12 April 2009

Cuepacs mahu nasib 50,000 dibela

Cuepacs harap kerajaan bantu kakitangan kontrak di sektor awam

MELAKA: Cuepacs mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertindak segera membela nasib kira-kira 50,000 pekerja kontrak sektor awam yang kini berdepan kehilangan pekerjaan apabila kontrak mereka ditamatkan secara berperingkat mulai Jun ini.

Presidennya, Omar Osman, berkata Cuepacs sudah mengutus surat untuk bertemu Perdana Menteri dan masih menunggu jawapan daripadanya.

"Saya merayu supaya kerajaan membela nasib 50,000 anggota sektor awam yang ketika ini berkhidmat secara kontrak atas dasar perikemanusiaan, saya baru dapat aduan di Kelantan ada beberapa kes isteri sudah meninggalkan suami yang ditamatkan pekerjaan.

"Tidak cukup dengan itu, ada keluarga tidak mampu menyekolahkan anak selepas ditamatkan kontrak oleh majikan," katanya kepada media selepas menghadiri mesyuarat khas Majlis Tertinggi Cuepacs, di sini, semalam.

Mesyuarat khas itu sempena sambutan Hari Pekerja Peringkat Cuepacs di Melaka pada 1 Mei ini.

Omar berkata, trend pemberhentian pekerja kontrak banyak berlaku pada peringkat agensi kerajaan negeri dan setakat ini dianggarkan kira-kira 3,000 pekerja kontrak sektor awam seluruh negara sudah diberhentikan, manakala 10,000 lagi akan mengalami nasib sama menjelang 30 Jun ini.

Menurutnya, langkah agensi kerajaan tertentu menswastakan perkhidmatan sejak tahun lalu banyak merugikan pekerja kontrak tempatan sebaliknya memberikan pekerjaan tertentu kepada warga asing.

Omar juga berkata, Cuepacs akan membantu kerajaan membaiki mutu perkhidmatan awam menerusi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) dengan menyalurkan laporan salah laku mana-mana ketua jabatan terus kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Sambil menyambut baik usaha Perdana Menteri memperkenalkan KPI, Omar berkata, ia usaha bijak yang boleh membawa kepada penambahbaikan mutu per-khidmatan awam, sekali gus menaikkan moral kakitangan awam.