26 August 2009

V-C: Indian Studies dept stays

The Star

PETALING JAYA: Universiti Malaya vice-chancellor Prof Datuk Ghauth Jasmon has given his assurance to representatives of Indian non-governmental organisations that the Indian Studies department in the university will be maintained.

The NGOs’ coordinator, K. Arumugam, said the vice-chancellor had also indicated the university was in the process of recruiting a person proficient in Tamil to head the department.

A controversy arose after the university replaced department head Dr S. Kumaran, who has retired, with Prof Dr Mohd Raduan Mohd Ariff, the first non-Indian to head the department.

The uproar in the community became louder when there was talk of replacing the Indian Studies department with a South Asian Studies department.

Yesterday, a three-member delegation representing 128 Indian NGOs had a one-hour discussion with Prof Jasmon. They handed over a memorandum asking that an Indian expert be appointed head of the department.

Arumugam said Prof Jasmon had also said the decision on a name change would be made by the academics and the faculty.

“The vice-chancellor has agreed to consider a member of the existing staff to head the department if they can get together and agree among themselves.

“He was very frank and patient. He assured us that his intention was only to make it better and not to destroy the department,” Arumugam said.

Bonus RM500 Untuk Bilal Dan Siak Di Perak Sambut Aidilfitri

IPOH, 26 Ogos (Bernama) -- Kesemua 1,975 bilal dan siak masjid dan surau di Perak akan menerima bonus khas RM500 setiap orang sempena Aidilfitri tahun ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Beliau berkata kerajaan negeri memberi bonus khas itu bagi menghargai khidmat mereka yang mengurus dan menjaga masjid serta surau selama ini.

"Mereka hanya menerima lebih kurang RM300 setahun sebagai elaun biasa.

Mereka akan terima bonus khas ini sebelum hari raya nanti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di sini , Rabu.

Zambry juga berkata Hari Kemerdekaan ke-52 peringkat negeri tahun ini akan disambut secara sederhana di hadapan Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini dengan hanya melibatkan pasukan keselamatan.

"Ini disebabkan bulan puasa dan masalah yang dikatakan wabak penyakit Influenza A (H1N1) jadi kerajaan negeri juga membuat keputusan mengadakan sambutan pada tahap yang paling sederhana dengan hanya melibatkan pasukan keselamatan sahaja," katanya.

Mengenai notis oleh bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V.Sivakumar memanggil persidangan dewan pada 2 Sept ini, Zambry berkata ialah adalah satu lagi 'drama' oleh pembangkang.

"Dia nak buat macam itu sebab sekarang kita (Barisan Nasional) di Perak melaksakankan tanggungjawab dengan baik sebagai kerajaan, dengan pelaburan yang datang, ekonomi yang semakin berkembang dan perancangan yang dibuat, semua ini membuatkan mereka resah," katanya.

Zambry berkata komitmen beliau dan kerajaan BN amat jelas iaitu berkhidmat untuk rakyat.

-- BERNAMA

Kakitangan Awam Harap Diberi Bonus Sebelum Raya

KUALA LUMPUR, 25 Ogos (Bernama) -- Penjawat awam berharap kerajaan akan mengumumkan pemberian bonus sebelum Hari Raya Puasa ini walaupun bajet 2010 dijadual dibentangkan pada 23 Okt depan.

Perkara itu diluahkan beberapa penjawat awam dalam laman web 1Malaysia milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

Mayau Sarikei dari Sarawak berkata setiap kali menjelang perayaan Aidilfitri beliau dan isterinya akan berbelanja lebih sedikit daripada kebiasaan.

"Bagaimanapun, pada sambutan Hari Lebaran tahun ini, saya dan isteri kena mengurangkan sedikit perbelanjaan berikutan kami berpendapat sidang Belanjawan 2010 hanya akan berlangsung pada Oktober depan".

Beliau berkata, ini bermakna peruntukan untuk memberi bonus kepada penjawat awam menjelang Hari Raya mungkin tidak dapat dilakukan.

"Oleh demikian, kami berharap YAB Datuk Seri dapat mencari jalan untuk memberi bonus kepada kakitangan awam bagi menambah persiapan untuk Hari Raya ini," katanya.

Cadangan beliau disokong individu yang hanya menggelarkan dirinya sebagai penjawat awam yang berkata memandangkan harga barangan keperluan harian telah meningkat secara mendadak ia amat menggusarkan semua penjawat kerajaan.

"Dengan tiadanya bonus agak menyukarkan kami penjawat awam untuk membuat persiapan hari raya," katanya.

Justeru, beliau berharap Najib yang juga Menteri Kewangan dapat mempertimbangkan permintaan itu dan memberi bonus sekurang-kurangnya RM1,000 kepada setiap penjawat awam, yang dibayar secara berperingkat iaitu sebelum raya dan pada pertengahan Disember.

Sementara itu, menerusi laman web yang sama, Jayiddin bin Simon pula mencadangkan agar kerajaan memansuhkan bayaran lesen memandu untuk mengurangkan beban rakyat.

-- BERNAMA