22 January 2009

Timbang kenaikan pangkat kakitangan awam- Cuepacs

SEREMBAN 22 Jan. — Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan mengadakan bengkel semakan gaji di Kuala Terengganu pada 4, 5 dan 6 Februari ini bagi membincangkan isu kenaikan pangkat bagi lebih 400,000 kakitangan awam Kumpulan Sokongan Dua.

Presidennya, Omar Osman berkata, rumusan mengenainya akan dikemukakan kepada kerajaan untuk dipertimbangkan.

“Dalam hubungan ini, CUEPACS meminta kerajaan supaya lebih terbuka dan telus dalam mempertimbangkan kenaikan pangkat kepada kakitangan terbabit. Ini kerana kenaikan pangkat kepada kakitangan ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka memperoleh pencen yang lebih baik.

“Lagipun, kenaikan gaji berikutan kenaikan pangkat yang diterima mereka bukan begitu besar jumlahnya, hanya sekitar RM50,” katanya selepas bertemu kakitangan awam di Wisma Negeri, di sini hari ini. - Bernama

Waktu kerja panjang tidak bebankan doktor

UALA LUMPUR 21 Jan. – Tindakan kerajaan memanjangkan waktu bekerja doktor sebagai langkah jangka pendek untuk mengatasi masalah kelewatan rawatan kepada pesakit luar di kebanyakan hospital kerajaan, tidak membebankan pegawai-pegawai perubatan.

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Datuk Dr. Khoo Kah Lin berkata, doktor-doktor di negara ini mempunyai sikap kerja positif dan memahami bidang tugas dan tanggungjawab mereka untuk merawat pesakit

‘‘Saya tidak pernah menerima aduan daripada doktor-doktor di negara ini yang mengatakan mereka terbeban akibat waktu bekerja yang panjang sehingga 14 jam sehari.

‘‘Mereka bukan bekerja dalam jangka waktu panjang setiap hari sebaliknya akan diberi cuti rehat yang cukup agar perkhidmatan yang ditawarkan kepada pesakit adalah berkualiti,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

17,000 apply for 43 MACC vacancies

The Star

PUTRAJAYA: Some 17,000 people have expressed interest in playing a part to ensure a corrupt-free country. But only 43 will make it.

That is the number of applications the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) received for its vacancies for officer posts.

Its deputy commissioner Datuk Zakaria Jaafar said: “We are surprised to have received such overwhelming response from job seekers.

“Of the thousands who submitted applications, only 1,800 will sit for a test and be called for an interview arranged by the Public Services Commission,” Zakaria said after witnessing the handing-over of keys to the new office for three of the MACC’s divisions.

21 January 2009

Opsyen Semula Skim KWSP Ke Pencen Tamat 31 Jan

KUALA LUMPUR, 20 Jan (Bernama) -- Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hari ini mengingatkan kakitangan awam yang sebelum ini memilih skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) agar membuat opsyen semula sama ada ingin kekal di bawah skim yang sama atau memilih skim pencen kerana tempoh untuk membuat opsyen itu akan berakhir 31 Jan ini.

Mana-mana kakitangan awam yang tidak membuat opsyen semula sebelum tarikh tersebut, atau tidak menyerahkan Borang Opsyen Semula sebelum tarikh itu, atau yang membuat opsyen dengan bantahan atau syarat tambahan, akan disifatkan sebagai di bawah skim KWSP, kata JPA dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut JPA, garis panduan mengenai opsyen itu telah disediakan melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 19 Tahun 2008 (Tawaran Opsyen Semula Kepada Anggota Yang Telah Memilih Skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) dan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2009 (Tawaran Opsyen Semula Kepada Pekerja Pihak Berkuasa Berkanun Dan Tempatan).

Untuk penjelasan dan sebarang pertanyaan lanjut, orang ramai boleh merujuk hotline Bahagian Pasca Perkhidmatan di talian 03-8885 4906 atau melayari laman web www.jpapencen.gov.my.

-- BERNAMA

Ketua jabatan akan terima padah

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengambil tindakan terhadap ketua jabatan dan agensi kerajaan yang gagal melaksanakan tanggungjawab mereka untuk memastikan semua kakitangannya bebas daripada kegiatan skim cepat kaya.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, berkata tindakan tegas itu seiring Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 yang melarang kakitangan awam terbabit dalam skim cepat kaya yang dikeluarkan dan berkuat kuasa seminggu lalu.

"Kini tanggungjawab terletak pada ketua jabatan dan agensi kerajaan untuk sentiasa memantau perkembangan di pejabat masing-masing, jika tidak tindakan setimpal akan dikenakan terutama jika masih ada kakitangan awam yang terbabit dalam kegiatan skim cepat kaya berhadapan masalah hingga menjejaskan kerja.

"Tindakan terhadap ketua jabatan akan dilaksanakan mengikut tahap kesalahan yang dilakukan bagi membuktikan bahawa kerajaan serius dalam hal ini kerana jika dibiarkan berlarutan ia boleh memburukkan imej kerajaan," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Minggu lalu, kerajaan melarang pembabitan kakitangan awam dalam skim cepat kaya, sama ada sebagai penganjur, pengantara atau pelabur selepas mendapati kegiatan itu menjejaskan imej perkhidmatan awam.

Larangan itu menyebut semua kakitangan awam dikehendaki menghentikan pembabitan serta-merta dan mereka yang dikesan terbabit dalam kegiatan itu akan dikenakan tindakan tatatertib mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 atau peraturan lain yang berkuat kuasa.

Ismail berkata, setakat ini belum ada ketua jabatan atau kakitangan awam yang dikenakan tindakan kerana terbabit dalam kegiatan skim cepat kaya, bagaimanapun ia tidak bermakna kerajaan tidak menjalankan pemeriksaan.

20 January 2009

Kemudahan pertukaran bukan hak mutlak kakitangan awam

Berita Harian

SAYA ingin memberi pandangan berhubung surat 'Pegawai Sedih' dalam ruangan ini kelmarin berhubung masalah permohonan pertukaran isterinya. Pengadu perlu faham, sebagai pegawai awam dia boleh diarahkan bertugas di mana saja oleh ketua jabatan. Pertukaran bukan hak mutlak seorang pegawai awam. Mereka harus sedar ketua jabatan lebih mengetahui keperluan anggota di sesuatu tempat.

Pengadu boleh memohon tetapi bukan memaksa pihak atasan mengikut kehendaknya. Jika ramai pertukaran pegawai awam dilayani, nescaya rakyat tidak mendapat perkhidmatan bermutu.

Nescaya banyak sekolah akan kekurangan guru dan hospital kekurangan jururawat kerana semua mahu bertukar ke tempat diingini. Pengadu harus bersabar kerana pertukaran bukan dengan sekelip mata. Dia harus fikirkan kepentingan masyarakat lebih daripada segalanya. Dia dan isteri ketika mohon guru dulu berjanji akan bertugas di mana saja diarahkan. 'Pegawai Sedih' harus syukur kerana guru mudah bertukar kerana banyak sekolah cuma mengambil sedikit masa dan kesabaran.

Malah, lebih penting dia dan isteri bekerja tetap dan terjamin. Renungkanlah bagaimana ada pasangan yang saya ketahui bekerja di sektor swasta terpaksa berjauhan kerana syarikat suami hanya ada di Pulau Pinang dan isteri di Ipoh dan syarikat itu tiada cawangan lain dan sudah tentu tidak boleh mohon pertukaran.

Ada juga syarikat yang mempunyai banyak cawangan tetapi tiada kemudahan untuk bertukar.

Saya khuatir kualiti perkhidmatan guru di sekolah atau perkhidmatan lain akan terjejas jika ramai asyik memikir hendak tukar dan kurang komitmen bertugas.

PEGAWAI MENURUT PERINTAH,
Shah Alam, Selangor.

'Usah buang 50,000 pekerja kontrak'

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs merayu kerajaan supaya tidak menamatkan tempoh perkhidmatan lebih 50,000 pekerja kontrak di seluruh negara bagi mengelakkan pekerja terbabit hilang punca pendapatan menyara keluarga ketika keadaan ekonomi dunia tidak menentu.

Presidennya, Omar Osman, berkata keadaan ekonomi semasa menyukarkan kakitangan kerajaan terbabit mencari pekerjaan lain jika kontrak mereka ditamatkan.

Katanya, Cuepacs menerima aduan hampir setiap hari berhubung kebimbangan kakitangan kontrak yang mungkin tidak disambung itu dan kebanyakan mereka kini semakin tertekan dan terhimpit dengan keadaan tidak pasti berkenaan.

"Kebanyakan kakitangan kontrak ini juga tidak mengetahui langsung mengenai status sebenar mereka, di samping terdapat sesetengah agensi kerajaan juga sudah menjalankan proses pembuangan pekerja yang dilakukan secara senyap-senyap.

"Pembuangan pekerja itu membabitkan jabatan kerajaan pada peringkat negeri dan agensi kerajaan termasuk badan berkanun. Ia perkara serius yang membabitkan masa depan kakitangan kontrak yang hilang tempat bergantung.

"Cuepacs dengan rendah diri merayu supaya kerajaan mempertimbangkan semula rancangan untuk menamatkan perkhidmatan kakitangan terbabit demi masa depan mereka," katanya selepas Majlis Perasmian Seminar Kecemerlangan Kepimpinan Cuepacs Kebangsaan, di sini, semalam.

Minggu lalu, Omar mendedahkan maklumat mengenai kakitangan awam yang berkhidmat secara kontrak di pelbagai jabatan dan agensi kerajaan di seluruh negara yang ditamatkan perkhidmatan mereka sejak awal bulan ini akan dikumpulkan sebelum diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Omar berkata, kerajaan seharusnya memberikan kakitangan kontrak berkenaan peluang dengan menyambung semula kontrak perkhidmatan mereka.

Pegawai Kerajaan Persekutuan dilarang hadir mesyuarat negeri

mstar

IPOH: Semua pengarah jabatan dan agensi Kerajaan Persekutuan dilarang daripada menghadiri mesyuarat-mesyuarat di peringkat negeri berkuat kuasa serta-merta.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, hanya pengarah agensi peringkat negeri yang dibenarkan menghadiri mesyuarat negeri, yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri atau pegawai daerah.

"Kita tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan disiplin terhadap pengarah agensi Persekutuan jika mereka menghadiri mesyuarat tersebut," katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri di sini, hari ini.

Ahmad Zahid yang merupakan Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri bagaimanapun berkata, agensi-agensi seperti Jabatan Pengarain dan Saliran, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Kesihatan, Jabatan Pertanian dan polis dikecualikan daripada larangan itu.

Ahmad Zahid berkata, berkuat kuasa serta-merta juga, agensi-agensi persekutuan hanya akan menerima syor yang dikemukakan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP).

"Jabatan-jabatan dan agensi-agensi persekutuan telah diarahkan supaya hanya menerima borang-borang yang ditandatangani JKKKP," katanya.

Disebabkan Kerajaan Persekutuan hanya mengiktiraf JKKKP, semua syor yang dibuat JKKKP adalah syor yang sah.

"Kita tidak mengiktiraf syor-syor yang dibuat Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)," katanya.

Berhubung permohonan biasiswa, Ahmad Zahid berkata, kemasukan ke institusi pengajian tinggi juga memerlukan syor JKKKP.

Ahmad Zahid juga memberitahu, 28 wakil Barisan Nasional yang dipilih di peringkat negeri akan diberikan peruntukan khas untuk membantu masyarakat di kawasan mereka.

"Peruntukan itu akan diberikan jika berlaku insiden-insiden termasuk kebakaran, banjir atau ribut petir di kawasan mereka," katanya yang enggan menyatakan jumlah peruntukan bagi setiap kawasan.

Sabah A-G quits as legal adviser

KOTA KINABALU: Sabah Attorney-General Datuk Anthony Roderic Fernandez (pic) dropped a bombshell in the midst of the high-profile Mazu statue civil suit by quitting as the state’s top legal adviser.

Fernandez submitted his resignation to Yang di-Pertua Negri Tun Ahmadshah Abdullah on Friday. However, he told The Star that his resignation was due to “personal and family reasons.”

“It is just the timing. It has nothing to do with it (Mazu case),” said the 50-year-old Fernandez, who headed the state’s defence in the suit by former chief minister Tan Sri Chong Kah Kiat over the revocation of approval for the Mazu statue by the state government.

The sudden resignation of Fernandez, who was appointed for a three-year term as state Attorney-General in May 2006, came to light at the hearing of the Mazu case before Judicial Commissioner Yew Jen Kie at the High Court here yesterday.

The court was informed that a legal firm, Shelley Yap Leong Tseu Chong Chia and Co, has now been appointed by the state to represent three of the four defendants including Chief Minister Datuk Musa Aman following Fernandez’s resignation.

The state’s new defence lawyer Richard Barnes asked the court to adjourn the case for three months. Lawyers for the plaintiffs did not object. The court set May 4 as the next hearing date.

Fernandez was a senior partner in the legal firm Shelley Yap before taking up the Sabah Attorney-General’s position. Chong was the retired partner of the same company.

Last week, Chong testified in the case and was scheduled for cross-examination by Fernandez yesterday.

Apart from Musa, the other defendants in the suit are former State Secretary Datuk K.Y. Mustafa, permanent secretary to the Local Government and Housing Ministry Datuk Ujang Sulani and the Kudat Town Board.