28 December 2010

Early retirees from armed forces may get a form of pension

The Star

LABIS: The Defence Ministry is looking into helping certain armed forces personnel experiencing financial difficulties after retirement.

Deputy Minister Datuk Dr Abd Latiff Ahmad said these people were not qualified to receive pensions because they had served less than 22 years in the force.

Many were facing financial problems now.

Dr Latiff said about 15% of the armed forces veterans in the country were those who had opted for early retirement.

To overcome this, the ministry was looking at introducing a special career programme for personnel who had opted for early retirement, he added.

“We want to find suitable jobs for servicemen who opt for early retirement. The programme may be based on what has been carried out in the United States.

“With the programme in place, the ministry will be able to identify a post-retirement job for our staff,” he told reporters after attending the army veterans celebration here Tuesday.

Abdul Latiff also said all retiring armed forces servicemen would enjoy better benefits when Parliament passed the Armed Forces Veterans Act next year.

He added the ministry was committed to taking care of about 90,000 veterans throughout the country.

Abdul Latiff said the ministry was looking at amending the Armed Forces Act to allow servicemen who retire early to get some kind of regular payments.

“We are looking into giving an allowance or even a form of pension for those who retire after serving less than 22 years,” he added.

27 December 2010

Lantikan SUK S'gor: ADUN harap tiada sabotaj

Malaysiakini

Pelantikan 'kontroversi' setiausaha kerajaan negeri yang baru diharapkan dapat dibuat dengan telus, beramanah dan bebas daripada sebarang bentuk unsur sabotaj, kata ADUN Kampung Tunku Lau Weng San.

Wakil rakyat DAP itu berkata, kerusi itu harus diisi oleh calon yang betul-betul komited, berupaya dan bebas sahaja.

“Memandangkan setiausaha kerajaan negeri merupakan pegawai utama yang akan bekerja bersama-sama dengan kerajaan negeri Selangor, maka perlantikan ini harus mendapat persetujuan daripada kerajaan negeri Selangor,” kata Lau (kiri).

Dalam satu kenyataan hari hari ini, Lau juga berkata, pelantikan mengejut dan mengemparkan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor Datuk Mohd Khusrin Munawi itu tidak sepatutnya diumum sebelum mendapat persetujuan kerajaan negeri.

Beliau berhujah, mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 Perkara 52 (1), jawatan perlantikan ke jawatan itu hendaklah dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan dari kalangan anggota mana-mana perkhidmatan awam yang relevan.

“Oleh itu adalah jelas bahawa perlantikan jawatan setiausaha kerajaan negeri ini tidak semestinya dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, malahan ia boleh dilantik daripada 'Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan' termasuk Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Selangor,” katanya.

Lau juga berpendapat, kenyataan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan bahawa pelantikan Khusrin mendapat perkenan daripada Tuanku Sultan Selangor “mengelirukan”.

Ini kerana, tambahnya, tidak disebut dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 bahawa perlantikan jawatan itu perlu mendapat perkenan baginda.

MACC nabs federal dept head and Penang state agency senior officer

The Star

GEORGE TOWN: A federal department head and a Penang state agency senior manager have been arrested by the Malaysian Anti-Corruption Agency for corruption.

Both men were arrested here Monday, Penang MACC director Datuk Latifah Md Yatim said.

She said the 44-year-old department head was arrested for asking and receiving a RM16,325 bribe from a contractor between 2008 and 2009 in relation to repairs and maintenance work.

She said the senior manager, aged 53, was arrested in relation to the supply of office equipment worth RM5,700 in 2006 which were never delivered.

Latifah said both men were expected to be charged in court on Tuesday.

Imbuhan RM500 hanya gimik politik pembangkang

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyifatkan tawaran imbuhan khas pendidik RM500 setiap bulan yang dibuat pembangkang sebagai tidak masuk akal dan ia sekadar gimik politik semata-mata.

Presiden NUTP, Hashim Adnan, berkata jumlah dijanjikan itu luar biasa kerana pembangkang perlu RM215 juta setiap bulan dan RM2.58 bilion setahun untuk menyalurkan imbuhan kepada kira-kira 430,000 guru di seluruh negara.

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyifatkan tawaran imbuhan khas pendidik RM500 setiap bulan yang dibuat pembangkang sebagai tidak masuk akal dan ia sekadar gimik politik semata-mata.

Presiden NUTP, Hashim Adnan, berkata jumlah dijanjikan itu luar biasa kerana pembangkang perlu RM215 juta setiap bulan dan RM2.58 bilion setahun untuk menyalurkan imbuhan kepada kira-kira 430,000 guru di seluruh negara.

“Pada saya amat tidak munasabah janji ditawarkan pembangkang... sangat tidak logik. Ia memang sukar dilaksanakan. Bagi pendidik ia tawaran lumayan tetapi saya kira ia mustahil dilaksanakan dan tidak lebih daripada janji politik saja.

“Selain itu, akan timbul persoalan kenapa hanya pendidik yang layak menerima imbuhan itu sedangkan penjawat awam lain juga sepatutnya menerima imbuhan sama,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Minggu lalu, pakatan pembangkang dalam konvensyen mereka di Pulau Pinang mengemukakan Program 100 Hari yang mengandungi sembilan perkara termasuk imbuhan perguruan RM500 sebulan.

Sambil melihat tawaran pembangkang tidak munasabah, Hashim sebaliknya mencadangkan kerajaan menyelaras elaun kos sara hidup (COLA) kepada RM300 untuk 1.24 juta penjawat awam termasuk dalam bidang perguruan.

Katanya, COLA yang sebelum ini diberikan kepada penjawat awam mengikut kawasan perkhidmatan perlu dikaji semula berikutan kenaikan kos sara hidup.

Pelantikan Mohd Khusrin sebagai SUK Selangor belum muktamad: MB

Berita Harian

SHAH ALAM: Pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK) yang baru berkuat kuasa 1 Januari depan seperti diumumkan Ketua Setiausaha Negara (KSN) pagi ini, belum lagi muktamad.

Dalam satu kenyataan dari Pejabat Menteri Besar Selangor sebentar tadi berkata, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan mengadap Sultan Selangor, Rabu ini berhubung tiga nama yang dihantar sebelum ini.

Pagi ini, Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan mengumumkan Mohd Khusrin, 54, yang kini Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menggantikan Datuk Ramli Mahmud, 56, yang menamatkan perkhidmatan pada 31 Disember ini.
Menurut Mohd Sidek, Mohd Khusrin, berkelulusan ijazah Sarjana Muda Ekonomi dalam bidang Pengurusan Perniagaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, pernah menyandang jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Kajang dan Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat.

Ramli, yang sebelum ini menjadi Datuk Bandar Shah Alam dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Ampang Jaya, telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 31 tahun.

Tempat Mohd Khusrin di Jabatan Agama Islam Selangor akan diambil alih oleh Pegawai Daerah Sabak Bernam Marzuki Hussin, 56, juga mulai 1 Januari.

Mohd Sidek berkata, pelantikan Mohd Khusrin dan Marzuki sudah mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.