu memikirkan tugas memantau disiplin pelajar terutama sekolah yang mempunyai rekod disiplin kurang baik. Mereka (guru disiplin) keliru ketika mengajar," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, kelmarin untuk mengurangkan masa mengajar guru disiplin kepada 15 waktu seminggu bagi membolehkan mereka melaksanakan tugas mengawal disiplin pelajar dengan lebih berkesan.

Beliau dilaporkan berkata, bebanan tugas mengajar yang sama dengan guru lain menyebabkan guru besar gagal mengawal disiplin pelajar seperti yang diharapkan dan ini menyebabkan ada guru tidak sanggup menjadi guru disiplin.

Jika peraturan baru mengurangkan waktu mengajar disiplin diperkenalkan, mereka hanya perlu mengajar kira-kira 10 jam seminggu berbanding 18 hingga 20 jam sekarang.

Anuar berkata, faktor lain kepada permintaan mereka itu adalah tugas sampingan perlu dilakukan guru disiplin yang kadangkala menyamai tugas seorang kerani sekolah.

BPR bawa untung -- GLC, agensi dipantau raih pendapatan berganda

Utusan Online

Oleh Norila Daud

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Langkah pemantauan yang dilakukan oleh para pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang ditempatkan di beberapa jabatan dan agensi kerajaan telah membolehkan jabatan dan agensi itu meraih keuntungan berlipat kali ganda.

Timbalan Ketua Pengarah BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, ada agensi kerajaan berjaya meraih keuntungan dalam tempoh yang singkat tidak lama selepas BPR menempatkan pegawai mengawasi agensi itu.

Beliau memberikan contoh pemantauan selama dua tahun di Amanah Raya Berhad telah membolehkan agensi tersebut meraih keuntungan daripada RM3 juta pada 2004 kepada RM19 juta pada 2005 dan RM40 juta pada 2006.

‘‘Ekoran kejayaan itu, pegawai BPR juga telah diletakkan di Tenaga Nasional Berhad (TNB) berikutan banyak kes kehilangan kabel TNB dilaporkan berlaku.

“Sejak pegawai BPR diletakkan di TNB, sebanyak lapan pegawai syarikat milik kerajaan itu telah ditahan atas kesalahan rasuah,’’ katanya.

Abu Kassim berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Peranan BPR Dalam Mempromosi Bebas Rasuah di Sektor Swasta pada Seminar Perkongsian Awam-Swasta Dalam Membanteras Rasuah dan Memelihara Integriti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Seminar itu dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Menurut Abu Kassim, permintaan menggunakan perkhidmatan pegawai BPR di jabatan, agensi dan syarikat milik kerajaan (GLC) semakin banyak sejak kebelakangan ini.

Untuk meningkatkan usaha membanteras rasuah, beliau memberitahu, pihaknya akan menghantar beberapa pegawai bersara bekerja secara kontrak di agensi-agensi kerajaan yang memerlukan.

Beliau memberitahu, tidak lama lagi BPR akan mengadakan perkongsian bijak dengan Pos Malaysia Berhad, Telekom Malaysia Berhad, Institut Sistem Mikro Elektrik Malaysia (Mimos) dan Amanah Raya Berhad bagi mewujudkan suasana bebas rasuah di syarikat dan agensi itu.

Selain itu, BPR juga bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak swasta untuk menggariskan secara komprehensif etika pekerjaan, menerapkan profesionalisme di kalangan kakitangan dan mengukuhkan integriti institusi masing-masing.

Sementara itu, Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan memberitahu sidang akhbar pada seminar itu bahawa peningkatan kesedaran di kalangan orang ramai tentang bahaya rasuah memudahkan BPR menjalankan tugas.

Menurut beliau, sejak dua tahun lalu sebanyak 50 peratus daripada orang yang menawarkan (pemberi) rasuah ditangkap berbanding sebelum ini hanya penerima rasuah yang didakwa.

‘’Saya gembira kerana kerjasama di kalangan orang ramai semakin baik dan ini memudahkan kami melaksanakan tugas,’’ katanya.

Ditanya apakah ada lagi tangkapan selepas selepas penahanan dan pendakwaan ke atas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff, Ahmad Said hanya menjawab: ‘’Saya tidak mahu menakutkan orang, tunggulah... tentu ada.’’

Ditanya sama ada BPR boleh bertindak sekiranya terdapat perbuatan rasuah dalam parti-parti politik, Ahmad Said menegaskan, tindakan membanteras rasuah diambil tanpa mengira siapa.

02 November 2007

Call for early salary

NSTP

IPOH: The government has been urged to pay civil servants their monthly salary by this week to ease their financial burden, especially with the upcoming Deepavali celebration.

Ipoh Barat MIC division vice-chairman S. Jayagobi said civil servants received their October salaries a week before Hari Raya, which meant a wait of almost two months for their November pay. Early salaries are usually paid only when a festival falls after the 15th of the month.

Top legal officer's bid to retire rejected

NSTP

PUTRAJAYA: In an about-turn, the government has rejected the application of former Attorney-General's Chambers prosecution head Datuk Yusof Zainal Abiden to go on optional retirement.

He was to join the Securities Commission yesterday.

Yusof is now a legal officer on the same grade, but without any position.

The New Straits Times learnt that the approval given to Yusof, 52, to take optional retirement was revoked on "grounds of national interest".

Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail was not available for comment as he is in the Hague, Netherlands. Gani is one of the counsel representing Malaysia in the International Court of Justice over the Pulau Batu Puteh territorial dispute proceedings between Malaysia and Singapore which begin on Tuesday.
Solicitor-General 1 Datuk Idrus Harun could also not be reached for comment.

When contacted, Yusof confirmed that he was still with the A-G's Chambers, but declined further comment.

On Sept 11, Gani confirmed speculation that Yusuf and deputy public prosecutor Sallehuddin Saidin, 44, who was in charge of high profile cases, were going on optional retirement.

Gani had said then that the two sent in their applications for retirement in late August.

He said he approved the applications because the two men wanted to move on to greener pastures.

Gani had also said there were sufficient experienced staff in his office to fill the vacuum left by the two.

Both men went on leave prior to retirement.

On Oct 1, former civil division head in the Chambers, Tun Majid Tun Hamzah, was appointed to fill Yusof's position.

But now, Yusof is back in the A-G's Chambers.

Yusof, a law graduate from University of Malaya, joined the Judicial and Legal Service in 1981 and was posted to Malacca as a magistrate.

He was appointed prosecutions head in the A-G's Chambers in 2002.

Ministry to reduce teaching load of discipline teachers

The Star

PUTRAJAYA: The Education Ministry is planning to reduce the number of periods discipline teachers have to teach per week.

The current job load ranges from 28 to 30 periods. The ministry wants to reduce this to 15 periods or fewer.

Education Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein said discipline teachers must be given ample time to take on the added responsibilities.

“I do not think they can perform to the level expected of them if they are asked to do the same teaching periods as other teachers,” he told reporters after the ministry’s Hari Raya open house here yesterday.

No one, he added, would want to do the job because of the extra responsibilities.

“This is a thankless job because parents are not going to thank you. In some cases these teachers are also criticised when they call parents about their children’s behaviour as they would not admit to their weaknesses,” he said.

These teachers should also work closely with parent-teacher associations, he added.

Hishammuddin said the decision to reduce the number of teaching periods for discipline teachers was among several matters being discussed at a convention on student discipline in Kota Kinabalu.

The convention is jointly organised by the National Parents Consultative Group and the National Community and Family Development Board.

“I have asked my deputy Datuk Noh Omar to look into this,” Hishammuddin said.

Asked about a report on the absence of state education department officials at the convention, he said this was a serious matter and he wanted an explanation.

ACA charges Comm Ramli

The Star

Datuk Ramli Yusoff Charged
View video

KUALA LUMPUR: Commercial Crimes Investigation Department director Comm Datuk Ramli Yusoff has been charged with not disclosing information about two office units belonging to his sisters and on shares which he owned.

Comm Ramli, 55, in his capacity as a public servant, was also charged with being involved in business as a company director.

Family backing : Comm Datuk Ramli Yusoff arriving in court yesterday accompanied by his wife Datin Anita Harun, who is a Sessions Court judge, and his daughter. Ramli was charged with not disclosing information about his assets and for unlawfully engaging in business. – KAMARUL ARIFFIN
He claimed trial to all three charges at a Sessions Court here yesterday.

It is understood that Ramli could be facing several further charges.

Comm Ramli was alleged to have failed to comply with the terms of a notice dated July 17 issued by the Public Prosecutor to give a written statement under oath on all his assets under Section 32(1)(a) of the Anti-Corruption Act 1997.

Ramli was accused of not revealing information on two office units in Jalan Yap Kwan Seng which belong to his elder sister Rohmah @ Hasmah and younger sister Roslina. The two units are worth RM1mil.

The two sisters were directors of an investment holding company, Bonus Circle Sdn Bhd.

The senior police officer, who is married to Sessions Court judge Datin Anita Harun, was said to have committed the offence at the Deputy Public Prosecutor’s office in the Anti-Corruption Agency’s headquarters in Putrajaya on Sept 17.

As for the second charge, Comm Ramli had allegedly failed to disclose information on 154,000 units of shares worth about RM200,000 in a property company, Permaju Industries, Bhd at the same place and time.

If convicted, he can be sentenced up to 20 years’ jail and fined a maximum of RM100,000 for each of two charges under Section 32(2) of the Anti-Corruption Act 1997.

On the third charge – a summons charge, where Comm Ramli stood outside the dock – he was accused of unlawfully engaging in business in Kinsajaya Sdn Bhd on April 25 last year.

If found guilty, he can be sentenced up to a year's jail or fined, or both, under Section 168 of the Penal Code.

DPP Mohamad Jazamuddin Ahmad Nawawi asked the court to set bail at RM40,000 in one surety and to impound his passport upon Ramli’s return from performing the haj in Mecca next month.

He will be leaving tomorrow to perform the umrah and then the haj later in the first week of December.

However, lead counsel Datuk K. Kumaraendran, asked the court not to impound his client’s passport saying that Ramli would not abscond.

“The current charges have cast a shadow on his character and credibility as a respectable senior police officer. The accused intends to restore his good name and not to shy away and flee,” said Kumaraendran.

He said the court could also consider releasing his client on his (Ramli) personal bond.

Sessions Court judge S.M. Komathy Suppiah set four days from Jan 15 next year for trial after the prosecution told her that they intended to call 20 witnesses to testify against him.

Komathy refused to release Ramli on a personal bond but granted him bail at RM20,000 in one surety.

She told Ramli that he could keep his passport.

DPP Mohamad said prosecution would be calling 15 witnesses for the summons case.

Komathy set Jan 15 for mention after Kumaraendran told her that he wanted to study the summons charge to see if he needed to apply for a joint-trial.

Ramli's friend of 30 years, businessman Datuk Roger Tan, posted bail at 4.15pm.

Socso to offer free check-ups

The Star

KUALA LUMPUR: Social Security Organisation (Socso) members above a certain age will be entitled to free medical checks under its Prohealth programme from next year.

Human Resource Minister Datuk Seri Dr Fong Chan Onn said Socso planned to launch Prohealth as part of its service to members.

“We are considering offering the programme to our 4.9 million members, especially those aged above 40,” he said. – Bernama

01 November 2007

Senior civil servants get club allowance

The Star

SEREMBAN: Civil servants in the “top management” and “management and professional” groups can now claim up to RM4,000 for membership in sports and recreational clubs, an increase from the present RM3,000.

This ruling, which came into force last month, is expected to benefit an estimated 100,000 civil servants.

Treasury secretary-general Datuk Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah said that those in the “management and professional” groups who needed to interact with people in the private sector in the course of their work were eligible.

“Civil servants whose spouses are also working for the government and are (therefore both) eligible, will be able to make separate claims to become members of these clubs,” he said in a circular.

Apart from senior federal government staff, civil servants in state governments, statutory bodies and local councils are also entitled to this enhanced privilege.

Ismail said that this privilege was only open to the eligible civil servants once while in service.

“Also, the membership cannot be transferred,” he said.

The civil servants will only be allowed to join clubs registered under the Companies Act 1965 or Societies Act 1966 whose membership was open to all.

31 October 2007

Guru Sabah, Sarawak enggan ke pedalaman

Berita Harian

ISU kekurangan guru di pedalaman Sabah dan Sarawak dijangka terus berlarutan kerana anak watan kedua-dua negeri terbabit sendiri tidak mahu bertugas di situ khususnya selepas tamat pengajian.

Pengerusi Jawatankuasa Bersama Kesatuan Guru-Guru Sabah-Sarawak, William Ghani Bina ketika mendedahkan perkara itu, berkata mereka yang terbabit bukan saja guru baru, malah kalangan yang dinaikkan pangkat sebagai penolong kanan.

Katanya, kajian mendapati kebanyakan mereka yang menolak adalah guru dari bandar atau luar bandar dan kebanyakannya memberi alasan kononnya tempat di hantar terlalu jauh serta mundur.

“Kalau dulu guru Semenanjung enggan berbuat demikian kerana alasan serupa, tapi kita masih boleh menerimanya. Namun sekarang ini, semakin ramai anak watan kedua-dua negeri itu sendiri yang menolak dengan menyatakan alasan serupa.

“Kita tidak boleh mengharapkan sepenuhnya guru luar membantu, sebaliknya tanggungjawab itu perlu dipikul anak watan bersesuaian usia kemerdekaan negara yang mencapai 50 tahun,” katanya kepada Berita Harian, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas masalah kekurangan guru di pedalaman Sabah dan Sarawak yang dilaporkan terus berlarutan meskipun negara sudah pun merdeka selama 50 tahun.

Sebelum ini, kebanyakan tenaga pendidik yang dihantar ke Sabah dan Sarawak berasal dari Semenanjung, sebelum ditampung anak watan kedua-dua negeri itu sejak beberapa tahun lalu.

Mengulas lanjut, William yang juga Presiden Kesatuan Guru-Guru Sarawak dan Naib Pengerusi Majlis Bersama Kebangsaan (Pendidikan) berkata, kerajaan perlu mencari pendekatan lebih sesuai bagi menangani perkara itu.

Beliau berkata, jurang perbezaan tahap pendidikan antara kawasan pedalaman dan bandar di Sabah serta Sarawak masih tinggi, sekali gus memerlukan sokongan semua pihak bagi memperbaikinya.

Katanya, pihaknya gembira sebab kerajaan sudah pun memulakan langkah ke arah menangani masalah itu dengan menjadikan Institut Pendidikan Guru di Tawau dan Miri khusus bagi melatih guru untuk dibekalkan kepada sekolah di Sabah dan Sarawak.

14 kakitangan awam salah guna kuasa disiasat

Berita Harian

Oleh Johari Ibrahim

ALOR STAR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) sedang menyiasat pelbagai dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa membabitkan 14 kakitangan awam di negeri ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Syed Unan Mashri Syed Abdullah, berkata siasatan itu membabitkan 14 kes yang laporannya diterima BPR daripada pelbagai sumber sejak lebih setahun lalu.

"Siasatan itu membabitkan kakitangan awam kerajaan negeri dari pelbagai peringkat termasuk pegawai, kakitangan Pejabat Daerah, Pejabat Tanah dan Galian dan pihak berkuasa tempatan," katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Beliau berkata, antara kesalahan yang disiasat termasuk membabitkan tanah, salah guna kuasa selain menerima rasuah.

Katanya, sebahagian kakitangan yang disiasat itu digantung kerja, manakala sebahagian lagi masih menunggu tindakan lanjut BPR.

Beliau berkata, pentadbiran kerajaan negeri tidak berkompromi dengan isu rasuah atau salah guna kuasa di kalangan kakitangannya untuk menjaga kewibawaan kerajaan.

Syed Unan diminta mengulas ucapannya berkaitan tindakan disiplin terhadap kakitangan awam Kedah ketika majlis makan malam bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Ahad lalu.

Beliau berkata, dalam kes yang sukar dibuktikan di mahkamah, kakitangan terbabit tetap dikenakan tindakan disiplin dalaman termasuk potong gaji atau diturunkan pangkat.

Syed Unan berkata, 18 kes tatatertib dikenakan antara 2005 hingga tahun ini termasuk 10 penjawat awam dibuang kerja.

Gaji baru 25,000 juruteknik dikaji

Berita Harian

Oleh Mohd Azis Ngah

Skim dinaik taraf kerana majoriti penjawat awam gred J17 lulusan diploma politeknik

KUALA LUMPUR: Nasib kira-kira 25,000 pembantu teknik dan juruteknik di seluruh negara bakal berubah selepas kerajaan bersedia membincangkan dan mengkaji semula tangga gaji mereka mengikut Skim Juruteknik yang tidak dinaik taraf sejak 1989.

Menteri Kerjaraya, Datuk Seri S Samy Vellu, berkata kajian mengenai skim lama itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet sebelum ia diserahkan kepada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan untuk dipertimbangkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Berdasarkan skim lama, juruteknik dan pembantu masih menerima tangga gaji mengikut kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), sedangkan sebahagian besar kakitangan awam dalam bidang berkenaan mengikut gred J17 adalah lulusan politeknik.

Beliau percaya JPA akan memberi pertimbangan sewajarnya berhubung isu itu tetapi pada masa sama meminta pekerja awam membuktikan kemampuan mereka setaraf dengan kenaikan tangga gaji yang bakal diperoleh.

Katanya, peluang kenaikan pangkat daripada skim perkhidmatan dalam kumpulan rendah kepada skim kumpulan lebih tinggi mengutamakan pengalaman dan kebolehan.

"Kita boleh menilai kelayakan diri sendiri sama ada bertaraf global atau tidak dan mesti berusaha membaikinya.

"Adalah penting bagi kita terus belajar dan menimba ilmu baru dan amalkan konsep pembelajaran seumur hidup. Saya sendiri sudah berumur 71 tahun masih lagi membaca untuk menambah ilmu. Kita perlu mempunyai nilai tambah dalam perkhidmatan.

"Apabila kita bincang skim itu, kakitangan awam perlu buktikan ia setimpal dengan apa yang akan mereka nikmati kerana kerajaan memang memerlukan lebih ramai pakar tempatan untuk mengurangkan kebergantungan kepada pakar asing," katanya, semalam.

Sebelum itu, beliau merasmikan Persidangan Perwakilan Tiga Tahunan Kesatuan Perkhidmatan Teknik Semenanjung Malaysia (MTSU) ke-25. Turut hadir, Presiden MTSU, Shuhaimi Othman dan Setiausaha Eksekutif MTSU, Datuk Mohd Yusop Harmain Shah.

Mengulas permintaan MTSU supaya kerajaan mewujudkan sebuah institusi latihan menggantikan Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) yang diswastakan, Samy berkata, kerajaan memang akan terus melatih tenaga kerja mahir tempatan bagi mewujudkan pekerja bertaraf dunia.

"Tenaga kerja negara perlu mempunyai keupayaan mereka cipta untuk lebih berdaya saing kerana ia adalah inovasi yang akan mendorong semua usaha dalam segenap aspek penghidupan ekonomi dan sosial.

"Kita perlu berupaya menangani perkembangan teknologi yang makin pesat dan sentiasa berubah kerana pengetahuan semasa latihan akan cepat menjadi ketinggalan zaman. Ilmu boleh dicari dan ditimba di mana-mana saja," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai tindakan Parti Progresif Penduduk (PPP) yang dianggap mengganggu serta menggugat MIC, Samy berkata beliau menganggap isu berkenaan sebagai tidak langsung memberi ancaman kepada parti.

"Jika mereka cakap ada 30,000 ahli, jangan lupa MIC ada 600,000 ahli. Ini macam nyamuk, suka kacau. Dalam politik, macam-macam boleh berlaku tetapi kita tegaskan, MIC akan tetap berpegang pada konsep permuafakatan dalaman yang diamalkan Barisan Nasional (BN).

"Mana-mana parti komponen BN pun mesti amalkan konsep ini dan patuh kepada arahan supaya sentiasa bermuafakat," katanya.

30 October 2007

Konsep lelong atasi gejala rasuah

Utusan Online

Oleh SUBAHIR TAIB

TIDAK diketahui dari mana pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) memperoleh idea baru untuk mencadangkan kepada kerajaan supaya mengkaji untuk memasukkan klausa dalam semua dokumen kontrak kerajaan bagi menjelaskan tentang kesalahan di bawah Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Apa yang penulis ingat semasa bekerja sebagai seorang arkitek di firma di United Kingdom dulu ia telah lama dilaksanakan untuk sektor pembinaannya serta melibatkan sektor swasta.

Yang pasti, ia tidak dipaparkan sebagai klausa atau dimasukkan di bawah syarat-syarat kontrak seperti yang dicadangkan oleh pihak BPR, tetapi diwujudkan di dalam ruangan khas di muka pertama dokumen kontrak. Malah ia dibuat dalam bentuk pernyataan amaran kerajaan yang dianggap sama konsepnya dengan pernyataan amaran kerajaan Malaysia mengenai bahaya merokok yang tertera di tepi kotak rokok.

Tentu ada sebab khusus mengapa ia diletak sedemikian. Bagi penulis, ia tidak lain, untuk memastikan pihak-pihak yang berkontrak membacanya dan memperakukan mereka telah awal-awal diingatkan mengenai akta berkenaan. Sementara hujah undang-undangnya ialah, manusia perlu sentiasa diingatkan daripada melakukan perkara -perkara yang menyalahi undang-undang atau membahayakan dirinya dan orang lain pada masa dan tempat yang sesuai. Apakah cadangan selepas ini akan dikaji lagi? Tepuk dada tanya selera.

Satu lagi cadangan pihak BPR yang disiarkan oleh akhbar-akhbar ialah saranan supaya kerajaan melakukan kajian menyeluruh ke atas sistem pembelian terus yang diamalkan oleh jabatan dan agensi kerajaan selama ini.

Seperti cadangan di atas, penulis tidak tahu apa yang perlu dikaji lagi kerana alasan penyelesaiannya ialah, mengembalikan sistem kontrak pusat atau central contract di seluruh negara yang pernah diamalkan sebelum awal tahun 80-an dahulu. Sistem tersebut memperuntukkan peraturan tertentu yang mengehadkan jumlah harga bagi pembelian terus yang perlu dipatuhi oleh jabatan dan agensi kerajaan dan hanya membenarkan ketua pengarah meluluskannya.

Alasan tidak cukup masa dan sumber tidak boleh diterima, khasnya bagi kes BPR kerana isu penyelewengan di kalangan pegawai kerajaan yang dikaitkan dengan sistem belian terus bukan isu baru untuk dijadikan alasan. Sementara aspek kajian dianggap sebahagian daripada keperluan kerja pencegahannya dari segi peningkatan kualiti dan integriti pencegahan, khasnya. Di mana dalam konteks penyelesaian isu tempatan semasa, maksud menyeluruh tidak dapat tidak perlu meliputi kajian dari sudut Islam yang sesuai. Dan, setuju atau tidak, kajian dari sudut Islam yang sesuai dalam konteks cadangan BPR di atas ialah sudut muamalat Islam melibatkan hukum jual beli Islam secara lelong yang disesuaikan dengan konteks moden. Mungkin petikan daripada penulisan kertas kerja bertajuk " Mekanisme Kontrak dan Konsep Syariah” berikut oleh ulamak dan ahli akademik tempatan dapat menjelaskannya.

Penjelasan lelong adalah suatu yang sering dilakukan sama ada ke atas barangan yang kecil atau besar nilainya. Islam seperti juga undang-undang Inggeris mengharuskan lelong ini. juga sebiji cawan yang kami gunakan ketika

Penjualan atau pembelian secara tender adalah satu bentuk yang baru yang selalu dilakukan sejak kebelakangan ini di dalam urusan-urusan perdagangan. Ia sebenarnya lanjutan daripada sistem penjualan lelong. Oleh yang demikian ia adalah sama dengan apa yang berlaku di dalam jualan lelong dan segala prinsip di dalam jualan akan digunakan di dalam jualan secara tender ini juga.

Komen ringkas penulis ialah, lelong atau tender dalam konteks moden perlu juga dilihat sebagai satu proses pemerolehan untuk mendapatkan harga yang bukan sahaja rendah malah mempunyai nilai harga, khasnya bagi pembelian menggunakan dana awam.

Tetapi, dari segi kekuatan pihak BPR melakukan siasatan terhadap penyelewengan melakukan kontrak jual beli oleh pegawai kerajaan, bagaimanapun dari sudut muamalat Islam jika dikatakan bahawa mereka hanya mampu melakukan siasatan terhadap kes kontrak beli di bawah kategori jual beli mutlak. Tetapi ia tidak dalam kes kontrak jual beli yang dilakukan dalam keadaan belum wujud ketika akad berdasarkan prinsip atau kontrak al-Istisnaa’ Islam atau Melayunya kontrak tempahan melibatkan projek bangunan, jalan dan sebagainya.

* PENULIS ialah Pengurus Projek Kontraktor Kelas 'A' dan Penyelidik Bersekutu dengan Projek Pengurusan Pembangunan Islam (ISDEV).

Indeks Akauntabiliti elak pembaziran – Ambrin

Utusan Online

JOHOR BAHRU 29 Okt. – Pelaksanaan Indeks Akauntabiliti (AI) bagi sektor awam mulai tahun depan akan menggalakkan usaha penambahbaikan pengurusan kewangan secara berterusan seterusnya mengelakkan sebarang bentuk pembaziran atau penyelewengan.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata, indeks berkenaan akan membolehkan setiap kementerian, jabatan dan agensi kerajaan sama ada persekutuan mahupun negeri memiliki penanda aras terhadap prestasi pengurusan.

“Saya percaya pelaksanaan AI akan membantu meningkatkan tahap akauntabiliti pengurusan kewangan dalam sektor awam seterusnya, meningkatkan lagi kualiti sistem penyampaian perkhidmatan awam,” katanya.

Beliau berucap pada majlis perasmian Hari Audit Semalaysia 2007 yang disempurnakan oleh Speaker Dewan Negeri Johor, Datuk Mohd. Ali Hassan di sini hari ini.

“Melalui AI, kita akan dapat menilai pengurusan kewangan bukan sahaja antara kementerian atau jabatan tetapi trend pencapaian mereka untuk beberapa tahun,” katanya.

Sementara itu beliau menambah, pengambilalihan pengurusan air negeri oleh kerajaan Persekutuan diyakini dapat mengurangkan beban hutang tertunggak yang dialami oleh kebanyakan kerajaan negeri.

Berdasarkan perangkaan September lalu, hutang tertunggak kerajaan negeri kepada Kerajaan Pusat meningkat RM290.86 juta atau 10.9 peratus kepada RM2.96 billion sehingga akhir tahun lepas.

Daripada jumlah itu, 90.5 peratus atau RM2.68 billion adalah tunggakan pinjaman Johor, Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Selangor dan Terengganu.

Jelas beliau, dengan peredaran semasa, tugas Jabatan Audit Negara kini semakin mencabar kerana ia mewakili harapan masyarakat untuk memastikan wang awam diuruskan dengan baik.

Sehubungan itu, katanya, pihak jabatan sentiasa mengadakan kerjasama dengan pegawai-pegawai Unit Audit Dalam di jabatan-jabatan dan agensi bagi membantu mereka dalam tadbir urus organisasi.

“Sungguhpun kami mempunyai tanggungjawab yang berbeza, namun matlamat kami adalah sama iaitu memastikan wujudnya akauntabiliti dan integriti dalam penggunaan wang awam serta menggalakkan pentadbiran yang cekap dan berhemat,” katanya.

Di samping itu, beliau menjelaskan, tugas Jabatan Audit Negara kini bukan terhad kepada mengesahkan penyata kewangan atau menjalankan pengauditan prestasi malah turut melibatkan audit keselamatan bangunan kerajaan, sistem penyenggaraan aset dan fasiliti negara.

BPR jangan hanya tangkap ‘bilis’ – PAC

Utusan Online

KUALA LUMPUR 29 Okt. – Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mahu Badan Pencegah Rasuah (BPR) bukan setakat menangkap ‘bilis’ malah mengheret sama ke muka pengadilan ‘jerung-jerung’ yang terlibat dalam penyelewengan seperti didedahkan Laporan Ketua Audit Negara 2006.

Pengerusi PAC, Datuk Shahrir Abdul Samad turut menggesa kerajaan menyenaraihitamkan syarikat-syarikat pembekal yang terlibat dalam kes salah urus dana awam itu.

‘‘Kita berasa sungguh kecewa dengan penyelewengan ini yang tidak seharusnya berlaku. Tindakan tegas perlu dikenakan sama kepada pembuat keputusan. Saya merasakan banyak lagi tangkapan boleh dibuat.

‘‘Adalah tidak wajar jika ‘bilis’ sahaja ditangkap memandangkan ‘jerung’ dilepaskan. Sesiapa sahaja yang terlibat dalam urusan rundingan dan melakukan penyelewengan perlu didakwa,” katanya.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di bangunan Parlimen di sini hari ini mengenai Pengurusan Skim Baja Padi Kerajaan Persekutuan.

Mengenai mesyuarat hari ini Shahrir berkata, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani membelanjakan sebanyak RM226 juta pada tahun ini untuk memberi bantuan subsidi baja kepada 292,000 petani di seluruh negara.

Tambahnya, kementerian akan menjalankan satu kajian secara menyeluruh mengenai skim bantuan subsidi itu dan ia akan mengambil masa selama sembilan bulan untuk disiapkan.

‘‘Kajian ini dijangka dibentangkan di Parlimen pada Ogos tahun depan dan ia akan fokus kepada pelbagai isu seperti masalah penyakit, perparitan, benih dan bajak yang timbul dalam aktiviti penanaman padi,” ujarnya.

10 sacked for various offences

The Star

ALOR STAR: Kedah has sacked 10 civil servants for various disciplinary problems over the last three years.

State secretary Datuk Wira Syed Unan Mashri Syed Abdullah said they were from various departments under the state’s jurisdiction.

He said they were among 18 people who were implicated in disciplinary cases between 2005 until now.

The action was part of the state’s effort to ensure an efficient administration, he said.

“We have also recorded 14 bribery cases which are being investigated by the Anti Corruption Agency,” he said.

Syed Unan said this in his speech during a dinner with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and the state and federal department directors here on Sunday night.

Also present were the prime minister’s wife Datin Seri Jeanne Abdullah, Mentri Besar Datuk Seri Mahdzir Khalid and wife Datin Seri Noraini Abdullah.

He said the state had also wanted to have an efficient delivery system to help the development of the Northern Corridor Economic Region (NCER) projects in Kedah.

29 October 2007

Few takers for jobs as Tamil school HMs

The Star

VACANCIES in many Tamil schools in Perak have not been filled for some time and this is worrying state MIC chief and state executive councillor Datuk V. Rajoo, according to the Tamil Nesan.

There are no headmasters in 17 Tamil schools while 20 schools have no deputy headmasters.

He said that it was the responsibility of the Education Ministry to ensure the vacant posts were filled as soon as possible.

He was speaking to reporters after opening the 16th annual meeting of the Perak Tamil Schools Headmasters Union at Dewan Serbaguna in Ipoh Saturday.

He said he has voiced his concern about the ministry's indifference to this matter to the Education Ministry’s parliamentary secretary, P. Komala Devi.

Teachers must use incentive payment responsibly

The Star

IPOH: Teachers receiving incentive payment for teaching Math and Science in English must use the money for the purpose it is meant for.

“The money is meant for teachers to improve their proficiency in English so that they can help schoolchildren do the same,” Education Ministry’s deputy director-general (Schools) Datuk Noor Rezan Bapoo Hashim said after opening the 45th annual inspectorate of schools seminar held here on Monday.

Noor Rezan stressed that the incentive payment was coming from the people’s pocket and the teachers receiving it must be accountable for it.

“Teachers who take the money and do not try to improve themselves are extremely irresponsible,” she said.

“This has to do with their integrity and work ethics,” she added.

The incentive, introduced in 2005, provides graduate teachers who teach Math, Science and English with a payment of 5% more of their salary while non-graduate teachers, teaching those subjects, are paid 10% more.

Noor Rezan pointed out that if there was no improvement in the proficiency of English in schoolchildren, it showed that the teachers were not putting in the effort required to help the pupils.

“They cannot give the excuse that the children are weak in their studies,” she said.

“The money is given to you and you are duty bound to improve yourself to help the children,” she said.

Earlier, Noor Rezan reminded the inspectorate of schools to carry out their duty with ethics and integrity.

“If your own integrity is in question, how do you expect to correct other people?” she asked.

She also reminded them to be objective and not be swayed by their friends or relatives when carrying out their duty in schools.

Ketua tak berdisiplin jejas mutu jabatan

Berita Harian

SAYA amat tertarik dan bersetuju dengan syor Ketua Setiausaha Negara baru-baru ini. Memang wajar mana-mana kakitangan awam yang menyeleweng dikenakan tindakan seperti menyiarkan nama mereka di akhbar, sebagai tanda pengajaran, bukan memalukan.

Walau apapun pandangan dan saranan dikeluarkan oleh pelbagai pihak, saya percaya pokok pangkal kepada masalah disiplin di kalangan kakitangan awam adalah berpunca daripada sikap majikan atau ketua jabatan mereka, selain sikap kakitangan awam itu sendiri.

Ini benar, apabila rakan kakitangan awam yang pernah saya temui dan berbincang hal kerja, melahirkan rasa tidak puas hati kepada majikan mereka. Ada sesetengah majikan yang berlaku tidak adil dan pilih kasih.

Peraturan, tindakan yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam melalui surat pekeliling hanya terpakai kepada sesetengah kakitangan. Apa yang menyedihkan majikan atau ketua jabatan itu sendiri seolah-olah kebal daripada peraturan dan tindakan tatatertib.

Apakah kerana apabila sudah bergelar bos, segala peraturan tidak lagi terpakai - boleh masuk kerja lambat, balik atau keluar pejabat sesuka hati dan lain-lain.

Cuba kita ambil contoh mudah mengenai sistem kad perakam waktu.

Ini memastikan majikan atau ketua jabatan mudah mengenal pasti kakitangan yang hadir atau tidak ke pejabat. Malah, ada tindakan susulan dikenakan kepada kakitangan awam yang cuai merakamkan waktu masuk ke pejabat, sama ada hadir lewat mahupun tidak merakamkan kad itu.

Jika dilihat kepada tindakan seperti potong gaji, turun pangkat, turun gaji, tahan gaji, buang kerja dan lain-lain, jelas kecuaian kakitangan yang mengabaikan sistem kad perakam waktu ini adalah berat dan serius.

Jika dulu, ketika masih berjawatan rendah, �bos ini sedar� dan �takut' kepada peraturan boleh saja merakamkan waktu masuk dan keluar pejabat pada waktu yang tepat.

Tindakan �bos� ini yang tidak mematuhi peraturan yang boleh dianggap kecil atau remeh boleh mengundang perasaan kecewa, sakit hati dan tertekan di kalangan kakitangan bawahan.

Secara tidak langsung, sikap `bos' sebegini akan melemahkan organisasi, kerana kebanyakan kakitangan mula rasa bosan, jemu, malas, tidak komited dan tidak ikhlas melaksanakan tugas.

Adakah kerajaan memandang serius mengenai pemakaian peraturan ini? Atau ia hanya sekadar peraturan yang terpakai kepada kakitangan bawahan? Saya di sini ingin mengesyorkan supaya pihak yang berkenaan dapat mengumpul laporan kad perakam waktu dari setiap jabatan supaya dianalisis.

Mana-mana kakitangan yang memang jelas tidak mematuhi peraturan ini, termasuk ketua jabatan yang cuai merakamkan waktu, diambil tindakan disiplin, seperti disiarkan nama mereka di akhbar.

Ketua jabatan bertanggungjawab memastikan kakitangannya berdisiplin. Tetapi, sebelum mendisiplin kakitangan bawahan, ketua jabatan perlu mendisiplinkan diri mereka terlebih dulu.

Ketua jabatan hendaklah menunjukkan contoh dan teladan yang baik kepada kakitangan yang lain. Jika ketua jabatan sama-sama merakamkan waktu, saya yakin kakitangan yang lain akan turut merakamkan waktu tanpa ada sebarang rasa kurang puas hati kepada ketua mereka, malah mereka akan lebih menghormati ketua mereka.

Bagi saya, pekeliling yang dikeluarkan adalah terpakai kepada semua kakitangan awam, tidak kira mereka berjawatan rendah mahupun tinggi.

Saya percaya kakitangan yang berjawatan lebih besar seperti Ketua Setiausaha Negara, Ketua Setiausaha kementerian dan Ketua Pengarah peringkat Persekutuan yang kita sendiri sedia maklum memang sangat sibuk dengan mesyuarat, ke luar negara dan sebagainya, akan merakamkan waktu masuk dan keluar pejabat kerana mereka tahu ia adalah satu amanah dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.

Ini juga sebahagian daripada memperbaiki dan meningkatkan mutu kerja dan sistem penyampaian perkhidmatan yang selama ini sering dikritik hebat oleh pelbagai pihak mengenai kemerosotannya.

Justeru, bagi memulihkan persepsi masyarakat terhadap jabatan kerajaan, disiplin yang tinggi di kalangan kakitangan awam itu sendiri perlu dibentuk dan dimulakan daripada sekarang. Jangan hanya cantik dari pandangan luar, tetapi di dalamnya penuh dengan selut dan kemelut yang remeh-temeh.

Bagi semua kakitangan awam termasuklah ketua jabatan, ayuh kita mengorak dan melangkah lebih jauh ke hadapan dengan penuh berdisiplin dan berdedikasi. Cerminlah diri kita sebelum berkata-kata kerana kadang-kadang kita cakap tak serupa bikin. Untuk KSN, teruskanlah usaha murni membanteras segala penyelewengan dan salah laku kakitangan awam.

MEMERHATI DARI JAUH,
Kuala Lumpur.

Selatan: UKM johan KIK peringkat IPTA 2007

Berita Harian

JOHOR BAHRU: Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) muncul johan keseluruhan dan memenangi Anugerah Fasilitator Terbaik pada Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Peringkat Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2007 kali Ke-4 di sini, baru-baru ini.

UKM yang merangkul lima anugerah dalam pertandingan itu dengan menghantar empat pasukan untuk menewaskan 16 pasukan dari tujuh universiti lain berhasil membawa pulang dua piala iringan, trofi dan wang tunai berjumlah RM7,000.

Universiti berkenaan menjadi Johan dan Naib Johan bagi kategori Teknikal melalui pasukannya masing-masing dikenali G2 dan H-Care, Naib Johan kategori Pengurusan oleh Vetri, Anugerah Pembentang Terbaik kategori Teknikal (H-Care) dan Anugerah Inovasi Terbaik kategori Pengurusan (Vetri).

Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pula meraih tiga anugerah dan membawa pulang satu piala iringan, trofi dan wang tunai berjumlah RM4,000 apabila menjadi johan kategori Pengurusan menerusi pasukannya, Cheetah; tempat ketiga kategori Teknikal (APQ Team) dan Anugerah Pembentang Terbaik kategori Pengurusan (Cheetah)

Tempat ketiga Kategori Pengurusan dan Anugerah Inovasi Terbaik Kategori Teknikal pula masing-masing dimenangi pasukan Pelangi dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan E-Smart dari Universiti Sains Malaysia (USM).

Hadiah disampaikan Naib Canselor UTM, Tan Sri Prof Dr Mohd Zulkifli Mohd Ghazali pada majlis penutup konvensyen KIK yang berlangsung selama dua hari berakhir Khamis lalu di Pulai Spring Resort, di sini.

Majlis itu turut dihadiri Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional, Lt Jen Datuk Ismail Samion, barisan Timbalan Naib Canselor, pendaftar dan pengarah universiti tempatan.

Penstrukturan semula agensi bantu warga tani

Berita Harian

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Asas Tani membayangkan semua agensi di bawahnya bakal menjalani proses penstrukturan semula supaya menjadikan mereka lebih efektif membela nasib petani.

Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pihaknya mempersoalkan sejauh mana pencapaian agensi itu dalam membimbing dan membangunkan petani yang majoritinya orang Melayu.

"Adakah kita mahukan satu kajian semula dilakukan, penambahbaikan, dirombak struktur dan operasinya, dasar dan fungsinya, supaya agensi berkenaan akan lebih efektif, menepati sasaran dan sesuai dengan zamannya supaya masyarakat petani Melayu kita akan lebih terbela," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama bertajuk 'Anjakan Paradigma: Dalam Transformasi Sektor Pertanian' pada Konvensyen Pertanian Kebangsaan 2007 di Allson Klana, di sini, semalam.

Muhyiddin berkata, menyedari bahawa sektor pertanian memperlihatkan pengaruh yang kuat untuk pembangunan sosio-ekonomi negara terutama sekali untuk pembasmian kemiskinan dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi orang Melayu, maka lahirlah trend yang mendalam bagi kerajaan menubuhkan agensi baru untuk menguruskan pembangunan pertanian yang spesifik.

Katanya, agensi seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Felcra dan rancangan tanah baru yang lain serta agensi yang berorientasikan penyelidikan, perkhidmatan dan pemasaran seperti Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi) dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) ditubuhkan yang dipertanggungjawabkan membantu menangani masalah dan kekurangan di kalangan petani.

Rela dikaji naik taraf jadi jabatan penuh

Berita Harian

KANGAR: Rela mungkin dijadikan sebuah jabatan bagi menjenamakan semula pasukan sukarelawan itu, kata Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad.

Beliau berkata, perkara itu tidak mustahil, malah pasukan sukarelawan yang mempunyai hampir setengah juta anggota itu sudah layak ditingkatkan tarafnya sebagai sebuah jabatan.

"Cadangan sudah dibuat untuk mewujudkan Jabatan Rela tetapi ia masih pada peringkat awal," katanya.

Mohd Radzi yang juga Ahli Parlimen Kangar berkata, sudah sampai masa Rela dijadikan sebuah jabatan dalam usaha menjenamakan semula pasukan sukarelawan itu, namun ia bergantung kepada keputusan muktamad kerajaan.

Beliau berkata, kajian sedang dijalankan dan mengambil masa agak lama kerana kerajaan tidak mahu tergesa-gesa membuat keputusan mengenainya.

Katanya, pasukan Rela juga mempunyai keupayaan istimewa mendekati masyarakat tempatan kerana mereka terdiri daripada kalangan penduduk setempat.

"Peranan Rela sudah diiktiraf oleh masyarakat apatah lagi dengan keupayaan membanteras pendatang asing selain membantu bantuan kecemasan dan kawalan keselamatan. Rela sudah ditubuhkan sejak 36 tahun lalu, katanya.

Mengikut maklumat Ibu pejabat Rela, sebaik diberi kuasa memeriksa dan menahan pendatang tanpa izin pada 1 Februari 2005, pasukan itu menahan 8,244 orang pada 2005.

Pada tahun berikutnya, angkat itu meningkat 25,045 orang serta 24,770 sepanjang lapan bulan tahun ini.

Mohd Radzi yang berpuas hati dengan fungsi anggota Rela berkata, mereka bukan sekadar berkorban masa dan tenaga tetapi juga wang ringgit untuk membeli pakaian seragam kerana kerajaan hanya menyediakan pakaian seragam untuk 30,000 anggota.

Katanya, kementerian akan turut membentuk skuad elit Rela yang antara lain akan menjadi barisan hadapan pasukan sukarela itu dalam menangani kes tertentu.

"Setiap anggota skuad elit itu mempunyai kebolehan tersendiri termasuk menguasai bahasa asing dan berkeupayaan dalam kemahiran tertentu," katanya sambil menambah penubuhan skuad elit akan dimulakan di Kuala Lumpur.

Bernama