03 April 2008

Cuepacs ugut pulau acara k'jaan

Apr 2, 08 6:36pm

Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) akan memboikot sambutan Hari Pekerja dan perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam bulan depan jika kerajaan gagal memberi kata putus terhadap lima tuntutan kesatuan itu, selewat-lewatnya pada 29 Mei.

Sambutan Hari Pekerja anjuran Kementerian Sumber Manusia akan diadakan di Stadium Bukit Jalil pada 3 Mei, manakala Hari Pekerja Sektor Awam disambut di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 29 Mei.

Bagaimanapun presidennya Omar Osman berkata Cuepacs akan menganjurkan sambutan Hari Pekerja berasingan di Johor Bahru pada 1 Mei yang dijangka dihadiri 1,000 wakil kesatuan dari seluruh negara.

budget belanjawan negara workersLima tuntutan Cuepacs: bayaran honorarium RM2,000 tanpa mengira pangkat, kenaikan imbuhan tetap perumahan RM180 hingga RM230, penambahbaikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), memberikan semula elaun kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua yang ditarik balik pada Februari lalu dan melanjutkan umur persaraan wajib dari 56 tahun kepada 60 tahun.

Cuepacs akan mempertimbangkan semula boikot jika kerajaan mahu berunding mengenai tuntutan tersebut menjelang akhir Mei, kata Omar kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Cuepacs di Sungkai, Perak hari ini.

Beliau menafikan tindakan pemulauan itu sebagai satu ugutan kepada kerajaan, sebaliknya menegaskan bahawa keputusan yang berat tetapi drastik itu "terpaksa diambil" demi kebaikan semua pekerja sektor awam khasnya bagi Kumpulan Sokongan Satu dan Dua.

Agensi berita Bernama memetik Omar sebagai berkata, Cuepacs mahu kelima-lima tuntutan tersebut dilaksanakan berdasarkan keputusan yang tepat sebagaimana perbincangan yang telah diadakan antara kesatuan itu dan pihak kerajaan sejak Ogos lalu.

Hantar surat rasmi

Beliau, kecewa dengan kelewatan kerajaan membuat keputusan, menegaskan bahawa kerajaan telah gagal dari segi sistem penyampaiannya kerana masih tidak memutuskan tuntutan ini walaupun permohonan Cuepacs itu melebihi tempoh enam bulan.

pak lah abdullah ahmad badawi putrajaya malaysiaMenurutnya, mesyuarat Majlis Cuepacs turut memutuskan untuk menghantar sepucuk surat rasmi kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan bagi menyatakan kekesalan kesatuan itu terhadap tindakan beliau yang dilaporkan "segan" membincangkan permohonan kesatuan itu untuk mendapatkan honorarium RM2,000 dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Ketika menjawab soalan penonton dalam program 'Bicarawara: Bersama Ketua Setiausaha Negara" di RTM1 Februari lalu, Mohd Sidek berkata, beliau belum berbincang dengan perdana menteri mengenai pembayaran honorarium itu kerana segan untuk meminta kerajaan membuat bayaran itu selepas kenaikan gaji yang besar kepada kakitangan awam.

Omar juga berkata, mesyuarat majlis itu turut memutuskan supaya Cuepacs mengadakan sesi penjelasan di setiap jabatan di seluruh negara mengenai tuntutan ini mulai minggu depan.

Sementara itu, beliau juga menasihat semua kakitangan sektor awam di Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor - yang kini ditadbir pakatan pembangkang - agar tidak bimbang dan memaklumkan terus kepada Cuepacs jika ada diskriminasi ataupun unsur ketidakadilan di negeri-negeri tersebut.

Beliau berharap semua anggota sektor awam di negeri tersebut menjalankan tugas seperti biasa dan menerima arahan yang tidak bercanggah dengan perkhidmatan awam.

Katanya Cuepacs akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin kesatuan di semua negeri berkenaan yang dijangka diadakan pada Jun ini.

Polisi isytihar harta -- Perak turut wajibkan ketua jabatan

Utusan Online

IPOH 2 April – Semua wakil rakyat dan pegawai kanan kerajaan di negeri ini diwajibkan mengisytiharkan harta mereka kepada Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memastikan ketelusan pentadbiran kerajaan negeri.

Menteri Besar, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, pengisytiharan pemilikan harta itu dibuat secara berperingkat dengan didahului beliau sendiri, anggota Exco kerajaan negeri dan diikuti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) serta pegawai kanan kerajaan.

‘‘Kita mewajibkan wakil rakyat dan ketua jabatan mengisytiharkan harta masing-masing kerana mahu mereka bersikap telus seterusnya menunjukkan teladan baik kepada rakyat.

‘‘Pengisytiharan harta merupakan satu daripada lima prinsip bekerja yang akan diamalkan oleh kerajaan negeri yang baru dibentuk ini,” katanya pada sidang akhbar selepas mendengar taklimat berhubung bidang tugas Exco daripada ketua-ketua jabatan di pejabatnya di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini hari ini.

Taklimat yang bermula dari pukul 10 pagi hingga 2 petang itu dihadiri oleh semua Exco kerajaan negeri termasuk Mohammad Nizar.

Selain mengisytiharkan harta, Mohammad Nizar berkata, kerajaan negeri turut memutuskan bahawa satu pertiga daripada ahli pihak berkuasa tempatan (PBT) yang dilantik mestilah daripada kalangan bukan ahli politik iaitu golongan akademik dan profesional.

Seterusnya kata beliau, semua tender untuk projek di bawah kerajaan negeri pula mesti dibuat secara terbuka dengan keutamaan diberikan kepada rakyat tempatan di negeri ini.

Katanya, satu Lembaga Panel Aduan Rakyat turut ditubuhkan untuk dijadikan saluran kepada rakyat menyampaikan aduan, rintihan atau rasa tidak puas hati mereka terhadap sebarang isu dan aduan terhadap ADUN.

‘‘Lembaga Aduan Rakyat ditubuhkan supaya rakyat boleh menyampaikan aduan mereka berhubung apa sahaja isu untuk pengetahuan kerajaan negeri seterusnya membolehkan Menteri Besar dan wakil rakyat mengkaji semula perkhidmatan mereka,” jelasnya.

01 April 2008

Cuepacs cadang tuntut Honorarium berganda

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Perkhidmatan Awam (Cuepacs) bercadang membuat tuntutan berganda bagi bayaran honorarium kakitangan awam jika kerajaan tidak memberikannya dalam waktu terdekat.

Sumber Cuepacs berkata, tuntutan berganda itu sebagai bayaran bagi 2007 dan 2008 dan ia akan dibincangkan dalam mesyuarat majlis kongres Cuepacs di Trolak, Perak, esok.

Cuepacs sedang mengadakan bengkel Pemantapan Kepimpinan dan Pengurusan Cuepacs Kebangsaan di Trolak, sejak semalam.

Dalam tuntutan Cuepacs tahun lalu, ia meminta kerajaan memberikan honorarium RM2,000 kepada semua kakitangan awam tanpa mengira pangkat sebagai ganti bonus tahunan yang tidak diberikan tahun lalu.

“Kerajaan seakan bermain tarik tali dengan Cuepacs mengenai perkara ini, sekejap kata ada, dalam masa pada itu berdiam diri dan membiarkan kami tertunggu-tunggu,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata, Cuepacs menunggu sehingga semalam mengharapkan kerajaan akan memberikan honorarium itu terutama sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu, tetapi tiada sebarang tanda yang kakitangan awam akan menerimanya.

“Berikutan kegagalan itu, Cuepacs akan membincangkan isu itu secara serius esok. Kami tidak menolak kemungkinan akan meminta kerajaan membayar sekali ganda daripada permintaan asal,” katanya.

Turut akan dibincangkan ialah cadangan memansuhkan ujian Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) bagi kakitangan awam.

Sumber itu berkata, Cuepacs tetap bertegas mahu PTK dihentikan kerana Cuepacs percaya ia bukan saja membuang masa dan tenaga kakitangan terbabit untuk menduduki peperiksaan, tetapi ia juga tidak relevan dengan tuntutan kerja semasa.

Cuepacs lebih bersetuju jika ujian itu digantikan dengan kursus khas yang boleh meningkatkan kecekapan dan produktiviti pekerja, katanya.

Mengenai bengkel yang sedang berlangsung, katanya, ia bertujuan membincangkan isu berkaitan pemantapan kepimpinan dan pengurusan Cuepacs menerusi pimpinan jawatankuasa kerja yang baru. — Bernama