01 December 2008

PM selar k'tangan awam ugut kontraktor

MKini

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menyelar kakitangan awam yang mengugut kontraktor yang mengadu mengenai kelambatan mereka memproses permohonan mengkaji semula kontrak berikutan kenaikan harga barang.

abdullah ahmad badawi"Apa untung kita delay (lambatkan) permohonan itu. Dahlah itu, ugut pula orang yang buat aduan tentang kelambatan itu.

"Oh...orang ini dah ada kabel besar, tahulah dia nanti," katanya di perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya, lapor Bernama.

Perdana menteri berkata, kelambatan tersebut bukan sahaja boleh menyusah serta merugikan kontraktor, tetapi rakyat sendiri yang rugi kerana tidak berpeluang menikmati pembangunan yang dijanjikan.

Menurutnya, tindakan kakitangan awam itu tidak menepati etika untuk mempercepatkan perkhidmatan kepada rakyat.

Walaupun hanya dua tiga kakitangan awam yang terbabit, ia memberikan nama tidak baik kepada perkhidmatan awam, katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta kakitangan awam mempercepatkan proses permohonan mengkaji semula harga kontrak berikutan kenaikan harga barangan.

Beliau juga menyentuh mengenai kelambatan pihak bank memberi pinjaman kepada kontraktor kerana tindakan itu turut menyusahkan kontraktor.

Katanya, usaha untuk meningkatkan kecekapan perkhidmatan awam menunjukkan kejayaan apabila terdapat tanda-tanda seperti peningkatan daya saing negara serta kejayaan menarik pelaburan asing.

Pertumbuhan ekonomi


Perdana menteri juga berkata, kerajaan mensasarkan pertumbuhan
sekurang-kurangnya 3.5 peratus bagi suku keempat untuk membolehkan pertumbuhan keseluruhan ekonomi negara mencapai 5.5 peratus tahun ini.

Beliau berkata, ekonomi negara telah mencapai pertumbuhan 4.7 peratus bagi suku ketiga tahun ini.

"Jika kita dapat capai pertumbuhan tahun ini 5.5 peratus, ia adalah sangat-sangat baik," katanya.

Bagaimanapun, katanya momentum kecekapan perkhidmatan awam perlu dipertingkatkan lagi.

Mereka perlu memberi perhatian kepada pakej ransangan ekonomi bagi membolehkan projek-projek di bawah pakej itu dilaksanakan dengan cepat agar rakyat dapat menikmati faedahnya.

"Kita nak domestic consumption (penggunaan domestik) meningkat dan ekonomi negara juga meningkat," katanya sambil menegaskan bahawa tiada kejayaan di
peringkat global jika tiada kejayaan di peringkat domestik.

Abdullah juga menegur peniaga yang masih enggan menurunkan harga barang walaupun harga minyak telah turun dan kalau ada penurunan pun ia hanya melibatkan bukan barangan keperluan harian.

"Kerajaan akan terus berusaha untuk memperbaiki keadaan," katanya.

Sistem bayar cukai Malaysia ke-21 terbaik

Berita Harian

BINTULU: Sistem pembayaran cukai yang diguna pakai di negara ini menduduki tempat ke-21 terbaik dunia dari segi pengurusannya hasil penyelidikan dilakukan Bank Dunia menerusi tinjauan perniagaan sepanjang tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Hasmah Abdullah, berkata pencapaian ini amat menggalakkan berbanding tahun lalu, Malaysia hanya menduduki tangga yang ke-56.

Beliau berkata, kedudukan itu membuktikan adanya peningkatan memberangsangkan dalam sistem pungutan cukai di Malaysia.

"Sasaran kita sekarang ialah menduduki tempat sepuluh terbaik dalam sistem pungutan cukai di dunia," katanya ketika merasmikan bangunan pejabat baru LHDN di sini, semalam.

Sebelum ini, pejabat LHDN Bintulu beroperasi di bangunan di Pusat Perniagaan Komersial Medan Jaya di Jalan Miri-Bintulu.

Hasmah berharap LHDN dapat meningkatkan lagi sistem pungutan cukai sekali gus meningkatkan pendapatan kerajaan.

Katanya, ia termasuk pembayaran cukai menerusi internet bagi memudahkan urusan berkaitan termasuk pembayaran dan mengemaskini borang cukai.

Beliau berkata, jumlah pembayar cukai di Bintulu meningkat dengan ketara sepanjang tahun ini.

"Tahun lalu hanya 7,105 pembayar cukai tetapi jumlah berkenaan meningkat lebih dua kali ganda iaitu 16,396 sehingga hujung bulan lalu," katanya.

Abim: Teruskan usaha martabat profesyen guru

MKini

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) berharap agar usaha Allahyarham Datuk Razali Ismail dalam memartabatkan profesyen perguruan di negara ini akan diteruskan.

Ini dapat dilihat melalui penambahan institusi perguruan dan komitmen timbalan menteri pelajaran itu meningkatkan kualiti serta keterampilan di kalangan guru, kata Timbalan Presiden Abim, Dr Mohd Farid Mohd Shahran.

razali ismailAbim juga, katanya, menyifatkan pemergian Razali (foto) sebagai satu kehilangan besar kepada bidang pendidikan negara.

"Abim juga menghargai komitmen Allahyarham untuk menjana kecemerlangan di kalangan pelajar secara holistik," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, ia selari dengan falsafah pendidikan negara yang menekankan pembentukan pelajar yang tidak sahaja cemerlang dalam aspek pencapaian akademik, bahkan mempunyai keterampilan sahsiah peribadi yang tinggi.

"Ini termasuk menubuhkan Majlis Permuafakatan Pendidikan (MPP) di setiap daerah sebagai salah satu usaha membanteras segala sosial yang semakin menukar di kalangan pelajar pada hari ini.

"Abim mengharapkan agar usaha-usaha murni tersebut dapat diteruskan dan dipertahankan oleh sesiapa sahaja yang bakal menggantikan tempat beliau nanti," tambahnya.

Tahniah Jabatan Penjara!

Utusan Online

TAHNIAH kepada Jabatan Penjara Malaysia kerana mendapat pujian dari Koordinator Persidangan Pentadbir-Pentadbir Penjara Rantau Asia Pasifik, Profesor Neil Morgan yang berkata: "...kami telah melawat banyak negara untuk melihat keadaan penjara dan banyak perbezaan dari segi layanan, pengurusan dan tahap keselamatan di penjara negara ini...'(Utusan Malaysia, 28 November 2008).

Pujian itu tidak meleset dari pandangan sebahagian besar orang ramai bahawa penjara kita memberi layanan terbaik kepada banduan-banduan jika dibandingkan dengan lain-lain negara membangun. Malahan YB Ibrahim Ali sendiri yang pernah ditahan di bawah ISA berkata beliau mendapat layanan baik.

Kerana itu warga asing tidak keberatan melakukan jenayah di negara ini kerana bagi mereka yang biasa keluar masuk penjara ibarat pulang ke syurga. Manakan tidak, mereka diberi makan yang secukupnya, ada waktu riadah dan diberi latihan kemahiran di samping kuliah agama bagi mereka beragama Islam. Lagipun sebahagian besar kakitangan penjara terdiri dari penjawat awam yang terlatih, berdisiplin, profesional dan bermurah hati.

Bukan itu sahaja. Warga asing yang melakukan jenayah di negara ini mendapati hukuman yang dikenakan kepada mereka amat ringan jika dibandingkan di negara mereka. Misalnya terdapat satu kes warga asing memiliki kad pengenalan penduduk tempatan dijatuhi hukuman kurang sebulan kerana bertindak sebagai pegawai kastam palsu. Waduh! Sungguh lumayan Pak.

Rakyat Malaysia memang terkenal sebagai masyarakat penyayang. Mungkin itu adalah salah satu faktor warga asing lebih suka datang ke sini walaupun terpaksa berenang lautan api. Dan bagi banduan asing pula mereka akan cerita kepada kawan-kawan mereka bahawa penjara kita ibarat syurga jika dibandingkan dengan penjara mereka di mana mereka dilayan lebih teruk dari binatang. Kerana itu terdapat mereka menyamar sebagai pelancong bertujuan melakukan jenayah di sini.

Semoga kebaikan kita dibalas oleh Allah s.w.t. dengan memberi keberkatan, kemakmuran dan keamanan di negara bertuah ini.

HASSAN TALIB

Gombak