27 September 2008

Lebih 1,500 Jawatan Baru Di Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal

Bernama

KEMAMAN, 26 Sept (Bernama)-- Lebih 1,500 jawatan baru wujud di Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam yang akan mempunyai pejabat cawangan di setiap negeri.

Perbadan tersebut akan mengambil alih pengurusan sisa pepejal daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mulai 1 Jan depan.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Chuan berkata, proses pengambilan untuk jawatan sedang dilakukan dan kini tidak sampai 1,000 jawatan yang telah diisi.

"Pengambilalihan sedang dilakukan, dan kita juga bercadang untuk menyerapkan mana-mana kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan yang berkelayakan dan berkemahiran ke dalam perbadanan ini untuk mengisi kekosongan yang ada," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKK) negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan di di sini, Jumaat.

Katanya, apabila pejabat perbadanan itu diwujudkan di setiap daerah, pengambilan untuk perjawatan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

Kerajaan pada Jun lalu, meluluskan peruntukan sebanyak RM1 bilion untuk penubuhan Perbadanan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam.

Ka Chuan berkata, dengan pengambilalihan tugas itu, kementeriannya akan mengadakan perbincangan dengan PBT untuk pengambilalihan beberapa aset mereka seperti lori mengangkut sampah.

Katanya, walaupun perbadanan tersebut akan mengambil alih semua kerja pembersihan dan pengurusan sisa pepejal, namun ia tidak akan menjejas syrikat-syarikat swasta yang dilantik untuk menjalankan kerja-kerja tersebut sebelum ini.

"Kita menghormati dasar penswastaan yang telah dilakukan sebelum ini, jadi langkah tersebut tidak akan menjejaskan mereka kerana kontrak telahpun tandatangani.

"Bagaimanapun jika ada syarikat yang tidak menjalankan tugas dengan baik kita akan kaji semula sama ada ingin meneruskankan perkhidmatan mereka atau sebaliknya," katanya.

Beliau turut memberi jaminanan pengambil alihan kerja-kerja tersebut tidak akan memberi kesan terhadap cukai pintu sedia ada.

25 September 2008

Ibrahim Jaapar dilantik Ketua Pengarah Kastam

Utusan Online

KUALA LUMPUR 25 Sept. — Datuk Ibrahim Jaapar, Timbalan Ketua Pengarah Kastam yang bersara Mei lepas, dilantik sebagai Ketua Pengarah Kastam menggantikan Datuk Seri Abdul Rahman Abdul Hamid yang akan tamat kontrak perkhidmatannya pada 2 Oktober ini.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa pelantikan Ibrahim berkuatkuasa 3 Oktober bagi tempoh dua tahun.

Katanya, pelantikan Ibrahim berdasarkan pengalaman, pengetahuan dan kepimpinan beliau yang selari dengan perkembangan semasa dan hala tuju Jabatan Kastam Diraja Malaysia dalam melaksanakan tanggungjawab memungut hasil negara.

“Ini meliputi pelbagai pembaharuan dan perubahan budaya kerja terutamanya untuk mempertingkatkan pembangunan modal insan dan membentuk kepuasan bekerja di kalangan warga Kastam,” kata Sidek. - Bernama

Segelintir jururawat pemalas, celupar

Berita Harian

KERENAH kakitangan hospital terus menimbulkan rungutan kepada pelanggannya. Hal ini dialami keluarga saya ketika mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star, Kedah. Perkhidmatan yang diberikan doktor begitu baik, malangnya sikap acuh tak acuh segelintir jururawat mencacatkan mutu perkhidmatan diberikan.

Pada 21 September lalu, adik saya dari Perlis disahkan mengalami kandungan luar rahim (ektopik) dan dirujuk kepada dua doktor pakar, Dr Ng K.H dan Dr Mohd Anwar yang melakukan tugas dengan penuh dedikasi dan berbudi bahasa.

Adik dimasukkan ke dewan pembedahan untuk menjalani laparoscopic pada keesokan harinya oleh kedua-dua doktor berkenaan. Pada 23 September, kira-kira jam 12 tengah hari, doktor dan beberapa jururawat yang melakukan pemeriksaan ke atas adik memaklumkan adik dibenarkan keluar hospital pada hari itu dan hanya perlu tunggu arahan jururawat.

Adik saya ditemani suami dan emak saya, bekas jururawat yang pernah 30 tahun berkhidmat dengan kerajaan. Keluarga saya menunggu kehadiran jururawat seperti dimaklumkan doktor, namun tidak tiba walaupun jam hampir 5 petang.

Emak kemudian pergi ke kaunter Wad Kenanga 2B dan menemui ketua jururawat untuk memaklumkan pesanan doktor yang membenarkan pesakit pulang.

Dengan selambanya jururawat itu menjawab "Jururawat takkan pergi bagi tahu, Mak cik sendiri kena datang tanya di kaunter, tetapi kalau sampai malam tidak datang, kami akan bagi tahulah supaya pulang,"

Sebagai keluarga pesakit, bolehkah jawapan seperti ini diterima?

Sedangkan untuk balik ke Perlis bukan mengambil masa yang singkat.

Sepatutnya jururawat yang bertugas itu memberitahu lebih awal, bukan hanya menunggu depan komputer macam penyambut tetamu.

Apabila dikatakan begitu, jururawat berkenaan menyalahkan doktor kerana tidak memberitahunya dan pelbagai lagi alasan tidak logik.

Emak saya yang berkhidmat selama 30 tahun sebagai jururawat memberitahu sepatutnya jururawat memudahkan pesakit bukan sebaliknya, malah pengunaan komputer menjadikan perkhidmatan lebih cekap.

Seorang jururawat berkata, "Sebab guna komputer jadi lambat sikit dan kalau hospital swasta kena tunggu lebih lama... jadi tak payah merungut". Jawapan itu memang menyakitkan hati.

Malangnya, pegawai perubatan di hospital berkenaan boleh memberi perkhidmatan terbaik untuk meningkatkan imej Hospital Bahiyah, kakitangan sokongan pula, yang mencetuskan rasa tidak senang pesakit.

SHAZ,
Beseri, Perlis.

Bekas kakitangan kerajaan gagal dalam rayuan bagi pemecatan

Berita Harian

PUTRAJAYA: Seorang bekas kakitangan kerajaan gagal dalam rayuannya untuk mengenepikan keputusan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang memecatnya daripada perkhidmatan 15 tahun lalu bagi salah laku disiplin.

Sidang panel hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Datin Paduka Zaleha Zahari, Datuk Hasan Lah dan Datuk Sulaiman Daud sebulat suara menolak rayuan Mohd Daud Mahmood selepas memutuskan proses membuat keputusan yang dikendalikan oleh JPA tidak cacat.

Mohd Daud 53, menyaman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan Kerajaan Malaysia, mencabar keputusan JPA yang memecatnya pada 2 November 1993 dan memohon diambil bekerja semula serta bayaran balik gaji.

Bekas penolong pegawai di Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan ketika itu membawa kesnya ke Mahkamah Rayuan selepas dia gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi.

Mohd Daud dipecat daripada perkhidmatan selepas dia diminta memberi tunjuk sebab terhadap enam pertuduhan disiplin iaitu datang kerja lambat, meninggalkan pejabat tanpa kebenaran pegawai atasan dan tidak hadir bekerja tanpa kebenaran, melewatkan pembayaran kepada peserta dan bayaran bagi sewa bas dan gagal menyediakan laporan kepada pegawai atasannya.

Hakim Zaleha dalam keputusannya berkata Mahkamah Tinggi adalah betul semasa memutuskan JPA tidak disyaratkan memberikan alasannya bagi pemecatan Mohd Daud.
Mohd Daud menyatakan wujud prejudis terhadap beliau dengan pemecatan itu kerana dalam surat pemecatan kepadanya, JPA tidak menyatakan pilihan bagi turun pangkat.

Katanya proses membuat keputusan oleh JPA adalah cacat kerana JPA tidak menimbangkan pilihan untuk turun pangkat berikutan ketiadaan pilihan itu (pilihan untuk turun pangkat) dalam surat pemecatan itu.

Mahkamah Rayuan bagaimnapun, memutuskan tidak terdapat apa-apa yang mencadangkan JPA ada menimbangkan pilihan turun pangkat kerana surat pemecatan itu sebenarnya merujuk kepada surat tunjuk sebab yang ada menyebut mengenai turun pangkat dan pemecatan.

Peguam Kanan Persekutuan S.Narkunavathy mewakili JPA dan kerajaan manakala Mohd Daud diwakili peguam Karpal Singh dan Sangeet Kaur. - Bernama