28 April 2010

Hadkan Tempoh Bertugas Penjawat Awam Di Sesuatu Tempat - Cuepacs

PUTRAJAYA, 28 April (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) akan mencadangkan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) agar tempoh bertugas penjawat awam yang berurusan dengan orang ramai dihadkan kepada tiga hingga lima tahun berbanding 10 hingga 15 tahun sekarang.

Presidennya Omar Osman berkata, ini kerana tempoh bertugas yang terlalu lama di satu-satu tempat akan mendedahkan mereka kepada amalan rasuah.

"Penjawat awam yang mempunyai tugas melibatkan pelanggan seperti menjaga penerimaan borang tender, bahagian kewangan, mereka tidak perlu duduk di tempat itu selama-lamanya.

"Kadang-kadang di satu tempat sehingga 10 tahun, dan apabila sudah sampai tempoh itu, mereka sudah dikenali oleh pihak yang berkepentingan," katanya di sini Rabu.

Omar yang sebelum itu menemui Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Abu Kassim Mohamed, berkata cadangan tersebut akan dikemukakan kepada JPA selepas Kongres Cuepacs pada Jun ini.

Beliau berkata langkah itu juga sejajar dengan matlamat kesatuan sempena sambutan Hari Pekerja pada 1 Mei ini yang mahu mencapai sasaran sifar rasuah dalam kalangan warga perkhidmatan awam menjelang hujung tahun ini.

"Kita tidak mahu lagi penjawat awam dituduh seolah-olah yang meminta rasuah tetapi kita mahu jadi pelapor utama kepada SPRM jika wujud amalan rasuah di tempat kerja masing-masing," katanya.

Statistik menunjukkan penjawat awam yang ditangkap atas kesalahan rasuah mencatatkan penurunan dalam tempoh tiga tahun iaitu 303 pada tahun 2007, 282 pada 2008 dan 194 orang pada tahun lepas.-- BERNAMA

Pakar Forensik Awam Akan Diserap Ke PDRM

KUALA LUMPUR, 28 April (Bernama) -- Pakar forensik di kalangan petugas awam akan diambil untuk berkhidmat dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam masa terdekat bagi membantu usaha memantapkan lagi siasatan serta menangkis tangkapan buruk terhadap siasatan polis terutama dalam kes-kes yang kontroversi.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan menegaskan penyerapan itu antara lain dapat membuktikan polis seniasa bersikap adil dan telus dalam penyiasatan forensik.

"Dengan adanya 'orang luar', saya amat berharap agar siasatan akan diiktiraf orang ramai kelak," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pengenalan ceperas baru dan penyerahan kenderaan forensik PDRM.

Turut hadir di majlis itu ialah Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin.

Musa berkata polis sentiasa telus dan tidak menghalang mana-mana peguam atau hakim untuk melihat bagaimana siasatan forensik dijalankan dalam mendapatkan bukti.

"Apa salahnya kalau dia (peguam) nak tau. Sekurang-kurangnya mereka akan percaya pada polis dan dengan cara ini juga mereka akan tahu tentang kepakaran dan teknologi baru yang dimiliki dalam membantu siasatan," katanya.

Terdahulu, Musa melancarkan ceperas baru Makmal Forensik PDRM dengan slogan "Justice Via Forensics".

Musa berkata penjenamaan semula makmal forensik akan memberi sinergi dan ketrampilan yang lebih dinamik yang mencerminkan kesiapsiagaan dalam memberikan perkhidmatan ke tahap profesionalisme sejajar dengan perkembangan masa dan teknologi.

"Logo baru itu yang lebih dinamik adalah seiring dengan kemampuan dan kepakaran yang dimilikinya sebagai salah satu pasukan penyiasatan elit," katanya.

Selain itu, bahagian forensik turut menerima 16 kenderaan pancuan empat roda yang dilengkapi dengan kit forensik yang bernilai RM200,000 setiap satu.

Empat belas daripada kenderaan itu akan diedar ke setiap kontinjen manakala dua lagi untuk kegunaan Forensik Bukit Aman di sekitar Lembah Klang.

-- BERNAMA

26 April 2010

Pengarah JKR Kelantan Maut Selepas Lawat Tapak Projek

JELI, 26 April (Bernama) -- Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Kelantan, Datuk Zulkifli Ahmad, 56, terbunuh manakala tiga yang lain cedera ringan apabila pacuan empat roda yang dinaiki mereka dirempuh sebuah treler dalam kejadian di Kilometer 98 jalan Kota Baharu-Machang-Grik, petang Isnin.

Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Amir Hamzah Ibrahim berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 2.45 petang ketika mangsa dan rakan-rakan dalam perjalanan pulang ke Kota Baharu selepas melawat Projek Kampung Baru Sungai Satan dekat sini.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian kepala selepas terpelanting keluar dari kenderaan terbabit.

"Tiga lagi yang cedera ringan ialah Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya (Sektor Bisnes), Datuk Paduka Ir Mohamad Hussin, Ketua Pengarah Projek Jalan, Wan Mohamad Husni Abdullah dan pemandunya Mohd Sharif @ Abdul Rahman Ismail.

"Ketiga-tiga mangsa yang mengalami cedera ringan dikejarkan ke Hospital Jeli (HJ) untuk menerima rawatan kecemasan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, kejadian berlaku ketika mangsa bersama tiga yang lain dalam perjalanan pulang ke Kota Baharu selepas singgah makan tengah hari di sebuah kedai berhampiran dengan stesen minyak Shell dekat Jeli.

Menurutnya, ketika pemandu kenderaan itu membuat pusingan U untuk pulang ke Kota Baharu, sebuah treler yang datang dari arah Tanah Merah tiba-tiba merempuh bahagian kanan kenderaan yang dinaiki mangsa.

"Akibat perlanggaran itu, mangsa terpelanting keluar dari kenderaan berkenaan dan meninggal dunia di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah di kepala. Tiga yang lain, hanya cedera ringan dan telah dibenarkan pulang," katanya.

Amir Hamzah berkata, mayat mangsa kemudian dihantar ke HJ untuk bedah siasat sebelum diserahkan kepada keluarganya yang tinggal di Kampung Paya Senang, dekat sini.

Difahamkan jenazah mangsa akan dibawa balik ke rumah ibu bapanya di Labok, Machang untuk dikebumikan.

Amir Hamzah berkata, siasatan akan dilakukan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Di BACHOK, seorang tukang masak wanita maut apabila motosikal yang ditungganginya terlanggar sebuah lubang di tengah jalan semasa hujan di sini pagi ini.

Rokiah Ismail, 52, ketika itu dalam perjalanan untuk menghantar nasi goreng di dalam periuk kira-kira 10 pagi ke sebuah pusat jagaan harian di Kampung Pohon Tanjung, Perupok.

"Terdapat satu lubang di jalan kecil berturap menuju ke Kampung Pohon Tanjung yang digenangi air, menyebabkan mangsa tidak nampak lubang berkenaan lalu melanggarnya sehingga terbalik motosikalnya," kata Ketua Polis Daerah Bachok, DSP Yahya Saleh.

Beliau berkata mangsa meninggal di tempat kejadian ekoran cedera teruk di kepala.

Mangsa mempunyai 11 anak dan enam daripada mereka masih bersekolah sementara suami mangsa merupakan seorang nelayan.

Mayat Rokiah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Panjang, Perupok malam ini.

-- BERNAMA

Penjawat Awam Tidak Mudah Disogok - KSN

PUTRAJAYA, 26 April (Bernama) -- Kempen "Bersama Lakukan Perubahan, Perangi Rasuah" akan memberi satu amaran kepada masyarakat umum bahawa penjawat awam tidak mudah disogok dengan rasuah, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

"Kita akan memberi satu isyarat bahawa kita mempunyai integriti yang tinggi," katanya di majlis perasmian kempen itu yang melibatkan agensi penguatkuasaan utama seperti Polis Diraja Malaysia, Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen dan Jabatan Pengangkutan Jalan.

Antara yang hadir di majlis tersebut adalah Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tun Abdul Hamid Mohamad; Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamed; Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan; dan Presiden Cuepacs, Omar Osman.

"Penjawat awam harus menjadikan amalan menolak rasuah sebagai satu budaya. Saya yakin pada satu hari nanti tidak akan ada sesiapa yang berani menawarkan rasuah kepada penjawat awam," katanya.

Katanya penjawat awam terutama agensi penguatkuasaan perlu memastikan mesej bahawa mereka tidak boleh dan tidak mudah untuk "digula-gulakan" dengan wang ringgit bagi melepaskan pesalah, dapat dihantar dengan jelas.

"Jika sebelum ini, kita biasanya mendengar dan membaca berita-berita penjawat awam ditangkap kerana menerima rasuah, melalui kempen ini kita berharap akan didedahkan pula dengan berita-berita tangkapan terhadap orang ramai yang cuba memberi rasuah kepada penjawat awam.

"Mesej dan matlamatnya adalah mudah, iaitu penjawat awam tidak boleh di rasuah. Perkhidmatan awam tidak boleh dirasuah," katanya.

Katanya pada kebiasaannya manusia suka disukai, begitu juga ketua-ketua jabatan amat suka juga disayangi oleh anak-anak buah mereka.

"Tetapi sekiranya anak-anak buah di bawah jagaan kita, bertindak di luar batasan dan tidak mematuhi peraturan dan prosedur sedia ada, maka sebagai ketua hendaklah mengambil tindakan sekiranya terbukti anak buah bersalah," katanya.

Selaku Pengerusi Pasukan Petugas Mengkaji Laporan Ketua Audit Negara Bagi Tahun 2008, beliau perhatikan bahawa lazimnya ketua-ketua jabatan sangat bertimbang rasa.

"Mereka lebih suka memberi peluang atau tidak suka mengambil tindakan terhadap pihak-pihak yang didapati cuai atau sengaja melanggar peraturan dan prosedur dalam pengurusan wang awam.

"Ketua-ketua di peringkat kementerian, jabatan dan kerajaan negeri lebih cenderung memberi maklum balas bahawa tiada tindakan yang boleh diambil kerana ianya dibuat di luar bidang kuasa pegawai-pegawai. Begitu mudah penyelesaiannya. Saya berkara perkara ini akan berubah," kata beliau.

Katanya walaupun dengan adanya kempen ini, pasti masih ada di kalangan penjawat awam terus tergoda dengan rasuah tetapi bilangan ini mungkin lebih kecil.

"Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama agar sebilangan kecil ini yang membuat nama baik kita tercemar diberikan "ganjaran" yang setimpal dan mereka yang menggoda penjawat awam ini harus juga diberi balasan yang setimpal," tegas beliau.

Dianggarkan bahawa rasuah boleh menyebabkan kos sebanyak RM10 bilion setahun atau satu hingga dua peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar, apabila keputusan perniagaan, seperti pemberian kontrak, perolehan dan sebagainya, dilakukan dengan tujuan yang tidak betul, kata Mohd Sidek.

-- BERNAMA

Bilangan Penjawat Awam Terbabit Rasuah Berkurangan

ALOR SETAR, 26 April (Bernama) -- Usaha kerajaan untuk memerangi budaya rasuah terutamanya dalam kalangan penjawat awam semakin menunjukkan hasil apabila bilangan penjawat awam terlibat dalam jenayah itu mencatatkan penurunan sejak tiga tahun kebelakangan ini.

Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Kedah, Datuk Idrus Jaafar berkata ini berdasarkan perangkaan tangkapan ke atas penjawat awam terlibat kes rasuah di seluruh Malaysia dari tahun 2007 hingga tahun 2009.

Pada tahun 2007, daripada 591 yang ditangkap atas kesalahan rasuah, sebanyak 303 orang atau 51 peratus daripadanya adalah penjawat awam dan jumlah itu menurun kepada 282 orang pada 2008 dan 194 orang pada 2009, katanya semasa melancarkan kempen Perangi Pemberi Rasuah di sini Isnin.

"Ini jelas menunjukkan bahawa tahap kesedaran penjawat awam terhadap kesalahan rasuah dan tanggungjawab memerangi jenayah ini semakin meningkat," katanya.

Idrus berkata antara faktor yang membawa kepada peningkatan kesedaran itu ialah program kesedaran yang dianjurkan kerajaan dan SPRM.

Katanya penjawat awam tidak melaporkan perbuatan rasuah boleh diambil tindakan mengikut Seksyen 25 (1) Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih sepuluh tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pada majlis itu, 11 penjawat awam dari pelbagai agensi penguatkuasaan menerima Sijil Penghargaan daripada SPRM kerana telah menunjukkan integriti yang tinggi iaitu menolak pemberian rasuah dan melaporkan kes rasuah kepada SPRM.

Sementara itu di JOHOR BAHARU, Pengarah SPRM Johor Simi Abdul Ghani berkata jumlah kakitangan awam di negeri ini yang ditahan kerana rasuah mencatatkan penurunan kepada 15 orang pada tahun lepas berbanding 30 orang pada 2008.

Jumlah pertuduhan rasuah terhadap penjawat awam di negeri ini juga menurun kepada 14 pertuduhan pada tahun lepas berbanding 29 pertuduhan pada 2008, katanya semasa merasmikan kempen perangi rasuah di sini hari ini.

Beliau berkata penjawat awam kini semakin berani tampil melaporkan tawaran rasuah sehingga membawa kepada tangkapan ke atas pemberi rasuah.

Pada majlis itu, 20 anggota dan pegawai agensi penguatkuasaan di Johor menerima sijil penghargaan SPRM.

Di SHAH ALAM, Pengarah SPRM Selangor Datuk Ja'afar Mahad berkata sebanyak 16 individu ditahan dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini kerana cuba memberi rasuah kepada penjawat awam.

Beliau berkata berdasarkan perangkaan SPRM bagi tempoh 10 tahun lepas, sejumlah 866 orang telah ditangkap atas kesalahan cuba menyogok penjawat awam di mana secara puratanya seramai 87 orang ditahan bagi setiap tahun membabitkan jenayah itu.

"Bilangan penjawat awam yang ditahan membabitkan kesalahan menerima rasuah juga berkurangan iaitu seramai 37 penjawat awam pada 2007, pada 2008 membabitkan 25 orang dan hanya tujuh yang ditahan pada tahun lepas," katanya semasa merasmikan kempen perangi rasuah di sini hari ini.

Pada majlis itu, tiga individu dianugerahi piala dan sijil penghargaan SPRM. Mereka ialah Inspektor Siti Fairuz Ahmad Yunan dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang, Munawar Kabir Mohd Zainal Abidin iaitu Pengurus Besar Jabatan Perkhidmatan Risikan Tenaga Nasional Bhd dan Muhammad Fithry Hassan, Penolong Pengawal Bekalan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan cawangan Selangor.

Di KUANTAN, Pengarah SPRM Pahang Moh Samsudin Yusof berkata tanggapan "menjaga tepi kain orang" perlu dikikis daripada pemikiran masyarakat masa kini dalam membantu membanteras jenayah rasuah.

Beliau berkata setiap individu mempunyai kewajipan untuk melaporkan sebarang kejadian rasuah dan mereka yang terlibat kepada pihak berkuasa.

"Setiap orang perlu berubah dengan tidak lagi duduk ditahap lama dengan anggapan tidak payah sibuk-sibuk jaga tepi kain orang, jaga tepi kain sendiri sudahlah.

"Mulai sekarang, kita kena jaga tepi kain orang kerana di bawah Akta SPRM Seksyen 25 (2) menjelaskan tentang kewajipan seseorang itu untuk melaporkan sebarang pemberi rasuah yang diketahui," katanya pada perasmian kempen perangi rasuah di sini, hari ini.

Di IPOH, SPRM Perak berjaya menahan 23 orang atas kesalahan rasuah bagi tempoh Januari hingga April tahun ini dengan 11 daripada mereka adalah penjawat awam.

Pengarah SPRM negeri Nooraziah Abd Manaf berkata sepanjang tahun lepas pula, seramai 37 orang ditahan kerana kesalahan itu dengan 21 daripadanya adalah penjawat awam.

Usaha membanteras jenayah itu memerlukan kerjasama semua pihak termasuk media cetak dan elektronik, katanya semasa merasmikan kempen perangi rasuah di sini hari ini.

"Usaha membanteras rasuah yang dilakukan SPRM ini turut dimasukkan dalam enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang sekaligus membuktikan komitmen jitu kerajaan dalam memerangi gejala berkenaan," katanya.

Di KANGAR, Pengarah SPRM Perlis Yusof Shamsuddin berkata sepanjang tahun lepas, SPRM negeri menahan lima individu termasuk dua penjawat awam.

-- BERNAMA