14 July 2007

PSD recognises online doctorates

The Star

SEREMBAN:
Those holding postgraduate qualifications obtained through online classes and distance-learning programmes from foreign universities can now apply for better-paying jobs in the civil service.

These include those who obtained Masters or PhD degrees through external, franchise or twinning programmes with foreign institutions.

Public Service Department (PSD) director-general Tan Sri Ismail Adam said the Government decided on the new ruling following advancements made in the education sector.

This also means that those already in the public sector with such qualifications would be considered for promotions.

“Previously, those with such qualifications were not considered for promotions as we wanted them to complete their postgraduate studies on a full-time basis. Under this new ruling, they do not have to be studying full-time,” he said in a circular.

However, Ismail said that to be eligible for promotions they should have a basic degree recognised by the Government.

“If they do not have this, then their postgraduate qualifications obtained online or (through) distance learning would not mean anything,” he said.

He said postgraduate students must also ensure that the programmes they pursued at private universities were accredited by the National Accreditation Board, and that the foreign institutions are recognised by the PSD.

“They can also check with the foreign mission of that country in Malaysia, or with our own embassy or high commission in that country,” he said.

Ismail said public universities wishing to hire lecturers would be exempted from the new ruling.

“If the prospective candidate does not have a first degree or holds one not recognised by the Government but has other post-graduate qualifications, universities could still consider them to fill vacancies for lecturers,” he added.

He said the PSD also decided that the status of Master of Engineering holders from British universities would be similar to those holding first degrees in the same field.


MB anggap pecah tanah pembohongan terancang

Berita Harian

SHAH ALAM: Selepas menyifatkan pemberian anugerah khidmat cemerlang kakitangan awam sebagai satu ‘pembohongan terancang’, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo sekali lagi menyamakan perkara itu dengan upacara pecah tanah dan pelancaran gerbang internet.

Beliau berkata, pelancaran gerbang internet atau upacara pecah tanah boleh dianggap satu pembohongan terancang sekiranya tiada usaha mengemas kini maklumat portal atau melaksanakan projek yang dirancang.

“Saya agak curiga dengan projek pecah tanah dan portal kerana ia membabitkan projek yang berterusan. Kalau saya rasmi (majlis), beritahu portal ini bagus tapi selepas itu portal tidak dikemas kini, ini sesuatu tidak betul.

"Sebab itu, saya tidak gemar melancarkan portal kerana budaya penyelenggaraan kita agak kurang. Bagi saya, tidak ada makna ada portal tapi berita tidak dikemas kini," katanya ketika merasmikan Ekspo ICT Selangor dan Anugerah Saintis Muda Selangor 2007 sempena sambutan Bulan IT peringkat negeri di SACC Mall, di sini, semalam.

Isnin lalu ketika merasmikan Sistem Kad Prestasi (SKP) kakitangan awam Selangor, Dr Mohamad Khir menyifatkan pemberian anugerah khidmat cemerlang dalam perkhidmatan awam adalah satu ‘pembohongan terancang’ kerana diberikan secara giliran iaitu semua pegawai akan mendapat pengiktirafan itu tanpa menilai prestasi kerja yang sebenar.

Bagaimanapun, Presiden Cuepacs, Omar Osman dilaporkan kecewa dengan dakwaan Dr Mohamad Khir terancang kerana ia boleh menjejaskan imej kakitangan kerajaan, selain merendahkan sumbangan penjawat awam.

Menteri Besar berkata, beliau juga tidak berminat untuk merasmikan upacara pecah tanah sesuatu projek hartanah kerana tidak mahu dibabitkan dengan pembohongan jika kontraktor tidak melakukan kerjanya.

“Sebaliknya saya lebih suka jika ada pihak menjemput bagi menyempurnakan majlis penyerahan kunci rumah,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Mohamad Khir berkata, kerajaan negeri tidak menolak kemungkinan 100 peratus peruntukan untuk pihak berkuasa tempatan (PBT) akan digunakan untuk mengutip dan melupus sampah dalam masa lima hingga 10 tahun akan datang.

Pada majlis itu, Prof Madya Dr Mohd Basyaruddin Abdul Rahman dari Jabatan Kimia Fakulti Sains di Universiti Putra Malaysia (UPM) muncul pemenang utama Anugerah Saintis Muda Selangor 2007 serta johan bagi kategori produk inovasi, sekali gus membawa pulang wang tunai RM5,500.

Perlunya universiti berubah

Utusan Online

Oleh: BAKHARI ARIFF

KONVENSYEN Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2007 di Dewan Serbaguna Esset Bangi yang berakhir Rabu lalu, menghasilkan azam untuk bersedia berubah, bukan sahaja universiti tetapi juga semua mahasiswa tempatan.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika merasmikan konvensyen itu Isnin lalu tidak percaya status quo atau sikap sentiasa berpuas hati akan membawa kejayaan dalam persaingan dalam era globalisasi tatkala universiti lain seluruh dunia berada di hadapan dalam melahirkan modal insan.

“Institusi pengajian perlu bersedia untuk membuat perubahan-perubahan yang penting jika tidak mahu menganiaya anak-anak bangsa kita,” katanya sambil disambut tepukan gemuruh kira-kira 500 pemimpin pelajar dari 20 IPTA seluruh negara.

Perdana Menteri yang bercakap hampir satu jam yang bertemakan ‘Perjuangan Mahasiswa: Kini dan Masa Depan’ menghuraikan bagaimana Perdana Menteri dan rakyat negara ini mengalami dan melakukan perubahan sejak 50 tahun lampau, demi memastikan negara ini mampu bergerak ke hadapan dengan merdeka dan berdaulat.

“Mengikut pengamatan dan pengalaman saya dalam menjayakan pembangunan negara sejak merdeka ialah perlunya komitmen semua pihak dalam menjana kekuatan modal insan,” katanya dalam konvensyen anjuran Kementerian Pengajian Tinggi, Majlis Kepimpinan dan Latihan Universiti Malaysia (Maklum) dan Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Biro Tatanegara (BTN) dan Direktorat Pelaksanaan Negara.

Dengan andaian tidak berlaku micromanage daripada Kementerian Pengajian Tinggi, IPTA sebagai badan berkanun mempunyai pilihan mengekalkan status quo yang akan meletakkan pensyarah, kakitangan dan pelajar dalam keadaan selesa atau pilihan lain melakukan beberapa perubahan agresif dan rasional.

Meneladani cara Abdullah mentadbir negara, universiti seperti mana ilmu yang cepat bergerak harus melakukan perubahan kerana Abdullah tidak memilih untuk berada dalam zon selesa atau status quo, tetapi mencipta dan memandu perubahan itu ke arah kemajuan tanpa merosakkan fundamental yang diwarisi.

Abdullah juga dengan sedar tahu setiap perubahan yang dilakukan akan berdepan dengan risiko.

Dalam konteks UUM, apabila kenaikan pangkat pensyarah diperketatkan sedikit supaya mencerminkan kesarjanaan, tidak sedikit pensyarah memberontak.

Profesor Madya Dr. Omar Osman yang kini Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) turut menyokong universiti perlu berubah tertakluk kepada kapasitinya, bukan sahaja dari segi struktural tetapi juga nilai-nilai warga universiti.

“Perubahan struktur sahaja tidak cukup kerana perubahan set minda dan nilai kepercayaan lama perlu disesuaikan dengan perubahan baru, supaya perubahan itu dapat bertahan dan memanfaatkan dalam jangka pendek dan panjang,” kata Omar yang sebelum ini pengarah korporat untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) USM.

Namun demikian, menurut Naib Canselor UUM, Tan Sri Dr. Nordin Kardi perubahan tidak hanya perlu dilihat dalam perspektif keindividuan kerana perubahan struktur secara makro juga akan mempengaruhi kepada perubahan mikro.

“Seumpama suatu permainan sukan yang menyediakan gelanggang dan peraturan permainan akan menentukan tingkah laku pemain. Berubah peraturan permainan maka gaya berfikir, bahasa, motivasi, gerak geri dan identiti pemain itu tersebut akan juga berubah,” katanya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed ‘membaca’ fikiran Abdullah dengan tepat apabila mentafsirkan kehendak perubahan itu dengan perkataan ‘gap’ atau jurang di antara masa lalu dengan masa kini dan di antara persekitaran sekarang dengan persekitaran masa lalu.

“Apabila pelajar mengikuti pendidikan dalam bahasa pengantar bahasa Melayu dan banyak lepasan sekolah kurang berjaya memasuki universiti kerana ada hanya Universiti Malaya, maka kerajaan menubuhkan Universiti Kebangsaan Malaysia,” katanya dalam majlis penutup konvensyen berkenaan.

Ini bermakna perubahan juga bermaksud memerhatikan realiti dan cabaran semasa bagi mengatasi jurang yang ada, sekali gus membawa kepada kemajuan kepada bangsa dan negara.

Barangkali bekas Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Shafie Salleh juga perlu diberikan kredit kerana menukar istilah Tim- balan Naib Canselor Pembangunan kepada Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi pada tahun 2005, petanda kepada pentingnya perubahan dan kreativiti dijanakan di universiti.

Bagaimanapun, hanya pertukaran istilah tidak akan memberi sebarang perubahan dan menyumbang kepada kemajuan jika tidak disusuli dengan tindakan susulan, apa lagi jika peruntukan kewangan tidak disediakan atau ditarik.

Apa dan ke arah mana perubahan perlu dihalakan bagi memastikan universiti dan semua mahasiswa dapat manfaat semaksimum mungkin setaraf dengan universiti ternama dalam dunia?

Naib Canselor USM, Prof. Datuk Dzulkifli Razak percaya antara perkara penting dalam perubahan kepada universiti ialah menghasilkan pelbagai inovasi yang mampu menjana kekayaan dan juga kemakmuran rakyat keseluruhan.

Dalam ucapan tahun baru beliau bertajuk out of the box pada Januari 2003, Dzulkifli menghuraikan dengan begitu terperinci betapa inovasi boleh berlaku dengan rancak apabila disiplin ilmu ‘diklusterkan’ iaitu dengan menggabungkan kembali disiplin yang semakin berpisah mutakhir ini.

Beliau mengambil contoh penggabungan ilmu matematik dengan mekanik telah menghasilkan pelbagai teknologi dan kefahaman baru. Begitu juga perubahan dalam bidang komputer membabitkan sekurang-kurangnya lima disiplin ilmu yang berlainan sejak diperkenalkan Charles Babbage pada 1830-an.

Tanpa penggabungan, menurut Dzulkifli yang kepakarannya bidang farmasi, teknologi komputer hanya mampu menghasilkan tidak lebih daripada sebuah kalkulator mekanikal, dan mustahil wujudnya Internet.

Jika ini berlaku dengan rancak di USM tentunya akan berlaku ‘jurang’ dengan universiti lain, jika universiti lain masih mahu kekal berada dalam kotak sama, dan jurangnya semakin melebar jika dibandingkan dengan universiti ternama dunia yang kini bergerak ke arah menyatukan disiplin ilmu masing-masing bagi menjana inovasi.

Impak kepada penggabungan disiplin ilmu ini bukan hanya menjana kekayaan kepada universiti dan membentuk budaya baru, tetapi juga akan menjana cara berfikir baru dan bertindak mahasiswa dan graduan yang bakal dihasilkan.

“Pemimpin mahasiswa nampaknya bercakap perkara yang sama setiap tahun. Mereka terlalu jinak dan tidak ada idea baru seperti berhujah sama ada mempertahan atau mengkritik AUKU, kelemahan soft-skill dan kebajikan remeh-temeh,” bisik seorang pegawai hal ehwal pelajar ketika hari terakhir konvensyen berkenaan.

Cara berfikir kebanyakan yang hadir dalam konvensyen berkenaan nampak seperti tidak kritikal kepada bahan ceramah, sebaliknya hanya menelan bulat-bulat apa yang diperkatakan. Ini terbukti apabila melihat persoalan atau komen yang dibangkitkan di akhir setiap ceramah.

“Mungkin mereka terlalu dijinakkan seperti ayam daging,” kata pegawai berkenaan yang tidak berpuas hati dengan cara berfikir pemimpin pelajar seluruh negara yang dikatakan tidak memberi insight.

Sedangkan, ciri penting kepada seorang inovator yang perlu dibudayakan seperti ditulis Ditkoff ialah selain mempunyai antena yang sentiasa aktif, tetapi juga mestilah berani mencabar status quo, iaitu fikirannya tidak berpuas hati dengan realiti semasa yang dipersepsikan secara salah, mempersoalkan kebijaksanaan orang berkuasa dan juga berani berdepan dengan andaian-andaian yang mungkin dipaksakan.

- PENULIS ialah pelajar sarjana Sains Politik Universiti Utara Malaysia (UUM).

Perlunya universiti berubah

Utusan Online

Oleh: BAKHARI ARIFF

KONVENSYEN Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2007 di Dewan Serbaguna Esset Bangi yang berakhir Rabu lalu, menghasilkan azam untuk bersedia berubah, bukan sahaja universiti tetapi juga semua mahasiswa tempatan.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika merasmikan konvensyen itu Isnin lalu tidak percaya status quo atau sikap sentiasa berpuas hati akan membawa kejayaan dalam persaingan dalam era globalisasi tatkala universiti lain seluruh dunia berada di hadapan dalam melahirkan modal insan.

“Institusi pengajian perlu bersedia untuk membuat perubahan-perubahan yang penting jika tidak mahu menganiaya anak-anak bangsa kita,” katanya sambil disambut tepukan gemuruh kira-kira 500 pemimpin pelajar dari 20 IPTA seluruh negara.

Perdana Menteri yang bercakap hampir satu jam yang bertemakan ‘Perjuangan Mahasiswa: Kini dan Masa Depan’ menghuraikan bagaimana Perdana Menteri dan rakyat negara ini mengalami dan melakukan perubahan sejak 50 tahun lampau, demi memastikan negara ini mampu bergerak ke hadapan dengan merdeka dan berdaulat.

“Mengikut pengamatan dan pengalaman saya dalam menjayakan pembangunan negara sejak merdeka ialah perlunya komitmen semua pihak dalam menjana kekuatan modal insan,” katanya dalam konvensyen anjuran Kementerian Pengajian Tinggi, Majlis Kepimpinan dan Latihan Universiti Malaysia (Maklum) dan Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Biro Tatanegara (BTN) dan Direktorat Pelaksanaan Negara.

Dengan andaian tidak berlaku micromanage daripada Kementerian Pengajian Tinggi, IPTA sebagai badan berkanun mempunyai pilihan mengekalkan status quo yang akan meletakkan pensyarah, kakitangan dan pelajar dalam keadaan selesa atau pilihan lain melakukan beberapa perubahan agresif dan rasional.

Meneladani cara Abdullah mentadbir negara, universiti seperti mana ilmu yang cepat bergerak harus melakukan perubahan kerana Abdullah tidak memilih untuk berada dalam zon selesa atau status quo, tetapi mencipta dan memandu perubahan itu ke arah kemajuan tanpa merosakkan fundamental yang diwarisi.

Abdullah juga dengan sedar tahu setiap perubahan yang dilakukan akan berdepan dengan risiko.

Dalam konteks UUM, apabila kenaikan pangkat pensyarah diperketatkan sedikit supaya mencerminkan kesarjanaan, tidak sedikit pensyarah memberontak.

Profesor Madya Dr. Omar Osman yang kini Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) turut menyokong universiti perlu berubah tertakluk kepada kapasitinya, bukan sahaja dari segi struktural tetapi juga nilai-nilai warga universiti.

“Perubahan struktur sahaja tidak cukup kerana perubahan set minda dan nilai kepercayaan lama perlu disesuaikan dengan perubahan baru, supaya perubahan itu dapat bertahan dan memanfaatkan dalam jangka pendek dan panjang,” kata Omar yang sebelum ini pengarah korporat untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) USM.

Namun demikian, menurut Naib Canselor UUM, Tan Sri Dr. Nordin Kardi perubahan tidak hanya perlu dilihat dalam perspektif keindividuan kerana perubahan struktur secara makro juga akan mempengaruhi kepada perubahan mikro.

“Seumpama suatu permainan sukan yang menyediakan gelanggang dan peraturan permainan akan menentukan tingkah laku pemain. Berubah peraturan permainan maka gaya berfikir, bahasa, motivasi, gerak geri dan identiti pemain itu tersebut akan juga berubah,” katanya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed ‘membaca’ fikiran Abdullah dengan tepat apabila mentafsirkan kehendak perubahan itu dengan perkataan ‘gap’ atau jurang di antara masa lalu dengan masa kini dan di antara persekitaran sekarang dengan persekitaran masa lalu.

“Apabila pelajar mengikuti pendidikan dalam bahasa pengantar bahasa Melayu dan banyak lepasan sekolah kurang berjaya memasuki universiti kerana ada hanya Universiti Malaya, maka kerajaan menubuhkan Universiti Kebangsaan Malaysia,” katanya dalam majlis penutup konvensyen berkenaan.

Ini bermakna perubahan juga bermaksud memerhatikan realiti dan cabaran semasa bagi mengatasi jurang yang ada, sekali gus membawa kepada kemajuan kepada bangsa dan negara.

Barangkali bekas Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Shafie Salleh juga perlu diberikan kredit kerana menukar istilah Tim- balan Naib Canselor Pembangunan kepada Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi pada tahun 2005, petanda kepada pentingnya perubahan dan kreativiti dijanakan di universiti.

Bagaimanapun, hanya pertukaran istilah tidak akan memberi sebarang perubahan dan menyumbang kepada kemajuan jika tidak disusuli dengan tindakan susulan, apa lagi jika peruntukan kewangan tidak disediakan atau ditarik.

Apa dan ke arah mana perubahan perlu dihalakan bagi memastikan universiti dan semua mahasiswa dapat manfaat semaksimum mungkin setaraf dengan universiti ternama dalam dunia?

Naib Canselor USM, Prof. Datuk Dzulkifli Razak percaya antara perkara penting dalam perubahan kepada universiti ialah menghasilkan pelbagai inovasi yang mampu menjana kekayaan dan juga kemakmuran rakyat keseluruhan.

Dalam ucapan tahun baru beliau bertajuk out of the box pada Januari 2003, Dzulkifli menghuraikan dengan begitu terperinci betapa inovasi boleh berlaku dengan rancak apabila disiplin ilmu ‘diklusterkan’ iaitu dengan menggabungkan kembali disiplin yang semakin berpisah mutakhir ini.

Beliau mengambil contoh penggabungan ilmu matematik dengan mekanik telah menghasilkan pelbagai teknologi dan kefahaman baru. Begitu juga perubahan dalam bidang komputer membabitkan sekurang-kurangnya lima disiplin ilmu yang berlainan sejak diperkenalkan Charles Babbage pada 1830-an.

Tanpa penggabungan, menurut Dzulkifli yang kepakarannya bidang farmasi, teknologi komputer hanya mampu menghasilkan tidak lebih daripada sebuah kalkulator mekanikal, dan mustahil wujudnya Internet.

Jika ini berlaku dengan rancak di USM tentunya akan berlaku ‘jurang’ dengan universiti lain, jika universiti lain masih mahu kekal berada dalam kotak sama, dan jurangnya semakin melebar jika dibandingkan dengan universiti ternama dunia yang kini bergerak ke arah menyatukan disiplin ilmu masing-masing bagi menjana inovasi.

Impak kepada penggabungan disiplin ilmu ini bukan hanya menjana kekayaan kepada universiti dan membentuk budaya baru, tetapi juga akan menjana cara berfikir baru dan bertindak mahasiswa dan graduan yang bakal dihasilkan.

“Pemimpin mahasiswa nampaknya bercakap perkara yang sama setiap tahun. Mereka terlalu jinak dan tidak ada idea baru seperti berhujah sama ada mempertahan atau mengkritik AUKU, kelemahan soft-skill dan kebajikan remeh-temeh,” bisik seorang pegawai hal ehwal pelajar ketika hari terakhir konvensyen berkenaan.

Cara berfikir kebanyakan yang hadir dalam konvensyen berkenaan nampak seperti tidak kritikal kepada bahan ceramah, sebaliknya hanya menelan bulat-bulat apa yang diperkatakan. Ini terbukti apabila melihat persoalan atau komen yang dibangkitkan di akhir setiap ceramah.

“Mungkin mereka terlalu dijinakkan seperti ayam daging,” kata pegawai berkenaan yang tidak berpuas hati dengan cara berfikir pemimpin pelajar seluruh negara yang dikatakan tidak memberi insight.

Sedangkan, ciri penting kepada seorang inovator yang perlu dibudayakan seperti ditulis Ditkoff ialah selain mempunyai antena yang sentiasa aktif, tetapi juga mestilah berani mencabar status quo, iaitu fikirannya tidak berpuas hati dengan realiti semasa yang dipersepsikan secara salah, mempersoalkan kebijaksanaan orang berkuasa dan juga berani berdepan dengan andaian-andaian yang mungkin dipaksakan.

- PENULIS ialah pelajar sarjana Sains Politik Universiti Utara Malaysia (UUM).

Polis naik pangkat tanpa temu duga 2008

Utusan Online

Oleh: WAN RAMLI WAN MUHAMAD

SETIU 13 Julai – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memperkenalkan skim perkhidmatan baru yang menetapkan kemajuan serta kenaikan pangkat anggota dan pegawainya tidak perlu lagi melalui proses temu duga bermula tahun depan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan ketika mengumumkan perkara itu berkata, mereka sebaliknya hanya perlu menjalani kursus selain penilaian prestasi oleh ketua dan sokongan rakan sekerja.

Menurutnya, skim tersebut yang dikenali sebagai Skim Perkhidmatan PDRM 2007 adalah usaha PDRM untuk memperkasakan perkhidmatan polis agar lebih dinamik dan ia telah diserahkan kepada kerajaan untuk kelulusan.

“Kalau mereka ini bekerja dengan baik, sokongan ketua dan rakan sekerja juga baik, maka mereka akan dimajukan dan dinaikkan ke pangkat yang lebih tinggi.

“Skim perkhidmatan ini adalah yang terbaik dan menarik berbanding skim perkhidmatan terdahulu,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kesatuan Pegawai Kanan Polis di Sutra Beach Resort di sini hari ini.

Menurutnya, di bawah cadangan skim itu, kemajuan pangkat bagi anggota berpangkat rendah meliputi Konstabel kepada Koperal, Koperal kepada Sarjan dan Sarjan Mejar kepada Sub-Inspektor.

Jelasnya, bagi kumpulan pegawai pula, kemajuan pangkat meliputi Inspektor kepada Asisten Supritendan, Deputi Supritendan kepada Supritendan dan Asisten Komisioner kepada Senior Asisten Komisioner.

Musa memberitahu, mereka hanya perlu menghadiri kursus untuk menilai sama ada mereka layak untuk menjadi penyelia atau tidak sebelum dimajukan ke pangkat yang lebih tinggi.

“Namun, bagi kemajuan pangkat daripada Deputi Supritendan ke Supritendan, mereka perlu mengikuti kursus dan lulus peperiksaan yang ditetapkan serta laporan ketua dan rakan sekerja.

“Untuk kemajuan pangkat daripada Asisten Komisioner kepada Senior Asisten Komisioner pula, mereka perlu menghadiri kursus pengurusan di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) untuk dinilai corak kepimpinan, pengetahuan, hubungan dengan agensi lain serta kertas kerja yang mereka buat sebelum layak ke pangkat yang lebih tinggi untuk menerajui kepimpinan PDRM,” ujarnya.

Bagi kenaikan pangkat pula, katanya, di peringkat pegawai rendah hanya daripada Sarjan kepada Sarjan Mejar manakala bagi pegawai kanan meliputi Asisten Supritendan kepada Deputi Supritendan dan Senior Asisten Komisioner kepada Deputi Komisioner.

“Mereka perlu menghadiri kursus untuk dinilai pengetahuan, etika kerja, integriti, kemampuan dan komitmen dalam menjalankan tugas dan apabila lulus barulah mereka diperakukan kenaikan pangkat daripada Sarjan kepada Sarjan Mejar,” tambah beliau lagi.

Abu Bakar to take over as new Mindef sec-gen

The Star

KUALA LUMPUR: Defence Ministry deputy secretary-general (development) Datuk Abu Bakar Abdullah will take over as the ministry's secretary-general from Tuesday.

Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan said in a statement yesterday that Abu Bakar would replace Datuk Ahmad Latffi Hashim whose service contract ends on Monday.

Abu Bakar, 52, who has wide experience in economic management and defence policies, joined the Administrative and Diplomatic Service on Sept 19, 1977.

He was appointed deputy secretary-general (development) of the ministry on July 1 last year.

Sidek also announced that Ismail Adam, 53, the divisional secretary in the ministry's procurement division would fill the post vacated by Abu Bakar, also effective Tuesday,

Ismail's post will be taken by Mohd Shahbudin Ibrahim, 51, the division secretary in the ministry's internal audit and general investigation division.

Sidek also announced the appointment of Abdul Halim Abdul Hamid, 54, as the director of the organisational development division in the Public Service Department effective July 16.

Mhd Najri Abdul Hamid, 54, division secretary in the Defence Ministry's Finance and accounts division, will take over from Abdul Halim.

Sidek said Ab Rahim Md Noor, 50, has been appointed the director of the ISO 9000 Unit in the Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit (Mampu) in the Prime Minister's Department.

He takes over from Mohamad Zabidi Zainal who was appointed deputy secretary-general (finance) of the Health Ministry on July 1. – Bernama

Ahamad rates child reading plan as highlight of career

The Star

PUTRAJAYA: Tears trickled down his face when Education director-general Datuk Dr Ahamad Sipon bid his colleagues an emotional farewell.

The retiring director-general, who is 56 years old, gave a touching speech to his staff at the Education Ministry yesterday.

Emotional farewell: Dr Ahamad (left) embracing Alimuddin after he formally handed over his duties in Putrajaya on Friday.
“I am leaving with a heavy heart. I attribute any success to the harmonious relations I developed over the years with my staff,” he said.

Dr Ahamad said the highlight of his career was the introduction the Early Intervention Class Programme for Reading and Writing, which made sure that no pupil went through primary school without being able to read and write.

“To me, the best satisfaction is knowing that a child can read and write,” he said.

Dr Ahamad started his career in education 32 years ago when he became a lecturer at the Ungku Omar Polytechnic in Ipoh in 1975.

The posts he had held before becoming director-general in February 2005 included Polytechnic Management Division director and deputy director-general (technical).

He obtained his doctorate in technical and vocational education from the Virginia Polytechnic Institute and State University in the United States.

Despite being sad at leaving, Dr Ahamad said he was excited at taking up the post of director of the South-East Asian Ministers of Education Organisation (Seameo) Secretariat in Bangkok.

“Sometimes we have to do things differently to achieve success,” he said.

Deputy director-general (schools) Datuk Alimuddin Mohd Dom will be taking over Dr Ahamad’s duties until a replacement is named.


Wan Muhamad is new Jakim D-G

NST

PUTRAJAYA: Datuk Wan Muhamad Sheikh Abdul Aziz, 54, will succeed Datuk Mustafa Abdul Rahman as director-general of the Islamic Development Department (Jakim).

Wan Muhamad, who has been with Jakim for 29 years, will take over from Monday.

Born in Cairo, Egypt, but brought up in Baling, Kedah, the Universiti Kebangsaan Malaysia graduate was the religious attache at the Malay-sian High Commission in London in 1982. He was appointed Jakim deputy director-general in July 2004.

Minister in the Prime Minister’s Department Prof Datuk Dr Abdullah Md Zin said it was appropriate for someone from Jakim itself to head the department.

"We do not have plans to get ‘outsiders’ to helm the department and we are comfortable with this arrangement."

He said the government had no plans to upgrade Jakim into a ministry.

On the handling of converts, Abdullah said training for officers would be improved.

"We are doing our best to train our officers and equip them with knowledge and expertise."

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had said that religious authorities should be prepared to listen to converts who wanted to leave the faith.

13 July 2007

Cadang siar nama, JPA berterima kasih pada PAS

Harakah

KUALA LUMPUR, 13 Julai (Hrkh) – Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) merakamkan ucapan tahniah dan memberi sokongan di atas cadangan Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang menyokong cadangan JPA supaya menyiarkan nama pegawai perkhidmatan awam yang dikenakan hukuman atau tindakan displin dalam akhbar tempatan.

Ucapan tersebut difaks kepada Salahuddin pada 19 Jun lalu oleh Timbalan Pengarah Kanan, Cawangan Dasar dan Pembangunan Perkhidmatan, Bahagian Perkhidmatan, Datin Rodiah Meor Sulaiman.

Menurut Rodiah, yang menjawab surat Salahuddin, bertarikh 12 Jun 2007, berkata, JPA mengucapkan terima kasih kepada Salahuddin.

“Jabatan ini percaya langkah ini sebagai usaha untuk meningkatkan lagi integriti di kalangan perkhidmatan awam dan sebagai langkah pencegahan (deterrent) yang berkesan.

“Semoga dengan usaha tersebut kakitangan awam lebih berdisiplin dan mempunyai kualiti peribadi yang lebih cemerlang,” kata Rodiah.

Sementara itu Salahuddin dalam suratnya yang dihantar kepada Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam pada 12 Jun lalu berkata Dewan Pemuda PAS Pusat, menyokong penuh tindakan JPA untuk menyiarkan nama pegawai dan kakitangan kerajaan yang dikenakan hukuman atau tindakan kerana penyalahgunaan kuasa di dalam akhbar tempatan.

“Tindakan JPA bertepatan dengan nilai-nilai murni Islam atau mengajak kepada perkara yang maaruf dan mencegah yang mungkar,” katanya.

Tambahnya, Pemuda PAS juga berharap usaha tersebut tidak melibatkan campur tangan politik yang boleh merosakkan usaha baik itu. - mks.

Pegawai MDKS dilucutkan jawatan selepas Harakah dedah tembelangnya

Harakah

KUALA SELANGOR, 13 Julai (Hrkh) - Seorang pegawai Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) akan dilucutkan jawatannya berikutan dakwaan beliau telah menyalahgunakan kuasa secara berleluasan dalam pemberian lesen perniagaan tanpa melalui produser biasa.

Sumber memberitahu Harakahdaily, ura-ura beliau akan diturunkan pangkat dengan mencabut `paku' yang ada pada uniformnya.

Kata sumber itu, pegawai tersebut telah berkhidmat dengan MDKS selama 20 tahun dan dinaikkan pangkat enam tahun lalu.

Sumber itu mendakwa, pegawai terbabit mengaku mempunyai hubungan baik dengan Menteri Besar, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo dan kenaikan pangkatnya mendapat sokongan daripada MB.

Seorang nelayan yang berniaga ikan di pekan Tanjung Karang, mendakwa pegawai tersebut terus melakukan tindakan ganas terhadap peniaga ikan dengan merosakkan gerai mereka.

Peniaga itu berkata, "Saya sudah buat permohonan untuk mendapatkan lesen perniagaan tetapi sampai sekarang tidak diluluskan.

"Saya hairan kerana peniaga rambutan dan durian di tempat saya ini pun tidak mendapat lesen tetapi tidak diganggu oleh pegawai tersebut," katanya kesal.

Harakah yang meninjau keadaan di tempat peniaga tersebut, mendapati gerai ikan nelayan di pekan Tanjong Karang itu tidak mendatangkan masalah kepada orang ramai seperti mengganggu lalu lintas. – lanh

20 universiti awam di Malaysia diberi rating

Daripada WAHID HASHIM

HONG KONG 12 Julai – Kesemua 20 buah universiti awam di Malaysia akan diberikan rating untuk memudahkan ibu bapa dan majikan menentukan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) pilihan mereka.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed berkata, pengumuman tentang kedudukan universiti tempatan itu seperti yang diamalkan di negara-negara maju akan dilakukan dalam masa terdekat ini.

Menurutnya, empat universiti awam akan menjadi perintis kepada sistem itu iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia (USM).

‘‘Rating ini penting kerana kalau saya seorang bapa dan saya ingin tahu universiti yang baik bagi bidang-bidang yang khusus, maka saya akan berpandukan kepada rating,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas selepas menyampaikan ucapan mengenai perspektif pendidikan di Malaysia sempena Persidangan dan Pameran Kepimpinan Profesional Asia Pasifik Ke-3 di sini.

Selain rating universiti secara keseluruhan, Mustapa berkata, rating juga akan diberikan ke atas satu atau dua kursus terpilih seperti undang-undang melalui penilaian setara antara universiti.

Mustapa memberitahu, universiti akan dinilai mengikut tiga kategori iaitu universiti penyelidikan intensif, universiti komprehensif dan universiti mengikut jurusan (niche university).

Katanya, universiti mengikut jurusan ialah IPTA yang asas penubuhannya menjurus kepada bidang khusus seperti agama atau kejuruteraan.

‘‘Universiti komprehensif pula menawarkan pelbagai kursus mencakupi semua disiplin. Tidak adil kalau kita gunakan rating yang sama untuk semua universiti,” katanya.

Bagi universiti penyelidikan intensif pula, beliau berkata, hanya terdapat empat IPTA dalam kategori itu iaitu UKM, UM, UPM dan USM.

Katanya, setiap universiti itu diberi peruntukan RM50 juta untuk penyelidikan dan hasil penyelidikan itu akan menjadi antara asas penilaian dalam proses rating nanti,” katanya.

Mustapa berkata, bagi menentukan rating universiti awam, Kerangka Kualiti Malaysia (MQF) diwujudkan di bawah Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

‘‘Kita sudah serapkan Bahagian Jaminan Kualiti di bawah MQA. Sebelum ini, bahagian itu diasingkan antara IPTA dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) tetapi selepas ini ia digabungkan,” katanya.

Menurut beliau, MQA akan memperincikan lagi beberapa perkara lagi tentang mekanisme rating yang telah dibangunkan oleh Lembaga Akreditasi Negara (LAN) sebelum ini.

Beliau memberitahu, proses rating universiti itu sebenarnya telah bermula pada tahun lepas mengikut beberapa kriteria termasuk yang digunakan oleh The Times Higher Education Supplement (THES) tetapi ia disesuaikan dengan suasana ekonomi, politik dan sosial di Malaysia.

– Utusan

12 July 2007

Kaki ponteng, pemabuk diiktiraf cemerlang

Berita Harian

SEBAGAI bekas pegawai kerajaan, saya mendapati teguran Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo mengenai pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang ada kebenarannya.

Penafian Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam tidak mencerminkan sikap terbuka dan menerima pandangan orang lain. Beliau kelihatan cuba menegakkan benang basah.

Beliau harus memandang tuduhan Menteri Besar sebagai serius dan perlu dibuat kajian mendalam. Jika benar, usaha menarik balik Anugerah Khidmat Cemerlang kepada mereka yang tidak layak wajar dilakukan segera.

Saya memuji teguran Dr Mohamed Khir kerana sudah tiba masanya anugerah khidmat cemerlang dikaji semula dan dilihat dari sudut yang lebih objektif dan telus. Mekanismenya perlu pertingkatkan supaya tiada ruang orang yang tidak layak dipertimbangkan.

Setiap kali apabila senarai nama khidmat cemerlang diumumkan, bilangan mereka yang diragui menerima adalah dalam lingkungan satu hingga tiga peratus. Mereka memang tidak layak mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang.

Perasaan tidak puas hati dalam semua jabatan dan agensi kerajaan. Kaki ponteng dan pemabuk pun pernah mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang. Sebenarnya pemberian itu banyak membabitkan unsur subjektif. Ia banyak bergantung pada visibility quotient seseorang dan kebolehan menjaga hati bos.

Kehebatan bermain ‘politik pejabat’ banyak mempengaruhi, sama ada seseorang itu layak atau tidak.

Tidak dinafikan pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang ada juga kaitan dengan sikap bos ingin disayangi atau menjadi popular. Maka, dikeluarkan arahan tidak bertulis supaya semua orang mendapat peluang itu sekali dalam kerjayanya.

Bos akan tanya semua pegawai siapa yang belum pernah mendapat khidmat cemerlang. Ia berlaku dalam jabatan kecil. Pemberian khidmat cemerlang adalah untuk mengiktiraf kehebatan seseorang pegawai bekerja dan interaksinya dengan orang lain.

Memang ada jawatankuasa yang menentukan kriteria dan syarat. Masalahnya, ada calon yang diperakukan tidak layak, tetapi siapa berani tegur keputusan bos. Tabiat manusia, sama ada dalam perkhidmatan awam atau politik adalah sentiasa mempertahankan orang kesayangan.

Cabaran kepada pegawai atasan dalam perkhidmatan awam ialah bagaimana bersikap objektif, berkecuali, telus dan berdasarkan merit dalam memperakukan anugerah khidmat cemerlang.

HASSAN TALIB,
Taman Melewar Indah, Gombak.

Guru baru dibebani terlalu banyak tugas

Berita Harian

ADA beberapa sekolah di Mersing, Johor menggunakan guru baru yang kurang pengalaman dan pengetahuan.

Ada sesetengah guru baru diberibanyak tugas banyak dan terpaksa memikul tanggungjawab sebagai guru tingkatan, guru data, penyelaras tingkatan, mengajar 28 waktu dan setiausaha peperiksaan.

Malah, mereka juga dilantik pihak pentadbir sebagai ketua, bukan sebagai pembantu atau diberikan mentor untuk memberi tunjuk ajar sebagai langkah menambah baikan sistem sedia ada.

Saya lihat guru ini kadangkala tidak sempat makan kerana mereka bukan saja diberikan masa mengajar 28 waktu seminggu dan ditambah dengan relief yang banyak. Jadi, bagaimanakah kita hendak memperkasakan sekolah ke arah yang lebih baik?

Namun, ada guru tidak diberikan tugasan yang banyak dan guru berkenaan pula selalu menolak tugas yang diberikan atau sebelum tugas diberikan, beliau cepat-cepat memberi pelbagai alasan sedangkan beliau hanya mengajar, tidak memegang kelas malah, jadual mengajar pun sedikit, berbanding dengan guru lain.

Guru lama pula asyik menolak tugas kepada guru baru. Memang betul cara itu boleh memberikan pengalaman tetapi tugas itu diberikan tanpa garis panduan dan tunjuk ajar.

PESARA GURU PRIHATIN,
Mersing, Johor.

MB Selangor pertahan dakwaan anugerah pembohongan terancang

Berita Harian


SHAH ALAM: Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo semalam mempertahankan dakwaannya bahawa pemberian anugerah khidmat cemerlang sekadar pembohongan terancang, berdasarkan pengalamannya di Selangor.

Katanya, kenyataan itu bukan dibuat melulu seperti didakwa sesetengah pihak kerana keadaan berkenaan benar berlaku di negeri terbabit.

Berdasarkan pengalaman menghadiri majlis penyampaian anugerah, beliau mendapati terlalu ramai penjawat awam menerima anugerah itu, selain aduan daripada individu tertentu yang mempersoalkan kriteria pemilihan.

"Saya bercakap berdasarkan pengalaman di negeri ini. Saya tahu apa berlaku dan ada yang tidak kena dengan pemberian anugerah ini," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco mingguan di sini.

Kelmarin, Presiden Cuepacs, Omar Osman dilaporkan kecewa dengan dakwaan Dr Mohamad Khir yang dianggap boleh menjejaskan imej kakitangan kerajaan, selain merendahkan sumbangan penjawat awam.

Omar berkata, dakwaan itu bukan saja serius dan tidak adil, malah menimbulkan tanda tanya di kalangan orang ramai mengenai mutu perkhidmatan kakitangan sektor awam di negara ini.

Dr Mohamad Khir selepas merasmikan Sistem Kad Prestasi (SKP) Isnin lalu mendakwa, anugerah itu hanya pembohongan terancang kerana ia diberi secara bergilir untuk memastikan semua kakitangan jabatan atau agensi kerajaan berpeluang menerimanya sekurang-kurangnya sekali.

Dakwaan beliau itu mendapat maklum balas positif apabila ramai kakitangan awam yang menyatakan sokongan dan mahu kerajaan mengkaji semula kaedah pemberian anugerah itu pada masa depan.

Mengulas rasa tidak puas hati Cuepacs, Dr Mohamad Khir berkata, semua pihak perlu bersikap terbuka untuk menerima kritikan kerana pemimpin baik adalah pemimpin bersikap terbuka dan sedia menerima kritikan.

Thanks to Immigration officer for good service

The Star

I LOST my Malaysian passport in Thailand on June 16. I went to the Immigration Department at Damansara to report the loss and to apply for a new one.

I submitted the necessary documents but they were not in order, as I did not have the translation of the Thai police report with me. Mohd Erwan Adha received the incomplete documents and gave me time to get the police report translated. He told me to go to the Thai Embassy to do so.

I submitted the translated report on June 26 and on that day Erwan was on leave. However, he took the trouble to call me on my cell phone to arrange for an interview when I was free.

When I went for the interview, the gentleman conducted the interview with professional courtesy.

I wish to thank him and his department for the great service. People normally complain about the Immigration Department but I think they are wonderful and professional people. Thanks, and keep up the good work.

GOPAL SINGH A/L GURDIAL SINGH,

Kuala Lumpur.

Rela aims to restore image with makeover

NST

IPOH: Rela wants to rebrand itself in the wake of adverse publicity which has cast it in a bad light.

A four-day brainstorming session from Tuesday in Shah Alam is expected to come up with a blueprint for a make-over for the organisation.

On the cards are efforts to help Rela members understand the law better, a weakness believed to be behind recent cases of bad press for the organisation.

Also being planned are a Rela Act to protect members, more training centres and programmes, better logistics, more allocations and recruitment of new members and officers.

Home Affairs Ministry parliamentary secretary Datuk Paduka Abdul Rahman Ibrahim said this was the first step towards improving the organisation’s image.
Proposals will be submitted to Home Affairs Minister Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad before a working paper is presented to the cabinet.

On the government allocation for Rela, Abdul Rahman said the organisation received RM9 million on Tuesday to pay allowances to volunteers and Mukim chief Rela officers.

Wajib lulus kertas Sejarah SPM syarat baru jadi guru

Utusan Online

KEMENTERIAN Pelajaran mengenakan syarat lulus kepujian atau cemerlang kertas Sejarah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam pemilihan calon guru baru ke Institut Pendidikan Guru (IPG) berkuat kuasa serta-merta.

Bagi pemegang ijazah, mereka hendaklah pemegang ijazah sarjana muda yang tepat dengan bidang yang dipohon untuk Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI).

Selain itu, kad laporan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) setengah tahun yang dibentangkan baru-baru ini, turut menegaskan bahawa calon tidak terlepas daripada syarat 10 peratus penglibatan aktif dalam kokurikulum daripada markah keseluruhan.

Markah 10 peratus itu meliputi penglibatan dalam peratusan, permainan, sukan dan olahraga.

Selain itu, calon guru perlu melalui proses temuduga kumpulan serta ujian bertulis bahasa Inggeris bagi yang memohon bidang pengkhususan Bahasa Inggeris.

Untuk memantapkan lagi program latihan perguruan, kad laporan itu menyebut bahawa sebuah kampus induk IPG Nilai yang dikenali sebagai Kompleks Pendidikan Nilai bernilai RM1.3 bilion akan dibina di kawasan seluas 728.22 hektar.

Kompleks ini dibangunkan berorientasikan latihan keguruan dan kepimpinan pendidikan yang akan menempatkan:

1. Kampus Induk IPG

2. Kampus Tambahan Institut Aminuddin Baki (IAB)

3. Pusat Latihan Bahasa Inggeris (ELTC)

4. Kuarters Pendidikan

5. Institut Pendidikan Khas

MEMANTAPKAN LATIHAN PERGURUAN

Bagi tujuan memantapkan latihan perguruan pindaan Akta Pendidikan akan dilakukan dengan memberi kuasa kepada Menteri Pelajaran untuk menganugerahkan ijazah keguruan kepada calon guru di IPG, menurut kad laporan itu.

Kini, draf pindaan sedang disemak Jabatan Peguam Negara. Bacaan Pertama di Parlimen dijangka Ogos 2007.

PROGRAM PENGANTARABANGSAAN LATIHAN PERGURUAN

Beberapa program telah diatur bagi tujuan ini, seperti meluaskan program ijazah Bacelor Pendidikan TESL serta mengadakan program dengan Beijing Foreign Studies University dalam Bahasa Cina sebagai bahasa kedua.

Turut diadakan adalah Program kolaborasi sarjana muda pengajaran sekolah rendah dengan sembilan buah universiti di luar negara.

Seterusnya, turut dijalin ialah program rintis bahasa Perancis dengan University France - Comte.

YAYASAN GURU TUN HUSSEIN ONN

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah melancarkan Yayasan Tun Hussein Onn pada sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan pada 16 Mei 2007 di Johor Bahru.

Fungsinya ialah menjaga kebajikan dan pembangunan guru dalam hal berikut:

1. Bantuan khairat

2. Bencana kecemasan

3. Pendidikan anak

4. Pembangunan profesionalisme guru.

Geran sebanyak RM100 juta terkumpul sumbangan kerajaan dan gabungan dengan entiti guru sedia ada, iaitu Kumpulan Wang Simpanan Guru (KWSG) dan Yayasan Guru Malaysia (YGMB).

MB on government award row

The Star

SHAH ALAM: Selangor Mentri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo said that he was not finding fault with anyone when he commented that the annual excellence service awards for civil servants were a form of deception.

He said the statement was made to help remedy the situation, based on his experience as an administrator and for one who believed in the importance of meritocracy.

“Even if the quota for the number of awardees is 30 but only 10 are deserving, then only 10 awards should be given out,” he said.

He was speaking at a press conference after the state executive council meeting here yesterday.

Dr Mohd Khir said the excellence service awards should not only be rotated among selected civil servants but be given to those who had performed well, even if they were junior staff.

He also said leaders should be able to accept constructive criticism.

He added that no one was perfect and leaders who were willing to take criticism were those open to improvement and positive changes.

“Those who cannot take criticism cannot improve,” he said.

His statement, which was made on Monday, raised the ire of both Public Services Department director-general Tan Sri Ismail Adam and Cuepacs president Omar Osman.

Dr Mohd Khir also said he was prepared to meet with Ismail to discuss the matter.

Ismail denied the statement and asked the Mentri Besar for clarification while Omar said the statement had demoralised the nation’s civil servants.


Architects slipping away

The Star

PETALING JAYA: Malaysia will not be able to achieve its target of 10,000 architects by the year 2020 because many architects are leaving the country, according to Malaysian Institute of Architects (PAM) president Dr Tan Loke Mun.

“There were some 1,600 professional architects in Malaysia 10 years ago. It is surprising that the number remains the same now,” he told a press conference after the annual PAM architectural students works exhibition 2007 here yesterday.

Tan said that while the population of Australia was almost equivalent to that of Malaysia, Australia had around 12,000 architects.

He said out of the 20 architecture institutions nationwide, only five were recognised while another 15 were still going through the recognition process.

“Due to this, most of the students from these institutions end up going overseas to further their studies, and the current trend is that they don’t come back.”

11 July 2007

Steady rise in govt effectiveness

NST

KUALA LUMPUR: In a decade, Malaysia has only improved in the quality of its public services and the civil service, with five other aspects of governance lower than 1996 levels.

Malaysia’s voice and accountability, political stability and absence of violence or terrorism, regulatory quality, rule of law and control of corruption have dropped in the span of 10 years, according to the Governance Matters 2007: Worldwide Governance Indicators 1996-2006 report released yesterday.

In all areas, scores over the 10 years fluctuated with no significant improvements, except for a slow but steady rise in the indicator titled "government effectiveness".

For government effectiveness, which measures the quality of public services and the civil service as well as the quality of policy formulation and the government’s commitment to such policies, Malaysia is at 80.6 per cent, the highest level it has scored in a decade. In 1996, it scored 79.6 per cent.

The report, released by the World Bank’s Development Research Group and the World Bank Institute, presents aggregate indicators based on 33 data sources which include survey institutes, think tanks, non-governmental organisations and international organisations such as Transparency International.

Released annually, the report this year provided a look at how countries improved or declined in a span of 10 years, beginning from 1996.

For voice and accountability, which measures the extent to which a country’s citizens can participate in selecting their government, as well as their freedom of expression, association and media, Mal-aysia scored 39.2 per cent in 1996, and ended up at 38 per cent last year.

When it comes to political stability, Malaysia had been on the way up to 63 per cent in 2005 but this dropped to 58.7 per cent last year, scoring lower than 1996’s 65.4 per cent.

In the area of promoting private sector development through sound policies under "regulatory quality", Malaysia improved from a drop in 2005 but, at 69.8 per cent, is still lower than the 80 per cent it scored 10 years ago.

Its score for rule of law stayed at 65.7 per cent for three years since 2004, which means the 71 per cent level in 1996 remains unbeaten.

As for control of corruption, the country sits at 68 per cent, an improvement from 2005. However, it is lower than the 73.3 per cent score in 1996.

Daniel Kaufmann, co-author of the report and director of global programmes at the World Bank Institute, said a number of countries was making progress in governance and fighting corruption

He said bribery around the world was estimated at US$1 trillion (RM3.45 trillion) and the "burden of corruption falls on the bottom billion people living in poverty".

This year’s report, covering 212 countries, represents a decade-long effort by the researchers to build and update the most comprehensive cross-country set of governance indicators available to the public.

Quality of civil service ‘better’

NST

KUALA LUMPUR: The good news: Malaysia last year upped its scores in three areas of governance, including the quality of its public and civil services and control of corruption.

The bad news: The country has dropped in its levels of freedom of expression and free media, as well as in political stability.

In the World Bank’s Worldwide Governance Indicators released yesterday, the country’s scores for last year compared with 2005 improved in government effectiveness, regulatory quality and control of corruption.

Its score for the rule of law, which takes into account perceptions of safety, violence, police and courts, did not budge from its 65.7 per cent score in 2005 and 2004.

Under six components — voice and accountability, political stability, government effectiveness, regulatory quality, rule of law and control of corruption — the WGI aims to present a picture of how countries have improved or declined in governance.
Aart Kraay, lead economist in the World Bank’s Development Research Group, and co-author of the report said measuring governance posed unique challenges.

"Governance is complex and has many different aspects, and so no single indicator can fully capture a country’s governance performance," he said in a statement.

"It is, therefore, important to draw on the wide variety of sources on governance. The Worldwide Governance Indicators are a way of collecting and summarising this wealth of information, based on the experiences and insights of stakeholders worldwide."

For government effectiveness, Malaysia went from 79.1 per cent to 80.6 per cent, from 65.4 per cent to 69.8 per cent for regulatory quality, and from 63.6 per cent to 68 per cent last year for control of corruption.

It scored 38 per cent in voice and accountability last year compared with 46.2 per cent in 2005, and 58.7 per cent in political stability compared with 63 per cent previously.

The report showed that the usual countries with top scores in governance areas, for example, control of corruption had repeated their performance, such as Finland, Iceland and Denmark, and the lowest rankers such as Myanmar and North Korea remained at the bottom.

"From 1998 to last year, Kenya, Niger and Sierra Leone have shown marked improvements in voice and accountability."

Emerging economies, the report said, were matching rich countries in governance.

Over a dozen developing countries such as Slovenia, Chile and Botswana score higher on key dimensions of governance than industrialised countries such as Greece or Italy.

Interaksi: Hanya calon layak wajar dipilih terima anugerah cemerlang

Berita Harian


KENYATAAN Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo bahawa pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang kepada kakitangan kerajaan setiap tahun sebagai pembohongan terancang, mengejutkan beberapa pihak khususnya Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam dan Presiden Cuepacs, Omar Osman.

Sambil menafikan kenyataan Dr Mohamad Khir, Ismail berkata beliau tidak faham apa yang dimaksudkan Menteri Besar itu sebagai ‘pembohongan terancang’ dan jika ada ‘siapa merancangnya’. Omar pula lebih pedas komennya terhadap dakwaan itu: “Siapa beliau untuk memberi pandangan menyeluruh sedemikian. Mengapa Selangor saja ada masalah itu, manakala negeri lain tidak pernah membangkitkan. Kenyataannya membuatkan kakitangan awam marah dan tersinggung. Beliau kena tunjuk hormat kepada pekerja awam.”

Itulah reaksi serta-merta dua pemimpin kakitangan awam terhadap kenyataan Dr Mohamad Khir yang mendakwa anugerah diberikan bukan berdasarkan prestasi cemerlang kakitangan terbabit, sebaliknya dibuat secara bergilir-gilir untuk memberi peluang kepada semua kakitangan kerajaan menerimanya walaupun ada antara mereka tidak cemerlang. Dr Mohamad Khir juga menyoal jika benar ramai kakitangan kerajaan memberi khidmat cemerlang, mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyatakan sistem penyampaian di jabatan kerajaan masih teruk.

Kita faham perasaan Ismail kerana kenyataan Dr Mohamad Khir secara langsung mempersoalkan sistem yang diwujudkan jabatan beliau sendiri. Sudah tentu sebarang kenyataan negatif terhadap kakitangan awam akan memberi imej buruk terhadap jabatan dan beliau sendiri. Sebagai ketua yang menaungi kira-kira 1.2 juta kakitangan awam, kenyataan Menteri Besar itu sudah tentu dilihat sebagai tamparan hebat kepada seluruh sistem beliau.

Omar juga dalam keadaan sama, kerana sebagai ketua kesatuan kakitangan awam beliau tersinggung kerana gambaran diberikan adalah seolah-olah seluruh kakitangan kerajaan yang menerima anugerah khidmat cemerlang selama ini sebenarnya tidak layak jika dibuat berdasarkan merit. Kita memahami perasaan marah beliau dan sudah tentu layak meminta penjelasan daripada Menteri Besar Selangor mengenainya.

Bagaimanapun, hakikatnya ialah apa yang disebut Dr Mohamad Khir sememangnya wujud. Kebanyakan reaksi yang diterima menunjukkan sistem penganugerahan khidmat cemerlang sekarang memang banyak kelemahannya kerana ketua jabatan menggunakan sistem mereka untuk memilih calon. Selain aduan ketua pilih kasih ketika mencalonkan seseorang, ada juga ketua secara terbuka memberitahu kakitangan mereka pemilihan calon akan dibuat mengikut senioriti, iaitu yang lebih tua dan bertugas lama akan diberi keutamaan tidak kira sama ada kerja dilakukannya layak untuk dipertimbangkan untuk anugerah. Ada juga yang menetapkan sistem kuota mengikut unit iaitu semua unit di bawahnya akan ada wakil untuk memenangi anugerah.

Oleh kerana ketua sendiri sudah menggunakan kriteria sendiri, kakitangan muda walaupun bekerja keras dan yakin lebih layak, terpaksa berdiam diri. Lagipun mereka menerima hakikat ketua yang menentukan nasib mereka. Dalam pada itu, ada juga ketua memilih calon sama hampir setiap tahun untuk dipertimbangkan sama ada kerana rapat dengannya, terhutang budi atau pilih kasih atau ada juga yang sememangnya cemerlang.

Ismail dan Omar perlu menerima hakikat ini. Mereka akan mendapat gambaran sebenar keadaan di bawah jika turun padang dan menemuduga kakitangan awam yang belum mendapat anugerah itu walaupun sudah 20 tahun bekerja.

Kita tidak boleh menyalahkan sistem itu atau kerajaan yang mengendalikannya kerana ia hanya insentif dan terpulang kepada mereka yang diamanahkan untuk melaksanakannya. Masalahnya ialah pelaksanaan seperti juga sistem penyampaian dan penguatkuasaan undang-undang. Memang diakui semuanya tertera secara hitam putih tetapi tindakannya amat lemah dan tidak berkesan. Satu contoh ialah agensi pembekal maklumat kewangan, CTOS Sdn Bhd yang sudah beroperasi 17 tahun tanpa sebarang pemantauan padahal berdasarkan dakwaan di mahkamah baru-baru ini, syarikat itu gagal menyerahkan penyata tahunan syarikat selama empat tahun dan gagal menyerahkan minit mesyuarat agung tahunannya.

Kita kena akui kenyataan Dr Mohamad Khir mengenai anugerah khidmat cemerlang terlalu umum dan menyeluruh. Sudah tentu bukan semua ketua jabatan mengamalkan pendekatan itu dan bukan semua kakitangan awam yang menerima anugerah itu tidak layak. Sistemnya bagus, tetapi pelaksanaan perlu diperbaiki dan dimantapkan supaya hanya mereka yang layak diiktiraf, supaya ia memenuhi matlamat asal anugerah, iaitu mendorong kakitangan lain bekerja rajin untuk dipertimbangkan.

Penulis adalah Pengarang Berita, Berita Harian

Cuepacs kecewa dakwaan Khir Toyo

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs kecewa dengan dakwaan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo kononnya Anugerah Khidmat Cemerlang yang diadakan setiap tahun bagi mengiktiraf kecemerlangan penjawat awam sebagai kegiatan ‘pembohongan teran-cang’.

Presidennya, Omar Osman, berkata dakwaan itu bukan saja serius, malah merendahkan sumbangan penjawat awam yang bekerja keras melancarkan jentera pentadbiran negara tanpa mengharapkan pengiktirafan atau habuan.

“Pekerja sektor awam amat tersinggung dan kecil hati dengan kenyataan tidak sensitif beliau itu. Ia bukan saja menjejaskan imej penjawat awam seluruh negara, malah melemahkan semangat mereka untuk meningkatkan produktiviti.

“Mereka bekerja dengan penuh dedikasi sehingga diiktiraf jabatan masing-masing tapi dikatakan ‘dirancang’. Sudah tentu mereka rasa terhina,” katanya ketika dihubungi Berita Harian semalam.

Beliau mengulas kenyataan Dr Mohamad Khir kelmarin yang mempersoalkan Anugerah Khidmat Cemerlang yang disifatkannya tidak lebih daripada sekadar pembohongan terancang.

Dr Mohamad Khir mendakwa, anugerah itu bukan berdasarkan prestasi cemerlang kakitangan kerajaan, sebaliknya dibuat secara bergilir untuk memberi peluang kepada semua kakitangan kerajaan menerimanya.

Omar berkata, dakwaan Menteri Besar Selangor itu bukan saja tidak adil, malah akan menimbulkan tanda tanya masyarakat mengenai mutu perkhidmatan awam negara.

“Adakah tahap prestasi sektor awam terlalu buruk pada pandangan beliau. Jika begitu teruk sekali prestasi penjawat awam negara, mengapa pula Perdana Menteri mengumumkan kenaikan gaji kakitangan baru-baru ini. Ini membuatkan masyarakat dan penjawat awam sendiri keliru,” katanya.

Kaji tuduhan MB Selangor-2

Utusan Online

SURAT 2
‘ANUGERAH cemerlang satu pembohongan terancang’ yang dinyatakan oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo menarik perhatian saya.

Adakah ini satu kebenaran? Apa yang hendak saya nyatakan di sini adalah apa yang sedang berlaku dan telah dilalui oleh isteri saya sendiri.

Isteri saya merupakan seorang guru di sebuah sekolah di Petaling Jaya, Selangor. Isteri saya merupakan seorang guru yang begitu dedikasi dan amat komited mengenai tanggungjawab beliau sebagai seorang pendidik dan ini telah diakui sendiri oleh ketua bidangnya sendiri.

Menyedihkan

Tetapi apa yang menyedihkan setiap kali apabila masa penilaian calon anugerah cemerlang, beliau tidak akan terpilih kerana alasan diberikan ‘belum sampai giliran’ atau ‘kuota untuk guru sebelah petang sudah penuh’ walaupun markah penilaian beliau adalah antara yang tertinggi.

Kami tidak pasti adakah konsep ini juga diamalkan di semua agensi kerajaan yang lain tetapi berdasarkan kenyataan Menteri Besar Selangor nampaknya mungkin ada kebenaran.

Jika ini yang kita amalkan ternyata matlamat penganugerahan tersebut telah lari dari landasannya. Cuba kita fikirkan kenapakah setiap tahun amat jarang sekali kita melihat individu yang sama mendapat anugerah cemerlang?

Adakah ini kerana selepas mendapat anugerah tersebut individu itu sudah tidak menunjukkan prestasi yang cemerlang semasa beliau dianugerahkan?

Atau mungkin sudah sampai giliran orang lain atau cuba kita semua selidik di dalam sebuah jabatan atau sekolah berapa ramai kakitangan awam yang menerima anugerah cemerlang tetapi perkhidmatan masih lagi sama atau pencapaian sekolah-sekolah masih lagi pada takuk lama?

Fikirlah kalau begitu ramai orang mendapat cemerlang tentu aduan mengenai perkhidmatan kerajaan atau amalan ‘duit kopi’ sudah berkurangan dengan drastik sekali.

Kita perlu fikir disebabkan amalan yang sebegini terutamanya yang melibatkan pengiktirafan sumbangan kita jika diperlekehkan akan menjadi pematah semangat atau menjadi duri dalam daging di dalam diri kita.

– ORANG SWASTA,

Selangor.

Kaji tuduhan MB Selangor

Utusan Online

SURAT 1
SEBAGAI bekas pegawai kerajaan, saya dapati teguran Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo mengenai pemberian anugerah khidmat cemerlang secara membabi buta ada kebenarannya.

Penafian oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam tidak mencerminkan sikap terbuka dan menerima pandangan orang lain. Beliau kelihatan cuba menegakkan benang yang basah.

Beliau harus memandang tuduhan Menteri Besar sebagai serius dan perlu dibuat kajian mendalam. Jika didapati benar usaha menarik balik anugerah khidmat cemerlang kepada mereka yang tidak layak wajar dilakukan segera supaya mereka yang layak dapat merasai keadilan dilakukan.

Saya memuji teguran Menteri Besar Selangor kerana sudah tiba masanya anugerah khidmat cemerlang dikaji semula dan dilihat dari sudut yang lebih objektif dan telus. Mekanismenya perlu dipertingkatkan supaya tiada ruang orang yang tidak layak dipertimbangkan.

Setiap kali apabila senarai nama khidmat cemerlang diumumkan bilangan mereka yang diragui menerima adalah dalam lingkungan 1 peratus hingga 3 peratus. Bilangan ini terdiri dari persepsi rakan kerja bahawa mereka ini memang tidak layak mendapat khidmat cemerlang.

Perasaan tidak puas hati berlaku dalam semua jabatan dan agensi kerajaan. Ada kes di mana kaki ponteng dan pemabuk pun boleh dapat khidmat cemerlang.

Sebenarnya pemberian khidmat cemerlang banyak melibatkan unsur subjektif. Ia banyak bergantung kepada visibility quotient seseorang dan kebolehannya menjaga hati bos.

Dengan kata lain, kehebatan bermain politik ofis banyak mempengaruhi sama ada seseorang itu layak atau tidak.

Tidak dinafikan pemberian anugerah khidmat cemerlang ada juga kaitan dengan sikap bos ingin disayangi atau menjadi popular. Maka dikeluarkan arahan tidak bertulis supaya semua orang merasai sekurang-kurangnya sekali dalam kariernya.

Bos akan tanya semua pegawai siapa yang belum pernah mendapat khidmat cemerlang. Ini berlaku dalam jabatan kecil.

Pemberian khidmat cemerlang adalah untuk mengiktiraf kehebatan seseorang pegawai bekerja dan berinteraksi dengan orang lain.

Memang ada jawatankuasa yang menentukan kriteria dan syarat. Masalahnya calon yang diperakukan ada yang tidak layak. Tetapi siapa berani tegur keputusan bos.

Tabiat manusia sama ada dalam perkhidmatan awam atau politik ialah sentiasa mempertahankan orang kesayangannya berasaskan prinsip A Man Can Do No Crime If He Is Loved By His Boss.

Cabaran kepada pegawai atasan dalam perkhidmatan awam ialah bagaimana bersikap objektif, berkecuali, telus dan berdasarkan merit dalam memperakukan anugerah khidmat cemerlang.

Dengan kata lain bagaimana meletakkan kepentingan organisasi atas kepentingan individu? Bos yang membuat perakuan pula bagaimana? Adakah bos yang tidak cemerlang layak membuat perakuan anugerah khidmat cemerlang kepada pegawai dan stafnya?

Saya ucapkan syabas kepada Menteri Besar Selangor yang inovatif, progresif dan berani membuat perubahan agar anggota perkhidmatan awam negeri Selangor terdiri daripada orang yang berintegriti tinggi dalam pemberian dan penerimaan anugerah khidmat cemerlang.

Majlis anugerah khidmat cemerlang adalah satu majlis yang serius dan formal. Ia tidak harus menjadi laughing stock atau bahan ketawa, mencaci dan mengutuk. Walau apa pun sistem digunakan kelemahan manusia tetap berlaku.

– HASSAN TALIB,

Gombak, Selangor.

10 July 2007

Stop passing the buck, Deputy Minister tells district education departments

The Star

TANJUNG KARANG: Resolve school disciplinary cases and not pass the buck to the Education Department, that's the message for all district education departments from Deputy Education Minister Datuk Noh Omar.

He said some district departments had been sending cases to the ministry without even calling for the parties involved.

“We are seeing officers who just want to wash their hands off the matter.

“Officers should call the headmaster, teachers, parent-teacher association, parents and students involved and resolve the case,” he said here on Tuesday.

Noh said district departments were vested with executive powers to summon school employees and officers dealing with indiscipline.

“There is no reason for the officers to push the cases to the Ministry,” he added.

He said all avenues in resolving the disciplinary cases must be exhausted before the matter could be referred to the Ministry.


Fifty-nine million hits for www.gov.my

The Star

KUALA LUMPUR: The government’s Internet portal www.gov.my has received 59.2 million hits since it was launched two years ago.

However, awareness on the existence of such services offered by the portal is still lacking.

Yesterday, Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Datuk M. Kayveas launched a three-day e-government exhibition at the Parliament foyer to increase its awareness among the MPs.

“We want MPs to know more about the portal and what they can access at the site so that when they return to their constituencies, they can promote the portal,” he said.

He said the website hosted 687 online services.

“The electronic government is a way for us to increase the efficiency and effectiveness of the public delivery system and reduce paperwork. It is safe and secure.

Some 2,000 different types of forms can be downloaded here,” he said.

Among the online services offered are summons payment, utility payments, bankruptcy checks, company registration and payment of tax assessments.


Civil servants hold special reception for PM, wife

The Star

PUTRAJAYA: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and his wife Datin Seri Jeanne Abdullah were feted to a dinner to celebrate their marriage on Monday night.

Though Abdullah and Jeanne got married a month ago on June 9, both of them were treated to a special reception organised by the Public Services Department.

The event was made possible by personal contributions from all government officers and staff, including the police and armed forces.

Abdullah, who arrived at the Putrajaya International Convention Centre wearing a batik shirt, told the crowd that he felt out of place and had to leave the hall during dinner to change into his baju Melayu as the guests were all dressed for a wedding reception.

Also present at the dinner was Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan and his wife Puan Sri Wan Noorlina Wan Hussin.


JPA nafi dakwaan ‘pembohongan’

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA), Tan Sri Ismail Adam menafikan dakwaan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo berhubung kegiatan ‘pembohongan terancang’ dalam pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang.

Beliau tidak mengaku berlakunya dakwaan itu berkata, beliau tidak memahami apa dimaksudkan Menteri Besar Selangor itu.

“Saya tidak faham dengan maksud ‘pembohongan terancang’....Siapa merancangnya? Saya tidak fikir begitu (I don’t think so), itu pendapat dia.

“Itu saya perlu tanya dia, baru tahu maksud dia... Beliau (Menteri Besar Selangor) perlu menjelaskannya secara terperinci,” katanya selepas pelancaran e-Pembelajaran di Intan, di sini, semalam.

Dr Khir Toyo selepas pelancaran Sistem Kad Prestasi untuk kakitangan dan pegawai kerajaan Selangor di Shah Alam, semalam, dilaporkan hairan pegawai dan kakitangan jabatan tertentu mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang.

“Rupa-rupanya ia dilaksanakan mengikut giliran supaya semua orang berasa walaupun pada hakikatnya tidak cemerlang dalam menjalankan tugas,” katanya.

Ismail berkata, prestasi anggota penjawat awam dinilai ketua jabatan dan melalui sistem diguna pakai Jabatan Perkhidmatan Awam, ia mempunyai penilai pertama dan kedua.

MB persoal anugerah cemerlang

Berita Harian

SHAH ALAM: Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mempersoalkan pemberian Anugerah Khidmat Cemerlang untuk menghargai kakitangan kerajaan setiap tahun yang disifatkannya tidak lebih daripada sekadar satu pembohongan terancang.

Beliau mendakwa, anugerah itu diberikan bukan berdasarkan prestasi cemerlang kakitangan kerajaan sebaliknya dibuat secara bergilir untuk memberi peluang kepada semua kakitangan kerajaan menerimanya.

Katanya, anugerah itu seolah-olah diberikan sebagai tanda penghargaan kepada kakitangan kerajaan walaupun sebenarnya prestasi kerja mereka tidak memberangsangkan.

“Saya pernah menghadiri majlis penyampaian anugerah ini yang diberikan kepada kira-kira 30 peratus kakitangan jabatan dan agensi kerajaan.

“Jika benar ramai kakitangan kerajaan yang memberi khidmat cemerlang, mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyatakan sistem penyampaian di jabatan kerajaan masih teruk dan tidak memuaskan.

“Saya melihat pemberian anugerah ini sebagai pembohongan terancang yang diberi secara bergilir semata-mata untuk menghargai kakitangan kerajaan dan bukan kerana prestasi kerja cemerlang,” katanya selepas melancarkan Sistem Kad Prestasi (SKP) di sini, semalam.

Dr Mohamad Khir berkata, beliau sedar ada sesuatu tidak kena apabila orang awam masih merungut dengan mutu perkhidmatan yang diberikan, sedangkan sudah ramai kakitangan jabatan dan agensi kerajaan terpilih menerima anugerah itu.

“Saya tahu mesti ada sesuatu tidak kena (berhubung pemberian anugerah) tetapi saya tidak boleh ubah kerana kita tidak ada satu sistem yang lebih baik untuk mengiktiraf kakitangan cemerlang,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, Selangor akan menggunakan dua sistem untuk menilai prestasi kerja kakitangan kerajaan iaitu SKP yang dilancarkan semalam dan sistem sedia ada, Petunjuk Prestasi Utama (KPI).

Beliau berkata, SKP dapat membantu memastikan prestasi kakitangan Kerajaan Pusat dan negeri dinilai dengan lebih objektif berbanding KPI yang penilaiannya hanya dibuat pada setiap akhir tahun.

09 July 2007

CM urges civil service to deliver first class service

The Star

KUCHING: The civil service must develop a first-class mentality in order to deliver quality services to the people, Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud said.

By doing so, the civil service would be reciprocating the goodwill of the government in giving them a pay hike, he said.

"Civil servants must realise that in providing the pay increase, the government wants the country's public sector to emerge as a world-class workforce.

"The government wants its employees to add value to their work," he said when opening a human resource conference here on Monday.

He added that this could be achieved by reducing bureaucracy and by being courteous, transparent and innovative.

His speech was read by Deputy Chief Minister Tan Sri Alfred Jabu.

The two-day conference was jointly organised by the Chief Minister's Department and the Centre for Modern Management.

Taib also said human capital was the primary source of competitive advantage in the globalised world.

As such, he said, it was crucial for organisations to continually train and upgrade staff skills to ensure that their personnel remained relevant to their jobs.

"Training and learning programmes must prepare individuals to excel in their jobs," he added.


RELA Bill will worsen the climate of arbitrary law enforcement

Amnesty International Malaysia expresses serious concerns over the recent news highlighted in the media on the 26 June 2007 that the Home Affairs Ministry plans to restructure the civilian volunteer body RELA into a separate department with greater authority and even powers to source out its own funding.

The ministry stated that RELA’s main task once the bill is passed will be to catch illegal immigrants and to help the immigration and police. The Ministry is planning to table the Bill on RELA in parliament this year which will make RELA as a full fledge law enforcement department.

Amnesty International fears that the proposed bill to empower RELA with further enforcement powers will legitimize and strengthen the powers of arrest; search and detention functions of a body which has been known to act arbitrary and in an overzealous manner. This will worsen the current climate of arbitrary law enforcement in Malaysia and will increase the abuse of power and human rights violations.

Current under the law RELA has very wide and discretionary powers. This includes powers to stop any person by the standard of reasonable belief that the person is a terrorist, undesirable person, illegal immigrant or an occupier in order to make inquiries and to arrest these persons without warrant. They have also been given powers to enter and search any premises without a warrant and to carry arms. Recent incidents have shown that RELA officers have arrested and detained persons on their own without an oversight mechanism of a competent authority.

AI Malaysia strongly objects the enforcement powers provided to RELA contained in the proposed bill. We believe that law enforcement work that involves powers to arrest, search and detain must be only be given to competent and specially trained full time authorities coupled with clear provision in terms of powers and accountability. This is due to the fact that these powers can affect fundamental liberties and the freedom of a human being. Therefore these powers should not be extended to a volunteer civilian body with poorly trained, part time members. They must be limited to the police and Immigration officials with clear guidelines and accountability mechanisms.

We are concerned about the powers given to RELA to secure its own funding which will make the department to function as a “private enforcement” body, hence become vulnerable to corrupt practices.

We are also concerned that the proposed Bill shows the tendency on the part of the government to employ an approach of arbitrary arrest and detention as the first and only solution to address any particular situation. It also highlights the continued use of “emergency laws” for enforcement which has contributed to systematic human rights violation in this country.