22 March 2008

'Harap sagu hati lulus'

Berita Harian

Oleh Basir Zahrom

Cuepacs temui PM bincang tuntutan

KUALA LUMPUR: Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) tetap berharap kerajaan meluluskan permintaan sagu hati menggantikan bonus berjumlah RM2,000 kepada 1.2 juta kakitangan awam seperti dituntut kongres itu sebelum ini.

Presidennya, Omar Osman, berkata beliau akan bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan permintaan itu.

"Sebelum ini, hasrat kami (Cuepacs) untuk bertemu Perdana Menteri tertangguh kerana kami tidak ingin mengganggu tumpuannya pada pilihan raya umum ke-12.

"Kini selepas pilihan raya berakhir, kami boleh memikirkan perkara itu semula," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Majlis Jawatankuasa Tertinggi Cuepacs 11 Februari lalu memberi tanggungjawab kepada Omar untuk berbincang terus dengan Perdana Menteri mengenai pembayaran sagu hati itu selepas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, didapati `segan' untuk berbuat demikian.
Bagaimanapun, hasrat untuk mengadakan pertemuan itu pada 28 Februari lalu terpaksa ditangguhkan kerana Perdana Menteri, ketika itu sibuk dengan persiapan pilihan raya umum.

Mengulas lanjut, Omar berkata, perkara itu akan dibincangkan sekali lagi pada Mesyuarat Majlis Jawatankuasa Tertinggi Cuepacs 2 April ini bagi memastikan segala tindakannya kelak mendapat restu semua pihak.

"Kita berharap permintaan itu mendapat maklum balas segera daripada kerajaan kerana ia sudah mendapat `restu' PM sendiri sebelum ini.

"Tambahan pula, keputusan sama ada ia diluluskan atau tidak sudah lama ditunggu oleh Cuepacs serta 1.2 juta kakitangan awam," katanya.

Omar berkata, pemberian sagu hati adalah wajar dalam keadaan sekarang kerana 850,000 daripada 1.2 juta kakitangan awam berpendapatan rendah serta sederhana dan kenaikan pendapatan daripada pelarasan gaji Julai lalu dihakis kenaikan harga barang.

Tarik kaum India ke sektor awam

Utusan Online

PUTRAJAYA 21 Mac – Menteri Sumber Manusia yang baru, Datuk Dr. S. Subramaniam bertekad untuk memberi tumpuan khusus terhadap usaha mengurangkan pengangguran di kalangan masyarakat India dengan menarik mereka menyertai sektor awam.

Beliau yang juga Setiausaha Agung MIC berkata, isu pengangguran di kalangan golongan minoriti itu ditekankan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam mesyuarat Kabinet pertama dua hari lalu.

Menurut beliau, Perdana Menteri turut membangkitkan tentang kurangnya latihan kemahiran diberi kepada anak muda India selain peluang pekerjaan di estet-estet kurang mendapat sambutan.

Sehubungan itu, kata beliau, penyertaan kaum India dalam sektor awam akan terus dipertingkatkan dengan cara mengiklankan tawaran kerja yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam di laman-laman web supaya jumlah sebenar pemohon diketahui.

‘‘Saya anggap kemudahan dalam kementerian merupakan peluang terbaik yang boleh digunakan untuk menyelesaikan beberapa isu yang saya sebutkan tadi,” katanya pada sidang akhbar pada hari pertama tugasnya di kementerian itu di sini hari ini.

Ditanya sama ada beliau akan lantang memperjuangkan hak-hak kaum India, Subramaniam berkata, MIC masih mempunyai Presiden iaitu Datuk Seri S. Samy Vellu walaupun ramai pemimpin kanan parti itu kalah teruk pada pilihan raya umum lalu.

Sebelum itu, Subramaniam mendengar taklimat dan mengadakan pertemuan dengan para pegawainya yang turut disertai oleh timbalan beliau, Datuk Noraini Ahmad.

NUTP gesa segera selesai empat masalah guru

Berita Harian

Oleh Azman Mahmood

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) meminta Kementerian Pelajaran dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) segera menyelesaikan beberapa isu warga pendidik yang belum ada kesudahan.

NUTP mengemukakan empat isu baru yang perlu ditangani segera kementerian membabitkan JPA bagi menyelesaikan masalah tidak puas hati pendidik sehingga memberi kesan terhadap pencapaian kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu.

Empat isu yang perlu diselesaikan segera bagi mengembalikan keyakinan warga pendidik dan berasa dihargai adalah:

l Potongan cukai pendapatan warga pendidik yang terlalu tinggi.

l Elaun kritikal untuk subjek Ketukangan didakwa ditarik balik JPA.

l Pensyarah di Institut Perguruan Guru (IPG) diminta bertugas sembilan jam sehari tanpa mendapat kelulusan JPA dan setakat ini didakwa tiada surat rasmi daripada kerajaan.

l Taraf Penolong Kanan dengan gred DG41 di sekolah menengah lebih rendah berbanding guru biasa yang mengajar tingkatan enam yang diberi kenaikan pangkat dengan gred bermula DG44 seterusnya DG48 dan DG52.

Presiden NUTP, Anuar Ibrahim berkata empat isu itu perlu diberi perhatian serius Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran dan JPA yang menarik balik elaun kritikal untuk subjek Ketukangan yang dihentikan mulai Januari lalu.

“Bukan kita tidak puas hati dengan apa yang diberikan kementerian (kepada warga pendidik)... terlalu banyak yang sudah dinikmati.

“Tetapi, apa yang kita nyatakan ini adalah suara guru pada peringkat akar umbi dan kita dapati masih ada perkara perlu diberi perhatian,” katanya pada sidang media di Pejabat NUTP, di sini, semalam.

Anuar berkata, antara isu lama belum diselesaikan kementerian seperti masalah guru bukan siswazah yang mendapat gaji rendah walaupun dinaikkan gred DG41 selepas menamatkan pengajian peringkat ijazah.

Katanya, isu itu berlaku sejak lebih lima tahun lalu dan dianggarkan 70,000 guru bukan siswazah yang menyambung pelajaran ke peringkat ijazah tidak diiktiraf pengalaman puluhan tahun mereka sebagai guru sebelum ini, berbanding guru siswazah baru.

“Kumpulan ini adalah antara tenaga pendidik yang sehingga kini berasa kecewa. NUTP berharap kementerian dan JPA memberi perhatian dan membuat kajian semula dengan mengambil kira pengalaman bagi membolehkan mereka menikmati gaji setaraf guru skim siswazah,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung NUTP, Lok Yim Pheng, berkata antara perkara perlu diberi perhatian serius oleh kementerian adalah potongan cukai pendapatan guru yang terlalu tinggi antara RM200 hingga RM1,000 kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang didakwa mula dilaksanakan Februari lalu.

Katanya, potongan ini dibuat tanpa perbincangan dengan NUTP dan tidak mendapat kebenaran guru.

21 March 2008

ndustri penerbitan buku mesti bebas rasuah

Utusan Online

Pendapat

SEKALI lagi Hishammuddin Tun Hussein menggalas tanggungjawab mengangkat kualiti pendidikan negara apabila dilantik semula ke portfolio yang sama di bawah Kementerian Pelajaran.

Di sebalik pelantikan beliau ke dalam barisan Kabinet kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi, mereka yang terlibat dalam dunia pendidikan khususnya yang terlibat dalam industri buku mengharapkan sesuatu daripada pembaharuan jawatan Hishammuddin.

Satu isu utama yang menjadi tanggungjawab besar Hishammuddin menanti di hadapan ialah melibatkan dakwaan adanya isu rasuah dalam pemberian kontrak.

Isu ini menjadi tumpuan komuniti buku kerana rasuah membawa kepada dua faktor iaitu pemilihan kontraktor buku yang tidak diketahui latar belakangnya dan kenaikan kos per unit.

Keadaan ini mendesak Hishammuddin bagi meninjau kembali amalan pemberian kontrak kepada penerbit-penerbit tertentu dan pegawai yang terbabit. Mereka yang terlibat secara langsung dalam industri buku bagi tujuan pendidikan melahirkan kebimbangan.

Penggiat industri buku mengharapkan satu pemantauan menyeluruh dilakukan oleh Hishammuddin melibatkan projek-projek buku di bawah kendalian Bahagian Teknologi Pendidikan, Bahagian Buku Teks dan Pusat Perkembangan Kokurikulum.

Dakwaan ini timbul berikutan kewujudan penerbit-penerbit buku yang muncul secara tiba-tiba dan memperoleh kontrak daripada Kementerian Pelajaran. Perkara ini pernah diajukan kepada Hishammuddin ketika menjawat portfolio yang sama. Satu susulan dinantikan daripada Hishammuddin bagi berhadapan dengan dakwaan ini.

Trend pemilihan kontraktor-kontraktor buku ini memberi kesan secara langsung kepada agihan bajet kementerian yang tidak dapat disampaikan kepada pemain industri buku yang tidak dikenali dalam komuniti buku.

Hishammuddin menggalas tanggungjawab berat membersihkan Kementerian Pelajaran daripada golongan oportunis yang menjadikan amalan rasuah kepada pegawai dan dominasi telunjuk politik yang menjadi ancaman kepada pengurusan sistem yang telus.

Kementerian Pelajaran juga terdedah kepada penipuan harga oleh kontraktor-kontraktor buku dan ini melibatkan nama baik penerbit sendiri apabila sebut harga diberi berkali ganda oleh kontraktor buku kepada kementerian berbanding harga sebenar yang ditentukan oleh penerbit.

Semestinya Kementerian Pelajaran di bawah Hishammuddin tidak mahu mencatat satu lagi tanda tanya besar seperti kes yang berlaku apabila harga alat-alat teknikal yang dibekalkan oleh kerajaan kepada Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) yang didedahkan oleh Audit Negara pada September 2007 yang mengakibatkan pembaziran sebanyak RM8.39 juta.

Mungkin Kementerian Pelajaran perlu mengubah suai corak kerja bagi meningkatkan ketelusan dalam sistem pengagihan bajet dan penilaian kontraktor buku berdasarkan prestasi dan latar belakang yang berwibawa. Cabaran baru bermula dalam pusingan kedua Hishammuddin bagi menangkis dakwaan rasuah sepanjang empat tahun akan datang sebagai Menteri Pelajaran.

– ZAMRI MOHAMAD,

Pokok Mangga, Melaka.

Compulsory zakat deductions for Kedah govt staff

The Star

ALOR STAR: Civil servants in Kedah will have to make zakat (tithe) payments through compulsory monthly salary deductions from this year.

The Sultan of Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah said a circular on the directive had been sent to all state government departments and subsidiary companies.

“This compulsory deduction will ensure that all eligible Muslim staff perform their zakat obligation,” he said in his speech at the state-level Maulidur Rasul celebrations yesterday.

Also present at the function were Kedah Sultanah Tuanku Haminah Hamidun, the Raja Muda and Raja Puan Muda of Kedah and Mentri Besar Azizan Abdul Razak.

Sultan Abdul Halim said he believed that the compulsory deduction would improve the state’s tithe collection.

He added the money would be used to help the needy.

The Ruler also presented the outstanding religious missionary (pendakwah) award to Abd Rahman Ahmad, 57, and outstanding imam award to Hassan Yaacob, 73.

Both of them were recognised for their contributions to the Muslim community in Sik and Baling respectively.

Public can view assets declared by ministers

The Star

PUTRAJAYA: The compulsory asset declaration by all ministers and deputy ministers and their spouses plus immediate family members will be available online for public viewing.

ACA director-general Datuk Ahmad Said Hamdan said they were considering allowing the public to go to the ACA headquarters here to view the declarations personally.

This is in line with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi’s directive to all ministers and deputy ministers to declare their assets as part of his aim to ensure a corrupt-free government, he said.

“The declarations will then be made available for public viewing to enable people to give their feedback.

“If anyone has information that a particular minister or deputy minister has accumulated more wealth than what has been declared, they can contact the ACA – by post, telephone or e-mail (www.bpr.gov.my),” he added.

Ahmad Said said the declaration would have to be made twice every five years.

“The ACA is currently drafting the form in which the ministers and deputy ministers will declare their assets.”

Ahmad Said said the agency was also striving to provide better facilities and foster closer rapport with the public to wipe out corrupt practices.

“I urge the public to continue providing us with information on any corrupt government or private sector staff,” he added.

When announcing his new Cabinet line-up on Monday, Abdullah said that all those in his administration must declare their assets.

“I want their assets to be known to the public, that is important,” he said.

After chairing the new Cabinet’s first meeting on Wednesday, Abdullah said the ACA would come up with forms for them to declare their assets.

He said that an annual review would also be held to gauge the effectiveness of the government’s actions, especially in responding to issues and problems, adding the present system of having a review every four years was insufficient.

Perkeso bayar lebih cepat

Utusan Online

KUALA KANGSAR 20 Mac – Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menolak dakwaan sesetengah pihak kononnya terdapat pekerja terpaksa menunggu sehingga bertahun-tahun untuk mendapatkan faedah selepas mengalami kemalangan di tempat kerja.

Pengurus Besar Cawangan Faedah dan Bahagian Operasi Perkeso, Mohd. Rosdi Mat Yasin berkata, masalah kelewatan pembayaran faedah tidak sepatutnya berlaku jika majikan menghantar dokumen lengkap yang diperlukan.

‘‘Kebanyakan kes kelewatan pembayaran faedah adalah disebabkan dokumen tidak lengkap selain majikan sendiri yang lewat menghantar tuntutan.

‘‘Jika semua dokumen seperti laporan perubatan lengkap dan dihantar, kami beri jaminan ia akan diproses dan pembayaran faedah kepada mangsa akan dibuat dalam masa yang singkat,” katanya.

Bercakap kepada para pemberita di sini hari ini selepas menyampaikan cek faedah pengkebumian kepada keluarga mangsa letupan kilang Malayan Flour Mills, Segari, Batu Undan dekat Lumut pada Isnin lalu, Mohd. Rosdi berkata, Perkeso hanya mengambil masa sehari untuk membuat pembayaran faedah pengkebumian kepada keluarga mangsa dalam kejadian itu.

Katanya, tindakan itu diambil selepas pihaknya mengetahui kes tersebut melalui laporan akhbar dan bukannya daripada makluman pihak majikan yang terlibat.

Menurutnya, cek bernilai RM1,500 itu diserahkan kepada ahli keluarga mangsa dan bayaran pencen bulanan mangsa tersebut akan diterima mulai bulan depan.

Sementara itu, beliau menegaskan bahawa nasib dan masa depan golongan pekerja dianggap ‘gelap’ sekiranya majikan mereka tidak mendaftar dengan Perkeso kerana pihaknya tidak dapat memberikan bantuan jika berlaku kemalangan di tempat kerja.

‘‘Majikan mestilah mementingkan keselamatan dan memikirkan masa depan pekerja yang berkhidmat untuk mereka.

‘‘Walaupun hanya mempunyai seorang pekerja, majikan mesti mendaftar dengan kami supaya Perkeso dapat berusaha meringankan beban pekerja sekiranya terjadi kemalangan di tempat kerja apatah lagi jika ia melibatkan kematian,” katanya.

18 March 2008

Penjawat lantikan negeri diabai

Berita Harian

TERLEBIH dulu saya bersyukur mendapat pekerjaan tetap dalam perkhidmatan awam, namun saya yang berjawatan Pembantu Kebajikan Masyarakat (lantikan negeri) ingin mengemukakan masalah yang boleh dikongsi bersama bagi pihak kerajaan menanganinya. Untuk pengetahuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dilihat hanya memperjuangkan nasib dan masa depan kakitangan lantikan Persekutuan, sedangkan mereka yang dilantik negeri terabai. Kakitangan lantikan Persekutuan berpeluang menikmati pelbagai peluang kenaikan pangkat walaupun baru berkhidmat enam tahun. Sebaliknya nasib dan masa depan saya dan rakan lain Pembantu Kebajikan Masyarakat yang dilantik negeri, yang lama berkhidmat dibiarkan tanpa pembelaan.

Rakan saya Pembantu Kebajikan Masyarakat yang dilantik negeri lulus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dan Peperiksaan Khas Gred S27 pernah memohon Jawatan Penolong Pegawai Kebajikan Masyarakat Gred S27 (Persekutuan) tetapi ditolak dengan pelbagai alasan yang keliru diberikan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (JPA) dan JKM.

Oleh itu saya memohon pihak berkenaan memahami dan membantu menyelesaikan masalah yang sekian lama dihadapi Pembantu Kebajikan Masyarakat lantikan negeri di seluruh negara.

KAKITANGAN JKM MALANG,
Bandar Pusat Jengka, Pahang.

Cuepacs on reason for reduced majority

NSTP

PUTRAJAYA: The government's refusal to pay civil servants RM2,000 each in honorarium and its competency level appraisal system, Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), caused a drop in the winning majority of Barisan Nasional's Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor when he won re-election to the Putrajaya seat, said Cuepacs president Omar Osman.

Public servants make up the majority of voters in Putrajaya.

Omar said national issues such as high prices of goods also caused more voters to back the Pas candidate.

He said Cuepacs' stance on PTK was clear.

"We want it to be abolished as it is the cause of pent-up frustration among civil servants, especially the seniors."

Omar also said Cuepacs would bring up the matter again in its meeting with Public Service Department officers on March 25.