21 July 2007

Mutu perkhidmatan awam meningkat

Berita Harian


Pertubuhan antarabangsa akui naik kepada 57 peratus

KUALA LUMPUR: Dua pertubuhan antarabangsa mengenai pengurusan kualiti perkhidmatan awam mengakui perkhidmatan awam di negara ini semakin meningkat sejak tiga tahun lalu.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, berkata laporan terbaru Institut Pembangunan Pengurusan menunjukkan kualiti perkhidmatan awam meningkat daripada 53 peratus pada tahun lalu kepada 57 peratus bagi tahun ini.

“Sebelum ini, Laporan Pengurusan Antarabangsa menunjukkan bahawa kualiti perkhidmatan awam meningkat berdasarkan indeks keberkesanan iaitu 79.1 peratus bagi 2005 kepada 80.6 peratus pada tahun lalu,” katanya.

Beliau berucap pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2006 Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (Jupem) di sini, malam tadi. Hadir sama, Ketua Pengarah Jupem, Datuk Hamid Ali.

Seramai lima kakitangan menerima Anugerah Khas Ketua Pengarah Ukur dan Pemetaan, manakala 381 menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang.

Mohd Sidek berkata, kerajaan bukan saja mahu meningkatkan persepsi perkhidmatan awam, malah memastikan pelanggan mendapat faedah daripada penambahbaikan yang dilaksanakan.

“Saya berpandangan bahawa biarlah pelanggan kita dan pihak lain memberikan pendapat mengenai mutu perkhidmatan yang diberikan. Menjadi tugas kita untuk meningkatkan sistem perkhidmatan dan penyampaian secara berterusan dan lebih gigih.

“Selaras lonjakan gaji yang akan dinikmati kakitangan awam pada bulan ini, kerajaan yakin kita dapat memberi perkhidmatan terbaik dan terus cemerlang sekali gus terbilang,” katanya.

Oleh itu, Mohd Sidek berkata, kakitangan awam perlu berjanji untuk terus bekerja bagi meningkatkan mutu perkhidmatan sebagai balasan kepada kerajaan yang meluluskan kenaikan gaji.

Beliau berkata, keperibadian tinggi dan jati diri kakitangan awam harus diamalkan bagi membawa perkhidmatan awam bertaraf kelas pertama.

“Keputusan kerajaan menaikkan gaji kakitangan awam kerana yakin kita dapat berkhidmat lebih cemerlang. Perdana Menteri juga mengingatkan kita supaya menjauhi rasuah.

“Perdana Menteri mahukan kakitangan awam cepat memproses urusan pelanggan dan semua kakitangan mesti mengambil perhatian serius terhadap perkara ini,” katanya.

20 July 2007

Group: Tuition clampdown too sudden

The Star

THE United Chinese School Teachers Association (Jiao Zong) is unhappy with the clampdown by the Education Ministry on teachers who also gave tuition to students.

Quoting Jiao Zong president Ong Chiow Chuan, Sin Chew Daily reported yesterday that the ministry should give teachers a time frame to register before taking action.

“The sudden action taken by the ministry has left parents and teachers in a bind,” he said, adding that the ministry’s move had affected pupils who were going to sit for the UPSR examination.

Ong, in urging teachers who wanted to continue giving tuition to register with the ministry, said that such activities should not affect their work at school.

National Union of the Teaching Profession secretary-general Loke Yim Pheng was also quoted by the daily as saying that the union would not be able to help teachers who were caught giving tuition without registering with the ministry.

“They should bear the responsibility themselves,” she said.

Quoting an unnamed tuition centre operator, the daily reported that teachers were beginning to give tuition in their homes to avoid detection.

Jururawat pakar barah payu dara patut diiktiraf

Berita HarianDIRAIKAN: Jururawat dari hospital kerajaan dan swasta yang
mengikuti Kursus Latihan Jururawat diraikan oleh Penny William
(tengah) di Ampang, baru-baru ini.

Tanggungjawab dipikul penting kurangkan keresahan, ketakutan hadapi penyakit digeruni wanita

JURURAWAT yang berpengalaman dan ada kemahiran luas dalam rawatan penyakit barah payu dara perlu diberi pengiktirafan serta jawatan khusus dalam bidang penjaga kesihatan oleh kerajaan bagi membantu mengurangkan bebanan di samping tekanan psikologi pesakit dan keluarga yang menghidap penyakit itu.

Saranan ini dibuat oleh Presiden Persatuan Kebajikan Barah Payu Dara (Breast Cancer Welfare Association, BCWA), Ranjit Kaur yang melihat barah payu dara bukan saja penyakit digeruni tetapi turut memperlihatkan jumlah membimbangkan dan penghidap terpaksa melalui getir hidup sukar bagi melawan penyakit itu.

Ranjit berkata, untuk itu, sudah sampai masanya jururawat berpengetahuan tinggi dalam penjagaan dan rawatan mengenai penyakit barah payu dara, diberi pengiktirafan supaya lebih mudah pesakit mendapatkan sokongan serta nasihat yang betul mengenai rawatan.

Beliau berkata, pada masa kini di Malaysia tiada jururawat khusus bagi rawatan dan penjagaan penyakit barah payu dara berbanding di luar negara yang sudah lama mengiktiraf serta memperkenalkannya kerana menyedari tanggungjawab dipikul golongan itu begitu penting bagi mengurangkan keresahan dan ketakutan pesakit.

“Perasaan resah dan takut adalah perasaan biasa yang kadangkala dialami pesakit mahupun ahli keluarganya apabila menghadap barah. Ketika itu, pelbagai persoalan timbul dalam diri pesakit dan ahli keluarga terutama mengenai cara penjagaan yang betul serta rawatan harus dilalui bagi menangani penyakit berkenaan. “Ketidakpastian terhadap masa depan dan perasaan kecewa yang dihadapi boleh menyebabkan ada di antara pesakit dan ahli keluarga mengalami kemurungan dan tekanan emosi yang begitu tinggi. Ketika dalam situasi itulah, peranan jururawat yang dianggap sebagai barisan utama dalam klinik atau hospital dilihat begitu penting kerana kebanyakan pesakit lebih selesa untuk meluahkan masalah dihadapinya kepada jururawat,” katanya ketika ditemui pada majlis meraikan jururawat yang tamat menyertai Kursus Latihan Jururawat bagi penjagaan pesakit barah payudara oleh Suruhanjaya Tinggi Australia di Malaysia, HE Penny William di Kedutaan Ausrtalia di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Persoalan isu gaji guru belum dijawab

Berita Harian

SAYA terbaca kenyataan Timbalan Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom dalam Berita Harian pada 16 Julai lalu mengenai isu kerugian yang dialami guru melanjutkan pelajaran (DG41).

Dalam kenyataan itu pelbagai perkara disentuh beliau, namun berdasarkan kenyataannya ada beberapa perkara tidak tepat dan boleh menimbulkan persoalan. Antaranya:

Beliau menyatakan guru siswazah berpeluang menjawat jawatan Jusa C.

Persoalannya berapa banyak jawatan Jusa C dalam perkhidmatan pendidikan? Bagaimana guru siswazah yang ada di sekolah rendah? Bolehkah mereka menjadi pengetua cemerlang?

 • Guru siswazah boleh melanjut pelajaran sehingga ke peringkat PhD.

  Walaupun guru itu berkelulusan PhD, dia tidak mendapat apa-apa kenaikan gaji sekiranya dia terus berada di sekolah. Demikian juga guru yang berkelulusan sarjana. Gaji dibayar hanya berdasarkan ijazah pertama.

 • Guru berkelulusan PhD boleh diambil bertugas di institut pendidikan.

  Memang betul tetapi persoalannya ialah apakah gred yang ditawarkan? Saya ada membaca iklan jawatan kosong bagi jawatan pensyarah institut perguruan dan gred yang ditawarkan hanyalah gred DG41. Tajuk borang permohonan itu adalah ‘Permohonan Jawatan Pensyarah PPPS Gred DG41 Institut Perguruan Malaysia 2007’.

  Mengenai kenaikan gaji tahunan pula, beliau menyatakan kenaikan gaji tahunan PPPS lebih tinggi berbanding semua gred dalam PPPLD. Saya berpendapat beliau tidak membuat kajian terlebih dulu sebelum membuat kenyataan itu.

  Kenaikan gaji tahunan PPPLD DGA32 lebih tinggi berbanding PPPS. Contohnya, berdasarkan pelarasan gaji baru DGA32 P1T1 RM2,416.06, P1T2 RM2,514.37, kenaikan RM98.31, manakala DG41 P1T1 RM1,695.85, P1T2 RM1,786.30, kenaikan RM90.45. Persoalannya sekarang, siapa yang tidak dapat kejar siapa?

  GURU PRIHATIN,
  Pahang.
 • Delivery System: Surprised by speed of service

  NST

  I HEARTILY echo the praise extended by C.P. Loh of Taiping to the Immigration Department ("Syabas to efficient service with a smile" — NST, July 13).

  Yes, the service provided by the department especially at Block F, Pusat Bandar Damansara, continues to improve.

  Everyone is talking about it being the model for good service by the civil service.

  My daughter managed to renew her passport in less than two hours on June 27 though I had envisaged a waiting period of at least half a day.

  It was obtained via a vending machine manned by staff who were courteous, patient and very motivated.
  Most importantly, they were helpful in guiding the customers facing an unfamiliar machine for the first time.

  Their calm approach put everyone at ease.

  Everyone is aware that passport offices have drawn flak from the public as there is always a large crowd for passport applications or renewal.

  But in my case, it was definitely a breeze and I was told that this would be the practice as the country moved towards a more efficient public service.

  PPKM garis 5 permintaan bantu pesara

  Berita Harian

  KUALA LUMPUR: Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) menggariskan lima permintaan yang masih belum ditunaikan sejak 10 tahun lalu untuk pertimbangan kerajaan bagi membantu menjamin masa depan lebih 500,000 pesara di negara ini.

  Lima perkara itu adalah kiraan pencen dicadangkan berpandukan tempoh perkhidmatan sebenar dan tidak terhad pada 25 tahun dan pencen terbitan dibayar sepenuhnya dan tidak dipotong 30 peratus selepas 12 setengah tahun bersara.

  Selain itu, balu atau duda pesara yang dikahwini selepas bersara dibayar pencen terbitan dan kemudahan lain termasuk anak dengan syarat perkahwinan itu selepas isteri atau suami pertama meninggal dunia, wang ihsan diberi kepada pesara setiap kali bonus diberi kepada kakitangan kerajaan dan pesara diberi pencen minimum melepasi paras kemiskinan semasa.

  Presiden PPKM, Tan Sri Abdullah Ayob, berkata Majlis Kebangsaan PPKM yang bersidang di Terengganu minggu lalu memutuskan supaya tindakan susulan diambil selepas memorandum mengenainya diserahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebulan lalu.

  “Permintaan itu pernah beberapa kali dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), tetapi tidak mendapat reaksi.

  “Perlu diingat, pesara kerajaan turut menyumbang kepada pembangunan negara sejak 50 tahun lalu dan kecekapan kakitangan kerajaan itu lahir daripada adanya skim perkhidmatan awam yang baik dan pencen adalah antara komponennya,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

  “Pada 1995, kerajaan bersetuju meminda peraturan untuk tidak mengehadkan paras maksimum berkhidmat selama 25 tahun saja, sebaliknya mengambil kira tempoh sebenar perkhidmatan, tetapi keputusan yang diumumkan pada Januari 1996 tidak dilaksanakan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

  Abdullah yang juga bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), berkata formula mengehadkan pencen kepada separuh gaji terakhir dalam tempoh 25 tahun berkhidmat menyebabkan kerugian besar kepada pesara yang berkhidmat lebih daripada tempoh berkenaan.

  Katanya, dalam isu ini, kebanyakan pesara kerajaan adalah pengisi jawatan rendah seperti posmen, atendan hospital, pembantu pejabat dan buruh yang mula bekerja pada usia belasan tahun.

  “PKMM juga merayu supaya pencen terbitan tidak dikurangkan selepas dua belas setengah tahun bersara kerana pencen yang diterima majoriti pesara adalah terlalu kecil dan di bawah paras kemiskinan.

  “Mengurangkan pencen terbitan akan menambah lagi masalah, lebih-lebih lagi ramai balu mempunyai tanggungan besar menyara anak yang masih bersekolah,” katanya.

  Malah, beliau berkata, kadar wang ihsan juga perlu dikaji supaya jumlahnya lebih munasabah seperti RM600 setahun kepada pesara yang menerima pencen kurang RM700 sebulan dan RM500 bagi penerima pencen lebih RM700 sebulan.

  “Tahun lalu, kerajaan memberi wang ihsan antara RM200 dan RM300 kepada pesara yang masing-masing menerima pencen kurang atau lebih RM700 sebulan,” katanya.

  Selain itu, katanya, ramai peserta menerima pencen kurang RM500 sebulan dan kajian mendapati pendapatan mereka bawah paras kemiskinan.

  Abdullah berharap kerajaan dapat menimbangkan sewajarnya isu berkenaan untuk memperbaiki mutu perkhidmatan awam supaya dapat menarik minat generasi muda berpendidikan memasuki perkhidmatan ini.

  Gaji lumayan tarik doktor sertai swasta

  Berita Harian

  GAJI dan imbuhan doktor sektor swasta yang dianggarkan lima kali ganda daripada apa yang ditawarkan kerajaan menjadi kesukaran utama untuk menghalang penghijrahan doktor hospital kerajaan, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Abd Latiff Ahmad.

  "Walaupun kekurangan dari segi pulangan kewangan, sektor awam menawarkan suasana kerja lebih baik dengan menyediakan makmal dan kemudahan operasi selain menghantar doktor menjalani kursus tertentu.

  "Selaras dengan saranan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya pelaburan modal insan dipertingkatkan, Kementerian Kesihatan mendapat peruntukan tambahan RM300 juta bagi menye-diakan lebih banyak kemudahan penyelidikan kepada pakar.

  "Kini kita dapat melatih sekurang-kurangnya 400 pakar perubatan setiap tahun dalam pelbagai bidang mengikut keperluan semasa orang ramai," katanya menjawab soalan tambahan Senator Loga Chitra Govindasamy, di Dewan Negara semalam.

  Berdasarkan statistik sehingga 1 Julai lalu, kerajaan menggunakan perkhidmatan 213 pakar perubatan asing dari 12 negara bagi mendapatkan kepakaran tertentu yang sukar diperoleh selain untuk mengisi kekosongan kritikal di Johor, Pahang, Terengganu, Sabah dan Sarawak kerana kurang diminati pakar tempatan.

  Pakar perubatan dari India adalah kumpulan terbesar berkhidmat di sini iaitu 97 orang diikuti Myanmar (52 orang), Mesir (42 orang), Pakistan (10 orang), Bangladesh (tiga orang), Singapura (dua orang), Iraq (dua orang) dan masing-masing satu dari Australia, Indonesia, Norway, Taiwan dan United Kingdom.

  Dari segi pakar pelbagai bidang perubatan, yang berketurunan Melayu pula ialah 1,043 orang daripada jumlah keseluruhan 1,839 orang iaitu 56.72 peratus.

  Menjawab soalan asal Senator Datuk Rizuan Abd Hamid, Abd Latiff menafikan bahawa kebanyakan doktor tempatan kurang berminat berkhidmat dengan kerajaan dan sebaliknya lebih selesa membuka klinik sendiri atau bekerja dengan hospital swasta.

  Katanya, secara purata terdapat 300 pakar di kalangan setiap 12,000 doktor dan masing-masing perlu menjalani kriteria yang agak berat iaitu memenuhi empat tahun perkhidmatan wajib, empat tahun lagi bagi kursus kepakaran dan seterusnya dua tahun untuk diwartakan sebagai pakar.

  "Biasanya, selepas menjadi doktor pakar mereka tidak terus berhenti kerana mahu menggunakan kemudahan kerajaan seperti gaji penuh dan ada yang dapat biasiswa. Lazimnya mereka terikat selama lima tahun,” katanya.

  Days of police constables, sergeants numbered

  NST

  POH: The police force is working on a scheme to recruit more people which will eventually see the end of lower ranks. The plan calls for cadets to be taken in only for the rank of inspector and above.

  Federal police management director Datuk Ismail Omar said the move was part of the force’s five-year programme which targeted an enrolment of 50,000 personnel.

  "Under the new scheme, the force is not going to accept new cadets any more and will only go for inspectors.

  "There is no longer any need for constables as inspectors can do the jobs constables do. This will allow them to gain more experience."

  On another matter, Ismail said the government had given the nod for the force to acquire an unused hotel with 4.45ha of land in Langkawi.

  He said the hotel and land would be rebuilt and converted into a training centre for the force.

  He said the force was negotiating with the state government over the issue.

  Ismail was speaking after witnessing a ceremony in which Datuk Zulkifli Abdullah took over as state police chief from acting chief Datuk Hadi Ho Abdullah.

  Zuklifli, 47, formerly the Kelantan police chief, said he had directed all district police chiefs to hold consultations with groups in their areas to assess residents’ fears and concerns.

  19 July 2007

  Cara terbaik memanfaat kenaikan gaji

  Berita Harian
  Oleh Rusinah Siron

  BERMULA minggu depan, kira-kira 1.2 juta kakitangan kerajaan akan menikmati pertambahan pendapatan daripada gaji bulanan mereka berikutan keputusan kerajaan menaikkan gaji dan elaun penjawat awam mulai bulan ini.

  Sebahagian pekerja menerima kenaikan gaji dan beberapa imbuhan serta insentif rentetan daripada kenaikan gaji itu sudah berkira-kira untuk membeli itu dan ini, menukar kereta dan menokok tambah barang rumah dan perhiasan diri yang selama ini sudah lama tidak ditukar. Ada juga yang berkira-kira untuk menukar jam dan kasut berjenama dan telefon bimbit.

  Peniaga pula memasang strategi jualan dan promosi besar-besaran untuk memikat hati pembeli. Ketika inilah senyuman mereka semanis gula dengan pelbagai strategi jualan ‘ambil dulu, baru bayar’, ‘jualan penghabis stok’ dan ‘jualan gudang’ dengan diskaun dan baucar jualan yang hampir melunturkan hati pembeli yang baru menerima kenaikan gaji ini.

  Sedarkah kita bahawa kenaikan gaji diterima ini adalah satu usaha kerajaan untuk meningkatkan prestasi kerja dan produktiviti dalam membina kehidupan lebih efisien. Soal pengurusan kewangan perlu menjadi fokus utama kepada pekerja dalam membina kehidupan lebih berkualiti kesan daripada kenaikan gaji.

  Jika keluarga kakitangan awam berfikir secara rasional dan profesional mengenai pengurusan kewangan keluarga dengan efisien, keluarga itu akan dapat menikmati pengurusan hidup lebih berkualiti dan menikmati kenaikan gaji dengan lapang dada.

  Tetapi disiplin untuk menyimpan dan membuat tabungan memerlukan ketahanan diri yang kuat dan secara konsisten. Cuba bayangkan jika tahun ini keluarga itu menerima kenaikan gaji dan menyimpan secara konsisten sebanyak RM600 sebulan, maka jumlah simpanan keluarga itu dalam masa 10 tahun daripada sekarang iaitu pada 2017 yang akan mencecah RM60,000 tidak termasuk dividen dan sebagainya.

  Apabila menjelang usia persaraan bagi keluarga ini, sudah tentu tidak ada masalah kewangan yang meruncing kerana ada simpanan yang kukuh, ditambah lagi dengan wang pencen dan insentif diberikan pada kakitangan awam.

  Dengan demikian, mulakan mengurus kewangan diri dan keluarga dengan efisien dan efektif serta ambil kesempatan daripada kenaikan gaji yang bakal diterima sebagai satu peluang dan landasan untuk menyimpan di tengah-tengah kehidupan yang semakin mendesak dengan kos hidup semasa yang semakin meningkat.

  Satu lagi cara mengurus kewangan secara efisien adalah menggunakan sebahagian kenaikan gaji itu untuk mengurangkan kos hidup semasa, terutama dari segi makan dan pakai. Contohnya dari RM600 kenaikan gaji kumulatif, gunakan RM200 untuk membeli peralatan bagi menanam sayuran sekeliling kawasan rumah, walaupun tinggal di kawasan rumah pangsa masih boleh bercucuk tanam dalam pasu dan sebagainya.

  Isteri pula boleh membeli mesin jahit untuk menjahit baju suami dan anak bagi menjimatkan perbelanjaan membeli baju, terutama menjelang Hari Raya. Pihak suami dan isteri perlu membeli secara efisien bagi tujuan mengurangkan kos kehidupan semasa bukan membeli dan menambahkan beban kehidupan.

  Kenaikan harga barang keperluan semasa mesti dijadikan perhatian serius bagi keluarga yang gemar makan di luar dan membeli-belah barang yang tidak perlu. Tambahkan kualiti hidup keluarga dengan memasak dan berlibur di rumah bersama keluarga daripada menghabiskan masa dan wang di luar.

  Bayangkan wang RM100 yang digunakan untuk makan di restoran makanan segera boleh digunakan membeli barang dapur untuk memasak makanan lebih lazat, bersih dan berkualiti. Cara itu lebih menjimatkan kerana lebihan bahan-bahan mentah itu boleh disimpan dan digunakan untuk santapan keluarga pada hari berikutnya.

  Ketika semua kakitangan awam khususnya yang cukup gembira menerima kenaikan gaji ini diharapkan dapatlah mengurus kewangan diri dan keluarga dengan lebih efisien agar kenaikan gaji memberi manfaat ke arah membina kehidupan lebih berkualiti dan mampu meningkatkan produktiviti kerja dan menjurus kehidupan keluarga lebih selesa.

  Setiap pekerja perlu memfokuskan minda untuk membuat simpanan dan tabungan. Elakkan menambah perbelanjaan sedia ada dengan membeli kereta dan perabot baru dan pelbagai barangan baru yang akan menokok tambah hutang. Jika keadaan ini berlaku, tidak akan ada makna nilai tambah daripada kenaikan gaji itu

  Penulis ialah Pensyarah Kanan
  Kolej Pengurusan Bisnes dan Perakaunan, Uniten

  No promotion for judges with backlog in grounds of judgment

  NST

  PUTRAJAYA: Judges who have a backlog of grounds of judgment for criminal and civil cases will not be considered for promotion.

  Chief Justice Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim (picture) said this was one of the factors taken into account before judges are elevated.

  "But there are only a few judges with outstanding ground of decisions and I believe they will be able to tackle them."

  Fairuz said promotions for judges was decided not only by him, but also by a committee of senior judges from the Federal Court and Court of Appeal.

  He said this after witnessing eight newly-appointed Court of Appeal judges take their oath of office at the Palace of Justice conference hall here yesterday.
  The top judge said subordinate courts were bound to follow a superior court ruling in line with the principle of binding precedent.

  He was commenting on a Court of Appeal decision in a case where it ignored a Federal Court ruling and allowed the appeal of two brothers whose land was transferred to a third party using forged documents.

  The Court of Appeal led by Datuk Gopal Sri Ram said the principle set out in Adorna Properties Sdn Bhd v Boonsom Boonyanit in which the Federal Court ruled in favour of a bona fide purchaser of land whose ownership had been forged, should not have been followed as it was contrary to the National Land Code.

  His two fellow judges, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin and Datuk Md Raus Sharif while acknowledging that the Federal Court’s decision was wrong and called for a review, nevertheless said they were bound by the ruling until the Federal Court departed from its earlier decision.

  "The Federal Court has spoken about this that the lower courts are bound by the High Court ruling. If we were to allow the lower court to ignore a ruling by Federal Court just because one (lower court) thinks the other (Federal Court) is wrong, then of course we are not following the principle of stare decicis (binding precedent)," he said.

  Under the common law system, the lower courts must follow the decisions of the courts which are superior to them in the legal hierarchy.

  He said if the binding precedent was not adhered to, the judiciary system would be looked at in a negative light.

  "It is bad for the judicial system because we must be consistent. If they are not happy, they can express their view but then it’s up to the Federal Court to decide on the ruling or make the necessary corrections. We practise the adversarial system and therefore we are to comply strictly with this principle," he added.

  The eight elevated judges took their oath before the senior-most Court of Appeal judge Datuk Gopal Sri Ram.

  Also present was the Chief Judge of Sabah and Sarawak Datuk Richard Malanjum.

  The eight are Datuk Vincent Ng Kim Khoay; Datuk Abdul Malik Ishak; Datuk Abu Samah Nordin; Datuk Wan Adnan Muhamad who were formerly with the High Court here, Datuk K.N. Segera (Shah Alam High Court); Datuk Sulong Matjeraie (Kota Kinabalu); Datuk Ahmad Maarop (Kuala Terengganu) and Datuk Sulaiman Daud (Seremban).

  Retirees to get higher pension payments

  NST

  PUTRAJAYA: Government retirees will receive higher pension in line with the salary hike for civil servants.

  A statement from the Public Service Department said the percentage of increasewould be similar to serving employees.

  Pensioners who are paid through the bank will receive the adjusted rate from July 20.

  Those who are paid by warrants will receive additional warrants to make up the difference before the end of the month.

  The statement, issued yesterday, said calculations and explanatory notes are available at the department’s website, www.jpa.gov.my.
  A “PSD Meet the Clients” session will also be held on July 27 where pensioners can get further explanations on the increase.

  This will be held at the Lobby Level, Block C2, Public Service Department, Federal Administrative Centre, Putrajaya, from 8am to noon.

  Net-savvy pensioners can also get more information through online chats via www.jpa.gov.my between 8am and noon.

  For more information, call the PSD headquarters at 03-8885-4906.

  18 July 2007

  Berita Nasional: Hishammuddin minta guru sabar

  Berita Harian  Kementerian dengan kerjasama JPA, SPP tangani masalah 8,000 guru DGA41

  KUALA KANGSAR: Kementerian Pelajaran akan menggunakan ‘pendekatan khas’ bagi menangani masalah guru bukan siswazah yang mendakwa menerima gaji lebih rendah apabila dinaikkan ke gred DGA41 selepas menamatkan pengajian pada peringkat ijazah.

  Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata kementerian kini bekerjasama rapat dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk menangani masalah 50,000 guru terbabit.

  Beliau meminta semua guru terbabit bersabar kerana isu itu memerlukan perbincangan dan penelitian oleh ketiga-tiga pihak berkaitan serta tidak mungkin dapat diputuskan dalam tempoh terdekat.

  "Isu ini agak unik kerana ia hanya berlaku terhadap segolongan guru yang berada dalam tempoh peralihan iaitu daripada skim diploma kepada skim siswazah, justeru memerlukan pendekatan unik juga untuk diselesaikan.

  "Kita tidak pernah menolak keinginan guru yang ingin terus belajar dan bagi mereka yang sudah memperoleh kejayaan lebih besar, takkanlah kita mahu menidakkannya.

  “Justeru, dakwaan mengatakan guru terbabit tertindas atau teraniaya selepas pengumuman kenaikan gaji kakitangan awam oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, baru-baru ini, adalah tidak berasas," katanya kepada pemberita selepas mengiringi lawatan Perdana Menteri New Zealand, Helen Clark ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Raja Perempuan Kelsom di sini, semalam.

  Kelmarin, akhbar ini dalam laporan khasnya menyiarkan kekecewaan guru yang berkhidmat hampir 10 tahun dan menyambung pelajaran pada peringkat ijazah mendapat gaji lebih rendah berbanding guru bukan graduan yang dinaikkan ke gred DGA32 secara ‘time based’ (tempoh masa) selepas 10 tahun perkhidmatan.

  Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Anuar Ibrahim, dilaporkan berkata kira-kira 50,000 guru dilantik dalam skim DGA41 (Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah) menerima gaji jauh lebih rendah berbanding guru yang tidak menyambung pelajarannya tetapi mendapat kenaikan gred secara ‘time based,’ sedangkan tempoh perkhidmatan kedua-duanya sama.

  Hishammuddin berkata, maklumat yang beliau peroleh menunjukkan jumlah guru terbabit hanya 8,000 dan bukan 50,000 seperti dakwaan NUTP.

  “Walaupun bilangannya tidak sebesar yang didakwa NUTP, kita tetap prihatin dan meneliti kaedah terbaik agar masalah teknikal itu dapat ditangani,” katanya.

  Sementara itu, Hishammuddin berkata, pihaknya membuat keputusan pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang sudah ditempatkan di semua Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) dikekalkan sementara waktu sehingga keputusan muktamad berhubung kedudukan mereka dapat dicapai.

  “Saya prihatin dengan rayuan NUTP dan kerajaan membuat keputusan kemasukan pegawai PTD ke Kementerian Pelajaran ditangguhkan sementara waktu,” katanya.

  Akhbar semalam melaporkan NUTP menolak sama sekali langkah Kementerian Pelajaran meletakkan pegawai PTD bagi semua gred dalam JPN.

  17 July 2007

  Guru DGA41 patut belajar bersyukur

  Berita Harian

  SAYA merujuk kepada Laporan Khas Berita Harian semalam bertajuk Guru DGA41 dakwa dianiaya serta pendapat lain mengenai polemik perbezaan gaji antara guru siswazah dan lepasan maktab. Anda sepatutnya bersyukur berbanding dengan pegawai sokongan (Gred 17) yang bertahun-tahun mempunyai ijazah tetapi masih pada takuk lama. Kami juga terpaksa menghabiskan wang ringgit, masa, tinggalkan keluarga semata-mata untuk segulung ijazah.


  Bezanya guru seperti anda dijanjikan kenaikan pangkat iaitu DGA41 tanpa perlu bersaing dengan graduan baru dan sudah menikmatinya tetapi kami tidak. Walaupun ketika permohonan melanjutkan pelajaran secara jarak jauh (PJJ), kami terpaksa mendapat kelulusan jabatan tanpa dijanji apa-apa kenaikan pangkat atau imbuhan.

  Untuk kenaikan pangkat kami terpaksa bersaing. Permohonan kami dikategorikan bersama graduan baru dan dianggap lantikan baru. Tiada keistimewaan walaupun rata-rata daripada kami sudah berkhidmat berbelas-belas tahun sebagai kakitangan awam, lulus cemerlang Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dan pelbagai anugerah perkhidmatan.

  Anda beruntung kerana mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) sendiri berbanding dengan kami terikat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Untuk temu duga pun terpaksa melepasi tapisan dan dalam keadaan tertentu Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) diambil kira.

  Bagi Mahasitua seperti kami, ia antara kekangan yang menjadikan kami layak memohon tapi tak layak dipanggil temu duga�. Anda juga beruntung kerana mempunyai Kesatuan Perguruan Kebangsaan (NUTP) yang kuat dengan ratusan ribu ahli yang sentiasa membela nasib guru.

  Namun kami akur, segulung ijazah bukan semata-mata untuk menagih imbuhan lebih besar. Pada kami ia adalah kebanggaan, kepuasan dan pencapaian peribadi. Yang penting, kami berjaya menyelesaikan apa yang belum selesai.

  Sekurang-kurangnya menjadi contoh kepada anak kami. Walaupun masih pada takuk lama, kami tetap bangga kerana dari segi kelulusan, kini kami setaraf dengan pegawai atasan. Hanya ruang, waktu dan peluang yang membezakan kami.

  Ingatlah anak yang sihat dan rumah tangga yang aman juga rezeki Tuhan. Jadi kalau kenaikan gaji hendak dijadikan polemik, golongan kamilah yang lebih kecewa, tertekan dan terkilan kerana gaji tak setimpal dengan kelulusan (bertahun-tahun) tetapi Alhamdulillah dari segi motivasi kerja, kami pertahankan.

  Saya bukan mempertikaikan hak guru. Anda memang berhak kerana berusaha, tetapi sebagai renungan, betapa beruntungnya anda jika hendak dibandingkan nasib kami dan rakan kita yang berstatus kontrak.

  MAHASITUA PJJ,
  Pelabuhan Klang, Selangor.

  Masalah guru DGA41 terima gaji rendah dikaji

  Berita Harian


  Kementerian, JPA tangani rungutan pendidik hilang status kekananan

  KUALA LUMPUR: Kerajaan berusaha menyelesaikan masalah lebih 50,000 guru bukan siswazah yang menerima gaji lebih rendah apabila dinaikkan ke gred DGA41 selepas menamatkan pengajian peringkat ijazah.

  Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam yang mengaku masalah itu berlaku berkata ia sedang cuba diatasi oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), dan pihak Kementerian Pelajaran.

  Memang ada banyak rungutan dan kekecewaan yang kita dengar mengenai perkara ini tetapi kita bukan berdiam diri kerana Kementerian Pelajaran dan JPA sedang berusaha menyelesaikannya,� katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

  Beliau diminta mengulas Laporan Khas di muka depan akhbar ini semalam mengenai kekecewaan guru yang berkhidmat hampir 10 tahun dan menyambung pelajaran tidak layak mendapat kenaikan pangkat seperti dinikmati guru bukan graduan yang dinaikkan ke gred DGA32 secara time based (tempoh masa) yang biasanya diperoleh selepas 10 tahun perkhidmatan.

  Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Anuar Ibrahim, dilaporkan berkata guru dilantik dalam skim DGA41 (Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah) kerugian kerana gaji mereka jauh lebih rendah berbanding guru yang tidak sambung belajar tetapi mendapat kenaikan gred DGA32 (Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma) secara time based, sedangkan tempoh perkhidmatan kedua-duanya sama.

  Sementara itu, kakitangan awam yang gagal menjelaskan pinjaman pelajaran mereka bukan saja berdepan kemungkinan tidak dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat, malah anak mereka juga tidak akan diberi pinjaman berkenaan.

  Ismail yang menyifatkan kedegilan kakitangan awam menjelaskan pinjaman pelajaran sebagai sesuatu yang serius berkata, perbuatan itu ialah pelanggaran disiplin dan tata tertib perkhidmatan awam.

  Keengganan menjelaskan semula pinjaman adalah perbuatan tidak bertanggungjawab. Peluang kenaikan pangkat mereka akan terjejas kerana ia adalah satu daripada tindakan yang melanggar tata tertib,� katanya.

  Shining example for public servants

  The Star

  ON JULY 9, I went to the Ministry of Domestic Trade and Consumer Affairs Office in Wisma Persekutuan, Seremban, to apply for a Diesel Subsidy Certificate.

  One of the staff, Nursafariza Ihsan, went all the way to assist me, from filling in the forms to guiding me about the procedures. She displayed amazing courtesy and helpfulness in assisting me.

  She is a very good example for all public servants. If more government servants are like her, I am sure our public delivery system can become world class.

  She even took the trouble to get some information regarding another government agency for me even though this was not within her scope of duties.

  I hope other government servants can emulate her.

  MOHAMAD RAIS,
  Seremban.

  Teacher's suspension: Look at both sides first

  The Star

  I REFER to your report on the suspension of a teacher for allegedly punching student Lim Nien Nie.

  Such a hasty move by the authorities is a great disappointment.

  I find it appalling that a student used a vulgar word against a teacher, albeit in anger. And it is hard to believe that the same student would be "traumatised and afraid to go to school", as mentioned in your report.

  She is, unfortunately, not an 8-year-old child, but a 13-year-old who should be held responsible for her actions.

  Although I do not condone the teacher’s retaliation, I feel the student should not be allowed to go scot-free.

  I agree with the National Union of the Teaching Profession and several parent-teacher associations that something should be done to show her that she has done wrong.

  I urge the Education Ministry to thoroughly investigate the matter before any punishment is considered for the teacher.

  If teachers are punished for warranted disciplining of way-ward students, I cannot imagine what the future holds for the schools of today.

  16 July 2007

  Guru DGA41 dakwa dianiaya

  Berita Harian


  KUALA LUMPUR: Lebih 50,000 guru bukan siswazah yang dinaikkan gred DGA41 selepas menamatkan pengajian peringkat ijazah, mendakwa dianiaya kerana menerima gaji lebih rendah berbanding guru bukan graduan.

  Malah, mereka juga dikatakan kehilangan status kekananan kerana terpaksa meletak jawatan dalam skim lama sebelum dilantik Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah.

  Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Anuar Ibrahim, berkata guru terbabit sebenarnya mengalami kerugian berbanding rakan mereka yang tidak menyambung pelajaran.

  Katanya, guru berkhidmat hampir 10 tahun dan menyambung pelajaran tidak layak mendapat kenaikan pangkat ke gred DGA32 secara time based (tempoh masa) yang biasanya diperoleh selepas 10 tahun perkhidmatan.

  “Masalahnya selepas dilantik dalam skim siswazah (DGA41), gaji mereka jauh lebih rendah berbanding guru yang tidak sambung belajar, tetapi mendapat kenaikan gred DGA32 secara time based, sedangkan tempoh perkhidmatan kedua-duanya sama.

  “Perbezaan itu lebih ketara kerana guru DGA32 mendapat kenaikan gaji sebanyak 25 peratus berbanding 15 peratus bagi DGA41 bermula bulan ini,” katanya kepada Berita Harian.

  Anuar berkata, keadaan itu memberi kesan negatif terhadap usaha Kementerian Pelajaran untuk menggalakkan semua guru sekolah menengah dan sekurang-kurangnya 50 peratus guru sekolah rendah memiliki ijazah menjelang 2010.

  “Guru yang dilantik ke skim siswazah selepas begitu lama berkhidmat dalam skim terdahulu, juga akan kehilangan status kekananan apabila dilantik sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah,” katanya.

  Laporan Khas: Guru sambung belajar minta dibela

  Berita Harian


  Dakwaan teraniaya kerana tak terima ganjaran setimpal perlu diselesai segera

  DILEMA dihadapi kerajaan setiap kali mengumumkan sesuatu ialah ada pihak yang pasti tidak puas hati. Namun, hakikatnya bukan mudah untuk memuaskan hati semua pihak. Diberi salah, tidak diberi lagilah heboh satu Malaysia melabel kerajaan sebagai tidak prihatin dan kurang memberi pertimbangan terhadap sumbangan rakyat dalam membangunkan negara.

  tulah persoalannya apabila membicarakan isu pelarasan gaji diumumkan kerajaan baru-baru ini dan ia mula dinikmati semua kakitangan awam pada akhir bulan ini. Perkara dikhuatiri kerajaan kini dibangkitkan pula oleh kelompok paling besar dalam sektor perkhidmatan awam iaitu guru.

  Perdebatannya membabitkan guru siswazah yang mendakwa teraniaya kerana dikatakan tidak menerima ganjaran sewajarnya, malah menikmati gaji lebih kecil berbanding guru bukan siswazah. Konflik menjadi lebih tegang apabila kelompok itu mendakwa pelarasan gaji menyebabkan mereka lebih jauh kerugian berbanding mereka yang tidak menyambung pelajaran.

  Apabila diamati isu ini, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian kerana hakikatnya jika guru melenting memarahi kerajaan, bagai terkena tempias sendiri, sudahnya mereka pula menggigit jari. Kerajaan pula, jika hendak membela diri dengan menyalahkan guru, bagai ayah marahkan anak belajar membaca sedangkan ayah juga yang menggalakkan anaknya membaca.

  Apa tidaknya, guru yang mendakwa dalam kelompok teraniaya ini sebenarnya perlu melihat dan memahami dengan lebih terperinci kaedah skim digunakan dalam perkhidmatan pendidikan. Mereka tidak boleh menyamakan skim gred perlantikan dengan skim gred kenaikan pangkat.

  Adalah sangat wajar jika mereka yang menerima kenaikan pangkat diberi gaji lebih tinggi berbanding mereka yang dilantik.

  Itulah isunya diperjuangkan kelompok guru ini. Gaji mereka bergred DGA41 (gred untuk guru yang baru dilantik dalam skim siswazah) lebih rendah berbanding guru gred DGA32 (gred bagi guru bukan siswazah yang naik pangkat secara Time Based).

  Memang nampak seakan tidak adil guru bukan siswazah menerima gaji lebih tinggi berbanding guru siswazah. Namun, soalnya DGA32 ialah kenaikan pangkat. Jadi, tidak ada yang tidak adil.

  Justeru, ada suara sumbang dalam kerajaan yang membidas kelompok guru ini. Kenapa menyambung pelajaran? Kerajaan tidak suruh, tidak paksa atau mewajibkan mereka berbuat demikian. Jangan salahkan kerajaan jika apa yang diharapkan tidak diperoleh kerana hasrat menyambung pelajaran diputuskan guru sendiri.

  Jika jawapan itu yang menjadi hujah, pastinya guru juga berhak bangun bertikam lidah. Memang kerajaan tidak paksa, tetapi kerajaan juga yang menggalakkan guru menyambung pelajaran untuk menyahut seruan kerajaan supaya semua guru di sekolah menengah dan separuh guru sekolah rendah bersiswazah menjelang 2010.

  Jadi, tindakan guru menyambung pelajaran adalah salah satu daripada tanda mereka positif menyahut seruan kerajaan.

  Justeru, apabila guru sudah sanggup mengorbankan segala wang ringgit, masa dan keringat, malah ada yang sanggup berhutang demi memiliki segulung ijazah, wajarlah mereka diberi pengiktirafan dan mendapat pembelaan setimpal dengan apa yang sudah mereka lakukan.

  Sesuatu yang tidak boleh diterima akal apabila seseorang guru yang menyambung pelajaran menerima gaji lebih rendah, sedangkan rakan seusianya dan dalam tahun perkhidmatan sama, tetapi kekal mengajar dalam skim bukan siswazah, boleh tersenyum bangga dengan kenaikan pangkat selain gaji jauh lebih tinggi. Logiknya, lebih baik jangan belajar!

  Apabila diajukan soalan kepada beberapa pihak berwajib dalam Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau Kementerian Pelajaran, jawapan yang sedikit melegakan ialah faedah yang bakal diperoleh guru siswazah lebih tinggi, malah ada yang berpeluang menjawat pelbagai jawatan besar selain naik pangkat sehingga ke Jawatan Utama Sektor Awam C (Jusa C).

  Namun, apabila dirujuk kepada kalangan bekas pengetua sekolah yang sudah berbelas, malah ada berpuluh tahun berkhidmat dalam skim siswazah, kata mereka: “Berapa kerat sangatlah yang dapat naik pangkat sampai peringkat itu. Kebanyakannya akan hanya mampu capai DGA44, jauh sekali mengimpikan Jusa C.”

  Sukar sekali membicarakan isu ini kerana semua pihak sebenarnya amat bersimpati kepada nasib kelompok guru terbabit tetapi hendak menyalahkan wujudnya sistem ‘Time Based’ (sistem yang hanya ada dalam sektor perguruan) yang menjadi punca semua ini tidak wajar pula.

  Pastinya semua guru akan rasa lebih menyesal jika kerajaan menarik balik kelebihan itu yang selama ini menjadi hadiah berharga kepada sektor perguruan.

  Mujurlah khabarnya ada perbincangan aktif yang membabitkan pelbagai pihak termasuk JPA, kementerian dan kesatuan guru bagi mencari penyelesaian positif terhadap semua permasalahan ini.

  Pastinya harapan semua pihak adalah melihat dilema ini dihuraikan segera supaya perkhidmatan guru bukan lagi menjadi medan perdebatan yang mendorong kepada perkhidmatan tidak ikhlas, lantaran berasa diri teraniaya dan akhirnya pelajar juga menjadi mangsa keadaan.

  Apapun pendekatannya, tarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berselerak.

  NUTP mahu sistem pelarasan gaji dinilai semula

  Berita Harian

  KESATUAN Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) pada hakikatnya cukup memahami situasi yang berlaku membabitkan gaji guru terutama di kalangan guru siswazah bergred DGA41 dan guru bukan siswazah yang menerima kenaikan pangkat secara ‘time based’.

  NUTP mengakui perbezaan gaji antara dua gred itu tidak boleh dijadikan perbandingan lantaran kedua-dua skim itu amat berbeza iaitu membabitkan perlantikan dan kenaikan pangkat.

  Namun, atas tuntutan rasa simpati dan desakan kelompok guru siswazah yang menganggap diri mereka teraniaya, NUTP berasakan ada kebenarannya nasib guru terbabit perlu dibela dan meminta kerajaan terutama Suruhanjaya Perkhidmatan Awam melihat semula sistem yang diguna pakai dalam kenaikan gaji seperti dinikmati kakitangan awam pada hujung bulan ini.

  Presidennya, Anuar Ibrahim, berkata memang sudah ada pekeliling yang menjelaskan bahawa guru bukan siswazah akan secara automatik menukar gred mereka ke skim baru sekiranya memperoleh ijazah dan memohon memasuki skim perkhidmatan pendidikan siswazah.

  “Justeru, golongan ini sepatutnya tidak perlu melenting sekiranya tidak memperoleh apa yang mereka inginkan kerana keputusan untuk menyambung pelajaran bukan atas desakan mana-mana pihak, tetapi keputusan guru itu sendiri.

  “Tambahan pula, dalam situasi kerajaan kini yang menggalakkan dan memberi peluang terbuka kepada guru bukan siswazah menyambung pelajaran dengan pelbagai saluran menyebabkan terlalu ramai guru mengambil peluang itu tanpa sebelumnya memikirkan semua faktor yang mungkin berlaku kemudian,” katanya.

  Namun, persoalan yang cuba dibangkitkan NUTP ialah jika dipandang dari sudut kemanusiaan dan ganjaran atas usaha gigih guru menyambung pelajaran, sewajarnya kerajaan mengambil kira dan memandang keluhan guru terbabit sebagai sesuatu yang serius dan perlu diberi perhatian.

  “NUTP bersetuju atas tawaran gaji 35 peratus kepada Pegawai Kerajaan Sokongan Dua memandangkan keputusan ini adalah satu keadilan sosial yang perlu dilaksanakan dan membawa nafas baru kepada golongan berpendapatan rendah.

  “Namun, pelaksanaan kenaikan gaji 25 peratus untuk guru bukan siswazah dan 15 peratus untuk guru siswazah menyebabkan skim gaji guru menjadi ‘huru-hara’. Guru siswazah menganggap mereka tertipu, teraniaya dan berasa sia-sia memegang segulung ijazah,” katanya.

  Merujuk kepada kes guru yang sudah berkhidmat hampir 10 tahun dan belum dinaikkan pangkat secara ‘time based’ tetapi mengambil keputusan menyambung belajar, akan mendapati gaji mereka selepas memperoleh ijazah adalah lebih rendah berbanding rakan sejawatan sebelum ini yang dinaikkan pangkat secara ‘time based’.

  Situasi ini berlaku kerana guru bukan siswazah yang sudah menjangkau 10 tahun perkhidmatan dalam skim itu akan menerima kenaikan pangkat ‘time based’ sekiranya lulus ujian penilaian tahap kecekapan (PTK) sedangkan guru yang menyambung belajar tidak akan mendapat kenaikan itu lantaran tidak berkhidmat di sekolah.

  Situasi itu menjadi lebih kronik apabila guru yang menerima kenaikan pangkat ‘time based’ (DGA32) pada 2002 dan menerima gaji RM1,932.85 ketika itu, kini sudah memperoleh gaji sebanyak RM2,326.10, diberi pula kenaikan gaji sebanyak 25 peratus menjadikan mereka menerima sebanyak RM2,907.60.

  Nasib berbeza diterima rakan mereka yang menyambung pelajaran dan dilantik dalam skim perkhidmatan pendidikan siswazah pada 2005, menerima gaji sebanyak RM2,103.85 pada tahun ini dan selepas kenaikan gaji sebanyak 15 peratus, gaji baru mereka hanya RM2,419.42, jauh lebih rendah berbanding rakan mereka sebelum ini dalam skim diploma.

  Itu belum dikira pelbagai kerugian lain dialami guru yang menyambung pelajaran kerana turut berdepan dengan beban hutang ketika belajar, hilangnya status kekananan, masa yang terbuang dan tenaga dicurahkan ketika belajar.

  “Guru yang baru dilantik dalam skim DGA41 (siswazah) terpaksa bermula dari bawah iaitu menunggu tiga tahun untuk disahkan jawatan, kembali menjadi seperti ‘orang baru’ dalam dunia pendidikan dan terpaksa bersabar sehingga 10 tahun jika ingin dinaikkan pangkat secara ‘time based’ ke gred DGA44.

  “Semua keadaan inilah yang menyebabkan begitu ramai guru siswazah merungut dan menghantar e-mel kepada NUTP setiap hari dan meminta supaya nasib mereka dibela,” katanya.

  Selain itu, NUTP mencadangkan supaya guru bukan siswazah yang memperoleh ijazah hasil usaha melalui pengorbanan guru itu sendiri ditetapkan gaji mengikut Syor Laporan Abdul Rahman Arshad (1996) yang menyatakan – “Bagi guru terlatih yang mendapat ijazah, tempoh perkhidmatan sebagai guru bukan siswazah hendaklah diambilkira dalam menetapkan gaji permulaan mereka dengan memberikan kenaikan gaji bersyarat. Adalah dicadangkan satu kenaikan gaji diberikan bagi setiap tiga tahun perkhidmatan sebelum mereka ke universiti tertakluk kepada syarat tidak melebihi tiga kenaikan gaji.”

  NUTP juga berharap pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) dapat mengkaji semula sistem lantikan guru bukan siswazah yang melanjutkan pelajaran dan dilantik ke DGA41. Perkhidmatan guru bukan siswazah dalam perkhidmatan yang sama harus diambilkira secara Hadiah Pergerakan Gaji (HPG).

  “Guru ijazah yang terbabit dengan situasi ini melebihi 50,000 orang. Sekiranya sistem ini tidak diperbetulkan pada peringkat awal, kelompok guru ini akan menghadapi kerugian seumur hidup dalam gaji dan pencen,” katanya.

  Kementerian galak pendidik tingkat kualiti akademik

  Berita Harian

  KEMENTERIAN Pelajaran tetap menggalakkan guru bukan siswazah menyambung pelajaran sehingga ke peringkat lebih tinggi demi menyahut seruan kementerian yang berhasrat mencapai sasaran semua guru siswazah di sekolah menengah dan sekurang-kurangnya 50 peratus guru bersiswazah di sekolah rendah pada 2010.

  Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Jabatan Sekolah), Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata kerajaan sudah menyediakan pelbagai kemudahan menggalakkan guru menyambung pelajaran seperti biasiswa dan cuti separuh gaji kepada mereka yang berminat meningkatkan kualiti akademiknya.

  Bagaimanapun, beliau menafikan kenyataan dan rungutan beberapa pihak mendakwa guru yang menyambung pelajaran mengalami pelbagai kerugian seumur hidup, malah terpaksa ‘berputih mata’ melihat rakan dalam skim bukan siswazah menerima gaji lebih tinggi daripada mereka.

  Alimuddin meminta semua guru memandang jauh ke hadapan dan bersikap lebih positif serta menilai setiap faedah yang akan diperoleh guru siswazah berbanding guru lepasan diploma yang tidak berminat menyambung pelajaran.

  “Guru siswazah tidak perlu bimbang dengan apa didakwa sebagai ketidakadilan dalam sistem skim gaji guru kerana mereka perlu sedar bahawa apabila mereka memasuki skim guru siswazah, banyak sekali peluang serta faedah yang akan dinikmati, jauh lebih tinggi daripada guru bukan siswazah.

  “Antaranya, guru bukan siswazah hanya berpeluang dinaikkan pangkat sehingga ke gred DG38, itupun sekiranya dilantik sebagai Guru Besar Cemerlang. Namun, bagi guru siswazah mereka berpeluang menerima kenaikan pangkat sehingga ke peringkat tertinggi dalam sektor awam iaitu Jawatan Utama Sektor Awam C (Jusa C) sekiranya dilantik sebagai Pengetua Cemerlang,” katanya.

  Malah, katanya, guru dalam skim Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) berpeluang menyambung pelajaran sehingga ke peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) dan boleh diambil berkhidmat sebagai pensyarah di Institut Pendidikan Guru (IPG) atau Institut Aminuddin Baki (IAB), sesuatu yang mustahil dicapai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD).

  Alimuddin juga berkata, PPPS berpeluang diambil berkhidmat sebagai pegawai di Pejabat Pendidikan Daerah, Jabatan Pelajaran Negeri, malah di Kementerian Pelajaran dan boleh dipertimbangkan memegang jawatan sehingga ke peringkat tertinggi.

  Merujuk kepada kaedah kenaikan gaji pula, kadar kenaikan tahunan yang dinikmati PPPS lebih tinggi berbanding semua gred dalam PPPLD dan jika ia diberi perhatian, masalah gaji lepasan ijazah yang dikatakan lebih rendah berbanding guru naik pangkat secara tempoh masa (Time Based) akan dapat diatasi hanya dalam tempoh beberapa tahun.

  “Jika benar gaji PPPS lebih rendah berbanding guru yang menerima ‘Time Based’, itu mungkin sementara dan hanya berlaku pada sebilangan kecil mereka yang berada dalam kelompok dimaksudkan. Namun, dalam masa beberapa tahun saja, gaji PPPS itu akan ‘memotong’ gaji PPPLD kerana kenaikan tahunan lebih tinggi.

  “Justeru, guru tidak perlu melatah serta merungut berkenaan perkara ini kerana pada hakikatnya guru yang memiliki ijazah tidak akan rugi, malah akan memperoleh lebih banyak keuntungan dalam perkhidmatan mereka,” katanya.

  Mengulas dakwaan bahawa guru yang menyambung pelajaran selepas lama berkhidmat dalam skim bukan siswazah akan mengalami kerugian dari sudut kekananan, Alimuddin berkata faktor itu bukanlah sesuatu yang diberi keutamaan dalam proses penilaian kenaikan pangkat.

  Katanya, apa yang lebih penting dalam memberi kenaikan pangkat adalah kecemerlangan dalam perkhidmatan seseorang pegawai di samping kemampuan guru itu memperoleh keputusan cemerlang dalam Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) selain mendapat sokongan kuat ketua jabatannya.

  Crackdown on teachers giving tuition

  The Star

  SEVERAL schoolteachers who conduct private tuition in Butterworth and Sungai Petani have received stern warnings from the Penang and Kedah education departments, Sin Chew Daily reported.

  Inland Revenue Board officers have also started investigating these teachers on their additional income derived from tuition.

  The report said that the teachers had not sought permission from the education department for fear of being taxed for their tuition earnings. Most operated from home and tuition centres.

  The authorities, comprising education and tax officers started their crackdown last week.

  Expert to take up UKM job

  The Star

  KUALA LUMPUR: Malaysia’s brain gain initiative has received a boost with the appointment of a world authority in keyhole surgery, paediatric surgeon Prof Dr Tan Hock Lim, to Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

  Prof Tan, who was born in Malaysia but has spent over 40 years overseas, is a pioneer in paediatric keyhole surgery and has developed many instruments in the field.

  “I am excited about helping to develop Malaysia’s expertise in this area. I see great potential for Malaysia to become a medical hub of excellence in the region,” said Prof Tan, who will be joining UKM in September.

  He said that the decision to relocate to Malaysia was “quite easy to make” and said that he regarded his appointment as a form of national service for the country.

  “I chose UKM because I was assured that I would be empowered and enabled to do what I want to do. I hope to train people from all over the world in UKM and put Malaysia on the world map.”

  Prof Tan, 58, was president of the South Australian chapter of the Australia Malaysia Business Council (AMBC) and is an executive committee member of the Australia Malaysia Institute (AMI).

  “I came back here more often because of my position in both AMBC and AMI, which also put me in regular contact with senior government officials,” said Prof Tan who is now an Australian citizen.

  He is currently the inaugural professor of paediatric surgery at the University of Adelaide in South Australia as well as director of paediatric surgery at the Women’s and Children’s Hospital there.

  Prof Tan has worked at the Royal Children’s Hospital in Melbourne, and was also consultant specialist at Great Ormond St Children’s Hospital in London, Britain.

  Paediatric keyhole surgery is a non-invasive way of performing complex surgery on young children without needing to make large cuts in their bodies.

  He has two children, a daughter who has degree in medicine and law, and a son who is a doctor.


  No promotion for defaulters

  The Star

  SEREMBAN: Hardcore study loan defaulters serving in civil service will not be considered for promotions.

  This means those blacklisted by the Public Service Department, National Higher Education Fund Corp (PTPTN), Mara and other government-linked corporations will not be promoted until they settle their loans.

  The PSD is expected to issue a directive to this effect this week.

  A PSD official said the measure was necessary as study loan defaulters were still refusing to pay up despite repeated reminders.

  “We decided that they should be severely punished for ignoring our reminders and notices,” the official said.

  It is learnt that the defaulters owed the Government more than RM1bil. As of March, 438,775 owed the PTPTN some RM920mil.

  Since it was established in 1997, the PTPTN has given out RM12.6bil in loans to students for diploma and degree courses.

  The Higher Education Ministry has identified 40,573 borrowers who are working in government agencies or government-linked companies, who had taken loans from PTPTN.

  As for the PSD, close to 15,000 borrowers owed it some RM300mil as of March. The amount owed to Mara was RM200mil.

  “We need to get these people to pay up so that others could benefit from the study loans as well,” said the PSD source.

  The PSD had given out RM3.03bil in study loans to some 145,000 students from 1987 to 2004.


  15 July 2007

  Speed up delivery of health services

  The Star

  THERE is only one main hospital in Perak that can cater to the needs of the entire population of the state.

  Generally, people in Perak are warded at Ipoh General Hospital when their cases cannot be handled at a district hospital and when they need the services of specialist clinics.

  They are also sent to the general hospital when they need specialised tests to be run. There is seldom a time when the wards are not crowded or when the specialist clinic is empty.

  When a sick person has to obtain any services at the general hospital, it is many a time a daunting experience.

  My elderly mother went to do her cystoscopy test the Unit Rawatan Harian (Daily Treatment Unit) last week.

  She had already made an appointment and was at the ward at 8.35am.

  By the time her turn came, it was four hours later!

  I wonder what is the cause of the delay.

  Is there not enough specialists, facilities or is it attributed to a badly planned schedule?

  Such inefficiency must stop. Such delays are also common at other specialist clinics; one always has to wait a long time to seek treatment.

  Malaysia can achieve all sorts of feats to get into the record book, yet basic health services are deplorable.

  If a sick person in Malaysia has to spend almost a whole day to get treatment in a general hospital, the system must be revamped.

  VOICE OF A MALAYSIAN,

  Batu Gajah, Perak.


  Government wants to boost delivery system

  The Star

  PUTRAJAYA: Pick up the telephone within the third ring - that is the Government’s order to its staff manning enquiry hotlines.

  That’s 10 seconds - in terms of waiting time for the caller.

  ”If the calls are not answered (by then), these must be connected to a message box,” said Malaysian Administrative, Modernisation and Management Unit (Mampu) director-general Datuk Normah Md Yusof.

  Reminding this in a circular issued earlier this week, she said the implementation of the helpdesk system in 2005 had yet to meet the objectives of improving the delivery system.

  With complaints being received on the system’s shortcomings, Mampu, the agency tasked to improve the Government’s public delivery system, has come out with fresh guidelines to better serve and monitor public complaints.

  From now, helpdesk staff will have to record all incoming letters, e-mail, calls and even SMSes on complaints and enquiries received from the public.

  Acknowledgements must be sent within 72 hours of a complaint or enquiry being received.

  “If the matter needs to be referred first to an officer or a division, the public must be informed of this not more than seven days after the acknowledgment letter is sent.

  “They must also be told how much longer it will take and how to contact the officer,” Normah said.

  Telephone hotline numbers, e-mail addresses and other hotline information must also be freely distributed.

  To ensure that helpdesk staff were ready for the tasks, she said they would be trained in communication skills, effective customer relations and self-development aspects.

  Normah, who took over as Mampu chief on June 1, said the helpdesk, which could be in a physical or electronic form, must be manned by the right staff in terms of experience and knowledge.


  Retiring later is Cuepacs’ Merdeka wish

  The Star

  ALOR STAR: Increasing the retirement age to 58 or 60 years will be the best 50th Merdeka gift for Malaysians, said Cuepacs president Omar Osman.

  He said Cuepacs hoped Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi would announce the good news in conjunction with Merdeka celebrations.

  “If we want to achieve excellence and glory, we need to utilise our experienced and skilled people,” he said after opening the Kedah Cuepacs annual general meeting in Bukit Kayu Hitam yesterday.

  Omar said the time was right in view of better healthcare, longer life span and higher cost of living.

  “It is too early for one to retire at 56, especially now that the population enjoys a longer life span and better healthcare,” he said.

  Omar said the retirement age in Indonesia, Singapore, Thailand and South Korea was 60 and above.

  “Malaysia is relatively more advanced than some of its neighbours. But our workforce retire much earlier,” he said.

  Cuepacs had asked for a later retirement age in a 1998 memorandum.