22 August 2009

Datuk Mazlan Othman Dilantik Ke Timbalan KP UNOV

KUALA LUMPUR, 21 Ogos (Bernama) -- Bekas ketua pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa) Datuk Mazlan Othman dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarah Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Vienna (UNOV) mulai 19 Jun lepas, jawatan keduanya di badan dunia itu.

Pada masa ini beliau bertugas sebagai Pengarah di Pejabat Hal Ehwal Angkasa Lepas unit yang sama.

"Pelantikan Datuk Mazlan Othman sebagai Timbalan Ketua Pengarah UNOV, tambahan kepada jawatan sedia ada sebagai Pengarah di Pejabat Hal Ehwal Angkasa Lepas PBB di Vienna menandakan kepercayaan dan keyakinan masyarakat dunia terhadap keupayaannya melaksanakan kedua-dua jawatan penting dengan baik," menurut Wisma Putra dalam satu kenyataan.

"Pelantikan Datuk Mazlan merupakan satu galakan kepada lebih ramai rakyat Malaysia untuk mencatat kecemerlangan di dalam negara dan antarabangsa," kata beliau.

Mazlan bersara daripada perkhidmatan awam pada 2007.

-- BERNAMA

108 pengetua tidak diturunkan pangkat

Berita Harian

KEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk surat Setiausaha Agung Kongres, Mohamad Ismail, dalam ruangan ini, 19 Ogos bertajuk, 'Usah turun pangkat 108 pengetua Gred DG52'.

Untuk makluman, Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pelajaran (LKPPP) menetapkan bahawa urusan pemangkuan sesuatu jawatan kenaikan pangkat hendaklah diisi calon yang diluluskan pemangkuan oleh LKPPP saja. Perkara ini dibuat sedemikian, bagi menentukan wujudnya kesaksamaan, keadilan dan tidak ada elemen pilih kasih dalam sesuatu urusan pemangkuan ke gred kenaikan pangkat.

Bagaimanapun, didapati 108 orang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) yang belum diluluskan pemangkuan oleh LKPPP untuk memangku sesuatu jawatan yang lebih tinggi daripada gred jawatan hakiki masing-masing sudah ditempatkan ke jawatan kenaikan pangkat berkenaan secara pentadbiran oleh pihak tertentu. Mereka yang terbabit adalah terdiri daripada 11 PPPS di kementerian/IPGM, empat PPPS di Jabatan Pelajaran Negeri, tujuh PPPS di Pejabat Pelajaran Daerah dan bakinya seramai 86 adalah Pengetua Sekolah Menengah.

Apabila keadaan ini berlaku, ia menutup peluang calon yang diluluskan pemangkuan oleh LKPPP untuk memangku jawatan kenaikan pangkat kerana jawatan itu diisi pegawai lain yang belum layak dan belum lagi diluluskan pemangkuan oleh LKPPP.

Keadaan ini menyebabkan mereka yang diluluskan pemangkuan ke gred kenaikan pangkat mencemuh Kementerian Pelajaran bahawa urusan pemangkuan adalah tidak adil, tidak telus dan memberi keutamaan kepada kronisme. Sebagai contoh, 35 daripada 55 orang PPPS gred DG52 tidak boleh memangku jawatan DG54 kerana jawatan itu diisi oleh calon yang belum diluluskan pemangkuan oleh LKPPP.

Selain itu, 466 daripada 781 orang PPPS Gred DG48 tidak dapat memangku jawatan Gred DG52 kerana jawatan itu juga diisi calon yang belum diluluskan pemangkuan oleh LKPPP. Malahan, ada 2,570 daripada 3,413 PPPS DG44 yang diluluskan pemangkuan ke Gred DG48 tidak dapat memangku Gred DG48 kerana jawatan itu diisi calon yang tidak diluluskan pemangkuan oleh LKPPP.

Khusus untuk memperbetulkan kepincangan itu, satu kertas kerja dibentangkan di Mesyuarat Pengurusan kementerian Bil. 9/2009 pada 24 Jun 2009 dan dipertimbangkan perkara itu dengan terperinci serta memutuskan supaya 108 orang pegawai yang tidak layak menduduki jawatan kenaikan pangkat kerana belum lagi dipertimbang dan diluluskan pemangkuan ke jawatan kenaikan pangkat oleh LKPPP itu ditempatkan kembali ke jawatan yang setara dengan gred hakiki masing-masing.

Tindakan ini sama sekali tidak bermaksud untuk menurunkan pangkat mereka. Apa yang berlaku ialah mereka ditempatkan semula ke jawatan setara dengan gred jawatan hakiki masing-masing. Selain daripada itu, kementerian tidak boleh dan tidak pernah membayar elaun memangku jawatan kenaikan pangkat kepada mereka berkenaan kerana mereka belum lagi diluluskan pemangkuan oleh LKPPP.

Justeru itu, penempatan semula mereka ke jawatan yang setara dengan gred hakiki masing-masing tidak akan membabitkan apa-apa kerugian kewangan kerana pada asasnya kementerian tidak boleh membayar apa-apa elaun memangku kepada mereka. Dengan cara ini, barulah ia dapat memberi laluan kepada pegawai-pegawai yang telahpun dilu-luskan pemangkuan oleh LKPPP untuk memangku jawatan kenaikan pangkat berkenaan dan seterusnya menikmati pertambahan elaun kerana dibayar elaun memangku gred kenaikan pangkat oleh KPM.

Dimaklumkan juga, hanya Lembaga Tatatertib PPPS di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) yang berkuasa untuk memutuskan sama ada seseorang PPPS yang diambil prosiding tatatertib itu diturunkan pangkat atau dibuang kerja apabila terbukti bersalah. Dalam konteks ini, semua 108 PPPS itu tidak menghadapi apa-apa prosiding tatatertib. Justeru itu, isu yang mengatakan bahawa mereka diturunkan pangkat adalah tidak tepat dan mengelirukan sama sekali.

Dengan penjelasan di atas, tidak timbul sama sekali isu 108 PPPS termasuk pengetua diturunkan pangkat mereka. Mereka hanyalah ditempatkan semula di jawatan yang setara dengan gred hakiki masing-masing. Kekosongan jawatan kenaikan pangkat yang ditinggalkan itu akan diisi oleh mereka yang layak dan diluluskan pemangkuan oleh LKPPP. Oleh itu, kenyataan bahawa ini adalah 'serangan' oleh Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) terhadap warga pendidik dengan cuba merendahkan sumbangan guru adalah tidak tepat dan tidak berasas sama sekali. Pelaksanaan ini dipersetujui Ketua Pengarah Pelajaran serta ketiga-tiga Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran.

Kementerian ingin menegaskan bahawa adalah tidak wajar memberi anggapan yang mengandungi maklumat kurang tepat sehingga boleh menjejaskan imej dan kredibiliti baik kementerian ini pada kaca mata Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) khususnya dan kepada masyarakat umum amnya sebelum tindakan difahami dengan betul.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran.

Dakwa rasuah babit pegawai kanan Perhilitan

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Persatuan Hak Asasi Haiwan Malaysia membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields di sini, semalam mendakwa rasuah membabitkan seorang pegawai kanan Jabatan Perhilitan dalam memperdagangkan hidupan liar ke luar negara.

Pengerusinya, N Surendran membuat laporan itu kira-kira jam 11 pagi.

Surendran berkata, pegawai itu mengeluarkan permit khas kepada pedagang hidupan liar haram untuk menjalankan perdagangan hidupan liar membabitkan haiwan dari Malaysia.

"Malah, ketika pedagang itu ditahan dalam penjara selama 71 bulan di Amerika Syarikat selepas disabitkan kesalahan menjalankan perdagangan hidupan liar, pegawai kerajaan itu turut memberikan perlindungan peribadi kepadanya.

"Pegawai kanan yang saya maksudkan itu kini menjawat jawatan tinggi di jabatan berkenaan yang beribu pejabat di Putrajaya," katanya di pekarangan IPD itu, semalam.

18 August 2009

Maruah 108 pengetua Gred DG52 tercalar diturunkan pangkat

Oleh Mohd Feroz Abu Bakar
rencanabh@bharian.com.my

KIRA-KIRA 108 pengetua yang sepatutnya dilantik ke Gred DG52 tahun ini akan dikeluarkan daripada jawatan berkenaan untuk terus kekal pada Gred DG48 seperti sekarang. Mereka adalah pengetua di sekolah menengah yang mempunyai Tingkatan Enam atau sekolah yang lebih daripada 1,750 pelajar.

Pengetua ini akan ditukarkan ke sekolah yang tidak mempunyai Tingkatan Enam atau pelajar kurang daripada 1,750 orang, iaitu pengetua DG48, seperti gred gaji mereka sekarang. Keadaan ini berlaku kerana Bahagian Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran menganggap Kumpulan 108 pengetua itu berada di luar zon kenaikan pangkat.

Surat dari Bahagian Sumber Manusia menegaskan bahawa hanya pengetua yang sudah dilantik ke DG48 pada atau sebelum 2005 yang layak dinaikkan ke DG52 tahun ini.

Beberapa pengetua yang dihubungi mengatakan, tindakan itu satu lagi ‘serangan’ oleh Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) terhadap warga pendidik dengan cuba merendah-rendahkan sumbangan guru.

Mereka berkata, PTD menyatakan guru yang sepatutnya dilantik ke DG52 secara hakiki itu berlaku secara luar biasa. Sebaliknya, guru mengatakan mereka diberi jawatan sekarang disebabkan merit, iaitu Pengarah Pelajaran Negeri berpuas hati dengan prestasi dan keupayaan masing-masing.

Pengetua DG48 itu dihantar memimpin di sekolah yang gred pengetuanya DG52 kerana kecemerlangan mereka.

Kumpulan 108 pengetua itu dilantik pada 2006 atau selepas tahun berkenaan dan tidak layak ke DG52 mengikut syarat tiga tahun di DG48 seperti ditetapkan oleh PTD yang mentadbir keseluruhan Bahagian Sumber Manusia.

Pelan Induk Pembangunan Pendidikan menerusi teras kelimanya menyatakan ‘Memartabatkan Kerjaya Keguruan’ namun tindakan ini seolah-olah menjatuhkan maruah guru dan keluarga mereka keseluruhannya.

Kumpulan 108 pengetua ini sudah lebih dua tahun memimpin sekolah berkenaan dan bakal ditukarkan ke sekolah lebih kecil.

Guru di daerah mereka mengenali pengetua ini sebagai penjawat DG48 yang akan dinaikkan ke DG52 kerana bertugas di sekolah sekarang tetapi tiba-tiba ditukarkan ke sekolah lain, semata-mata kerana tidak berada dalam zon kenaikan pangkat.

Zon kenaikan pangkat itu sekarang ditakrif oleh PTD sebagai ‘tiga tahun berada di DG48’.

Seorang pengetua berkata, ‘tindakan ini bukan saja menjatuhkan maruah kami tetapi juga mengakibatkan pengetua hilang moral dan tidak bersemangat untuk memimpin.

“Bayangkan keadaan kami. Selama dua, tiga tahun menjadi pengetua di sekolah DG52 tetapi ditukarkan semula ke sekolah pengetua DG48. Ini satu bentuk hukuman sedangkan kami tidak melakukan kesalahan. Kami dihukum kerana sebelum ini kami dinaikkan pangkat secara merit,” katanya.

Pelantikan Timbalan Perdana Menteri sebagai Menteri Pelajaran memberi harapan baru kepada warga pendidik untuk mendapat peluang kenaikan pangkat yang lebih terbuka dan adil.

Tan Sri Muhiyiddin Yassin sewajarnya meneliti rintihan Kumpulan 108 pengetua ini yang berasa mereka cuba dianiaya.

Lantikan KPSL diabai walau bertungkus lumus lulus ujian

Berita Harian

SAYA tidak berpuas hati dengan penjumudan Skim Perkhidmatan Pembantu Tadbir Rendah Gred N11 kepada jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17.

Saya adalah salah seorang yang menerima tawaran daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk lantikan secara KPSL ke jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi Gred N17) pada Mac 2009 dan diberikan gaji paling hampir dengan gred yang terdahulu.

Pada Julai 2009, JPA mengeluarkan pekeliling perkhidmatan mengenai penjumudan Skim Perkhidmatan Pembantu Tadbir Rendah Gred N11 yang mana akan diberikan kenaikan gaji yang melebihi daripada lantikan KPSL seperti saya berdasarkan tarikh kenaikan gaji (Oktober) yang didahulukan pembayarannya dan diberikan pula kenaikan gaji yang paling hampir dengan tangga gaji yang baru.

Saya rasa seperti lantikan KPSL ini diabaikan. Sepatutnya lantikan KPSL ini diberikan perhatian kerana kami bertungkus lumus untuk lulus ujian KPSL.

Lantikan KPSL juga memerlukan pengesahan jawatan dan kami perlu menghadiri kursus induksi dan lulus Peperiksaan Perkhidmatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17 untuk pengesahan jawatan.

Ini tidak adil berbanding jawatan yang dijumudkan dengan sewenang-wenangnya tanpa perlu pengesahan jawatan gred N17. Saya berharap JPA mengambil perhatian perkara ini.

YANG DIPINGGIRKAN,

Kuala Lumpur.

Penjawat awam berijazah tak naik pangkat

Berita Harian

JABATAN Perkhidmatan Awan (JPA) berjanji membantu penjawat awam peringkat bawahan yang ingin mendapatkan kenaikan pangkat dengan meneruskan pembelajaran mereka. Di samping meningkatkan taraf diri, secara tidak langsung menaikkan taraf perkhidmatan awam berdasarkan slogan ‘pembelajaran sepanjang hayat’.

Maka ramailah kakitangan sokongan perkhidmatan awam yang menyahut seruan ini selepas kami berjaya mendapat ijazah di atas perbelanjaan sendiri walaupun terpaksa berhutang.

Maklumlah satu pengajian peringkat ijazah memerlukan kos perbelanjaan tidak kurang RM20,000, manakala pendapatan kami hanyalah RM1,500 sebulan yang dikategorikan sebagai pendapatan rakyat termiskin.

Kami pula mempunyai beberapa anak pada masa itu. Ibu bapa pula memerlukan bantuan perubatan kerana sakit tua serta pelbagai penyakit lain.

Bagi pegawai dan pembuat dasar pentadbiran, mereka tidak melalui keperitan ini kerana mempunyai pendapatan RM3,000 ke atas serta pelbagai kemudahan lain.

Mereka melupakan janji membantu kami dengan mengarahkan kami yang memiliki ijazah supaya bersaing dengan pemohon baru untuk mendapatkan kenaikan pangkat.

Kami tidak mampu menyaingi mereka yang memperoleh keputusan lebih baik, muda dan lebih berketrampilan daripada kami yang sudah tua dan kurang berkeupayaan.

Oleh itu, kami memohon supaya diberi sedikit kelonggaran untuk kenaikan pangkat dengan sokongan ketua jabatan melalui Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam saja.

Kami kecewa kerana ijazah dan usaha kami adalah satu penderaan. Malu juga kami yang mempunyai ijazah tetapi masih menjadi kerani tua sampai pencen.

BAKAL PESARA,

Ampang.

17 August 2009

Doktor Swasta Boleh Bertugas Dengan Kerajaan, Kata Ismail

KUALA LUMPUR, 17 Ogos (Bernama) -- Doktor dan pakar perubatan swasta kini boleh berkhidmat di klinik dan hospital kerajaan secara sambilan dalam usaha kerajaan mengatasi masalah kekurangan doktor dalam perkhidmatan awam.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Ismail Merican berkata mereka boleh berkhidmat secara kontrak, bermusim, sambilan dan menjalankan pembedahan elektif.

Doktor dan pakar perubatan swasta kini boleh berkhidmat dengan sektor perkhidmatan awam tanpa perlu berhenti kerja, katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat saintifik kali ke lapan Kementerian Kesihatan dan Akademi Perubatan Malaysia di Institut Pengurusan Kesihatan di sini, Isnin.

Menurut Dr Ismail doktor dan pakar perubatan swasta boleh bertugas mengikut kaedah bermusim iaitu minima dua jam dan tidak melebihi lapan jam sehari antara pukul 8 pagi hingga 5 petang.

Kaedah sambilan pula ialah selepas waktu pejabat dari 5 petang hingga 12 malam pada hari biasa dan dari 8 pagi hingga 12 malam pada hari minggu dan kelepasan am, katanya.

Katanya pembedahan elektif pula hanya bertugas pada hari Sabtu sahaja.

"Tawaran seperti ini pernah dibuka sebelum ini tetapi kurang mendapat sambutan kerana pelbagai masalah termasuk gaji, terpaksa menunggu lama untuk kepastian dan tidak mendapat layanan yang baik," jelasnya.

Dr Ismail memberi jaminan bahawa masalah seperti itu tidak timbul lagi berikutan tawaran gaji yang menarik dan keputusan permohonan akan diketahui dalam masa dua minggu

Katanya melalui tawaran terbuka itu, kementerian berharap untuk menarik 25,000 pegawai perubatan dan pakar dalam pelbagai bidang dari sektor swasta untuk berkhidmat di klinik dan hospital kerajaan bagi memenuhi kekurangan 50,000 doktor ketika ini.

Katanya, bagi menjayakan matlamat tersebut, kementerian akan bekerjasama dengan Majlis Perubatan Malaysia (MMC) serta berunding dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Dr Ismail berkata, tawaran tersebut dibuka sepanjang masa dan borang mengenainya boleh diperolehi dengan dimuat turun daipada laman web kementerian http://www.moh.gov.my.

- - BERNAMA

If it’s silent, it must be English Day

KUALA LUMPUR, Aug 17 – A colourful poster was e-mailed to some 400 staff of the Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit, or Mampu, recently.

Also posted in lifts and on notice boards, it read: “Monday is English Day. Just Speak!”

It is all part of an effort by some Malaysian government agencies to get their employees to use English more, so as to improve the fluency of civil servants in the language.

Mampu, a unit under the Prime Minister’s Department, held its first “English Monday” on July 27, and it created a buzz among employees.

Everyone was encouraged – in e-mail messages, prayer recitals, announcements and meetings – to speak English as much as possible that Monday.

“We want to boost the competency of all staff in speaking English,” a Mampu spokesman told The Straits Times.

The Retirement Fund Incorporated, or KWAP, which handles the pensions of some one million civil servants, is reaching for the same goal by taking a fun approach.

Investment and fund managers play a game of Scrabble or two to improve their vocabulary. Regular public speaking and book review sessions are held.

Employees also write investment papers, presentations, the minutes of meetings, and blog entries in English. It is quite a switch from Malay, which is used throughout the rest of the government.

“For an investment company, it is very important that your English is up to the mark, because all the investment reports and analyses are in English,” KWAP chief executive officer Azian Mohd Noh told The Straits Times. “There are no two ways about it, you have to master your English.”

It even invited the British Council to test the staff and conduct courses in articulation and grammar.

Such measures have paid off. According to Datuk Azian, some 70 per cent of KWAP employees speak English well. Another 20 per cent who understand the language shy away from speaking it.

“We still need to do more. English is important. If you work in the financial sector and deal with international counterparts, it will be a setback (if your English is not up to par),” she said.

These measures come in the midst of a long-running row over English standards and the use of English, instead of Malay, to teach Science and Maths in schools.

Over nearly four decades, Malay has become important for political reasons and is now a very sensitive issue.

English was the medium of instruction in schools until it was replaced with Malay in the 1970s.

The soft push for the use of English at the workplace has been prompted by criticism that the standard of English has declined alarmingly since.

As a result, Malaysia’s global competitiveness has suffered, with many graduates possessing inferior English language skills, critics say.

A controversial policy to use English to teach science and maths in schools was scrapped last month, after six years of protests by critics who say that students and teachers struggled with it.

Along with its decline in schools, English has also been neglected by most civil servants. With Malays making up 80 per cent of civil servants, many, apart from higher-ranking officers, prefer to use Malay daily. Thus there is some resistance to programmes that require them to speak English.

One Mampu worker joked that it would be a “Silent Monday”, referring to the fact that many would prefer not to speak to avoid speaking in English.

“My English is a little rusty,” she said. “Most people still speak in Malay, but I guess in a more formal setting like a meeting, they converse in English.”

There is no penalty if an employee switches to his mother tongue, so the move is just a gentle nudge to ease civil servants into grappling with the language, broken or otherwise.

An internal e-mail said: “Only a number of personnel are really into this programme. Do not worry so much about speaking grammatically correct. Practice makes perfect.”

A chief clerk with a district land office in Selangor said that her command of the English language deteriorated after she stopped using it when she joined the civil service 28 years ago.

“Even today’s graduates can’t converse in English very well,” she said.

The clerk said that the state government had tried implementing English Thursdays and other programmes but that they never got off the ground.

But some insist that such programmes can succeed.

A former civil servant of five years said: “Even if they speak broken English, it’s good for them to build confidence.”

She said she often ended up doing a lot of administrative work when travelling on overseas assignments, even when the support staff were meant to handle it, because of communication breakdowns.

“A lot of them can’t speak or write in English. That’s what happens when you keep speaking the same language,” she told The Straits Times.

But some analysts feel that the entire system needs a major overhaul, including using English in all official documents.

“You need at least one competent speaker in a government department for this sort of programme to work,” said analyst James Chin of Monash University Malaysia Campus. “If all of them are not competent, it will not work.”

He pointed out that the English policy that was scrapped from schools last month failed because too many teachers were not fluent in the language.

“If department heads are not fluent, subordinates will follow what they do,” said Chin. “Until they get real English speakers in the civil service and allow the use of English in all official documents, instead of just Malay, it will not work.” – The Straits Times

A-G: Selangor government circular null and void

PUTRAJAYA, Aug 17 — The Selangor government's circular prohibiting state officials from giving statements to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) after office hours is null and void, Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail said.

"The MACC's function is governed by certain laws. We're going to file an application in court for a declaration that the directive is null and void. As far as the law is concerned, this is purely unlawful.

"I will file the application within this week," he told a joint news conference with Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz after the opening of the 48th Asian-African Legal Consultative Organisation (AALCO) annual session today.

Nazri said the Selangor government's action could be construed as an attempt to obstruct MACC officers from performing their duties.

"No circular from any state government can prevent the MACC from carrying out their the independent investigations. I think this is an attempt by Khalid (Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) to obstruct MACC officers from discharging their duties," Nazri said.

Abdul Gani and Nazri were asked to comment on the circular, issued on July 28, instructing all state government officers not to give interviews to the MACC outside their office buildings.

The circular also states that all meetings or interviews for that purpose can only be conducted from 8am to 6.30pm.

Taking the opposition to task over the matter, Nazri asked: "Can you imagine the response from them (opposition parties) if the prime minister were to issue the same circular?"

Nazri also said that the opposition parties were embarrassed as they were now under investigations for corrupt practices.

"When the BN was the government (in Selangor) they accused it of corruption. Now they too are involved in corrupt practices. So they are embarrassed and try to demoralise our officers. What are they scared of?" he said.

Nazri also refuted claims that the MACC was targeting non-Malay leaders.

"Do you know how many Umno members have been investigated? Why turn this into a race issue? Why is it that when Umno members were investigated no one said anything?

"The MACC is an independent body and will take action irrespective of race. The MACC should take action without fear of favour," he said.

On calls for MACC officers to record their investigation process, Nazri said: "I'm sure MACC officers will take the necessary action to ensure they are not accused of anything."

Meanwhile, on the issue of perjury in high-profile cases, Abdul Gani said a proper investigation must be done to determine the reasons why a witness committed perjury.

"We cannot simply charge them without studying first why they 'turn turtle'," he said. — Bernama