28 June 2009

Shaziman Terharu Dengan Keadaan Kuarters JKR

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) -- Keadaan kuarters yang didiami pekerja Jabatan Kerja Raya (JKR) di Jalan Cheras di sini didapati berada dalam keadaan yang menyedihkan.

Inilah yang dilihat oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor semasa meninjau keadaan kuarters tersebut selama 45 minit hari ini.

Beliau melihat sendiri bagaimana cermin kaca tingkap yang hilang, dinding dan pintu yang terkopak serta ruang kuarters ala rumah panjang itu yang sempit yang dipadati dengan perabot.

Lalang di halaman rumah juga didapati tumbuh meliar, kabel telefon berbelit-belit, longkang yang tersumbat dan berbau busuk.

"Saya telah melihat lalang yang tinggi, sampah sarap bertaburan dan longkang tersumbat. Persekitarannya tidak sihat. Oleh itu saya mahu semua perkara ini ditangani segera dan kebajikan pekerja-pekerja ini dijaga.

"Pekerja ini penting. Kalau hati mereka tidak ceria, selalu bimbang, prestasi kerja mereka juga akan terjejas," katanya kepada pemberita selepas melawat persekitaran kuarters itu.

Shaziman turut berbual-bual dan mendengar masalah yang dihadapi penghuni kuarters.

Mereka berkata rungutan mereka selama ini tida diendahkan oleh JKR.

Seorang penghuni kedengaran memberitahu Shaziman berkenaan kes kecurian yang berlaku di samping kehadiran ular di situ.

Shaziman berkata beliau telah mengarahkan Pengarah JKR Kuala Lumpur, Adnan Shukri Musa untuk mengambil langkah segera membersih dan memperbaiki keadaan kawasan berkenaan.

Kuarters sebanyak 94 unit tersebut didirikan sekitar awal 1950-an dan kini dihuni 50 keluarga.

Pada tahun 2006, terdapat cadangan utuk membangunkan kawasan tersebut dengan kuarters JKR bertingkat yang moden bernilai RM18 juta, tetapi cadangan itu senyap begitu sahaja.

"Saya nak bincang semula semua projek yang ada di bawah kementerian, projek mana patut diberi keutamaan. Dan saya percaya isu kuarters ini juga perlu diberi perhatian wajar," katanya apabila ditanya mengenai kedudukan projek berkenaan.

-- BERNAMA

Murugiah Dan Pegawai MAMPU Akan Periksa Perkhidmatan Kaunter Jabatan Kerajaan

SHAH ALAM, 28 Jun (Bernama) -- Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T.Murugiah hari ini berkata beliau bersama 30 pegawai Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) akan "turun padang" ke seluruh negara dalam masa terdekat bagi memeriksa dan menilai perkhidmatan kaunter agensi dan jabatan kerajaan.

Beliau berkata pemeriksaan ini dilakukan bagi memastikan tahap perkhidmatan yang diberikan kepada orang ramai oleh pekerja-pekerja kaunter seperti di hospital-hospital adalah bermutu dan memudahkan rakyat dalam berurusan dengan jentera kerajaan.

Murugiah berkata demikian dalam satu sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Agung Kelapan Persatuan Pencegahan Jenayah Malaysia (PPJM) di sini hari ini.

Selain daripada perkhidmatan kaunter, khidmat talian bantuan yang diberikan oleh jabatan dan agensi kerajaan juga akan dinilai bagi memastikan konsep "1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" tercapai.

Pada masa yang sama, beliau meminta PPJM supaya memainkan peranan lebih aktif dalam membantu Polis DiRaja Malaysia (PDRM) membanteras jenayah dengan memberi bantuan maklumat mengenai kegiatan jenayah kepada pasukan itu.

Katanya anggota persatuan itu juga boleh pergi ke sekolah-sekolah dan memberikan kaunseling kepada para-para pelajar yang mempunyai masalah disiplin ataupun terlibat dengan kegiatan gangsterisme yang semakin membimbangkan.

Beliau juga berkata alasan bahawa tiada pekerjaan disediakan kepada mereka yang menganggur tidak dapat diterima kerana di Malaysia masih lagi ada pekerjaan hinggakan warga asing sanggup "bergolok gadai" untuk datang ke Malaysia mencari sesuap nasi.

Mengenai perpaduan di Malaysia, Murugiah berkata satu cara untuk kaum-kaum di negara ini mengenali budaya dan agama kaum lain ialah dengan menggalakkan program anak angkat.

Melalui program itu yang diadakan pada masa cuti sekolah, murid Cina duduk seminggu di rumah keluarga angkat India atau Melayu dan begitu juga sebaliknya.

Dengan cara itu, generasi muda akan lebih memahami antara satu sama lain dan mengikis prejudis dan prasangka yang bertapak di dalam hati mereka, katanya.

-- BERNAMA

40 Peratus Penjawat Awam Terima Gaji Bersih Tak Sampai Separuh

Oleh Sajad Hussein

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) -- Seramai 450,000 orang daripada 1.2 juta petugas awam menghadapi masalah hutang dan golongan ini perlu diberi perhatian khas kerana mereka mudah terjerumus dalam gejala rasuah.

Setiausaha Agung Cuepacs Ahmad Shah Mohd Zin berharap ketua-ketua mereka di jabatan atau kementerian mengambil sikap berperikemanusiaan dalam mengendalikan masalah mengenai kumpulan ini, yang rata-ratanya membawa pulang hanya 40 peratus daripada gaji mereka.

"Kebanyakan gaji mereka dipotong untuk pelbagai pinjaman seperti perumahan dan kenderaan atau mengubah suai rumah," katanya kepada Bernama.

Ahmad Shah berkata ramai penjawat awam diberi kelonggaran oleh kerajaan untuk membuat kerja sambilan seperti membawa teksi, menjadi agen jualan langsung dan berniaga untuk menampung pendapatan tetapi ini tidak mencukupi.

"Kos sara hidup di bandar adalah tinggi dan ini menyebabkan ramai yang terpaksa berhutang," katanya. Setiausaha Agung Fomca, Muhammad Shaani Abdullah, bersetuju bahawa satu daripada faktor yang menyebabkan ramai petugas awam berhutang ialah perbelanjaan yang tinggi di bandar.

"Untuk mengatakan mereka ini tidak tahu menguruskan kewangan adalah satu tanggapan salah," katanya.

Yang sebenarnya, kata Muhammad Shaani, ialah gaji petugas awam tidak selari dengan kenaikan kos sara hidup.

Beliau memberi contoh bahawa 30 tahun lepas, kos untuk satu sarapan ialah RM1.20 tetapi kini ianya melambung lima kali ganda sedangkan pendapatan penjawat awam tidak meningkat selari dengan kenaikan kos itu.

Muhammad Shaani berkata jika kerajaan tidak dapat menaikkan gaji penjawat awam, ia boleh membantu dengan cara lain seperti menjadikan pengangkutan awam lebih murah, menyediakan lebih banyak biasiswa untuk anak-anak mereka dan memberikan potongan bagi kemudahan tertentu.

-- BERNAMA

Cuepacs: Give third option for workers affected by privatisation

The Star

IPOH: Cuepacs wants workers affected by the privatisation of solid waste management to be allowed to join the national solid waste management department.

Its deputy president (I) Azih Muda said Cuepacs wanted a third option to be offered to its members, which was to be able to serve in the department.

“Right now, they only have the option to retire or join the private companies taking over the solid waste management.

“If they do join the concessionaires, they are to choose whether to take up the companies’ benefits scheme or those being offered by the Government,” Azih told reporters after the congress’ annual meeting yesterday.

Noting that there had been no details of what benefits were being offered, he said the congress was concerned about the welfare of the workers with the privatisation exercise.

“In light of the present economic situation, there are no guarantees as to how long these companies will last.

“We do not want to see the time when the salaries of the workers are frozen or worse still, they are laid off,” he said.

Revealing that affected workers in the northern states had been issued with forms requiring them to indicate their choices, Azih said Cuepacs was very disappointed with the Local Government and Housing Ministry on how it had been pressuring workers on the matter.

The congress, he said, had met the Prime Minister to discuss the matter last week.

According to Azih, about 25,000 unionised garbage collection workers nationwide would be affected by the move, beginning Aug 1 in Kedah, Penang and Perak.

”Cuepacs wants the Government to defer its plans to implement the privatisation exercise until further study is carried out on the option suggested by us,” he said.

Wisma Putra Buka Pejabat Cawangan Di Sabah, Sarawak

KOTA KINABALU, 27 Jun (Bernama) -- Wisma Putra akan membuka dua pejabat cawangannya di Sabah dan Sarawak bagi menyediakan khidmat konsul.

Ketika mengumumkan perkara itu hari ini, Menteri Luar Datuk Anifah Aman berkata pejabat di Kota Kinabalu serta Kuching diwujudkan bagi kemudahan penduduk Sabah dan Sarawak yang pada masa ini terpaksa melakukan perjalanan ke Semenanjung Malaysia untuk mendapatkan khidmat Wisma Putra.

Katanya, beliau telah pun memaklumkan kepada kedua-dua Ketua Menteri (Sabah dan Sarawak) mengenai rancangan untuk membuka pejabat cawangan itu dan kedua-dua pemimpin itu gembira dengan perkembangan berkenaan.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menganjurkan jamuan tengah hari bagi raikan 105 diplomat Malaysia yang menghadiri Persidangan Ketua-ketua Perwakilan yang bermula di Kuala Lumpur pada 18 Jun dan berakhir di Kota Kinabalu semalam.

Anifah berkata pejabat cawangan itu akan menghulurkan bantuan kepada pejabat protokol yang berkenaan dalam perkara berkaitan lawatan kenamaan asing ke kedua-dua negeri itu.

Beliau berkata ruang pejabat yang bersesuaian telah pun dikenal pasti untuk penubuhan pejabat cawangan di kedua-dua ibu negeri itu dan di Sabah, pertimbangan dibuat bagi menempatkannya di pejabat pentadbiran persekutuan di Likas.

Kepada soalan mengenai tarikh pelantikan duta Malaysia ke Amerika Syarikat (AS), Anifah berkata kerajaan menjangkakan Washington memberi kelulusan dalam masa tiga hingga empat minggu lagi.

Ditanya sama ada ketiadaan seorang duta menjadi penghalang kepada hubungan dua hala, terutamanya dalam rundingan kedua-dua negara untuk menyerahkan kembali dua rakyat Malaysia yang ditahan di Teluk Guantanamo, Anifah berkata ia bukan satu masalah memandangkan perkara itu telah pun dibincangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Barack Obama.

"Saya fikir jika mereka (Amerika Syarikat) menyelesaikan perkara itu, mereka akan memaklumkan kepada kita. Kita akan berhubungan dengan Jabatan Negara (AS) untuk melihat kemajuannya," katanya sambil menambah Malaysia bersedia menerima kedua-dua tahanan itu, dan jika perlu, akan mengadakan siasatan lanjut, atas apa jua dakwaan yang dikenakan.

-- BERNAMA

Ministry targets 1:4,000 dentists by 2017

The Star

GEORGE TOWN: The Health Ministry wants to increase the number of dentists to the population from the current ratio of slightly over 1:8,000 to 1:4,000 by the year 2017.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the ratio in advanced countries that had enough dentists was 1:2,000.

He said that at the end of last year, Malaysia had 3,410 dentists of whom 49.6% were employed in the public sector.

Liow said 60% of the 2,538 posts for dental officers in the Health Ministry has been filled.

“We have also filled 56.1% of the 196 dental specialist posts,” he said after launching the Malaysian Dental Association and Federation Dentaire Internatio-nal Scientific Convention and Trade Exhibition at a hotel here yesterday.

Liow said the country had 241 dental specialists and the ministry wanted to increase the number.

“Endeavours have also been made to secure more scholarships each year for post-graduate education.

“This year, the number of scholarships for training in various dental specialities has increased to 36 compared to 29 last year,” he said.

Liow said the shortage of dentists and specialists in the country was not due to a lack of interest in the field but because of a shortage of places in universities here.

He added that there was a need for local universities to step up their capacity for post-graduate training.

Liow also said the country’s supply of dental practitioners came from foreign universities and 11 local institutions, six of which were public establishments.

“Currently, the supply is some 250 dental practitioners per year.

“However, the figure is expected to reach 685 per year by 2015,” he said.