06 June 2009

Puji Hospital Kajang

Utusan Online

PADA 28 Mei lalu, ibu kami yang berumur 75 tahun telah dimasukkan di Hospital Kajang kerana tapak kakinya tertusuk papan lantai rumah akibat terjatuh di kampung. Lebih memburukkan lagi keadaan, ibu kami menghidap diabetes.

Apa yang kami lalui semasa proses pendaftaran untuk ibu bertemu doktor, urusan x-ray, pendaftaran ke wad dan sebagainya, semua berjalan lancar walaupun ketika itu agak ramai pesakit lain.

Perkhidmatan cemerlang ini berterusan lagi semasa ibu kami ditempatkan di wad 4, katil 42 pada hari yang sama. Walaupun pada ketika itu, wad 4 terlalu ramai pesakit namun layanan daripada para doktor, jururawat dan pelatih-pelatih jururawat daripada UPM dan MAHSA dengan diawasi oleh pegawainya serta pengawal keselamatan amat baik sekali terhadap ibu saya dan juga kepada kami sekeluarga.

Dengan penuh hormat, mereka memberi rawatan dan layanan yang cemerlang sehingga kami merasakan Hospital Kajang terutamanya wad 4 adalah salah sebuah hospital kerajaan dan wad yang terbaik pada kami.

Pernah kami terlihat dan terpegun dengan seorang jururawat sedang menyuap nasi kepada pesakit yang agak kritikal keadaannya.

Sedar tak sedar, selama 42 hari ibu kami berada di wad 4, Hospital Kajang dengan menghadapi dua kali pembedahan membuang isi-isi tapak kaki yang rosak sehinggalah pada tarikh 8 Mei, ibu dibenarkan keluar.

Jasa Dr. Noorul Hashimah, Dr. Azmeen, Dr. Teh, serta semua staf di Wad 4 Hospital Kajang tetap di dalam ingatan kami sekeluarga.

Kesal Hospital Kuala Terengganu

Utusan Online

KEBELAKANGAN ini, ramai yang mempertikaikan etika kerja doktor. Saya adalah salah seorang mangsa ketidakprofesionalan doktor.

Ia melibatkan ayah saya yang meninggal dunia lima hari lepas kerana penyakit barah usus.

Layanan dan sikap sambil lewa amat ketara berlaku di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

Ucapan terima kasih kami kepada semua kakitangan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kerana berusaha keras lebih sebulan yang lalu mengenal pasti serta mengubati penyakit ayah saya tetapi malang ia telah merebak teruk dan tidak boleh diubati lagi.

Sebelum ke PPUM, ayah saya dimasukkan tiga kali ke wad 7A/B HSNZ Kuala Terengganu. Dalam masa lebih daripada sebulan, proses barium swallow hanya dilakukan selepas dua minggu ayah saya berada di hospital. Peralatan seperti CT Scan dan MRI mungkin terlalu mahal untuk digunakan kepada pesakit seperti ayah saya.

Setelah ayah kami disahkan tiada penyakit, kami tidak berpuas hati dan menghantar beliau ke klinik biasa. Doktor tersebut yang mencadangkan kami menghantar ayah ke PPUM kerana hairan mengapa HSNZ tidak membuat pemeriksaan lanjut menggunakan peralatan tersebut.

Setelah dua minggu di PPUM, doktor di situ mencadangkan ayah saya dibawa pulang kembali ke HSNZ Kuala Terengganu memandangkan ia semakin kritikal.

Setelah hampir dua minggu di HSNZ Kuala Terengganu dan ayah tidak boleh menjamah apa-apa makanan dan ubatan pepejal, maka saya sekeluarga bersetuju membawa ayah pulang.

Sekali lagi kami terkejut kerana dibekalkan dengan vitamin dan ubatan pepejal seberat hampir 500 gram. Semua doktor dan jururawat di situ tahu bahawa sepanjang berada di situ, ayah tidak boleh makan. Apakah gunanya ubatan tersebut?

Di sini kami ingin menyatakan rasa amat terkilan atas perkhidmatan sambil lewa HSNZ Kuala Terengganu.

Kepada anda, tiada ucapan terima kasih kami berikan. Cuma harapan kami, apa yang berlaku kepada keluarga kami tidak akan berlaku kepada orang lain.

Pihak HSNZ tidak berada di tempat keluarga pesakit untuk merasai tekanan bila mana ayah yang sakit dikatakan tiada penyakit, hanya dimasukkan air dan dirujuk kepada pakar jiwa.

Skim bomba jatuhkan maruah anggota

Utusan Online

SKIM perkhidmatan kakitangan bomba pernah disifatkan oleh sebuah akhbar sebagai skim yang kelam-kabut.

Memang benar skim perkhidmatan itu memang kelam-kabut, malah menjatuhkan maruah anggota.

Di sini saya akan jelaskan apa yang dikatakan kelam-kabut serta menjatuhkan maruah anggota.

Rata-rata dikatakan skim ini hanya memberi keuntungan kepada pihak atasan. Jika dulu jawatan Ketua Pengarah bukan JUSA tetapi dengan skim baru ini Ketua Pengarah bergelar JUSA.

Tidak cukup dengan gelaran, tanda pangkat juga dinaikkan daripada tiga bintang ke empat bintang.

Gelaran dan pangkat ini juga menaikkan lagi gaji serta elaun. Tetapi bagaimana pula dengan anggota bawahan?

Di sini saya jelaskan skim lama anggota bawahan kumpulan C terdiri daripada Jawatan Pegawai Bomba I (KB24), Pegawai Bomba II (KB22), Pegawai Bomba III (KB17) manakala kumpulan D terdiri daripada Ketua Ahli Bomba/Sarjan (KB16), Ahli Bomba Kanan/Koperal (KB14) dan Ahli Bomba (KB11).

Di bawah skim baru ini tiada lagi kumpulan D. Tetapi kumpulan C daripada Pegawai Bomba III hingga ke Ahli Bomba disatukan menjadi gelaran Pegawai Bomba.

Jika skim lama Pegawai Bomba III (KB17) ada dua paku di atas bahu, Ketua Ahli Bomba/Sarjan (KB16) berpangkat tiga line di bahu, Ahli Bomba Kanan/Koperal (KB14) berpangkat dua line di bahu dan gaji serta elaun berbeza mengikut pangkat.

Apa yang buatkan anggota bawahan terkilan ialah daripada pangkat Ahli Bomba Kanan/Koperal hingga ke Pegawai Bomba III pangkat diturunkan serta gaji dan elaun sama dengan Ahli Bomba yang kini bergelar Pegawai Bomba.

Mana jawatan yang selama ini dipegang hasil daripada peperiksaan dan temuduga.

Untuk memegang jawatan Pegawai Bomba III terpaksa menjalani ujian jabatan serta temuduga sampai tiga kali dan terpaksa menjalani kursus induksi selama tiga bulan di Pusat Latihan Kuala Kubu Baru, Selangor.

Pegawai Bomba II serta Pegawai Bomba I juga turut mengalami nasib yang sama.

Jika mengikut perancangan tanda pangkat baru Pegawai Bomba II yang memakai tanda pangkat dua paku di atas bahu akan memakai tanda pangkat baru iaitu dua line di atas bahu.

Pegawai Bomba I yang dulunya memakai tanda pangkat tiga paku di atas bahu, kini kemungkinan akan memakai tanda pangkat dua line di atas bahu.

Persoalannya, mana maruah pegawai ini yang selama ini berhadapan dengan masyarakat sewaktu menjalankan tugas? Sudah tentu masyarakat akan mengatakan pegawai berkenaan telah dikenakan tindakan disiplin.

Kebanyakan anggota yang menjadi mangsa skim baru ini terdiri daripada orang lama dalam jabatan bomba dan yang akan bersara wajib.

Bersara dengan jawatan Ahli Bomba (Pegawai Bomba), yang mengikut skim lama mereka terdiri daripada orang yang ada pangkat.

Apa yang ketara sangat dalam jabatan bomba dengan skim baru ini adalah menampakkan orang atasan tidak menghargai anggota lama terutama anggota bawahan.

Melalui skim baru ini jumlah perjawatan akan bertambah. Contoh skim lama di Bahagian Operasi Negeri tiada perjawatan KB32. Siapa yang akan mengisi kekosongan ini kalau tidak pihak atasan iaitu K29.

Tetapi lain pula dengan anggota bawahan daripada Pegawai Bomba I hingga ke Pegawai Bomba (Ahli Bomba), ia telah dikecilkan jawatan.

Kalau skim lama di unit-unit ada Pegawai Bomba II, tetapi skim baru tiada jawatan berkenaan.

Semua dimasukkan ke bahagian operasi. Orang tua yang akan bersara terpaksa bertungkus lumus dalam operasi memadam kebakaran.

Sedangkan satu ketika, anggota bawahan pernah dilantik dan dinaikkan pangkat sebagai pegawai atasan.

Beginilah nasib pegawai bawahan. Persatuan Bomba hanya berjuang untuk kepentingan sendiri. Tidak dibenarkan bersuara.

Sekian keluhan daripada anggota yang teraniaya.

Ahmad Said Kecewa Dengan JKR

KUALA TERENGGANU, 6 Jun (Bernama) -- Menteri Besar Datuk Ahmad Said hari ini melahirkan rasa kecewa terhadap Jabatan Kerja Raya (JKR) kerana tidak mengawasi daripada awal pembinaan Pusat Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) di Batu Burok di sini.

Katanya, beliau sering menegur JKR supaya memantau projek yang menelan belanja RM18 juta itu terutama daripada segi reka bentuk dan bahan yang digunakan kerana ia kurang sesuai.

"Besi yang digunakan untuk membina pusat akuatik ini ada sesetengahnya sudah berkarat dan hampir tercabut. Ini baru setahun, kalau setahun atau dua tahun akan datang, benda ini boleh runtuh.

"Nasib baik bumbung pusat akuatik ini diperbuat daripada kanvas, kalau diperbuat daripada benda berat, suatu masa nanti ia akan jatuh," katanya selepas meninjau pusat akuatik berkenaan hari ini.

Isu pusat akuatik ini timbul selepas berlaku runtuhan pada sebahagian bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak di sini beberapa hari lalu.

Ahmad meminta JKR melihat semula pusat akuatik itu kerana banyak struktur binaannya mengalami kerosakan dan bagi mengelak berulang kejadian yang menimpa stadium berkenaan.

Beliau berkata JKR sepatutnya menerima teguran itu dengan hati terbuka dan berasa malu kerana projek berkenaan menelan belanja berpuluh juta ringgit dan tidak sempurna.

Ahmad turut menafikan dakwaan bahawa pusat akuatik tersebut bocor sehingga menyebabkan air daripada kolam renang mengalir ke premis-premis perniagaan di sebelahnya.

"Dakwaan ini tidak betul, sebab kalau kita lihat paras air kolam adalah stabil. Kalau bocor, tentu parasnya surut," katanya.

Beliau berkata air yang dikatakan bocor itu sebenarnya ialah air hujan yang turun melalui tangga dan mengalir ke kawasan premis perniagaan tersebut.

"Kita perlu pasang paip besar di setiap penjuru untuk mengalirkan air dari atas bumbung ke longkang," katanya.

-- BERNAMA

04 June 2009

Agensi khas pengangkutan awam

Utusan Online

BERITA baik untuk rakyat Malaysia apabila Perdana Menteri bersetuju melanjutkan tempoh perkhidmatan Tan Sri Mohd. Sidek Hassan sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) setahun lagi sehingga Jun 2010. Keputusan itu adalah langkah yang bijak memandangkan Tan Sri Mohd. Sidek masih diperlukan untuk menjalankan transformasi perkhidmatan awam kepada pentadbiran yang boleh merealisasikan Gagasan 1Malaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Dalam tempoh Tan Sri Mohd. Sidek menjadi KSN kualiti perkhidmatan awam Malaysia telah dapat dipertingkatkan dan imej perkhidmatan awam menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Sebagai rekod kita boleh catatkan pelbagai penambahbaikan perkhidmatan awam yang diperkenalkan yang menarik minat rakyat, antaranya:

n Beliau memperkenalkan pendekatan problem solving (penyelesaian masalah). Banyak masalah besar yang telah berjaya diselesaikan melalui kaedah ini. Misalnya masalah pelaksanaan projek Rancangan Malaysia ke Sembilan. Melalui campur tangan Tan Sri Mohd. Sidek prestasi perbelanjaan peruntukan RMK9 bagi tahun 2008 telah mencapai 97 peratus - satu pencapaian yang sungguh cemerlang. Beliau juga telah menyelesaikan masalah pelaksanaan konsep IBS dalam industri pembinaan di Malaysia, masalah projek rumah terbengkalai dan penggubalan dasar dan manual pengurusan aset kerajaan.

n Beliau memperkenalkan penggunaan ICT dalam pengurusan kerajaan. Kejayaan ini telah terbukti apabila pemantauan projek pembangunan dibuat secara elektronik dan pengurusan sumber manusia melalui sistem HARMIS dilaksanakan.

n Satu lagi kejayaan besar beliau apabila mengetuai PEMUDAH menyelesaikan pelbagai masalah pengurusan perniagaan seperti mempercepatkan kelulusan lesen perniagaan, kelulusan CF dan sebagainya. Apa yang penting konsep pensyarikatan Malaysia berjaya dibangunkan di peringkat pengurusan tertinggi negara.

Apabila kerajaan menekankan gagasan 1Malaysia, adalah suatu cabaran besar yang saya percaya Tan Sri Mohd. Sidek sedia untuk menangani. Kita akan lihat nanti satu persatu idea dan tindakan daripada sektor awam bagi melaksanakan 1Malaysia. Sungguhpun begitu, suatu isu yang menjadi permasalahan kepada rakyat kota ialah kos pengangkutan yang tinggi akibat dari kurang cekapnya sistem pengangkutan awam di bandar utama, khususnya di Lembah Klang, masih berlaku.

Pada masa ini, kos hidup keluarga berpendapatan sederhana telah meningkat akibat kurang yakin mereka untuk menggunakan pengangkutan awam. Walaupun dengan pendapatan mereka yang tidak seberapa mereka tidak begitu mampu untuk memiliki kenderaan sendiri, tetapi mereka terpaksa membelinya juga sebab mereka lebih yakin dapat tiba di tempat kerja pada waktu yang dikehendaki.

Akibat pemilikan kenderaan sendiri kos pengangkutan mereka meningkat lebih 100 peratus. Bukan itu sahaja mereka juga telah menyukarkan penghuni lain di taman perumahan kerana terpaksa meletak kenderaan di tepi jalan, di taman kanak-kanak dan di kawasan surau kerana kekurangan tempat letak kenderaan.

Kerajaan memang telah melaksanakan pelbagai program membaiki perkhidmatan pengangkutan awam tetapi hasilnya masih jauh dari menyakinkan. Saya percaya Tan Sri KSN mempunyai idea bernas untuk mengatasi masalah ini, tetapi suatu tindakan yang kerajaan terlupa ialah tiada satu agensi yang boleh memastikan kenderaan awam diyakini dan mampu tiba ke destinasi pada waktu yang dikehendaki penumpang.

Jadi, kalau agensi yang sedia ada diarah buat demikian, pelbagai kesilapan perancangan menggunakan pengangkutan awam, terutama bas, dapat diatasi.

Barangkali idea ini kecil, tetapi kalau Tan Sri KSN dapat melaksanakannya saya yakin ia boleh membantu mengatasi masalah penghuni kota terutama di Lembah Klang dari segi menggalakkan penggunaan pengangkutan awam, terutama bas.

DR. ABDUL MUNIT KASMIN

Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Tukar: Isteri doktor tidak dilayan

Utusan Online

KATA Nabi kita "Syurga di bawah tapak kaki ibu dan syurga isteri di bawah tapak kaki suami" "Tempat isteri adalah di sisi suami." Kerana berpegang pada kata-kata inilah saya terpaksa "buka mulut" di sini.

Saya merupakan seorang doktor dan kini bertugas di Hospital Kuala Terengganu hampir setahun. Saya berkahwin setahun yang lalu dan baru sahaja menyambut ulang tahun perkahwinan kami.

Kami telah dikurniakan seorang cahaya mata perempuan pada 28 Februari dan kini anak kami berusia hampir 3 bulan. Isteri saya seorang guru bertugas di sekolah menengah di Bandar Tenggara, Johor sejak tiga tahun lalu.

Untuk pengetahuan para pembaca dan Menteri Pelajaran khususnya, telah tiga kali isteri saya memohon untuk bertukar sekolah ke Terengganu tetapi ditolak mentah-mentah.

Saya ingin bertanya, benarkah tiada kekosongan guru bagi subjek kimia, fizik atau sains di Terengganu? Atau borang permohonan isteri saya hanya diletakkan di tepi dinding tanpa dilihat dan kemudian Kementerian Pelajaran menolak permohonan isteri saya, seperti yang diceritakan kawan saya apabila beliau sendiri ke kementerian untuk merayu bagi pihak isteri beliau dulu?

Saya tidak percaya pada cerita beliau, tetapi saya kini semakin percaya selepas tiga kali berturut-turut permohonan isteri saya yang ditolak. Isteri saya menangis kerana tidak mampu menjadi isteri yang baik dan kini apabila sudah mempunyai anak, masalah semakin buruk. Kata orang berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Entah-entah anak saya tidak mengenali siapa bapanya sendiri kerana berjauhan. Jauh di sudut hati kami, kami ingin membesarkan anak kami sendiri, mengikut acuan kami sendiri menggunakan tangan kami sendiri dan bukan di tangan orang lain. Kini kami hanya mempunyai beberapa pilihan:

n Isteri saya meletak jawatan serta merta.

n Memohon lagi sampai berpuluh tahun tanpa jemu.

n Menggunakan "kabel" atau merasuah pegawai Kementerian Pelajaran supaya memberi kelulusan dalam permohonan pertukaran guru bagi isteri saya (saya harap saya tidak perlu melakukan semua ini).

n Mengundi pembangkang dan menggalakkan orang lain mengundi pembangkang kerana kerajaan tidak peka pada kesusahan rakyat dan tidak peka kepada kehendak agama.

Akhir kata, bantulah kami membentuk generasi Malaysia yang unggul di masa hadapan. Saya harap rakyat Malaysia dapat memberikan pendapat untuk saya membuat pilihan yang rumit ini. Terima kasih.

SUAMI KECEWA

Hospital Sultanah Nur Zahirah,

Terengganu

Pejabat Tanah Grik tiada pegawai saksi

KELMARIN, kira-kira jam 11.30 pagi, saya ke Pejabat Tanah Gerik, Perak bagi melakukan proses pertukaran hak milik tanah atas nama saya dan abang kepada pemilik baru yang telah membeli tanah kepunyaan kami.

Apabila tiba di kaunter untuk membuat proses pertukaran, kami dimaklumkan oleh kerani di kaunter bahawa pegawai yang bertugas untuk menjadi saksi bagi proses pertukaran hak milik tiada di pejabat pada waktu itu. Kerani kaunter memaklumkan bahawa jawatan mereka sebagai kerani tiada kuasa untuk menjadi saksi bagi proses pertukaran hak milik. Ia mestilah disaksikan oleh pegawai lebih tinggi jawatannya.

Persoalannya adakah wajib semua pegawai pergi ke acara rasmi itu dan yang tinggal hanya kerani di pejabat. Sepatutnya, sekurang-kurangnya seorang pegawai yang ada kuasa, tinggal di pejabat untuk melicinkan tugas di kaunter.

YANG KECEWA,
Gerik.

Guru Tingkatan Enam belum disah gred DG41 rasa tersisih

Berita Harian

PENGUMUMAN Jawatan Guru Akademik Tingkatan Enam dari DG41 ke DG44 sekali lagi mengetepikan guru yang dilantik dari DG29 ke DG41 yang sekian lama mengajar di Tingkatan Enam. Walaupun kami sudah mengajar Tingkatan Enam bertahun-tahun lamanya sehingga ada yang dilantik sebagai Penyelaras Tingkatan Enam dan dipanggil memberi ceramah ke sekolah lain tetapi disebabkan belum disahkan jawatan ke gred DG41 dan belum layak menduduki Peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) maka kami terpaksa berputih mata seperti gagalnya kami mendapat DG32 disebabkan kenaikan ke Gred DG41. Dari segi kelayakan mengajar kami memang layak disebabkan ada sebilangan guru yang senasib ditugaskan mengajar Tingkatan Enam lebih daripada 6 tahun tetapi disebabkan lewat mendapat tarikh lantikan dan pengesahan ke Gred DG41, kami terpaksa kehilangan hak untuk terus mengajar di Tingkatan Enam.

Ternyata pengalaman dan kebolehan kami selama ini tidak dipandang oleh pihak berwajib. Walaupun berada di Gred DG41 baru setahun jagung, kami sudah lama diberi tanggungjawab mengajar Tingkatan Enam disebabkan kepakaran dan pengalaman kami. Namun, disebabkan syarat yang ditetapkan, kami tersisih dan terpaksa melakukan tugas baru iaitu mengajar tingkatan yang lebih rendah dan pada masa sama kena pula mengadakan bengkel untuk menunjuk cara mengajar Tingkatan Enam kepada guru akademik Tingkatan Enam yang baru mengambil alih tugas kami. Kami bukan minta disanjung tetapi tolonglah prihatin dengan nasib guru seperti kami kerana kelayakan kami tidak sama dengan kelayakan guru yang sememangnya sejak asal sudah berada di Gred DG41. Kami pula bertahun-tahun menyandang Gred DG29 dan baru beralih ke Gred DG41.

Sukacita saya mengharapkan pihak atasan melihat dan meneliti nasib guru seperti kami yang selalu tersisih dan kurang diberikan perhatian dalam urusan kenaikan pangkat sebegini. Sudahlah selepas tamat belajar di peringkat sarjana muda kami terpaksa menunggu sekurang-kurangnya satu hingga tiga tahun untuk ditemuduga ke Gred DG41, janganlah kami disisihkan pula dalam urusan kenaikan pangkat sebegini. Memang kami akui, pengetua sekolah sentiasa melihat dan mengakui kebolehan kami tetapi kerana syarat yang ditetapkan mereka terpaksa akur bahawa kami tidak layak mengisi borang kerana belum disahkan jawatan ke gred DG41 atau belum menduduki PTK.

CIKGU TINGKATAN ENAM
GRED DG29 - 41,
Sibu, Sarawak

Pemegang biasiswa JPA disaran beri kerjasama

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang enggan bekerja dengan kerajaan selepas tamat pengajian akan disaman serta diarah membayar kos pengajian yang ditanggung kerajaan.

Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam, berkata pihaknya yang kini menguatkuasakan peraturan itu secara lebih tegas akan mengemukakan senarai nama mereka kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut kerana melanggar perjanjian.

Selain itu, pelajar perlu membayar semula kos sebenar yuran pengajian yang ditanggung kerajaan sehingga RM1 juta mengikut bidang pengajian.
“Syarat mewajibkan semua pemegang biasiswa tajaan JPA berkhidmat dengan kerajaan sebaik tamat pengajian sudah lama dilaksanakan dan bukan sesuatu yang baru. Pelajar tahu perkara ini, kalau mereka langgar kontrak, kena bayar denda... kalau mereka tidak mahu bayar, kita akan cari penjamin.

“Peraturan ini adalah ketat dan sekarang ada lebih 200 pelajar yang sudah langgar kontrak dan mereka dikenakan tindakan tegas,” katanya semalam.

Beliau mengulas laporan akhbar kelmarin bahawa semua pemegang biasiswa JPA mesti bekerja dengan kerajaan mulai tahun ini.

Ketua Setiausaha Negera, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, tahun ini saja JPA menggunakan dana awam sebanyak RM750 juta untuk menaja 2,000 pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran di luar negara.

Mengulas lanjut, Ismail berkata tidak timbul soal pelajar tidak mahu berkhidmat dengan kerajaan kerana mereka bersetuju dengan syarat selain khidmat mereka amat diperlukan.

“JPA taja pengajian bagi bidang kritikal, jadi jawatan seperti doktor memang banyak kosong dan mereka perlu kerja sekurang-kurangnya 10 tahun dengan kerajaan.

“Masa ekonomi gawat (1997) dulu kerajaan bagi pelepasan dengan membenarkan mereka bekerja dengan swasta tetapi sekarang kita kekurangan tenaga kerja dalam bidang kritikal,” katanya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Sektor Awam (Cuepacs), Omar Osman, berkata keputusan itu dapat membantu menyelesaikan masalah kekurangan kakitangan mahir dalam sektor awam.

“Kita harap kerajaan bertegas dengan keputusan ini supaya tiada pelajar yang mendapat biasiswa JPA melepaskan diri berkhidmat dalam sektor awam, sekali gus dapat memenuhi kekurangan tenaga mahir terutama bidang perubatan.

Bekas Ketua Pengarah JPA dan Penasihat Persatuan Pesara Kerajaan, Tan Sri Abdullah Ayob, mahu kerajaan menguatkuasakan syarat wajib itu bagi menghadapi masalah kekurangan tenaga pakar di negara ini.

“Dulu ada juga syarat macam ini, tapi tidak begitu ketat. Sekarang perlu dikuatkuasakan bagi memastikan pelajar berkhidmat dengan kerajaan tanpa sebarang alasan,” katanya.

Perketat prosedur lantik kontraktor perunding projek awam

Berita Harian

Kabinet setuju pengesahan bagi projek siap diteliti semula

KUALA LUMPUR: Kabinet yang membincangkan panjang lebar kejadian sebahagian bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin runtuh, kelmarin mengarahkan supaya prosedur pelantikan kontraktor dan perunding projek pembangunan awam diperketatkan bagi menjamin tahap mutu kerja dan profesionalisme pihak terbabit.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata selain itu, Jemaah Menteri juga bersetuju supaya kerja pengesahan bagi projek yang sudah siap perlu diteliti semula.

Katanya, selain tindakan kerajaan negeri menubuhkan pasukan penyiasat, kerajaan Pusat mengarahkan Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Abu Mansor supaya meneliti peraturan sedia ada supaya kejadian sama tidak berulang.

"Biasanya sekarang, apabila kontraktor dilantik, kontraktor terbabit pula akan melantik perunding.

"Kita mahu pastikan ada pihak yang mendapat peluang pekerjaan dan agihan perniagaan tetapi pada masa sama, kita tidak boleh bertolak ansur mengenai mutu, profesionalisme dan kemampuan," katanya pada sidang media selepas menyampaikan ucap utama di Kongres Dewan Perniagaan Dunia (WCC) ke-6, serta perasmian Pameran Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (Smidex) 2009 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini, semalam.

Turut hadir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir; Pengerusi Persekutuan Dewan Perniagaan Dunia, Rona Yircali; Pengerusi Dewan Perniagaan Antarabangsa, Dr Victor Fung dan Presiden Persekutuan Pengilang-Pengilang Malaysia (FMM) merangkap Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pemandu WCC, Datuk Mustafa Mansur.

Dalam kejadian jam 9.30 pagi kelmarin, sebahagian struktur bumbung di tempat duduk utama, termasuk Pentas Diraja Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang keseluruhan pembinaannya bernilai RM292 juta di Kompleks Sukan Negeri Gong Badak, Kuala Terengganu ranap.

Stadium yang boleh memuatkan 50,000 orang itu dirasmikan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei tahun lalu dan yang pertama di Asia dibina menggunakan sistem bumbung tanpa sokongan tiang.

Insiden yang anggaran kerugiannya mencecah RM25 juta itu berlaku sehari sebelum berlangsung Kejohanan Sukan Staff Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) ke-34.

Ditanya mengenai kontraktor projek terbabit, Timbalan Perdana Menteri berkata: "Terserah kepada kerajaan Terengganu kerana ini bukan projek Persekutuan."

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata, kerajaan negeri diminta bertindak mengikut peruntukan undang-undang dan syarat yang dikenakan ketika melantik kontraktor terbabit.

"Kerajaan Pusat memandang berat kerana ia projek pembangunan awam untuk tujuan sukan, tentunya ada hikmah di sebalik apa yang berlaku kerana sepatutnya berlangsung kejohanan sukan hari ini (Rabu)," katanya.

Biro Tatanegara to organise 1 Malaysia courses

KUCHING, June 4 — Biro Tatanegara (National Civics Bureau) is set to organise courses and seminars to explain 1Malaysia for the people to better understand the concept introduced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Ahmad Maslan said the courses and seminars on 1Malaysia, with its slogan of “People First; Performance Now”, would be held at the “Bina Negara” (nation-building) camps nationwide.

“It cannot be denied that many people are still confused about the 1Malaysia concept,” he told reporters after visiting the National Civics Bureau office, here.

Ahmad, who is also Umno information chief, said the courses and seminars were expected to begin this year and employees of the public and private sectors were the main target groups.

He also said that a nation-building camp costing RM23 million in Sempadai, Lundu, near here, was expected to be completed in December. — Bernama

03 June 2009

Wajib bekerja dengan kerajaan

PUTRAJAYA: Semua pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mulai tahun ini tidak akan dilepaskan dan mesti bekerja dengan kerajaan selepas menamatkan pengajian, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Beliau berkata, keputusan yang diputuskan beberapa bulan lalu itu adalah adil kerana semua pemegang biasiswa menggunakan dana awam, dan JPA tahun ini membelanjakan sebanyak RM750 juta untuk menaja 2,000 pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran di luar negara.

“Mereka (pemegang biasiswa) perlu bekerja dengan kerajaan. Jangan lepaskan kerana mereka pelajar yang baik mereka memohon (pekerjaan) lain.
“Tidak bolehlah mereka mengatakan berkhidmat untuk negara tidak semestinya bekerja dengan kerajaan... tak bolehlah begitu,” katanya pada pertemuan dengan wakil media di pejabatnya di sini, semalam.

Mohd Sidek berkata, 20 peratus daripada 2,000 biasiswa JPA diberikan kepada pelajar yang mencatatkan keputusan A cemerlang, dan antara kriterianya memperoleh 100 peratus markah dalam setiap mata pelajaran.

Katanya, sebanyak 60 peratus lagi ditawarkan mengikut kaum secara adil, manakala pelajar Sabah dan Sarawak (10 peratus) serta latar belakang sosial (10 peratus).

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh menambah kuota 2,000 biasiswa itu kerana membabitkan beban kewangan yang tinggi.

Katanya, tahun ini seramai 14,000 pelajar memohon biasiswa melanjutkan pengajian dan kebanyakan memilih bidang perubatan di United Kingdom.

Daripada jumlah itu, katanya, hanya 8,000 dipanggil temu duga dan hanya 2,000 ditawarkan biasiswa.

Sementara itu, pada majlis berasingan, Mohd Sidek semalam melahirkan rasa kecewa terhadap kegagalan agensi kerajaan mewujudkan jalinan kerjasama mantap antara satu sama lain sehingga memberi kesan terhadap pelaksanaan sesuatu projek.

Beliau berkata, kegagalan agensi kerajaan itu berfungsi dengan berkesan menyebabkan banyak perkara berkaitan dasar dan perancangan gagal diselesaikan mengikut jadual, sekali gus menjejaskan sistem penyampaian kerajaan.

“Contoh kegagalan agensi kerajaan bekerjasama ialah pelaksanaan projek Balai Polis di Jalan Travers, Kuala Lumpur yang sudah siap dibina pada Disember 2008. Namun, sehingga dua minggu yang lalu, ia masih belum mendapat Sijil Layak Menduduki (CF).

“Saya sendiri terpaksa mempengerusikan mesyuarat pada 14 Mei lalu dan memutuskan supaya CF dikeluarkan pada keesokan harinya, tetapi sehingga 21 Mei lalu, CF masih belum dikeluarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama sempena Konvensyen Pemantapan Dasar Nilai Murni dalam perkhidmatan awam di sini. Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Wan Muhammad Sheikh Abdul Aziz.

Sehubungan itu, Mohd Sidek mengingatkan agensi yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan CF supaya tidak menyukarkan keadaan dengan mengenakan syarat tambahan yang kebiasaannya berpunca dari penggunaan kuasa budi bicara.

“Kegagalan setiap agensi membudayakan sikap pemantauan di peringkat masing-masing menyebabkan semua perkara atau projek gagal disiapkan mengikut jadual,” katanya.

Beliau menggesa semua agensi kerajaan turut membantu kerajaan meningkatkan pencapaian, sekali gus selaras dengan konsep pentadbiran 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

“Rakyat kini tidak mahu lagi mendengar cakap kosong, sebaliknya mahu melihat sendiri bukti dan kesan positif di peringkat akar umbi hasil daripada usaha yang dilakukan oleh kerajaan,” katanya.

02 June 2009

Sijil Maktab Kerjasama tak laku

SAYA adalah seorang graduan program Sijil Pengurusan Koperasi dari Maktab Kerjasama Malaysia.

Program ini mengambil masa hampir setahun dengan masa kuliah dijalankan pada hujung minggu dari pagi sehingga petang.

Saya mengorbankan masa hujung minggu saya demi untuk memperoleh kemajuan dalam pendidikan walaupun di peringkat sijil sahaja dengan harapan dapat menyambung ke peringkat diploma.

Saya tidak mempunyai keputusan yang baik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), sebab itu saya mengikuti program peringkat sijil dahulu sebelum menyambung ke diploma.

Dalam masa yang sama, saya adalah seorang isteri dan ibu yang sedang menyusukan anak semasa mengikuti program tersebut.

Demi untuk memperbaiki kehidupan, saya sanggup dengan sokongan suami untuk mengikuti program peringkat sijil ini yang memerlukan saya membayar yuran pengajian RM800.

Setelah tamat pengajian, majlis konvokesyen diadakan di Petaling Jaya dan saya mengeluarkan wang sendiri untuk ke Kuala Lumpur selain mengambil cuti rehat di tempat kerja saya bagi menghadiri majlis tersebut.

Apa yang mengecewakan saya, setelah penat lelah belajar, pengorbanan masa dan wang ringgit demi untuk memperoleh segulung sijil kini tidak mendapat balasan yang diharapkan.

Saya telah memohon untuk melanjutkan pengajian saya di peringkat Diploma Pengurusan Koperasi di Maktab Kerjasama Malaysia dengan menggunakan kelulusan Sijil Pengurusan Koperasi.

Tetapi pihak Maktab Kerjasama Malaysia tidak meluluskan permohonan saya atas alasan Sijil Pengurusan Koperasi keluaran mereka tidak laku di pasaran kerana tidak mempunyai kelulusan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Bayangkan betapa kecewa dan hampanya rasa saya pada masa itu. Alasan lain yang diberi adalah kelulusan SPM saya tidak berapa baik dan saya tidak layak melanjutkan pengajian ke peringkat Diploma.

Kalau kelulusan SPM saya baik tidak perlulah saya memulakan pengajian di peringkat sijil, mestilah saya akan terus ke peringkat diploma.

Saya tidak faham kenapa Sijil Pengurusan Koperasi tidak mempunyai kelulusan MQA.

Dan kalau tidak ada kelulusan MQA kenapa diadakan program tersebut yang akhirnya menyusahkan saya, membazir wang dan masa?

Kebanyakan institusi pengajian yang menawarkan program peringkat sijil akan membolehkan pelajar mereka menyambung ke peringkat diploma.

Banyak pengorbanan yang telah saya buat untuk meningkat kehidupan saya namun saya rasa dipermainkan. Saya berharap perkara ini menjadi pengajaran kepada mereka yang berhasrat untuk mengikuti program sijil ini, janganlah jadi seperti saya dan rakan-rakan sepengajian yang lain.

PELAJAR KECEWA
Kucing, Sarawak

Antara guru, pegawai kerajaan

Utusan Online

Saya adalah salah seorang kaki tangan kerajaan. Isu CUEPACS Abaikan Lulusan Universiti tulisan Ridzuan Mahmud, Kuala Lumpur dan jawapan PTK Bukan Penentu Kenaikan Pangkat oleh Nik Noraini Nik Ya, Ketua Unit Komunikasi Korporat, Perkhidmatan Awam yang disiarkan di ruangan ini 26 Mei lalu mendorong saya meluahkan isi hati.

Terlebih dahulu saya ingin mengulas tulisan Saudara Ridzuan Mahmud yang menyatakan bahawa golongan pendidik DG 41 dan DG 44 menerima arahan daripada pegawai Pejabat Pendidikan yang mempunyai gred lebih rendah.

Saya sangat bersetuju. Ada ketikanya suara mereka lebih tinggi daripada kami. Kami pula kelihatan seperti kerani bergred rendah.

Sebenarnya bukan itu sahaja. Kami (golongan pengurusan dan profesional) yang berkhidmat di sekolah tidak mendapat hak yang sepatutnya seperti yang diterima oleh rakan-rakan kami yang sama kategori tetapi berkhidmat di jabatan atau kementerian.

Kalau mereka boleh duduk di bilik masing-masing kerana sudah menjadi penolong pengarah sekurang-kurangnya pada gred 41 dan 44, kami di sekolah jauh sekali.

Kami duduk bersesak-sesak dalam satu bilik. Lebih 10 tahun berkhidmat pun masih lagi menjadi guru biasa. Tetapi kami tak kisah kerana ini pilihan kami. Berkhidmat untuk negara.

Kenaikan pangkat rakan kami di jabatan atau kementerian juga lebih cepat berbanding kami.

Kami di sekolah terpaksa menunggu lebih lama ke jawatan sekurang-

kurangnya Penolong Kanan kerana kekosongan yang terhad.

Oleh itu, tidak hairanlah sebahagian besar daripada kami yang pencen dengan jawatan guru biasa sahaja.

Perkara ini hendak buat tak kisah pun tidak boleh juga kerana kami beranggapan kami juga berhak seperti rakan kami di jabatan atau kementerian.

Berilah kami hak yang sama rata dengan rakan-rakan kami di jabatan atau kementerian.

Menteri Pelajaran sebelum ini dan Menteri Pelajaran terkini telah pun mengumumkan pertambahan jawatan Guru Cemerlang dan memperkenalkan jawatan Guru Tingkatan Enam sebagai membantu kenaikan pangkat golongan pendidik. Tetapi perkara yang berlaku tidak seperti yang dikatakan.

Pada tahun 2007, kami beramai-ramai mengisi permohonan jawatan Guru Cemerlang sebagai menyahut seruan Menteri Pelajaran.

Selepas dinilai Jemaah Nazir dan mereka berpuas hati dengan prestasi kami, keputusan yang dinanti dengan penuh debaran tidak kunjung tiba.

Teruk sangatkah kami ini sehingga tidak layak dilantik sebagai Guru Cemerlang sedangkan saban tahun kami melahirkan pelajar cemerlang dan ramai yang memasuki IPT?

Seterusnya saya ingin merujuk tulisan Nik Noraini Nik Ya yang mengatakan bahawa PTK bukan penentu kenaikan pangkat. Terdapat syarat-syarat lain seperti kecekapan, kelayakan, pengetahuan, kemahiran dan pengalaman, sifat-sifat peribadi dan lain-lain.

Sedap hati membacanya. Tetapi kenapakah permohonan kami untuk jawatan Guru Tingkatan Enam ditolak kerana semata-mata telah dilantik ke DG 44, dan tidak atau belum mempunyai keputusan DG 44 pada aras III atau IV, sedangkan kami telah mempunyai pengalaman dan pengetahuan mengajar kelas tingkatan enam lebih daripada 10 tahun.

Saya terkilan rakan DG 41 yang baru tiga tahun mengajar tingkatan enam (syarat permohonan tiga tahun mengajar tingkatan enam dan lulus PTK) telah dilantik ke jawatan ini dan diberikan kenaikan ke DG 44.

Dengan kata lain, guru yang baru posting pada tingkat DG 41 dengan mudahnya dinaikkan ke DG 44 hanya dalam tempoh tiga tahun.

Bukan iri hati tetapi di manakah logiknya?

Kami yang baru dilantik ke DG 44 awal tahun ini setelah melalui time base selama 10 tahun diketepikan oleh kerajaan.

Kami diminta memohon semula selepas lulus PTK DG 44 yang akan diambil pada Ogos nanti.

Lantikan mungkin akan hanya dibuat pada tahun hadapan. Itu pun kalau kuota 5:3:2 di sekolah masih belum dipenuhi. Kalau kuota DG 48 Guru Tingkatan Enam sudah dipenuhi alamat gigit jarilah kami.

Pada peringkat permulaan ini semua guru yang sedang mengajar tingkatan enam masih dibenarkan mengajar tingkatan enam sehingga 2011.

Selepas itu apakah nasib kami apabila kami tidak dilantik tetapi telah mengajar pelajar tingkatan enam berbelas tahun lamanya? Malah ada dalam kalangan kami merupakan pemeriksa kertas STPM.

Tidakkah ini merugikan? Bukan kenaikan DG yang kami rebut tetapi minat kami yang lebih mendalam untuk mengajar pelajar tingkatan enam ini harap dipertimbangkan.

Jangan jadikan jumlah kami yang ramai ini sebagai alasan untuk menidakkan hak kami. Mohon Menteri Pelajaran membantu kami merungkai masalah ini.

Agensi Pemberi Kelulusan Diingat Tidak Cuba Sukarkan Keadaan - KSN

BANGI, 2 Jun (Bernama) -- Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengingatkan agensi-agensi pemberi kelulusan agar tidak cuba menyukarkan keadaan dengan mengenakan syarat tambahan yang lazimnya berpunca daripada penggunaan kuasa budi bicara.

Beliau berkata setiap jabatan dan agensi kerajaan perlu membudayakan sikap pemantauan dan penguatkuasaan di peringkat masing-masing bagi memastikan semua perkara atau projek yang dilaksanakan mengikut jadual.

Katanya dasar dan peraturan sedia ada adalah komprehensif dan mencukupi, tetapi perlu dikuatkuasakan sewajarnya.

"Turun ke padang untuk melihat keadaan sebenar. Mana-mana pihak yang cuai perlu dikenakan tindakan agar kesalahan sama tidak berulang.

"Namun, di sebalik ketegasan dalam menguatkuasakan sesuatu dasar atau peraturan sedia ada, kita perlu bersikap adil dan sentiasa berintegriti untuk kebaikan semua pihak," katanya ketika merasmikan Konvensyen Pemantapan Dasar Nilai-Nilai Murni Dalam Perkhidmatan Awam di sini hari ini.

Mohd Sidek juga mahu penjawat awam sentiasa memberi keutamaan kepada kepentingan awam mendahului kepentingan sendiri terutama daripada segi pengurusan proses tender.

Katanya jika dibiarkan kepentingan peribadi mengatasi kepentingan awam dan perkhidmatan, sudah tentu penjawat awam tidak dapat berlaku adil dan akan gagal menjalankan tugas dengan penuh amanah.

"Sebagai contoh, dalam pengurusan tender atau sebut harga tersebut mempunyai kaitan dengan kita, mungkin adik-beradik atau saudara-mara, maka sebaiknya kita menarik diri daripada urusan tender atau sebut harga tersebut bagi memastikan pengurusan proses tender yang bersih, adil dan saksama bagi kepentingan orang ramai," katanya.

Katanya ketepatan yang ditekankan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bukan sahaja perlu dibudayakan oleh masyarakat tetapi juga penjawat awam bagi memastikan perkhidmatan yang disediakan menepati prinsip ketepatan, yang antara lain ketepatan masa dan fakta, sikap lebih teliti dan terperinci dalam menjalankan tugas.

Beliau berkata ini kerana budaya yang mementingkan prinsip ketepatan akan membolehkan Malaysia dikenali sebagai negara mengutamakan kualiti dan kecemerlangan seperti Jepun, Switzerland dan Jerman.

"Sebagaimana kita ketahui, jam Swiss dan kereta buatan Jerman dan Jepun begitu sinonim dengan ketepatan produk, kualiti dan kecemerlangan yang sepatutnya dicontohi oleh rakyat negara ini," katanya.

Mohd Sidek turut mengajak semua Ketua Jabatan untuk membina kecemerlangan di dalam organisasi masing-masing berdasarkan nilai-nilai murni yang ingin diterapkan melalui dasar dan pekeliling sedia ada.

"Di setiap peringkat dalam organisasi kita, perlu cemerlang. Sekiranya ketua jabatan, timbalan-timbalan dan beberapa pegawai atasan sahaja yang cemerlang, maka ini tidak akan memberi manfaat yang diharapkan.

"Kecemerlangan perlu diterapkan di setiap peringkat - pemandu, pembantu pejabat, pembantu pentadbiran yang cemerlang dan sebagainya," katanya.

Mohd Sidek berkata beliau percaya apabila ciri-ciri kecemerlangan ini dihayati dan diamalkan oleh setiap penjawat awam, perkhidmatan awam negara ini akan mencapai matlamat kelas pertama di dunia.

-- BERNAMA

Biasiswa ijazah luar negara diberi secara adil: KSN

Berita Harian

PUTRAJAYA: Pemilihan calon untuk ditawarkan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi program ijazah luar negara adalah dibuat secara adil kepada semua pelajar berkelayakan, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan tidak berupaya menawarkan biasiswa itu kepada semua pemohon kerana ia terhad kepada 2,000 pelajar dan bilangan itu saja membabitkan perbelanjaan berjumlah kira-kita RM740 juta setahun.

"Daripada 2,000 biasiswa yang ditawarkan, 20 peratus dikhaskan kepada pelajar genius tanpa mengira kaum, 10 peratus kepada pelajar dari Sabah dan Sarawak, lima peratus kepada setiap negeri, 10 peratus kepada kumpulan yang kurang beruntung dan selebihnya kepada pelajar mengikut komposisi kaum.

"Kerajaan juga menetapkan panel temuduga tiga anggota terdiri daripada ahli profesional seperti doktor dan jurutera dan bukan pegawai tadbir dan diplomatik. Seorang daripada tiga orang panel tersebut terdiri daripada bukan Melayu," katanya pada majlis dialog dengan pengarang media di pejabatnya di sini petang tadi.

Sidek berkata, bagi memastikan pelajar tajaan JPA berkhidmat dalam sektor awam selepas tamat pengajian, kerajaan baru-baru ini membuat keputusan tidak lagi menimbang permohonan pelajar untuk mendapatkan pelepasan daripada kontrak biasiswa.

Katanya, sebelum ini kerajaan memberi pelepasan kepada beberapa pemegang biasiswa yang tidak berminat untuk berkhidmat di sektor awam selepas tamat pengajian kerana faktor seperti gaji yang ditawarkan kurang kompetitif berbanding apa yang ditawarkan oleh sektor swasta.

"Pemegang biasiswa harus menyedari bahawa mereka mesti berkhidmat kepada kerajaan yang telah banyak mengeluarkan perbelanjaan untuk membiayai pelajaran mereka," katanya.

Beliau berkata, kerajaan tidak mampu untuk menawarkan tempat yang lebih banyak bagi biasiswa program ijazah luar negara itu kerana ia akan membabitkan perbelanjaan yang lebih besar.

"Bayangkan jika jumlah ini dinaikkan sekali ganda, perbelanjaan akan juga berganda menjadi kira-kira RM1.5 bilion," katanya sambil menambah tempat yang ditawarkan kepada pelajar Malaysia juga terhad.

Mengenai rungutan bahawa Bumiputera mendominasi sektor awam berbanding kaum lain, beliau menjelaskan kerajaan ingin lebih banyak kaum bukan Melayu menyertai perkhidmatan awam tetapi bilangan mereka yang memohon untuk menjadi penjawat awam tidak banyak.

"Ada juga pemegang biasiswa JPA daripada kalangan bukan bumiputera yang memohon dibebaskan daripada ikatan kontrak kerana tidak tertarik dengan gaji yang ditawarkan oleh sektor awam," katanya. - Bernama