11 May 2007

Umur persaraan memang patut dilanjutkan

Oleh Kakitangan Kerajaan
Malaysia Today

Kenapa umur persaraan patut dilanjutkan? Mari kita lihat dari sudut ceritera yang berlaku di satu organisasi kerajaan yang bernama Lembaga Getah Malaysia. Organisasi ini diterajui oleh Datuk Dr. Kamarul Bahrain yang juga boleh digelar Bapa Kronisme juga Bapa Hasad Dengki.

Maka diceriterakan seperti di bawah:

1) Pembelian Toyota Fortuner oleh Datuk untuk kegunaan rasmi yang melebihi kelayakan. Pajero sudah ada, Perdana pun ada. Nampaknya Datuk ini tamak haloba. Apabila pencen bolehlah masuk tender beli. Betul Datuk?

2) Penghantaran anak angkat kesayangan ke TARRC, London untu penempatan sementara dan seterusnya menyambung pelajaran di UK. Anak angkat Datuk ini terlibat dalam penyelewengan pembelian besi untuk acuan dan kemudian dijual atas angin untuk dapat sedikit duit hot chocolate. Sayugia diingati besi adalah dikategorikan sebagai 'consumable' di Unit Kejuruteraan dan Rekabentuk Produk.
Baguslah Datuk, lain kali kalau ada pegawai makan rasuah kenakan tindakan tatatertib naik pangkat jadi Pengarah Wilayah.

3) Penghantaran adik ipar (ini betul-betul adik ipar Datuk, boleh periksa kalau tidak percaya) yang telah melebihi had umur untuk menyambung pelajaran di peringkat PhD di UK. Untuk apa Joe Labu yang jaga server ambil PhD? Ada logik akalkah Datuk? Penyelidikan apa yang hendak dibuat lepas ini Datuk? Program menyemai celik IT di kalangan penoreh getah yang seterusnya Datuk punya kroni juga yang akan bekalkan komputer? Bagus benar misi Datuk ini.

4) Kenaikan pangkat anak angkat ke Gred 52 yang tidak memenuhi kriteria dan syarat. Tiada sumbangan, yang pasti – pegawai ini adalah anak didik Datuk ketika menjadi Ketua Unit dahulu. Kira Jane Labu ini cemerlang bab PTK saja.

5) Mengadakan sesi World Tour untuk mengutip sebanyak mungkin tuntutan perjalanan sebelum pencen wajib. Menunggu tandatangan Datuk pun boleh sampai setahun. Siap berjanggut menunggu. Tidak engapalah Datuk, lepas ini boleh buat terjunan sebagai saintis getah pertama di Kutub Utara atau Selatan pulalah Datuk.

6) Penghalangan pegawai menghadiri seminar di luar negara. Tidak perlu kemukakan cadangan, tidak perlu buat apa-apa, Datuk saja yang tahu yang mana relevan dan penting. Datuk saja yang mahu hadir sebab yang lain semua pegawai hingusan.

7) Penahanan kenaikan pangkat pegawai-pegawai yang memenuhi kriteria sebagaimana di dalam garis panduan JPA. Ini sudah kira hasad dengki peringkat tertinggi Datuk. Masa Datuk menangis di tepi longkang 260, Jalan Ampang sebab tidak dapat naik pangkat 20 tahun dulu, sudah lupa Datuk?

8) Kenaikan pangkat kawan-kawan yang tidak tahu apa-apa sumbangan ke tahap VK 7. Ini JUSA yang tiada jawatan tetap. Sama dengan ranking Prof kalau di universiti. Kalau macam Dr. Yeang Hoong Yeet (sila Google search) bolehlah dikira sebagai sumbangan besar yang melayakkan VK 7. Tapi Datuk, mereka ini kawan-kawan, masakan mahu lupakan, kurang-kurang dapat mereka naik Perdana, minyak percuma.

9) Pengesahan jawatan anak jiran yang langsung tidak tahu bekerja. Macamana Datuk, Joe Labu ini ada ijazah dari Open University, tidak tahu tulis laporan, tidak tahu buat ’presentation’. Pegawai lain begitu susah Datuk mahu sahkan. Suruh buat pembentangan di seminar dan lain-lain syarat. Tapi bagi Joe, (sebab emaknya melobi pada isteri Datuk) Datuk sudah takut.

Jadi, adakah patut umur persaraan dilanjutkan? Memang patut, supaya lebih ramai lagi Bapa Kronisme dan Hasad Dengki sehebat Datuk Dr. Kamarul Bahrain dilahirkan untuk terus memporak-peranda dan menghuru-harakan sistem organisasi kerajaan.

Umur persaraan yang dilanjutkan sehingga 60 tahun ini akan memberi peluang kepada lebih ramai lagi JUSA (Baca: Jutawan Sektor Awam) yang memang tidak mahu pencen-pencen dan boleh hidup semewahnya. Paling penting sekali, mereka hanya tahu main layang-layang, bersukaria sesuai dengan suasana di negara dunia ketiga yang mana – great salary comes with less responsibility. Apa-apa jadi, pegawai bawahan kena dulu. Jadi marilah kita menyokong pelanjutan usia bersara sesuai dengan pengurangan akal kita.

620 biasiswa guru lanjut pelajaran tahun depan

Berita Harian

Kementerian sasar lebih ramai tingkat kepakaran, naik pangkat

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan menawarkan lebih banyak biasiswa tahun depan untuk guru melanjutkan pengajian bagi meningkatkan kecekapan selain potensi dinaikkan pangkat, sekali gus mendorong mereka kekal dalam perkhidmatan.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata kerajaan bercadang mewujudkan skim khas kenaikan gred dan pangkat untuk guru berkepakaran bagi menangani masalah guru meninggalkan kerjaya perguruan atau kementerian itu sendiri kerana mendapat tawaran lebih baik di luar.

“Sebagai pengiktirafan kerajaan bersempena sambutan Hari Guru 2007, Kementerian Pelajaran akan menawarkan 620 biasiswa untuk guru tahun depan bagi melanjutkan pelajaran sehingga peringkat ijazah lanjutan.

“Kursus yang ditawarkan merangkumi peringkat sarjana dan kedoktoran di bawah Hadiah Latihan Persekutuan (HLP). Biasiswa yang ditawarkan kali ini membabitkan peningkatan 42 peratus berbanding tahun lalu.

“Daripada jumlah itu, 75 tempat ditawar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara, terutama dalam bidang baru yang khusus dan tidak ditawarkan di institusi pengajian tinggi awam (IPTA),” katanya pada majlis pelancaran Program Menjunjung Budi ‘Terima Kasih Cikgu’ di Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak, di sini, semalam

Hishammuddin, yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, sepanjang Mei 2007, Biro Pendidikan Pergerakan Pemuda Umno akan bekerjasama dengan Pergerakan Puteri Umno bagi menganjurkan program Menjunjung Budi ‘Terima Kasih Cikgu’ sebagai langkah memartabatkan profesyen perguruan.

Jelas beliau, pendekatan itu selaras agenda Kementerian Pelajaran yang menetapkan bulan ini sebagai fokus untuk Memartabatkan Profesion Perguruan Fokus, seperti digariskan dalam teras kelima Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) 2006-2010.

Pemuda dan Puteri Umno akan merangka pelbagai strategi menerapkan mesej menghargai jasa dan sumbangan guru di kalangan pelajar bagi memeriahkan lagi sambutan Hari Guru tahun ini, yang dianggap lebih bermakna kerana diraikan serentak Sambutan 50 Tahun Kemerdekaan Negara.

Hishammuddin yakin pendekatan di bawah teras kelima PIPP itu dapat meningkatkan kualiti, kerjaya dan kebajikan (3K) guru sebagai komponen penting penggerak barisan hadapan bagi menzahirkan misi nasional memantapkan pembangunan modal insan.

Katanya, peluang itu terbuka kepada semua guru tetapi tertakluk kepada syarat ditetapkan dan kesesuaian bidang yang ditawarkan dengan opsyen serta pengkhususan ijazah pertama masing-masing.

Selain meningkatkan tahap profesionalisme guru, tawaran itu diharap dapat memenuhi keperluan tenaga pengajar di Institut Pendidikan Guru (IPG) dan Institut Aminuddin Baki (IAB), sekali gus menaik taraf IPG dan memenuhi keperluan kampus baru IAB di Nilai, Negeri Sembilan.

NUTP ada bukti 70,000 tiada peluang naik pangkat

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan (NUTP) akan menghantar bukti bagi menyokong dakwaan 70,000 guru bukan siswazah mungkin bersara tanpa peluang naik pangkat kerana enggan menduduki peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), kepada Kementerian Pelajaran.

Presiden NUTP, Anuar Ibrahim, berkata pihaknya sedang proses mengumpul fakta dan maklumat pengalaman guru bukan siswazah yang akan bersara dalam tempoh beberapa tahun lagi mengenai PTK sebelum diserahkan kepada Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata, perangkaan secara tepat mengenai jumlah mereka yang mengambil dan lulus PTK tidak dapat diberikan berikutan keengganan Bahagian Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran mengeluarkan statistik berkenaan.

“Bagaimanapun, berdasarkan tinjauan kita, setiap tahun hanya satu peratus guru yang mengambil PTK ini lulus. Ini bermakna peluang untuk guru lulus PTK sangat tipis sekali gus mengundang persoalan keberkesanannya dalam proses kenaikan pangkat guru.

“Kita bukan minta PTK ini dihapuskan sebaliknya memohon mekanisma diubah dan dipermudahkan supaya sesuai dengan tahap kemampuan guru yang sudah berusia tetapi mempunyai pengalaman luas mendidik,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Minggu lalu, Berita Harian melaporkan 70,000 guru bukan siswazah mungkin bersara tanpa peluang naik pangkat kerana enggan menduduki peperiksaan PTK.

Kebanyakan guru itu, yang sudah hampir mencapai umur bersara, juga terkilan dan berasakan seolah-olah sumbangan mereka terhadap profesion keguruan tidak dihargai kerana peluang naik pangkat mungkin disekat oleh PTK.

Antara syarat kenaikan pangkat bagi guru bukan siswazah daripada gred DGA29 kepada DGA32 yang ditetapkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ialah lulus peperiksaan PTK, berkhidmat 10 tahun ke atas serta tidak mempunyai sebarang laporan tatatertib.

Anuar berpendapat syarat lulus PTK ditetapkan JPA itu sebagai tidak menguntungkan guru siswazah yang sudah berusia sebaliknya lebih menyebelahi guru bukan siswazah lebih muda.

Mengenai kesan pembunuhan guru agama wanita yang baru ditugaskan di kawasan pedalaman, Kapit, Sarawak, Selasa lalu, beliau yakin kejadian itu tidak memberi implikasi kepada guru untuk memberi perkhidmatan di kawasan terpencil.

Beliau berkata, kes berkenaan adalah kes terpencil dan tidak sewajarnya dijadikan alasan untuk guru enggan berkhidmat di pedalaman.

“Saya percaya ia tidak memberi kesan kerana tidak ramai guru yang enggan dipindahkan ke pedalaman dan semangat mereka untuk berkhidmat kepada anak bangsa sangat tinggi,” katanya.

Selasa lalu, polis menemui mayat ustazah berusia 26 tahun yang terapung di sebatang anak sungai.

JPA mesti bijak tangani masalah


Kakitangan awam ingkar bayar PTPTN: Cuepacs gusar tindakan disiplin jejas sistem kerajaan

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) membantu mencari kaedah menyelesaikan masalah kakitangan kerajaan yang tidak membayar pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan bukan mengenakan tindakan tatatertib terhadap mereka.

Presidennya, Omar Osman, berkata JPA sepatutnya membantu kakitangan awam termasuk memanggil mereka dan menganjurkan sesi khas penerangan bayaran balik pinjaman.

Katanya, JPA juga boleh menganjurkan kepada jabatan dan agensi kerajaan membuat potongan gaji untuk kakitangan yang meminjam daripada tabung berkenaan.

“Saya berpendapat lebih baik cara penyelesaian diberikan perhatian dan bukan terus mengambil tindakan tatatertib kerana ia boleh mengganggu tugas kakitangan. Kerajaan pula rugi kerana pegawai digantung kerja boleh menggugat sistem penyampaian dan produktiviti perkhidmatan awam,” katanya dihubungi Berita Harian semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam, bahawa jabatan akan mengambil tindakan tatatertib terhadap pegawai kerajaan yang gagal menjelaskan pinjaman.

Katanya, tindakan itu boleh diambil kerana sikap tidak bertanggungjawab dan mengingkari perintah dianggap sebagai salah laku.

Omar berkata, kakitangan awam yang meminjam PTPTN tidak hanya membabitkan pegawai, tetapi kakitangan rendah.

Status pembantu makmal perlu segera disahkan

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs mahu Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) segera menyelesaikan tuntutan Persatuan Pembantu Makmal Universiti/Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang meminta status kira-kira 3,500 pembantu makmal dinaikkan taraf kepada Penolong Pegawai Sains.

Tuntutan yang sepatutnya sudah lama diselesaikan apabila Kementerian Pengajian Tinggi dan JPA sebelum ini bersetuju untuk menaikkan taraf jawatan berkenaan yang ketika ini statusnya sama dengan jawatan Pembantu Makmal Sekolah Gred C17.

Bagaimanapun persatuan itu mendakwa kementerian dan JPA masih gagal memenuhi tuntutan itu yang diberi tempoh sehingga 31 Mac lalu.

Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata persatuan sudah mengadakan pertemuan dengan kementerian dan JPA pada 29 Disember tahun lalu, membincangkan tuntutan itu dan pihak berkenaan pada dasarnya bersetuju membuat perubahan menaik taraf jawatan berkenaan kepada Penolong Pegawai Sains, sesuai dengan tugas di IPTA.

Katanya, persatuan amat kecewa apabila sehingga tamat tempoh 31 Mac lalu iaitu tempoh masa yang diberikan untuk menaik taraf jawatan itu sehingga kini tidak menjadi kenyataan.

Berikutan itu, katanya, sempena Seminar Pembantu Makmal Universiti/IPTA yang diadakan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dari 24 hingga 26 Mac lalu, memutuskan resolusi meminta kerajaan mengambil tindakan segera bagi memenuhi tuntutan itu.

“Sebenarnya isu ini sudah berlarutan sejak lima tahun lalu, tetapi hingga kini tidak menjadi kenyataan walaupun ada persetujuan untuk menaikkan taraf jawatan itu kepada Penolong Pegawai Sains dengan Gred C27,” katanya.

Tujuh lagi Atase Kastam dilantik

Berita Harian

Kabinet harap atasi kes isytihar harga rendah


PUTRAJAYA: Kabinet meluluskan permohonan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) untuk menempatkan Atase Kastam di tujuh negara terutama pengeluar kereta dan barang elektrik bermula tahun ini bagi menangani masalah pengimport mengisytiharkan harga di bawah nilai sebenar.

Ketua Pengarah KDRM, Datuk Seri Abdul Rahman Abdul Hamid, berkata keputusan itu dibuat oleh mesyuarat jemaah menteri selepas pihaknya mengemukakan cadangan berhubung perkara terbabit, baru-baru ini.

“Maklum balas yang kami terima amat positif apabila Kabinet bersetuju untuk menempatkan Atase Kastam di China dan Amerika Syarikat tahun ini,” katanya dalam satu pertemuan dengan Berita Harian di sini, semalam.

Beliau berkata, keputusan menempatkan Atase Kastam di China dan Amerika Syarikat itu dibuat selepas KDRM mengambil kira nilai perdagangan negara berkenaan dengan Malaysia yang semakin meningkat

Setakat ini, Atase Kastam hanya ditempatkan di Brussels, Belgium bagi menangani masalah pengimport mengisytiharkan harga barang terutama kereta mewah terpakai dan barang elektrik bawah nilai sebenar.

Abdul Rahman berkata, tiga lagi Atase Kastam akan ditempatkan di Dubai, Australia dan Jepun mulai tahun depan manakala dua lagi iaitu masing-masing di Indonesia dan Korea dijangka bermula 2009.

“Apabila semua tujuh Atase Kastam itu ditempatkan secara berperingkat-peringkat maka kita berharap perkara berhubung pengisytiharan harga di bawah nilai sebenar dapat diatasi sekali gus mengelak kerajaan mengalami kerugian pendapatan cukai,” katanya.

Beliau berkata, ketiadaan Atase Kastam di beberapa negara pengeluar kereta dan barang elektrik yang menjadi sumber import bagi Malaysia boleh memberi kesan apabila KDRM menghadapi masalah berkaitan perisytiharan harga.

“KDRM terpaksa menghantar pakar ke negara itu yang kadangkala sehingga setengah bulan kerana mereka juga mungkin menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kerjasama daripada pelbagai pihak berikutan ketiadaan atase yang membantu,” katanya.

Abdul Rahman berkata, agensi itu pernah mengalami kes seperti sebuah syarikat pengimport membawa masuk peti sejuk dari China tetapi mengisytiharkan harganya serendah hanya RM8 seunit dan ia sudah tentu tidak masuk akal.

Katanya, sebelum ini KDRM sudah menghantar pegawai mereka ke beberapa syarikat pengeluar dan penjual kereta di luar negara dan langkah itu didapati berkesan dalam mengurangkan kegiatan mengisytiharkan harga di bawah nilai sebenar.

Beliau berkata, pegawai kanannya turut dihantar melawat beberapa negara termasuk Jerman, Jepun dan Singapura bagi mendapatkan maklumat terperinci harga sebenar kenderaan dan berhubung dengan rakan sejawat di negara berkenaan untuk bertukar maklumat risikan serta dokumen.

Gaji baru perlu realistik


Kerajaan kena ambil kira kemampuan kewangan, prestasi kakitangan

PUTRAJAYA: Kerajaan perlu realistik dalam memberi kenaikan gaji kepada 1.2 juta kakitangan awam dengan mengambil kira prestasi dan produktiviti mereka serta kemampuan kewangan kerajaan, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perjawatan dan Gaji Pekerja Sektor Awam, semalam membincangkan beberapa perkara berkaitan terma dan syarat dalam sektor itu.

Bagaimanapun, katanya, tiada sebarang keputusan dibuat kerana masih banyak perkara yang perlu dibincang dan diperhalusi sebelum perincian kenaikan gaji kakitangan awam diumumkan.

“Apa sekalipun, faktor paling penting ialah kita perlu realistik,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa itu, di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di sini.

Hadir sama ialah Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop; Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Ting; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan; Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah dan Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam. .

Isnin lalu, Abdullah yang juga Menteri Kewangan mengesahkan gaji kira-kira 1.2 juta kakitangan awam akan dinaikkan, tetapi peratusannya berbeza antara pegawai kanan dengan kakitangan rendah bagi memastikan jurang perbezaannya tidak begitu ketara.

Cuepacs pada 11 Januari lalu mengemukakan memorandum kepada kerajaan memohon tuntutan kenaikan gaji secara menyeluruh untuk kakitangan awam dengan alasan ia perlu disesuaikan dengan kos sara hidup semasa.

Dalam memorandum itu, Cuepacs memohon kenaikan gaji 30 peratus bagi kakitangan awam Gred 17 hingga 40, 20 peratus (Gred 41 hingga 54) serta lima hingga 10 peratus (Jawatan Utama Sektor Awam). Kali terakhir semakan gaji kakitangan awam ialah pada 1992.

Ditanya sama ada wujud faktor sampingan lain yang akan dipertimbangkan sebelum penyelarasan gaji kakitangan awam diputuskan, Perdana Menteri berkata, kerajaan akan mengeluarkan pekeliling mengenainya.

"Saya bukan hanya bercakap mengenai perkara ini. Saya juga mempunyai perkara kecil lain (yang dibincangkan) dan akan diketahui selepas pekeliling itu dikeluarkan," katanya.

Menjawab soalan sama ada mesyuarat berhubung perkara itu sudah sampai ke peringkat akhir, Abdullah berkata: "Ada lagi, ada lagi, ada lagi... tak habis lagi."

Ditanya sama ada keputusan kenaikan gaji itu akan diumumkan pada majlis perhimpunan kakitangan awam bersama Perdana Menteri 21 Mei ini, seperti yang diharapkan Cuepacs, Abdullah berkata: “Tengoklah.”

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (Mihas) 2007 di Kuala Lumpur pula, Abdullah berkata, soal kenaikan gaji Perdana Menteri, timbalannya serta menteri Kabinet setakat ini tidak dibincangkan langsung.

Ketika itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Rafidah Aziz yang turut hadir pada sidang akhbar itu, menyampuk: “Kami tak ada niat pun,” dan sambil ketawa berkata: “Walaupun kami berharap.”

Sementara itu, Abdullah berkata kerajaan tidak akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap kontraktor yang melanggar perjanjian dengan membuat kerja tidak bermutu ketika menyelenggara bangunan kerajaan.

"Jika mereka melanggar perjanjian, sudah tentu tindakan akan dikenakan,” katanya merujuk isu runtuhan siling dan kesan retakan pada dinding Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur dan sambungan paip patah di Kompleks Ibu Pejabat Imigresen serta runtuhan kepingan dan kerangka keluli pengikat siling kaca lepa di dewan serbaguna Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, baru-baru ini.

10 May 2007

Henti kerja sambilan

Oleh Hayati Ibrahim (Harian Metro)

PUTRAJAYA: “Saya minta mereka hentikan kerja sambilan. Tolonglah beri tumpuan penuh pada tugas masing-masing,” kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman, di sini, semalam.

Katanya, beliau mengetahui ramai kakitangan kerajaan melakukan kerja sambilan semata-mata mahu menampung kos hidup yang tinggi, terutama bagi mereka yang mempunyai keluarga besar dan tinggal di bandar.

“Saya tahu ramai yang buat kerja sambilan seperti pemandu teksi, peniaga pasar malam, pekerja stesen minyak dan pengawal keselamatan.

“Tetapi, apabila gaji dinaikkan, mereka mesti memberi perhatian sepenuhnya kepada tugas mereka,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, Cuepacs menyedari peningkatan taraf hidup di bandar adalah sebab utama yang mendorong kakitangan kerajaan melakukan kerja sambilan.

“”Selepas kerajaan mengesahkan gaji kira-kira 1.2 juta kakitangan awam dinaikkan, mereka dinasihatkan supaya berhenti daripada melakukan kerja sambilan sebagai membalas jasa kerajaan dan berusaha meningkatkan kecekapan mereka,” katanya.

Beliau berkata, Cuepacs tidak akan bertanggungjawab jika terdapat kakitangan yang dikenakan tindakan disiplin berikutan prestasi kerja yang tidak memuaskan apabila mereka masih menjalankan kerja sambilan.

“Kami serahkan sepenuhnya kepada jabatan untuk menjatuhkan hukuman dan kami berjanji tidak akan campur tangan kecuali mereka menerima hukuman tidak adil,” katanya.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menetapkan peraturan di mana kerja sambilan hanya boleh dilakukan di luar waktu pejabat, selepas mendapat persetujuan daripada ketua bahagian dan tidak menjejaskan prestasi mereka.

Omar berkata bahawa beliau tidak menafikan kakitangan kerajaan yang melakukan kerja sambilan gagal menjalankan tugas dengan baik dan teratur.

“Terdapat kes di mana kakitangan ponteng kerja dan sering masuk lewat ke pejabat, selain berpakaian selekeh.

“Kepada mereka yang masih menjual kain di pejabat, barang kemas dan pelbagai lagi, tolonglah berhenti, semuanya akan memperlihatkan perkembangan tidak sihat terhadap imej dan produktiviti kita,” katanya.

Pada 11 Januari lalu, Cuepacs mengemukakan memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memohon tuntutan kenaikan gaji secara menyeluruh untuk kakitangan awam dengan alasan perlu disesuaikan dengan kos hidup semasa.

Dalam memorandum itu, Cuepacs memohon kenaikan gaji 30 peratus bagi kakitangan awam Gred 17 hingga 40, 20 peratus (Gred 41 hingga 54) serta lima hingga 10 peratus (Jawatan Utama Sektor Awam). Kali terakhir semakan gaji kakitangan awam ialah pada 1991.

Sementara 6 Mei lalu, Abdullah mengesahkan gaji kira-kira 1.2 juta kakitangan awam akan dinaikkan, tetapi peratusannya berbeza antara pegawai kanan dengan kakitangan rendah bagi memastikan jurang perbezaannya tidak begitu ketara.

Hardship allowance ‘to make a difference’

roygoh@nst.com.my
NST

Mohd Zulkarnain Abdul Wahab, from Terengganu, was one of the teachers who helped his rural students achieve 100 per cent pass rate in the SPM exams last year.
Mohd Zulkarnain Abdul Wahab, from Terengganu, was one of the teachers who helped his rural students achieve 100 per cent pass rate in the SPM exams last year.

KOTA KINABALU: If the new hardship allowance for rural teachers comes his way, Yen Vi Leong will get a set of tyres for his faithful four-wheel-drive vehicle.

"It is a good incentive for teachers to strive harder and it will lighten their burden," said this teacher of a primary school in Inanam.

"Whether or not I get it, is secondary, because I know there are others who live in worse conditions."

Yen noted that an officer from the Education Department had assessed the school earlier this year.

"It is deemed a remote school because there is no health clinic here, no public transportation and no sealed road."
Hence, the 4WD, which he inherited from his family in Tenghilan, has been crucial in getting him to and fro SK Poring-Poring, where he teaches.

The school, 20 km from Inanam town, is accessible by an uphill dirt road and only when the weather permits.

The allowance, up to RM1,500 a month, will be paid from this month.

The amount each teacher gets depends on the location of the school and other criteria, such as road accessibility, transportation risk, availability of water, electricity, sanitation and health services.

The Education Ministry is now determining the classifications.

The allowance is one of the steps taken by the government to get more teachers to serve in remote areas.

It is aimed at making life more comfortable for teachers like Mohd Zulkarnain Abdul Wahab and Che Fatimah Che Mamat.

Fresh out of university and with a burning desire to teach, Zulkarnain left Terengganu four years ago, not knowing what to expect.

On reaching here in September 2003 Zulkarnain was informed he was posted to SMK Terusan Sugut in Beluran, a location so remote he had to consult a map — and tucked in the northeastern part of Sabah.

That same morning he endured a five-hour drive to reach the town, 300km from here and two more hours by boat, braving the choppy Sungai Labuk and Sungai Sugut rivermouths which front the Sulu Sea.

"It was 7.30pm when I arrived at the village. It was dark as there was no electricity here and it was the dry season, so I had to bathe in the river," said Zulkarnain, 28, who teaches mathematics.

The rivermouth island depends on rainwater for clean water supply and electricity is supplied through a diesel-powered generator, with supplies on every alternate day.

"I admit those were trying times but after about two months I got over it," he said.

Another challenge came after he married his university sweetheart, Che Fatimah Che Mamat, 27, on June 1, 2005.

Che Fatimah was teaching in Terengganu; it was only a year later that she got a transfer to join her husband in Terusan Sugut, a fishing village occupied by 100 families.

She, too, endured a major obstacle about seven months ago. "I was about to give birth and was given permission to return to my hometown for the delivery.

"That night, when we were supposed to leave, the school boat could not start and we had to hitch a ride on board a fisherman’s boat.

"For two hours, I endured a bumpy ride and only God knows my pain and my fears for the baby."

Luckily, Che Fatimah and Zulkarnain made it safely to Sandakan. They flew back to Kuala Terengganu, in time, for the birth of a healthy baby boy.

Any regret so far? "The only transfer I am willing to accept would be back to Terengganu. Otherwise, we are happy to be here," she said.

The two, with 16 other teachers and their principal, Murukesu Margapandu, were responsible for guiding their Form Five students to achieving 100 per cent passes in the SPM examination last year.

The achievement was also made special when one of the students, Jamri Undang, emerged as the best student in the district here with 9As.

Kabinet arah JKR siasat segera bangunan rosak


Jawatankuasa khas audit premis pentadbiran di Putrajaya ditubuh

KUALA LUMPUR: Kabinet mengarahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) mempercepatkan siasatan terhadap beberapa bangunan kerajaan yang mengalami kerosakan, selain meluluskan cadangan mewujudkan jawatankuasa khas bagi mengaudit premis seumpama itu di Putrajaya.

Menteri Kerjaraya, Datuk Seri S Samy Vellu, berkata beliau sudah menyerahkan laporan awal untuk diteliti jemaah menteri, semalam dan akan disusuli butiran lengkap merangkumi siasatan terperinci berhubung kedudukan terkini semua bangunan kerajaan, terutama di Putrajaya.

“Pada masa sama, Ketua Setiausaha Negara (Tan Sri Mohd Sidek Hassan), mengesyorkan penubuhan jawatankuasa khas yang dipengerusikan Ketua Audit Negara bagi membuat penilaian terhadap semua bangunan kerajaan di Putrajaya, termasuk anggaran kerosakan dan kos baik pulih.

“Kementerian sudah menyelaras sekumpulan pakar dalam pelbagai aspek pembinaan bagi memeriksa dan mengemukakan cadangan baik pulih bagi semua bangunan kerajaan di Putrajaya. Kita anggarkan proses ini akan menelan belanja RM22 juta.

“Kabinet mahu semua ini dilakukan segera mungkin, tetapi kita tidak menetapkan tempoh tertentu,” katanya pala sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat pasca Kabinet, di kementeriannya, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas isu runtuhan siling dan kesan retakan pada dinding di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, sambungan paip patah di Kompleks Ibu Pejabat Jabatan Imigresen, di Putrajaya serta runtuhan kepingan dan kerangka keluli pengikat siling kaca lepa di Dewan Serba Guna Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, juga di Putrajaya, baru-baru ini.

Mengenai kerosakan di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Samy Vellu berkata, kontraktor berkenaan, Johawaki Sdn Bhd (Johawaki) sudah diarah melaksanakan kerja baik pulih membabitkan kerosakan pada plaster luaran penyambungan pembesaran dan tidak menjejaskan struktur bangunan.

Katanya, Johawaki perlu melakukan kerja baik pulih kompleks itu yang kini masih dalam tempoh tanggungan kerosakan dan JKR boleh menggunakan deposit Johawaki untuk menanggung segala kos pembaikan terbabit jika syarikat itu enggan menunaikan tanggungjawab.

Berhubung kebocoran siling di bangunan Parlimen pula, beliau menjelaskan, kakitangan JKR sudah dikerah memeriksa puncanya dan melakukan kerja baik pulih secepat mungkin.

Dalam perkembangan lain, Samy Vellu turut mengumumkan pelantikan lima pegawai kanan baru Kementerian Kerjaraya berkuat kuasa 3 Mei lalu, iaitu Ketua Pengarah JKR, Datuk Dr Judin Abdul Karim dan Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Mohamad Razali Othman.

Tiga lagi pelantikan baru membabitkan Timbalan Ketua Pengarah I JKR, Datuk Mohamad Husin; Timbalan Ketua Pengarah II JKR, Datuk Mohd Noor Yaakob dan Timbalan Ketua Pengarah III JKR, Selvanayagam P Nagalingam.

PTPTN mahu gaji 10,000 pegawai dipotong


KOTA BHARU: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mahu majikan membuat potongan gaji bulanan untuk memastikan 10,000 pegawai pelbagai jabatan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) melunaskan pinjaman mereka.

Ketua Eksekutif PTPTN, Yunos Abd Ghani, berkata perbadanan itu akan menghubungi majikan mereka yang terbabit bagi membolehkan proses pemotongan seperti itu dilaksanakan seberapa segera.

Katanya, surat mengenai perkara itu sudah dihantar kepada majikan berkenaan dan ia akan disusuli dengan perbincangan antara majikan, peminjam serta PTPTN mengenai proses pemotongan selanjutnya.

“Sebelum bertindak tegas terhadap peminjam itu, PTPTN akan berusaha mencari jalan penyelesaian terbaik bagi memastikan pinjaman itu dapat dilunaskan secepat mungkin.

“PTPTN akan menyusul dengan mengadakan perbincangan mengenai proses pemotongan gaji itu supaya tidak membebankan pihak berkenaan," katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Beliau mengulas laporan 10,000 pegawai kerajaan yang ingkar melunaskan hutang dengan PTPTN.

Senarai peminjam ingkar itu diperoleh PTPTN hasil maklumat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan majikan masing-masing.

Sementara itu, Bernama melaporkan Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata pihaknya mahu PTPTN merangka kaedah yang membolehkan pembayaran balik pinjaman pendidikan itu dibuat peminjam, termasuk potongan gaji automatik.

JPA ambil tindakan disiplin


Ketua Pengarah anggap pegawai tak bayar hutang PTPTN perbuatan salah laku

KUALA LUMPUR: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan mengambil tindakan tata tertib terhadap pegawai kerajaan yang dikesan gagal menjelaskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Ismail Adam, berkata tindakan itu boleh diambil kerana sikap tidak bertanggungjawab dan mengingkari perintah juga dianggap sebagai perbuatan salah laku.

“Perbuatan salah laku itu bukan saja menjejaskan imej perkhidmatan awam, malah boleh mengganggu keberkesanan sistem penyampaian kerajaan. PTPTN perlu mengemukakan senarai nama pegawai terbabit bagi membolehkan JPA mengambil tindakan.

“Kita akan cari mereka sampai dapat. Kalau dah degil sangat, boleh kena tindakan tata tertib. Nasihat saya mudah saja, kalau dah berhutang tu, kena bayar la,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Mengikut Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tata Tertib) 1993, pegawai yang melakukan kesalahan tata tertib boleh dikenakan tindakan sama ada diberi surat amaran, denda, lucut hak gaji, tangguh pergerakan gaji, turun gaji, turun pangkat dan buang kerja.

Kelmarin, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Ong Tee Keat, berkata kira-kira 10,000 pegawai pelbagai jabatan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dikesan belum membayar balik pinjaman PTPTN kerana beranggapan mereka boleh mengelak dikenakan tindakan.

Senarai nama peminjam ingkar itu diperoleh menerusi maklumat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan majikan masing-masing. Pegawai terbabit, termasuk guru, pensyarah, Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) serta doktor.

Berdasarkan maklumat sehingga 15 April lalu, 40,573 peminjam PTPTN didapati sudah mendapat pekerjaan di pelbagai jabatan kerajaan dan GLC.

Daripada jumlah itu, 30,027 sudah membuat pembayaran dan 359 peminjam diberi pengecualian kerana memperoleh Ijazah Kelas Pertama yang melayakkan pinjaman itu ditukarkan kepada biasiswa.

Ismail berkata, pegawai terbabit sepatutnya menjelaskan pinjaman itu kerana bayaran balik berkenaan boleh dijadikan modal pusingan untuk generasi pelapis melanjutkan pengajian.

“Kesedaran dan tanggungjawab itu penting, malah tanpa pinjaman PTPTN tentunya mereka tidak dapat melanjutkan pelajaran dan menjawat jawatan tinggi dalam kerajaan,” katanya.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh, berkata pihaknya sedia membantu mengesan kakitangan TNB yang gagal menjelaskan pinjaman PTPTN.

“Kita harap PTPTN dapat mengemukakan segera senarai peminjam ingkar supaya kita dapat menasihatkan mereka agar segera membuat bayaran,” katanya sambil menambah, TNB tidak boleh mengenakan tindakan atau potongan gaji kerana ia melanggar Akta Pekerjaan.

Prudence keyword in salary revision

WHILE Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has assured civil servants that they deserve a salary increase, the public can only hope that the Government will exercise prudence when considering Cuepacs’ request.

The Public Service Department (PSD) which has been given the task of working out the details, will need to look at both the short- and long-term impacts of a revision.

Cuepacs, the umbrella union for civil service unions, has asked for an increase of between 10% and 40%, with those at the lower tiers getting a higher figure. In any case, Cuepacs has gone on record that it does not expect its recommendations to be accepted in total.

This is a good sign as employees must be realistic and accept that the actual quantum will have to depend on the nation’s financial position. With over a million workers involved, it is not easy for any employer to raise wages without worrying about the financial implications.

Even an across the board 10% boost will cost the Government hundreds of millions annually. In good times, there will be money to meet this commitment. But it is the long-term impact that is of concern, since this will add considerably to the pension bill.

This can be so huge that it may be difficult for the Government to sustain such payments in future. Good times cannot last forever, and with globalisation we may be less competitive than other nations – such as China, India and even Vietnam – which are booming.

These are the new investment centres of foreign funds because of cheaper labour and other incentives being offered by their governments. This is a threat we cannot ignore, one that will adversely affect the manufacturing and industrial sectors.

Any salary adjustment in the public sector will have side effects on the rest of the country, too. Workers in the commercial world may wish to ask for higher pay and other perks.

The Government, therefore, must take all such concerns into account and come up with a suitable solution. After all, any pay increase will have to come from taxes, whether direct or indirect.

Instead of just a salary revision, the Government should also consider other incentives. It is better to have a reasonable salary, and when times are good workers could be rewarded with bonuses to share the goodies.

When times are not so good, such bonuses could be reduced or even stopped. In this way, workers will at least be assured of maintaining their pay. In really bad times, a pay cut and even retrenchment of staff may be necessary to keep the administration or company going.

A good formula to use in future pay revisions should be one based on performance. If Cuepacs should ask for a review a few years down the road, this should be based on the productivity of the workforce.


09 May 2007

PTK sekat kenaikan guru berjasa

SAYA ingin merujuk kenyataan Presiden Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan (NUTP), Anuar Ibrahim mengenai 70,000 guru tidak mengambil Penilaian Tahap kecekapan (PTK) dalam akhbar ini, kelmarin.

Saya adalah antara mangsa daripada sistem berkenaan. Bezanya, saya guru DG41 lepasan maktab perguruan, manakala kelompok berkenaan adalah guru bukan siswazah. Namun dari aspek perjalanan dan nasib kami tidak jauh beza. Saya amat sedih apabila PTK menjadi penghalang kerjaya saya mungkin untuk seumur hidup.

Pada 2003, saya mengisi borang permohonan Guru Cemerlang. Namun, disebabkan kerenah birokrasi, permohonan saya terlewat dan pemantauan tidak sempat dijalankan pada tahun berkenaan.

Menurut nazir negeri, permohonan itu sepatutnya dirujuk semula pada 2004. Malangnya 2004 adalah tahun peralihan pelaksanaan Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang sekali gus permohonan saya ditangguhkan buat sementara waktu.

Pada 2005 jerat PTK mula memerangkap apabila kelulusan PTK menjadi syarat wajib memohon jawatan. Selepas gagal PTK buat pertama kali, saya tertekan dan hilang kepercayaan untuk melalui PTK dalam usia yang hampir mencecah 50 tahun. Kedudukan jumud dan antiklimaks itu menyaksikan saya tidak berdaya melepasi PTK. Kesannya, saya terpaksa melupakan hasrat memohon jawatan Guru Cemerlang seperti dihajatkan.

Kini hanya PTK memisahkan saya dengan rakan lain yang terlebih dulu menikmati jawatan itu sebelum pelaksanaan PTK. Saya melaksanakan segala komitmen mengikut kemampuan dan kapasiti diri.

Dalam tempoh 17 tahun sebagai guru berijazah, saya memberikan sumbangan tidak kurang penting. Saya menghasilkan 12 modul dan buku sampel jawapan untuk calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang sebahagiannya turut diterbitkan oleh penerbit terkemuka.

Dalam mempertingkatkan profesionalisme kerjaya, saya juga menyumbang kepakaran dengan membimbing pelajar SPM menerusi ceramah dan bengkel. Hingga kini, sudah hampir 200 ceramah dan bengkel saya adakan. Dalam bidang kokurikulum pula, atas kudrat dan bakat yang ada, saya membimbing pelajar sehingga beberapa kali sampai ke peringkat kebangsaan.

Namun, nasib tidak menyebelahi saya. Setiap tahun saya melihat ‘budak-budak’ yang jauh lebih muda dalam langkah bergaya menghadiri PTK untuk melayakkan mereka mempertingkatkan gaji dan seterusnya meningkat ke gred lebih tinggi.

Usia menghalang kami lulus akibat hambatan tugas dan tanggungjawab terhadap keluarga yang semakin terbeban. Kini, saya terpaksa menelan hakikat pahit dan terpaksa berpencen pada gred gaji DG41 atau yang lebih baik sedikit DG44.

Demikianlah episod panjang penuh malang selepas 11 tahun saya berkhidmat di sekolah rendah dan hampir 18 tahun di sekolah menengah. Benar seperti kata Anuar, pengalaman bukan ukuran utama.

GURU LAMA,
Alor Star, Kedah.

Formula gaji patut utama keadilan sosial

Berita Harian

PERJUANGAN Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menuntut kerajaan menyemak semula gaji kakitangan awam yang kali terakhir dilakukan pada 1992 adalah satu langkah bijak dan disokong.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kelmarin menyatakan kerajaan akan menaikkan gaji kira-kira 1.2 juta kakitangan awam kerana mereka ‘berhak mendapatnya’ dan semakan gaji itu adalah wajar selepas sekian lama.

Bagaimanapun, peratusan kenaikan gaji yang akan diberikan itu berbeza antara pegawai tinggi dengan kakitangan rendah bagi memastikan jurang pendapatan mereka tidak begitu ketara.

Dengan mengemukakan formula kenaikan lima hingga 40 peratus membabitkan kakitangan sokongan rendah sehingga Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa), Cuepacs dilihat memberi keutamaan kepada golongan berpendapatan rendah untuk menikmati gaji lebih tinggi.

Usaha murni ini akan mengurangkan atau meminimumkan jurang pendapatan antara kakitangan awam peringkat rendah dengan tinggi.

Namun, dalam usaha meningkatkan taraf hidup golongan berpendapatan rendah, kita tidak seharusnya menafikan hak dan keadilan sosial. Kita tidak wajar mempersoalkan kenapa gaji seorang pegawai lebih tinggi daripada buruh binaan.

Gaji guru siswazah lebih tinggi daripada guru bukan siswazah sedangkan mereka bertugas di sekolah sama dan melakukan tugas sama. Perbezaan gaji ini ditentukan oleh tahap pendidikan dan pangkat seseorang.

Adalah tidak adil jika golongan yang bertungkus-lumus, berkorban masa dan wang ringgit untuk belajar hingga ke peringkat tertinggi memperoleh gaji sama atau hampir sama dengan golongan yang tahap pendidikannya lebih rendah.

Keadaan ini mungkin dapat menjejaskan ketidakadilan sosial sekiranya formula semakan gaji Cuepacs dilaksanakan dan saya memberi contoh berikut:

l Guru ‘A’ adalah lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan memasuki maktab perguruan selama tiga tahun dan dibayar elaun ketika berkursus. Selepas tamat kursus, beliau menjadi guru bukan siswazah dengan gaji permulaan RM1,124.57. Dengan formula gaji baru, beliau akan menerima RM1,461.90 (kenaikan 30 peratus).

l Guru ‘B’ adalah lulusan SPM dan menyambung pengajian peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) selama dua tahun seterusnya memasuki universiti selama empat tahun. Mengambil kira masa yang diambil untuk menunggu keputusan STPM, menunggu tawaran universiti, konvokesyen, menunggu temu duga dan lantikan oleh kementerian, dia mengambil masa tujuh hingga lapan tahun selepas lulus SPM sehingga menjadi guru dengan gaji permulaan RM1,474.65. Dengan formula gaji baru, beliau akan menerima RM1,769.58. (kenaikan 20 peratus).

Ketika guru ‘B’ menerima gaji permulaannya RM1,769.58, guru ‘A’ sudah pun masuk tahun kelima perkhidmatan dengan gaji RM1732.50. Perbezaan gaji mereka hanya RM37.08. Ternyata guru ‘B’ mengalami kerugian masa, wang ringgit, terpaksa bertungkus-lumus ketika belajar dan ketinggalan senioriti perkhidmatan hanya untuk perbezaan gaji yang sekecil itu.

Cadangan lebih rasional untuk formula semakan gaji ialah seperti berikut:

l Kenaikan dengan peratusan sama rata (cadangan 30 peratus) bagi semua gred lantikan kerana gred ini berdasarkan kelayakan pendidikan.

l Kenaikan dengan peratusan lebih rendah (cadangan 20 peratus) bagi gred kenaikan pangkat.

l Kenaikan dengan peratusan yang rendah (cadangan lima peratus) bagi Jusa.

Saya melihat cadangan ini lebih adil dan selaras dengan hasrat murni Cuepacs untuk meningkatkan taraf hidup golongan berpendapatan rendah tanpa menafikan hak sosial masyarakat.

M D KHASIMEE,

Kulim, Kedah.

NUTP sokong beri Elaun Balik Kampung guru di pedalaman

Berita Harian


PUTRAJAYA: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mengalu-alukan pemberian Elaun Balik Kampung (EBK) kepada keluarga guru dan Elaun Khas Mengikut Lokasi dan Tahap Kesusahan (EKMLTK) kepada guru dan anggota sokongan yang bertugas di pedalaman.

Presidennya, Anuar Ibrahim, berkata langkah itu amat bertepatan kerana guru dan kakitangan sokongan terbabit terpaksa menempuh pelbagai cabaran ketika berkhidmat di pedalaman.

Katanya, NUTP yakin pemberian elaun akan meningkatkan komitmen dan motivasi guru serta anggota khidmat sokongan untuk berkhidmat lebih lama di sekolah pedalaman, khususnya Sabah dan Sarawak.

"Kita memang menunggu pengumuman ini kerana guru yang berkhidmat di pedalaman dihantui pelbagai masalah termasuk terpaksa menanggung rindu akibat berjauhan dengan keluarga dan kos pengangkutan tinggi untuk pulang ke kampung," katanya semalam.

Kelmarin, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mengumumkan EBK sekali setahun kepada guru yang bertugas di pedalaman diperluaskan kepada anggota keluarga, manakala EKMLTK diberikan kepada anggota khidmat sokongan yang ditempatkan di pedalaman, berkuat kuasa 1 Mei lalu.

Beliau berkata, langkah itu sejajar usaha kementerian memartabatkan profesion perguruan dan meningkatkan kebajikan guru dan anggota khidmat sokongan terbabit.

Mengulas lanjut, Anuar berkata, pemberian elaun berkenaan juga mampu meningkatkan minat guru muda memohon berkhidmat di pedalaman, terutama Sabah dan Sarawak.

"Saya percaya pendidik terutama guru muda kini lebih bersemangat bertugas di luar bandar kerana tidak perlu bimbang masalah kewangan untuk balik ke kampung setiap tahun," katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengetua Sekolah Menengah Sabah, Sani Sakwi, berkata pihaknya mengalu-alukan elaun itu kerana ia penghargaan kepada pengorbanan guru.

Beliau yang berasal dari Johor dan berkhidmat lebih 20 tahun di Sabah berkata, langkah itu mampu meningkat semangat guru untuk berkhidmat dengan lebih cemerlang pada masa depan.

Hutang PTPTN: 10,000 pegawai kerajaan ingkar


JPN, LHDN beri senarai

KUALA LUMPUR: Kira-kira 10,000 pegawai pelbagai jabatan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dikesan belum membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana beranggapan mereka boleh mengelak dikenakan tindakan.

Senarai nama peminjam ingkar itu diperoleh PTPTN hasil maklumat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan majikan masing-masing.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Ong Tee Keat (gambar), berkata sehingga 15 April lalu 40,573 peminjam PTPTN didapati sudah mendapat pekerjaan di pelbagai jabatan kerajaan dan GLC.

Daripada jumlah itu, 30,027 sudah membuat pembayaran dan 359 peminjam diberi pengecualian kerana memperoleh Ijazah Kelas Pertama yang melayakkan pinjaman itu ditukarkan kepada biasiswa.

Ong menegaskan peminjam ingkar akan dikenakan tindakan keras kerana mereka sudah diberi masa yang cukup untuk berhubung dengan PTPTN dan membuat pembayaran balik pinjaman.

“Penahanan pasport adalah tindakan terakhir yang akan diambil selepas tiga kali surat peringatan, surat tuntutan bayaran balik, tindakan mahkamah dan disenarai hitam.

“Tindakan ini perlu kerana jumlah kutipan tabung itu masih tidak begitu baik,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, semalam.

Mengenai pengeluaran visa e-pelajar kepada warga asing, Ong berkata, kerajaan akan menubuhkan panel penilai khas membabitkan pegawai Kementerian Keselamatan Dalam Negeri, Kementerian Pengajian Tinggi, Imigresen dan polis.

Penubuhan panel itu bagi memastikan pelajar asing tidak mencari kerja, menghilangkan diri atau mempunyai kelayakan akademik yang sepatutnya untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi tempatan.

"Menerusi sistem manual sebelum ini, 212 IPTS boleh mengambil pelajar asing yang memohon terus visa di Jabatan Imigresen tetapi ini menyebabkan kemasukan pelajar yang tidak mempunyai kelayakan akademik yang diperlukan.

“Lebih memburukkan apabila mereka yang tidak layak ini menyalahgunakan visa dengan bekerja di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, panel penilai e-pelajar itu akan bermesyuarat setiap minggu bagi menimbang permohonan visa pelajar asing untuk mengelakkan kelewatan proses pengeluaran dokumen perjalanan itu.

Treating government servants fairly

The Sun

In the eyes of many, especially if a person is not a civil servant or a dependent of one, the civil servants don't deserve a pay increase because the overall productivity of the civil service is generally felt to be low.

But to deny periodic pay adjustments to civil servants - the last major revision is said to have been in 1992 - is to be unfair to the hundreds of thousands of them out of some 1.2 million who actually do their jobs well and shoulder their responsibilities.

Examples would include the overworked doctor who gets a fraction the salary of his private sector counterpart, and the hardworking teacher who works much more than just half a day with all the extra-curricular activity, marking of exercise books, etc.

There are two separate issues that are involved. The first is whether government servants are actually paid too little and whether they deserve a substantial pay rise for the work that they are supposed to be doing.

The other is whether government servants are actually doing the work that they have been tasked with doing and whether they are being under-worked and not performing up to expectations.

The problem is, when there is an assessment of whether government salaries are to be adjusted upwards the two issues are confused and therefore fused together as if they are one. It is important to realise that they are not.

If some government workers are shirking and not doing their work according to procedure and expectations, then the government must do something to sort that out.

One way would be to penalise bad performance and reward good performance instead of giving everyone the same benefits.

The pay and benefits must be differentiated according to performance so that better workers can be better rewarded and those who can't perform either rehabilitated or fired. Then everybody pulls their weight and productivity improves.

But salary adjustments must continue periodically even as the government sorts out its rewards methodology.

Otherwise, government workers are going to be underpaid and many of them will continue to need two jobs just to survive.

Government servants need a hefty pay rise to improve living standards and to attract new talent into the service while the government needs to tighten up to reward good workers and penalise bad ones. Both things need to be done simultaneously.

If they are, then both the public and the civil servants would be given a fair shake.

Merapatkan jurang perbezaan gaji

Rencana Pengarang

Utusan Online


PENGUMUMAN awal Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan persetujuan kerajaan untuk menaikkan gaji kakitangan awam adalah ‘berita gembira’ yang dinanti-nantikan selama ini terutama golongan berpendapatan rendah.

Biarpun maklumat terperinci mengenai semakan gaji itu yang kali terakhir dilakukan pada 1992 hanya diumumkan pada 21 Mei ini, tetapi ia sudah cukup bermakna dan melegakan kira-kira 1.2 juta kakitangan awam terbabit.

Ternyata, luahan kira-kira 850,000 kakitangan kumpulan sokongan I dan II (bukan pegawai) agar kerajaan menyemak semula gaji mereka dalam mengharungi kos kehidupan yang semakin tinggi, telah mendapat perhatian kerajaan – sekali gus membuktikan keprihatinannya dalam membela nasib rakyat jelata.

Perdana Menteri bagaimanapun menjelaskan bahawa kerajaan menggunakan formula yang mengambil kira jurang pendapatan antara kakitangan kumpulan rendah dan pegawai tinggi dalam mengkaji semakan gaji itu.

Dengan kos harga rumah, barangan keperluan dan persekolahan anak-anak serta petrol yang semakin meningkat, semakan gaji baru ini akan sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang dipikul selama ini.

Tambahan pula gaji pokok bagi kumpulan pekerja rendah dalam sektor awam seperti jawatan pembantu am pejabat, atendan kesihatan dan pemandu hanyalah sebanyak RM485 sebulan.

Justeru, keputusan kerajaan untuk menyemak semula skim gaji itu selepas disuarakan oleh Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) membuktikan kepekaan kerajaan dalam meningkatkan taraf hidup para pekerja terutama kumpulan rendah di pelbagai agensi sedia ada.

Persoalannya, dengan mengambil kira formula untuk merapatkan jurang pendapatan antara kumpulan rendah dan pegawai kerajaan, adakah ini akan memungkinkan gaji kakitangan rendah dinaikkan hingga 40 peratus?

Bagi pegawai tinggi kerajaan pula, kenaikan minimum 10 peratus sekalipun sebenarnya satu pertambahan yang agak besar kerana rata-rata mereka mempunyai pendapatan tinggi kerana diberikan pelbagai elaun lain.

Diharapkan, pegawai tinggi kerajaan tidak berasa kecil hati terhadap semakan gaji yang akan diumumkan nanti walaupun memperoleh peratusan yang sedikit.

Apa yang diharapkan, kenaikan gaji itu nanti tidaklah dianggap sebagai ‘satu kemenangan’ perjuangan kesatuan sekerja terhadap kerajaan tetapi mereka perlu menanam tekad dan azam untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada orang ramai.

Semangat, iltizam dan kegigihan yang ditunjukkan pekerja awam sebenarnya memberi gambaran positif terhadap kerajaan di mata masyarakat Malaysia dan rakyat asing dalam menyediakan perkhidmatan cemerlang lagi terbilang.

Seperkara yang penting, janganlah kenaikan gaji kakitangan awam turut mendorong kepada kenaikan harga barangan keperluan dan akhirnya dilihat seperti ‘walhasil balik asal’ – pekerja kumpulan rendah terus menanggung beban kehidupan.

Harap kenaikan gaji ikut cadangan CUEPACS

KUALA LUMPUR 8 Mei – Kesatuan sekerja yang menyambut baik pengesahan kenaikan gaji kakitangan awam yang diumumkan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam, berharap ia mengikut cadangan yang dikemukakan CUEPACS.

CUEPACS dalam memorandumnya kepada Perdana Menteri Januari lalu meminta kenaikan gaji 10 hingga 40 peratus bagi 1.2 juta kakitangan awam mengikut kumpulan gred.

Presiden CUEPACS Omar Osman berharap kerajaan akan memanggil kongres itu untuk berbincang jika terdapat pindaan yang ketara sebelum pengumuman dibuat yang dijangkakannya dalam bulan ini juga.

“CUEPACS berharap semakan kenaikan gaji 40 peratus untuk Kumpulan Sokongan II (Gred 1-16) dapat dikekalkan kerana jika ia dikurangkan hasrat kerajaan untuk merapatkan jurang besar perbezaaan gaji tidak tercapai,” katanya dalam reaksi beliau terhadap pengesahan Abdullah itu hari ini.

Beliau menegaskan sekali lagi bahawa CUEPACS terpaksa menolak jika permintaan kenaikan itu diturunkan kerajaan hingga ke garis minimum.

Perdana Menteri semalam berkata, gaji kakitangan awam akan dinaikkan tetapi peratusannya berbeza antara pegawai kanan dengan kakitangan rendah bagi memastikan jurang perbezaannya tidak begitu ketara.

Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Syed Shahir Syed Mohamud turut berharap pengumuman yang bakal dibuat benar-benar mencerminkan kenaikan yang boleh dibanggakan.

“Jika kerajaan memenuhi kenaikan sebanyak antara 10 hingga 40 peratus oleh CUEPACS, ini bukan sahaja menggembirakan kakitangan awam tetapi juga ahli keluarga mereka kerana ia memberi kesan yang baik,” katanya.

Signifikan

Beliau berharap kenaikan itu akan menjadi signifikan kepada kakitangan awam iaitu dapat membantu mereka menghadapi kos hidup yang semakin meningkat.

“Kita harap kenaikan itu dapat mengatasi perubahan hidup bagi pekerja yang berpendapatan rendah dan ada lebihan untuk mereka menabung untuk hari tua di samping menampung perbelanjaan kecemasan seperti perubatan,” katanya.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Jabatan Kerja Raya dan Air, Muslim Ismail yang menyambut baik perhatian yang diberikan Perdana Menteri itu berharap formula kenaikan gaji bagi kakitangan kumpulan rendah akan memuaskan hati mereka.

“Kami berharap jurang perbezaan dengan kumpulan pegawai tinggi tidak jauh sangat,” katanya.

Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja-pekerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) A. Munian turut mengalu-alukan khabar gembira daripada Perdana Menteri sendiri.

Beliau berkata, kakitangan rendah DBKL selama ini dibebani kos hidup yang tinggi sehingga ada antara mereka bekerja sambilan sebagai pemandu teksi dan pengawal keselamatan.

“Kami cuma berharap kenaikan itu berpatutan dan jangan terlalu rendah daripada tuntutan 40 peratus. Selain itu kami juga berharap kenaikan gaji ini akan meningkatkan produktiviti pekerja,” katanya.

– Bernama

Cabinet briefing on pay rise ‘in next few weeks’

NST


PUTRAJAYA: The cabinet is expected to be briefed about the salary hike for civil servants within the next few weeks.

Among others, members of the cabinet are expected to discuss the quantum of increase based on recommendations made by the Public Service Department (PSD).

"The proposal will have to go through the normal procedures. A cabinet paper is being prepared to enable the ministers to discuss the matter before it is endorsed," said a source.

The source said Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was likely to make an announcement on the matter soon.

Abdullah had announced on Monday that the time had come for a salary revision for the country’s 1.2 million civil servants.
The prime minister had said that civil servants in both the support and management categories deserved a pay rise.

Earlier this year, the Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Service (Cuepacs) had proposed a pay increment of between 10 and 40 per cent.

The congress had proposed a rise of 40 per cent for support group II (Grades 1 to 16), which made up the lowest category of public employees, and an increase of 30 per cent for support group I (Grades 17 to 26 and Grades 27 to 40).

For the management and professional group (Grades 41 to 54), Cuepacs had proposed an increase of 20 per cent and for those in the premier grade, it had proposed a salary rise of 10 per cent.

Civil servants now have guidebook on integrity

NST

PUTRAJAYA: One of the pillars of the prime minister’s ideology has been to bring more integrity into the public service.

Yesterday, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi launched a book to guide the civil service as it moves towards more transparency and accountability.

National Integrity System: A Guiding Framework examines the role of a country’s "integrity pillars" like the executive, parliament, judiciary, auditor-general, public and private sectors, the mass media, enforcement agencies and civil society.

The book also discusses the implementation of integrity practices in the public service, such as monitoring public officials, managing conflicts of interest, promoting transparency, access to official information and protection of whistle-blowers.

Co-produced by the United Nations Development Programme (UNDP) and the Malaysian Institute of Integrity (IIM), the book compares integrity and accountability systems in Malaysia with examples from other countries and provides checklists on steps to enhance integrity in various sectors.
"This book shows our seriousness about integrity. The guidelines can be used by all parties so we are in step with each other. It should be read, understood and implemented because it fulfils the government’s desire to improve integrity in the civil service," Abdullah said at the book launch.

In October 2005, UNDP and IIM commissioned the former managing director of Transparency International, Jeremy Pope, to lead the project team in preparing the book. The team included members of UNDP and IIM.

Its aim was to provide a framework to implement the National Integrity Plan.

Abdullah also launched Corporate Social Responsibility: Our First Look, a compilation by the IIM of articles by academicians and industry professionals.

Also present at the launch were Chief Secretary to the Government and IIM president Tan Sri Mohd Sidek Hassan and Dr Richard Leete, UNDP resident representative for Malaysia, Singapore and Brunei.

Earlier in the day, Abdullah chaired a meeting of the Cabinet Committee on Management Integrity. Several ministers, members of IIM and heads of government departments and agencies attended.

They discussed ways to improve accountability and integrity practices in the government administration.

The discussion touched on disciplinary action, combating corruption and other management processes.

A pay rise must result in a better delivery system

NEWS of a pay rise for the 1.2 million civil servants in the country comes as no surprise as this has been in the air for quite some time.

I agree in principle that there should be a pay increase for government servants, particularly for the low-income earners considering the fact that it has been a long time since a pay rise was given to them.

A hike is also justified in view of the rising cost of living.

While we support a pay rise for civil servants, what is also of primary concern to the public is whether a pay increase will lead to a more efficient delivery system.

It cannot be denied that there is a lot of room for improvement.

I believe that any pay rise for our civil servants should result in enhancing the delivery system, improving the work culture and more productivity.

My suggestion to the civil servants is to walk the extra mile and strive towards achieving excellence in serving the nation, especially in ensuring a maintenance culture that is sorely lacking.

The time has come for all departments, agencies and public authorities to strive for zero complaints in an effort to upgrade efficiency and promote excellence in tandem with the wishes of the people.

TAN SRI LEE LAM THYE,
Kuala Lumpur.


Unions laud pay rise announcement

The Star


KUALA LUMPUR: Employees unions have reacted positively to the announcement by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi of an imminent salary increase for civil servants but said they hoped that the Government would stick to the Cuepacs’ recommendations on the quantum of increase.

Cuepacs had proposed in a memorandum handed over to the Government on Jan 11 that the Government make a salary revision of between 10% and 40% according to grade, with 40% for the lowest category of employees or Support Group II, 30% for Support Group I, 20% for the Management and Professional Group and 10% for the Premier Grade (Jusa).

Cuepacs president Omar Osman, who said he was convinced the Government would announce the salary increase this month, said he hoped that the Government, before making the announcement, would call it for discussions should drastic changes be made to its proposal.

Abdullah had said on Monday that the Government would raise the salaries of its estimated 1.2 million civil servants and that the disparity in the salaries of high and low-ranking employees would be taken into account in determining the pay increase formula.

The Cuepacs’ memorandum had demanded that the disparity in the salaries between the two groups of employees should not be too drastic, Omar said.

Malaysian Trades Union Congress (MTUC) president Syed Shahir Syed Mohamud said the MTUC welcomed the Prime Minister’s statement.

“We hope the coming announcement will reflect a salary increase that we can be proud of. If the Government fulfils the salary increase of between 10% and 40% sought by Cuepacs, it would have a positive impact not only on civil servants but also on their families,” he said.

“We hope the salary rise will help the low-income workers adjust to the cost of living and enable them invest for the future and meet emergency expenses such as medical fees,” he said.

National Union of Public Works and Water Works Employees secretary-general Muslim Ismail, in welcoming the Prime Minister’s announcement, said he hoped that the pay increase formula for the low-income group would be to their satisfaction. – Bernama


PSD nod for 533 new posts

chengyee@thestar.com.my

PETALING JAYA: The Public Service Department (PSD) has approved 533 new posts for the coordination work of one-stop centres (OSCs) for fast-track approval of housing projects.

Housing and Local Government Minister Datuk Seri Ong Ka Ting said the approval had been made by PSD early this month for the ministry to recruit town planners, technical assistants and supporting staff for the new centres.

He said the recruitment would be made based on the needs of local authorities.

There are 94 local authorities in the peninsula which will be setting up the OSCs and there will be a grace period of two months for those involved to prepare themselves before the operation of the OSCs starts in June.

“The ministry will also send over 40 town planners to some strategic local authorities where there is a lot of development going on,” he said at the 16th South-East Asian Geotechnical Conference 2007 here yesterday.

On April 13, Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi announced comprehensive changes to the property development sector, as part of his move to improve the public delivery system.

Among the initiatives announced were the setting-up of one-stop centres in every state for fast-track approvals for housing projects, replacing the Certificate of Fitness for Occupancy (CFO) with the Certificate of Completion and Compliance (CCC) and giving incentives to developers who adopt the Build-Then-Sell (BTS) concept.

Earlier in his speech, Ong said the setting up of the OSC required cooperation from all stakeholders including engineers to assume full responsibility for the tasks they are entrusted with.


08 May 2007

Promotion, pay rise for school heads

PUTRAJAYA: The 7,000 primary school heads nationwide will stand a chance to be promoted and enjoy a pay rise under a new scheme without needing to leave their current schools.

This move, said Education Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, would ensure that good school heads remained in their schools and continued to administer and improve them.

“Although this new scheme has only been approved in principle, its implementation is being finalised,” he said after meeting representatives of the 24 bodies representing the teaching profession in his office here yesterday.

Hishammuddin said the exact number that would benefit from the scheme had yet to be established, but it would see many school heads recognised for their contributions and tireless efforts.

The minister also announced a location and hardship allowance, ranging from RM500 to RM1,500 for teachers serving in rural areas and the interior.

“The allowance will be classified under three categories, taking into account the mode of transport, travel risks, water and electricity resources, accommodation, sanitation, telecommunication, health services and other facilities,” he said.

According to the ministry’s statistics, 15,499 teachers and 3,797 support staff will benefit from the new allowance, to be paid from May 1 and expected to cost the Government more than RM187mil annually.

The allowance is an extension of the rural incentive payment, implemented in 1991, which is about 10% of the basic salary.

In a case where both husband and wife are serving in rural areas, only one will receive the new allowance while the other will continue to receive the incentive payment.

Hishammuddin said the ministry would also introduce the balik kampung allowance to rural teachers and support staff from this month.

“This means they will receive allowances once a year to cover travel and accommodation expenses when they return to their hometown,” he said.

Only those who have served more than six months in the rural areas are eligible for this allowance, expected to benefit close to 100,000 teachers and support staff.

Later, Hishammuddin said the ministry wanted a report from the National Union of the Teaching Profession (NUTP) on what was hindering teachers from sitting for the Assessment of Efficiency Level (PTK) test for promotions.

The ministry, he said, would then decide on what action to be taken.

“If we can solve it at the ministry level then we don’t have to refer it to the Public Service Department,” he said after launching the Campaign 4 Rewards 2007 contest at Pizza Hut in Kota Damansara.

He was commenting on a report in Malay daily yesterday which quoted NUTP president Anuar Ibrahim as saying that 70,000 non-graduate teachers who had served at least 20 years did not want to sit for the PTK as they were not confident of passing it.


Soalan PTK patut disedia ikut profesion

PENILAIAN Tahap Kecekapan (PTK) diperkenalkan pada 2003 selepas Skim Saraan Malaysia (SSM) menggantikan Sistem Saraan Baru (SSB) pada Oktober 2002. Tujuan utamanya ialah sebagai syarat kenaikan pangkat kakitangan awam dan untuk membolehkan mereka mendapat anjakan gaji. Bagaimanapun sejak dilaksanakan, banyak rungutan amat sukar untuk lulus PTK. Malah, tidak kurang mempersoalkan bentuk soalan peperiksaan yang tiada kena mengena langsung dengan tugas sesetengah kakitangan awam kerana ia banyak tertumpu kepada soalan berkisar Pekeliling Am kerajaan. Bagi kakitangan bawahan seperti kumpulan sokongan Gred 1 hingga Gred 16 yang kurang pengetahuan am dan penguasaan akademik kurang baik, PTK menjadi lebih sukar. Walaupun cemerlang serta mahir dalam bidang masing-masing sama ada sebagai tukang masak, tukang kebun, pemandu, atendan kesihatan atau pekerja am rendah, mereka tidak boleh dinaikkan pangkat selagi tidak lulus PTK.

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) pula mendakwa kira-kira 70,000 guru bukan siswazah yang berkhidmat lebih 20 tahun, mungkin bersara tanpa berpeluang naik pangkat ekoran keengganan menduduki peperiksaan PTK kerana yakin tidak akan lulus. Kebanyakan guru itu, yang sudah hampir mencapai umur bersara, juga terkilan dan berasakan sumbangan mereka terhadap profesion keguruan tidak dihargai kerana peluang naik pangkat mungkin disekat PTK. Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) sebelum ini sudah beberapa kali meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula PTK sebagai syarat kenaikan pangkat.

Bagi kita, PTK hanya satu mekanisme untuk kakitangan awam mendapat nilai tambah kepada kerjaya. Pergerakan gaji biasa masih berpandukan kepada laporan penilaian prestasi tahunan seseorang kakitangan awam tanpa perlu ujian PTK asalkan mereka melepasi markah 50 peratus. PTK hanya perlu bagi kakitangan yang ingin mengejar kenaikan pangkat atau mendapat anjakan gaji. Ia bermakna, mereka tidak perlu melalui PTK jika mahu pergerakan biasa gaji. Malah pihak JPA sudah mengubah suai kaedah sejak tahun lalu seperti pemberian nilai taraf sebagai pengganti atau pelengkap komponen PTK. Contohnya, pegawai perancang bandar boleh dikecualikan daripada PTK sekiranya mengikuti kursus kelulusan sijil korporat pertubuhan perancang Malaysia atau kursus dikendalikan Lembaga Kompetensi jabatan masing-masing bagi kakitangan awam lain. Bagi kumpulan sokongan misalnya, pemandu tidak lagi perlu menduduki PTK kerana ada komponen pemerhatian diguna pakai dalam PTK seperti kecekapannya memandu serta bagaimana dia menjaga kebersihan kereta. Malah, sejak tahun lalu, JPA membenarkan empat kali ujian PTK dalam setahun. Ia bermakna, mereka yang gagal ujian pertama, masih berpeluang berbuat demikian sehingga lulus.

Kita percaya niat JPA memperkenalkan PTK adalah baik kerana selama ini tidak ada tanda aras khusus diguna pakai untuk ‘memisahkan’ seseorang yang layak dan tidak layak dinaikkan pangkat atau anjakan gaji melainkan melalui ujian bagi mengukur kecekapan mereka. PTK bukan sekadar peperiksaan semata-mata. PTK adalah kaedah penilaian bagi penjawat awam menilai tugas yang dilakukan dan penjawat itu sendiri. Demi kecemerlangan perkhidmatan awam ia perlu dilihat dalam konteks lebih luas dan matlamat lebih besar. Jika ada yang perlu dikaji ialah bentuk soalan ujian PTK. Mungkin pihak JPA boleh membezakan soalan PTK antara pegawai diplomatik dan tadbiran dengan profesion perguruan

Cuepacs tekad tingkat imej perkhidmatan

Berita Harian

PUTRAJAYA: Cuepacs berterima kasih atas persetujuan kerajaan menaikkan gaji kira-kira 1.2 juta kakitangan awam seperti diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam, bertekad meningkatkan imej perkhidmatan awam.

Presidennya, Omar Osman, berkata semua kakitangan awam sudah diarah bukan saja ‘membalas budi’ kerajaan dengan mempertingkatkan kualiti kerja, produktiviti dan integriti, tetapi penampilan diri serta penguasaan ilmu bagi memantapkan sistem penyampaian perkhidmatan awam.

Katanya, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan ada menyatakan kepadanya ketika Perhimpunan Hari Pekerja di Kuala Lumpur, Sabtu lalu, bahawa kerajaan tidak mahu ada kakitangan awam yang masih selekeh selepas permintaan Cuepacs dipenuhi.

“Kita mohon semua pekerja bersedia mulai sekarang bagi memantapkan diri, kualiti kerja dan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang masih bermasalah.

“Imej dan moral perkhidmatan awam mesti seiring hasrat kerajaan. Semua kena lengkapkan diri secara serius, kehadiran bertugas mesti tepat, cara berpakaian mesti segak dan integriti mesti tinggi. Kita mesti berikan yang terbaik kerana kerajaan sudah menerima tuntutan kita,” katanya kepada Berita Harian ketika dihubungi, di sini, semalam.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri pada majlis perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini, bahawa kakitangan awam ‘berhak mendapatkan kenaikan gaji’ dan semakan gaji itu wajar selepas sekian lama.

Abdullah yang juga Menteri Kewangan berkata, peratusan kenaikan gaji itu berbeza antara pegawai tinggi dan kakitangan rendah bagi memastikan jurang pendapatan tidak begitu ketara.

Pada 11 Januari lalu, Cuepacs mengemukakan memorandum kepada Abdullah memohon tuntutan kenaikan gaji secara menyeluruh untuk kakitangan awam dengan alasan ia perlu disesuaikan dengan kos sara hidup semasa.

Cuepacs memohon kenaikan gaji 30 peratus bagi kakitangan awam Gred 17 hingga 40, 20 peratus (Gred 41 hingga 54) serta lima hingga 10 peratus (Jawatan Utama Sektor Awam). Kali terakhir semakan gaji kakitangan awam ialah pada 1992.

Omar berkata, pengumuman Perdana Menteri itu bukan saja melenyapkan khabar angin kerajaan hanya akan memberi kenaikan gaji 10 peratus.

“Kita gembira dan lega... kerana itulah matlamat kita,” katanya yang yakin Perdana Menteri akan mengumumkan butiran kenaikan gaji itu pada majlis perhimpunan kakitangan awam di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya (PICC) 21 Mei ini.

“Itulah tarikh keramat bagi kita... kini 3,000 wakil kakitangan awam dari seluruh negara,” katanya.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Anuar Ibrahim, berkata kenyataan Perdana Menteri itu membuktikan beliau bersimpati nasib kakitangan awam terutama kumpulan sokongan.

“Jika sebelum ini kakitangan awam mendakwa tidak boleh memberi komitmen terhadap kerja masing-masing kerana perlu mencari duit lebih, saya berharap mereka tidak lagi menggunakan alasan sama,” katanya ketika ditemui selepas pertemuan dengan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, di sini, semalam.

Hishammuddin mahu bukti


NUTP perlu beri fakta guru bukan siswazah enggan duduki PTK

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) perlu mengemukakan bukti bagi menyokong dakwaan mereka 70,000 guru bukan siswazah mungkin bersara tanpa peluang naik pangkat kerana enggan menduduki peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK).

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata beliau tidak tahu kenapa guru enggan menduduki peperiksaan PTK, berbanding kakitangan awam sektor lain.

“Kita mahu tahu kenapa guru perlu diberi pengecualian, padahal PTK adalah untuk semua kakitangan awam.

“Jika mahukan pengecualian, perlu ditunjukkan apa perbezaan mereka (guru) daripada kakitangan awam lain. Bagaimanapun, bukan keputusan saya untuk katakan guru boleh diberi pengecualian daripada menduduki PTK,” katanya mengulas laporan akhbar ini semalam memetik Presiden NUTP, Anuar Ibrahim, yang membuat dakwaan itu.

Hishammuddin berkata, NUTP perlu mengemukakan fakta lanjut mengenai perkara itu, khususnya berhubung perbezaan pendapat mengenai PTK yang dikatakan memberi tekanan kepada kerjaya perguruan.

“Laporan kesatuan itu juga perlu menyatakan dengan jelas maksud halangan yang dihadapi guru hingga ada yang enggan menduduki PTK dan lebih rela bersara tanpa naik pangkat.

“Hanya menerusi laporan itu nanti, kita boleh tentukan bentuk tindakan lanjut perlu diambil sama ada di peringkat kementerian atau Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Jika ada kelemahan pada guru, kita akan cari jalan untuk membantu mereka supaya dapat menduduki PTK, tetapi jika isunya lain dan tidak boleh ditangani kementerian, ia akan dipanjangkan kepada JPA,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Star-NIE-Pizza Hut’s Campaign 4 Rewards 2007 di Pizza Hut Kota Damansara dekat sini, semalam.

Hishammuddin berkata, beliau bimbang persepsi orang ramai terhadap guru berikutan pelbagai rungutan mengenai PTK menunjukkan seolah-olah mereka tidak mampu menduduki PTK dan tidak setanding dengan rakan mereka di perkhidmatan awan lain.

“Jika guru kata PTK satu beban, saya bimbang pengiktirafan orang ramai terhadap kerjaya guru kerana akan diperlekehkan kerana kita seperti mengakui tidak setaraf kakitangan awam lain,” katanya sambil menambah isu sama turut dibincangkan dalam pertemuannya dengan 24 kesatuan perguruan seluruh negara, semalam.

07 May 2007

Pay rise for 1.2mil civil servants

BERNAMA.


PRIME MINISTER Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi today announced that the 1.2 million civil servants in the country would be getting a pay rise because they deserve it.

The prime minister said the disparity in the salaries of high and low-ranking government employees would have to be taken into account in determining the pay hike formula.

He also said that the high cost of living had caused hardship to those in the lower income group.

“Government employees should get a pay increase but right now only (Public Service Department (PSD) Director-General) Tan Sri Ismail Adam knows the quantum,” he told the monthly assembly of staff in the Prime Minister’s Department here.

Abdullah said the government did not know what the recommendations of the PSD would be.
This is the first time that the government had given a definite “Yes"

to the question of a salary increase for civil servants as previously the response had been that the matter was being studied.

Engineers ready to help with maintenance

The Star

KUALA LUMPUR: There are 60,000 engineers who are ready and waiting to help solve the Government's woes in dealing with maintenance problems at its buildings and infrastructure.

Institute of Engineers Malaysia (IEM) president Datuk Keizrul Abdullah said that a proposal on better maintenance would be submitted to the Government within a month outlining the problems and coming up with suggestions on standard operating procedures.

He said that engineers would be able to aid as they were trained to “think” about maintenance, including in structure, electrical and telecommunications matters.

“We are prepared and offering the Government our help,” he told a press conference after attending the IEM open house.

To include the engineers in the process of maintenance, he said that those from the private sector could be enlisted as consultants while the Public Service Department (PSD) would have to have more posts created within the civil service for public sector engineers to allow this.

He urged PSD to make the necessary changes where engineers be made secretaries-general in ministries or hold higher posts and subsequently help solve maintenance problems.

Gaji lebih penting berbanding usia bersara

Berita Harian

Isu melanjutkan usia bersara daripada 56 kepada 60 tahun bagi kakitangan awam hangat diperjuangkan Kongres Kesatuan Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dan maklum balas daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pula mendapati jabatan itu menyokong dan akan memanjangkan cadangan itu kepada Perdana Menteri untuk keputusan muktamad.

Sebagai kakitangan awam, saya mempunyai pandangan berbeza mengenai cadangan itu.

Adalah kurang wajar perlanjutan usia persaraan membabitkan semua peringkat dan jenis perkhidmatan. Cuba kita bayangkan pada usia 57 atau 58 tahun bagi anggota bomba, polis, wadar penjara, kakitangan sokongan rendah seperti tukang kebun, tukang sapu mahupun kakitangan JKR, Jabatan Parit dan Saliran, Jabatan Perhutanan dan pelbagai lagi termasuk guru – sekadar menyebut beberapa contoh – untuk mencurahkan sisa-sisa tenaga yang ada dengan penuh komitmen seperti usia 30 atau 40-an mereka dulu.

Sudah tentu pada usia sebegitu, kemampuan dan tenaga yang dimiliki semakin berkurangan walaupun semangat dan rasa tanggungjawab masih tinggi. Sebahagian besar kita sudah ‘penat’ bekerja. Sesetengahnya pula dibebani pelbagai masalah kesihatan.

Melakukan kerja yang sama atau hampir sama selama lebih 30 tahun akan menimbulkan rasa bosan kepada kebanyakan manusia, kecuali mereka menikmati kenaikan gaji dan pangkat. Itupun sebilangan kecil saja yang berjaya menikmatinya. Tugas yang memerlukan kekuatan tenaga seperti anggota bomba, wadar dan polis lebih sesuai dilaksanakan oleh mereka dalam usia 20-an hingga 40-an. Begitu juga tugas yang memerlukan tumpuan minda dan tenaga yang banyak seperti guru, kurang sesuai dipraktikkan pada usia menghampiri 60 tahun.

Malah, pada masa ini ramai guru memohon bersara awal dan bukan untuk dilanjutkan usia persaraan mereka, tetapi tidak diluluskan Kementerian Pelajaran. Tekanan yang tinggi dalam tugas menyebabkan minat mereka untuk terus berkhidmat semakin menyusut.

Seharusnya permohonan kakitangan awam untuk bersara awal diluluskan secara automatik kerana mereka memilih untuk tidak mahu bekerja lagi. Menghalang mereka bersara awal seumpama memberikan gaji percuma kerana mereka sudah menyatakan tidak berminat untuk bertugas, tetapi sebaliknya ‘dipaksa’ terus bekerja.

Cadangan lebih rasional bagi isu ini ialah seperti berikut:

 • Memberi kenaikan gaji seperti tuntutan Cuepacs sesuai dengan kenaikan kos hidup masa kini. Pada masa ini, kakitangan awam menjadi semakin ‘miskin’ disebabkan kuasa beli semakin rendah akibat kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

  Pada usia melepasi 56 tahun, kebanyakan kita tidak mempunyai tanggungan yang besar berbanding usia 30-an hingga 50-an dengan pelbagai komitmen perlu dilaksanakan seperti pendidikan anak, membayar rumah, kenderaan dan lain-lain yang sangat mendesak.

 • Lanjutan usia bersara dilaksanakan kepada perkhidmatan tertentu seperti doktor, pensyarah, pengurusan tertinggi jabatan Jusa B ke atas dan perkhidmatan kepakaran yang tidak menuntut kekuatan tenaga seperti juru x-ray, ahli farmasi dan lain-lain.

 • Syarat lanjutan usia persaraan hendaklah tertakluk kepada keadaan kesihatan yang baik, perkhidmatan cemerlang, tiada kes , sokongan ketua jabatan dan kesukaran mendapatkan pengganti bagi jawatan itu. Kakitangan awam tidak perlu membuat pilihan sekarang tetapi pada tahun akhir perkhidmatan (56 tahun) atau dua tahun sebelum itu berdasarkan syarat tadi.

 • Perlanjutan usia dilaksanakan secara berperingkat – contohnya pada masa ini dilanjutkan setahun saja kepada 57 tahun, bagi mengimbangi beban kewangan kerajaan membayar gaji tinggi kepada kakitangan yang sepatutnya sudah bersara.

 • Menangguhkan tuntutan Cuepacs ini adalah lebih utama bagi memberi peluang kepada siswazah dan lepasan sekolah yang begitu ramai menganggur, tetapi mempunyai minat dan tenaga yang boleh dioptimumkan dalam perkhidmatan awam.

  Justeru, adalah sangat wajar bagi kerajaan mengutamakan tuntutan kenaikan gaji yang komprehensif kepada anggotanya berbanding melanjutkan usia bersara yang sudah tentu lebih membebani kewangan kerajaan selain menyekat peluang anak kita untuk mendapatkan pekerjaan di sektor awam.

  ‘Kemiskinan’ kakitangan awam kini memaksa mereka melakukan kerja sambilan yang sudah tentu akan menjejaskan kualiti perkhidmatan selain merenggangkan hubungan kekeluargaan akibat lebih banyak masa bekerja di luar rumah.

  Keupayaan kerajaan untuk menerima semua tuntutan Cuepacs adalah terhad kerana kerajaan juga bertanggungjawab terhadap semua lapisan masyarakat, bukan kakitangan awam saja.

  Oleh itu ‘melaksanakan mengikut keutamaan’ adalah lebih baik daripada memenuhi semua tuntutan tetapi tidak menyelesaikan masalah utama, iaitu keperluan membiayai kos hidup masa kini.

  ZAB BAKAR,
  Bandar Tenggara, Johor.
 • 70,000 guru tak ambil PTK


  Pendidik berpengalaman rela tidak naik pangkat sebelum bersara

  KUALA LUMPUR: Kira-kira 70,000 guru bukan siswazah yang berkhidmat lebih 20 tahun, mungkin bersara tanpa berpeluang naik pangkat ekoran keengganan menduduki peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) kerana mereka yakin tidak akan lulus.

  Kebanyakan guru itu, yang sudah hampir mencapai umur bersara, juga terkilan dan berasakan seolah-olah sumbangan mereka terhadap profesion keguruan tidak dihargai kerana peluang naik pangkat mungkin disekat oleh PTK.

  Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Anuar Ibrahim (gambar), berkata sebahagian besar guru terbabit berpendapat PTK menutup peluang mereka untuk naik pangkat walaupun mempunyai pengalaman luas mendidik.

  “Mereka berpendapat sukar untuk lulus PTK kerana terlalu tua bagi menghadapi peperiksaan. Amat sukar bagi mereka menjawab soalan pada usia semasa berbanding jika ketika masih muda.

  “Mereka ini ada yang hanya empat atau lima tahun lagi untuk bersara dan kebanyakannya sudah mencapai tangga gaji maksimum. Satu-satunya peluang untuk naik gaji ialah menerusi kenaikan pangkat,” katanya kepada Berita Harian semalam.

  Antara syarat kenaikan pangkat bagi guru bukan siswazah daripada gred DGA29 kepada DGA32 yang ditetapkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ialah lulus peperiksaan PTK, berkhidmat 10 tahun ke atas serta tidak mempunyai sebarang laporan tatatertib.

  Anuar berkata, ramai di kalangan guru terbabit, khususnya yang sudah terbukti berjaya melahirkan pelajar cemerlang dalam peperiksaan dan kokurikulum, berpendapat mereka tidak seharusnya disyaratkan menduduki PTK untuk naik pangkat.

  “Mereka berharap pengalaman dan sumbangan terhadap profesion selama ini turut diberi pertimbangan dalam menilai peluang sama ada mereka layak diberikan kenaikan pangkat, bukannya menerusi PTK semata-mata.

  “Malah, ada di kalangan guru terbabit percaya syarat lulus PTK yang ditetapkan JPA itu sebagai tidak menyebelahi mereka sebaliknya lebih menguntungkan guru bukan siswazah lebih muda,” katanya.

  Tinjauan NUTP mendapati lebih 50 peratus guru bukan siswazah yang sudah berkhidmat berpuluh tahun enggan menduduki PTK dengan alasan tidak akan lulus walaupun kesatuan memberi galakan dan menyediakan kursus khas.

  Berikutan itu, NUTP menyarankan supaya Kementerian Pelajaran dan JPA menimbang semula syarat lulus PTK untuk golongan itu menikmati kenaikan pangkat, dengan mewujudkan pendekatan lain yang lebih praktikal.

  “Kami mencadangkan kementerian mengadakan kursus bagi menggantikan peperiksaan PTK untuk golongan ini supaya ia sekurang-kurangnya dapat mengembalikan sedikit harapan untuk mereka naik pangkat sebelum bersara,” katanya.

  Anuar berkata, dengan cara itu kementerian akan dilihat sebagai tidak mengabaikan pengalaman dan sumbangan guru bukan siswazah yang banyak membantu proses pembangunan pendidikan serta melahirkan generasi muda cemerlang.

  Katanya, perkara itu juga sejajar dengan teras kelima Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) yang dilancarkan kerajaan iaitu Memartabatkan Profesion Perguruan, ke arah memajukan lagi profesion berkenaan dan masa depan negara.

  1.2 juta kakitangan awam menanti 22 Mei

  Oleh ZULKIFLI ABDULLAH (WARTAWAN UTUSAN)

  TARIKH 22 Mei, sememangnya bukanlah satu hari yang dianggap istimewa tetapi pada tahun ini, ia dinanti-nantikan oleh 1.2 juta anggota perkhidmatan awam kerana pada hari berkenaan, kerajaan dijangka mengumumkan keputusan mengenai tuntutan mereka berhubung soal semakan gaji.

  Mereka sudah pasti menunggu tarikh itu dengan penuh debaran dengan harapan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mengumumkan berita yang menggembirakan sempena sambutan Hari Pekerja sektor awam.

  Biarpun kerajaan belum membuat keputusan mengenainya, sudah tersebar khabar-khabar angin bahawa kerajaan akan hanya menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 10 peratus dan bukannya semakan gaji yang kali terakhir dilakukan pada 1992.

  Ekoran itu, semua kakitangan awam diminta tidak terlalu memikirkan mengenai perkara tersebut kerana dibimbangi akan menjejaskan prestasi kerja mereka.

  Bagaimanapun, para pekerja awam mula menarik nafas lega apabila Perdana Menteri menyatakan tuntutan semakan gaji Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) kini berada dalam pertimbangan aktif Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

  Perdana Menteri berkata demikian pada Perhimpunan Hari Pekerja di Stadium Bukit Jalil, Sabtu lalu yang sekali gus menangkis khabar-khabar angin kononnya kerajaan tidak dapat menunaikan tuntutan yang dikemukakan oleh kongres itu.

  Dalam tuntutan itu, CUEPACS meminta kenaikan antara 10 peratus (untuk Jawatan Utama Sektor Awam atau JUSA) hingga 40 peratus (bagi kakitangan kumpulan sokongan II, yang terendah dalam sektor awam).

  Jika kerajaan bersetuju melakukan semakan gaji kakitangan awam, ini bermakna beberapa perkara pokok termasuk dari aspek skim tangga gaji, elaun, kenaikan pangkat dan kemudahan latihan kemahiran dirombak semula.

  Inilah yang dihasratkan oleh setiap kakitangan awam terutama bagi kumpulan sokongan dengan harapan dapat memberi satu ‘imbuhan baru’ kepada mereka untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa bagi menghadapi cabaran dan kos hidup yang semakin meningkat.

  Pada masa yang sama, kakitangan awam juga harus bersedia untuk menerima apa juga keputusan kerajaan yang mungkin tidak dapat memenuhi kesemua permintaan mereka.

  Jika kerajaan dapat menunaikan kesemua tuntutan itu, ia adalah ‘hadiah’ kepada mereka yang begitu setia dan gigih untuk bersama-sama kerajaan membangunkan negara.

  Ini kerana permintaan CUEPACS itu bolehlah diibaratkan seperti permintaan anak-anak dalam sebuah keluarga besar dengan kerajaan dianggap sebagai ketua keluarga.

  Andainya ketua keluarga itu kurang kemampuan, sudah semestinya anak-anak mereka juga perlu memahami bebanan yang harus ditanggung untuk membesarkan mereka.

  Kemampuan

  Jika kerajaan kurang kemampuan kerana semakan gaji itu melibatkan kos yang besar, sewajarnya kakitangan awam memahami masalah itu dan menerima apa juga keputusan kerajaan nanti dengan hati terbuka.

  Biarpun begitu, Presiden CUEPACS, Omar Osman begitu optimis terhadap komitmen kerajaan yang memberi perhatian terhadap tuntutan mereka.

  ‘‘Kenyataan PM yang JPA sedang membuat pertimbangan aktif terhadap tuntutan CUEPACS menunjukkan Perdana Menteri begitu prihatin terhadap kakitangan awam terutama mereka yang berada dalam kumpulan sokongan,’’ katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini.

  Bagi Omar, apa yang diharapkan oleh kerajaan ialah setiap kakitangan perlu memberi perhatian bagi meningkatkan produktiviti dan kualiti kerja untuk bersama-sama dengan kerajaan membangunkan negara.

  Beliau mengakui itulah cabaran yang dipikul oleh CUEPACS dan kakitangan awam agar tidak melupakan tanggungjawab mereka supaya imej dan maruah mereka tidak tercemar jika kerajaan menunaikan tuntutan tersebut.

  ‘‘Jika tidak mereka (kakitangan awam) akan terus berada pada takuk lama dan ini sudah pasti akan mengecewakan kerajaan dan menyukarkan tuntutan-tuntutan lain dibuat pada masa depan jika ia tidak dibalas dengan komitmen kerja yang setimpal,’’ jelasnya.

  Omar seterusnya menegaskan, tindakan perusahaan atau mogok bukanlah jalan penyelesaian sebaliknya, meja rundingan antara pihak kesatuan sahaja dapat menyelesaikan apa juga masalah dan harapan diluahkan oleh kakitangan awam kepada kerajaan.

  Cuepacs gets reassurance on pay request

  KUALA LUMPUR: The request from Cuepacs for a revision of civil servant salaries is under “active consideration” by the Public Service Department, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said.

  The Prime Minister said the department would then bring the matter up with the Government.

  He said this during a press conference after the Workers' Day gathering organised by the Human Resources Ministry at Stadium Putra in Bukit Jalil here yesterday.

  He was asked whether the Government had made a decision on Cuepacs' request.

  The union had submitted a memorandum to the Government asking for pay increases of between 10% and 40% for various grades of the civil service.

  When contacted, Cuepacs president Omar Osman said Cuepacs was satisfied with Abdullah's response.

  “We are also happy the Public Service Department has clarified that the supposed 10% across-the-board salary increase the Government would offer was just a rumour.”

  Omar, who was also at yesterday's celebration, also called on the 1.2 million civil servants in the country to heed Abdullah’s call for them to increase productivity.

  “We have to make a commitment to increase our productivity. This is what we must do to reciprocate the Government's good gesture.”

  On Friday, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said the final decision on Cuepac’s request would depend on whether the Government could afford it and whether Cuepacs was committed to increasing productivity.

  Omar said Cuepacs would still hold a special congress meeting right after the Prime Minister’s gathering with 3,000 civil servants on May 21, whether or not he makes an announcement on the salary revision request.

  On the 600,000 taxpayers who failed to return the “BE” form to the Inland Revenue Board within the April 30 deadline, Abdullah said this was an offence.

  Semakin Ramai Kakitangan Awam "Miskin" Di Kawasan Bandar

  Oleh Zulkiple Ibrahim

  Dua puluh tahun yang lalu, Mohd Pauzi Sakiran, yang ketika itu berusia lima tahun, tinggal bersama keluarganya di sebuah kuarters kerajaan di Berjuntai Tin (sekarang dikenali sebagai Berjuntai Bistari), Batang Berjuntai di Kuala Selangor, 70 km dari sini.

  Bapanya, Sakiran Njah, seorang kerani berumur 40 tahun berulang-alik ke tempat kerja beliau, di Pejabat Daerah Kuala Selangor, dengan menaiki motosikal Honda Cup. Masa itu, harga minyak hanya lebih kurang 40 sen satu gelen.

  Gaji Sakiran RM450.00 sebulan, ketika itu dikira "amat besar" dan keluarga enam orang itu hidup dengan agak mewah di kuarters tersebut.

  Sekarang, Mohd Pauzi yang merupakan seorang pegawai pentadbir di sebuah agensi kerajaan, tinggal bersama isteri dan lima orang anak di Bandar Tasik Puteri, Rawang, 40 km dari sini.

  Gaji bulanan Mohd Pauzi adalah lapan kali lebih besar daripada apa yang diterima bapanya yang juga kakitangan kerajaan.

  "Setelah dipotong apa yang saya perlu bayar setiap bulan, jumlah yang tinggal hanya cukup-cukup untuk kami enam sekeluarga makan," katanya.

  KAKITANGAN MISKIN

  Kata Mohd Pauzi gaji kasar RM3,600 yang diterimanya mungkin agak besar bagi orang lain, tetapi pada hakikatnya hanyalah "cukup-cukup makan" bagi beliau dan kakitangan-kakitangan kerajaan yang mengalami masalah sama.

  Katanya, gaji itu dipotong untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja serta cukai pendapatan.

  "Jika dikira dengan segala potongan (dari gaji kasar) serta pembayaran ansuran bulanan untuk kereta dan rumah, lebih separuh dari gaji saya sudah 'hilang'. Lepas tu kena bayar bil air dan elektrik, tak masuk lagi duit untuk bayar keperluan harian serta minyak kereta".

  Mengikut Mohd Pauzi, yang mempunyai tiga anak yang masih bersekolah, gaji beliau yang menunjukkan empat angka menyebabkan anak-anaknya tidak layak untuk skim bantuan pinjaman buku teks.

  "Nasib baik kerajaan ada memberi bonus untuk kakitangannya pada hujung tahun, kalau tidak terpaksalah saya berhutang untuk membeli peralatan sekolah," kata Mohd Pauzi, sambil menambah isterinya tidak bekerja kerana menjaga anak-anaknya yang lain.

  "Kalau dia bekerja pun, tak ada banyak bezanya untuk pendapatan kami sekeluarga kerana bayar orang untuk jaga anak pun dah cecah RM500," kata Mohd Pauzi.

  NASIB YANG SAMA

  Yusri Che Mat, 25, seorang guru, memahami masalah yang dihadapi Mohd Pauzi.

  Graduan Universiti Putra Malaysia (UPM) itu berkata, gaji kasar beliau ialah cuma RM1,800 sebulan.

  "Lebih separuh daripadanya digunakan untuk bayar ansuran kereta dan rumah," kata Yusri yang tinggal di Kampung Melayu Subang dekat sini.

  Kata Yusri, untuk mendapat wang lebih beliau terpaksa bekerja sebagai guru kelas tuisyen di Bandar Pinggiran Subang, tak jauh dari rumahnya.

  "Daripada wang RM400 yang saya dapat mengajar tuisyen, dapatlah saya beri sedikit kepada orang tua saya," tambah beliau.

  KERJA YANG STABIL

  Ramai yang ingat bekerja sebagai kakitangan kerajaan menjanjikan gaji yang baik.

  "Kerja yang stabil memang betul, tapi jika kata gaji yang baik, tak semestinya," kata Osman Zainal, seorang pesara kerajaan.

  Mengikut Osman, kerja di sektor kerajaan memang stabil kerana tiada pemberhentian kerja di waktu-waktu yang kritikal.

  "Masih ingat tahun-tahun kegawatan ekonomi selepas 1997 di mana banyak negara Asia mengalami krisis kewangan, mana ada kakitangan kerajaan kena berhenti kerja dan mereka tidak perlu bimbang kerana kerja mereka stabil.

  "Tapi bagi mereka yang bekerja di sektor swasta, ramai yang merana kerana terpaksa berhenti kerja. Banyak kilang yang tutup, dan ramai orang hilang pekerjaan," katanya.

  Bekerja dengan sektor swasta memang menjanjikan pendapatan yang agak lumayan, seperti bonus bulanan dan keistimewaan lain, tetapi kakitangan kerajaan tidak perlu runsing bila berlakunya kegawatan ekonomi, kata Osman.

  KAWASAN PEDALAMAN

  "Sebenarnya kakitangan kerajaan di kawasan pedalaman dapat hidup dengan lebih mewah," kata Kamariah Othman, seorang jururawat.

  Mereka dapat tinggal di kuarters kerajaan serta menikmati kos hidup yang jauh lebih rendah, jelas beliau.

  "Sebenarnya bekerja di luar bandar mendatangkan kurang tekanan pada mental dan juga sumber kewangan. Kalau nak kena sewa rumah pun, sewanya adalah lebih rendah daripada kadar di kawasan bandar," kata Kamariah.

  CUEPACS

  Kongress Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Sektor Awam (Cuepacs) telah memohon agar kerajaan memberi kenaikan gaji antara 10 hingga 40 peratus kepada kakitangan awam.

  Pada 2 April lepas di satu majlis di Kota Baharu, presiden Cuepacs Omar Osman berkata ramai kakitangan awam yang mendapat gaji bulanan RM2,500 atau kurang terpaksa bekerja sambilan untuk mencari wang lebih bagi menampung perbelanjaan keluarga.

  Seramai 800,000 dari 2.1 juta kakitangan awam terpaksa bekerja sambilan untuk mencari pendapatan lebih, kata Omar.

  Tambah beliau, 10 peratus daripada pemandu teksi di Lembah Klang adalah kakitangan kerajaan.

  Kata Omar lagi, jika kakitangan mendapat pendapatan yang cukup untuk sara hidup mereka, kejadian rasuah dapat dikurangkan dan sistem penyampaian dapat dipertingkatkan lagi. -- BERNAMA