23 August 2008

Malaysia Kekurangan 10,000 Tenaga Sokongan Kesihatan

KOTA BAHARU, 23 Ogos (Bernama) -- Kualiti perkhidmatan kesihatan terhadap rakyat dipastikan di tahap terbaik sungguhpun negara kini kekurangan kira-kira 10,000 kakitangan sokongan dalam bidang kesihatan, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad.

Beliau berkata kerajaan tidak akan berkompromi dalam soal kualiti kerja kakitangan kesihatan walaupun sedar wujud tekanan kerja bagi kakitangan sedia ada yang saban hari terpaksa berdepan dengan jumlah pesakit yang ramai.

"Bagaimanapun kerajaan tidak menerima sebarang aduan daripada pesakit membabitkan kakitangan yang didakwa bekerja sambil lewa.

"Kalau adapun dakwaan (membabitkan) tempoh mendapatkan rawatan yang lama dan kurangnya layanan sewaktu mendapatkan rawatan dan itu mungkin disebabkan tekanan kerja," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan diploma kepada graduan pertama Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) di sini, Sabtu.

Seramai 263 graduan dalam Kursus Diploma Kejururawatan, Diploma Pembantu Perubatan, Diploma In Diagnostic Radiography, Diploma Pengurusan Syariah dan Diploma Psikologi menerima diploma masing-masing pada majlis itu yang turut dihadiri Pengerusi Lembaga Penasihat KIST, Datuk Tengku Putera Tengku Awang.

Dr Abdul Latiff berkata jika kekurangan kakitangan sokongan kesihatan itu tidak diatasi segera, dikhuatiri akan menyebabkan nisbah kakitangan sedia ada dengan jumlah penduduk semakin tidak seimbang.

Untuk itu, katanya kementerian menggalakkan pihak swasta menyambut seruan kerajaan untuk menubuhkan sebanyak mungkin kolej perubatan berkualiti.

Katanya setiap tahun kerajaan dengan kerjasama beberapa kolej swasta berjaya melahirkan kira-kira 7,000 graduan dalam bidang sokongan sains kesihatan tetapi hanya 4,000 daripadanya sahaja yang terbabit secara langsung dalam bidang kesihatan.

"3,000 lagi mungkin berkhidmat dalam bidang lain dan sebagai contoh hanya kira-kira 100 atau 200 jururawat sahaja yang dapat dilahirkan dalam setahun sedangkan ia memerlukan lebih daripada itu," katanya.

Dr Abdul Latiff juga gembira kerana semua graduan KIST telah ditawarkan berkhidmat di hospital seluruh negara dan membuktikan bidang itu amat diperlukan di negara ini.

-- BERNAMA

CUEPACS harap ada bonus

Utusan Online

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap kerajaan akan mengumumkan pemberian bonus kepada kakitangan awam pada pembentangan Bajet 2009, 29 Ogos ini.

Presiden CUEPACS, Omar Osman berkata, pihaknya yakin kerajaan tidak akan membiarkan kakitangan awam terutama yang berpendapatan rendah berasa terbeban.

''Kita berpandangan positif tentang pemberian bonus ini. CUEPACS pernah membuat permohonan kepada kerajaan dengan menyerahkan surat pertimbangan bonus kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tiga bulan lalu.

''Kita juga sudah mendapat surat maklum balas daripada Perdana Menteri mengatakan kerajaan bersedia untuk mempertimbangkan perkara itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan yang meminta kakitangan kerajaan menunggu pembentangan Bajet untuk mengetahui keputusan pemberian bonus pada tahun ini.

Omar memberitahu, pihaknya akur dengan keadaan ekonomi negara tahun lalu sehingga menyebabkan hampir 1.3 juta kakitangan awam tidak menerima bonus.

''Kita tahu pemberian bonus ini tertakluk kepada kemampuan pihak kerajaan. Oleh yang demikian, harapan kita memang tinggi terutama semasa hendak menyambut perayaan tidak lama lagi," ujarnya.

Ditanya tentang jumlah pemberian bonus, Omar memberitahu, ia masih belum dapat dipastikan dan terpulang kepada kerajaan.

21 August 2008

Guru Bukan Siswazah Gred DG44 Berpeluang Naik Pangkat Lebih Cepat

KUALA LUMPUR, 21 Ogos (Bernama) -- Guru-guru bukan siswazah gred DG44 turut berpeluang dinaikkan pangkat ke gred DG48 secepat guru siswazah, kata Pengerusi Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) Anuar Ibrahim hari ini.

Ekoran itu, katanya kumpulan guru terbabit diminta mengemukakan butiran prestasi dan pengalaman mereka kepada NUTP bagi membolehkan satu kertas kerja dipanjangkan kepada Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berhubung perkara itu.

" Maklumat ini akan membantu JPA mempercepatkan proses kenaikan pangkat itu," katanya kepada pemberita pada sidang media mengenai Persidangan Perwakilan tri-tahunan NUTP kali ke-18, di sini hari ini.

Beliau berkata perbincangan dengan JPA Selasa lepas diadakan berikutan ramai guru bukan siswazah gred DG44 berpendapat adalah tidak adil guru siswazah yang memperoleh kenaikan pangkat lebih cepat daripada mereka sedangkan mereka lebih lama menabur bakti kepada negara dan masyarakat dalam bidang pendidikan.

"Jika isu ini dibiarkan berlarutan, ia akan melahirkan suasana tidak harmoni di sekolah terutamanya dalam urusan perkhidmatan dan pengurusan sekolah," katanya.

Mengenai persidangan NUTP yang akan diadakan di Batu Ferringhi, Pulau Pinang dari 24 hingga 27 Ogos ini, Anuar berkata satu daripada 65 isu yang akan diusulkan nanti adalah berkaitan subsidi minyak untuk guru yang menghantar pelajar mereka melakukan aktiviti ko-kurikulum di luar kawasan sekolah.

Katanya isu ini amat penting untuk dibahaskan kerana ia melibatkan keselamatan dan insurans pelajar dan guru yang dalam perjalanan.

-- BERNAMA

Tunggu Bajet 28 Ogos untuk tahu pemberian bonus: KSN

Berita Harian

KUCHING: Kakitangan kerajaan diminta menunggu pembentangan Bajet pada 29 Ogos ini untuk mengetahui sama ada mereka akan menerima atau tidak bonus untuk tahun ini.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan ketika ditanya oleh media sama ada kerajaan akan membayar bonus pada tahun ini, enggan memberi sebarang bayangan.

“Itu terserah kepada kerajaan. Kita sama-sama tunggu,” katanya selepas menutup Persidangan Suruhanjaya-suruhanjaya Perkhidmatan Awam, Malaysia, Negeri dan Pelajaran, di Santubong, dekat sini, hari ini.

Sebelum ini, Cuepacs meminta kerajaan memberi bonus dan mengkaji semula kadar pemberian Elaun Kos Sara Hidup (Cola) untuk kakitangan awam pada pembentangan Bajet 2009 ini.

Mengenai pembabitan kakitangan awam berkempen dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh, Mohd Sidek berkata tindakan tegas diambil sekiranya kakitangan awam terbabit melanggar peraturan yang termaktub dalam pekeliling kerajaan.

Terdahulu, dalam ucapannya, beliau berkata kakitangan awam kontrak yang memohon lantikan tetap dalam perkhidmatan awam perlu diberi keutamaan jika memenuhi syarat skim perkhidmatan. - Bernama

Auditor-General's Report on Perlis: Projects 'riddled with defects'

NSTP

KUALA LUMPUR: Projects to beautify and provide recreational facilities in Kuala Perlis and the beach by the Kangar Municipal Council are riddled with serious defects.

The report by the Auditor-General on the Perlis government said the council did not comply with the Treasury's instructions, circular letters and contract documents when implementing these projects.

"There are some serious defects whereby cracks were found in several structures and this is unsafe for the people," added the report tabled in the Dewan Rakyat yesterday.

The report said although the projects were completed within the 104 weeks extension given to the contractor, cracks and sediments showed the poor quality of the structures as well as a lack of monitoring by the council.

The report noted that cracks were in buildings and facilities.
"A visit to the beach by the audit officers from the technical unit with representatives of the council on April 21found that there were serious cracks in the food court's pillars.

"The food court had to be immediately closed for repairs to prevent any untoward incidents from happening."

The report stated that the projects were implemented under the 8th Malaysia Plan and they involved the construction of sidewalks, food court, surau, toilets, information centre, souvenir shop, man-made island, water fountain and parking lots.

The construction of these facilities began in November 2002.

They were completed in November 2005 at a cost of RM10.53 million.

The report said the council requested for a RM1.5 million allocation from the Perlis Tourism Action Council to repair the structures in May 2007, six months after the defect liability period ended in November 2006.

The report also noted that there were weaknesses in the implementation of the Perlis Land and Mines Department's computerised land registration system.

"It is found that the data transferring by contractors did not comply with the contracts, the quality of transferred data was unsatisfactory, security of the system was not effective and data corrections were not recorded."

Tambah pegawai tingkat prestasi BPR meningkat

Utusan Online

KUALA LUMPUR 20 Julai - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, penahanan dua anggota Exco Perak oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) adalah hasil peningkatan keupayaan agensi itu bukannya berpunca daripada campur tangan politik.

Perdana Menteri turut melahirkan kegembiraannya apabila BPR menunjukkan prestasi yang membanggakan selepas kerajaan menambah bilangan pegawainya.

"Sekarang ini BPR nampaknya aktif dan saya gembira apabila pegawainya ditambah, kemampuannya untuk membuat siasatan juga bertambah.

"Apa yang berkaitan dengan Exco daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu adalah sebahagian daripada kesan yang kita peroleh berikutan peningkatan keupayaan BPR," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Sumber Air Negara (MSAN) di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Beliau mengulas penahanan dua anggota Exco kerajaan negeri Perak daripada PKR oleh BPR secara berasingan hari ini dan semalam berhubung kes rasuah sebuah projek perumahan di Seri Iskandar, Perak Tengah.

Abdullah berkata, beliau tidak dimaklumkan terlebih dahulu oleh BPR mengenai penangkapan itu dan menjelaskan hanya mengetahui mengenainya selepas mendengar berita.

"Itu adalah kepandaian BPR, kalau dia sudah tahu orang itu melakukan kesalahan buat apa dia nak tunggu lagi," tegasnya.

Mengenai dakwaan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham bahawa Exco terbabit menjadi mangsa percaturan politik BN, Abdullah berkata, beliau tidak tahu menahu mengenainya dan meminta perkara itu dijelaskan kepada BPR.

Katanya, ia adalah urusan BPR dan sudah tentu pihak terbabit cuba menafikan perbuatan mereka.

"Itu adalah urusan BPR, bukan urusan kita... kebetulan ia berlaku pada masa ini, apa boleh buat," katanya.

20 August 2008

Anggota Parlimen Cadang Gaji Guru Naik 20 Peratus

Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Ogos (Bernama) -- Seorang anggota Parlimen mencadangkan agar kerajaan menaikkan gaji guru sebanyak 20 peratus dalam pembentangan Bajet 2009 pada 29 Ogos depan supaya profesion perguruan itu lebih menarik dan diminati khususnya penuntut yang cemerlang.

Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) berkata skala gaji guru sedia ada, kurang menarik minat pelajar cemerlang menyertai profesion itu kerana ia berada di bawah paras pasaran semasa berbanding profesion lain.

"Di Singapura, guru dibayar gaji S$2,800 sebulan berbanding di negara ini yang mana skala gajinya di bawah paras pasaran semasa. Bagaimana gaji seperti ini mahu menarik orang yang cemerlang untuk menjadi guru?

"Ada kes guru enggan menghabiskan mata pelajaran, supaya pelajar mengambil tuisyen yang dikendalikan mereka selepas kelas untuk mendapatkan wang tambahan," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Pendidikan (Pindaan) 2008 di Dewan Rakyat di sini, Rabu.

Pua berkata profesion guru sekarang hanyalah pilihan terakhir dan bukan disebabkan minat mendalam terhadap bidang itu sehingga menjejaskan mutu pembelajaran.

Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) pula berkata kerajaan perlu melihat masalah kemasukan penuntut lelaki ke institusi pendidikan yang dikatakan kurang berminat dengan profesion perguruan itu.

Beliau juga berkata seorang guru perlu serba boleh dan memiliki pelbagai kemahiran agar guru yang dilahirkan tidak hanya tertakluk menjadi sebagai guru yang mengajar di sekolah sahaja.

"Bukan setakat mereka ke sekolah setiap hari, makan gaji bulanan, balik rumah dan kemudian ke sekolah lagi. Kita mahu satu anjakan sistem yang lebih baik, mahu sesuatu modul insan yang dilahirkan lebih kompetitif dalam mereka mendidik anak bangsa kita," katanya.

-- BERNAMA

Proses kenaikan pangkat jawatan pembantu AADK timbul kemusykilan

Berita Harian

SAYA menjawat jawatan Pembantu Antidadah, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan ingin meluahkan rasa kecewa dengan cara AADK menaikkan pangkat Gred S17 ke Gred S22 baru-baru ini.

Tahniah kepada yang berjaya dan kepada yang tidak berjaya jangan kecewa mungkin kali ini bukan rezeki anda. Bagaimanapun, saya berasa pelik dengan cara kenaikan pangkat ini.

Ada kakitangan baru bertugas tidak sampai lima tahun dan tidak pernah berkhidmat di Pusat Serenti dapat naik pangkat, namun ada yang bertugas lebih 15 tahun tidak dapat naik pangkat, tentu menimbulkan kemusykilan banyak pihak.

Jika sebelum ini lulus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dikatakan akan dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat. Namun, dalam kenaikan pangkat baru-baru ini, ramai kakitangan yang gagal PTK dilantik.

Tindakan pihak pengurusan itu mengecewakan ramai kakitangan lain. Saya percaya pegawai yang benar-benar layak, terutama yang mendapat anugerah khidmat cemerlang, mendapat anjakan gaji kerana lulus PTK berasa kecewa dengan cara pemilihan kenaikan pangkat ini.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) perlu membuat siasatan mengenai masalah ini.

Kepada pihak atasan AADK saya tidak iri hati kepada mereka terpilih, tetapi ingin tahu kriteria sebenar diguna pakai dalam kenaikan pangkat ke gred S22 ini.

Saya tetap mencari jawapan untuk menilai apa kekurangan yang menyebabkan saya tidak terpilih. Untuk makluman saya pernah mendapat Anugerah Cemerlang, Lulus PTK dan mendapat anjakan gaji.

ORANG LAMA AADK,
Kuantan, Pahang.

Elaun basikal wajar disemak

Berita Harian

SEBAGAI Pembantu Am Pejabat (PAP) di sebuah institut pengajian tinggi awam di Johor, saya yang mewakili rakan lain ingin menarik perhatian kerajaan atau Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berhubung pemberian elaun basikal.

Mengikut Pekeliling Perbendaharaan Bil 3 Tahun 2003 menyatakan, setiap penjawat awam menggunakan basikal sendiri dalam menjalankan tugas rasmi melebihi 10 hari dalam sebulan layak menerima elaun basikal.

Namun, sehingga kini kami masih belum menikmati elaun itu sedangkan kakitangan berjawatan sama di bawah Kementerian Pelajaran sudah menerimanya. Kenapa kami di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi masih tidak menerima elaun itu?

Kami merayu kerajaan mengkaji semula elaun basikal dengan menukar nama elaun itu atau mewujudkan elaun baru atau dipinda sekali lagi pekeliling berkenaan elaun basikal untuk kebajikan penjawat awam.

RAYUAN N1,
Batu Pahat, Johor.

Jumlah tahanan kini melebihi kapasiti penjara: KDN

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan jumlah tahanan penjara di seluruh negara melebihi kapasiti sebenar 37,717 orang berbanding 29,100 tempat dengan 30 peratus daripadanya warga asing.

Timbalan Menterinya, Datuk Chor Chee Heung, berkata kesesakan dalam penjara boleh membawa kesan negatif seperti risiko penyakit berjangkit, pergaduhan sesama banduan dan salah laku seksual.

Beliau berkata, ketika ini terdapat kira-kira 2,000 banduan yang menghidap penyakit seperti HIV, tibi, hepititis dan lain-lain.

"Kita mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengasingkan mereka supaya tidak bercampur dengan banduan yang lain," katanya ketika menjawab soalan Datuk Dr Mohamad Shahrum Osman (BN-Lipis) berhubung langkah yang diambil kerajaan bagi menghadapi situasi lebihan banduan di penjara di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata, Jabatan Penjara mengambil beberapa langkah jangka pendek dan panjang untuk mengatasinya seperti membina penjara baru yang dilengkapi sistem keselamatan terkini, kemudahan kesihatan, latihan pemulihan, penempatan dan kemudahan asas lain.

"Jika pembinaan penjara baru itu dapat disiapkan mengikut jadual Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) ia dapat meningkatkan kapasiti penjara di seluruh negara kepada kira-kira 40,000 orang," katanya.

18 August 2008

Kaedah Baru Pengambilan Kakitangan Awam

Bernama

KUCHING, 18 Ogos (Bernama) -- Kerajaan akan mengguna pakai satu sistem baru untuk pengambilan kakitangan awam mulai hujung tahun ini, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Tan Sri Jamaluddin Ahmad Damanhuri.

Beliau berkata sistem itu yang dinamakan "Profiling Recruitment Model" telah digunakan untuk pengambilan calon bagi jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

"Profiling Recruitment Model kini dalam peringkat terakhir sebelum dilaksanakan sepenuhnya.

Jika diterima oleh semua perkhidmatan, SPA akan melaksanakan sepenuhnya menjelang penghujung tahun ini," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Persidangan SPA di Santubong dekat sini.

Perasmian disempurnakan oleh Ketua Menteri Tan Sri abdul Taib Mahmud.

Jamaluddin berkata pelaksanaan sistem pengambilan itu akan memastikan SPA mendapat calon yang seimbang daripada segi kualiti kerja, moral dan integriti untuk perkhidmatan awam.

Bagi memastikan sistem tersebut beroperasi dengan lebih efektif tanpa sebarang masalah, beliau berkata SPA kini mengkaji keperluan infrastruktur dan sedang bekerjasama dengan semua agensi dan jabatan.

Menerusi sistem pengambilan itu, calon akan melalui tiga proses saringan, iaitu peperiksaan, penilaian dan temuduga yang lebih berteraskan kepada latar belakang akademik, sahsiah dan keperibadian.

-- BERNAMA

Timur: Syor tambah elaun penerima pingat keberanian

Berita Harian

KOTA BHARU: Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) akan memohon kepada kerajaan supaya elaun bekas anggota tentera yang menerima pingat Seri Pahlawan (SP) dan pingat Gagah Berani (GB) dinaikkan daripada RM300 ke RM1,000 sebulan.

Presidennya, Datuk Muhammad Abdul Ghani, berkata ada kalangan penerima pingat itu hidup dalam keadaan daif dan jumlah elaun diterima terlalu rendah berbanding keadaan kehidupan semasa yang agak membebankan.

Katanya, hanya ada tiga penerima SP dan lebih 100 orang penerima GB di seluruh negara serta menjangka peningkatan elaun tidak akan membebankan kerajaan, dibandingkan dengan pengorbanan dicurahkan mereka kepada negara.

"PBTM akan mengajukan permintaan itu kepada kerajaan melalui Kementerian Pertahanan dalam masa terdekat ini bagi membolehkan bekas anggota terbabit menikmati keadaan hidup lebih selesa.

"Persatuan sedar kerajaan mungkin terlepas pandang mengenai nasib mereka dan berharap perkara ini akan segera direalisasikan demi masa depan mereka," katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai jumlah elaun yang rendah kini diterima bekas tentera terbabit sehingga membebankan kehidupan mereka. Ketika itu, elaun diberi kepada penerima SP dan GB ialah antara RM300 hingga RM600 sebulan.

Muhammad berkata, bagi membolehkan tentera yang sudah berjasa itu menerima bantuan lain bagi menampung kehidupan mereka, PBTM meminta rakyat Malaysia terutama individu, bersikap ringan tangan dengan menghulur sumbangan kepada tabung Hari Pahlawan.

Katanya, sumbangan daripada individu agak mengecewakan kerana kini hanya sektor korporat yang banyak memberi sumbangan kepada tabung berkenaan.

"Individu terutamanya generasi muda didapati kurang sedar mengenai usaha mengisi tabung berkenaan. PBTM bukannya memaksa mereka berbuat demikian memandangkan sumbangan itu dilihat sebagai menghargai pengorbanan yang sudah diberikan bekas tentera sebelum ini.

"Sasaran kutipan Hari Pahlawan ialah sebanyak RM3 juta dan kini sudah mencecah hampir RM2 juta dan yakin jumlah itu mampu dicapai," katanya.

Beliau berkata, ketika ini ada kira-kira 2,000 bekas tentera yang berada dalam kategori warga emas iaitu 70 tahun ke atas dan mereka perlu diberi perhatian terutama keperluan harian.

"PBTM sentiasa memantau perkembangan mereka bagi memastikan kehidupan sentiasa terbela dan meminta bekas tentera yang belum berdaftar dengan persatuan, segera berbuat demikian bagi membolehkan masa depan dibantu," katanya.

'Tingkat keupayaan IPT tempatan'

Berita Harian

Pengembangan universiti beri peluang luas kepada generasi muda: Pak Lah

SUNGAI PETANI: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu universiti tempatan meningkatkan keupayaan mereka bagi membolehkannya menyediakan lebih banyak peluang kepada generasi muda menimba pelajaran pada peringkat tinggi.

Perdana Menteri berkata, dengan cara itu pelajar akan mendapat peluang lebih luas untuk melanjutkan pelajaran mereka dengan kos yang amat berpatutan.

"Saya amat gembira melihat institusi pengajian tinggi tempatan kita berkembang dan dinaik taraf yang mana ia membuktikan generasi muda kita amat memerlukan peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi.

"Pengembangan institusi pengajian tinggi tempatan dapat menyediakan peluang yang lebih besar kepada generasi muda, sekali gus membolehkan Malaysia memiliki tenaga kerja terlatih dan berkemahiran.

"Bagaimanapun, kejayaan atau kegagalan pelajar terletak pada sikap mereka sendiri dan saya mahu pelajar menggunakan sebaik-baiknya peluang yang ada untuk memajukan diri," katanya ketika berucap merasmikan Universiti Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (Aimst) di Bedong di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mohamed Khaled Nordin; Presiden MIC yang juga Pengerusi Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED), Datuk Seri S Samy Vellu dan Pengerusi Aimst, Tan Sri Dr K Ampikaipakan.

Abdullah juga mahu Aimst bekerjasama dengan syarikat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) terkemuka di Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP) dan mengikut kurikulumnya bagi memenuhi keperluan industri, selain menyediakan tenaga manusia untuk KHTP dan Koridor Raya Multimedia Malaysia (MSC).

"Pembangunan MSC Malaysia memerlukan bakat yang relevan dengan industri dalam jumlah yang besar.

"Oleh itu kita hendaklah meningkatkan sumber bakat ICT dengan kos yang menguntungkan dari segi ekonomi dalam usaha memenuhi permintaan industri.

"Kampus Aimst yang berdekatan dengan KHTP, bandar siber pertama di Kedah, boleh memanfaatkan potensi yang ada untuk dieksploitasi demi faedah bersama," katanya.

Perdana Menteri berkata, Aimst sebagai universiti yang berteraskan bidang perubatan, sains dan teknologi mampu menempa nama dalam melahirkan profesional pelbagai bidang berteknologi tinggi.

Aimst yang juga universiti swasta milik MIC di bawah MIED ditubuhkan pada 15 Mac 2001 dan mendapat status universiti pada April 2007.

17 August 2008

Task force to help Civil Defence do a better job

NSTP

SEREMBAN: The Civil Defence Department will respond better in times of emergencies or disasters, thanks to the 99-member Civil Defence Special Force (Paspa) formed on Jan 12.

Deputy Home Minister Senator Datuk Wan Ahmad Farid Salleh said the task force was staffed with highly-skilled and experienced officers to handle domestic and overseas rescue and search operations.

"Compared to 20 years ago, the Civil Defence Department has undergone changes and is more experienced in facing new challenges, especially disasters."

He was speaking at a parade involving 39 civil defence officers at the Civil Defence Training Centre in Jalan Labu here yesterday.

The 27 male and 12 female officers had just completed a six-month training course
Wan Ahmad Farid said with the rise of natural disasters worldwide, civil defence officers should be prepared at all times to deal with challenges.

"I believe the department has taken steps to ensure proper training is given to officers to achieve high standards among its officers."

Meanwhile, the department's director, Datuk Abdul Halim Abdul Hamid, said he was confident Paspa was well equipped to handle challenges and give their best services to society.

"Paspa was formed in line with the department's function to serve the country during times of peace and to protect the country and the people during times of war, or if disasters strike."

ACA requires experts in all fields to fill vacancies

NSTP

KOTA BARU, Sun.:

The Anti-Corruption Agency (ACA) requires graduates with expertise in various fields to fill vacancies in the department.

Its Deputy Director General II, Datuk Zakaria Jaafar, said the need arose due to corruption becoming an issue of concern and the offenders getting smarter in their operations.

“The offenders are becoming smarter and more elusive. That’s why we need experts in various fields, like forensic accounting, banking and computer engineering, as well as those proficient in English, Chinese and Tamil to fill vacancies in the department,” he told reporters after laying the foundation stone for the Kelantan ACA office complex and quarters here today.

He said there were 500 vacancies in the department to be filled by diploma and degree graduates this year and 900 posts next year.

“Those eligible can apply online through the Public Service Commission website,” he added.
On the Kelantan ACA office complex and quarters, Zakaria said, the project, costing RM26 million, was scheduled for completion in Aug 2010.

Work on the project, on a 1.8 hectare site in Mukim Kenali here, started on Aug 11.

Guru pondan kena tukar

Berita Harian

Bertugas di PPD sementara tunggu laporan penuh kes

KUALA LUMPUR: Guru yang ditahan Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam Kelantan ketika menyertai pertandingan ratu cantik pondan di Kelantan, 25 Julai lalu, sudah ditukarkan ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Bachok, awal bulan ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata tindakan sementara itu sehingga beliau menerima laporan penuh Jabatan Pelajaran Kelantan mengenai kes berkenaan.

Beliau berkata, guru sekolah rendah di Bachok itu kini menjalankan tugas pentadbiran di PPD terbabit dan difahamkan akan dihadapkan ke mahkamah syariah, akhir bulan ini.

"Dalam pada itu, Jabatan Pelajaran Kelantan juga sudah mengemukakan perakuan kepada Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran, supaya guru itu ditahan kerja mengikut Peraturan 24 yang digariskan dalam peraturan perkhidmatan.

"Apabila perakuan itu siap diproses nanti, guru berkenaan akan ditahan kerja bergaji separuh sehingga kesnya di mahkamah syariah selesai," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Akhbar baru-baru ini melaporkan guru itu antara 16 peserta ratu cantik pondan ditahan penguat kuasa Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam Kelantan di sebuah resort terkemuka di Telong, Bachok, 25 Julai lalu.

Alimuddin berkata, sebarang tindakan lanjut kementerian ke atas guru itu akan diambil berdasarkan keputusan mahkamah syariah terhadap kes berkenaan.