05 November 2008

Aduan awam: Sukar ke arah sifar tapi boleh dikurangkan

Utusan Online

BIRO Pengaduan Awam (BPA) ingin merujuk dan memberi maklum balas terhadap artikel Ke Arah Aduan Sifar oleh Tan Sri Lee Lam Thye di ruangan Forum, Utusan Malaysia 29 Oktober 2008. Terlebih dahulu, BPA ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Lee Lam Thye di atas pandangan beliau dalam artikel tersebut.

Bagaimanapun, BPA mempunyai persepsi yang berbeza dan berpandangan bahawa aduan masih lagi relevan pada masa kini. Masyarakat masih memerlukan dan percaya tentang kepentingan aduan kerana mereka mahukan sesuatu tindakan dilakukan atau penyelesaian setiap perkara yang diadukan. Aduan awam juga merupakan salah satu medium komunikasi yang baik dan berkesan antara rakyat dan agensi kerajaan.

Aduan merupakan maklum balas yang berguna lebih-lebih lagi jika ia diterima daripada orang awam.

Penjawat awam sepatutnya menerima setiap aduan sebagai sumber berharga untuk memperbaiki setiap kelemahan dan kepincangan di sebuah jabatan. Lebih-lebih lagi skop aduan amat luas dan boleh digolongkan kepada beberapa kategori seperti cadangan, aduan sebenar dan maklum balas yang positif atau negatif. Beberapa kajian di Barat boleh dijadikan pedoman dan bukti aduan sebagai sesuatu yang positif. Better Business Bureau (2007) mendapati 26 dari 32 agensi gagal meneruskan operasinya kerana berjaya menyelesaikan hanya 10 peratus atau kurang, aduan yang diterima. Maknanya, aduan boleh digunakan sebagai petunjuk dan peluang untuk memperbaiki kualiti produk dan perkhidmatannya.

Dalam hal sebegini, tidak semua aduan boleh diselesaikan dengan segera kerana ada sebahagiannya yang perlu mengambil masa terutama apabila ia melibatkan banyak agensi pindaan undang-undang dan kadangkala yang melibatkan kos. Bagi aduan-aduan yang seumpama ini, ia perlu diselesaikan secara berperingkat dan ada segelintir yang masih memerlukan pemantauan dari semasa ke semasa.

Walaupun begitu, setiap aduan perlu ditangani supaya kesilapan yang sama tidak akan berulang. Kesimpulannya di sini, semua penjawat awam hendaklah melihat setiap aduan itu sebagai sesuatu yang positif dan harus menanganinya dengan penuh berdedikasi, profesional dan cekap berteraskan komunikasi, berunding dan menyelesaikan masalah dengan pengadu, ke arah penambahbaikan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang berkesan.

Oleh itu, BPA berpendapat bahawa aduan amat sukar untuk disifarkan, tetapi ia wajar dikurangkan dari semasa ke semasa.

DR. CHUA HONG TECK

Ketua Pengarah BPA

Kerajaan tidak cadang henti kakitangan kontrak

Utusan Online

KUALA LUMPUR 4 Nov. - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan kerajaan tidak bercadang untuk memberhentikan kakitangan kontrak di dalam perkhidmatan awam seperti yang dilaporkan baru-baru ini.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, kerajaan menyedari bahawa pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan akan membawa kepada penjanaan peluang pekerjaan yang lembap dan juga pengangguran.

Sehubungan itu katanya, kerajaan mengambil beberapa langkah bagi mengatasi masalah tersebut antaranya mewujudkan skim latihan siswazah menganggur dan mempercepatkan pengambilan kakitangan bagi jawatan yang kosong.

''Pada masa ini, kekosongan jawatan kritikal dalam sektor awam adalah 18,000. Kekosongan ini akan diisi secara kontrak, sementara menunggu proses pelantikan secara tetap," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Bajet 2009 bagi Kementerian Kewangan pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Dalam pada itu, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, lebih 1,300 kakitangan telah dilantik secara kontrak dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) pada tahun ini bagi meningkatkan keupayaannya dalam melaksanakan projek-projek di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman baru-baru ini mendakwa 50,000 kakitangan awam kontrak akan ditamatkan perkhidmatan mereka menjelang akhir tahun ini berikutan kekangan kewangan kerajaan.

Najib juga berkata, kerajaan melalui syarikat milik kerajaan (GLC) seperti Khazanah dan Permodalan Nasional Berhad akan melancarkan S"Graduate Employability Management Scheme" (GEMS) yang didasarkan pada skim graduan terdahulu yang telah dilaksanakan oleh syarikat-syarikat GLC dengan jayanya.

''Kerajaan bercadang untuk menyokong dan menyelaraskan usaha-usaha GLC dalam menangani masalah graduan menganggur ini dengan mewujudkan satu program bagi meningkatkan keupayaan dan kemahiran mereka sebelum mereka diserap atau mendapat pekerjaan di syarikat GLC mahupun swasta," katanya.

Sasaran program itu katanya, adalah untuk melatih sehingga 12,000 graduan dalam jangkamasa dua tahun.

''Kerajaan yakin, program ini dapat menyumbang kepada pertumbuhan penggunaan domestik di samping memberi pengalaman yang berharga kepada graduan terlibat," ujarnya.

Pinjaman perumahan kerajaan dilanjut hingga 30 tahun

Utusan Online

KUALA LUMPUR 4 Nov. - Kakitangan kerajaan yang telah membuat pinjaman perumahan, kini turut berpeluang untuk melanjutkan tempoh pinjaman mereka sehingga 30 tahun.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, langkah itu akan dapat membantu menambahkan pendapatan boleh guna peminjam yang terlibat.

''Untuk memastikan peminjam sedia ada mendapat kemudahan yang sama, peminjam diberi pilihan untuk melanjutkan tempoh pinjaman mereka kepada 30 tahun," katanya ketika menggulung perbahasan Bajet 2009 bagi Kementerian Kewangan pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau memberi contoh, seorang penjawat awam yang bersetuju dengan lanjutan tempoh itu mampu memperoleh lebihan pendapatan RM180 sebulan jika membuat pinjaman RM190,000 bagi tempoh 25 tahun dan telah menjelaskannya bagi tempoh 10 tahun..

Katanya, penjawat awam juga akan diberi kebenaran untuk mengambil pinjaman perumahan bagi hartanah di pasaran sekunder di mana hakmilik strata belum dikeluarkan.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan sebelum ini telah mengumumkan tempoh bayaran balik bagi pinjaman perumahan baru kakitangan kerajaan dilanjutkan daripada 25 tahun kepada 30 tahun.

''Pihak kerajaan, melalui Bank Negara, juga akan menyaran dan menggesa pihak bank mengambil inisiatif untuk memberi kelonggaran dan menstrukturkan semula pinjaman bagi peminjam- peminjam yang memerlukan," katanya.

Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri turut mengumumkan langkah kerajaan untuk memudahkan penjawat awam memiliki kereta dengan meningkatkan had kelayakan pinjaman kereta.

Bagi gred JUSA katanya, had kelayakan dinaikkan daripada RM60,000 kepada RM70,000.

''Bagi gred 41 hingga 54, had kelayakan dinaikkan daripada RM55,000 kepada RM65,000 dan bagi kumpulan sokongan, had kelayakan dinaikkan daripada RM45,000 kepada RM55,000," katanya.