11 August 2007

Perspektif: Kategori kerja awam kena relevan

Berita Harian


Hubungan erat sektor kerajaan, masyarakat sivil bantu kecemerlangan prestasi

PADA 2 Ogos lalu, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan menyuarakan perkara yang amat penting iaitu kemungkinan kerajaan meniru sektor swasta dengan memperkenalkan Skim Pemisahan Sukarela (VSS) bagi ‘melepaskan’ kakitangan awam yang tidak menunjukkan prestasi sepatutnya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya, Datuk Seri Najib Razak memberikan reaksi positif terhadap saranan itu.

Selama ini, kakitangan awam yang melakukan kesalahan kelakuan dan tatatertib memang boleh diberhentikan, tetapi mereka yang tidak menunjukkan prestasi cemerlang, masih kekal dalam perkhidmatan.

Mohd Sidek juga menyarankan agar sektor awam belajar daripada sektor swasta berhubung pengambilan pelajar cemerlang untuk berkhidmat dalam organisasi masing-masing. Tidak ramai pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) yang baru mempunyai ijazah kelas pertama atau graduan universiti terkemuka.

Pandangan beliau amat penting dan perlu sokongan sepenuhnya. Tidak ada maknanya merancang modal insan kelas pertama kalau masih terpaksa menyimpan mereka yang tidak menunjukkan prestasi sepatutnya yang boleh melambat atau membantutkan kerja.

Pada masa sama, Unit Perancang Ekonomi (EPU) sedang menjalankan kajian mengenai keperluan guna tenaga negara, iaitu kategori dan jumlah pekerjaan yang diperlukan sehingga 2020 serta kemahiran yang berkaitan. Ini mengambil kira perubahan struktural yang berlaku dalam ekonomi, terutama dengan kemunculan golongan baru, iaitu k-pekerja (pekerja berasaskan ilmu).

Dari 2002 hingga 2006, kira-kira 10,500 pegawai kerajaan dikenakan tindakan tatatertib. Kumpulan yang paling ramai, iaitu 92 peratus, ialah pegawai sokongan.

Persoalannya, apakah tidak mungkin yang kumpulan ini menimbulkan banyak masalah kerana pada hakikatnya pekerjaan yang mereka lakukan itu sebenarnya tidak relevan lagi sehingga menyebabkan mereka jadi begitu bermasalah?

Tetapi, persoalan yang lebih penting ialah, adakah sektor awam perlu mengekalkan kategori pekerjaan yang ada kini kerana k-ekonomi hari ini memerlukan kategori pekerjaan yang baru, bukan saja bagi sektor awam, malah sektor lain.

Kategori mengikut kumpulan pekerjaan utama kita hari ini, iaitu pegawai kanan dan pengurus, profesional, juruteknik dan profesional bersekutu, pekerja perkeranian, perkhidmatan, kedai, jurujual, pertanian, perikanan dan pertukangan, operator loji, mesin dan pemasangan dan pekerjaan asas, mungkin tidak sesuai lagi.

Kita memerlukan kategori pekerjaan baru. Dalam konteks ini, tidak salah jika kita melihat cadangan bekas Setiausaha Buruh Pentadbiran Clinton, Robert B Reich (1992) dalam bukunya The Works of Nations, yang membariskan tiga jenis kategori pekerjaan baru sesuai dengan dunia hari ini, iaitu perkhidmatan simbolik-analitik, perkhidmatan personal (in-person) dan perkhidmatan produksi rutin.

Perkhidmatan simbolik-analitik merujuk memahami masalah, mencari penyelesaian dan merancang pelaksanaan. Ia dapat dikategorikan sebagai k-pekerja dan adalah yang paling mahal gajinya.

Contohnya penyelidik, saintis, jurutera, pegawai perhubungan awam, pegawai bank, peguam, pemaju hartanah, akauntan, konsultan, perancang strategik, pencari pekerja (headhunter), penganalisis sistem, pegawai pengiklanan dan pemasaran, pengarah seni, arkitek, sinematografer, editor filem, pereka cipta produksi, penerbit buku, penulis, editor, wartawan, ahli muzik, penerbit tv dan filem serta profesor dan pensyarah.

Perkhidmatan personal pula memerlukan penampilan diri yang menyenangkan. Ia kategori sedang bercambah pesat. Contohnya ialah jurujual, pekerja restoran dan hotel, atendan hospital, jururawat, pekerja taman asuhan kanak-kanak, pemandu teksi, setiausaha, pramugari dan pramugara, mekanik, tukang bersih dan pengawal keselamatan.

Perkhidmatan produksi rutin mengikut prosedur tetap dan kod peraturan. Ia kategori semakin mengecil. Contohnya foreman, kerani dan ketua seksyen dalam barisan produksi kilang.

Pokoknya, sektor awam perlu mengambil dan melaksanakan amalan terbaik daripada mana-mana sumber. Di samping sektor swasta, sektor awam juga wajar belajar daripada sesetengah organisasi masyarakat sivil (CSO).

Tetapi, ini akan hanya dapat dilakukan jika hubungan antara sektor awam dengan sektor masyarakat sivil diperbaiki terlebih dulu.

Berbanding hubungan antara sektor awam dengan sektor swasta yang akrab, hubungan antara sektor awam dengan sektor masyarakat sivil tidak begitu.

Dalam keadaan tertentu, hubungan sektor awam dan masyarakat sivil dimendungi sikap sektor awam yang daripada atas ke bawah. Dalam konteks rakan pembangunan, ada tanda tanya, iaitu siapa sebenarnya inginkan konsep rakan pembangunan yang tulen? Yang kelihatan lebih ingin menjadi rakan ialah sektor masyarakat sivil, manakala sektor awam lebih ingin menjadi tuan.

Ada sesetengah bidang sektor awam dan masyarakat sivil bekerjasama. Contohnya, pembangunan belia, kepenggunaan dan alam sekitar.

Masalahnya ialah apabila berlaku pertembungan idea, mentang-mentanglah sektor awam memiliki kuasa eksekutif, idea daripada masyarakat sivil yang lebih baik daripada idea sektor awam sering dipinggirkan.

Perlu diinsafi bahawa selalu kelihatan unsur takut yang selanjutnya terjelma dalam bentuk terlalu menjaga sempadan atau wilayah kuasa atau mempertahankan (defensive), malah penafian (denial) oleh sektor awam.

Unsur takut ini muncul mungkin akibat kekurangan ilmu dalam hal dan isu yang kompleks di mana pemimpin dan aktivis masyarakat sivil biasanya lebih berilmu daripada sesetengah pegawai dan kakitangan awam yang tidak mengkhusus dalam sesuatu bidang akibat berpindah-pindah antara organisasi.

Keengganan atau kelemahan sektor awam memenuhi secara tulen konsep rakan pembangunan menyebabkan sesetengah anggota masyarakat sivil berasa shut out atau shut up, tersisih atau kecewa dan terpinggir hingga perkhidmatan yang diberikan kurang memuaskan. Manifestasi terakhirnya mungkin menjelma dalam bentuk penentangan dan pembangkangan atau anti-establishment.

Sesetengah bidang pembangunan negara lebih awal dipelopori sektor masyarakat sivil sebelum sektor awam menubuhkan organisasi berkaitan. Dalam sejarah, gerakan masyarakat sivil memberikan pelbagai sumbangan, sama ada dari segi kegiatan, bakti ataupun advokasi. Sektor awam boleh belajar daripada kekuatan mereka.

Antaranya ialah idealisme, aktivisme dan intelektualisme di kalangan kepemimpinan dan anggota; budaya merit, demokrasi dan keterbukaan; hubungan dan citra antarabangsa; pembangunan manusia berdaya sumber (bukannya sumber manusia); pemasaran sosial; doing more with less; pengurusan sukarela dan pendekatan turun padang.

Semua pihak mesti berjiwa besar, berlapang dada, bersedia dan berani menggunakan keazaman politik untuk meningkatkan prestasi sektor awam.

Datuk Saifuddin Abdullah ialah Pengerusi Akademi Belia yang juga bekas Presiden Majlis Belia Malaysia (1998-2002)

LHDN perlu tingkat kutipan

Utusan Online

Oleh: JAMDI NASIR

KOTA KINABALU 10 Ogos – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) terus menggiatkan usaha dan meningkatkan kecekapan bagi membantu mengukuhkan kedudukan kewangan kerajaan.

Perdana Menteri berkata, prestasi agensi itu dengan pencapaian kutipan hasil sebanyak RM41 bilion setakat pertengahan Julai lalu menunjukkan peningkatan 11.5 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Jumlah kutipan cukai itu, kata Abdullah, cukup membanggakan.

‘‘Walaupun prestasi semasa memberangsangkan, saya berharap LHDN akan terus berusaha ke arah meningkatkan kecekapan jentera pentadbirannya selaras dengan kehendak kerajaan meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan awam.

‘‘Ini adalah penting untuk memastikan kedudukan kewangan kerajaan terus kukuh dan pada masa yang sama menyokong pertumbuhan sektor swasta yang mapan.

‘‘Demi kesejahteraan rakyat, warga LHDN perlu sentiasa berusaha meningkatkan kutipan hasil negara dengan menggiatkan aktiviti pemungutan cukai, penguatkuasaan undang-undang, pemantauan pematuhan dan penganjuran pendidikan cukai,” katanya ketika berucap merasmikan Wisma Hasil Kota Kinabalu di sini hari ini.

Bangunan setinggi 11 tingkat yang dibina dengan kos RM41.8 juta itu siap sepenuhnya pada awal tahun lalu.

Turut hadir ialah Datin Seri Jeanne Abdullah: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman; Pengerusi Lembaga Pengarah LHDN, Datuk Dr. Wan Abdul Aziz Wan Abdullah; dan Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Hasmah Abdullah.

Perdana Menteri juga meminta semua pihak terus memberi sokongan dan kerjasama kepada agensi itu kerana hasil kutipan cukai LHDN dapat membantu kerajaan memastikan pembangunan dapat dilaksanakan secara lebih pesat dan menyeluruh.

Beliau menambah, penambahbaikan sistem pendidikan dan program pembangunan modal insan tidak mungkin dapat dilaksanakan sekiranya kemajuan ekonomi dan kestabilan kewangan tidak dicapai.

‘‘Dalam hal ini, LHDN memainkan peranan yang amat penting sebagai salah satu penyumbang utama hasil negara yang dapat menjana pembangunan negara secara berterusan.

‘‘Dalam konteks ini, warga kerja LHDN sendiri perlu memainkan peranan dengan mempertingkatkan tahap pengetahuan dan kecekapan masing-masing untuk mencapai tahap perkhidmatan lebih cemerlang,” jelas beliau.

Sementara itu, Wan Abdul Aziz memberitahu, LHDN menyasarkan kutipan cukai tahun ini sebanyak RM69 bilion berbanding RM65.74 bilion pada 2006.

Bagi meningkatkan kecekapan agensi itu, beliau berkata, pihaknya merancang membina enam buah lagi cawangan LHDN termasuk di Sandakan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Pada masa ini agensi itu mempunyai 10 buah bangunan sendiri di seluruh negara.

10 August 2007

Rulers reject PM’s choice for top judge

http://politics101malaysia.blogsome.com/

The Conference of Rulers in a rare move has rejected the government’s choice for the position of chief judge of Malaya - the judiciary’s No 3 post, reports malaysiakini.

Singapore’s Straits Times reported today that the Conference of Rulers had last month asked Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to reconsider the government’s candidate for the position.

The position of chief judge of Malaya has been vacant for seven months since Siti Norma Yaakob - the first woman to hold the post - retired in early this year.

According to Straits Times, all eight existing judges in the Federal Court are qualified for the appointment. However, the post can be filled by a judge from either the Court of Appeal or the High Court.

“There were concerns as to why the candidate was picked over three other more senior judges,” the Straits Times quoted a source as saying. The newspaper did not name the judge recommended by Abdullah.

There has been growing concerns in the legal fraternity that relatively junior judges are being promoted over their more senior colleagues within the judiciary.

Possible impasse

Among the senior judges which have been overlooked for promotion in recent years include Court of Appeal judge Gopal Sri Ram.

Straits Times said that the refusal of the Conference of Rulers to endorse Abdullah’s candidate could set the stage for a possible impasse between the rulers and the government.

Under the Federal Constitution, the nine heredity sultans who make up the Conference of Rulers are to be consulted on certain key government appointments such as top judges.

It is rare for the Conference of Rulers to reject the prime minister’s candidate, which is made after discussing with the chief justice.

Straits Times reported that Abdullah was believed to have met the Perak’s Sultan Azlan Shah, one of the senior members of rulers conference, over this matter.

The Perak sultan was Lord President in the 80s - the highest post in the judiciary which is now called chief justice.

No comment from CJ

When approached by reporters, Chief Justice Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim refused to comment.

He said that all judicial appointments were a confidential matter classified under the Official Secrets Act.

The chief justice would only go as far as revealing that the No 3 post would be filled before the end of the year.

Meanwhile, the post of the Court of Appeal president - the judiciary’s second highest ranking official - is also vacant following the death of Malek Ahmad two months ago.

Ahmad Fairuz himself is also due for retirement in October.

e-guarantee system begins in five hospitals

The Star

SEREMBAN: Five hospitals in the Klang Valley have introduced the e-GL (electronic guarantee letter) facility for civil servants from Aug 1.

This means sick civil servants in the Klang Valley will no longer have to go to their workplace first to get guarantee letters and then return to the hospital for treatment and admission.

The guarantee letter will now be available on-line under the Human Resources Management Information System (HRMIS) introduced by the Public Services Department.

The five hospitals are the Putrajaya Hospital, Ampang Hospital, Sungai Buloh Hospital, Selayang Hospital and Serdang Hospital.

Public Services director-general Tan Sri Ismail Adam said the HRMIS was part of the Government’s efforts to improve the public delivery service and the management of its human resources.

When contacted, Cuepacs president Omar Osman said the new system would allow sick employees to get treatment faster.

“Under the old system, sick employees would have to get the guarantee letter from their office and only then get to the hospital. Imagine the hassle a sick person has to go through,” he said.

e-guarantee system begins in five hospitals

The Star

SEREMBAN: Five hospitals in the Klang Valley have introduced the e-GL (electronic guarantee letter) facility for civil servants from Aug 1.

This means sick civil servants in the Klang Valley will no longer have to go to their workplace first to get guarantee letters and then return to the hospital for treatment and admission.

The guarantee letter will now be available on-line under the Human Resources Management Information System (HRMIS) introduced by the Public Services Department.

The five hospitals are the Putrajaya Hospital, Ampang Hospital, Sungai Buloh Hospital, Selayang Hospital and Serdang Hospital.

Public Services director-general Tan Sri Ismail Adam said the HRMIS was part of the Government’s efforts to improve the public delivery service and the management of its human resources.

When contacted, Cuepacs president Omar Osman said the new system would allow sick employees to get treatment faster.

“Under the old system, sick employees would have to get the guarantee letter from their office and only then get to the hospital. Imagine the hassle a sick person has to go through,” he said.

IGP: Not acting against errant juniors main reason for indiscipline

The Star

IPOH: Poor supervision from superiors is the main reason behind indiscipline in the police force, said Inspector-General of Police Tan Sri Musa Hassan.

He said the fear of reprimanding or taking appropriate action against errant subordinates was very much in contradiction to the higher-ups' oath of office to ensure integrity in the force.

“I take this opportunity to remind police chiefs and officers to show good leadership and be examples for others to follow,” Musa said in his speech at the closing of the Police's seventh Quality Improvement Circles Convention at a hotel here yesterday, read by his deputy Tan Sri Mohd Najib Abdul Aziz.

Musa urged each and every member of the force to make it his priority to bring the crime rate down and improve the rate of crime-solving.

“The public will lose confidence in us if the crime rate keeps rising.

“We must be more aggressive and systematic in preventing crime,” he said.

Speaking to reporters later, Mohd Najib said new recruits to the police force would be given more hands-on training to enable them to do their jobs better. – Bernama

09 August 2007

Umur persaraan diumum bila-bila masa

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka membuat pengumuman, sama ada akan melanjutkan umur persaraan melebihi 56 tahun pada bila-bila masa.

Ketua Unit Komunikasi Korporat Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Hasniah Rashid, berkata JPA sudah menyerahkan hasil kajian mengenai cadangan itu kepada kerajaan.

“Terpulang kepada kerajaan membuat keputusan dan mengumumkan perkara itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

JPA membuat kajian itu, termasuk melihat amalan peringkat antarabangsa berikutan cadangan Cuepacs supaya usia pesara dilanjutkan melebihi 56 tahun, berbanding sekarang.

Umur persaraan wajib mengikut undang-undang pencen bagi pegawai perkhidmatan awam, pekerja pihak berkuasa berkanun atau tempatan ialah 55 tahun, tetapi dilanjutkan kepada 56 tahun pada Mei 2001.

Difahamkan, kajian itu turut mengambil kira jangka hayat sekarang dan implikasi kewangan pada negara.

Ia dibuat bagi mengekalkan kepakaran anggota terlatih dan pengalaman sedia ada dalam sektor awam, bertujuan memastikan pulangan maksimum daripada perbelanjaan besar yang dibiayai bagi melatih tenaga kerja berkualiti.

Bagaimanapun, lanjutan umur persaraan wajib memerlukan pindaan kepada Akta Pencen 1980 (bagi anggota perkhidmatan awam) dan Akta Pencen Pihak-pihak Berkuasa Berkanun Dan Tempatan 1980 (bagi pekerja badan berkanun dan kuasa tempatan).

Kaji dulu VSS sebelum laksana

Utusan Online

Rencana Pengarang
APABILA Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan menyarankan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) melaksanakan Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) pelbagai pihak tertanya-tanya apakah bentuk skim itu jika dilaksanakan.

Lebih-lebih lagi Mohd. Sidek berkata, skim itu bertujuan melepas pekerja-pekerja bermasalah daripada terus berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan.

Sedangkan VSS secara dasarnya sepertimana yang dilaksanakan oleh syarikat swasta ialah untuk mengurangkan jumlah kakitangan secara sukarela tanpa mengira siapa mereka dengan matlamat mengatasi masalah kewangan syarikat.

Oleh itu apabila Mohd. Sidek mencadangkan kerajaan juga perlu mengambil langkah yang sama, ia menimbulkan tanda tanya mengenai konsep dan pendekatan yang bakal diambil.

Jika skim itu ditujukan khas kepada mereka yang bermasalah sahaja atau tidak lagi produktif, ia sudah tidak lagi membawa maksud sukarela.

Mereka yang bermasalah boleh menolak daripada mengambil skim itu kerana ia adalah sukarela.

Sekiranya ini berlaku, matlamat VSS yang dihasratkan oleh Mohd. Sidek untuk ‘membersihkan’ perkhidmatan awam daripada kakitangan yang bermasalah tidak akan tercapai.

Sebaliknya dikhuatiri ada kemungkinan kerajaan akan kehilangan pakar dalam bidang tertentu yang akan tertarik dengan VSS dan membolehkan mereka menyertai sektor swasta.

Perkara itu tidak mustahil berlaku kerana VSS biasanya terbuka untuk semua kakitangan.

Bayangkan apa akan jadi jika golongan pakar ini juga memohon VSS. Ia boleh menyebabkan agensi-agensi kerajaan yang kritikal bakal berhadapan dengan masalah.

Sehubungan itu, jika VSS ini benar-benar mahu dilaksanakan di sektor awam, ia perlukan kajian terperinci.

Pengarah Eksekutif Persatuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan melihat cadangan itu perlu dikaji dengan teliti bagi memastikan skim itu memberi kebaikan kepada majikan dan pekerja.

Walaupun Mohd. Sidek berkata perkara itu bukan baru di negara ini, kerana ia telah dilaksanakan oleh sektor swasta namun saiz kakitangan antara dua sektor itu berbeza.

Bagi syarikat swasta, kakitangan mereka hanya beberapa ribu orang sahaja berbanding kerajaan yang jumlahnya lebih sejuta orang.

Bayangkan beban kewangan yang bakal ditanggung oleh kerajaan jika ramai yang memilih VSS terutama dari kalangan mereka yang berjawatan tinggi. Sedangkan ada syarikat swasta yang terpaksa menanggung kos tambahan puluhan juta ringgit dalam bentuk pampasan kepada pekerja yang memilih VSS.

Sehubungan itu, jika kerajaan serius mahu melaksanakan skim ini, perlu ada kajian yang terperinci dengan setiap aspek diperhalusi agar kerajaan sendiri tidak rugi akibat kehilangan kakitangan berkualiti.

VSS for civil servants: Details to be worked out

The Star

KUALA TERENGGANU: The Human Resource Ministry will hold a discussion with the Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan to work out the details of the proposal on voluntary separation scheme (VSS) for problematic and under-performing civil servants.

Human Resource Minister Datuk Seri Dr Fong Chan Onn said there is basis for the Government to mull over the VSS.

“Tan Sri (Sidek Hassan) has his own rationale for proposing VSS for civil servants and we will hold an in-depth discussion with him,'' he told reporters after the groundbreaking ceremony for the RM27mil Socso building in Kuala Terengganu today.

However, Dr Fong stressed that any decision on the implementation of VSS for civil servants would not come under the jurisdiction of his ministry. “VSS practised by private sectors has been successful in its objective but in the case of civil servants, it would be up to the Public Services Department's recommendation,'' he added.

More than a third of retirees need to work

NST

KUALA LUMPUR: More than one-third of retirees are thinking of returning to work as they are out of pocket. A study found 37 per cent of retirees were forced to do so as a result of dwindling savings.

The study by Prudential Assurance Malaysia Berhad also found that 67 per cent of retirees’ primary source of income was in the form of monetary aid from children.

Another 14 per cent lived on money earned from part-time jobs.

Prudential Assurance Malaysia Bhd chief executive officer Tan Kar Hor said it was worrying that many were not worried about retirement.
"A majority of Malaysians do not know how much exactly they need to survive in retirement. Six out of 10 save as much as they can and hope it will be enough for their retirement," he said.

He said Malaysians were also not comfortable seeking advice from financial planners.

Earlier this year, the New Straits Times reported that financial planners had come up with figures ranging between RM1.4 million and RM2.8 million for a person to retire comfortably.

EPF deputy chief executive officer Rusma Ibrahim was quoted as saying that one should start saving for retirement immediately after getting a job.

She had said that on average a 54-year-old contributing member in 2005 had only RM100,000 left in his EPF account.

She had added that 99 per cent of members withdrew their entire savings at 55.

'Rapport between BN reps, civil servants vital'

NST

KUANTAN: Barisan Nasional elected representatives have been told to further improve their working relationships with civil servants to ensure benefits of development projects are enjoyed by their constituents.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, who is also BN chairman, said feedback on problems and requests from the grassroots collected by state assemblymen could assist civil servants in implementing projects.

"Closer co-operation between those elected and people who administer development is crucial in ensuring the success of efforts to improve the social and economic standing of the people."

Speaking at a dinner in conjunction with a gathering of BN state assemblymen here yesterday, Abdullah said major development projects initiated by the government would not meet their objectives without co-operation.

He said assemblymen could play their role in such projects by furthering the interests of their constituents in their capacity as local leaders.
"You are the front-liners who can ensure that the benefits of all those big projects flow to the people in your area."

The prime minister said a close working relationship between the assemblymen and civil servants in the implementation of development projects would also instil confidence among the people on the government’s initiative to improve their wellbeing.

08 August 2007

Perkhidmatan awam kelam-kabut jika VSS dilaksana

Utusan Online

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD

KUALA LUMPUR 7 Ogos – Rancangan kerajaan mewujudkan Skim Pemberhentian Sukarela (VSS) bagi melepaskan pekerja bermasalah akan menyebabkan sistem sektor perkhidmatan awam di negara ini menjadi lebih ‘kelam-kabut’.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman berkata, ini kerana VSS yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan itu amat berbeza dengan sistem VSS swasta.

Katanya, dalam sektor swasta, VSS ditawarkan kepada semua pekerja dengan memberi penekanan terhadap unsur sukarela dan bukannya sebagai satu kaedah membuang pekerja bermasalah.

Beliau berkata, apa yang sebenarnya cuba dilakukan oleh kerajaan itu hanya akan membuatkan lebih banyak berlaku kezaliman, penganiayaan, ketidakadilan dan ketidaksamaan.

“Bagi CUEPACS, VSS ini perlu ditawarkan kepada semua kakitangan yang mahu berhenti secara sukarela. Mungkin ada antara mereka yang tidak mahu lagi berkhidmat sebagai kakitangan awam kerana berminat dalam bidang keusahawanan.

“Golongan ini boleh ditawar menamatkan perkhidmatan melalui kaedah VSS. Konsep asal VSS yang menjadi amalan dalam sektor swasta langsung tidak boleh diubah.”

“Sebarang perubahan boleh mengakibatkan kacau-bilau,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Sebelum ini Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan menyarankan supaya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mewujudkan VSS bagi melepaskan pekerja bermasalah daripada terus berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan.

Mohd. Sidek berkata, langkah itu bukan perkara baru di negara ini kerana VSS telah lama diamalkan oleh sektor swasta.

Bagaimanapun CUEPACS dalam reaksi terhadap kenyataan itu membantah cadangan tersebut dan ia tidak seharusnya dilakukan oleh pihak SPA.

Mengulas lanjut Omar berkata, pelbagai persoalan dan kekeliruan ekoran timbulnya rancangan tersebut terutama dalam konteks perlaksanaannya.

“CUEPACS tidak pasti bagaimana rancangan ini akan dilaksanakan kerana amalannya adalah amat bertentangan dengan amalan pihak swasta,” katanya.

Surat& E-Mail: Bekas askar rayu diserap jawatan tetap

Berita Harian

SAYA mewakili bekas anggota tentera merayu agar jabatan kerajaan menyerapkan kami sebagai kakitangan tetap. Hanya dengan cara itu kami dapat menikmati pelbagai kemudahan serta keistimewaan seperti kakitangan awam lain.

Kami meminta kerajaan menimbang rayuan ini sebagai membalas jasa kami sebagai anggota tentera sebelum ini.

Selagi kami bekerja secara kontrak, selagi itulah masa depan kami tidak terbela sepenuhnya. Itupun selepas berhempas pulas kami mencari kerja baru diterima berkhidmat di majlis daerah kira-kira tiga tahun lalu.

Adalah diharapkan rayuan kami mendapat perhatian pihak atasan dalam angkatan tentera dan sejajar dengan semangat sambutan ulang tahun ke-50 kemerdekaan negara, kebajikan bekas anggota tentera tidak diabaikan.

BEKAS TENTERA,

Baling, Kedah.

07 August 2007

04/08: Open Letter to all Staff of the Attorney General’s Chambers

Malaysia Today

Lawman

Selamat pagi to all the Public Persecutors and some Public Prosecutors at the AG’s Chambers. We are happy to note that at least some people in the AG’s Chambers still have some sense of decency.

According to news reports, deputy public prosecutor Sallehuddin Saidin has submitted his papers for optional retirement. The prosecution division head in the chambers, Datuk Yusof Zainal Abiden, is planning to resign or has already resigned. The NST says at least two more resignations were expected to follow Yusof’s. The right thing to do would be for all the staff at the AG’s Chambers to resign immediately.

While these people are resigning, DPPs Tun Abd Majid Tun Hamzah and Manoj Kurup will most likely get promotions and be sitting above those of you who do not want to have anything to do with the cover up and the intentional mishandling of the Altantuya murder case.

As you all are aware, the problem is not dissatisfaction with working conditions in the chambers or favouritism. Everyone knows that the main reason is because of the way the Altantuya Shaariibuu case has been handled.

Salehuddin and DPP Noorin Badaruddin led the prosecution team in the case of the murder of the Mongolian model. But you all know that Salehuddin refused to ‘play ball’ with Ghani Patail on how to ‘handle’ the case. So Salehuddin was unceremoniously replaced and Ghani Patail threw the unkind accusation against Salehuddin that Salehuddin had been seen playing badminton with trial judge Datuk Mohd Zaki Md Yasin and that it would attract “negative perception of the integrity of the chambers, the court and the fair conduct of the trial”. (This is as per NST lah!)

Members of the AG’s Chambers, you all know that this is just baloney. If anyone should resign it is the AG Ghani Patail who should do so -- and maybe also the Judge Datuk Mohd Zaki Md Yassin because the Judge was seen visiting the AG’s house one night after the Altantuya trial had started. There are eyewitness accounts. Ask Ghani Patail to remember carefully who else were there that night and who observed the Judge coming to his house. The problem is people talk all the time.

The Altantuya case represents the nail in the coffin for the integrity, professionalism and honesty of the AG’s Chambers. The way the investigation has been conducted by the Police is stupid and comical. But what is even more mind-boggling is that the Public Prosecutor’s office (that is you people lah) have accepted the half-baked and bungled up investigation done by the police and you have presented it all as evidence in a Court of Law.

It is obvious that you have intentionally filed charges against the three accused just to create a sham out of this trial. Even Mak Cik Jah in Arau who reads the Utusan Malaysia version of the trial knows that the three accused are going to walk. And once again the real murderers will walk scot-free. So all of you at the AG’s Chambers can congratulate yourselves on the fact that you have done another great job. You can go home and tell your wife, husband and kids how you are fighting for and upholding justice in this country.

You can tell them how the AG’s Chambers are experts at charging the wrong guy, looking the other way, or making a mockery out of trials. You did it before in the Norita Shamsudin murder case where you charged a scapegoat fellow by the name of Hanif. The charges could never stick. Naturally, Hanif walked. Naturally, the real murderers are still at large.

What do you get when you behave so cheaply like this? Is it really worth it? After your years of legal training and years of service, this is what you have become? Well, congratulations to you all.

In this Altantuya case the so-called confession by Sirul Azhar has been thrown out by the Court. Large parts of the evidence about Sirul Azhar taking the police to the murder scene have also been thrown out. Do you know what this means? It means the police knew how to find their own way to the murder scene!

As members of the AG’s Chambers you also know that the police forensics team discovered the remains and bone fragments of eight other human beings at the murder scene. That is why two days after supposedly finishing investigations at the murder scene, almost the entire forensics team of the police department rushed to the murder scene again. This was reported in the Press. The reason is because their lab work had shown that there were also human remains from other human beings at the murder scene.

This also explains how the police were able to find their way to the murder scene without Sirul Azhar’s help. They knew exactly where to go. Razak Baginda’s Affidavit that was filed in court says that Azilah told him he had killed six other people before the Altantuya murder.

The police have testified that the UTK do not use C4. You must have known this before the case went to court. You know that C4 is used by MINDEF and not by the Police. So why do you press charges against a policeman alleging the use of C4? Bodoh ke? But this is a sham trial. This is to make sure that the accused will walk scot-free.

The policewoman testified that Altantuya got out of her car and went into a green Vitara (CAC 1883) driven by a mysterious man wearing a green cap. That man or the car has never been traced until today. You all know that this alone absolves all three accused of the murder. Who is the man in the green Vitara?

The police say they cannot trace the green Vitara. They must be joking. But it is a stupid joke, meant to entertain brainless prosecutors at the AG’s Chambers. Yet you present this type of ‘evidence’ as Prosecutors. Maybe you should just advise the lawyers representing the three accused to pack up and go home. There is no more need for defence lawyers. The AG’s Chambers is doing a superb job messing up the prosecution. All three accused will walk.

You have presented some videotape recordings from the Hotel Malaya. You show pictures of two Malay men hanging around the hotel. Yet the police say these two men cannot be identified. Another joke? This is the type of evidence that you present.

At each and every step of this case, the Prosecutors from the AG’s Chambers somehow manage to create just enough doubt that there were other people involved in the murder -- sufficient doubt to make the three accused walk free.

The public knows about the cover up that is going on. And the Internet spreads the news instantly far and wide. That is why the Government is so keen on clamping down on the Internet.

Lu orang langsung tak ada malu ke? If you can sink so low in your professional conduct, the next thing for you to do is to ply your skills in Jalan Alor near Bukit Bintang, in Johor Baru or maybe at the Bakun Dam construction site in Sarawak (the latest attraction in this great nation of ours). Also, jangan lupa, gaji awak semua tu haram. Rezeki tak halal brader. Esok kalau anak jatuh sakit ke, husband lari ke, bini curiga ke tak payahlah fikir panjang-panjang. Bala Tuhan itu pantas. Hari itu kan kereta sudah terbalik!

Pulih cara VSS

Utusan Online

PADA 2 Ogos 2007, kakitangan kerajaan dikejutkan dengan satu pengumuman oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan mengenai kemungkinan pelaksanaan Skim Pelepasan Sukarela atau Voluntary Separation Scheme (VSS).

Tujuan utama VSS diperkenalkan adalah untuk memastikan kelompok bermasalah dalam perkhidmatan awam dapat dipisahkan dari jentera kerajaan dengan harapan sistem penyampaian perkhidmatan awam di Malaysia dapat ditingkatkan ke tahap yang terbaik.

Pengumuman tersebut menimbulkan rasa kurang senang di kalangan kakitangan awam yang bimbangkan kebajikan mereka terabai andainya diarahkan menerima VSS. Pihak CUEPACS serta-merta menyuarakan pandangan serta memohon jasa baik dan pertimbangan kerajaan untuk mengadakan perbincangan telus dengan persatuan sebelum melaksanakan apa-apa keputusan berkaitan VSS.

Memang diakui VSS membawa stigma negatif kerana ia hanyalah satu bentuk penjenamaan semula kepada ‘membuang pekerja’ atau lebih kasar lagi ‘pemecatan’. Dari perspektif ekonomi secara umumnya, tindakan kerajaan menawarkan VSS memberi petunjuk negara sedang mengalami kegawatan ekonomi yang akhirnya akan meningkatkan kadar pengangguran.

Pada pendapat saya, pendekatan VSS yang diamalkan oleh pihak swasta tidak seharusnya diterima dan dipraktikkan secara ‘total’ oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Kerajaan harus bertanggungjawab terhadap masa depan kakitangan yang dilepaskan dari perkhidmatan. Apa akan terjadi kepada keluarga mereka ataupun tanggungan mereka sekiranya mereka dikenakan VSS?

Keadaan akan menjadi lebih parah jika kakitangan berkenaan terikat dengan pelbagai hutang seperti kereta, rumah, pinjaman peribadi ataupun kad kredit. Kerajaan juga harus mengambil kira pelbagai faktor yang menyumbang kepada prestasi kerja yang tidak memuaskan di kalangan kakitangan contohnya persekitaran kerja dan masalah kepimpinan dalam organisasi.

Adalah lebih baik sekiranya VSS tidak tertumpu kepada memisahkan kakitangan bermasalah daripada jentera kerajaan tetapi menjurus kepada memisahkan mereka dari jabatan atau organisasi sedia ada dan menempatkan mereka di jabatan atau organisasi lain di bawah kawalan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Dengan cara ini, kedua-dua pihak saling memberi dan menerima peluang untuk memperbaiki prestasi.

Seharusnya mereka diberi peluang kerana setiap insan tidak terlepas dari melakukan kesilapan atau kesalahan. Pisahkan mereka dari jabatan sedia ada dan bantulah mereka memulakan ‘buku baru’ di jabatan atau organisasi lain. Sekiranya peluang kedua yang diberi tidak dimanfaatkan sepenuhnya oleh kakitangan tersebut, maka pada waktu itu, pihak kerajaan berhak melaksanakan Mandatory Separation Scheme (MSS).

– Mokthar Ismail,

Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS).

JPA putuskan disiplin Pengarah JPJ Kedah

Utusan Online

KUALA LUMPUR 6 Ogos – Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan menentukan tindakan disiplin termasuk buang kerja terhadap Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah yang ditahan atas dakwaan cuba merasuah penguat kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) kelmarin.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Ahmad Mustapha Abdul Rashid berkata, pihaknya tidak mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan memandangkan lelaki yang ditahan tersebut seorang pegawai berpangkat tinggi.

‘‘Kita serah perkara ini kepada JPA kerana jabatan itu mempunyai kuasa untuk bertindak demikian termasuk membuang kerja, bukan JPJ,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam kejadian kelmarin, pengarah berkenaan dan pasangannya ditahan ketika cuba memberi rasuah kepada penguat kuasa Jawi dalam serbuan di salah sebuah hotel terkemuka di ibu negara.

Pengarah berusia 40-an itu dan pasangannya yang merupakan seorang penolong ketua setiausaha di sebuah kementerian, ditahan pada pukul 2.30 pagi ketika sedang berdua-duaan di salah sebuah bilik hotel berkenaan.

Penahanan itu dibuat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebaik sahaja pengarah berkenaan cuba merasuah pegawai Jawi agar tidak melaporkan kesalahannya berkhalwat.

Pengarah JPJ Kedah itu dibebaskan oleh BPR dengan ikat jamin RM7,000.

Ahmad menambah, tempat Pengarah JPJ yang ditahan itu akan diambil alih buat sementara waktu oleh seorang Timbalan Pengarah Penguat Kuasa JPJ, Jaafar Mohamed bermula 13 Ogos ini.

Dasar angkasa akhir tahun ini

Berita Harian


Garis panduan dirangka tentukan hala tuju, perancangan negara secara holistik

PUTRAJAYA: Dasar Angkasa Negara dijangka diperkenalkan akhir tahun ini bagi menggariskan hala tuju dan perancangan Malaysia dalam bidang aeroangkasa melalui pendekatan lebih holistik.

Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Datuk Dr Mazlan Othman, berkata proses mengenalpasti inti pati, visi dan matlamat dasar itu sedang dilakukan dan akan melalui pelbagai peringkat kelulusan.

Katanya, kumpulan kerja menggubal dasar sedang mengenal pasti pelbagai elemen dalam dasar yang lain untuk diselaraskan dengan dasar baru itu, termasuk aspek pertahanan.

“Kita mahu tahu di mana tahap kita sekarang sama ada dari aspek industri dan dasar lain seperti pendidikan dan penyelidikan. Kita mestilah fokus kepada arah yang hendak dituju.

“Selepas itu, baru kita boleh membuat keputusan mengenai hala tuju industri angkasa lepas dan ia memerlukan perdebatan, perbincangan dan percambahan fikiran kerana sumber tenaga dan kewangan kita terhad,” katanya selepas membentangkan kertas kerja mengenai dasar sains angkasa negara.

Dr Mazlan berkata, amat penting dasar angkasa negara diselaraskan dengan dasar lain kerana bidang pertahanan umpamanya membabitkan soal kerahsiaan yang menuntut negara membangunkan teknologi dan kefahaman sendiri.

Beliau berkata, Dasar Angkasa Negara juga perlu bersifat fleksibel dengan mengambil kira keperluan bidang lain seperti pertanian dan alam sekitar serta kesediaan kerajaan berbelanja sehingga berbilion ringgit untuk melancarkan roket sendiri.

"Semua elemen perbezaan perlu digabungkan bagi memastikan dasar itu diterima pada peringkat antarabangsa, tidak ketinggalan zaman, boleh dicapai dan mempunyai penanda aras," katanya.

Ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Dasar Kerajaan Dalam Sains Angkasa dan Pembinaan Keupayaan, Dr Mazlan berkata kerajaan bercadang melancarkan satelit komunikasi dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Beliau juga menasihatkan saintis tempatan terus melakukan penyelidikan sains angkasa walaupun negara mungkin tidak lagi menghantar angkasawan selepas misi sulung Oktober ini.

"Kita masih boleh melakukan banyak penyelidikan mikro graviti dan kajian boleh dihantar ke angkasa lepas melalui bantuan pelbagai agensi angkasa lepas di Amerika Syarikat, Russia, China, Jepun dan India.

"Ini termasuk misi ke bulan kerana Malaysia sudah membentuk rangkaian kerjasama dan mendapat kepercayaan oleh semua pemain dalam bidang aeroangkasa," katanya.

RM20.5 juta bayar elaun Rela

Utusan Online

Oleh WAN RAMLI WAN MUHAMAD

KUALA TERENGGANU 6 Ogos – Lebih 100,000 anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) bakal mendapat durian runtuh apabila kerajaan meluluskan peruntukan RM20.5 juta bagi pembayaran elaun khas terhadap penglibatan mereka dalam operasi membanteras jenayah dan pendatang asing tanpa izin (PATI) tahun ini.

Setiausaha Parlimen Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Abdul Rahman Ibrahim berkata, di bawah peruntukan itu setiap anggota biasa yang terbabit dalam operasi berkenaan akan dibayar mengikut kadar yang ditetapkan sebelum ini iaitu RM4 sejam dengan maksimum pembayaran lapan jam sehari.

Menurutnya, pegawai atau ketua platun bagi mukim-mukim pula, mereka akan dibayar elaun sebanyak RM5.80 sen sejam dengan maksimum pembayaran lapan jam sehari.

“Dengan pembayaran elaun ini diharap setiap anggota Rela akan lebih aktif membantu kerajaan membanteras PATI dan jenayah di kawasan masing-masing,” katanya selepas menghadiri perjumpaan dengan anggota Rela Terengganu di Kompleks Seri Iman di sini, hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Abdul Rahman berkata, Rela juga bercadang mewujudkan 3,000 jawatan baru termasuk pegawai perisik dan pengarah latihan di pelbagai peringkat ke arah memastikan organisasi itu lebih mantap bagi menghadapi cabaran akan datang.

Jelasnya, langkah itu jika menjadi kenyataan akan melibatkan penambahan peruntukan sebanyak RM80 juta untuk membayar gaji kakitangan dan pegawai terbabit.

Dalam pada itu beliau memberitahu, Rela juga akan mempunyai ibu pejabat sendiri di Putrajaya tidak lama lagi apabila kerajaan meluluskan peruntukan RM40 juta untuk membina bangunan tersebut.

Selain itu jelasnya, Rela juga merancang untuk menambah pusat latihan di seluruh negara berbanding empat buah yang ada sekarang iaitu termasuk sebuah yang baru siap di Sabah.

Insolvency dept will compete with CTOS

NST

PUTRAJAYA: The Insolvency Department of Malaysia (JIM) is set to compete with credit information service provider Credit Tip-Off Service (CTOS).

On the cards are links between the courts, National Registration Department (JPN), Immigration Department, JIM and Bank Negara’s Central Credit Reference Information System (C-CRIS).

Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Datuk M. Kayveas said JIM was improving its systems to quicken a credit search process and provide updated information.

"Once this is ready, I think people will revert to it and will not use CTOS any more.

"We will actively promote JIM and get people and banks to learn more about it," said Kayveas, whose portfolio includes handling insolvency matters.
C-CRIS does not provide information on bankruptcy, but only on people’s loan obligations, to banks.

Kayveas said the online link with JPN would allow search-ers to verify a person’s name, MyKad number and whether he was alive.

"There have been situations in CTOS where the person’s name and MyKad number are available, but the person is dead," he said yesterday.

"The link with the courts will make information available within the same day on whether a person has been declared a bankrupt or has been discharged from bank-ruptcy."

He said the government would promote JIM among banks and the public as an alternative to services provided by private companies like CTOS.

Also in the pipeline are computer-generated statements from JIM which can be downloaded, printed and used as valid documents.

Kayveas added that JIM’s services at RM10 per search were cheaper than that offered by CTOS.

While JIM may not have such a wide database on debtors, he said this was because the department did not record "small" debts.

Kayveas said CTOS had "bought" information on debtors from companies to record in its database, making a cut when debtors settled their bills.

06 August 2007

Sektor awam berkesan tak perlu VSS

Berita Harian


SEJAK memegang jawatan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, memperkenalkan beberapa idea radikal dan inovatif untuk meningkatkan kecemerlangan perkhidmatan awam. Terbaru, Skim Pemisahan Sukarela (VSS) bagi ‘melepaskan’ kakitangan awam bermasalah dan tidak berdisiplin.

Cadangan beliau menarik perhatian banyak pihak termasuk Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri supaya satu kajian terperinci dilakukan sebelum ia dikemukakan kepada kerajaan untuk pertimbangan dan kelulusan.

Model atau kaedah VSS yang digunakan sektor swasta tidak semua boleh diaplikasikan kepada sektor awam dan mendatangkan hasil yang sama, lebih-lebih lagi mengenai VSS. Tujuan sektor swasta memperkenalkan VSS adalah untuk mengecilkan organisasi, mengurangkan kos, meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

Dalam pelaksanaan VSS oleh swasta, pekerja pada semua peringkat tanpa mengira cemerlang atau tidak akan ditawarkan VSS. Sebaliknya VSS yang dicadangkan KSN lebih tertumpu kepada ‘pekerja bermasalah’ dengan mengadakan ‘exit policy’ yang mudah untuk mereka berhenti.

Adakah ini bermakna mereka akan menerima pencen dan imbuhan RM50,000 hingga RM300,000 seperti diamalkan dalam sektor swasta? Jika kaedah ini digunakan sudah pasti pegawai cemerlang yang sudah sampai umur persaraan pencen penuh akan memohon VSS.

Jika tidak diluluskan mereka secara tiba-tiba menjadi ‘pekerja bermasalah’. Apakah jaminan KSN dengan pelaksanaan VSS, sistem penyampaian perkhidmatan awam di pusat dan negeri akan bertambah cemerlang?

Sebenarnya perkhidmatan awam boleh bertindak ke atas ‘pegawai bermasalah’ tanpa VSS kerana Perintah Am Bab D dan Pindaannya amat menyeluruh menggariskan tindakan tatatertib yang boleh diambil.

Masalah dalam perkhidmatan awam hari ini sebenarnya ialah kelemahan penyeliaan berkesan dan bertindak di mana yang perlu. Buat masa ini hanya Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengamalkan secara konsisten pembuangan anggota bermasalah.

Begitu juga Jabatan Kastam mengamalkan pembuangan pekerja, tetapi bagaimana dengan jabatan lain? Ini yang sepatutnya difikirkan KSN kerana kebanyakan ketua jabatan lebih suka mengambil jalan mudah iaitu tutup sebelah mata kerana prosedur membuang kerja terlalu leceh dan tidak membawa sebarang erti kepada jabatannya.

Lagipun bos takut kena ‘busung’ atau menjejaskan nama baiknya bila anak buah yang dibuang kerja mendapatkan khidmat bomoh! Saya puji pandangan radikal dan inovatif KSN dan berharap beliau tidak menganggap cadangannya itu sebagai satu arahan di mana Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) terpaksa menerimanya.

Kita tidak mahu lihat sesuatu idea dilaksanakan secara terburu-buru kerana bila sudah dilaksanakan dan merugikan kerajaan idea itu dengan selamba ditarik balik.

Jika VSS itu disebabkan terlalu banyak kakitangan kerajaan atau terlebih kakitangan dalam sesuatu jabatan, cara terbaik ialah pengambilan pekerja baru dikurangkan.

HASSAN TALIB,
Gombak, Selangor.

VSS goodbyes: Even the good will act bad

NST

HOW the government seems to pamper civil servants, even the bad eggs. Why would anyone want to pay civil servants to leave the service if they are not performing? Haven’t they heard of the words "you’re fired"?

According to your report of Aug 3, the chief secretary to the government said such a scheme could be modelled on those used in the private sector.

Please be aware that the private sector exercises VSS schemes when downsizing, not to get rid of bad performers.

For bad performers, the exit policy is to tell them they have no future in the organisation and that they will have to resign, failing which a disciplinary board hearing will be conducted. Period.

Pamper the bad eggs and those acceptable performers who want to leave early with a cash windfall will start acting bad, just so they can take a cash-enriched VSS exit.

VSS goodbyes: Throw the book at them instead

NST

WITH reference to your report "VSS for errant civil servants" (NST, Aug 3), I do not think a voluntary separation scheme will weed out the deadwood and shirkers from the civil service. In fact, such a scheme may even backfire.

When I was in service in the human resources department of a government-linked company (I am now retired), I was involved directly in three VSS exercises, all of which left much to be desired.

Given the "voluntary" aspect of a VSS, how can the government, if it adopts such a scheme or something close to it, achieve its objective?

My experience has shown that the scheme, if offered to all in general, will only encourage the excellent but frustrated civil servants to leave for better private-sector jobs.

The so-called deadwood will not accept the VSS. Why should they, when they have a cushy job in hand and will not get anything comparable elsewhere?

And, of course, the government will refuse a VSS exit to good workers as it would still require their services.

What, then, will you get? Frustrated civil servants further angered at being denied a VSS exit. Can you expect 100 per cent commitment from them after that?

Other questions: How does one define "problematic" workers or "deadwood"? Also, why is anyone in the government mulling over VSS, or something similar now, after having given the civil servants a hefty pay rise? Will this not incur extra costs when calculating the pension and gratuities on their last-drawn salaries?

If anyone wants to weed out the deadwood, then there are enough ways indicated in the General Orders — demotion, transfer, disciplinary action and, ultimately, the sack.

Throw the book at them, instead of paying them to go.

If the VSS’s objective is get a leaner civil service, then there should not be any filling of the vacancies created by those leaving on a VSS.

Chief Secretary to the government Tan Sri Mohd Sidek Hassan should think very carefully before embarking on any VSS or VSS-look-alike.

Noh: Teachers’ union can sue parents

NST

PETALING JAYA: The Education Ministry will not prohibit the National Union of the Teaching Profession (NUTP) from suing parents who give false reports to the media on the alleged misconduct of teachers against their children, Deputy Education Minister Datuk Noh Omar said yesterday.

He said that as a union, the NUTP had the right to take such action.

However, court action should be the last resort for the resolution of problems involving schoolchildren and teachers, he said here.

Noh was asked to comment on a report quoting NUTP secretary-general Lok Yim Pheng as saying that the decision to take such action was adopted by the union’s executive committee on Friday.

Lok had said that many teachers had become victims of false reports in the media, which tarnished the image of teachers. This was because parents went to the press after only listening to what their children told them instead of finding out what had actually happened.
Noh advised the affected parties not to seek legal redress for all disciplinary problems.

"We can discuss things. The ministry wants to create human capital. We want to establish a win-win situation. If we go to court, one party will win and the other will lose."

RTD man’s lavish lifestyle with mistress

NST

KUALA LUMPUR: His salary was used to support his family while his ill-gotten gains were allegedly spent on his mistress.

This is said to be the double life that a senior Kedah Road Transport Department officer was leading before he was picked up by Anti-Corruption Agency officers on Saturday.

The officer is believed to have taken his mistress on trips to various places in Malaysia, and to Singapore, Australia and Thailand — all allegedly paid for by several driving school operators in Kedah in exchange for favours.

"The suspect, in his 40s, is believed to demand between RM10,000 and RM15,000 from driving school operators every time he felt like taking a vacation," a senior ACA source told the New Straits Times.

Checks showed that his mistress, who joined the government service four years ago, was initially attached to the RTD in Kedah.
However, when word leaked out about her relationship with the senior RTD officer, she was transferred to the Kedah Education Department.

The affair, however, continued as the man’s wife and children were living in Kuala Lumpur.

"The suspect made up excuses to make official trips to the federal capital every weekend as he was entitled to travelling, lodging and meal allowances," the source said.

On most of these trips, he would take his mistress along and put her up at posh hotels, the source said.

The officer would then divide his time between his family and his mistress.

However, all that came to an end about 4am on Saturday when enforcement officers from the ACA and Federal Territory Religious Department raided a hotel in Jalan Sultan Ismail and nabbed the officer and his mistress.

ACA officers also discovered RM1,000 in the hotel room, which is believed to have been given to the officer by a driving school operator.

Top ACA officials have ordered investigations into the case to be completed within a week. The case papers will be submitted to the Attorney-General’s chambers for further action.

UTeM ingin muncul IPT berorientasi ‘kilang mengajar’

Berita Harian

MELAKA: Universiti Teknologi Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) ingin muncul sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) berorientasikan 'kilang mengajar’ yang terunggul di negara ini sebagai memberi pendedahan dan latihan kepada pelajarnya, sekali gus menjadikan mereka pilihan industri pada masa akan datang.

Naib Canselor UTeM, Datuk Prof Ismail Hassan, berkata menjadi hasrat universiti itu mahukan setiap lulusan UTeM layak memenuhi pasaran pekerjaan ketika ini dan pada masa akan datang, berdasarkan pendidikan serta latihan yang berkesan diterima mereka.

"Bagi merealisasikan hasrat berkenaan, UTeM sedang menggerakkan pembinaan kompleks pembuatan dan latihan di dalam kampus induknya di Durian Tunggal, apabila siap kelak pelajar akan dihantar menjalani latihan di situ bagi merasai suasana kilang yang sebenar.

"Kompleks itu dijangka siap pada pertengahan tahun depan dan ketika ini pelajar UTeM menjalani latihan di kampus industri di Ayer Keroh kerana ada kelengkapan bagi melaksanakan aktiviti pembuatan komponen serta produk berkaitan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Konvokesyen UTeM kali Ke-3 yang disempurnakan Tuan Yang Terutama Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob di Seri Negeri di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran dan Pengajian Tinggi Negeri, Datuk Yaakob Md Amin yang mewakili Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Pengerusi Lembaga Pengarah UTeM, Tan Sri Dr Mohd Salleh Sulong.

Ismail berkata, bagi memantapkan kepakaran dan kemahiran pelajar, UTeM sudah menjalinkan hubungan dengan 12 rakan industri termasuk masing-masing satu syarikat di Jepun dan Jerman, manakala tiga lagi memorandum persefahaman bakal ditanda tangani sempena pameran penyelidikan IPTA pada 10 Ogos ini.

Sementara itu, pada majlis berkenaan seramai 1,347 graduan UTeM menerima ijazah, ijazah sarjana muda dan diploma daripada Mohd Khalil.

Anak pesara tentera, Norhazlina Bahari, 23, dari Kampung Air Limau, Masjid Tanah dan Elizabeth Lee Cheah Hui, 22, diumumkan sebagai penerima Anugerah Pelajaran Diraja, manakala, Mohd Faizal Basaruddin dan Lim Boo Eik sebagai penerima Hadiah Canselor UTeM.

Norhazlina yang juga penuntut Kejuruteraan Elektrik berkata, kejayaannya didorong dua saudara lelakinya yang sebelum ini berjaya di dalam bidang yang sama dan beranggapan ciri kewanitaan yang terdapat pada dirinya bukanlah penghalang untuk meraih kejayaan.

Bagi Elizabeth, pada awalnya beliau bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Sains Kesihatan, pada masa yang sama berminat dalam bidang komputer.

"Ketika menghantar permohonan, pilihan utama adalah di bidang Sains Kesihatan dan kedua, Sains Komputer, bagaimanapun sebaik saja diterima UTeM saya tidak berlengah untuk menjadi pelajar di sini," katanya.

NUTP saman ibu bapa buat laporan palsu


KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) mengambil keputusan menyaman ibu bapa yang membuat laporan palsu mengenai salah laku guru di sekolah kepada media sehingga menjejaskan imej dan maruah guru.

Ini berikutan NUTP mengesan tiga kes palsu di Kedah membabitkan guru di Sekolah Menengah (SM) Bakar Arang, Sungai Petani; Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) Tun Sambanthan, Bukit Lembu dan SRJKT Kalaimagal yang dituduh tanpa bukti kukuh.

Setiausaha Agung NUTP, Lok Yim Pheng, berkata keputusan itu dibuat Jawatankuasa Kerja NUTP kelmarin bertujuan menegakkan kebenaran dan melindungi guru daripada tuduhan tidak berasas ibu bapa.

Beliau juga menuntut ibu bapa terbabit memohon maaf secara terbuka.

Lok yang yakin banyak lagi kes sedemikian dilaporkan kepada media berkata, tindakan tidak bertanggungjawab ibu bapa itu menyebabkan guru sentiasa bimbang dan resah untuk melakukan tugas mereka.

“Kini didapati ramai guru menjadi mangsa tuduhan ibu bapa sehingga guru dan keluarga mereka terpaksa menanggung malu.

“Seperti kes di SJKT Kalaimagal, kehidupan guru terbabit sangat terjejas dan keluarganya juga mendapat malu kerana ia mendapat liputan meluas media.

“Ibu bapa tidak seharusnya memberi tunjuk ajar kepada anak mereka dengan cara memalsukan fakta dan menuduh tanpa bukti kerana pada akhirnya, anak itu juga akan menerima kesan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Pada 24 Julai lalu, seorang suri rumah mendakwa guru di SRKJT Kalaimagal merotan anak perempuannya berusia tujuh tahun di kaki, perut, tangan dan belakang badan serta mencekiknya sebagai hukuman kerana tidak membaca dengan kuat.

Dalam kes di SM Bakar Arang, April lalu, ibu bapa seorang pelajar berusia 16 tahun mendakwa anaknya dipukul, ditendang dan ditolak oleh guru disiplin sekolah terbabit sehingga patah tangan dan lebam seluruh badan.

Lok berkata, ibu bapa sepatutnya menggunakan kaedah yang betul dengan melaporkan sesuatu kejadian kepada pihak sekolah terlebih dulu dan melanjutkan ke Jabatan Pendidikan jika masih tidak dapat diselesaikan sebelum menyampaikannya kepada media.

“Media seharusnya digunakan sebagai jalan terakhir jika merasakan mereka tidak mendapat pembelaan sewajarnya dan biarlah fakta yang diberikan itu tepat. Selidik dulu kesahihan setiap maklumat mereka,” katanya.

Beliau menganggap keadaan itu (melaporkan kepada media) kini menjadi ‘trend terkini’ ibu bapa.

Nik Aziz tolak syor Cuepacs

Utusan Online

KOTA BHARU 4 Ogos – Menteri Besar, Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju dengan cadangan Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) yang meminta kerajaan memendekkan waktu bekerja wanita kepada setengah hari sahaja sepanjang bulan Ramadan yang akan disambut mulai 14 September ini.

Beliau berkata, masyarakat perlu menukar persepsi bahawa Ramadan adalah bulan untuk bekerja dan beribadat bukannya masa untuk berehat.

“Ramadan sendiri didik kita untuk bekerja, sistem rehat pada bulan puasa bukan sistem Islam, ini sistem yang diterima dari orang lain.

“Saya tidak suka sekiranya untuk berehat semasa bulan puasa kerana ia sendiri mengajar kita mementingkan akhirat dan kira perlu mengorbankan masa untuk berehat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Taranum Antarabangsa dan Minggu Al-Quran di sini hari ini.

Seminar sempena sambutan pengisytiharan Kota Bharu sebagai Bandaraya Islam itu dihadiri lebih 400 peserta dari dalam dan luar negara.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan CUEPACS menyarankan supaya kerajaan memendekkan waktu bekerja kakitangan wanita kepada setengah hari sahaja sepanjang Ramadan ini.

Cadangan itu dibuat untuk memberi peluang kepada kakitangan wanita terutama yang tinggal di Lembah Klang pulang ke rumah lebih awal untuk menguruskan rumah tangga masing-masing sebelum berbuka puasa.

Sementara itu di Kuala Lumpur, Pengerusi Biro Bantuan Guaman Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim berkata, cadangan itu tidak praktikal dan sekiranya diterima hanya akan menjejaskan produktiviti negara.

‘‘Pengurangan masa bekerja akan merencatkan produktiviti sesebuah organisasi dan ini memberi impak kepada majikan.

“Dalam kes ini, pihak majikan akan berfikir dua kali untuk mengambil pekerja wanita bekerja,’’ katanya.

Puasa: Ulama tolak wanita kerja setengah hari

Utusan Online

KUALA LUMPUR 4 Ogos – Golongan ulama menolak saranan Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya kerajaan memendekkan waktu bekerja kakitangan wanita kepada setengah hari sepanjang bulan Ramadan.

Rata-rata mereka berpendapat cadangan itu menyusahkan dari segi membantutkan urusan kerja malah ada yang melihatnya sebagai helah untuk mengeksploitasi bulan yang mulia itu dengan ‘curi tulang’.

Alasan CUEPACS bahawa cadangan itu memberi peluang kepada kakitangan wanita terutama yang tinggal di Lembah Klang pulang ke rumah lebih awal untuk menguruskan rumah tangga termasuk juadah berbuka puasa, juga bagi mereka, tidak boleh dipakai langsung.

Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin berkata, cadangan itu amat tidak praktikal dan berharap kerajaan mengambil pandangan pelbagai pihak sebelum mempertimbangkannya.

‘‘Tiada ajaran yang menyatakan perlu menangguhkan kerja hanya untuk berbuka puasa sebaliknya terdapat penekanan kepada pentingnya mengutamakan amal ibadat,’’ katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Tambahnya, lebih elok jika diberi saranan untuk membaca kitab suci al-Quran sekali gus dapat menambah pahala dan terus bekerja untuk meningkatkan produktiviti.

Semalam, Presiden CUEPACS, Omar Osman menyarankan supaya kerajaan memendekkan waktu bekerja kakitangan wanita kepada setengah hari sepanjang Ramadan yang dijadualkan bermula 14 September ini.

Alasannya, keadaan lalu lintas yang sesak ketika bulan puasa mendedahkan mereka dengan risiko kemalangan selain bebanan tanggungjawab mengurus anak serta persiapan menyediakan juadah berbuka.

Sementara itu, Timbalan Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman berkata, agama tidak pernah membezakan cara bekerja sepanjang Ramadan dan bulan-bulan lain.

‘‘Tiada dalil di dalam Islam yang menyatakan perlu memendekkan masa bekerja semasa bulan puasa semata-mata untuk menyiapkan juadah berbuka.

‘‘Cuma ada hadis yang membolehkan seseorang itu meringankan sedikit beban tugas tetapi tidaklah sehingga menyukarkan pihak lain,’’ jelasnya.

Beliau berkata, pendekatan seharusnya dibuat dengan memendekkan sedikit masa bekerja untuk golongan wanita.

‘‘Kalau kelepasan selama satu atau dua jam itu bolehlah tetapi tidaklah sampai setengah hari.

‘‘Tetapi waktu mereka ini perlu diganti dengan masuk kerja lebih awal,’’ katanya.

Pendakwah bebas Mohd. Daud Che Ngah pula menyamakan cadangan itu dengan cubaan ‘melarikan’ golongan wanita dari ‘medan perang’.

‘‘Mengapa hendak diberi kelonggaran pulang awal kepada mereka dengan alasan menyiapkan juadah berbuka puasa dan meninggalkan golongan lelaki bekerja keras di pejabat,” ujarnya.