16 July 2009

Bonus tetap sektor awam

Cuepacs syor kadar faedah pinjaman perumahan dikurang

KUALA LUMPUR: Majlis Kongres Cuepacs meluluskan cadangan menuntut kerajaan membayar bonus tetap setiap tahun dengan menggabungkan elemen imbuhan itu dalam skim perkhidmatan kakitangan awam.

Ini adalah antara beberapa tuntutan baru yang akan dikemukakan kepada kerajaan sebagai sebahagian daripada kajian semula syarat perkhidmatan penjawat awam.

Pada masa ini, bonus diberi mengikut budi bicara kerajaan

berdasarkan kemampuannya, tidak seperti sektor swasta yang menjadikannya sebagai amalan tahunan. Pada waktu yang baik, 1.2 juta penjawat awam menikmati bonus sebulan gaji atau minimum RM1,000.

Dalam mesyuarat di Ipoh, baru-baru ini, Cuepacs juga mencadangkan supaya kadar faedah pinjaman perumahan dikurangkan daripada empat peratus sekarang kepada satu peratus setiap tahun.

Sumber Cuepacs memberitahu, dalam memorandum yang akan dikemukakan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak lama lagi, kongres itu turut menuntut perubahan bagi bayaran gantian cuti rehat daripada maksimum 150 hari pada masa ini kepada jumlah sebenar cuti tahun yang tidak digunakan yang dikumpul seseorang pegawai.

Gantian cuti rehat adalah bayaran tunai bagi cuti tahun yang tidak digunakan yang dikumpul oleh seseorang pegawai sepanjang perkhidmatannya dengan kerajaan.

Satu lagi perubahan besar yang dituntut Cuepacs ialah berhubung pengiraan pencen.

Cuepacs mencadangkan supaya formula pencen sekarang yang dibuat berdasarkan gaji pokok terakhir, ditukar dengan memasukkan semua elaun.

Ini bermakna apabila pengiraan pencen dibuat, semua elaun perumahan, kos hidup, makanan, perjalanan, pemandu, kesusahan dan keraian juga perlu dimasukkan kepada gaji pokok terakhir.

Tuntutan lain ialah:

* Cuti tahun bagi menjaga anak yang sakit dengan tempohnya bergantung kepada tempoh keuzuran itu.
* Bayaran balik bagi implan gigi dan rawatan mata.
* Sistem kenaikan matriks digantikan dengan sistem linear dengan tambahan lima kenaikan, dan
* Mewujudkan skim sub-profesional bagi pemegang diploma.

Sumber itu berkata, pemimpin Cuepacs begitu optimis bahawa kerajaan akan mempertimbangkan cadangan mereka dengan fikiran terbuka. - Bernama

15 July 2009

Kerajaan laksana sistem rating

Berita Harian

Agensi KDN perintis kaedah tekan butang warna nilai perkhidmatan

PUTRAJAYA: Kerajaan akan memulakan pelaksanaan sistem rating oleh pelanggan kepada petugas kaunter jabatan dan agensinya berdasarkan lampu yang akan dipasang di kaunter.

Melalui cara itu, pelanggan akan menekan butang lampu yang mempamerkan warna tertentu bagi menunjukkan tahap kepuasan mereka atas perkhidmatan dan layanan diberikan petugas kaunter, sebelum beredar.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dikatakan tertarik dengan penggunaan sistem itu selepas melihat pelaksanaannya ketika membuat lawatan rasmi ke China, baru-baru ini.

Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) sudah diarah melaksanakan sistem itu sebagai perintis, sebelum diperluaskan ke jabatan dan agensi kerajaan lain.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman, berkata pihaknya menerima arahan bagi memulakan sistem rating berdasarkan warna lampu itu.

“Kita akan pasang lampu di kaunter, umpamanya jika pelanggan menekan butang lampu hijau bermakna mereka berpuas hati dengan perkhidmatan diberikan, tetapi jika mereka menekan butang merah bermakna sebaliknya.

“Dengan cara ini, petugas kaunter akan menjadi lebih bertanggung jawab dan berusaha memastikan pelanggan memberi rating terbaik.

“Namun, jika petugas kaunter melakukan tugas sambil lewa, pelanggan memberikan rating yang boleh memalukan petugas berkenaan atau dengan kata mudah ‘sendiri malu’ kerana pelanggan lain yang menunggu giliran dapat melihat tahap perkhidmatan mereka,” katanya ketika ditemui Berita Harian di sini.

Abdul Rahman berkata, sistem rating itu akan dijadikan ukuran dan penilaian prestasi kerja petugas di Jabatan Imigresen.

“Sudah tentulah sistem itu nanti akan dijadikan rujukan bagi sebarang kenaikan pangkat dan gred petugas kaunter kita,” katanya.

1,000 guru Inggeris dari luar negara

Berita Harian

KOTA KINABALU: Kementerian Pelajaran akan mengambil 1,000 guru pakar dan terlatih subjek bahasa Inggeris dari Australia dan United Kingdom (UK) serta memperkenalkan semula subjek Kesusasteraan Inggeris di sekolah rendah dan menengah, mulai Januari depan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata kedua-dua langkah berkenaan bertujuan memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris, sekali gus melahirkan lebih ramai pelajar yang mampu menguasai bahasa antarabangsa itu.

"Ia sebahagian daripada usaha memantapkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar selepas Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan mulai 2012," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Profesionalisme Pengelola Sekolah Malaysia (PPSSM) Ke-31, di Hotel Beverly, di sini, semalam.

Persidangan selama tiga hari yang bermula kelmarin itu disertai 280 anggota Persatuan Pengelola Sekolah Malaysia. Hadir sama, Pengarah Jabatan Pelajaran Sabah, Datuk Normah Gagoh dan Yang Dipertua persatuan itu, Hussin Mustaffa.

Mohd Puad berkata, guru dari Australia dan United Kingdom itu akan disaring terlebih dulu bagi mencapai sasaran melahirkan pelajar fasih berbahasa Inggeris.

"Program itu adalah sebahagian peruntukan RM5 bilion untuk memperkasa pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris bagi tempoh 2011 hingga 2015. Ia turut membabitkan pembinaan makmal bahasa Inggeris yang dilengkapi teknologi maklumat dan komunikasi (ICT)," katanya.

Beliau berkata, kebanyakan sekolah luar bandar yang tiada guru opsyen bahasa Inggeris mengajar subjek berkenaan menyebabkan pencapaian di kalangan pelajar sukar ditingkatkan.

"Contohnya, di Sekolah Kebangsaan Abai, Kinabatangan, subjek Bahasa Inggeris diajar oleh guru agama yang kurang fasih berbahasa Inggeris.

"Ada juga guru yang sanggup mengajar bahasa Inggeris walaupun penguasaan mereka lemah bagi mengelak dipindahkan ke sekolah lain. Maklumat itu saya peroleh ketika melawat sekolah di pedalaman Sabah dan Sarawak," katanya.

Mengenai langkah memperkenalkan semula subjek Kesusasteraan Inggeris, beliau berkata, sebahagian besar pelajar yang mengambil subjek itu pada 1950-an hingga 1970-an mampu menguasai bahasa Inggeris dengan baik.

Katanya, selain Kesusasteraan Inggeris, kementerian itu juga bersedia mempertimbangkan pengenalan bahasa lain sebagai subjek elektif seperti bahasa Jerman, Perancis, Sepanyol dan Jepun pada masa depan kerana ia semakin penting pada peringkat antarabangsa.

Katanya, kementerian sedang mengkaji mengenainya tetapi menegaskan ia bukan bermakna kerajaan akan meminggirkan bahasa Malaysia.

'Medical perks draw more to civil service'

PUTRAJAYA: More people are seeking a career in the civil service because of the benefits it offers, Public Service Department director-general Tan Sri Ismail Adam says.
One of the attractions is free access to medicine and treatment which 600,000 retired civil servants continue to enjoy.

Ismail said even the cost of specialised treatment abroad was fully borne by the government. He was speaking at a meet-the-press session at his office on the perks, allowances and other benefits accorded to civil servants and pensioners.

Ismail said the government paid out RM8.3 billion in pension, gratuity and other benefits to retirees last year.

He cited a case where about RM1 million was spent on one retiree who had to seek specialised medical treatment in Australia last year.

"Of course, no one wants to fall sick but the government does provide all these benefits for retirees and serving government servants."

On average, the government spends RM100 million a year on medical bills for pensioners.

"That is why the prime minister has always emphasised the need for those in the civil service to be more productive, innovative and effective. It is only fair that we continue our relentless efforts to enhance productivity and performance.

"After all, the government has put in place a whole package of benefits, including those that are not in financial forms, for the 1.2 million civil servants in the country.

"In some cases, if they are not sent abroad for specialised treatment, we will make the necessary arrangement for the specialists to come to Malaysia.

"When certain medicine is not available in government pharmacies or hospitals, we will buy no matter how expensive it is from private clinics or hospitals."

Ismail said there was no reason for civil servants, whether they were still in service or had retired, to complain.

"We should all play our roles in whatever way we can to help achieve the PM's vision of 1Malaysia and take the civil service to a higher level," he added.

13 July 2009

Kerajaan pertimbang beri elaun khas komando

Utusan Online

MERSING 13 Julai - Kementerian Pertahanan mempertimbangkan untuk memberikan elaun khas kepada anggota komando sebagai menghargai kebolehan unit tersebut sekaligus mempertingkatkan kesiapsiagaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, cadangan itu yang menumpukan kebajikan para anggota komando akan dibawa ke kabinet bagi mendapatkan maklum balas.

“Saya menghargai kemahiran pasukan elit ini yang merangkumi Pasukan Khas Laut (Paskal), Pasukan Khas Udara (Paskau) dan Gerak Khas.

“Saya fikir wajar dipertimbangkan pemberian elaun khas supaya ia setimpal dengan ahli profesional lain walaupun kerajaan telah memberikan elaun kepada anggota komando sebelum ini,” katanya kepada pemberita selepas menerima anugerah beret hijau kehormat Rejimen Gerak Khas di Kem Iskandar, di sini, hari ini.

- BERNAMA

Guru bersara direkrut semula secara kontrak

Utusan Online

PUTRAJAYA 9 Julai - Guru bersara akan direkrut semula secara kontrak bagi memenuhi keperluan tambahan 13,933 guru Bahasa Inggeris (BI) bagi memantapkan penguasaan bahasa itu di kalangan pelajar.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, mereka boleh memohon terus kepada Kementerian Pelajaran untuk mengisi jawatan tersebut.

Katanya, guru bersara yang memohon akan ditempatkan berhampiran rumah masing-masing supaya tidak membebankan mereka untuk berulang- alik ke sekolah.

''Kementerian akan mencari jalan untuk memudahkan mereka berkhidmat di sekolah-sekolah dan kita percaya dengan cara ini lebih 600 guru bersara akan memohon.

''Bagaimanapun, tahap umur yang ditetapkan bagi mereka yang boleh memohon masih dalam perbincangan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Alimuddin berkata, kementerian juga akan berbincang dengan Naib Canselor IPTS untuk menyediakan lebih banyak program pendidikan di universiti mereka bagi memenuhi keperluan tenaga pengajar subjek itu.

''Kita juga masih berbincang dengan beberapa negara seperti Australia, New Zealand, India dan United Kingdom untuk mendapatkan khidmat 1,000 guru BI dari luar negara," katanya.