12 January 2008

40,000 pekerja awam kontrak hadapi risiko hilang kerja

Berita Harian

BACHOK: Lebih 40,000 kakitangan kontrak yang berkhidmat dalam sektor awam berdepan risiko hilang pekerjaan berikutan tiada mekanisme khusus untuk menyerapkan mereka sebagai kakitangan tetap kerajaan.

Presiden Cuepacs, Omar Osman mendakwa ada kakitangan kontrak di agensi kerajaan yang ditamatkan perkhidmatan tanpa sebab kukuh selepas hampir 10 tahun berkhidmat, sekali gus menyukarkan mereka menyara keluarga.

Beliau berkata, sebahagian besar kakitangan kontrak terbabit ditamatkan perkhidmatan berikutan perubahan dasar sesuatu agensi disebabkan pengurusan baru atau agensi berkenaan diswastakan.

"Sehingga kini lebih 40,000 kakitangan kontrak di setiap agensi kerajaan yang sudah berkhidmat lebih tiga tahun tetapi tidak diserapkan sebagai kakitangan tetap.

“Pekerja kontrak terbabit melakukan bermacam kerja, ada buat kerja pejabat dan pelbagai kerja. Tetapi lepas beberapa tahun, khidmatnya ia ditamatkan. Ramai kakitangan kontrak yang umur mereka sudah lanjut dan berusia lebih 40 tahun serta mempunyai anak ramai. Kalau mereka diberhentikan kerja dan tak diserapkan, susahlah...siapa nak sara keluarga mereka," katanya di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Cuepacs Kelantan, Shamsudin Mohd Noor.

Seramai 121 kakitangan kontrak dan sambilan JPN akan ditamatkan perkhidmatan masing-masing berkuat kuasa 31 Januari ini berikutan kontrak mereka tidak disambung, manakala 132 yang lain dilanjutkan tempoh perkhidmatan.

Kakitangan kontrak JPN Kelantan itu mengadakan perjumpaan dengan Cuepacs bagi meminta sokongan supaya masalah mereka diajukan kepada JPN negeri dan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Omar mendakwa nasib pekerja kontrak dalam sektor awam tidak diberi perhatian disebabkan kurang perancangan bagi pengambilan kakitangan tetap baru pada peringkat pengurusan sumber manusia sesebuah agensi kerajaan.

Katanya, pengurusan sesebuah jabatan itu tidak membuat perancangan khusus bagi mengisi kekosongan jawatan sehingga pekerja kontrak yang sudah lama berkhidmat tidak diserapkan ke jawatan berkenaan walaupun mempunyai kelayakan.

Beliau mencadangkan agar kakitangan kontrak dilantik untuk tempoh singkat seperti setahun bagi membantu menyelesaikan kerja tertunggak sesebuah jabatan bagi membolehkan mereka mencari kerja lain lebih awal sebelum kontrak berakhir.

Retired cops prized by private sector

NSTP

KUALA LUMPUR: Police officers, including those who are retired, are in demand in the private sector due to their invaluable experience in the field of security.

Insurance companies, theme parks, shopping complexes and supermarkets are luring many of them with lucrative salaries.

They are not only prized for their skills but also for their network of contacts in the police force.

Insurance companies, for instance, need experienced policemen as they could offer advice on the type of security which corporate clients require.

They are also needed to investigate claims that may be fraudulent.
Theme parks, shopping complexes and security firms are also keen to utilise the knowledge and experience of senior police officers to beef up security.

Supermarkets, for instance, employ policemen as in-house detectives. The cost of hiring them is often offset by the decreased amount of losses due to theft.

These private firms often offer up to double or triple the policemen's salaries.

Concerned over the brain drain, the police force is taking measures to reverse the brain drain.

Deputy Inspector-General of Police Datuk Ismail Omar said studies were being conducted to look for ways to retain experienced officers.

"We are also making a shortlist of retired senior police officers who have a lot of experience and knowledge to offer and drawing up contracts to re-employ them."

The Malaysia Ex-Police Association welcomed the move as many of their members had more than 30 years experience in the force.

Last year, about 215 senior police officers and 1,508 rank and file policemen retired from the force.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had said recently that the government wanted to retain the best officers in the police force.

Procedures are also in place to ensure speedier promotions.

Sokong Cuepacs teliti lanjut umur bersara

Berita Harian

SAYA ingin merujuk pandangan pembaca, Syed Abdulah Syed Osman di ruangan ini pada 9 Januari bertajuk 'Teliti cadangan lanjut umur persaraan'.

Saya menyokong sepenuhnya faktor yang dinyatakan beliau mengenai, permohonan Cuepacs kepada kerajaan untuk melanjutkan had umur persaraan kakitangan awam sehingga usia 60 tahun.

Hal ini adalah berdasarkan pengalaman saya sebagai penyelia muda kepada kakitangan bawahan yang berusia lebih daripada saya terutama lingkungan umur 50-an.

Sepanjang menyelia mereka, kebanyakannya tidak taat dan sering membelakangi pegawai muda kerana berasakan mereka lebih banyak pengalaman.

Di samping itu, mereka didapati tidak menggunakan sepenuh masa bekerja untuk menyiapkan kerja yang diberikan sebaliknya memberi pelbagai alasan dan masalah. Harapan mereka supaya kerja itu dapat dibuat dalam masa 'kerja lebih masa'.

Keadaan menjadi lebih kritikal apabila mereka sering menyalahkan keputusan yang dibuat pegawai muda. Berlainan pula dengan staf muda baru bekerja, mereka didapati tekun serta bersemangat melaksanakan tugas dengan lebih baik dan sempurna. Sentiasa hormat serta berbudi bahasa dengan pegawai yang lebih muda daripada mereka.

Di samping itu, kebanyakan pegawai dan kakitangan sokongan yang berusia 50-an menghidap pelbagai penyakit terutama jantung, diabetes serta buah pinggang.

Apabila menghidap penyakit tertentu mereka sering kali mendapat cuti sakit serta mengambil cuti kecemasan. Kerja yang yang diberikan kepada mereka tidak dapat dilaksanakan dan terpaksa dipikul pegawai lain.

Sebenarnya melanjutkan usia persaraan akan membebankan kerajaan terutama dalam aspek pembayaran emolumen. Rata-rata gaji pegawai dan kakitangan sokongan yang berusia 50-an ini berada pada tangga gaji maksimum dalam skim perkhidmatan masing-masing.

Jadi apabila usia persaraan dilanjutkan setiap jabatan dan agensi kerajaan terpaksa menaikkan atau memohon peruntukan tambahan untuk membayar gaji yang tidak mencukupi. Berlainan pula jika diambil pekerja baru yang dibayar gaji permulaan mengikut syarat dan skim perkhidmatan adalah lebih rendah.

Sepatutnya Cuepacs perlu mendidik anggota perkhidmatan awam terutama yang baru bekerja membuat perancangan untuk melalui usia bersara.

Mereka perlu didedahkan aspek perancangan kewangan peribadi ketika bekerja seperti membuat simpanan peribadi, menyertai skim takaful untuk kesihatan, membeli rumah ketika umur muda serta pelbagai bentuk persediaan lain tanpa mengharapkan pencen bulanan yang jelas berkurangan dari gaji yang diterima ketika bekerja.

PEGAWAI MUDA,
Putrajaya.

Cuepacs mahu boikot roti canai

Berita Harian

Oleh Wan Faizal Ismayatim


HARAP PEMBELAAN: Omar (kanan) berbincang dengan sebahagian kakitangan kontrak dan sambilan Jabatan Pelajaran Kelantan yang tidak dilanjutkan perkhidmatan sambil diperhatikan Shamsudin, di Bachok, semalam.

Kakitangan awam perlu bertindak terhadap peniaga makanan naikkan harga sesuka hati

BACHOK: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta lebih 1.2 juta ahlinya tidak memilih roti canai sebagai sarapan pagi berikutan harganya yang semakin meningkat.

Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata pada masa sama kakitangan awam perlu memboikot peniaga makanan yang menaikkan harga sesuka hati hingga orang ramai berdepan kenaikan kos sara hidup yang tinggi.

"Cuepacs minta semua kakitangan sektor awam memboikot peniaga yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan menaikkan harga makanan. Jangan makan roti canai, saya sendiri dah terkena... makan sekeping roti canai sampai RM1," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan kakitangan kontrak dan sambilan Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan yang ditamatkan perkhidmatan di sini, semalam.

Omar mengulas kenyataan Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PPRMM), baru-baru ini yang mahu menghentikan penjualan roti canai mulai minggu depan berikutan kenaikan mendadak harga tepung gandum.

Beliau menegaskan, sebahagian besar kakitangan awam tidak mempunyai pilihan dan terpaksa menikmati makanan yang dijual di luar kawasan pejabat pada harga mahal disebabkan kebanyakan premis agensi kerajaan tidak menyediakan kemudahan kafeteria.

Katanya, keadaan itu bukan saja menyebabkan kakitangan awam menanggung kos makanan yang tinggi, tetapi juga terpaksa keluar dari kawasan pejabat untuk bersarapan dan makan tengah hari hingga banyak masa terbuang.

"Sepatutnya semua agensi kerajaan ada kafeteria sendiri. Jangan biarkan kakitangan makan di luar, bila makan di luar, masa pun terbuang dan produktiviti semakin menurun.

"Saya melawat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan beberapa hari lalu, kafeteria pun tak ada. Macam mana nak minta kakitangan bersemangat, nak minum pun tak ada tempat. Bila keluar masuk pergi makan, dah buang masa.

"Kalau semua pejabat macam Putrajaya, tak ada masalah dan kakitangan pun selesa kerana banyak kemudahan. Bila tak ada kemudahan, sebab itulah kakitangan awam lewat datang pejabat, kad perakam waktu dan keluar minum," katanya.

Dalam perkembangan lain, Omar berkata, Cuepacs berharap kerajaan dapat mempertimbangkan untuk memberi bayaran sagu hati atau honorarium RM2,000 kepada kakitangan awam secepat mungkin, seboleh-bolehnya sebelum Tahun Baru Cina.

Beliau yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya berhubung tuntutan Cuepacs itu berdasarkan maklum balas positif hasil pertemuannya dengan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, Isnin lalu.

11 January 2008

Civil servants in Perlis 'will not meddle in politics'

NSTP

KANGAR: Civil servants in Perlis are focused on carrying out development work and will not interfere with political developments, State Secretary Datuk Ismail Othman said yesterday.

"We unanimously acknowledge that the current leadership is our leadership. The question of leadership change is not our concern because we are focused on the state's development," he told a press conference after a state executive council meeting here on Wednesday.

Ismail has been meeting with secretaries-general and directors-general of government bodies, as well as state-level government bodies to explain the political situation in Perlis.

His comments came after Home Affairs Minister Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad said Perlis Menteri Besar Datuk Seri Shahidan Kassim should go to ensure the stability of the state Umno.

Radzi, who is the Umno secretary-general had criticised Shahidan's leadership, claiming that the state Umno was in disarray.

Ibu sedih layanan petugas kaunter JPN

Utusan Online

BARU-BARU ini saya telah pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) daerah Jelebu bagi urusan penukaran nama anak. Untuk pengetahuan umum anak saya telah diberi nama yang maknanya kurang baik di sisi agama Islam.

Setibanya di pejabat JPN tersebut saya dapati terdapat ramai pelanggan sedang berurusan di kuanter. Seperti biasa saya terus pergi mendapatkan nombor giliran untuk urusan penukaran nama.

Dari pemerhatian saya cuma terdapat dua kakitangan yang sedang bertugas pada hari tersebut, seorang lelaki dan seorang lagi perempuan.

Kakitangan lelaki dilihat tekun melayani pelanggan yang berurusan dengannya. Sesekali terlihat kakitangan tersebut tersenyum kepada pelanggan dengan penuh mesra. Kakitangan perempuan itu pula sedang bercakap telefon dengan nada yang agak kuat. Sesekali dia ketawa dan dari pendengaran saya, perbualan terbabit adalah bersifat peribadi.

Setelah lebih kurang 20 minit berbual, kakitangan perempuan terbabit datang ke kaunter dan memulakan tugas beliau kembali. Lebih kurang 10 minit selepas itu nombor saya dipanggil oleh kakitangan tersebut.

Alangkah sedihnya saya tanpa senyuman dan pelawaan untuk duduk seperti yang diamalkan oleh rakan sekerjanya di sebelah, saya disergah oleh kakitangan perempuan terbabit tentang apa tujuan saya datang ke pejabat JPN. Perbuatan ini pada saya sungguh biadap, namun saya pendamkan sahaja.

Setelah menerangkan tujuan saya datang untuk menukar nama anak saya, tiba-tiba air muka dan nada suara kakitangan wanita terbabit berubah. Dalam nada suara seperti memperli saya, kakitangan tersebut mempertikaikan tujuan saya ini.

Yang paling tidak dapat diterima oleh saya, kakitangan tersebut menyatakan bahawa “Cik ni menyusahkan saya sajalah...saya dah lah banyak kerja. Dulu nak sangat nama tu.’’

Saya menjadi terkedu dan saya memandang kepada kakitangan lelaki di sebelah yang seolah-olah terpinga-pinga dengan jawapan rakannya itu.

Saya mengambil keputusan untuk terus keluar dari pejabat tersebut kerana malu. Saya mengambil keputusan untuk membuat permohonan pertukaran nama anak di Seremban. Kakitangan lelaki JPN Jelebu tersebut cuba meminta maaf kepada suami saya tetapi kami tidak salahkan beliau.

Saya menghantar e-mel ini dengan harapan pihak Utusan Malaysia dapat menyiarkan bagaimana biadapnya sesetengah kakitangan awam kepada orang ramai dan dengan harapan kakitangan wanita tersebut berubah sikap.

Akhir sekali kepada Ketua Pengarah dan pegawai atasan JPN, tolong pantau anak-anak buah anda dan tempatkan pegawai dan kakitangan muda yang berbudi bahasa di kuanter JPN.

– INTAN AMIA ALI,

Kuala Klawang,

Negeri Sembilan.

08 January 2008

Kakitangan awam diingat jangan cepat puas hati

Utusan Online

PUTRAJAYA 7 Jan. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan kakitangan awam agar jangan cepat berpuas hati dengan tahap sistem penyampaian awam yang dicapai sekarang sehingga merasakan segala usaha sedia ada telah mencukupi.

Perdana Menteri berkata, sikap tersebut tidak akan membantu mereka untuk menambah nilai perkhidmatan sektor awam sebagaimana yang digariskan dalam Misi Nasional.

Selaras dengan itu, beliau mahu kakitangan awam menyematkan azam Tahun Baru 2008 dengan meningkatkan lagi kualiti sistem penyampaian dan juga cara bekerja berbanding tahun lalu.

“Hasil kesungguhan untuk memperbaiki perkhidmatan awam itu, Alhamdulillah, teguran dan cakap-cakap yang kadangkala sampai ke peringkat menghina sudah tidak kedengaran lagi, sudah banyak berkurangan dan memang sistem penyampaian awam kita sudah bertambah baik.

“(Justeru) kita tidak boleh mengambil sikap cukuplah, dah okey dah kerana sikap ini tidak dapat menambah nilai kepada usaha yang kita kerjakan,” katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Dataran Perdana di sini hari ini.

Dalam hubungan ini, Abdullah mengingatkan kakitangan awam agar tidak hanya mempunyai azam tahun baru yang sekadar bertahan sehingga beberapa bulan.

Sedangkan, katanya, selepas itu segala yang ingin dicapai pada tahun ini terus dilupakan.

“Dengan semangat tahun baru, biasanya kita tahu adanya perasaan dan keinginan banyak orang untuk mencapai kejayaan yang lebih besar untuk melaksanakan rancangan-rancangan baru bagi memperbaiki diri.

“Ada pelbagai ingatan dalam fikiran masing-masing, begitulah mood tahun baru, tidak ada orang yang bercita-cita atau niat nak buat perkara yang tidak baik, semuanya nak buat yang baik dan biasanya belum sampai tiga bulan, semua dah lupa,” katanya.

Bagi kakitangan awam, jelas beliau, mereka perlu meningkatkan keberkesanan dan kecekapan perkhidmatan mereka kepada rakyat kerana perkara tersebut sering menjadi tumpuan media massa, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang ramai.

“Dari segi produk dan sistemnya, ini mesti menjadi satu kesungguhan dan kita juga perlu menambah nilai kepada diri kita sendiri dari segi ilmu pengetahuan terkini yang perlu dimiliki supaya ia dapat digunakan untuk meningkatkan kejayaan.

“Dengan itu, jadikan azam kita untuk meningkatkan lagi kualiti pencapaian yang diperoleh selama ini, mudah-mudahan ia akan menghasilkan apa yang dikehendaki rakyat dan kita sendiri,” katanya.

07 January 2008

Lanjut bersara sekat peluang graduan muda

Berita Harian

PADA era pembangunan negara perindustrian, secara tidak langsung menggalakkan berlakunya proses urbanisasi dalam negara kita. Ia ditambah pula dengan kadar kelahiran yang meningkat dan jumlah penduduk yang terus meningkat, melahirkan pelbagai stigma masyarakat.

Ada kesan positif dan tidak kurang pula kesan negatif yang turut berlaku. Dalam keadaan pembangunan yang pesat, setiap tahun juga bertambahnya jumlah lepasan universiti dan mula menjinakkan diri dalam bidang pekerjaan.

Namun, untuk mendapat kerja tidak semudah suatu masa dulu iaitu peluang pekerjaan sudah sedia menanti. Dengan bilangan universiti kerajaan, swasta, kolej universiti, institusi pengajian dan banyak lagi, melambakkan jumlah graduan muda.

Pada masa sama, ruang kerja agak terhad dalam sektor kerajaan mahupun swasta ditambah pula dengan saingan daripada graduan luar negara.

Sehubungan itu, cadangan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) untuk melanjutkan tempoh perkhidmatan kakitangan awam perlu diberi per-hatian agar ia tidak dilaksanakan dengan kadar segera.

Cadangan itu, memerlukan kajian yang cukup mendalam kerana lanjutan usia persaraan daripada 56 ke 60 tahun akan merentap semangat dan potensi graduan muda yang menanti untuk menyumbang kepada negara dengan ilmu, kesungguhan dan kepantasan 'orang muda' yang dimiliki.

Memang benar pengalaman yang diperoleh anggota kerajaan sedia ada selama berkhidmat dalam sektor awam dapat membantu menyumbang ke arah mencapai matlamat sesuatu organisasi itu, tetapi harus difikirkan bahawa sampai bila 'orang muda' ini perlu menunggu.

Golongan muda ini masih lagi panas dengan teori dipelajari yang hanya menanti masa untuk diaplikasikan dan mungkin dengan pelbagai pendekatan baru yang lebih kreatif dan inovatif dalam mengendalikan sesuatu perkara, sesuai dengan peredaran masa serta zaman yang menuntut lebih cabaran dan kesungguhan.

Pelantikan anggota perkhidmatan awam masa ini yang lebih kepada mereka yang bersemangat muda dan baru keluar universiti perlu diteruskan dan perlu diberikan pendedahan lebih awal untuk membiasakan mereka dengan persekitaran serta ruang lingkup kerja yang baru.

Walaupun ada pihak menyatakan majoriti anggota yang memasuki perkhidmatan awam adalah dalam umur 23 hingga 25 tahun yang masih 'hijau' pengalaman, tetapi jika tidak diberikan ruang dan peluang pada peringkat awal ini sampai bila 'hijau pengalaman' itu hendak berubah menjadi warna lain.

Sudah tentu anggota kerajaan yang sudah lama berkhidmat ini pada peringkat permulaan mereka bekerja turut berada dalam keadaan sama, tetapi dengan ruang serta peluang diberikan kepada mereka, menjadikan mereka berpengalaman seperti sekarang.

Sepatutnya kerajaan perlu mengambil langkah lebih drastik untuk memberikan pendekatan kepada graduan muda ini pendedahan ketika mereka masih belajar dengan penempatan di sektor kerajaan.

Ia boleh dilakukan ketika mereka melakukan 'latihan praktikal' yang dilaksanakan oleh IPT di negara kita untuk memberikan pengalaman bekerja. Jika sudah mengikuti latihan praktikal atau latihan industri ini sudah tentu graduan muda ini mempunyai pengalaman dalam bidang diceburi dan tidak perlu lagi mengambil masa lama untuk penyesuaian.

Malah, kita juga tidak boleh sewenang-wenangnya menjadikan negara lain sebagai titik rujukan kita dalam menganalisis relevan atau tidak tempoh perkhidmatan kakitangan awam untuk dinaikkan ke 60 tahun atau lebih.

Contohnya, Singapura walaupun mempunyai faktor demografi hampir sama dengan Malaysia meletakkan umur persaraan pada 62 tahun tetapi harus diingat bahawa di negara mereka, lebih ramai jumlah masyarakat yang berumur remaja dan belia yang agak kurang jika hendak dibandingkan dengan keadaan di Malaysia.

Oleh itu, maka cadangan Cuepacs untuk melanjutkan tempoh perkhidmatan kakitangan awam adalah satu cadangan yang kurang menarik dalam keadaan sekarang dan perlu dilakukan kajian yang mendalam dengan mengambil kira suara dan pandangan semua pihak.

EL-AMERN MDS,
Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma),
Melaka.

Cuepacs masih taruh harapan

Berita Harian

Cadangan lanjut usia persaraan, bayaran sagu hati

KUALA LUMPUR: Cuepacs tetap mengharapkan berita gembira berhubung cadangan menaikkan umur persaraan kakitangan awam daripada 56 kepada 60 tahun pada pertemuan dengan dan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan hari ini walaupun laporan akhbar semalam menyatakan kerajaan belum bercadang berbuat demikian.

Presidennya, Omar Osman berkata pertemuan di pejabat KSN di Putrajaya jam 9.30 pagi ini secara khusus akan membincangkan cadangan berkenaan, selain bayaran sagu hati sebagai ganti bonus tahun lalu kepada kakitangan awam.

Sambil menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Suliman semalam berhubung perkara itu kelmarin mendukacitakan, Omar berkata, ia tidak mematahkan semangat kesatuan untuk meneruskan perbincangan dengan Mohd Sidek.

Beliau tidak menolak kemungkinan keputusan itu dibuat sebelum pertemuan dan perbincangan kerajaan dengan Cuepacs serta tidak mengambil kira pandangan Cuepacs yang mewakili kira-kira 1.2 juta kakitangan awam.

"Jika keputusan sama dicapai dalam pertemuan esok (hari ini), Cuepacs akan meneliti semula tuntutan itu sebelum mengemukakan rayuan tetapi kita mengharapkan tuntutan itu diteliti.

"Cuepacs adalah badan yang bertanggungjawab terhadap ahli dan permintaan atau tuntutan dibuat bukanlah sesuatu yang tidak masuk akal serta sukar dipenuhi kerajaan.

"Tuntutan itu memberi kebajikan jangka panjang kepada kakitangan kerajaan kerana tahap kesihatan dan pemikiran rakyat Malaysia semakin baik. Tidak adil jika lanjutan umur persaraan hanya membabitkan jawatan kritikal kerana setiap jabatan atau jawatan mempunyai peranan bagi memenuhi keperluan pembangunan modal insan negara," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Abdul Rahman kerajaan belum bercadang melanjutkan umur persaraan secara keseluruhan, sebaliknya lanjutan perkhidmatan akan dibuat secara kontrak satu atau dua tahun bagi jawatan kritikal

Abdul Rahman dipetik berkata, kerajaan juga akan mengambil kira petunjuk prestasi utama (KPI) pegawai terbabit sebelum menawarkan lanjutan perkhidmatan secara kontrak.

Omar berkata, kesatuan bukan saja mewakili 120 badan gabungan, sebaliknya badan bukan gabungan juga memberikan sokongan terhadap tuntutan itu.

Katanya, beliau dihubungi pegawai tinggi kerajaan yang mahu Cuepacs meneruskan usaha memastikan tuntutan termasuk kajian semula pencen kepada pesara mengikut tempoh perkhidmatan dan sistem Penilaian Tahap Kecekapan.

"Pertemuan esok selaras arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi," katanya.

3,000 anggota baru JPJ

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menerima kira-kira 3,000 anggota baru secara berperingkat dalam tempoh dua tahun dengan 1,500 daripadanya diserapkan ke Bahagian Penguat Kuasa pada tahun ini.

Pengarah Penguat Kuasanya, Salim Parlan, berkata penambahan yang dijangka diluluskan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak lama lagi akan membolehkan jabatan menjalankan tugas lebih berkesan, terutama penguatkuasaan.

“Ketika ini hanya 650 penguat kuasa di seluruh negara daripada jumlah keseluruhan 2,600 pegawai dan anggota JPJ, termasuk yang bertugas di kaunter pelanggan di setiap negeri.

“Jumlah itu terlalu kecil jika dibandingkan jumlah kenderaan yang semakin bertambah setiap hari.

“Kita yakin penambahan itu dapat mengatasi banyak tugas yang terhalang sebelum ini, sekali gus membolehkan JPJ menjalankan lebih banyak operasi,” katanya.

Beliau mengakui JPJ mengalami kekurangan anggota dan ia membataskan kemampuan jabatan melaksanakan tugas.

Katanya, JPJ turut memperluaskan operasi penguatkuasaan 24 jam ke seluruh negara bagi meningkatkan keberkesanan jabatan itu seiring penambahan anggotanya.

“Penguatkuasaan 24 jam akan diperluaskan ke seluruh negara dan tidak lagi hanya terbatas di Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Pulau Pinang saja kerana kita akan mempunyai kemampuan mencukupi.

“Pendekatan itu turut memastikan Stesen Penguat Kuasa JPJ di laluan tertentu yang sering digunakan lori lebih muatan, beroperasi bergilir-gilir setiap 12 jam,” katanya.

Antara laluan terbabit ialah jalan menghubungkan Kuala Kangsar, Perak melalui Grik dan Jeli di Kelantan sehingga ke Raub, Pahang membabitkan Stesen Penguat Kuasa Grik, Bukit Bunga, Benta dan Mentera.

“Selepas ini, lori yang sering membawa lebih muatan pada waktu malam tidak lagi dapat melakukannya sesuka hati kerana kita akan sentiasa membuat pemantauan,” katanya sambil menambah JPJ turut mendapat 45 unit alat penimbang mudah alih bagi memudahkan jabatan menjalankan tugas.

Syor serap pekerja kontrak OSC

Berita Harian

PELANCARAN Pusat Hentian Setempat, One Stop Centre (OSC) di seluruh negara oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi secara rasmi, pada 16 Jun 2007, dilihat sebagai kejayaan kerajaan dalam merealisasikan hasrat meningkatkan mutu sistem penyampaian perkhidmatan jabatan kerajaan.

OSC dilihat mampu mengurangkan masalah akibat kerenah birokrasi yang sinonim dikaitkan ketika berurusan dengan agensi kerajaan.

Pada dasarnya, rata-rata mereka yang pernah berurusan dengan OSC berpuas hati dengan khidmat diberikan, jika kita merujuk kepada statistik bancian umum di laman web Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Perangkaan itu, mendapati lebih 70 peratus undian bersetuju penubuhan OSC berjaya meningkatkan kualiti perkhidmatan penyampaian kerajaan, terutama pada peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT).

Dalam pada itu, kita juga seharusnya tidak melupakan kakitangan OSC itu sendiri, iaitu mereka pada peringkat bawahan yang melaksanakan dasar atau kaedah OSC.

Untuk makluman, OSC di PBT seluruh negara ditubuhkan pada April 2006 dengan meletakkan kakitangan berstatus kontrak melalui waran perjawatan dari KPKT. Mereka melaksanakan OSC dari peringkat awal lagi dan boleh dianggap sebagai perintis di sebalik kejayaan pelaksanaan OSC.

Berdasarkan fakta ini, harapan kepada pihak KPKT dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) wajar membuat pertimbangan untuk menyerapkan mereka ke jawatan tetap kerana usaha menaik taraf ini dilihat sebagai satu kaedah terbaik untuk menghargai usaha menggerakkan OSC selama ini.

Dengan tenaga dan pengalaman serta pemahaman mereka terhadap konsep pelaksanaan OSC sejak mula ditubuhkan sehingga kini, pilihan untuk menamatkan kontrak mereka (sekiranya berlaku) selepas tamat tempoh untuk diganti dengan kakitangan baru adalah dilihat tidak wajar sama sekali tambahan pula mereka ini telah diberikan dengan segala macam pendedahan dan kursus yang berkaitan.

OSC PRIHATIN,
Negeri Sembilan.