05 January 2008

Kerajaan belum tentukan sagu hati kakitangan awam

Berita Harian

Dakwaan Cuepacs pembayaran diketahui minggu ini tak berasas: KSN

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum membuat sebarang keputusan sama ada untuk membuat pembayaran sagu hati kepada kira-kira 1.2 juta kakitangan awam sebagai ganti ketiadaan bonus tahun lalu.

Ketua Setiasaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan, berkata kenyataan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman bahawa keputusan pembayaran itu akan diketahui pada minggu ini tidak berasas.

"Tak adalah, tak benar sama sekali, itu pandangan dia (Omar). Apa tujuan dia buat kenyataan macam itu.

"Kami hanya akan berbincang tetapi keputusan itu belum ada. Kalau dah ada keputusan, buat apa nak bincang," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar kelmarin, yang melaporkan permohonan Cuepacs untuk mendapatkan honorarium atau sagu hati bagi menggantikan bonus kepada kakitangan awam dijangka diperoleh minggu ini.

Omar dilaporkan berkata perbincangan dengan Mohd Sidek akan dibuat selepas mendapat panggilan balas untuk menetapkan tarikh yang sesuai.

Ditanya mengenai ketiadaan sagu hati boleh melemahkan semangat kakitangan awam untuk mengundi kerajaan menjelang pilihan raya kelak, Mohd Sidek berkata:

"Jangan tanya macam itu, jadilah rakyat yang bertanggungjawab," katanya yang enggan mengulas lanjut atas alasan beliau baru balik dari menunaikan haji di Makkah dan mahu meneliti perkara itu terlebih dahulu.

Sementara itu, Omar ketika dihubungi berkata, pihaknya akan membuat kunjungan hormat ke atas KSN di Putrajaya pada Isnin ini.

Beliau berkata, seramai sembilan ahli majlis tertinggi Cuepacs yang diketuai beliau akan membincangkan beberapa tuntutan termasuk bayaran sagu hati, lanjutan umur persaraan daripada 56 kepada 60 tahun, kajian semula pencen kepada pesara mengikut tempoh perkhidmatan dan sistem penilaian Pencapaian Tahap Kecekapan (PTK)

"Mesyuarat pada Isnin ini akan menentukan semuanya dan saya yakin pertemuan selaras arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ini, akan mendapat keputusan yang positif.

"Kami mencadangkan bayaran sagu hati RM2,000, terpulang atas kemampuan kerajaan untuk mempertimbangkannya.

"Saya yakin tuntutan ini akan mendapat perhatian sewajarnya kerana ia berasas dan tidak melampau, tambahan pula berdasarkan kenaikan harga barangan sekarang walaupun kerajaan sudah menaikkan gaji," katanya.

Beliau berkata, sekiranya cadangan bayaran sebanyak RM2,000 itu dipersetujui, kakitangan awam dijangka akan menerima bayaran selewat-lewatnya sebelum Tahun Baru Cina, Februari ini.

Cuepacs menghantar permohonan bayaran sagu hati kepada Abdullah, 10 September lalu.

Permohonan pertama kali itu berdasarkan kadar RM2,000 bagi setiap kakitangan tanpa mengira jawatan bagi menghargai sumbangan kakitangan awam.

Enam bulan tunggu jawapan

Berita Harian

SAYA kecewa terhadap Pentadbir Tanah Batang Padang, Tapah, kerana enggan memberi sebarang jawapan mengenai kedudukan sebenar Rancangan Pertanian Berkelompok Wilayah Sungai Pahlawan Mukim Bidor, yang saya adalah penerima satu lot pada November, 2002.

Beberapa kali, saya menulis surat kepada pihak berkenaan serta bertemu dengan kerani pejabat dan akhir sekali berjumpa sendiri dengan Pentadbir Tanah yang juga Pegawai Daerah, enam bulan lalu, namun sehingga kini tiada jawapan diterima walaupun pernah berjanji memberi jawapan dengan segera.

Timbalan Pengarah dan Penolong Pengarah Tanah dan Galian Perak juga dua kali meminta penjelasan mengenai perkara itu, tetapi Pentadbir Tanah Batang Padang tetap tidak menghiraukannya.

Menteri Besar Perak, pernah memberi kenyataan yang mahukan Pejabat Tanah dan Galian menggunakan sistem komputer yang canggih bagi mempercepatkan urusan tanah, namun sehingga kini tidak mencapai sasarannya.

BEKAS PEGAWAI KERAJAAN,
Tapah, Perak.

Universiti wajar diberi kuasa autonomi

Berita Harian

USAHA mencemerlangkan modal insan khususnya di kalangan pelajar universiti di negara ini sebenarnya memerlukan pembabitan secara menyeluruh pemegang sahamnya bagi memastikan bukan saja tadbir urus berintegriti bahkan sumbangan dan tanggungjawab semua pihak secara serius lagi komprehensif.

Modal insan terletak bukan saja kepada berapa ramai pelajar berijazah, malah kepada ukuran dan pencapaian akademik serta pemerolehan ilmu dan kemahiran insaniah dalam konteks tuntutan glokal.

Bolehkah pelajar diasuh dengan kepelbagaian ilmu komunikasi, kemahiran sosial dan kepintaran emosi, kerohanian dan jatidiri yang tinggi?

Tidak mungkinkah setiap pensyarah dilengkapi, bukan saja kebebasan mengajar dengan pedagogi sendiri bahkan berpandukan pelan pendidikan yang dirancangkan berda-sarkan keperluan semasa dan kehendak masa hadapan?

Persoalan kini, apakah bentuk kurikulum yang sesuai lagi relevan? Adakah pembabitan industri memadai dan sesuai dengan perubahan pasaran dan keperluan sumber tenaga?

Siapakah yang menentukan perubahan dan kesesuaian kurikulum? Benarkah pelajar diasah dengan kepelbagaian teori bukan sebaliknya? Kayu ukur siapa dalam keperihalan pendidikan universiti yang sewajar dimanfaatkan?

Perlukah kita mengejar penarafan tinggi jika ramai graduan yang masih tidak diterima pasaran kerja?

Banyak soalan penting perlu dijawab kerana universiti perlu bersifat luwes lagi proaktif selagi pembinaan modal insan menjadi pendorong utama.

Universiti mesti kekal sebagai gedung ilmu yang mencetuskan pemikiran, pandangan dunia (weltanschuung) baru bukan bersekongkol dengan hanya memenuhi pasaran kerja, institusi itu mesti menjadi penyelesai masalah, pencetus idea baru dan menjadi rujukan masyarakat dalam keperihalan dinamika masyarakat selain disegani sebagai satu institusi sosial bukan sebaliknya.

Justeru, setiap pemegang saham bertanggungjawab dalam memperkasakan proses pembinaan modal insan. Universiti mesti diberikan kuasa autonomi dan ditadbir urus dengan penuh ketelusan mengikut acuan sendiri. Selain itu universiti mesti memperkasakan warga kampusnya dengan visi dan misi baru, semangat dan roh kental yang berpijak di bumi nyata, sekali gus ditadbir urus dengan penuh sifat integriti dan sifat amanah yang tinggi.

Kayu ukur kecemerlangan perlu terletak kepada akauntabiliti, ketelusan bukan sebaliknya. Warga universiti mesti terdiri daripada mereka yang layak lagi berintegriti demi menjana pengurusan yang berkualiti, mapan lagi berwibawa.

Jika universiti diuruskan dengan warga dan pemegang saham yang berkepentingan dan lemah integriti, maka kehancuran akan melanda sesebuah organisasi. apabila banyak salah laku, dan ketidakadilan bermaharajalela.

Tidak hairanlah universiti terkemuka di Amerika Syarikat menuntut kompetensi serta kepakaran pihak pengurusan yang bukan saja berketrampilan bahkan mempunyai integriti tinggi. Ini syarat utama ke arah kecemerlangan sesebuah universiti.

Apakah kita bersedia mengamalkan etika kerja dan menghayati nilai moral yang tinggi?

PROF MADYA MOHAMAD MD YUSOFF,
Pusat Pengajian Komunikasi
USM, Pulau Pinang.

04 January 2008

ACA investigating three high-ranking govt officers

The Star

SHAH ALAM: Three high-ranking government officers, including a woman, are being investigated by the Selangor Anti-Corruption Agency (ACA) for graft.

Outgoing state ACA director Datuk Mohd Jamidan Abdullah said the probe was based on reports lodged last year.

“We have seized three cars worth RM150,000, RM130,000 and RM45,000 from the Grade A officers after conducting the probe,” he told reporters after handing over duties to his successor Ja’afar Mahat at the new state ACA office in Plaza Masalam, Section 9, here Friday.

Mohd Jamidan, who has been appointed federal ACA Intelligence division director, however, refused to identify the officers.

He added that the agency was also investigating an executive of a private company over suspected bribe money in his bank account totalling about RM500,000.

Mohd Jamidan said the agency arrested 71 people for corruption last year including 28 government servants and 43 members of the public and private sector.

“A total of 29 have been charged in court, while disciplinary action was taken against nine others,” he said.

He also said that general public awareness on the need to stop corruption had improved and this was evident from the 859 tip-offs received from the public last year as compared to 687 tip-offs in 2006.

Federal ACA Investigations Division director Datuk Mohd Shukri Abdul said Selangor ACA had opened 112 investigation files last year and investigations into 80% of the cases had been concluded.

“It is a pretty good result and we hope the agency will further enhance its performance. We are targeting 85% (in completed investigations) next year,” he said after witnessing the handing over of duties.

Ja’afar, the former Penang state ACA director, reported to his new office on Wednesday. He takes over the post from Mohd Jamidan, who served in Selangor from Jan 2 to Oct 1 last year.

03 January 2008

BPR tekad banteras ‘ikan bilis’

Berita Harian

Oleh Oleh Mona Ahmad

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) bertekad menghapuskan rasuah jalanan atau rasuah ‘ikan bilis’, bagi memulihkan imej negara terutama di kalangan pelancong asing dan pendatang tanpa izin menerusi pelbagai cara, termasuk mengadakan kempen kesedaran.

Pengarah BPR Wilayah Persekutuan, Moh Samsudin Yusof, berkata secara umumnya, pihaknya banyak menerima maklumat mengenai kes rasuah jalanan.

Sehubungan itu, katanya, kerjasama semua pihak, terutama orang ramai untuk tampil menyalurkan maklumat dan sebagai saksi diperlukan dalam menangani rasuah jalanan.

“Kebanyakan kes rasuah jalanan atau ‘ikan bilis’ berlaku di kaunter awam, sehubungan itu orang ramai diminta untuk tampil sebagai saksi untuk memudahkan kes diselesaikan.

“Kita juga akan mempergiatkan kempen kesedaran mengenai rasuah di kalangan penjawat awam, terutama mereka yang sering berurusan dengan orang ramai termasuk pelancong asing,” katanya selepas majlis penyerahan tugas di sini, semalam.

Pada majlis itu, bekas Pengarah BPR Wilayah Persekutuan, Datuk Abu Zubir Mahodz yang kini berkhidmat sebagai Pengarah Bahagian Perancangan dan Penyelidikan badan itu, menyerahkan tugasnya kepada Moh Samsudin sambil disaksikan Pengarah Bahagian Risikan BPR, Datuk Mohd Jamidon Abdullah.

Terdahulu, Abu Zubir dalam ucapannya berkata, sepanjang 2007, pihaknya menerima 620 maklumat berhubung pelbagai kegiatan rasuah di Wilayah Persekutuan berbanding 691 maklumat sepanjang tahun sebelumnya.

“Bagi tangkapan pula, 51 orang ditahan, termasuk 33 kakitangan penguat kuasa sepanjang tahun lalu berbanding 65 tangkapan tahun sebelumnya," katanya.

Yearly accountability index proposed

The Star

KUALA LUMPUR: The accountability index introduced for government officials this year should be provided yearly, Transparency International Malaysia (TI-M) said.

In welcoming the move by the Auditor-General to have the index, TI-M president Tan Sri Ramon Navaratnam said the index should be strongly followed up with annual checks and stricter ratings.

He said a fifth ranking system for “bad performance” should be added to the four levels of ranking system for the ministries, state governments and statutory bodies for their management of public funds.

“A fifth ranking should be added for those scoring below 30% to reflect the seriousness of this rating system.

“The ratings should be done annually for all agencies, and not just once every three years, to correct mismanagement,” he said in a statement yesterday.

Navaratnam also said the proposal to correlate the promotion of secretaries-general and department heads to their respective financial performance index would help ensure accountability in the stewardship of public finds and bring comfort to taxpayers.

On the requirement that financial management and development committees be closely monitored by department heads, Navaratnam said the development committees should meet monthly and not quarterly, to ensure the implementation of projects was monitored more effectively.

Fadzlette wanita pertama berpangkat Kolonel KPA

Utusan Online

KUALA LUMPUR 2 Jan. – Kolonel Fadzlette Othman Merican Idris Merican (gambar) muncul wanita pertama dalam sejarah Kor Perkhidmatan Am (KPA) (Perhubungan Raya) Tentera Darat yang memakai pangkat tersebut.

Fadzlette, 46, juga muncul wanita kedua dari kalangan pegawai Tugas Am yang memakai pangkat itu, selepas Kolonel Norhuda Ahmad yang kini berkhidmat sebagai Pengarah Penyelidikan dan Penerbitan di Pusat Serantau Asia Tenggara bagi Mencegah Keganasan di bawah Kementerian Luar Negeri.

Menurut Fadzlette, pemakaian pangkat itu turut membuktikan bahawa organisasi Tentera Darat tidak hanya didominasi oleh lelaki

‘‘Justeru, saya akan terus berkhidmat untuk menjaga imej Kementerian Pertahanan dan sebagai ‘orang tengah’ antara kementerian dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM)’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai-pegawai Kanan Tentera Darat di sini hari ini.

Hadir sama, Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin dan Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Masood Zainal Abidin.

Fadzlette berkhidmat selama 27 tahun bersama ATM dan kini menyandang jawatan Pemangku Pengarah KPA (Perhubungan Raya) di Kementerian Pertahanan.

Pemakaian pangkat baru hari ini melibatkan 27 orang iaitu tiga dari Brigadier Jeneral ke Mejar Jeneral, dua dari Kolonel ke Brigadier Jeneral, enam Leftenan Kolonel ke Kolonel dan 16 Mejar ke Leftenan Kolonel.

30 December 2007

'Let workers retire at 60'

NSTP

PUTRAJAYA: The Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) will submit a memorandum to the government calling for the retirement age in the public sector to be extended from the present 56 to 60.

Its president, Omar Osman, said yesterday this would benefit the more than 1.2 million civil servants in the country.

He said Cuepacs had studied various international practices and its recommendation was based on what was suitable and relevant for the country.

"We have also taken into consideration productivity, government expenditure, longer lifespan and others. It is acceptable to say that life nowadays begins at 50, no longer at 40. People are living much longer and they can contribute something to the nation.

"In fact, we first proposed the matter in 1998 but there was no response. We are doing it again as our members are still productive at 56 and with the vast experience accumulated over the years, they can do wonders to enhance the image of the civil service."
Omar also said the trend of people marrying late was also a factor.

"These days, graduates, especially, marry at an older age and by the time they retire, their children are still in school. It will be of great help if their service is extended for several more years."

Omar said Singapore, for instance, had raised the retirement age for its civil servants from 60 in 1993 to 62 in 1999.

The government spends some RM6 billion annually in payouts, which include gratuity, to an average of 1,000 civil servants who retire every year. This is in addition to the monthly pensions being paid to pensioners.

At present, a public sector employee is required to retire on reaching the age of 56. However, for those appointed before Oct 1, 2001, it is either 55 or 56 years, depending on the option made under the Service Circular No. 3/2001.

Judges retire at the age of 65.

Government servants can also apply for optional retirement on or after attaining the age of 40, provided they have no less than 10 years of reckonable service.

Omar said he would lead a Cuepacs team to talk to the Chief Secretary to the Government, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, to discuss the matter.