23 May 2009

Cuepacs Mahu Kerajaan Timbang Kenaikan Pangkat Kumpulan Pengurusan/profesional

SERDANG, 22 Mei (Bernama) -- Cuepacs meminta kerajaan menimbang kenaikan pangkat untuk pegawai kerajaan dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang masih berada dalam gred lantikan walaupun sudah lama berkhidmat.

Presidennya Omar Osman berkata beliau telah membangkitkan perkara itu dalam pertemuan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) semalam dan diberitahu perkara ini turut dalam kajian.

Bercakap kepada pemberita di sini, beliau berkata permintaan itu adalah kerana terdapat kakitangan awam dalam kumpulan itu yang masih berada dalam gred lantikan, walaupun ada yang sudah lama berkhidmat tetapi kenaikan pangkat adalah terhad.

Beliau menyambut baik pengumuman Perdana Menteri pada 14 Mei lepas bahawa pegawai Kumpulan Sokongan yang berkhidmat 15 tahun atau lebih serta yang masih berada dalam gred lantikan akan dipertimbangkan kenaikan ke gred lebih tinggi mulai 1 Julai ini, dan berharap pertimbangan yang sama diberi kepada pegawai Kumpulan Pengurusan dan Profesional.

"Mungkin JPA nak selesaikan ini dulu (untuk pegawai sokongan) dan akan melihat kumpulan yang satu lagi (pengurusan dan profesional) kemudian," katanya.

Omar berkata dalam pertemuan semalam, Cuepacs turut meminta JPA menimbang mengadakan satu peperiksaan khas dalam Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang lebih mudah bagi membolehkan mereka yang berkhidmat lebih 20 tahun dalam kumpulan sokongan dan terlibat dalam pengumuman perdana menteri itu, dapat peluang lulus dengan lebih baik dan seterusnya dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat.

Antara syarat untuk kumpulan sokongan yang berkhidmat 15 tahun ke atas atau lebih serta masih berada dalam gred lantikan untuk dipertimbangkan kenaikan pangkat ke gred lebih tinggi ini ialah mereka mesti mendapat markah 80 ke atas tiga tahun berturut-turut dalam penilaian prestasi dan mesti lulus PTK sekurang-kurangnya aras tiga.

"PTK sistem sekarang ini susah sikit untuk lulus bagi mereka yang sudah lama itu, macam sudah berkhidmat 20 atau 25 tahun. Mereka nampak seperti dah kecewa...jadi kalau ada ujian khas dalam konsep PTK tapi lebih mudah sikit, mereka ada peluang lulus dan peluang pertimbangan kenaikan pangkat," katanya.

Omar berkata kumpulan sokongan ini membabitkan 175,000 kakitangan sektor awam.

Mengenai pegawai kumpulan A yang ingin menceburi politik, Omar berkata kongres itu tetap tidak bersetuju dan mahu mereka meletak jawatan jika ingin berbuat demikian.

-- BERNAMA

Keperluan pegawai kerja sosial diberi perhatian

Utusan Online

JOHOR BAHRU 22 Mei - Kementerian Kesihatan akan berusaha memenuhi segala keperluan pegawai kerja sosial perubatan agar perkhidmatan yang diberi berjalan lancar.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Rashid Shirlin berkata, antara masalah yang diberi perhatian utama kementerian ialah isu kekurangan pegawai, bidang tugas dan skop yang semakin bertambah.

Menurutnya, kementerian sedar pegawai kerja sosial perubatan memainkan peranan penting bagi membantu para pesakit menyesuaikan diri dengan keadaan baru akibat penyakit yang dialami.

"Profesion pegawai kerja sosial perubatan sedang mengalami perkembangan positif dan kini kira-kira 200 pegawai yang bekerja di beberapa buah hospital.

"Ini menggambarkan bahawa profesion itu turut membantu kerajaan dalam menyampaikan perkhidmatan yang terbaik," katanya pada majlis Persidangan Pegawai Kerja Sosial Perubatan Malaysia Ke-13 di sini hari ini.

Rosnah yang turut melancarkan buku garis panduan laporan sosio ekonomi perkhidmatan kerja sosial perubatan berkata, sejajar dengan itu pegawai kerja sosial perubatan perlu melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu dan kemahiran.

Katanya, peningkatan ilmu serta kemahiran dalam membuat penilaian sosio ekonomi di kalangan pegawai kerja sosial perlu bagi menangani masalah sosial yang dihadapi pesakit.

"Kemahiran ini penting bagi memastikan pesakit yang dirujuk mendapat perkhidmatan sewajarnya. Lagi pun akhir-akhir ini kos perubatan semakin meningkat ekoran krisis ekonomi global," katanya.

Katanya, pegawai kerja sosial bukan saja membantu pesakit miskin, malah turut membantu kementerian mengurangkan kos bantuan pesakit dengan menjana dana menerusi pelbagai aktiviti.

Pada majlis itu Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar, Hospital Sultanah Aminah, Hospital Sultan Ismail dan Hospital Batu Pahat menyerahkan sumbangan hasil keuntungan daripada kedai runcit yang terdapat di hospital masing-masing.

22 May 2009

Utara: Pesara rayu pencen minimum RM720

SERI ISKANDAR: Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) bahagian Perak merayu kerajaan memberi pencen bulanan minimum sebanyak RM720 kepada pesara perkhidmatan awam dan bekas tentera.

Yang Dipertuanya, Datuk Mohamed Hamzah berkata, pemberian pencen bulanan itu termasuk kepada bekas tentera yang pernah berkhidmat pada zaman British.

Beliau berkata, pesara perkhidmatan awam dan bekas tentera terbabit pernah memberi sumbangan besar terhadap jentera kerajaan dan keselamatan negara satu ketika dulu.

Katanya, rayuan itu mempunyai asas kukuh kerana kebanyakan mereka ketika ini hanya menerima bayaran pencen bulanan kira-kira RM500.

"Pendapatan sebanyak itu sudah tidak relevan lagi serta ia di bawah paras kemiskinan dan sudah tentu menjadi satu keadaan yang tidak seimbang dengan kos hidup tinggi sekarang," katanya ketika ditemui selepas persidangan tahunan PPKM ke-22 di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Seri Iskandar di sini.

Chief Sec’s contract extended

The Star

KUALA LUMPUR: The contract of Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan has been extended by another year.

In a statement, the Prime Minister’s Office said the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin had given his consent to extend Sidek’s contract from June 24 this year to June 23, 2010.

It said the decision to reappoint Sidek was based on national interest because his service as Chief Secretary was still needed, particularly in efforts to enhance the public service delivery.

Sidek was appointed Chief Secretary on Sept 3, 2003 until his retirement on June 23, 2007. He was then appointed on contract for two years until June 23 this year.

Tambahan 1,486 jawatan guru cemerlang lulus

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Kerajaan meluluskan tambahan 1,486 kuota jawatan guru cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPLD) di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, keputusan terbaru Kabinet itu menyusuli ketetapan kerajaan 16 Mei lalu mengenai pertambahan 2,141 kuota jawatan guru dan pengetua cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah di sekolah menengah seluruh negara.

"Saya tidak dapat umumkan pertambahan untuk PPLD ini lebih awal kerana Kabinet baru saja membuat keputusan mengenainya selepas mendapat maklum balas Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Kita harap insentif ini dapat mendorong mereka mengamalkan budaya kerja lebih cemerlang," katanya dalam sidang media selepas merasmikan kejohanan olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) Ke-51, di sini, semalam.

Penambahan diumumkan itu merangkumi 600 kuota jawatan guru cemerlang bagi PPLD Gred DGA32 iaitu daripada 3,200 kepada 3,800 dan bagi PPLD Gred DGA34 pula berlaku 150 pertambahan iaitu daripada 800 kepada 950, manakala di bawah PPLD Gred DGA38, 237 jawatan baru guru cemerlang diwujudkan.

Selain itu, 10 peratus daripada kuota setiap gred kepada PPLD yang berkhidmat di Kementerian Pelajaran, Jabatan Pendidikan Negeri dan Jabatan Pendidikan Daerah diperuntukkan bagi jawatan guru cemerlang.

17 May 2009

Staff cry foul over govt overtime

NST

JOHOR BARU: Are civil servants being shortchanged of their overtime payments?

Cuepacs president Omar Osman alleged that of late, many government agencies had not been paying the full amounts of the overtime hours claimed by workers.

Omar claimed the agencies had reduced overtime to less than 50 hours per month for a worker. He said some had even been offered replacement off-days in lieu of the overtime hours.

"Many of them are low-income earners. So working overtime could help supplement their livelihood. We need money to survive nowadays.

"We have yet to suffer from a severe recession. There are no instructions issued on this matter on cutting down overtime claims," he said after opening the Peninsular Malaysia Immigration Services Federation meeting on Friday
Omar said some civil servants had resorted to working at night markets since their overtime hours had been reduced.

Omar said he would meet Prime Minister Datuk Seri Najib Razak soon to discuss the matter.

Kuota guru, pengetua cemerlang ditambah

Berita Harian


MUHYIDDIN (tiga dari kiri) bersama Ahmad (dua dari kiri), Alimuddin (tiga dari kanan) berbual dengan penerima anugerah Tokoh Guru 2009 dan Tokoh Kepimpinan Pendidikan Kebangsaan 2009, dari kiri, Datuk Abdul Rahim Tahir, Phua Seng Tiong, Shahul Hamid Mydin Shah dan Tan Sri Asiah Abu Samah pada sambutan Hari Guru Kebangsaan di Kuala Terengganu, semalam.

Tanda penghargaan, insentif kerajaan kepada pendidik sumbang bakti

KUALA TERENGGANU: Kerajaan meluluskan pertambahan 2,141 kuota jawatan guru dan pengetua cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah di sekolah menengah di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pertambahan kuota perjawatan itu adalah sebagai tanda penghargaan dan penghormatan kepada guru dan kerajaan berharap insentif itu dapat mendorong mereka mengamalkan budaya kerja lebih cemerlang.

"Tidak dapat dinafikan bahawa kebajikan serta laluan kerjaya menjadi faktor utama motivasi guru untuk terus menyumbang bakti kepada masyarakat dan negara," katanya ketika merasmikan sambutan Hari Guru 2009 peringkat kebangsaan yang bertemakan "Guru Pembina Negara Bangsa" di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said; Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom.

Dengan penambahan kuota itu, perjawatan untuk guru dan pengetua cemerlang meningkat daripada 5,984 sebelumnya kepada 8,125 sekarang.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata kerajaan bersetuju mewujudkan jawatan guru cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah yang berkhidmat di sekolah rendah.

Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin berkata, Pegawai Perkhidmatan Bukan Siswazah juga akan menikmati laluan kerjaya sama apabila kerajaan selesai melakukan kajian mengenainya tidak lama lagi.

"Untuk kumpulan bukan siswazah, ia masih pada peringkat rundingan antara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan kementerian. Saya harap sesuatu yang baik dapat diputuskan segera. Bila diputuskan nanti, kita akan umumkan segera," katanya.

Muhyiddin berkata, selaras dengan hasrat mewujudkan masyarakat penyayang, kerajaan setuju memanjangkan Elaun Khas Mengikut Lokasi dan Tahap Kesusahan (EKMLTK) kepada pasangan pegawai yang berkhidmat di sekolah pedalaman mulai 1 Mac 2009.

Katanya, bayaran insentif RM200 turut dibayar kepada Pembantu Pengurusan Murid yang bertugas di sekolah kebangsaan pendidikan khas dan program pendidikan khas integrasi di sekolah kebangsaan dan sekolah menengah kebangsaan. Bayaran insentif itu dikebelakangkan sejak 1 Januari 2009.

Mengenai bahasa Melayu, Muhyiddin berkata, kerajaan komited untuk memartabatkannya sebagai bahasa ilmu dan bahasa kebangsaan itu juga perlu menjadi teras kepada jiwa negara, bangsa serta diperkasakan sebagai bahasa perpaduan.

"Pada masa sama, kerajaan juga komited mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar bagi menjadikan mereka lebih kompeten menghadapi persaingan globalisasi.

"Selaras hasrat kerajaan untuk memartabatkan bahasa Melayu, selain mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris, Kementerian Pelajaran akan melaksanakan latihan perguruan berfokus bahasa Melayu di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Bahasa Melayu, sementara latihan berfokus bahasa Inggeris akan dijalankan di empat IPGM terpilih," katanya.

Muhyiddin berkata, Kementerian Pelajaran sedang membangunkan kurikulum yang menumpukan kepada perkembangan potensi pelajar secara holistik dengan memberikan lebih banyak peluang kepada mereka untuk meneroka bidang ilmu menerusi proses pembelajaran yang lebih menyeronokkan serta tidak berorientasikan peperiksaan semata-mata.

"Transformasi Kurikulum Kebangsaan untuk sekolah rendah yang akan dilaksanakan tidak lama lagi menumpukan pembelajaran dalam disiplin komunikasi, kerohanian, sikap dan nilai, kemanusiaan, ketrampilan diri, fizikal dan estetika serta literasi sains dan teknologi," katanya.

Memartabatkan golongan guru

Utusan Online

SEMEMANGNYA sudah menjadi tradisi pada 16 Mei setiap tahun, kita akan menyambut Hari Guru. Pelbagai acara diadakan sama ada di peringkat sekolah mahupun negara. Namun perkara yang lebih penting daripada sambutan itu ialah sejauh manakah rakyat negara ini menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh guru-guru?

Kita tidak menafikan dalam zaman yang semakin berubah, peranan guru juga semakin mencabar dan ketika ini pelbagai cabaran dihadapi oleh mereka yang berada dalam dunia perguruan. Bagi mengupas isu ini, wartawan Mingguan Malaysia, ZIN MAHMUD dan ZULKIFLEE BAKAR mewawancara Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran.

Sudah tentulah dengan kedudukan beliau sebagai pemimpin nombor dua di negara ini, harapan golongan guru kepada beliau adalah tinggi, justeru dalam pertemuan di Putrajaya, Muhyiddin diminta mengulas pelbagai isu berkaitan dunia perguruan termasuklah soal disiplin pelajar yang turut dikaitkan dengan tanggungjawab guru.

Selain itu, beliau juga menegaskan mengenai hasrat kementerian untuk memastikan mulai tahun depan, prestasi sesebuah sekolah bukan sahaja diukur dari sudut pencapaian cemerlang dalam peperiksaan sahaja, malah ia akan dilakukan secara lebih holistik.

Muhyiddin dalam pertemuan hampir sejam itu turut menegaskan, hasrat Kementerian Pelajaran untuk membentuk satu tahap penghormatan yang tinggi terhadap profesion perguruan.

MINGGUAN: Apakah harapan Tan Sri sempena Hari Guru?

MUHYIDDIN: Kita tahu

pelajaran adalah sesuatu paling diutamakan, disebabkan itu peranan guru semakin bertambah penting dan sebagai pendidik mereka bertanggungjawab untuk membangunkan minda generasi muda.

Kita mahu supaya anak-anak kita menjadi pelajar yang cemerlang menguasai semua ilmu dan bidang. Pada masa ini kita memberi penekanan kepada peningkatan mutu ataupun kualiti, baik dari segi pendidikan mahu pun pembelajaran. Bagi mencapai hasrat berkenaan kita menekankan pentingnya guru terlatih, kita tidak mahu hanya menumpukan kepada soal penyediaan infrastruktur sebaliknya berusaha melahirkan guru terlatih.

Ia membolehkan mereka mempunyai cukup kepakaran dan kemahiran supaya dia dapat menyampaikan ilmu dan pengetahuan dengan baik kepada anak-anak. Saya selalu menekankan soal pentingnya kecemerlangan bukan pada tahap biasa tetapi lebih daripada itu. Jadi kita akan menekankan soal latihan kepada guru dan penyediaan bahan sokongan bagi mempermudahkan sistem pembelajaran dijalankan.

Di samping itu, kita mahu guru sentiasa bermotivasi dan bersemangat untuk bekerja, bagi tujuan tersebut, tumpuan juga akan diberikan kepada soal kebajikan mereka. Pada masa ini sudah ada cerita soal bebanan kerja yang banyak dan murid pula bertambah dan sebagainya, ini menyebabkan peranan guru sudah melepasi batas biasa. Oleh itu kita hendak mencari jalan supaya mereka tidak terbeban dengan tugas yang lebih daripada sepatutnya supaya dia lebih bermotivasi dan melihat kerjayanya sebagai sesuatu yang dihormati dan sebab itu penting untuk kita memelihara kerjaya perguruan ini.

Dulu masyarakat cukup menghormati golongan guru, pada pandangan Tan Sri apakah benar sekarang ini perasaan itu sudah berkurangan?

MUHYIDDIN: Perguruan adalah profesion mulia, memang kalau ikut sejarah daripada dulu pun pandangan masyarakat terhadap guru adalah tinggi. Ia kerana sebagai pendidik, tugas itu bukan boleh dilakukan sesiapa sahaja memandangkan ilmu disampaikan oleh orang yang berilmu, cuma soal yang berbangkit sekarang ini apakah persepsi masyarakat terhadap guru itu sudah berubah? Saya fikir tidak begitu, masih ada penghormatan masyarakat terhadap guru, kalau ada masalah berbangkit mengenai guru, saya fikir tidaklah meluas sehingga guru sekarang tidak dipandang tinggi oleh masyarakat.

Apapun kita hendak bentuk satu tahap penghormatan yang tinggi terhadap profesion perguruan dan untuk itu harus ada interaksi yang lebih rapat antara masyarakat dengan sistem pendidikan yang ada dalam negara kita. Kalau ibu bapa tidak faham dengan sistem yang kita amalkan dan dia tidak tahu bagaimana guru membimbing anak-anak serta mengamalkan sikap ‘serah bulat-bulat’ anak kepada sekolah, maka ini akan menimbulkan masalah.

Atas sebab itu adalah penting wujud hubungan yang lebih akrab dan kefahaman yang mendalam terhadap peranan guru di sekolah supaya masyarakat boleh menilai dan menghargai bukan sekadar hanya bersandarkan kepada keputusan peperiksaan. Kita perlu melihat secara holistik soal pembinaan insan kamil itu dan bukan hanya kepada soal pelajaran tetapi lain-lain lagi, jadi jika masyarakat faham betapa penting pendidik itu adalah orang berilmu maka penghormatan akan menjadi tinggi.

Mungkin harapan masyarakat kepada guru lebih tinggi berbanding dulu?

MUHYIDDIN: Ya, mungkin lebih tinggi kerana ia berkaitan dengan sistem pendidikan kita yang banyak bersandarkan kepada prestasi peperiksaan. Jadi yang itu kita akan ubah supaya sistem pendidikan bukan hanya bersandarkan kepada peperiksaan cemerlang. Kita sudah setuju tahun depan, ukuran prestasi sekolah akan dibuat dengan lebih holistik, dengan cara begitu guru akan lebih terfokus dan masyarakat akan lebih faham dan membantu guru supaya sistem pembelajaran itu akan lebih kondusif.