05 April 2007

PTD monopoli jawatan tertinggi kerajaan

Sumber : Berita Harian

PERDEBATAN berkaitan kemasukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) ke Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) masih panas dan saya kira amat sesuai pada waktunya isu ini menjadi perhatian kerajaan dan seluruh rakyat mengenai apa sebenarnya berlaku dalam sektor kerajaan selama ini yang perlu diperhalusi dan dikaji bagi menghasilkan sebuah pengurusan baik dan berkualiti.


Apa dapat dirungkai daripada semua perdebatan, saya ingin memperkatakan bahawa pegawai PTD begitu gah mempertahankan bahawa mereka berkaliber dalam pengurusan kerajaan dan tidak bagi skim lain selepas mendapat Diploma Pengurusan Awam selama enam bulan, sedangkan tidak pernah diadakan penilaian antara skim, siapa yang hebat dalam pengurusan.

Mereka begitu berkuasa membuat apa saja dalam sektor kerajaan dan tidak hairan, jawatan tertinggi kerajaan hanya dimonopoli PTD. Jawatan ini dibuka kepada skim lain hanya di atas kertas putih dan bukannya dinilai berdasarkan kemahiran, kepakaran, dan kehebatan pelbagai skim, tetapi dinilai hanya antara PTD.

Kalau itu caranya, mana mungkin skim lain boleh menduduki posisi itu dengan berdiri sama tinggi, duduk sama rendah? Mana mungkin semua sektor hanya diurus dan dikuasai oleh PTD.

Cuba kita perhalusi, pada zaman persekolahan dan pengajian tinggi, kejayaan anak Malaysia hari ini jika ditanya pelajar cemerlang, tidak pernah bercita-cita menjadi PTD, tetapi mereka bercita-cita mencari kerjaya khusus seperti doktor, jurutera, guru, peguam, teknologi maklumat dan pelbagai lagi.

Malangnya, mereka cemerlang ini tidak berpeluang mentadbir jentera kerajaan hari ini kerana peluang mereka ditutup dengan dasar yang direka PTD. Peluang ini akan hanya diperoleh PTD yang rata-rata datangnya daripada mereka berkelulusan pengurusan, ekonomi dan sastera.

Kenapa negara merugikan peluang menggunakan pelajar cemerlang untuk mentadbir sektor kerajaan dan diserahkan sepenuhnya kepada PTD?

Tidak pernah dibuktikan bahawa seorang doktor, peguam, jurutera, guru dan lain-lain tidak hebat dalam pengurusan. Mengapa hari ini, ramai pekerja mahir yang belajar di luar negara tidak mahu pulang ke negara dan memberi sumbangan kepada negara?

Jawapannya kerana kerjaya mereka menjadi terhad disebabkan dasar yang direka PTD. Itulah realiti yang berlaku dalam sektor kerajaan hari ini dan perlu dikaji serta dirombak sepenuhnya.

Golongan pendidik dan pegawai skim lain bukanlah mementingkan diri sendiri dan mengutamakan pangkat semata-mata, tetapi jika pengurusan dalaman sektor kerajaan itu sendiri tidak adil, bagaimana semua orang mampu membuat kerja dengan baik?

Cubalah lihat apa sebenarnya yang berlaku dalam sektor kerajaan. Kaji dan selidiklah secara mendalam dengan mendapatkan kenyataan setiap skim perjawatan dan bukannya hanya mendapat maklum balas daripada PTD.

Saya yakin, jika kajian apa yang berlaku dalam sektor kerajaan hari ini diperhalusi, semua orang akan terkejut dengan hasilnya dan akan tahu apa yang PTD lakukan selama ini. Skim lain amat mengalu-alukan supaya kajian dibuat terhadap apa sebenarnya berlaku dalam pengurusan sektor kerajaan kerana selama hari ini skim lain tidak mampu berbuat apa-apa disebabkan kekuasaan PTD.

Alhamdulillah, NUTP memulakan langkah dan mungkin inilah masanya pintu penyelesaian kepada pergolakan. Skim lain akan bersama NUTP kerana kami menyedari apa yang berlaku dalam sektor kerajaan.

PEGAWAI SKIM F,
Putrajaya.

04 April 2007

Lagi JPN dan PTD

Sumber : Utusan Online


SURAT 2
SAYA ingin merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Puteri dari Kajang Utama yang membuat gambaran bahawa status PTD dengan guru adalah seperti langit dengan bumi. Soalannya, siapakah di langit dan siapakah di bumi? Soalannya, hebat sangatkah PTD berbanding dengan penjawat awam lain?

Mungkin saudari Puteri adalah seorang PTD, tetapi izinkan saya untuk memaklumkan kepada saudari tentang sejarah penubuhan UMNO dan juga sejarah penolakan Malayan Union.

Untuk makluman semua, golongan yang bertindak di peringkat akar umbi dalam menentang rancangan penjajah adalah pihak pendidik atau guru, sedangkan pada masa itu PTD ataupun dikenali sebagai Malay Civil Service (MCS) merupakan mereka yang ampu penjajah. Tetapi malangnya, akibat daripada beberapa faktor, mereka ini terus memonopoli perjawatan utama awam seperti ketua setiausaha dan lain-lain.

Saya seorang guru yang bertugas di salah sebuah Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan untuk saya dinaikkan pangkat ke DG44, ia mengambil masa selama 15 tahun. Sedangkan anak buah saya iaitu seorang PTD hanya memerlukan hanya tiga tahun untuk dinaikkan pangkat ke M44. Di manakah keadilan?

Kursus yang saya ikuti sepanjang lima belas tahun hampir memakan masa selama dua tahun secara purata, sedangkan seorang PTD untuk mendapatkan Diploma Pentadbiran Awam hanya memerlukan enam bulan, soalannya di manakah keadilan?

Adakah kerana mereka seiring bersama para menteri, melayakkan mereka untuk dinaikkan pangkat sewenang-wenangnya? Jika inilah senarionya maka adalah wajar dihapuskan semua skim perkhidmatan lain seperti N, DG, F, S, DS, DM, Q, dan semuanya digantikan dengan M iaitu PTD.

– GURU SEDIH,

Gombak.

JPN dan PTD

Sumber : Utusan Online

SURAT 1
SAYA mengucapkan syabas kepada persatuan dan kesatuan guru yang berani menentang cadangan untuk memasukkan PTD ke dalam perkhidmatan Jabatan Pelajaran Negeri.

Perkhidmatan PTD telah begitu lama memperkecil-kecilkan perkhidmatan lain dengan mengatakan PTD adalah pentadbir yang elit tapi hakikatnya, yang berkaliber cuma segelintir.

Yang selebihnya adalah generalis yang hanya memikirkan bila mereka akan naik pangkat.

Mereka tidak berminat untuk menjaga kepentingan jabatan di mana mereka ditempatkan kerana jawatan yang disandang adalah batu loncatan sebelum mereka naik pangkat dan berpindah ke jabatan lain. Mereka bukan berkhidmat untuk negara tapi berkhidmat untuk perkhidmatan PTD.

Saya yakin perkhidmatan lain termasuk jawatan teknikal mempunyai pentadbir berwibawa. Hal-hal pentadbiran termasuk kewangan boleh dipelajari tetapi kepakaran dalam bidang pendidikan dan pengkhususan lain seperti kejuruteraan, teknologi maklumat memerlukan pengetahuan dan pengalaman.

Oleh itu pentadbir di jabatan-jabatan yang memberikan perkhidmatan yang khusus ini perlu dilantik daripada kalangan perkhidmatan yang sama.

Cadangan ini adalah cara perkhidmatan PTD mengembangkan sayap mereka untuk memasuki jabatan-jabatan yang dikendalikan oleh perkhidmatan pendidikan. Apa akan jadi pada peluang kemajuan kerjaya anggota perkhidmatan pendidikan? Saya berpendapat kemasukan PTD ke Jabatan Pelajaran Negeri adalah tidak wajar.

– ANAK MALAYSIA.

02 April 2007

Guru bersatu tolak PTD

Sumber : Utusan Online

Oleh FAUZIAH AROF

Oleh FAUZIAH AROF

SHAH ALAM 1 April – Semua kesatuan, pertubuhan dan badan dalam perkhidmatan pelajaran menolak kemasukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dalam Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) kerana ia boleh menyekat kenaikan pangkat guru.

Wakil-wakil kesatuan dan persatuan yang mempunyai kira-kira 500,000 ahli seluruh negara itu sebulat suara membantah kemasukan PTD yang disifatkan menimbulkan situasi janggal kerana pegawai berkenaan tidak berpengalaman menerajui JPN.

Pada masa sama, mereka menyifatkan kemasukan tersebut juga seolah-olah menolak keupayaan guru untuk memegang jawatan tinggi dalam JPN.

Sehubungan itu, dalam mesyuarat hari ini, mereka meminta agar penstrukturan JPN ditangguhkan sementara waktu agar setiap pihak dapat memberi cadangan baru.

Yang Dipertua Persatuan Bekas Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia (PBPPM), Abdul Manan Mohd. Noh berkata, banyak perkara yang perlu dirundingkan terlebih dahulu bagi mewujudkan situasi menang-menang bagi semua pihak.

‘‘Kami bukan cemburu dan tidak pula membantah penstrukturan baru JPN tetapi cuma menolak kemasukan PTD dalam JPN. Sehubungan itu, kami akan menubuhkan satu jawatankuasa pengelola untuk mengemukakan cadangan baru ini.

“Kami juga bercadang berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk membincangkan perkara ini secara lebih mendalam,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat itu di Jabatan Pelajaran Selangor, di sini hari ini.

Mesyuarat itu dihadiri wakil dari Kongres Kesatuan Guru Dalam Perkhidmatan Pendidikan (KKGDPP), Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Kesatuan Kebangsaan Guru Lepasan Maktab Semenanjung Malaysia (KKGLMSM), Kesatuan Guru Agama Malaysia Barat (KKGUMB), Kesatuan Kebangsaan Guru Sekolah Tamil (KGST) dan lain-lain.

Dalam pada itu, Pengerusi Biro Penerangan dan Seranta PBPPM, Abdul Karim Abdullah menerangkan, guru senior sudah mempunyai pengalaman yang cukup dan telah menjalani kursus tertentu yang melayakkan mereka menerajui Sektor Perkhidmatan Pengurusan dan Pembangunan di JPN berbanding PTD.

‘‘PTD pula tidak mempunyai pengalaman dalam JPN dan ini sudah tentu mewujudkan satu suasana janggal dalam JPN itu sendiri sekiranya mereka yang mengetuainya nanti.

“Sedangkan JPN dan PTD mempunyai suruhanjaya berbeza. Mereka (PTD) mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, kita pula Suruhanjaya Pendidikan,” katanya.

Presiden NUTP, Anuar Ibrahim pula menyifatkan, kemasukan PTD itu sekali gus boleh menggugat masa depan guru.

Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng turut menganggap sebarang usaha mengambil alih jawatan tinggi JPN oleh pegawai PTD tidak dapat diterima oleh guru-guru.

800,000 civil servants moonlighting

The Star

Many civil servants, who earn RM2,500 or less a month, have to do extra jobs to make ends meet, claims Cuepacs.

The union estimated that about 800,000 of its 2.1 million members have taken up additional jobs.

For instance, about 10% of the taxi drivers in the Klang Valley are civil servants, said Cuepacs president Omar Osman.

This is why Cuepacs is pressing the Government for a salary revision of between 10% and 40%, and is hoping for a favourable announcement on Workers Day on May 1.

Omar said the last revision was 15 years ago.

“We have indicated this to the Public Service Department and to the Prime Minister.

“We hope the outcome is positive,” he told reporters at the Kelantan Cuepacs annual general meeting here yesterday.

Asked about improving the delivery system, Omar said if the civil servants were earning enough, then productivity would be high and the delivery system could improve.

“The stumbling block is that workers are not paid accordingly.

“Even government-linked companies staff earn two to three times higher than us. Reward us and productivity will improve as workers feel appreciated,” Omar said.

He also said that corruption in the public sector was best tackled from the top, adding that corruption tended to be higher for those earning RM5,000 and above.

“Those at the bottom just receive orders. Corruption starts at the top so the authorities must look there first before clamping down on the lower-liners,” Omar said.

The AGM elected Risda officer Shamsudin Mohd Noor as the new Kelantan Cuepacs chairman, replacing Harun Zakaria.

01 April 2007

RM300,000 syarat Cuepacs terima FPB

Sumber : Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs sedia menerima cadangan skim Faedah Pencen Bercarum (FPB) kakitangan awam, jika setiap kakitangan mampu mendapat pulangan tidak kurang RM250,000 hingga RM300,000 apabila bersara.


Sumber berkata, Cuepacs mahu memastikan pelaksanaan skim itu benar-benar memberi faedah kepada pekerja mengikut kadar caruman tertentu yang dikenakan.

Katanya, perkara itu diambil kira kerana Cuepacs mahu memastikan masa depan pesara awam cerah serta mempunyai simpanan mencukupi untuk hari tua

“Kita sedia berunding semula dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) membincangkan skim FPB jika ada pertimbangan positif seperti diharapkan Cuepacs.

“Nak potong sehingga 15 peratus pun daripada gaji untuk caruman FPB tak jadi masalah.

“Tetapi, bolehkah JPA jamin kakitangan awam akan mendapat pulangan tidak kurang RM250,000 hingga RM300,000 seorang.

“Kalau setakat dapat RM70,000 apabila bersara buat apa, nak beli rumah tak cukup belum lagi diambil kira keperluan lain termasuk kos sara hidup terus meningkat,” katanya kepada Berita Minggu, di sini, semalam.

Cuepacs pernah mengadakan dialog sulung dengan JPA, akhir Januari lalu mengenai FPB, tetapi Cuepacs menolak skim itu melalui Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) kerana mendakwa tiada beza dengan caruman pekerja dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

FPB dicadangkan untuk pelantikan kakitangan awam baru tanpa membabitkan mereka yang sudah lama berkhidmat.

Ia memerlukan kakitangan awam mencarum dalam KWAP dan mengeluarkan caruman itu apabila bersara atau mencapai tempoh tertentu perkhidmatan.

Sementara itu, Presiden Cuepacs, Omar Osman, ketika dihubungi semalam bagi mendapatkan reaksinya kesediaan Cuepacs menerima skim itu yang ditolak badan itu sebelum ini berkata, bagi Cuepacs jika FPB boleh memberi manfaat kepada pekerja, perkara itu boleh dilaksanakan.