06 September 2008

NUTP hantar memo seragam gaji guru

Berita Harian

Perbezaan kelulusan pengajar diberi perhatian

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) akan mengemukakan memorandum kepada kerajaan bagi mengusulkan skim gaji bersepadu khusus untuk kira-kira 350,000 guru siswazah dan bukan siswazah di seluruh negara, akhir tahun ini atau selewat-lewatnya awal tahun depan.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata struktur skim gaji itu disediakan dengan khidmat pakar swasta dan akan menyediakan laluan kerjaya lebih baik serta teratur sama taraf atau seimbang kepada guru, di samping memberi penekanan kepada sistem ganjaran untuk mereka yang ada nilai tambah.

Katanya, sistem ganjaran itu antara lain memberi pengiktirafan secara peningkatan skim gaji kepada guru siswazah yang meningkatkan kelayakan akademik ke peringkat ijazah sarjana dan doktor falsafah (PhD).

Beliau berkata, skim gaji ketika ini tidak memperuntukkan penambahbaikan kepada guru siswazah yang melanjutkan pelajaran sehingga menyebabkan ada yang meletak jawatan atau menyertai profesion mengajar di institusi lebih tinggi.

Hashim berkata, skim bersepadu berkenaan turut membolehkan guru bukan siswazah menikmati kesinambungan tangga gaji sebagai guru siswazah dengan mengambil kira pengalaman mereka.

"NUTP mencadangkan kepada Kementerian Pelajaran menyediakan kursus khas kepada guru bukan siswazah apabila tamat mengikutinya, terus diiktiraf sebagai guru siswazah.

"Langkah penyeragaman skim gaji bersepadu amat perlu kerana keadaan sekarang terlalu kompleks kerana banyak kumpulan guru siswazah dan bukan siswazah menjalankan tugas sama di bawah satu sekolah sehingga mencetuskan perasaan tidak puas hati," katanya di sini, semalam.

Beliau berkata, usul itu ialah antara perkara yang dipersetujui pada Persidangan Perwakilan NUTP ke-18 di Pulau Pinang, baru-baru ini, dan bengkel khusus diadakan dalam waktu terdekat bagi mengumpul input berkaitan secara terperinci.

Sebagai presiden baru NUTP bagi sesi 2008-2011 menggantikan Anuar Ibrahim, Hashim, 52, turut berazam meningkatkan keahlian kesatuan itu kepada 200,000 menjelang 2015 berbanding 135,000 ketika ini, membela nasib guru gred DGA29/DG41 yang berada dalam DG44 serta memartabatkan profesion keguruan secara keseluruhan.

Setiausaha Agung NUTP, Lok Yim Pheng, yang turut hadir pada sidang akhbar sama pula berkata, guru sebagai kumpulan kakitangan awam terbesar memerlukan skim gaji berasingan, antara lain bagi memudahkan kerajaan membuat pertimbangan terhadap tuntutan dikemukakan.

Bukan itu saja, katanya, beberapa jawatan baru juga perlu diwujudkan di sekolah seperti setiausaha peperiksaan, ketua guru disiplin, pembantu guru dan guru kokurikulum, selain menambah staf sokongan

Sementara itu mengenai pendirian NUTP supaya dasar pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) hanya dijalankan pada peringkat sekolah menengah pula, Hashim berkata, kesatuan berkenaan akan tetap akur sekiranya kerajaan memutuskan untuk meneruskan pelaksanaan di sekolah rendah seperti sekarang.

Ketua pegawai dituduh rasuah

Berita Harian

Tertuduh didakwa terima RM3,000

KUCHING: Ketua Pegawai Tadbir Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Sarawak dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuching semalam atas dakwaan meminta dan menerima wang berjumlah RM3,000 bagi melicinkan proses pembayaran pencen kepada waris seorang bekas guru.

Tertuduh Ali Noruddin Boying, 49, adalah Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) Gred 48, dituduh pada 5 Mei 2007 meminta wang RM6,000 daripada pengadu bagi membolehkan wang pencen arwah ibunya berjumlah RM20,000 diproses dengan cepat.

Pada 11 Mei 2007 pengadu membayar wang RM3,000 kepada tertuduh di sebuah restoran makanan segera di Satok sebagai upah menguruskan permohonan pencen berkenaan dengan perbuatan itu menjadi kesalahan mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Ketika dua pertuduhan itu dibaca kepadanya, Ali, yang memakai kemeja merah jambu hanya tunduk dan diam sebelum dia mengaku tidak bersalah ke atas kedua-dua tuduhan serta meminta kes berkenaan dibicarakan.

Timbalan Pendakwaraya, Muhammad Sinti, kemudian meminta tertuduh hanya dilepaskan dengan wang jaminan RM10,000 beserta dua penjamin berikutan kes berkenaan adalah serius kerana membabitkan seorang kakitangan awam kanan.

Tertuduh yang diwakili peguam Abdul Rahman Mohamad Hazmi, meminta wang jaminan dikurangkan kepada RM5,000 saja berdasarkan mahkamah yang sama kelmarin memerintah bekas Penolong Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Sarawak membayar jumlah sama bagi tuduhan menipu kerajaan Malaysia.

Abdul Rahman berkata, berdasarkan rekod tugas tertuduh selama 21 tahun adalah mustahil dia mahu melarikan diri dengan sambutan Aidilfitri akhir bulan ini.

Hakim Amelati Parnell kemudian menetapkan perbicaraan diteruskan pada 2 Februari 2009 dengan mahkamah menetapkan jaminan RM10,000 serta RM2,000 deposit bersama dua penjamin.

Jakim tak sambil lewa

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menegaskan pihaknya tidak harus dipersalahkan berikutan kegagalan melaksanakan tanggungjawab dengan baik bagi memastikan semua urusan berkaitan proses pengeluaran pensijilan halal dapat dilakukan dengan cepat, selain memenuhi prosedur yang ditetapkan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata Jakim tidak pernah mengambil sikap sambil lewa berhubung isu itu kerana ia membabitkan kesucian agama Islam.

“Semua pihak perlu faham situasi yang dihadapi oleh Jakim ketika itu. Bayangkan dengan kekurangan pelbagai kemudahan, terutamanya makmal yang dianggap penting bagi sebuah jabatan seperti Jakim. Kekurangan kakitangan untuk menguruskan pelbagai perkara turut menyebabkan berlakunya kelewatan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas Laporan Ketua Audit Negara 2007 yang menegur Jakim kerana mengeluarkan sebanyak 245 permohonan Sijil Halal hanya selepas enam tahun, melampaui tempoh yang ditetapkan iaitu empat bulan.

05 September 2008

Pampasan lebih baik bagi 1,860 anggota tentera hilang upaya

Utusan Online

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Seramai 1,860 anggota dan veteran tentera yang kurang upaya akan menikmati skim faedah yang lebih baik mulai bulan ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, skim baru itu melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM13 juta.

"Tunggakan bayaran faedah untuk pegawai dan anggota tentera yang sedang berkhidmat akan dibuat secara berperingkat mulai bulan ini dan untuk golongan veteran mulai Januari tahun depan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Wisma Pertahanan di sini.

Najib yang juga Menteri Pertahanan berkata, melalui skim baru itu, anggota yang layak turut mendapat kemudahan faedah ex-gratia bencana kerja seperti pegawai perkhidmatan awam yang lain berkuat kuasa 1 Januari 2001.

Sebelum ini, bagi Perkhidmatan ATM, faedah hilang upaya dan kematian hanya disediakan di bawah Peraturan-peraturan Angkatan Tetap (Pencen, Ganjaran dan Faedah-Faedah Lain) 1982.

Mengikut peraturan sedia ada, jika seseorang anggota ATM mengalami hilang upaya yang dikaitkan dengan tugas semasa dalam perkhidmatan, mereka boleh dibayar pencen hilang upaya atau ganjaran hilang upaya pada kadar tertakluk kepada darjah hilang upaya tersebut.

Najib berkata, kerajaan bersetuju untuk memanjangkan faedah ex-gratia bencana kerja itu berdasarkan kajian pekeliling Perkhidmatan Awam yang menunjukkan daripada segi prinsip pengiraan dan bayaran pampasan, ia memberi tambahan nilai serta jauh lebih baik daripada skim faedah hilang upaya yang terdapat dalam Perkhidmatan ATM sekarang.

Beliau berkata, menerusi skim baru itu, bayaran pampasan bagi hilang upaya 20 peratus dan ke atas akan dibayar secara pukal dan juga bulanan berbanding skim lama iaitu dibayar pencen hilang upaya bulanan sahaja.

Elaun Layanan Senantiasa (ELS) bagi hilang upaya 100 peratus dinaikkan kepada RM500 berbanding RM440.

- Bernama

Runner punca gejala rasuah sektor awam – BPR

Utusan Online

JOHOR BAHRU 4 Sept. – Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan memberi tumpuan kepada usaha membanteras kegiatan perantara di jabatan kerajaan kerana ia dikenal pasti menjadi punca gejala rasuah dalam sektor awam.

Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata, pihaknya mengesan kegiatan perantara atau turut dikenali sebagai runner itu menimbulkan masalah birokrasi apabila sesuatu urusan tidak dijalankan mengikut saluran yang sah.

Menerusi operasi yang dijalankan ke atas Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer Sdn. Bhd., (Puspakom) sejak 26 Ogos lalu, seramai 21 perantara di seluruh negara ditahan BPR kerana kegiatan rasuah.

“Kegiatan runner ini yang menjahanamkan perkhidmatan awam dan kita tidak mahu sistem di negara kita dicemari rasuah.

“Bagi sesiapa yang ditawarkan rasuah, diharap dapat laporkan segera kepada BPR supaya tindakan dapat diambil,’’ katanya pada sidang akhbar selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) Jawatankuasa Bersama Mencegah Rasuah Majlis Bandaraya Johor Baharu (MBJB) dan BPR di sini hari ini.

Pada majlis itu, MBJB diwakili Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd. Naim Nasir manakala BPR diwakili pengarah negeri, Simi Abdul Ghani.

Dalam pada itu, jelas Ahmad Said, pihaknya telah mendapat kerjasama penuh daripada pentadbiran Puspakom bagi membersihkan organisasi tersebut daripada kegiatan rasuah.

“Persefahaman antara Puspakom dan BPR telah wujud lebih setahun dan ini antara usaha untuk mengeluarkan kakitangan yang tidak berintegriti daripada perkhidmatan,” katanya.

Berdasarkan perangkaan semasa, seramai 23 kakitangan Puspakom di seluruh negara kini ditahan oleh BPR kerana penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Beliau juga mengingatkan orang ramai agar tidak membuat laporan palsu atau memberikan bukti-bukti palsu berkaitan jenayah rasuah melibatkan penjawat awam.

SPA tak pernah ketepi OKU

Berita Harian

SURUHANJAYA Perkhidmatan Awam (SPA) merujuk tulisan 'OKU tercicir' dari Klang, Selangor dalam ruangan ini 1 Ogos lalu mengenai OKU kesal sukar dapat kerja.

Sebagai makluman, calon yang mendaftar sebagai OKU diberikan pertimbangan khas, mereka akan dipanggil temu duga asalkan memenuhi syarat skim perkhidmatan dan tiada kriteria tambahan seperti calon lain.

Ini dapat dijelaskan apabila pengadu tiga kali dipanggil menghadiri temu duga yang dijalankan SPA. Namun, kejayaan seseorang calon dalam sesi temu duga bergantung kepada banyak faktor.

Dakwaan pengadu bahawa beliau sering kali tercicir daripada panggilan temu duga selepas itu perlu disemak semula dan pengadu dinasihatkan agar menghubungi saya di talian 03-88856064.

RADZIAH MOHD SHARIFF,
Pegawai Perhubungan Awam,
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

04 September 2008

USM granted apex status

The Star

PUTRAJAYA: Universiti Sains Malaysia (USM) has been granted apex status and hundreds of millions of ringgit in additional funding to transform it into Malaysia's first world-class university.

Higher Education Minister Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin said that both quantitative and qualitative criteria were used to select USM under the accelerated programme for excellence (apex).

"The selection committee evaluated each university's state of readiness, transformation plan and preparedness for change.

"After a thorough evaluation, the committee decided that only one university truly met all the criteria, namely USM,'' said Khaled Wednesday in a press conference at his ministry. The Cabinet agreed to the decision at its meeting on Aug 27.

The university given apex status is one that has the greatest potential among Malaysian universities to be world-class, and as such, would be given additional assistance to compete with top-ranked global institutions, added Khaled.

With apex status, USM will be expected to move up the World University Rankings with a target of top 200 in five years' time and top 100, if not top 50, by 2020, he said.

In last year’s Times Higher Education-QS World University Rankings, Universiti Malaya (UM) was the highest ranked Malaysian university at 246, followed by USM at 307, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) at 309 and Universiti Putra Malaysia (UPM) at 364.

A selection committee headed by former Universiti Malaysia Sarawak vice-chancellor Prof Emeritus Datuk Dr Mohamad Zawawi Ismail short-listed USM, UM, UKM and UPM.

USM's transformation plan, entitled Transforming Higher Education For A Sustainable Tomorrow focused, among other things, on diagnostics, medical biotechnology, waste management, pharmaceuticals, nano technology, carbon nanotube, membrane technology and vaccinology.

"I hope the apex status will spur other universities to strive for excellence too. It's not about selecting the oldest university but choosing one with a doable plan that can help us transform our higher education,'' said Khaled when asked why UM was not selected.

The other universities that applied for apex status were International Islamic University Malaysia, Universiti Sains Islam Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Teknologi Petronas and Universiti Tenaga Nasional.

Khaled said that two more apex institutions would be selected among centres of excellence and newer, more specialised universities.

LHDN sasar kutipan cukai RM77 bilion

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Sept. - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yakin dapat mencapai sasaran kutipan cukai taksiran sebanyak RM77 bilion tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif merangkap Ketua Pengarah LHDN, Datuk Hasmah Abdullah berkata, ini berikutan sehingga 31 Ogos lalu, jumlah kutipan cukai meningkat antara 15 peratus hingga 20 peratus.

''Berbanding tempoh yang sama tahun lalu, terdapat peningkatan antara 15 peratus hingga 20 peratus.

''Bagi keseluruhan tahun lalu, LHDN berjaya mengutip sebanyak RM74.669 bilion cukai taksiran,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Seminar Percukaian Kebangsaan 2008 oleh Timbalan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Kong Cho Ha di sini hari ini.

Kira-kira 600 peserta daripada agensi kewangan menyertai seminar itu yang turut diadakan di 19 buah tempat seluruh Malaysia sebelum berakhir pada 25 September.

Selain itu,Hasmah memberitahu, sebanyak RM6 bilion lebihan cukai akan dibayar semula kepada pembayar pada tahun ini.

Tambah beliau, pembayaran balik itu akan mengambil masa antara sebulan hingga tiga bulan bergantung kepada cara borang cukai dihantar iaitu sama ada secara dalam talian atau manual.

Menurutnya, bagi mereka yang masih belum menerima bayaran balik, LHDN sedang meneliti setiap tuntutan yang dibuat memandangkan daripada kira-kira 400,000 tuntutan yang diterima, 50 peratus daripadanya tidak boleh diberi bayaran balik.

''Ada juga mereka yang mempunyai tunggakan cukai bagi tahun-tahun terdahulu dan bayaran balik ini akan digunakan untuk melangsaikannya,'' katanya.

Sementara itu, Cho Ha memberitahu, beliau dan LHDN risau akan kelembapan ekonomi pada masa sekarang yang memberi kesan kepada kutipan cukai pada tahun hadapan.

Jelasnya, peningkatan harga barang menyebabkan kuasa membeli berkurangan dan ini akan mengakibatkan keuntungan syarikat juga menurun.

Jabatan kerajaan disaran tubuh panel ulama

Utusan Online

KUALA LUMPUR 3 Sept. - Jabatan-jabatan kerajaan disaran supaya menubuhkan sebuah panel ulama masing-masing supaya segala perancangan untuk membangunkan negara dapat dibuat bersama tanpa timbul sebarang pertelingkahan.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria berkata, cadangan penubuhan panel tersebut pernah disarankan kepada kerajaan beberapa tahun lalu, tetapi ia belum terlaksana.

''Apabila pentadbir (umara) atau kerajaan membuat sesuatu polisi atau dasar, golongan ulama boleh memberi pandangan serta nasihat.

''Oleh itu, jika panel ulama di dalam jabatan-jabatan kerajaan diwujudkan, ia boleh dijadikan landasan bagi golongan ulama menyokong polisi atau dasar yang dikemukakan oleh pentadbir untuk masyarakat,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya golongan pentadbir dan ulama, menjalin kerjasama yang lebih rapat.

Katanya lagi, ia bertujuan supaya segala isu berkaitan dengan agama Islam dapat diselesaikan secara lebih menyeluruh.

Harussani berkata, dalam pentadbiran sesebuah kerajaan, umara yang sentiasa berdamping dengan ulama bukan sahaja boleh mengekalkan keamanan negara, tetapi juga dapat menghindar daripada kacau-bilau.

Mufti Johor, Datuk Nooh Gadut pula berpendapat, jalinan kerjasama umara dan ulama merupakan cara pengurusan Islam dan pengurusan yang sebaik-baiknya.

Beliau berkata, untuk membangunkan negara, bangsa dan tamadun, kedua-dua golongan itu perlu duduk di dalam satu seminar peringkat kebangsaan bagi membincangkan agenda-agenda ke arah pembangunan negara dan ummah.

''Kita sedar di kalangan umara dan ulama ada pendapat yang berbeza. Oleh itu, pendapat yang berbeza itu diturunkan dalam pelaksanaan satu seminar supaya dapat dicari persamaan,'' katanya.

Beliau menegaskan, gabungan umara dan ulama daripada pelbagai bidang harus dipandang daripada sudut satu kekuatan kerana ia dapat memperbaiki mana-mana kelemahan yang ada dalam urusan pentadbiran sesebuah kerajaan.

Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Ulama Malaysia, Saleh Ahmad berkata, golongan ulama bukan sahaja perlu dihormati dan disanjungi, tetapi mereka merupakan tempat rujukan para umara.

''Sudah lama kita menyokong jalinan kerjasama rapat di antara pentadbir dengan ulama agar negara terus membangunkan,'' katanya.

Beliau berkata, tidak dinafikan terdapat ulama yang dijadikan alat politik.

Sehubungan itu, beliau menegaskan, profesion ulama jangan dipolitikkan kerana ia akan membuatkan masyarakat meragui dan tidak percaya kepada golongan ulama.

Tambahnya, ulama harus bersikap tegas dan tidak mempunyai kepentingan sampingan.

Justeru, katanya, beliau tidak mahu ada di kalangan ulama yang mengambil kesempatan melalui isu agama untuk kepentingan politik.

''Ulama perlu tegas dalam memberikan pandangan. Jangan berdolak dalik dan jangan menjadi alat politik kerana sifat-sifat negatif inilah yang akan meruntuhkan institusi ulama dalam negara,'' katanya.

BPR boleh siasat

Berita Harian

PUTRAJAYA: Badan Pencegah Rasuah (BPR) boleh mengambil tindakan susulan terhadap setiap pendedahan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2007 tanpa perlu menunggu laporan atau kebenaran Jabatan Audit Negara.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, berkata laporan audit boleh diakses semua pihak termasuk orang awam dan media menerusi laman web Jabatan Ketua Audit Negara.

"Tidak ada sebab BPR tidak boleh akses (Laporan Ketua Audit Negara 2007). Lihat seperti tahun lalu. Seminggu selepas laporan audit dikeluarkan dan dilaporkan, ada tindakan susulan dan pendakwaan kes dibuat agensi berkenaan," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini petang semalam.

Beliau ditanya sama ada BPR perlu menghubungi Jabatan Audit Negara untuk mengambil tindakan terhadap penyelewengan atau penyalahgunaan kuasa di jabatan atau agensi kerajaan seperti didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2007.

Mengenai permintaan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, supaya beliau menjelaskan takrifan tidak menunjukkan kemajuan ketara dalam rumusan aktiviti jabatan dan agensi kerajaan negeri itu tahun lalu, Ambrin berkata pemerhatian pihaknya merujuk aktiviti kerajaan negeri.

"Ia bermaksud tidak ada peningkatan tahap atau keadaan yang lebih baik berbanding tahun sebelumnya,” katanya.

Jakim disaran lebih cekap

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) ditegur kerana mengeluarkan sebanyak 245 permohonan Sijil Halal hanya selepas enam tahun, melampaui tempoh yang ditetapkan iaitu empat bulan.

Laporan Ketua Audit Negara 2007 menyifatkan kelewatan itu sebagai ketara kerana mengikut Piagam Pelanggan Jakim, Sijil Halal perlu dikeluarkan dalam tempoh empat bulan selepas caj perkhidmatan diterima serta memenuhi segala prosedur dan syarat pengesahan ditetapkan.

Selain itu, semakan audit mendapati sebanyak 152 daripada 245 pemohon didapati gagal menjelaskan caj perkhidmatan dalam tempoh 21 hari seperti ditetapkan.

Berdasarkan Manual Prosedur Kualiti dikeluarkan Jakim, caj perkhidmatan perlu dijelaskan dalam tempoh 21 hari daripada tarikh terima tuntutan caj berkenaan.

Sementara itu, Manual Prosedur Persijilan Halal menyatakan kaedah pembayaran hendaklah dibuat dalam bentuk wang pos, kiriman wang atau draf bank atas nama Ketua Pengarah Jakim atau Jabatan atau Majlis Agama Islam Negeri.

Berikutan itu, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, menyarankan supaya Jakim memperkenalkan kaedah pembayaran caj perkhidmatan yang lebih fleksibel bagi memudahkan pemohon membuat bayaran.

“Bagaimanapun, pemeriksaan mendapati, tiada surat peringatan dikeluarkan Jakim kepada pemohon yang lewat menjelaskan bayaran,” katanya.

Keseluruhannya, sebanyak 573 permohonan atau 67.4 peratus sijil dikeluarkan dalam tempoh ditetapkan, manakala 31 permohonan atau 3.7 peratus dikeluarkan Sijil Halal sebelum pemohon menjelaskan bayaran caj perkhidmatan.

Selain itu, Ambrin berkata ketiadaan makmal sendiri menyebabkan Jakim terpaksa menggunakan khidmat makmal Jabatan Kimia untuk menguji produk atau ramuan yang mengandungi unsur haiwan atau manusia, alkohol, lemak dan minyak serta bahan yang berbahaya mengikut Akta Makanan 1983.

“Berdasarkan 10 contoh produk, Audit mendapati keputusan ujian dan analisis hanya diterima antara 120 hingga 183 hari dari tarikh ia dihantar ke Jabatan Kimia,” katanya.

02 September 2008

Absorb taxes and fuel surcharge, Government urged

The Star

MIRI: The Government has been urged to absorb the fuel surcharge and airport tax for civil servants who are eligible for free airfare to their home states between Peninsula Malaysia and Sabah and Sarawak.

Free airfare alone is not really free travel because the surcharges and taxes can be even more than the airfares, said Sarawak Teachers Union president William Gani Bina, who is also the state Labour Union vice-president.

He added that civil servants in Sarawak hope the Government could make a decision on this soon.

“We are grateful that effective January next year government servants will get free airfare to their homes states once a year, as announced during the tabling of the new Budget (last Friday).

“It will benefit a lot of government servants. We have 35,000 teachers serving in Sarawak; a large number of them are from other states.

“We have thousands of government servants from other departments who are also from other states. Thousands of Sarawakians are also serving in other states as well, so many will benefit.

“The Government should pay for everything and make it totally free,” he said when interviewed yesterday.

Gani stressed that many teachers serving in remote parts of Sarawak spent a lot of time travelling from one village to the next just to get to the nearest rural airport in order to fly to the main airport in the cities or towns, before getting a connecting flight to Kuala Lumpur and back to their home states.

437 lot tanah PDRM belum dimajukan

Berita Harian

SEBANYAK 437 lot tanah Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan keluasan berjumlah 1,453.39 hektar masih tidak dibangunkan, termasuk 176 lot tanah yang haknya diperoleh sejak lebih 50 tahun lalu.

Kelemahan dalam pengurusan dan perancangan 17.2 peratus tanah yang tidak dibangunkan PDRM, termasuk 185 lot tanah berusia sehingga 41 tahun dan baki 76 lot tiada maklumat mengenai tarikh diperoleh itu didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2007.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, berkata keseluruhannya, PDRM memiliki 2,453 lot tanah dengan keluasan 8,429.91 hektar di seluruh negara dan hanya 18 lot tanah disenaraikan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Beliau berkata, bagaimanapun, tiada sebarang rancangan membangunkan baki 419 lot tanah atau 95.9 peratus.

"Pemeriksaan audit mendapati tanah lot yang sepatutnya menempatkan bangunan sama ada kediaman anggota atau bilik operasi dalam keadaan tidak terurus, sama ada tidak berpagar, tanpa papan tanda, dipenuhi longgokan sampah dan belukar.

"Antara lot yang terbiar adalah tapak IPD Maran yang dihentikan pada tahap 78 peratus pembinaan membabitkan keseluruhan projek RM11.6 juta apabila ia tidak selamat diduduki kerana terlalu hampir dengan rangkaian laluan kabel elektrik.

"17 lot tanah PDRM yang terbiar dan dicerobohi dijadikan penempatan setinggan, premis perniagaan, aktiviti penanaman atau tempat ibadat," katanya.

Ambrin berkata, 14 ruang pejabat terpaksa disewa membabitkan RM144,924 setahun kerana tidak memiliki bangunan sendiri sedangkan tanah sudah diperoleh untuk pembinaan bangunan itu.

"Bagi menjimatkan kos penyewaan, PDRM sepatutnya merancang untuk menggunakan tanah yang diperuntukkan dan kementerian bertanggungjawab perlu mengenal pasti keperluan kewangan yang mencukupi disediakan untuk membiayai projek tersebut," katanya.

Selain itu, katanya, semakan audit mendapati RM3.8 juta diperuntukkan untuk memagar 56 lot tanah membabitkan pejabat Polis Marin Wilayah Timur dan lima IPK di Kedah, Negeri Sembilan, Terengganu, Pulau Pinang dan Perak.

"Tidak ada peruntukan disediakan untuk memagar 437 lot tanah yang belum dibangunkan supaya tidak dicerobohi," katanya.

Mengenai tanah yang disewakan, sehingga Ogos tahun lalu, 27 penyewa lewat membayar sewa antara satu hingga 30 bulan membabitkan keseluruhan tunggakan sebanyak RM233,840 dengan Pulau Pinang mencatat jumlah tertinggi iaitu RM112,000, diikuti sewa ke atas 11 lot tanah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan tunggakan RM94,200.

Selain itu, katanya, wujud perbezaan dari segi bilangan dan maklumat am mengenai tanah yang direkodkan Bukit Aman dengan dokumen dan surat hak milik di Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian (JKPTG) kerana kurang koordinasi antara JKPTG, kementerian dan PDRM, masalah kekurangan kakitangan dan Sistem eJKPTG yang tidak berfungsi.

Pertingkat kemahiran, elaun guru khas

Berita Harian

PERHATIAN khusus kepada golongan orang kurang upaya (OKU) melalui Bajet 2009 yang diumumkan, Jumaat lalu membuktikan Perdana Menteri begitu perhatian terhadap golongan istimewa.

Banyak kemudahan kepada OKU diberikan, ini termasuk elaun murid OKU bertambah daripada RM50 kepada RM150 sebulan, peningkatan sebanyak 300 peratus. Elaun bagi pembantu pengurusan murid (PPM) sebanyak RM200 turut diperkenalkan dalam bajet kali ini. Ia jelas membuktikan kerajaan amat mengambil berat golongan OKU di negara kita ini.

Namun, guru yang mengajar murid pemulihan, belum menerima elaun berkenaan, diharap ia dapat dipertimbangkan dalam bajet akan datang. Sebenarnya elaun ini sudah lama dimohon, namun sehingga kini belum lagi diberikan.

Elaun Pembantu Pengurusan Murid adalah sesuatu yang amat tepat sekali. Namun saya rasa satu mekanisme perlu disediakan agar pemberian elaun ini memberi kesan yang maksimum kepada mereka.

Jawatan PPM di kelas pendidikan khas adalah satu jawatan baru, mereka tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam bidang pengurusan pendidikan khas. Mereka juga didapati tidak mengetahui jenis ketidakupayaan dan kategori kurang upaya murid mengikuti kelas pendidikan khas.

Tanpa pengetahuan ini, ia akan menjejaskan perkhidmatan yang diberikan. Saya rasa semua PPM harus diberikan kursus mengenai cara mengendalikan murid pendidikan khas supaya perkhidmatan yang diberikan menepati Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

PPM perlu diberikan kursus agar boleh membantu dengan baik seperti membuat bahan bantu mengajar, membuat stok, kerja pekeranian dan kemahiran teknologi maklumat. Mereka juga harus diberikan kursus asas pendidikan khas (Pengenalan Pendidikan Khas), psikologi pendidikan khas dan keselamatan.

Selepas mereka tamat kursus lima hari barulah elaun itu diberikan. Sebenarnya guru yang mengajar di kelas pendidikan khas hanya layak menerima elaun selepas menghadiri kursus selama lima hari mengenai pendidikan khas. Kursus kepada PPM boleh disediakan institusi yang berwibawa seperti Universiti Kebangsaan Malaysia yang mempunyai ramai tenaga pakar dalam bidang pendidikan khas.

Seperkara lagi, mengenai pemberian elaun murid pendidikan khas. Satu kajian menyeluruh perlu dilakukan agar hanya murid yang benar-benar OKU menerima elaun itu. Kini kalau kita ke kelas pendidikan khas kita akan lihat hampir separuh muridnya adalah kategori pemulihan (lambat belajar). Mereka ini adalah murid yang lewat perkembangan dan bukan bermasalah pembelajaran.

Mereka boleh belajar seperti murid biasa, cuma memerlukan lebih tumpuan, kaedah individu dan masa yang lebih sedikit. Mereka mempunyai potensi untuk berjaya dalam akademik. Satu kurikulum lebih menjurus kepada masalah mereka harus disediakan.

Semua guru pakar mesti digembleng bagi merawat penyakit berkenaan. Satu sistem saringan dan taksiran lebih objektif harus diperkenalkan supaya murid seperti ini tidak menjadi OKU seumur hidup dan potensi mereka dapat ditonjolkan.

DR MOHD HANAFI MOHD YASIN,
Fakulti Pendidikan UKM,
Bangi, Selangor.

Imam Saiful kembali tugas esok Zahid tunggu laporan Jakim, Jawi

MstarOnline

PETALING JAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya kini menunggu laporan lengkap mengenai kedudukan Imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi - yang menjadi saksi upacara bersumpah Mohd. Saiful Bukhari Azlan - ekoran penglibatannya dalam membantu 'berkempen' pilihan raya kecil Permatang Pauh minggu lalu.

Kelmarin Ramlang memberitahu mStar Online bahawa beliau akan kembali bertugas esok selepas bercuti hampir seminggu.

"Buat masa ini (sehingga hari ini) saya masih belum dapat apa-apa maklumat lanjut mengenai perkara ini.

"Saya perlu tunggu laporan yang akan dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dahulu," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Menurut Ahmad Zahid, kedua-dua laporan itu nanti akan dibawa untuk dibincangkan dalam mesyuarat yang akan dipengerusikan oleh beliau sendiri.

"Kita tak boleh nak putuskan apa-apa keputusan lagi sekarang. Tindakan lanjut hanya akan dibuat selepas mesyuarat itu nanti," katanya.

Ditanya apakah bentuk tindakan yang boleh dikenakan terhadap Ramlang, beliau enggan mengulas lanjut.

Ramlang yang menjadi saksi angkat sumpah Mohd Saiful yang didakwa diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim mengejutkan banyak pihak apabila muncul di Permatang Pauh dengan membuat pengakuan sumpah itu tidak sah.

Beliau muncul di tiga ceramah dihadiri Anwar dua hari sebelum hari pengundian.

Beliau turut mendakwa 'dipaksa' oleh pihak atasan untuk menjadi saksi sumpah laknat Mohd Saiful pada 15 Ogos lalu.

Sementara itu mStar Online cuba mendapatkan maklum balas Imam Besar Masjid Wilayah Persekutuan, Abdul Malek Salleh namun beliau tidak dapat memberi penjelasan lanjut.

"Maaflah, saya baru balik dari mengerjakan umrah. saya belum menerima laporan rasmi lagi.

"Tunggu saya masuk kerja esok, kemudian baru saya boleh beri komen," katanya yang hanya mengetahui perkara ini setelah dimaklumkan oleh beberapa orang rakan.

Pengurusan Kewangan Majoriti Agensi Kerajaan Pada Tahap Baik, Kata Ketua Audit Negara

KUALA LUMPUR, 1 Sept (Bernama) -- Pengurusan kewangan majoriti agensi kerajaan di peringkat persekutuan dan negeri adalah baik, demikian rumusan Jabatan Audit Negara dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2007.

Menurut kenyataan Ketua Audit Negara hari ini, daripada 212 agensi yang diberi penilaian Indeks Akauntabiliti (IA), sebanyak 4.7 peratus mendapat penarafan sangat baik, 66.5 peratus di tahap baik manakala 28.7 peratus di tahap memuaskan.

Agensi di peringkat persekutuan yang berjaya mendapat tahap prestasi pengurusan kewangan yang sangat baik ialah Jabatan Perdana Menteri, Jabatan Perkhidmatan Awam, Unit Penyelarasan dan Pelaksanaan (Jabatan Perdana Menteri), Jabatan Tenaga Kerja Sarawak, Jabatan Peguam Negara dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Badan berkanun persekutuan yang mempunyai prestasi pengurusan kewangan sangat baik pula ialah Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd dan Perbadanan Insurans Deposits Malaysia manakala agensi di peringkat negeri pula ialah Perbadanan Johor dan Jabatan Geosains & Mineral Pahang.

Mulai tahun 2007, Jabatan Audit Negara telah melaksanakan Sistem Penarafan Audit yang berasaskan kepada IA.

Ia dilaksanakan untuk menilai sejauh mana pengurusan kewangan agensi telah mematuhi segala undang-undang dan peraturan kewangan kerajaan.

Aspek pengurusan kewangan yang diberi penilaian adalah seperti kawalan pengurusan operasi, kawalan bajet, kawalan terimaan, kawalan perbelanjaan, pengurusan kumpulan amanah, akaun amanah/deposit, pengurusan aset dan inventori, pengurusan pelaburan, pengurusan pinjaman dan penyata kewangan.

Menurut kenyataan itu, dengan melaksanakan penarafan IA itu, agensi diberitahu mengenai aspek pengurusan kewangan mereka yang perlu diperbaiki.

"Sekiranya ketua agensi melaksanakan langkah-langkah penambahbaikan mereka dengan penuh komitmen dan konsisten, prospek mereka mendapat penarafan lebih baik amatlah cerah," menurut kenyataan itu.

Menerusi sistem penarafan IA itu, agensi kerajaan juga boleh menjadikan ia sebagai tanda aras semasa menilai kemajuan usaha penambahbaikan dalam pengurusan kewangan mereka dari semasa ke semasa.

Jabatan Audit Negara juga telah menyediakan buku bertajuk "Kecemerlangan Pengurusan Kewangan Dari Perspektif Jabatan Audit Negara," dengan kerjasama Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) yang akan diedarkan kepada semua warga perkhidmatan awam yang terlibat dalam pengurusan kewangan.

Menurut kenyataan itu, Ketua Audit Negara telah mengeluarkan sijil audit tanpa teguran terhadap penyata kewangan 115 badan berkanun persekutuan, 44 badan berkanun negeri negeri dan 47 penyata kewangan pihak berkuasa tempatan.

Sijil audit berteguran pula telah dikeluarkan terhadap sembilan akaun badan berkanun persekutuan, tiga penyata kewangan badan berkanun negeri dan dua penyata kewangan pihak berkuasa tempatan.

Menurut kenyataan itu, penyediaan penyata kewangan bagi kerajaan persekutuan, kerajaan negeri dan badan berkanun persekutuan secara keseluruhannya adalah bertambah baik.

"Bagaimanapun, bagi penyata kewangan Badan Berkanun Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan masih terlalu awal untuk memberi sebarang pandangan mengenai kerana tidak semua penyata kewangan telah diserahkan untuk pengauditan," menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, terdapat kelewatan penyerahan penyata kewangan badan berkanun negeri dan pihak berkuasa tempatan bagi tahun 2006 dan 2007 untuk pengauditan.

Antara faktor kelewatan penyerahan penyata kewangan itu ialah rekod perakaunan yang tidak diselenggara dengan sempurna.

Bagi akuan PBT pula kelewatan itu berpunca dari Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171) yang tidak menetapkan secara khusus tempoh penyerahan untuk pengauditan.

Sebanyak 57 pengauditan prestasi telah dilaksanakan di peringkat persekutuan dan 76 di peringkat negeri bagi menilai sejauh mana aktiviti dan projek kerajaan yang di rancang dan menilai keberkesanan projek berkenaan.

Jabatan Audit menggesa agensi kerajaan mengambil iktibar daripada kelemahan dalam perancangan, pelaksanaan dan pemantauan terhadap aktiviti yang dibangkitkan dalam laporan audit prestasi yang disediakan.

Menurut kenyataan itu, kebanyakan isu yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara tahun 2006 telahpun diselesaikan.

-- BERNAMA

01 September 2008

OKU kesal sukar dapat kerja

JABATAN Perkhidmatan Awam (JPA) memperkemaskan lagi pelaksanaan dasar satu peratus peluang pekerjaan dalam perkhidmatan awam kepada orang kurang upaya (OKU) menerusi Pekeliling Perkhidmatan Bil 3 Tahun 2008.

Bagi golongan OKU seperti saya, pastinya langkah digariskan JPA itu memberikan sedikit sinar harapan untuk kami mencongak peluang sebagai penjawat awam.

Saya adalah seorang OKU lulusan diploma dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 2004. Selepas itu saya mengisi borang permohonan on-line (SPA8i) dan sehingga hari ini Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) hanya memanggil saya untuk temu duga sebanyak tiga kali.

Setahu saya berdasarkan maklumat di laman web SPA, OKU adalah satu daripada golongan di dalam kumpulan pemohon yang diberikan pertimbangan khas, yang akan dipanggil temu duga tanpa sebarang tapisan.

Malang, nasib yang saya terima pula berbeza kerana nama saya sering kali tercicir daripada panggilan urusan temu duga bagi iklan jawatan yang dimohon melalui laman web SPA, sedangkan saya memenuhi kelayakan minimum ditetapkan.

Saya juga berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat, permohonan masih dalam tempoh sah dan jawatan yang saya daftar tidak ada mensyaratkan ujian fizikal. Saya pernah mengajukan hal ini melalui e-pertanyaan di laman web SPA, tetapi sehingga setahun tiada maklum balas dan jawapan yang diharapkan.

Tahun ini saja saya tercicir semua jawatan yang saya mohon bagi iklan panggilan temu duga oleh SPA. Pada pendapat saya, sekiranya pihak SPA berasakan golongan OKU tidak layak untuk menjawat sesuatu jawatan itu, maka patutlah dimasukkan tambahan di dalam syarat lantikan iaitu `OKU tidak layak dan tidak dibenarkan memohon' supaya golongan OKU seperti saya faham dan sekurang-kurangnya kami tidak berasa hak satu peratus peluang pekerjaan dalam perkhidmatan awam seperti sengaja dinafikan.

OKU TERCICIR,
Klang, Selangor

Guru Cemerlang kurang di sekolah berasrama penuh

Berita Harian

SETAKAT ini, hanya 83 Guru Cemerlang mengajar di sekolah berasrama penuh (SBP) seluruh negara, manakala 14 daripada 54 institusi itu masih belum mempunyai guru berjawatan berkenaan.

Jurang jumlah Guru Cemerlang antara SBP juga ketara apabila ada sekolah mempunyai empat hingga lapan guru berjawatan berkenaan berbanding kebanyakan institusi yang sekadar memiliki seorang guru berkepakaran tinggi dalam bidang pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran pengkhususan itu.

Guru Cemerlang paling ramai di SBP bagi mata pelajaran Matematik, iaitu 17 orang, diikuti Kimia (14), Biologi (12), Bahasa Malaysia (lapan), Matematik Tambahan dan Fizik, masing-masing tujuh, manakala Bahasa Inggeris enam.

Pendidikan Islam, Kemahiran Hidup dan Geografi, masing-masing mempunyai dua Guru Cemerlang, sementara Sejarah, Bahasa Arab dan Bahasa Arab Komunikasi pula masing-masing seorang di SBP seluruh negara.

Timbalan Ketua Nazir (Operasi), Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK), Kementerian Pelajaran, Esah Jantan, berkata perangkaan semasa itu menunjukkan jumlah Guru Cemerlang di SBP masih belum memadai dan perlu ditingkatkan.

‘Kekurangan Guru Cemerlang di SBP perlu diberi perhatian kerana falsafah kewujudan SBP adalah untuk melahirkan pemimpin cemerlang dan usaha itu harus dilaksanakan secara menyeluruh termasuk memastikan kualiti pendidiknya.

“Antaranya, guru SBP perlu menyiapkan diri mereka sama ada memohon atau dicalonkan sebagai Guru Cemerlang, manakala guru berjawatan itu sedia ada berusaha meningkatkan gred mereka secara berterusan,” katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Guru Cemerlang di SBP dari Perspektif Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti.

Esah berkata, antara faktor mengekang usaha memperbanyakkan Guru Cemerlang di sekolah harian dan SBP adalah guru malu memohon sendiri, permohonan guru tidak diserahkan kepada kementerian kerana ketua jabatan mempunyai calon pilihan sendiri, penyebaran iklan dikatakan tidak sampai kepada guru dan tidak sanggup memikul tanggung jawab serta harapan tinggi terhadap pendidik berjawatan itu.

Beliau berkata, ada juga guru yang menganggap mereka sudah berada di zon selesa dan tidak mahu ditukarkan, enggan menduduki Penilaian Tahap Kecekapan serta tidak memahami falsafah dan semangat konsep laluan kerjaya Guru Cemerlang.

“Faktor kekangan ini perlu ditangani semua pihak termasuk guru, pentadbir sekolah serta Kementerian Pelajaran. Guru SBP perlu bersemangat memajukan diri dan memikul tanggung jawab besar menjadi Guru Cemerlang.

“Pengetua pula perlu sentiasa memberi dorongan dan peluang kepada guru termasuk mengenal pasti dan mencalonkan pendidik di sekolah masing-masing sebagai Guru Cemerlang.

“Perancangan perlu dibuat supaya setiap SBP mempunyai bilangan Guru Cemerlang bersesuaian dengan jumlah dan taburan mengikut mata pelajaran,” katanya.

Mengenai harapan JNJK terhadap Guru Cemerlang di SBP, Esah berkata, sewajarnya mereka daripada kelompok guru serba boleh yang bukan saja dapat diteladani pelajar dan guru lain, malah berupaya dijadikan model kepada guru berjawatan itu di sekolah harian.