19 April 2008

It may be optional, says Cuepacs

NSTP

KUALA LUMPUR: The new retirement age for civil servants, set by the government, would most likely be optional.

The Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) president Omar Osman said although the government had agreed to extend the retirement age to 60, they most likely would settle on 58.

Expecting an official announcement before Labour Day on May 1, Omar said Cuepacs had been pushing for the retirement age to be extended from 56 to 60 to compete with other countries in the region.

"After Brunei, Malaysia is the only country in Southeast Asia that has workers retiring early (at 56).

"Even a small country like Singapore has set its retirement age at 62," said Omar.
He added that the new age adjustment would apply to all, including support service staff, as an effort to standardise the system.

Cuepacs also drew up plans for the new assessment method to replace the efficiency level assessment (PTK) exam, which was scrapped by the government on Thursday.

"Workers in Grades 1 to 16, which consist of support service staff like drivers, office assistants and the like, will be assessed based on their daily work performance," Omar told the New Straits Times.

Workers in Grades 17 to 40, who include clerical and administrative staff, will be required to go for courses.

"They will be evaluated on the spot through their participation in workshops during the training but there will be no exams."

Omar said the Public Service Department (PSD) had agreed to implement the new method but had given one week for Cuepacs to gather feedback from its members and make the necessary changes or additional recommendations.

The extension of the retirement age and the new method of evaluation were two of five demands that were given the green light by the government in a meeting with Cuepacs, on Thursday.

The other demands that were approved were the upgrading of the housing allowance, re-introduction of the 10 per cent critical allowance scheme and an approval of a new pension scheme based on years of service.

Cuepacs had been negotiating the five demands as well as an additional RM2,000 honorarium payment for civil servants for years.

Despite not having the honorarium payment approved, Omar said Cuepacs was happy with the decisions that had been made thus far.

The Thursday meeting also resulted in Cuepacs calling off its plan to boycott Labour Day.

"The prime minister has been very attentive to our needs. The boycott was initially planned because the government did not pay attention to our demands."

CUEPACS tidak peduli kesan lanjut umur persaraan

Utusan Online

MAJORITI kakitangan kerajaan sekarang boleh tersenyum lebar apabila lima daripada enam 'tuntutan' Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akhirnya dipersetujui oleh Perdana Menteri.

Kelmarin dengan wajah ceria, Presiden CUEPACS, Omar Osman mengumumkan secara ringkas lima perkara yang diterima itu.

Pemimpin CUEPACS nampaknya tidak peduli suasana sosioekonomi dan politik negara. Barangkali jika tuntutan tidak dipersetujui oleh Perdana Menteri, Khamis lalu, mungkin cadangan mereka memboikot majlis sambutan Hari Pekerja akan diteruskan.

Walaupun kerajaan tidak bersetuju pemberian honorarium RM2,000 tetapi secara jelas kakitangan awam telah berjaya mendapat tambahan pendapatan daripada kadar pencen, lanjutan umur persaraan, elaun kritikal dan penambahan elaun perumahan. Pemansuhan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dilihat usaha memotong 'tali ikatan' di badan kakitangan awam daripada peraturan ketat penilaian prestasi.

Hakikat sekarang, kerajaan telah membuat persetujuan dengan CUEPACS yang dikatakan mewakili 1.2 juta kakitangan awam negara ini.

Namun, perkara berkaitan lanjutan umur persaraan perlu dikaji secara teliti terutama mengambil kira pelbagai implikasinya.

Melanjutkan usia persaraan kepada usia 60 tahun adalah tidak wajar untuk semua sektor kerajaan. Dalam tempoh sekarang, cadangan ini perlu dikaji dengan semasak-masak agar keputusan itu tidak memudaratkan kerajaan sendiri.

Walaupun terdapat penjimatan bayaran pencen dan penangguhan imbuhan persaraan, tetapi kerajaan sebenarnya terpaksa membayar lebih berikutan lanjutan umur secara pukul rata itu.

Sebab itu kerajaan tidak patut terikat untuk memberikan lanjutan umur persaraan secara pukul rata kepada semua kakitangan kerana ia tidak membantu meningkatkan kecekapan atau produktiviti sektor awam.

Selain itu, kerajaan perlu memikirkan kakitangan yang sudah berumur 56 tahun mungkin tidak dapat menunjukkan mutu perkhidmatan yang baik kerana ditimpa pelbagai penyakit dan lemah keupayaan fizikal dan minda.

Jika kerajaan bersetuju melanjutkan usia persaraan sama ada 57, 58, 59 atau 60 tahun sekalipun, ketika itu kerajaan tidak dapat memberhentikan kakitangan berkenaan sesuka hati kerana peraturan dan pelbagai alasan dicari untuk tidak membenarkannya.

Pada hemat penulis, apabila tiba masanya bagi seseorang itu bersara maka dia patutlah bersara. Melanjutkan had umur persaraan itu perlu dihalusi dan dikaji sebaik-baik mungkin dan bukan boleh dibuat main-main.

Banyak aspek mengenai keperluan terutama dari segi perjawatan perlu diambil kira jika ia dilaksanakan.

Kerajaan kena melihat keperluan semasa. Modal insan lepasan persekolahan dan institusi pengajian tinggi pun hendak bekerja di sektor awam. Apakah jawatan itu hendak terus dipegang orang lama saja?

Kecuali kalau individu itu memiliki kehebatan dari segi mental dan fizikal serta prestasi kerja atau keupayaan menunaikan tanggungjawab dengan sempurna. Sebab itu, adalah wajar diteruskan amalan melanjutkan tempoh perkhidmatan kepada pegawai yang sudah melepasi had umur persaraan berdasarkan kontrak sahaja.

Pun begitu, 'anugerah' ini dihadkan kepada mereka yang benar-benar memiliki keistimewaan dan kebolehan menyampaikan tanggungjawab dengan baik sahaja.

Perjuangan melanjutkan usia persaraan kakitangan awam bukan isu baru diperjuangkan oleh CUEPACS. Alasan utama pemimpin CUEPACS adalah bagi menyelesaikan masalah kegagalan pesara merancang simpanan untuk kegunaan hari tua. Tetapi, jika dibandingkan dengan pesara swasta, pesara sektor awam lebih baik kerana mendapat wang pencen bulanan secara tetap.

Sepatutnya jika mereka yang berusia 56 tahun ingin terus bekerja kerana masalah kewangan, carilah pekerjaan lain bagi menampung keperluan keluarga. Bukan menumpang hasil cukai wang rakyat.

Harus diingat bahawa banyak implikasi jika persetujuan melanjut umur persaraan 60 tahun diterima oleh kerajaan. Paling utama, ia menutup peluang orang ramai untuk mendapat ribuan kerja setiap tahun di sektor kerajaan, sekali gus meningkatkan kadar pengangguran.

Kerajaan harus sedar bahawa isu pengangguran ini bukanlah satu isu yang remeh. Modal insan generasi muda tidak patut dipersia-siakan untuk dilatih menjadi barisan pemimpin pelapis kerajaan.

Kita percaya, bukan menjadi hasrat kerajaan untuk membenarkan pegawai tidak produktif terus berkhidmat sehingga berumur 60 tahun. Tetapi jika cadangan memanjangkan umur bersara dilaksanakan, adalah tidak mustahil jika pegawai yang tidak produktif juga ingin terus berkhidmat di atas alasan perlu menyara hidup yang tinggi.

Kerajaan belum terlewat untuk melihat rasional lanjut tempoh umur persaraan itu.

PKPIM bantah lanjut usia bersara

Khairul Anwar Shazali | Apr 18, 08 4:39pm

Saya terkejut dengan persetujuan kerajaan untuk meningkatkan had umur persaraan daripada 56 tahun kepada 60 tahun - satu daripada lima tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Ceupacs) yang dipersetujui kerajaan dalam pertemuan dengan perdana menteri semalam.

Keputusan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ini amat menyedihkan selepas tekanan Cuepacs untuk memboikot Hari Pekerja pada I Mei, kerajaan begitu senang sekali tunduk.

Saya tidak menolak kebaikan yang terhasil daripada empat tuntutan lain yang dipersetujui mengenai isu kadar pencen, pemansuhan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), pemberian semula elaun kritikal dan elaun perumahan.

Namun, tuntutan peningkatan had umur persaraan ini mempunyai dampak besar terhadap generasi muda hari ini.

Saya risau terhadap kesan daripada cadangan tersebut kepada peningkatan kadar pengangguran di Malaysia, khususnya dalam kalangan generasi muda.

Tambahan pula, dengan peningkatan 0.1 peratus kadar pengangguran kepada 3.4 peratus pada suku kedua tahun 2007 - berbanding dengan 3.3 peratus pada 2006 (sumber: Jabatan Perangkaan Malaysia).

Dengan data ini, lebih 369,000 orang penganggur di Malaysia dan 47 peratus daripadanya pencari kerja buat pertama kali – yakni pemegang sijil SPM, STPM, pelajar matrikulasi, pemegang diploma dan graduan.

Jelas bahawa hampir separuh daripada mereka terdiri daripada generasi muda.

Sekalipun dijangka kadar pengangguran akan turun dengan pelaksanaan Rancangan Malaysia ke-9 dan Misi Nasional, namun masih tiada jaminan bahawa generasi muda diberi tempat atau mendapat tempat yang sesuai kerana daripada sejumlah 47 peratus pencari kerja kali pertama itu, 53 daripadanya cuma memiliki sijil SPM.

Justeru, cadangan Ceupacs tersebut sekiranya diterima, akan menjejaskan peluang generasi muda untuk diserapkan sebagai kakitangan awam.

Ini disebabkan oleh lambakan kakitangan lama dalam perkhidmatan awam sehingga menutup peluang pekerjaan untuk generasi muda.

Tampak bahawa modal insan dalam kalangan generasi muda akan dipersia-siakan kerana tidak diserap dalam perkhidmatan awam pada usia muda untuk dilatih dan dipersediakan sebaiknya.

Ini juga dikhuatiri akan memberi kesan jangka masa panjang terhadap perkhidmatan awam.

Saya juga mencadangkan, kakitangan awam yang berminat untuk melanjutkan usia persaraan kepada 60 tahun, boleh diserapkan ke dalam skim lanjutan persaraan.

Sebelum itu, mereka perlu melepasi satu tahap kualiti yang ditetapkan. Sekiranya mereka berjaya melepasi tahap kualiti yang ditetapkan, barulah mereka dibenarkan melanjutkan umur persaraan mereka menerusi skim ini.

Dengan itu, hanya kakitangan awam yang benar-benar layak atas kapasiti kualiti sahaja akan dibenarkan meneruskan khidmat mereka sehingga umur 60 tahun.

Dengan itu, pengalaman dan kepakaran kakitangan awam yang diserap masuk di bawah skim ini boleh menyumbang kepada produktiviti perkhidmatan awam di samping membantu melatih dan menyediakan kakitangan awam yang muda-muda.

Penulis adalah naib presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

Persaraan awal turut dilaksana

Berita Harian

SETINGGI penghargaan kepada Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) kerana tidak pernah berputus asa memperjuangkan hak kakitangan kerajaan. Terima kasih kepada kerajaan kerana sudi berjumpa Cuepacs. Kami mengharapkan sedikit ehsan saja.

Penghapusan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) memang amat dialu-alukan. Walaupun tidak mendapat sagu hati, kami tetap tersenyum. Namun, cadangan melanjutkan had umur persaraan tidak sesuai sama sekali. Tidak dinafikan ada kakitangan berusia 50 tahun ke atas masih bersemangat untuk berkhidmat tetapi hanya segelintir.

Kebanyakan mereka kerap menghabiskan masa tidak membuat apa-apa kerja. Kakitangan ramai tetapi produktiviti semakin menurun.

Lebih baik jika mereka digalakkan bersara awal. Ruang yang tinggalkan boleh diisi tenaga kerja muda yang semakin meningkat kadar pengangguran.

AMMBOI KL,
Kuala Lumpur.

Kerajaan timbang umur sara wajib

Berita Harian

PUTRAJAYA: Kerajaan hanya bersetuju melanjutkan tempoh umur persaraan wajib bagi kakitangan awam tetapi masih menimbang sama ada ditetapkan pada umur 58 tahun atau 60 tahun.

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam, berkata walaupun pada dasarnya kerajaan bersetuju dengan tuntutan Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi masih belum memutuskannya.

“Perdana Menteri bersetuju dengan cadangan Cuepacs tetapi masih menimbang sama ada dilanjutkan kepada 58 tahun atau 60 tahun," katanya kepada Berita Harian ketika dihubungi semalam.

Beliau menjelaskan laporan sebuah akhbar semalam kerajaan bersetuju melanjutkan usia persaraan kakitangan awam kepada 60 tahun.

Kelmarin, ahli Majlis Tertinggi Cuepacs yang diketuai Presidennya, Omar Osman mengadakan pertemuan dengan Abdullah di pejabatnya bagi membincangkan enam tuntutan itu.

Pada pertemuan itu, Abdullah menyatakan kerajaan sedia menimbang lima tuntutan Cuepacs, tetapi terpaksa menolak permohonan pembayaran honororium RM2,000 kepada kira-kira 1.2 juta kakitangan awam.

Lima tuntutan itu adalah Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), lanjutan umur persaraan wajib dari 56 tahun ke 58 tahun atau 60 tahun, kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan dari RM180 sebulan ke RM230, pembayaran elaun kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua yang ditarik balik Februari lalu dan pembayaran pencen mengikut tempoh perkhidmatan.

Mengenai PTK, Ismail berkata kerajaan bersetuju memansuhkan kaedah peperiksaan dalam PTK dan ia akan digantikan dengan kaedah lain.

Kamarulzaman dilantik Panglima Armada TLDM

Berita Harian

UMUT: Laksamana Madya Datuk Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badarudin, 49, secara rasmi mengambil alih jawatan Panglima Armada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ke-17 daripada Laksamana Madya Datuk Amdan Kurish, berkuat kuasa semalam.

Amdan, 53, pula dipinjamkan sebagai Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), menggantikan Laksamana Maritim Datuk Mohammad Nik yang bersara wajib.

Majlis serah terima tugas jawatan Panglima Armada itu diadakan di Markas Armada Pangkalan TLDM di sini, disaksikan Panglima TLDM, Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar.

Pada majlis itu, Amdan menyerahkan teropong lambang pemerintah kepada Ahmad Kamarulzaman sebagai simbolik penyerahan jawatan, manakala Abdul Aziz pula menanggalkan lambang pemerintah armada pada baju Amdan untuk disematkan ke baju Ahmad Kamarulzaman.

Sebelum dilantik sebagai Panglima Armada, Ahmad Kamarulzaman adalah Panglima Wilayah Laut 2 di Kota Kinabalu, Sabah, dengan pangkat Laksamana Muda.

Sejak menyertai TLDM pada 1977, beliau pernah menjadi Pegawai Memerintah KD Jebat, Asisten Ketua Staf Rancang, Strategi dan Operasi Markas TLDM selain terbabit secara langsung dalam pengurusan pelan strategik 20 tahun pasukan itu termasuk aspek perolehan aset, pembangunan keupayaan serta merangka dasar operasi maritim.

Terdahulu, Abdul Aziz dalam ucapannya berkata, TLDM perlu sentiasa bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan maritim lain seperti APMM dan Polis Marin bagi memelihara kedaulatan perairan negara dengan sentiasa memastikannya selamat daripada anasir tidak diingini.

Beliau berkata, setiap Panglima Armada mungkin menggunakan pendekatan berbeza dalam pentadbiran, tetapi matlamatnya tetap sama, iaitu bagi memastikan pasukan itu sentiasa bersiap sedia menentang ancaman musuh.

18 April 2008

Cuepacs cadang kursus ganti peperiksaan PTK

Berita Harian

PUTRAJAYA: Cuepacs hari ini mencadangkan kaedah peperiksaan bagi Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) kakitangan awam digantikan dengan kursus.

Presidennya, Omar Osman, berkata kursus selama dua atau tiga hari boleh memastikan sistem penilaian lebih telus dan berkesan.

Beliau berkata Cuepacs juga mencadangkan kakitangan awam diberi kelonggaran untuk memmbawa buku rujukan dan buku peraturan bagi memudahkan mereka membuat rujukan ketika dinilai semasa berkursus tanpa perlu menghafal.

"Cadangan itu sudah dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hari ini", katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata, JPA pada dasarnya bersetuju dengan cadangan itu tetapi perlu menerima maklum balas daripada semua agensi kerajaan sebelum ia dapat dilaksanakan.

Semalam, dalam pertemuan antara Cuepacs dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Pejabat Perdana Menteri di sini, antara lain, kerajaan pada dasarnya bersetuju kaedah peperiksaan PTK diubah. — Bernama

Sistem Penilaian Tahap Kecekapan dikaji semula

Berita Harian

Oleh Azrina Ahzan


KEPUTUSAN DICAPAI: Abdullah sebelum mengadakan pertemuan dengan delegasi Cuepacs yang diketuai Omar (tiga dari kiri) di Bangunan Perdana Putra, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya, semalam. Turut hadir, Mohd Sidek (tiga dari kanan).

Cuepacs akur penjelasan PM tolak tuntutan honorarium RM2,000

PUTRAJAYA: Kerajaan sedia menimbang lima tuntutan Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), termasuk mengkaji semula sistem Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), tetapi menolak permohonan pembayaran honorarium RM2,000 kepada kira-kira 1.2 juta kakitangan awam.

Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata perkara itu dinyatakan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam pertemuan dengan Majlis Tertinggi kongres itu yang berlangsung hampir sejam di Pejabat Perdana Menteri di sini, semalam.

Katanya, Perdana Menteri memaklumkan, kerajaan pada dasarnya bersetuju kaedah peperiksaan bagi menilai kakitangan awam menerusi PTK diubah seperti diminta Cuepacs dan Abdullah dijangka mengumumkan keputusan berhubung lima tuntutan Cuepacs itu tidak lama lagi.

"Abdullah yang juga Menteri Kewangan menjelaskan pembayaran honorarium akan menyebabkan berlaku kenaikan harga barang, sekali gus menambah lagi beban orang ramai berikutan kenaikan harga beras dan tepung baru-baru ini.

"Cuepacs menerima penjelasan diberikan Perdana Menteri kerana kita perlu mengambil kira lima lagi tuntutan yang turut dikemukakan.

"Hasil perbincangan tadi menunjukkan perkembangan positif khususnya mengenai PTK yang akan menggunakan kaedah lain bagi menilai pencapaian kakitangan awam," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas pertemuan itu.

Turut hadir Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan; Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah.

Tuntutan lain Cuepacs ialah lanjutan umur persaraan wajib dari 56 tahun ke 58 atau 60 tahun; kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan dari RM180 sebulan ke RM230; pembayaran elaun kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua yang ditarik balik Februari lalu dan bayaran pencen mengikut tempoh perkhidmatan.

Ditanya kenapa Cuepacs mengubah pendirian berhubung pembayaran honorarium itu, Omar berkata, ia dibuat selepas mengambil kira lima lagi tuntutan yang mendapat maklum balas positif daripada Perdana Menteri.

"Kita setuju sebab kita kena fikir lagi lima tuntutan... jadi lebih baik kita buang satu. Apa yang dibincangkan hari ini (semalam) akan dibentangkan dalam mesyuarat khas kongres esok (hari ini) dan terpulang kepada mereka membuat keputusan, termasuk sama ada memboikot sambutan Hari Pekerja pada 1 Mei ini," katanya.

Ditanya sama ada berlaku proses tawar-menawar antara Cuepacs dan kerajaan seperti jaminan bonus sebagai ganti honorarium, Omar berkata, pihaknya belum membincangkan soal bonus.

Berikutan pertemuan itu, Omar mengingatkan kakitangan awam meningkatkan produktiviti dan sistem penyampaian perkhidmatan awam serta tidak mencampuri urusan politik semasa.

17 April 2008

Govt agrees to almost all Cuepacs demands

The Star

PUTRAJAYA: The Government has agreed to five of the six demands by Cuepacs, including extending the retirement age for civil servants from 56 years to 60, and the scrapping of efficiency level assessment (PTK) examination.

However, there will no be RM2,000 honorarium payment in lieu of bonuses last year.

Cuepacs president Omar Osman said that in a 45-minute meeting with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi at his office here Thursday, the Government had agreed to all its demands except the honorarium.

"The Prime Minister explained that should the Government give out the honorarium, this may spur another round of price increases in food stuffs like what happened last year when we received our salary revision.

"We agreed that we should sacrifice this demand as we also don't want certain parties to take advantage by increasing the prices of their goods," he said, adding that Cuepacs was also mindful that prices of certain goods such as flour, bread and rice had also increased recently.

However, the Government had agreed to the other demands -- the extension of the retirement age, the reinstatement of critical and housing allowances, that pension payment be based on one's actual years of service, and scrapping the PTK examination.

"The Prime Minister will make the announcement soon," he said, describing the outcome of the meeting as "positive".

"Cuepacs is relieved that the Government has agreed to all the above," he said, adding that the Public Service Department would be brief Cuepacs on Friday on the new method of evaluation for PTK.

The PTK, which has become a bone of contention among civil servants, was introduced in 2002 when the Malaysian Remuneration System replaced the New Remuneration System.

Passing the PTK examination was used as a basis for promotion in the civil service.

Others present at the meeting included Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan, PSD director Tan Sri Ismail Adam and Finance Ministry secretary-general Datuk Dr Wan Abd Aziz Wan Abdullah.

Asked if this meant that Cuepacs would not be boycotting the Workers Day event on May 3, Omar said the main executive council of the civil servant umbrella group was happy with the results of the meeting.

"However, we still have to bring the matter of boycotting the event to our members to decide on Friday," he said.

Kerajaan tolak pemberian honorarium

Utusan Online

PUTRAJAYA 17 April - Kerajaan menolak pemberian honorarium RM2,000 kepada kakitangan kerajaan tetapi menerima lima lagi tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) yang telah dikemukakan sejak tiga tahun lalu.

Presiden CUEPACS, Omar Osman berkata, keputusan tersebut dipersetujui pada mesyuarat bersama Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di sini hari ini.

``Butiran lanjut mengenai lima tuntutan yang akan dipenuhi itu akan diumumkan oleh Perdana Menteri sedikit masa lagi,'' katanya pada sidang akhbar di sini.

Lima tuntutan yang diterima itu adalah kadar pencen mengikut perkhidmatan, lanjutan umur persaraan daripada 56 tahun kepada 60 tahun, pemansuhan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), pemberian semula elaun kritikal dan penambahan elaun perumahan kepada RM230 berbanding RM180 hari ini.- Utusan

15 April 2008

Civil servants to know decision on Thursday

The Star

PUTRAJAYA: The country’s more than one million civil servants can expect a decision from the Government on Thursday on various issues ranging from the payment of a RM2,000 honorarium and the scrapping of the Efficiency Level Assessment (PTK) test for senior officers.

Cuepacs president Omar Osman said Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was expected to announce the decision at his meeting with them then.

“We received a letter from the Government informing us of the meeting. We hope to hear some good news on the various issues we have raised in our memorandum,” he told reporters after a two-hour meeting with the Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan here yesterday.

Omar said Cuepacs members would also be briefed about the PTK by the Public Service Department on Friday.

Asked if this meant that Cuepacs would not be boycotting the Workers Day event on May 3, Omar said the congress would be holding a meeting on Friday to discuss the issue.

Pekerja kuari: CUEPACS mahu jumpa MB

Utusan Online

TEMERLOH 14 April - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan menghantar memorandum kepada kerajaan negeri bagi menyelesaikan masalah 105 pekerja yang mungkin hilang pekerjaan apabila kuari Pekan Awah dekat sini diswastakan.

Presiden CUEPACS, Omar Osman menegaskan, pertemuan itu penting kerana pekerja kuari terbabit bersepakat menolak cadangan kerajaan negeri untuk menswastakan kuari tersebut kepada pihak lain tidak lama lagi.

Katanya, pekerja tersebut yang telah bekerja sejak puluhan tahun lalu bimbang jika kuari itu diswastakan akan menyebabkan masa depan mereka terjejas.

"Saya atau pegawai kanan CUEPACS akan berjumpa Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob untuk membincangkan mekanisme terbaik yang memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak," katanya.

Omar berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas mengadakan pertemuan dengan 105 pekerja kuari Jabatan Kerja Raya (JKR) Pekan Awah di Institut Latihan Risda, Kampung Awah di sini hari ini.

Omar yakin kerajaan negeri dapat mengatasi isu itu kerana membabitkan masa depan masyarakat Melayu di kawasan berkenaan.

Beliau difahamkan mesyuarat Exco kerajaan negeri sebelum ini mengambil keputusan untuk menswastakan pengurusan kuari Pekan Awah kepada pihak kedua yang belum ditentukan.

Tambah beliau, keputusan tersebut mengejutkan pekerja kuari itu yang majoritinya berumur antara 30 hingga 50 tahun.

"CUEPACS akan mengambil tanggungjawab penuh untuk memantau kemajuan nasib pekerja kuari Pekan Awah bagi mengelakkan mereka teraniaya di bawah pengurusan swasta," katanya.

Omar juga memberitahu, pekerja diberi opsyen meneruskan kerja di bawah pengurusan baru atau berhenti.

"Kita bimbang berlaku ketidakadilan jika mereka dipaksa berhenti atau berlaku pengabaian di bawah pengurusan baru nanti," tegasnya.

Memorandum itu, katanya, mencadangkan kerajaan negeri memberi peluang dan opsyen untuk bertukar ke jabatan lain dalam JKR di negeri ini.

14 April 2008

DBP perlu Pengerusi dan Ketua Pengarah baru

Harakah
Hasnee Abbas
Mon | Apr 14, 08 | 8:35:21 pm MYT

Harakah terbitan 1-15 Mac 2007 telah menyiarkan peristiwa piket Kesatuan Pekerja-pekerja Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 12 hingga 15 Februari 2007.

Piket tersebut diadakan kerana membantah campur tangan Pengerusi Lembaga Pengelola DBP Dato' Johan Jaafar dalam proses pelantikan jawatan Timbalan Ketua Pengarah DBP.

Setelah setahun piket tersebut berlalu, isu pelantikan Timbalan Ketua Pengarah DBP masih tidak selesai. Johan Jaafar bukan sahaja tidak berganjak dengan keputusannya, malah mengarahkan Ketua Pengarah DBP, Dato' Dr Firduas Abdullah melantik calonnya dengan berbohong kepada Menteri Pelajaran Malaysia waktu itu melalui surat yang dihantarnya dan meminta perakuan yang sepatutnya tidak berlaku kerana Jawatankuasa Lantikan dan Naik Pangkat DBP telah memutuskan calon yang selayaknya, tetapi Johan Jaafar ternyata tidak akur dengan keputusan tersebut, malah membuat keputusannya sendiri.

Di samping itu juga, meskipun Kesatuan Pekerja-Pekerja DBP menolak kedudukannya selaku Pengerusi Lembaga Pengelola DBP, ternyata dengan rasa tidak bertangungjawab dan tidak bermaruah beliau terus memegang jawatan Pengerusi Lembaga Pengelola DBP hingga kini.

Perbuatan Johan Jaaffar mencampuri urusan pelantikan jawatan Timbalan Ketua Pengarah DBP dengan melantik orang yang tidak layak dari segi kewibawaan, kepakaran dalam bidang teras DBP dan tidak amanah serta menolak calon yang dipilih oleh Jawatankuasa Lantikan dan Naik Pangkat bukan sahaja melanggar tatacara Lembaga Pengelola DBP, juga melanggar akta DBP pindaan dan perluasan 1995 Unang-undang Malaysia Akta A 930 yang telah digubal oleh Parlimen Malaysia.

Pihak Kesatuan Pekerja-pekerja DBP telah meghantarkan surat dan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri Malaysia, Badan Integriti Parlimen dan Menteri Pelajaran Malaysia tentang perbuatan Johan Jaaffar yang telah tidak menghormati dan melanggar Akta tersebut, tetapi sehingga Parlimen dibubarkan pada 13 Febuari 2008 ternyata Menteri Pelajaran Malaysia merangkap Ketua Pemuda Umno Malaysia yang sering bercakap berkobar-kobar di kaca tv, tidak memberikan respon dan tidak mengambil tindakan yang sewajarnya.

Mungkin tindakan tersebut tidak dilaksanakan oleh Menteri Pelajaran Malaysia waktu itu kerana didorong oleh maklumat daripada segelintir ahli Lembaga DBP yang bersekongkol serta dayus dengan perbuatan dan niat jahat Johan Jaaffar itu.

Faktor kedua, berkemungkinan kerana Menteri Pelajaran Malaysia waktu itu ialah seorang pemimpin muda yang hanya berani bercakap bergegar-gegar di Perhimpunan Agung Umno dengan menghunus keris kayu yang dicat, tetapi hatinya kerdil dan pengecut menyebabkan beliau tidak berani bertindak secara wajar.

Sepanjang Johan Jaffar menjadi Pengerusi Lembaga pengelola DBP, dia telah menggunakan kedudukannya dan bersubahat dengan Menteri Pelajaran Malaysia waktu itu (Ketua Pemuda Umno) untuk membawa masuk ahli-ahli politik muda Umno yang tidak ada langsung pengetahuan tentang fungsi teras DBP sebagai Ahli Lembaga Pengelola DBP.

Faktor inilah yang menyebabkan keadaan DBP menjadi mandur, kucar-kacir dan haru-biru serta berubah fungsi menjadi kelab pemuda Umno bukan badan pejuang bahasa dan sastera kebangsaan.

Manakala Ahli Lembaga Pengelola yang berlatar belakang bahasa, sastera, dan penerbitan hanya menjadi ahli yang minoriti dan 'pak turut' semata-mata. Hal seperti ini belum pernah berlaku sepanjang 51 tahun sejarah pelantikan Lembaga Pengelola DBP.

Kelemahan ini disebabkan oleh Menteri Pelajaran Malaysia merangkap Ketua Pemuda Umno yang percaya sepenuhnya kepada kelicikan Johan Jaaffar yang pintar beretorik tetapi tidak berilmu.

Johan Jaffar berbuat demikian dengan tujuan untuk mendapatkan sokongan daripada orang-orang politik bagi merealisasikan agenda politiknya dan untuk kepentingan peribadinya.

Johan menggunakan kedudukkannya selaku Pengerusi Lembaga Pengelola DBP sebagai tapak atau batu loncatan untuknya mendapat tempat dalam politik (kononnya dia akan menjadi ahli Parlimen Muar atau dilantik sebagai senator Dewan Negara) dan sekali gus mempolitikkan DBP.

Kedudukannya sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola DBP ialah untuknya mencapai tujuan dan kepentingan peribadinya semata-mata dan bukan untuk memartabatkan DBP sebagai institusi bahasa dan sastera yang unggul di negara ini.

Banyak tindakan-tindakannya yang tidak mematuhi peraturan-peraturan DBP dan membelakangkan kedudukan ketua eksekutif DBP, umpamanya mengadakan Perhimpunan Pemuda Malaysia bagi membantah kekejaman Israel terhadap Palestin, Baca Puisi Puteri Umno, Wacana Tokoh-tokoh untuk golongan terpilih, memanggil sebuah syarikat terkenal untuk membuat kertas cadangan mengubahsuai bangunan lama DBP menjadi kota buku sedangkan kabinet telah meluluskan bahawa bangunan tersebut dijadikan muzium bahasa dan sastera, memanggil Ketua Bahagian di Jabatan Sastera menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Sastera yang dipengerusikan olehnya tanpa melalui Ketua Pengarah DBP dan macam-macam arahan tidak langsung terhadap pengarah dan ketua bahagian di DBP supaya melaksanakan agendanya.

Dia juga memusuhi NGO dan badan-badan penulis seperti Gapena yang tidak mendukung agendanya. Maka wajarlah jika Kongres Bahasa dan Persuratan ke-VII menjadi kacau-bilau dan hampir-hampir tidak dapat dilaksanakan kerana tidakkan bodohnya yang tidak rasional dan professional.

Demi meneruskan agenda politiknya, maka wajarnya sepanjang PRU ke-12, dia berkubu di Parlimen Semberong, Johor berkempen dan mengampu Ketua Pemuda Umno Malaysia, dengan harapan supaya tempoh lantikannya sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola DBP yang akan berakhir pada pertengahan bulan April 2008 ini dapat disambung lagi.

Sekiranya, Johan terus diberi kepercayaan memegang tapuk kekuasaannya di DBP, jangan sekali-kali terkejut apabila DBP akan menerima nasib yang sama dengan Barisan Nasional dan Umno yang kecundang dalam PRU ke-12.

* Penulis adalah YDP Kesatuan Pekerja-Pekerja DBP

NUTP sertai Cuepacs boikot Hari Pekerja

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) akan turut menyertai Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) memulaukan sambutan Hari Pekerja.

Presidennya, Anuar Ibrahim, berkata ini kerana kesatuan itu adalah salah satu anggota gabungan dalam Cuepacs.

“Kita kenalah ikut keputusan kongres, kalau dalam mesyuarat bolehlah kita bantah, tapi kalau kongres sudah buat keputusan untuk boikot kita kena akur,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan bengkel ’Kecemerlangan Sistem Penyampaian’ di Institut Kefahaman Islam Malaysia di sini, hari ini.

Cuepacs, pada 2 April lalu mengumumkan akan memboikot sambutan Hari Pekerja anjuran Kementerian Sumber Manusia pada 3 Mei ini dan satu lagi sambutan anjuran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 29 Mei jika kerajaan gagal memberi kata putus berhubung lima tuntutan kesatuan itu.

Lima tuntutan itu ialah pembayaran sagu hati RM2,000 kepada semua kakitangan kerajaan; menaikkan elaun perumahan dari RM180 sebulan kepada RM230; meminta JPA menghapuskan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) untuk kakitangan Kumpulan Sokongan I dan II (Gred 1 hingga 40), memberikan semula Elaun Kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua yang ditarik balik pada Februari lalu dan melanjutkan umur persaraan wajib dari 56 tahun kepada 60 tahun.

Dalam ucapannya, Anuar meminta para guru supaya sentiasa menambah ilmu pengetahuan dari semasa ke semasa supaya tidak ketinggalan terutama dalam bidang teknologi komunikasi maklumat (ICT).

“Cikgu adalah contoh kepada pelajar jadi cikgu jangan terlalu jumud dan jangan ingat apa yang dipelajari di universiti dulu boleh digunapakai pada zaman sekarang.

“Anak murid kita kini lebih terdedah dengan ICT, jadi cikgu perlu tambah ilmu ke arah itu,” katanya.

Seramai 200 peserta dari pelbagai jabatan kerajaan, swasta dan kalangan guru menghadiri bengkel sehari itu.

Bengkel itu antara lain mendedahkan peserta kepada kaedah cetusan kecemerlangan organisasi dan pengurusan berdasarkan al-Quran dan Hadis, membentuk jati diri bagi kecemerlangan sistem penyampaian dan memahami tanggungjawab dalam sistem penyampaian.

— Bernama

Leave politics to politicians, civil servants told

The Star

PUTRAJAYA: Civil servants should “let politics be handled by politicians” and concentrate on carrying out their administrative duties and responsibilities.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said he did not want to hear complaints, particularly about staff at the Finance Ministry, that a project could not go on as planned because the matter was “stuck at the Treasury.”

“The Treasury should not act as a hindrance to the implementation of projects under the Ninth Malaysia Plan. In the last four years, we have planned many projects but there was not enough implementation. The mid-term review is currently going on.

“So, within these last few years under the 9MP, we have to further enhance our implementation. The Treasury is the main agency involved because many other ministries refer to it for vital decisions.

“I don’t want these projects to get stuck at the Treasury and for it to become the cause of delay,” he said in his speech at the ministry’s monthly assembly here Monday.

Abdullah, who is also the First Finance Minister, urged the ministry staff to continue re-training themselves and told them that they should not think of human capital development as only relevant to those entering universities.

Bukan mudah dapat PhD

Utusan Online

Tulisan Adam Kadir berjudul Pemakaian ‘Dr.’ Perlu Pengiktirafan Rasmi dalam Utusan Malaysia (8 April 2008) ada kebenarannya. Dalam usaha Kementerian Pengajian Tinggi yang meletakkan sasaran 100 ribu pemegang PhD menjelang 2015, maka ramai yang secara tiba-tiba menggunakan gelaran tersebut.

PhD atau Doktor Falsafah mengikut kamus Oxford Advanced Learner‘s Dictionary ialah ijazah tertinggi yang dianugerah oleh sesebuah universiti. Penganugerahan tersebut dibuat setelah calon berjaya membuat penyelidikan yang mencapai standard PhD dalam sesuatu bidang.

Pendek kata, ijazah PhD bukanlah suatu ijazah yang mudah diperoleh. Ia melalui satu proses pembelajaran dan penyelidikan yang tinggi mutunya sesuai dengan status ketinggian ijazah tersebut.

Kebanyakan universiti di Malaysia dan United Kingdom misalnya, tempoh minimum pengajian PhD mengambil masa tiga tahun, dan tempoh maksimum enam tahun sekiranya dibuat secara sepenuh masa. Bagi pengajian separuh masa tempoh yang diberi adalah sehingga lapan tahun bagi sesetengah universiti.

Manakala pengajian PhD secara jarak jauh banyak membawa perdebatan yang bersetuju dan ada yang menentang. Ada yang mendakwa mendapat Ijazah PhD dari sebuah universiti terkemuka di luar negara tetapi malangnya, universiti itu tidak diberi pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Ini kerana, peranan JPA adalah untuk menjaga ‘taraf dan mutu’ sesuatu ijazah yang dianugerahkan oleh sesebuah universiti. Maka tidak hairanlah JPA tidak mengiktiraf sesetengah ijazah walaupun di peringkat Sarjana Muda dengan alasan ia tidak mencapai mutu dan standard yang dikehendaki dalam satu-satu bidang berkenaan.

Dalam menyahut cabaran Kementerian Pengajian Tinggi yang mahukan ramai pemegang PhD di kalangan pensyarah, sudah tentulah ramai di kalangan kakitangan akademik ‘terpaksa’ menyambung pengajian mereka ke peringkat PhD. Sebagai seorang pensyarah, penulis berpendapat pensyarah yang tidak memiliki Ijazah PhD ‘belum sempurna keilmuannya’ kerana dengan melalui pengajian di peringkat tersebut, seseorang akan didedahkan method pengajian dan penyelidikan yang cukup tinggi nilai, mutu dan standardnya.

Sesebuah tesis yang dihasilkan dalam masa pengajian tiga hingga empat tahun misalnya, akan membuahkan satu teori atau penemuan baru dalam satu-satu bidang. Malah, kalau ia tidak membuahkan satu teori baru, ia tidak dianggap tesis PhD. Begitu juga, kalau ia tidak membuktikan satu hasil penyelidikan yang tidak ada tolok bandingnya.

Sesebuah tesis PhD akan melalui banyak proses – daripada cadangan (proposal) dan mempertahankan cadangan tersebut (defend proposal) di peringkat universiti yang akan dinilai oleh pakar-pakar dalam bidang tersebut, baik dari segi kandungan dan juga pendekatan methodologi.

Seseorang yang telah melalui pengalaman ini, sudah tentu merasai pahit maung dikritik dan ‘dibelasah’ dalam sesi defend proposal.

Terdapat juga pendekatan upgrading dari M. Phil ke PhD yang diamalkan terutama mereka yang membuat pengajian di United Kingdom. Bagi mereka ini, tempoh setahun hingga setahun setengah merupakan tahun getir kerana tanpa berjaya melalui upgrading ke PhD, seseorang itu dianggap gagal memperolehi ijazah PhD.

Dalam melihat keaslian dan kesahihan penyelidikan yang dibuat, kebanyakan universiti di Malaysia mahupun luar negara mensyaratkan pemeriksaan melalui viva secara oral. Ini bagi memastikan penyelidik tersebut benar-benar ‘mendalami’ hasil kajian yang dibuat dalam tesis PhDnya.

Ia juga bertujuan untuk melihat kesahihan penyelidik tersebut. Maka tohmahan bahawa sesebuah tesis PhD boleh diperolehi melalui upahan akan terjawab dalam proses viva. Ini kerana, kadang-kadang pemeriksa akan bertanya soalan-soalan sampingan yang tiada kaitan dengan kajian tesis PhD tersebut.

Dalam hal ini, penulis banyak melihat kawan-kawan yang sama-sama berjaya memperolehi PhD dan tidak ketinggalan, ramai juga yang gagal. Kalau diambil tempoh pengajian tiga hingga empat tahun untuk tamat pengajian, agak sedikit mereka yang lulus dalam tempoh ini. Ada yang mengambil sehingga 10 tahun untuk tamat pengajian.

Bagi mereka yang gagal, mungkin kerana nasib tidak menyebelahi mereka. Dalam pengamatan penulis, terdapat kawan-kawan yang rajin dan tekun serta berdisiplin semasa pengajian, tetapi nasib tidak menyebelahi mereka di mana penyelia meninggal dunia atau bertukar tempat. Maka pengajian PhD itu terbengkalai akibat keadaan itu kerana tiada pensyarah lain yang boleh menyelia tesis tersebut justeru kerana bukan bidang kepakaran atau kemahiran mereka.

Maka, persoalannya, bagaimana tergamak seseorang insan itu sanggup menggelarkan dirinya seorang ‘Dr.’ seandainya beliau tidak melalui proses ‘kepenatan’ dan ‘kesengsaraan’ mental, emosi dan fizikal dalam menyiapkan penyelidikan PhD tersebut.

Seperti yang dinukilkan oleh Prof. Dr. Kamil Ibrahim dalam bukunya PhD Kecil Tapi Signifikan, UPENA, UiTM (2005), ijazah PhD ialah suatu keperluan akademik yang sangat perlu di universiti seandainya seseorang itu mahu dianggap sebagai seorang scholar.

Beliau menambah, “PhD merupakan suatu proses unik. Ramai yang mencuba untuk mendapatkannya, tetapi ramai yang kecundang. Mereka yang berjaya pula melalui pelbagai halangan. Ada orang mengatakan ia suatu proses yang cukup perit dan meletihkan.”

Tambahan pula, “terlalu sedikit yang dapat menyiapkan pengajian mereka tepat mengikut jadual. Apatah lagi untuk mencari mereka yang tamat kurang dari tiga tahun. Ia boleh dibilang dengan jari.”

Demi menjaga mutu dan standard sesebuah ijazah PhD yang dianugerahkan oleh sesebuah universiti, sudah tentulah tesis itu akan dinilai oleh peers dalam bidang berkenaan terlebih dahulu sebelum dinilai oleh pihak pemeriksa luar.

Bagi Universiti Malaya sebagai contohnya, amalan sekarang ialah pemeriksa luar bagi tesis PhD mestilah seorang profesor yang memiliki PhD dan disyaratkan mesti dari luar negara. Sudah tentulah proses untuk mendapat ijazah PhD bukannya mudah tetapi semakin susah.

Mengambil kira faktor-faktor di atas, amat wajar saranan Adam Kadir supaya pihak JPA memainkan peranan pengiktirafan sesebuah ijazah PhD walaupun ia datang dari Barat. Ia hendaklah melalui proses pengajian PhD sebenar walaupun ia dibuat secara jarak jauh. Bagi mereka yang suka memakai gelaran ‘Dr.’ walaupun gagal kerana terkandas di tengah jalan, pertanyaan ikhlas penulis ialah, apakah mereka ini tidak merasa malu dan dipandang serong oleh kawan dan orang awam.

Sebagai contoh, memang terdapat mereka yang membuat pengajian PhD di luar negara secara jarak jauh dan tiba-tiba meletakkan nama ‘Dr.’ Apakah mereka ini memang melalui pengajian PhD dalam erti kata sebenar?

Terdapat pensyarah yang gagal memperoleh PhD setelah melalui pengajian sepenuh masa dan kemudian berusaha lagi dengan membuatnya secara jarak jauh. Namun ia tidak diiktiraf oleh universiti berkenaan, maka dengan sendirinya dia rela menerima ‘pelucutan’ penggunaan gelaran ‘Dr.’

Maka penulis mencadangkan supaya pengiktirafan penggunaan gelaran ‘Dr.’ hendaklah diperketatkan. Pihak JPA hendaklah diberi peranan dalam memberi pengiktirafan tersebut.

Bagi pensyarah di universiti, pengiktirafan ini boleh diturun kuasa oleh JPA kepada Kementerian Pengajian Tinggi yang kemudian akan memberi pengiktirafan tersebut.

Masalahnya ialah bagi mereka yang bekerja sendiri atau di sektor swasta, gelaran ‘Dr.’ juga mesti dibuat pengiktirafan oleh pihak JPA. Selagi mana pengiktirafan tersebut tidak diperoleh, seseorang individu dilarang sama sekali mengguna gelaran tersebut.

Bagi mereka yang mendapat ijazah PhD dari universiti bagus dan menggunakan gelaran tersebut tanpa pengiktirafan oleh pihak JPA, adalah dicadangkan supaya satu undang-undang mengenai salah laku penggunaan gelaran ‘Dr.’ hendaklah dibuat demi menjaga kemurnian dan kesarjanaan seseorang yang bergelar ‘Dr.’

Govt mulls judgment bonus

NSTP

insidepix1

KUALA LUMPUR: Performance-based bonuses may soon be given to judges who write quality judgments.

The bonus, proposed last week at the annual Conference of Malaysian Judges, is intended for judges without any outstanding written judgments.

The bonus would be one of the proposals forwarded to the government.

If approved, it should reduce the number of outstanding written judgments as well as improve their quality.

Last week, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Zaid Ibrahim said the government would also be willing to consider a review of judges' basic salaries.
"We will be looking into the issues raised at the conference, including a proposal to increase judges' remuneration.

"The performance bonus, which will also be considered, will be a reward for judges who produce quality judgments and those without outstanding decisions," he said.

Chief Justice Datuk Abdul Hamid Mohamad said judges should always strive to produce well-written judgments.

At the conference, Abdul Hamid said judgments were something that every judge should be proud of.

"They are something very personal. They reflect our knowledge, our intellectual honesty, our analytical power, our ability to grasp the issues, indeed our whole character.

"I do not understand why any judge would not want to be proud enough to produce his or her own literary masterpieces."

Judges who attended the three-day conference described the event as "a breath of fresh air", because of promises of judicial reforms, including an independent judicial appointments commission.

The Bar Council and Malaysian Human Rights Commission have been pushing for an independent commission on judicial appointments and promotions for decades.

Although Zaid did not reveal any details, he said the government would be announcing extensive reforms soon.

This year's conference was also unique compared with previous years because of the involvement of the police, the Anti-Corruption Agency and the Attorney-General's Chambers.

A forum involving these parties discussed problems related to crime-fighting.

Abdul Hamid, who is due to retire in six months, had said he was confident there would be "positive changes" on the horizon.

"We were able to discuss our problems among ourselves and with the other parties effectively. As I said in my inaugural speech, I am determined to do what I believe to be right.

"That includes saying what I honestly believe to be right and needs to be said."

Pegawai Mara Daerah ketuai MPD

Utusan Online

TEMERLOH 13 April – Pegawai Mara Daerah di seluruh negara akan dilantik mengetuai Majlis Pembangunan Daerah (MPD) yang baru ditubuhkan berkuatkuasa serta-merta.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, dengan penubuhan MPD itu, semua pegawai Mara akan memikul satu lagi tanggungjawab baru selain mengekalkan tanggungjawab sedia ada.

Katanya, pegawai Mara itu juga dilantik sebagai Setiausaha kepada Majlis Pembangunan Usahawan Daerah (MPUD) yang ditubuhkan di setiap kawasan Parlimen sedikit masa lalu.

‘‘Sehingga kini 90 buah MPUD telah ditubuhkan dan menjelang akhir tahun ini sebanyak 136 buah lagi MPUD dijangka ditubuhkan sehingga semua kawasan Parlimen di seluruh negara,” kata beliau.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan Kejohanan Sukan Futsal anjuran Majlis Belia Hindu Pahang di sini hari ini.

Katanya, pegawai Mara disetiap daerah akan mengetuai MPD sebagai pegawai Majlis Pembangunan Daerah (MPD) yang berperanan menyelaraskan semua agensi di bawah kementerian itu di peringkat daerah seperti Mara, TEKUN, Giat Mara dan sebagainya.

Tambahnya, sebelum penubuhan MPD, agensi-agensi kementerian di peringkat daerah terpaksa menghantar laporan kepada pejabat Mara negeri sehingga menyulitkan tugas dan menjadi bebanan kepada pegawai terbabit.

Saifuddin menjelaskan, MPUD berperanan bagi memastikan setiap strategi program pembangunan usahawan yang dilaksanakan di peringkat negeri atau Persekutuan lebih berkesan dan efektif.

MPUD kata beliau, juga berperanan memantau perlaksanaan program semua agensi di bawah kementerian yang berkaitan dengan keusahawan dan diketuai tokoh tempatan.

Kata beliau, MPUD ditubuhkan untuk melahirkan lebih ramai usahawan khususnya dari luar bandar yang mampu mengeluarkan pelbagai produk bagi keperluan pasaran tempatan dan eksport ke luar negara.

Manakala MPD pula, katanya, adalah usaha kerajaan untuk menyelaraskan pentadbiran semua agensi berkaitan dengan kementerian pada peringkat bawahan atau daerah untuk membantu penyelarasan di peringkat negeri.

13 April 2008

Grads prefer to stay on overseas

The Star

PUTRAJAYA: More and more medical students sent abroad to study on government scholarships, many costing more than a million ringgit each, are breaking their 10-year bond by refusing to return and serve in public hospitals.

“This is a sore point with us. In 2006, 21 medical students in Britain did not return. Last year, the number was 63. For those studying in Ireland, three students did not come back in 2006 while last year, 27 did not return,” said Human Capital Development division director Datin Madinah Mohamad.

She said these students cost the Government up to RM1.1mil each in funding for the five-year course.

“The number has been steadily increasing each year since 2003. The excuse these undergraduates often give is that they want to do their two-year housemanship over there and continue with sub-specialisation courses.

“But when they do so, they may then get employed and become eligible for registration in Britain. With the pay they are getting there, it’s highly unlikely they will come back and serve here,” she said in an interview here yesterday.

Since 2003, 145 students from Britain and 85 from Ireland have not come back. However, only three from Russia, two from Jordan and one from Japan failed to return.

Another reason many students chose to stay back could have been due to PSD’s perceived lenient treatment of such students in the past and a paltry penalty of RM160,000 each before 2003, she said.

“It encouraged undergraduates, who have seen many of their seniors being let off, to follow suit,” she said.

Although the department had officers in Britain and Ireland to track down errant medical students, some in the last year of studies ignored notices and others did not bother to show up when called for interviews.

She said tougher measures were needed to make them come back and serve or pay their bond.
The department was now seriously considering suggestions to make errant students repay twice or thrice the sum of their scholarships as punishment.

“We need to study this recommendation,” she said, adding the department had also handed 30 such cases since 1989 to the Attorney-General’s Chambers for legal action and had even declared one former student bankrupt.

But legal action was slow and guarantors would be taken to court only as the last resort, she said.
Since PSD’s Overseas Scholarship Programme started in 2000, RM2.15bil in scholarships had been given to 10,485 students up to the end of last year.

20.5% pengetua, guru besar bukan Melayu

Utusan Online

KUALA TERENGGANU 12 April - Sebanyak 1,987 atau 20.5 peratus daripada keseluruhan sekolah rendah dan sekolah menengah di seluruh negara mempunyai pengetua atau guru besar bukan Melayu.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail berkata, bilangan mereka akan terus dipertingkatkan dari semasa ke semasa ke arah menjadikan sekolah di negara ini lebih beraspirasi nasional.

''Perangkaan ini sekali gus menolak dakwaan sesetengah pihak kononnya kementerian meminggirkan masyarakat bukan Melayu untuk menerajui pentadbiran sekolah," katanya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis perjumpaan warga pendidik dan Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) Parlimen Kuala Terengganu bersama Timbalan Menteri Pelajaran di Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1 di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said.
Mengenai program memperkasakan sekolah kebangsaan (SK), Razali bangga kerana ia mendapat sambutan meluas masyarakat bukan Melayu apabila sebanyak 413 buah sekolah rendah mempunyai bilangan murid bukan Melayu melebihi 20 peratus.
Katanya, ini adalah pencapaian yang amat memberangsangkan kerana sebelum ini tidak ramai dalam kalangan mereka belajar di SK kerana lebih berminat belajar di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Cina dan Tamil.

Bagi pelaksanaan Bahasa Cina di sebanyak 100 buah SK pula, ia membabitkan sebanyak 2,889 murid dengan 1,555 pelajar adalah Melayu, 561 (Cina), 214 (India) dan 559 adalah kaum lain.
''Bagi Bahasa Tamil (BT) di sebanyak 70 buah SK, ia membabitkan 492 pelajar Melayu, 7 Cina, 208 India dan 12 lagi kaum lain," katanya lagi.

Razali menambah, untuk menarik minat pelajar kaum lain belajar di SK serta memberi peluang kepada mereka mempelajari bahasa lain, kementerian telah memperkenalkan mata pelajaran Bahasa Cina Komunikasi (BCK) dan Bahasa Tamil Komunikasi (BTK) beberapa tahun lepas.

PDRM ambil pesara tentera

Berita Harian

Oleh Zulhilmi Hat

Seramai 6,000 sudah mohon khidmat kontrak 5 tahun isi kuota anggota baru KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil pesara tentera untuk berkhidmat secara kontrak dengan pasukan itu bagi mengisi kuota 60,000 anggota polis baru yang dicadangkan pengambilannya bagi tempoh lima tahun. Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berkata kira-kira 6,000 bekas tentera sudah memohon untuk berkhidmat secara kontrak dengan PDRM kini dalam proses menjalani temu duga khas yang dikelolakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Beliau berkata, pengambilan bekas tentera ke dalam PDRM sudah dipersetujui Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tetapi jumlah yang akan berkhidmat masih belum ditentukan.

"Awal bulan ini, saya mengadakan perbincangan dengan Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Abdul Aziz Zainal mengenai cadangan pengambilan bekas tentera secara kontrak ke PDRM dan beliau bersetuju dan menyokong cadangan itu. "Pengambilan ini amat penting memandangkan usaha memperkasakan PDRM kerana bekas anggota tentera mempunyai pelbagai kebolehan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perbarisan Tamat Latihan dan Konvokesyen Inspektor Percubaan Siri 1/2007 di Pusat Latihan Polis (Pulapol), di sini, semalam. Beliau berkata, tugas mereka lebih menjurus kepada tugasan "rank and file". Misalnya terbabit dengan rondaan, menjadi pemandu kenderaan polis, jurulatih dan urusan pejabat dan tiada percanggahan dengan jawatan tinggi PDRM.

Musa berkata, peluang itu ditawarkan kepada semua pesara tentera yang berpencen wajib selepas berkhidmat antara 21 hingga 25 tahun dalam ATM. "Pengambilan pesara ini adalah langkah terbaik meningkatkan kualiti kerana mereka ini mempunyai pengalaman luas dan berdisiplin. "Calon yang berjaya akan menjalani latihan intensif sebulan setengah di Pulapol sebelum berkhidmat. "Walaupun mereka yang bakal diambil adalah bekas tentera, namun mereka terikat dengan peraturan PDRM manakala penyambungan kontrak bagi mereka belum dibincangkan," katanya.

Musa turut mengumumkan pembinaan lima pusat latihan polis di Langkawi dan Tupah (Kedah), Bukit Beruntung (Selangor), Bentong (Pahang) dan Besut (Terengganu) yang dijangka siap tahun depan dan mampu menampung kapasiti sehingga 14,000 pelatih pada satu masa.

"Pembinaan pusat ini juga adalah sebahagian daripada Pelan Strategik Lima Tahun PDRM," katanya. Pada majlis itu, 495 pelatih ditauliahkan sebagai inspektor percubaan selepas tamat latihan selama sembilan bulan. Daripada jumlah itu, 218 pemegang Ijazah Sarjana Muda, 266 (diploma) dan 11 berkelulusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM). "Penugasan mereka di jabatan di bawah kontinjen PDRM kali ini sama rata mengikut keperluan dan Siri 1/2007 ini juga melihat kemasukan pelatih bukan Melayu meningkat. "Ada di kalangan mereka yang akan ditempatkan di bawah Jabatan Pengurusan. Tetapi ini tidak bermakna mereka tidak terbabit dalam penyiasatan. Mereka akan membuat tugasan seperti tinjauan, pemantauan dan latihan kepada anggota dan pegawai yang lain," katanya.

Pada majlis itu, bekas peguam, Hon Kah Wei dipilih sebagai pelatih lelaki terbaik (Akademik) manakala pelatih terbaik keseluruhan, Mohd Amirul Alias dan pelatih wanita terbaik Nor Ellyna Ab Rahman.

Scrap federal department, urges deputy CM

The Star

KOTA KINABALU: The Federal Development Department (FDD) in Sabah should be scrapped to avoid duplications in implementing development projects in the state, said Deputy Chief Minister Datuk Yahya Hussin.

“Sabah has a ministerial system with specific ministries and their own agencies. Hence, allocations can be channelled to the state government via the Chief Minister’s Department to be disbursed to the various ministries to finance projects.

“Since Sabah is no longer under Opposition rule, it’s appropriate that the responsibility be handed to the state government for all projects to be carried out hassle-free,” he told reporters at the Putatan and Penampang district level Maulidur Rasul celebrations yesterday.

The department was set up when Sabah was governed by Parti Bersatu Sabah (PBs) which was an Opposition party then. – Bernama