15 May 2009

Incentive for all govt doctors and dentists

The Star

SEREMBAN: Doctors and dentists pursuing full time post-graduate programmes or specialist courses at local universities will be paid a RM750 critical service incentive from this month.

Previously, only those doing these courses on a part-time basis were paid the incentive while those doing so full time were given half the amount, Public Service Department director-general Tan Sri Ismail Adam said.

“We decided to standardise the incentive to RM750 because doctors and dentists in both open and closed systems carry out the same duties and responsibilities,” he said.

When contacted, a PSD official said those pursuing these courses full time came under the closed system while those who did so part-time were under the open system.

Doctors and dentists pursuing post-graduate or specialists courses at Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Teknologi Mara, Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Malaysia Sarawak, Universiti Malay-sia Sabah and Universiti Sains Islam Malaysia will benefit from this.

Ismail said medical lecturers at public universities and hospitals would also gain from the new directive.

Najib Mahu Putrajaya Hebat Perkhidmatan Dan Kemudahan

PUTRAJAYA, 14 Mei (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Putrajaya menjadi model yang memaparkan kehebatan pentadbiran awam bukan sahaja daripada segi mutu perkhidmatannya tetapi juga kemudahan yang disediakan.

Perdana Menteri berkata langkah itu bagi menjadikan Putrajaya sebagai lambang kepada negara luar untuk Malaysia sebagai sebuah negara yang hebat daripada pelbagai aspek.

"Saya mahu Putrajaya menjadi showcase kepada kehebatan sektor awam, dari segi pejabatnya, bilik airnya dan sebagainya. Saya tidak mahu orang memperlekehkan Malaysia sebab kita nak jadi negara maju. Saya nak orang kata Malaysia hebat dan berjaya.

"Sebab itu, kita mesti baiki semua aspek, dari segi prestasi, produktiviti, dan kerja kuat. Jika tak jaga semua ini, bagaimana gambaran kepada Malaysia," katanya ketika menyampaikan amanat pada majlis perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam di sini, Ahad.

Majlis yang bertema "1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan Presiden Cuepacs Omar Osman.

Najib berkata masyarakat perlu diterapkan dengan nilai-nilai ketepatan dalam segala apa yang dilakukan.

Perdana Menteri juga berkata bahawa baru-baru ini beliau telah membaca ruangan surat kepada editor dalam akhbar dan satu daripada maklumat balas ialah mengenai pujian kepada Jabatan Imigresen yang telah menambah baik perkhidmatannya kerana dapat menyiapkan pasport antarabangsa dalam tempoh sejam.

"Jadi, tahniah kepada Jabatan Imigresen. Tetapi esoknya, saya terkejut membaca surat yang mengatakan tandas wanita di Jabatan Imigresen paling kotor. Jadi, belumlah lengkap lagi (usaha penambahbaikan)," katanya.

-- BERNAMA

Pegawai Kumpulan Sokongan Gred Lantikan Ditimbang Naik Pangkat

PUTRAJAYA, 14 Mei (Bernama) -- Pegawai kumpulan sokongan yang berkhidmat 15 tahun atau lebih serta masih berada dalam gred lantikan akan dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat ke gred yang lebih tinggi berkuatkuasa 1 Julai ini.

Berucap pada perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam di sini hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak turut mengumumkan bahawa beberapa skim perkhidmatan akan dinaik taraf juga mulai 1 Julai.

Katanya langkah itu adalah sebagai menghargai sumbangan 176,066 pegawai kumpulan sokongan bagi perkhidmatan persekutuan.

Kerajaan juga, katanya, bersetuju untuk menggubal dua skim perkhidmatan yang baru iaitu pegawai penyediaan makanan dan pembantu laut dan menaik taraf lapan skim perkhidmatan termasuk skim perkhidmatan operator mesin prosesan data (OMTD), pembantu tadbir rendah (PTR) dan jaga.

Langkah itu akan melibatkan 20,637 penjawat awam dan turut berkuatkuasa 1 Julai.

Keputusan kerajaan ini akan melibatkan kos tambahan sebanyak RM170.4 juta, kata Najib.

Dalam ucapannya, Najib mahu kakitangan sektor awam memberi tumpuan kepada usaha untuk mempertingkatkan produktiviti yang akan meningkatkan hasil negara.

Katanya jika hasil negara bertambah, maka pendapatan pekerja turut meningkat.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, menjelaskan bahawa beliau bukan orang yang tidak prihatin kepada golongan pekerja, dan ini dapat dibuktikan menerusi khidmat beliau ketika menerajui Kementerian Pertahanan dan Kementerian Pelajaran sebelum ini.

"Track record saya selama ini di Kementerian Pertahanan, tanyalah perajurit kita. Di Kementerian Pelajaran, tanyalah guru-guru apa yang saya telah buat, tak pernah dalam sejarah ada kenaikan pangkat berasas tempoh para guru.

"Sayalah orang pertama memperkenalkan 'time-based promotion'. Bermakna kita sentiasa (memikirkan) bagaimana untuk mempertingkatkan (pendapatan) tetapi pokoknya, produktiviti dan hasil negara juga mesti ditingkatkan," katanya.

Najib berkata beliau tidak mahu Malaysia kekal dikenali sebagai negara berpendapatan rendah, dan sebab itulah, kerajaan sedang merangka model ekonomi baru yang bertujuan agar negara tidak lagi berada dalam lingkaran kumpulan berpendapatan sederahana.

"Kita bukan negara kos pengeluarannya rendah tetapi belum berjaya melonjakkan sebagai negara berpendapatan tinggi. Oleh itu, kita perlu menggubal model ekonomi baru berasaskan kepada bidang-bidang yang boleh dicari untuk mencapai lonjakan nilai tambah negara," katanya.

Najib berkata untuk mencapai lonjakan berganda, negara mesti mengubah daripada ekonomi berasaskan industri, berteraskan ilmu kepada inovasi.

"Apabila hasil negara bertambah, Presiden Cuepacs (Omar Osman yang turut hadir) minta, saya pejam mata, boleh beri, anytime.

"Sebab apabila kita sudah ada hasil, pendapatan negara bertambah, tentu sekali, kerajaan tak lupa kepada pekerja," katanya.

Najib juga berkata beliau berazam untuk memupuk hubungan baik dan akrab dengan anggota pentadbiran sektor awam sebagaimana ayahanda beliau allahyarham Tun Razak Hussein yang begitu akrab hubungannya dengan kakitangan kerajaan.

"Saya pernah menyatakan selepas mengambil alih jawatan Perdana Menteri, bahawa hubungan antara kerajaan dan penjawat awam mesti berasaskan kepada satu hubungan yang bertaut pada prinsip yang lebih mendalam daripada hanya menyatakan ini satu perkongsian atau permuafakatan.

"Saya gunakan prinsip al-wa'ad bererti kesetiaan, saya guna al-bai'ah, bererti komitmen antara satu sama lain.

"Jika penjawat awam menunjukkan kesetiaan tidak berbelah bahagi, komitmen yang padu, Insya-Allah, negara lebih maju pada masa akan datang," katanya.

-- BERNAMA

K'jaan Akan Tawar Gaji Kompetetif, Kata KSN

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Bernama) -- Kerajaan akan menawarkan jawatan dan gaji yang kompetetif untuk menjadikan perkhidmatan awam sebagai kerjaya pilihan pertama, kata Ketua Setiausa Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Katanya kerajaan akan mewujudkan satu skim gaji dan jawatan yang menarik kepada pemohon yang berminat mengisi jawatan di perkhidmatan awam berdasarkan pengalaman kerja dan kelayakan akademik.

"Sebagai contoh, sekiranya pemohon mempunyai pengalaman selama 10 tahun di sektor swasta dan berminat untuk berkerja di sektor awam, beliau tidak perlu bermula dari peringkat bawah dan akan ditawarkan gaji yang setimpal dengan pengalaman," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rancangan Dialog di Radio Televisyen Malaysia, Angkasapuri di sini malam ini.

Beliau turut meminta penjawat awam supaya sentiasa melakukan penambahbaikan dari semasa ke semasa dalam pelaksanaan tugas bagi memenuhi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditetapkan dan pada masa yang sama memelihara integriti kerajaan.

"Kerajaan akan memberi kenaikan gaji dan kenaikan pangkat kepada penjawat awam yang menghasilkan prestasi yang membanggakan tak kira sama ada mereka tergolong dalam jawatan rendah atau tinggi," katanya.

Mohd Sidek juga meminta orang ramai memberi cadangan yang boleh menambah baik perkhidmatan sektor awam, yang seringkali dipandang negatif sebelum ini kerana pelbagai masalah.-- BERNAMA

13 May 2009

Kementerian Pelajaran tak manfaat kebolehan, skil guru sarjana, PhD

Berita Harian

KEBELAKANGAN ini semakin ramai guru mengambil inisiatif sendiri melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana atau doktor falsafah (PhD) secara separuh masa atau luar kampus.

Kecenderungan golongan guru ini untuk memajukan diri sendiri amat dipuji seiring dengan peranan sekolah sebagai institusi keilmuan. Usaha ini memerlukan pengorbanan bukan sedikit selain menuntut perjuangan dan kesungguhan yang tinggi untuk melaksanakan tugasan di sekolah dan masa bersama keluarga. Tanggungjawab akademik di dewan kuliah memerlukan pengorbanan tenaga, masa dan wang ringgit yang besar.

Namun, amat mengecewakan usaha dan kesungguhan mereka untuk meningkatkan tahap keilmuan mereka ini dipandang sepi oleh pihak Kementerian Pelajaran. Saya melihat kemahiran guru yang mempunyai pendidikan peringkat sarjana dan PhD tidak dimanfaatkan oleh kementerian.

Merekalah yang mengajar di kelas peralihan dan menengah rendah sama rutin dengan guru lain setiap hari. Ini satu kerugian besar kepada modal insan, selain menyebabkan kesarjanaan dan tahap keilmuan mereka akan semakin pudar dan hilang begitu saja.

Untuk mengelakkan perkara seperti ini daripada berlaku, saya mencadangkan beberapa langkah yang dirasakan wajar diambil kementerian bagi faedah bersama:

 • Guru sarjana atau PhD mesti menghadiri sekurang-kurangnya tiga seminar akademik dalam setahun yang dianjurkan kementerian atau institusi pengajian tinggi awam atau swasta di dalam atau di luar negara. Input yang diperoleh daripada seminar itu mesti dikongsi dengan guru ketika Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan.

  Rasionalnya ialah golongan pendidik ini perlu didedahkan dengan maklumat baru di dalam kajian ilmiah supaya tahap ilmu mereka lebih berkembang dan mereka tidak muflis ilmu.

 • Mereka juga perlu menyediakan hasil kajian tindakan di dalam bilik darjah untuk dibentangkan di seminar kajian tindakan pada peringkat daerah atau negeri yang dianjurkan kementerian. Golongan ini mampu menggarap idea dengan lebih berkesan. Kemahiran penyelidikan mereka juga adalah lebih baik berbanding guru lain. Selain itu, ia juga latihan akademik yang baik untuk meningkatkan tahap kemahiran penyelidikan mereka. Mereka perlu dibekalkan dengan peralatan seperti laptop dan lain-lain kemudahan untuk melakukan penyelidikan itu.

 • Guru ini dihantar mengajar pada waktu cuti sekolah di Kolej Komuniti, Matrikulasi dan Politeknik melalui program pertukaran kemahiran dengan pensyarah supaya kemahiran pengajaran dan pembelajaran mereka meningkat. Ini juga sebagai persediaan awal jika guru ini dinaikkan pangkat untuk mengajar di institusi pendidikan guru atau IPT.

 • Gred gaji atau pangkat mereka perlu ditingkatkan sekurang-kurangnya satu kenaikan supaya untuk menggalakkan lebih ramai guru melanjutkan pelajaran ke tahap tertinggi. Guru yang melepasi syarat yang dinyatakan itu diberi elaun khas sebagai galakan kepada mereka.

  Bagi saya, langkah ini adalah usaha positif yang perlu diambil kementerian untuk memartabatkan profesion perguruan selaras dengan matlamat PIPP 2006-2010.

  ABU SYIFA'
  Bagan Serai,
  Perak.