10 May 2008

Umur persaraan kakitangan awam dilanjutkan ke 58 tahun

Berita Harian

PUTRAJAYA: Had umur persaraan wajib kakitangan awam dilanjutkan kepada 58 tahun daripada 56 mulai 1 Julai 2008 sebagai sebahagian daripada beberapa insentif yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad hari ini.

Yang lain termasuk menghitung pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun, menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan dan menambah baik Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) daripada segi kaedah pelaksanaannya. Beliau berkata keputusan melanjutkan umur persaraan wajib itu dibuat setelah kerajaan mengambil kira kadar jangka hayat dalam kalangan rakyat negara ini dan berdasarkan kajian bahawa pelaksanaannya tidak akan menjejaskan peluang pekerjaan graduan baru.

“Ini adalah penting agar penjawat awam generasi baru tidak merasakan peluang mereka untuk maju dalam kerjaya mereka semakin tipis, malahan sebaliknya ia akan bertambah,” katanya pada sambutan Hari Pekerja Sektor Awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Abdullah berkata kerajaan bersetuju untuk menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan mulai 1 Januari 2009.

Ini bermakna pencen terbitan akan dibayar 100 peratus kepada ahli keluarga gemulah.

Abdullah berkata perkiraan pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun bagi semua pesara dan penerima pencen akan berkuat kuasa 1 Januari 2009.

Sebelum ini pencen pegawai perkhidmatan awam dihitung dengan mengambil kira tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 25 tahun.

Mengenai PTK, Perdana Menteri berkata bahawa sebenarnya sejak tahun 2003, kerajaan telah menambah baik kaedah pelaksanaannya termasuk menambah kekerapan pelaksanaannya agar urusan pengembangan kerjaya pegawai dapat dipercepatkan.

Beliau berkata tahun ini, kerajaan telah bersetuju membuat beberapa penambahbaikan lagi seperti; + bagi pegawai Gred 1 hingga Gred 16, kaedah ujian bertulis tidak akan digunakan untuk PTK. Lembaga penilaian kompetensi kementerian, negeri dan agensi akan menentukan kaedah lain sebagai ganti; dan, + bagi pegawai-pegawai gred-gred lain, kaedah yang sedang dilaksanakan juga akan dikaji semula dan dilaksanakan secara berperingkat.

Mengenai pencen terbitan, Abdullah berkata, kini satu daripada syarat pencen terbitan yang dibayar kepada ahli keluarga gemulah ialah kadarnya akan disusut kepada 70 peratus selepas 12 1/2 tahun dari tarikh persaraan atau kematian dalam perkhidmatan anggota sektor awam.

“Berdasarkan kajian terperinci, bagi keluarga yang mempunyai anak kecil semasa kematian gemulah, syarat ini agak membebankan dari segi kewangan. Untuk mengurangkan beban ini, kerajaan telah bersetuju untuk menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan ini mulai 1 Januari 2009.

“Ini bermakna pencen terbitan ini akan dibayar 100 peratus kepada ahli keluarga,” katanya.

Abdullah, yang juga Menteri Kewangan, berkata formula menghitung pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun, juga meliputi persaraan dan kematian dalam perkhidmatan sebelum tarikh berkuatkuasa.

Bagaimanapun, katanya, kadar pencen yang dihitung semula akan hanya diberi mulai 1 Jan 2009 tanpa bayaran tunggakan.

“Kedua-dua dasar baru mengenai pencen ini akan menelan belanja tambahan sebanyak RM718 juta setahun dan akan memberi manfaat kepada kira-kira 310,000 pesara dan penerima pencen,” katanya.

Abdullah berkata kerajaan juga telah bersetuju bahawa ibu atau bapa pegawai yang meninggal dunia tanpa meninggalkan waris akan dibayar pemberian sekali atau ex-gratia dan bukan pencen terbitan.

Bagi tuntutan-tuntutan lain yang dikemukakan oleh Cuepacs, termasuk semakan semula kadar imbuhan tetap perumahan atau penyerapan masuk kakitangan kontrak sebagai kakitangan awam, ianya masih dalam penelitian kerajaan dan keputusannya akan diumumkan tidak lewat dari pembentangan Belanjawan Negara 2009, katanya.

Dalam ucapannya juga, Abdullah meminta anggota sektor awam untuk meningkatkan sumbangan masing-masing dalam setiap tugasan yang diberikan.

“Kita tidak boleh melengah-lengahkan sesuatu arahan, sebaliknya perlu mempunyai daya kesungguhan untuk melaksanakan keputusan yang dicapai.

“Apa juga keputusan atau rancangan tidak akan membawa sebarang makna sekiranya ianya tidak dilaksanakan dengan baik. Pada saya, pemantauan pelaksanaan adalah sangat penting,” katanya.

Beliau berkata penjawat awam juga perlulah memiliki keluhuran peribadi dan integriti yang tinggi kerana “tidak ada gunanya menguasai segala ilmu pengetahuan di dunia sekiranya kita tidak memiliki sikap yang baik.” “Perkhidmatan awam berperanan penting dalam mewujudkan persekitaraan yang kondusif bagi membolehkan negara terus berdaya saing dan berdaya maju.

“Sektor awamlah yang bakal menentukan jatuh bangunnya negara dalam ke arah Wawasan 2020,” katanya. - Bernama

09 May 2008

Kesatuan pekerja DBP dakwa ahlinya diugut

Muda Mohd Noor | May 8, 08 11:48am Yang dipertua Kesatuan Pekerja Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Hasni Abas mendakwa ahli kesatuan tersebut diugut dikenakan tindakan disiplin, termasuk dipindahkan ke bahagian lain, jika mereka terus menjadi ahli kesatuan pekerja-pekerja DBP.

Katanya, ini kerana kesatuan tersebut telah dua tahun berjuang membantah dasar dewan itu yang melantik pegawai kanan tanpa mengikut peraturan.

Berikutan itu dakwa Husni, 50 hingga 60 ahli telah berhenti daripada menjadi ahli kesatuan tersebut, kerana bimbang dikenakan tindakan disiplin.

"Malah sehingga hari ini masih ada yang berbuat demikian," katanya.

Husni mendakwa, pihak pengurusan DBP telah memanggil setiap ahli kesatuan dan bertanya mengapa mereka menjadi ahli kesatuan tersebut.

Beliau mendakwa, mereka telah diberi amaran supaya meninggalkan kesatuan itu, jika tidak mahu dikenakan tindakan disiplin.

Menurutnya lagi, pengurusan DBP juga mempersoalkan kesahihan penubuhan kesatuan sekerja DBP.

Rundingan tertutup

Kesatuan pekerja DBP, kata Hasni, membantah dasar DBP melantik pegawai kanan tanpa mengikut peraturan.

Sebagai contoh, katanya, pegawai kanan bahagian bahasa dan sastera boleh dilantik dari kalangan mereka yang tidak mempunyai kelulusan dan pengalaman dalam bidang tersebut.

Hasni juga berkata, rundingan antara pihak kesatuan dengan pengurusan DBP sudah terhenti ekoran keengganan DPB bertemu pihak kesatuan.

Malah, katanya, pihaknya hanya bertemu pihak pengurusan DBP sekali sahaja sepanjang tahun lalu dan tiada langsung tahun ini, sedangkan ia sepatutnya diadakan empat kali dalam setahun.

"Boleh saya katakan begini, pintu rundingan antara pihak kesatuan dengan pengurusan DBP telah tertutup," tambahnya lagi.

Beliau berkata, DBP mempunyai kira-kira 750 pekerja tetap dan sekitar 380 orang menjadi ahli kesatuan tersebut.

Pegawai kanan JPS terima rasuah ditahan

Utusan Online

KUALA LUMPUR 9 Mei – Seorang pegawai kanan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Labuan ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) semalam kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM36,000.

Ibu Pejabat BPR dalam kenyataan hari ini berkata, lelaki berusia 34 tahun itu ditahan pada pukul 6 petang kerana disyaki menerima rasuah dalam bentuk wang tunai berjumlah RM6,000 dan barang-barang bernilai RM30,000 bulan lepas.

Suapan itu dipercayai sebagai habuan daripada beberapa kontraktor berkaitan pemberian kerja mengorek, mendalam dan melebarkan Sungai Lubok Temiang, Sungai Lada dan Sungai Sembilang, kata kenyataan itu.

Suspek ditahan reman bermula hari ini sehingga 16 Mei untuk siasatan lanjut.

Dia disiasat mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997, dan jika sabit kesalahan, boleh dipenjara mandatori tidak kurang dari 14 hari dan tidak lebih 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

BPR buat 544 dakwaan rasuah pegawai kerajaan

Berita Harian

Kawalan dalaman menerusi JBMR berkesan bendung penyelewengan

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) membuat 544 pendakwaan terhadap pegawai dan kakitangan kerajaan antara 2003 hingga 2007, membabitkan pertuduhan rasuah, penyelewengan serta salah guna kuasa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, berkata pendakwaan itu termasuk 436 pertuduhan mengikut Akta Pencegahan Rasuah (APR) 1997, Kanun Keseksaan dan perundangan lain (67 pertuduhan) selain satu pertuduhan di bawah Akta Pengubahan Wang Haram.

"Bagi meningkatkan pembanterasan gejala rasuah, BPR terus berusaha mengubah kaedah penguatkuasaan supaya menerima pakai tindakan menggalak jabatan atau agensi kerajaan bekerjasama dengan BPR menyertai program pencegahan jenayah rasuah.

"Kawalan dalaman menerusi pembentukan Jawatankuasa Bersama Mencegah Rasuah (JBMR) sebagai tambahan kepada usaha Jawatankuasa Keutuhan Pengurusan (JKP) didapati lebih berkesan bagi membendung penyelewengan dan salah guna kuasa.

"BPR juga meningkatkan kerjasama dengan Jabatan Audit Negara dalam mengambil tindakan awal bagi menangani kepincangan dalam jabatan kerajaan yang mana unsur jenayah rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa boleh berlaku," katanya menjawab soalan Dr Siti Mariah Mahmud (Pas-Kota Raja).

Mohamed Nazri berkata, BPR menjalankan siasatan berbentuk perisikan, terutama dalam kes rasuah bersindiket bagi meningkatkan keupayaan memantau jabatan kerajaan tertentu.

Katanya, statistik menunjukkan pendakwaan paling tinggi membabitkan Polis Diraja Malaysia iaitu sebanyak 217 kes, Jabatan Pelajaran (59 kes), pihak berkuasa tempatan (28 kes), Jabatan Kebajikan Masyarakat (19 kes) dan Jabatan Agama Islam sebanyak 14 kes.

Selain itu, ada 12 kes di Jabatan Kerja Raya, Jabatan Pengangkutan Jalan (13 kes), Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan (12 kes), Pejabat Tanah Daerah dan Jabatan Kastam Diraja, masing-masing mencatatkan 11 kes, manakala 148 lagi pertuduhan membabitkan lain-lain jabatan kerajaan.

Kepada soalan tambahan Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) mengenai pegawai kerajaan yang hidup mewah di luar kemampuan, Mohamed Nazri berkata, BPR boleh menghantar surat pertanyaan kepada mereka berkenaan untuk mendapatkan penjelasan.

Katanya, sememangnya menjadi tanggungjawab BPR bagi memantau individu seumpama itu dan meminta mereka menerangkan bagaimana mampu menyara kehidupan melebihi gaji diterima.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) pula mempertikaikan kenapa 18 `ikan yu' yang terbabit dalam rasuah belum ditahan walaupun Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berikrar melakukannya selepas mengambil alih selaku Perdana Menteri pada 2004.

Beliau mendakwa, hakikat hanya `ikan bilis' saja ditangkap kerana rasuah setakat ini menunjukkan seolah-olah kerajaan tiada kesungguhan politik dalam pembanterasan rasuah.

Malah, katanya, sasaran menduduki tangga ke-30 dalam indeks rasuah Transparency International menjelang 2008 pun tidak tercapai kerana kini negara hanya berada di tangga ke-43.

08 May 2008

Integriti: Amalan atau retorik?

Utusan Online

Saya dan rakan-rakan menerima Surat Urusan Kenaikan Pangkat PPPS Gred DG41 ke Gred DG48 (KUP) bertarikh 2 September 2004 namun lantikan tidak dibuat. Surat aduan dan rayuan dihantar ke Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) pada 25 Oktober 2005. SPP melalui surat 25 September 2006 memaklumkan pada 3 Disember 2003 nama saya dan rakan-rakan disenarai dan diperakukan kepada Lembaga Kenaikan Pangkat Kementerian Pelajaran dan pada 19 Disember 2003 lembaga membuat keputusan tidak meluluskan perakuan tersebut.

Isu 1 – Jika tidak diluluskan mengapa Surat Urusan Kenaikan Pangkat PPPS Gred DG41 ke Gred DG48 (KUP) sebagai Guru Cemerlang bertarikh 2 September 2004 dan surat Kementerian Pelajaran bertarikh 25 Ogos 2004 dikeluarkan oleh JPS dan KPM (8 bulan selepas tarikh 19 Disember 2003). Sepatutnya ketetapan terbaru diguna pakai.

Surat-surat berkenaan yang tidak dibatalkan membawa kesan negatif kepada perkembangan karier saya. Usaha mendapat biasiswa Kursus Peringkat PhD dan usaha memohon kursus-kursus dalam perkhidmatan seperti NPQH terjejas.

Isu 2 – Pegawai Cawangan Dasar dan Pembangunan Perkhidmatan, Bahagian Perkhidmatan JPA, melalui surat 13 September 2007, mengaku berlaku kenaikan pangkat 28 orang PPPS pada tahun 2003, tahun peralihan SSB ke SSM. Pertimbangan kenaikan pangkat Guru Cemerlang DG48 ke Gred DG54 yang dibuat pada 25 November 2004 dikuatkuasakan pada 31 Disember 2003 bagi menjadikan lantikan sah kerana mulai 1 Januari 2004 lantikan dari DG48 hanya ke Gred 52.

Ironinya nama saya dan rakan-rakan yang disenarai dan diperakukan kepada Lembaga Kenaikan Pangkat pada 3 Disember 2003 (11 bulan terdahulu), lantikan tidak pula dikuatkuasakan pada tarikh kebelakang.

Nampaknya kaedah direka untuk menaikkan pangkat, dan helah dicari untuk tidak menaikkan pangkat. Inikah penghayatan pentadbiran adil dan beramanah?

Kaedah melantik saya dan rakan-rakan patut juga direka atas faktor-faktor berikut;

A. 503 Jawatan Guru Cemerlang Gred DG48 masih kosong (109 kuota Selangor).

B. Iklan Pemilihan Guru Cemerlang PPPS 2003 ialah untuk Gred DG48. Peluang (waran) saya dan rakan-rakan tidak wajar diberi kepada pihak lain pula.

C. Merit perkhidmatan ialah memperoleh 92% hingga 94% markah Laporan Nilai Prestasi tahun 2002 hingga 2006 dan menerima APC kali ke-3 pada tahun 2005.

Kepada Unit Tatatertib, jika ada unsur kecuaian dalam pengeluaran surat-surat bertarikh 2 September 2004 dan 25 Ogos 2004 maka tindakan tatatertib atau/dan surcaj mesti dikenakan terhadap pegawai-pegawai bertanggungjawab tanpa mengira pangkat.

PEGAWAI TERANIAYA

Selangor.

Penjawat awam digalak lebih berfikiran terbuka

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, pegawai dan kakitangan awam perlu mempunyai minda yang suka bereksperimen dalam melaksanakan tugas kerana ia menjadikan mereka sentiasa mahu meneroka cara terbaik meningkatkan mutu sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, minda yang suka bereksperimen bukan saja menjana nilai tambah dalam diri seseorang kakitangan dan organisasinya, malah melambangkan manusia berilmu serta sentiasa peka terhadap perubahan dan kehendak pelanggan.

"Minda yang suka bereksperimen suka menyiasat atau mempunyai sikap ingin tahu dan mencari alternatif dalam proses penyampaian kerajaan. Mereka tidak statik dalam pemikiran.

"Hanya minda yang terbuka saja dapat menilai sesuatu keadaan dan cara positif menjadikan sesebuah organisasi dinamik dan segar," katanya pada majlis sambutan Hari Pekerja dan Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008, Kementerian Pertahanan di sini, semalam.

Pada majlis itu, beliau yang juga Menteri Pertahanan menyampaikan sijil dan cek RM1,000 kepada 40 kakitangan awam serta pegawai dan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di kementerian itu.

Antara penerima khidmat cemerlang kategori kakitangan awam ialah Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara, Datuk Abdul Hadi Awang Kecil; manakala penerima ATM pula termasuk Panglima Markas 12 Briged, Brig Jen Datuk Mohd Zaki Mokhtar; Komandan Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT), Laksamana Pertama Datuk Tang Eng Seng serta Panglima Markas Logistik Udara, Brig Jen Datuk Ackbal Abdul Samad.

Hadir sama, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Wira Abu Seman Yusop; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Abu Bakar Abdullah serta Panglima ATM, Tan Sri Abdul Aziz Zainal.

Najib berkata, perkhidmatan awam perlu sentiasa melakukan perubahan agar lebih tangkas, strategik dan berdisiplin supaya sentiasa relevan pada setiap masa.

Sehubungan itu, katanya, perkhidmatan awam juga menuntut anggotanya untuk menghadapi cabaran masa depan yang lebih besar dan sentiasa berubah-ubah.

Lebih 3,000 kakitangan awam dalam PDRM akan diisi

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia akan menambah sehingga 3,000 kakitangan awam dalam pasukan itu dalam tempoh lima tahun akan datang, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Ismail Omar.

Beliau berkata, penambahan itu bagi mengisi kekosongan anggota yang bersara.

"Selain itu, ia sejajar dengan arahan Ketua Polis Negara yang mahu anggota polis berunifom menimpukan tugas pencegahan jenayah atau kerja di luar pejabat," katanya pada majlis perhimpunan khas kakitangan awam PDRM di Dataran Bukit Aman, di sini, pagi ini.

Ismail berkata, perjawatan itu membabitkan jawatan eksekutif dan kakitangan bawahan.

06 May 2008

Cuepacs tak setuju tambah cuti bersalin

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Cuepacs tidak bersetuju dengan cadangan pemimpin lima negeri Pakatan Rakyat untuk menambah cuti bersalin bagi pekerja wanita sektor awam dan suami mereka.

Presidennya, Omar Osman, berkata ahlinya tidak bersetuju dengan cadangan Kerajaan Selangor yang mahu membuka pejabat tujuh hari seminggu bagi memudahkan orang ramai berurusan dengan jabatan kerajaan negeri itu pada bila-bila masa.

Beliau berkata, tambahan cuti bersalin sehingga 90 hari dan cuti tidak lebih 10 hari kepada suami boleh menimbulkan banyak implikasi, termasuk beban tugas kepada rakan sekerja dan daya produktiviti mereka.

“Sekiranya cadangan ini menjadi kenyataan, semuanya mahu bersalin pada masa depan dan ini dikhuatiri menimbulkan masalah.

“Tambahan pula, bilangan kakitangan wanita sedia ada pada masa kini dalam pelbagai bidang ramai... jika ramai yang bersalin, beban tugas siapa yang mahu buat,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan lima negeri diperintah Pakatan Rakyat yang bersetuju mempertimbangkan cadangan menambah cuti bersalin bagi pekerja wanita sektor awam, selain menambah cuti kepada suami supaya dapat membantu menguruskan rumah tangga.

SYED NADZRI: Blame it on mediocrity

NSTP


IS Malaysia facing a dearth of talent in some critical areas?

It does seem gravely so because these days you constantly hear employers complaining that they are finding it increasingly hard to hire the right people for the right jobs. But a lament by the foreign minister last week provided a new dimension to the trend.

Datuk Seri Dr Rais Yatim, back in the portfolio after 20 years, looked dead serious when he spoke at a press luncheon on Wednesday about the quality and stature of his staff. He said this would be one of his priorities. He is contemplating asking his officers to comb the universities to seek potential officers from among the students, who could be roped in the moment they graduate.

Sounds desperate. But, so is every other employer. And this doesn't speak well of our education system at all.

"We can no longer pick and choose the right personalities through the normal rigmarole of civil service recruitment," said the minister, who also mentioned that his other priorities would be to revamp the ministry's external information division and present a "friendlier image" of Malaysian missions abroad.
It was the second time in a year that Wisma Putra had expressed such deep concern about its human resources.

In April last year, Rais' predecessor, Datuk Seri Syed Hamid Albar, said the ministry was embarking on a massive recruitment drive and was cutting all red tape in its effort to fill about 300 vacancies. The targets, it was then said, were youngish, articulate professionals who could hold their own against the best diplomats from around the world.

It is, therefore, clear the search has not been successful and the problem remains. It is still as difficult to find good diplomats as it is to hire efficient managers or competent journalists.

In his luncheon speech, Rais said foreign service officers in this era of globalisation must not only be skilful in political and strategic issues, but must also have an adequate arsenal of knowledge on international economic matters.

"Their proficiency in the use of international languages is important, as effective communication is a key tool in international diplomacy. They must be given the necessary training for the challenging task of protecting Malaysia's multifaceted national interests.

"We want our officers to have the ability to communicate at the highest level and have knowledge of international law," he added.

For the sake of the country and its image abroad, Wisma Putra's lingering problem has to be overcome fast -- perhaps by offering higher salaries to attract the right talent.

It is most discomfiting to learn that some officers in the foreign service are out of their depth when tasked with holding high-level diplomatic negotiations or drawing up treaties and diplomatic notes.

That, perhaps, was why Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak had to raise a reminder not too long ago that the country needed diplomats who could develop excellent networking relationships so that national interests could be easily promoted.

We need diplomats with the temperament and skills to achieve "insider status" within the most influential circles of the host countries, he said.

I blame this predicament largely on the national education system, which breeds mediocrity.

Garis panduan, kriteria lantik Naib Canselor

Berita Harian

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi ingin merujuk surat yang disiarkan dalam ruangan ini pada 16 dan 17 April mengenai syor lantikan Naib Canselor perlu lulusan Doktor Falsafah (PhD).

Dalam usaha memperkasakan Institusi Pengajian Tinggi, kementerian melancarkan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara pada 2007.

Antara strategi yang digariskan adalah untuk memantapkan sistem urus tadbir Institusi pengajian tinggi dengan meningkatkan keberkesanan pengurusan dan penyampaian perkhidmatan yang dinamik, berkualiti dan integriti.

Bagi pelantikan Naib Canselor di IPTA, Kementerian Pengajian Tinggi menubuhkan Jawatankuasa Carian, yang keahliannya terdiri daripada tokoh terkenal dalam pelbagai bidang dan memegang jawatan penting. Jawatankuasa itu akan menerima pencalonan, menyenarai pendek, mengenal pasti serta mencadangkan calon yang berkelayakan untuk dilantik sebagai Naib Canselor.

Selain itu, kementerian juga menetapkan kriteria yang perlu diambil kira dalam pemilihan seseorang Naib Canselor. Pelantikan Naib Canselor perlu diberi keutamaan kepada warga negara Malaysia yang layak.

Pemilihan Naib Canselor melalui proses temu duga adalah berasaskan kepada kriteria berikut:


 • Visi dan Misi.

 • Kepemimpinan dan Pengurusan.

 • Pencapaian Akademik.

 • Pengiktirafan.
 • Keperibadian Unggul.

 • Fasih berkomunikasi dalam bahasa Malaysia dan Inggeris.

 • Lain-lain (laporan penilaian daripada bekas Naib Canselor).

  Pencapaian akademik yang dimaksudkan adalah seperti berikut:

 • Di kalangan sarjana yang memaparkan pencapaian dan sumbangan akademik yang sangat istimewa kualiti dan nilainya serta mengatasi rakan akademik yang lain;

 • Mempunyai keupayaan untuk dihormati rakan akademiknya berdasarkan merit dan kredibiliti kesarjanaannya, dan

 • Mempunyai kuasa dalam disiplin ilmunya dan mampu memberikan kepemimpinan akademik yang baik bukan saja kepada mahasiswa, malah juga penyelidik, rakan akademik serta masyarakat.

  NUR ASHIKIN OTHMAN,
  Ketua Unit Media
  dan Komunikasi Korporat,
  Kementerian Pengajian Tinggi.
 • 04 May 2008

  Selangor Government mulls seven-day week service

  NSTP

  SHAH ALAM, SUN:

  PEOPLE living in Selangor may soon get to enjoy government counter services - seven days a week if a proposal from the State government materialises.

  Calling it a five-day week but seven days' service, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim said the concept would give all staff a five-day week but their off days would be rotated.

  “With the government services continuing for seven days, the public can utilize our services, like renewing licenses on any day.”

  He said the five-day week but continuous service was an accepted practice in hospitals, police and even in the private sector like hypermarkets.

  Speaking at a Workers Day forum at Stadium Malawati here today, he said discussions with the private sector were also needed on the sector following suit.
  For the government sector, Khalid said the move did not mean more staff needed to be hired as the concept could be achieved through a proper rostering.

  “I will bring this issue for further discussions within the government and the private sector.”

  The move means that government staff will get a five-day week but their two off days will not necessarily be on the weekends. Staff will be expected to take turns working during the weekends.

  200 teachers in remote postings to be honoured

  NSTP

  MALACCA: Teachers serving in remote, rural schools are being singled out for special recognition at the national Teachers' Day celebrations to be held here on May 16.

  Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi will grace a function at Dewan Seri Negeri in Ayer Keroh on Teachers' Day 2008 where the guests of honour will be some 200 teachers stationed in remote areas nationwide, including the interiors of Sabah and Sarawak.

  Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong said it was important to acknowledge these teachers as the ministry had it tough finding educators who accepted the challenges of remote postings.

  "These teachers are willing to make the sacrifice to go into remote areas for the sake of ensuring an education for those staying deep in the forests.

  "This is the right time for us to recognise their sacrifices and come May 16, they will be given an opportunity to experience the beauty of Malacca, the place where everything is deemed to have begun."
  The teachers will be taken on a tour of the historical city, visiting such places as the A'Famosa, Stadthuys and Jonker Walk.

  They will also be invited to participate in forums and debates to be held in the state.

  Malacca Education Department director Isa Abu said it was an honour for the department to host the celebrations for Teachers' Day 2008.