15 October 2008

Kelewatan, Kualiti Perkhidmatan Tidak Memuaskan Dan Tindakan Tidak Adil, Aduan Tertinggi Diterma BPA

KUALA LUMPUR, 15 Okt (Bernama) -- Aduan mengenai kelewatan, kualiti perkhidmatan yang tidak memuaskan dan tindakan tidak adil merupakan aduan yang paling tinggi di terima oleh Biro Penganduan Awam (BPA) mengenai kementerian sepanjang tahun lepas.

BPA dalam laporan tahunan 2007nya berkata biro itu menerima aduan yang tinggi mengenai Kementerian Keselamatan Dalam Negeri iaitu sebanyak 223 aduan, diikuti Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (188), Kementerian Kewangan (161), kementerian Pelajaran (133), Kementerian Kerja Raya (132) dan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (127).

Sementara kementerian yang paling kurang mendapat aduan ialah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri iaitu masing-masing satu aduan.

Polis Diraja Malaysia pula menjadi agensi kementerian yang paling tinggi mendapat aduan iaitu sebanyak 206, manakala agensi lain yang mendapat lebih 100 aduan ialah Jabatan Kerja Raya (126) dan Tenaga Nasional Berhad (114), katanya.

Bagi negeri pula, Selangor merupakan negeri tertinggi yang menerima aduan di peringkat kerajaan negeri iaitu sebanyak 285 aduan diikuti Johor (221), Kedah (173) dan Pahang (103).

Sementara Perak sebanyak 95 aduan, Pulau Pinang (88), Kelantan (63), Terengganu (52), Negeri Sembilan (35), Melaka (29), Perlis (5), Sarawak (3) dan Labuan (1).

BPA juga berkata daripada 5,347 aduan melibatkan kementerian dan kerajaan negeri yang diterimanya sepanjang tahun lepas, sebanyak 4,762 aduan telah diselesaikan.

Daripada jumlah yang diselesaikan itu, sebanyak 3,272 aduan mengenai kementerian, dan selebihnya sebanyak 1,490 di peringkat negeri, katanya.

Laporan itu berkata sebanyak 820 aduan tertunggak pada tahun 2006 telah dibawa ke tahun lepas dan daripada jumlah itu 799 berjaya diselesaikan.

Laporan itu turut menyatakan Indeks Kepuasan Pelanggan yang menilai tahap BPA juga telah meningkat berbanding tahun 2006.

Dari 206 borang maklum balas yang dikembalikan kepada BPA, tahap cemerlang telah meningkat sebanyak 7.6 peratus iaitu dari 35 peratus pada tahun 2006 kepada 42.6 peratus tahun lepas, manakala tahap lemah pula berkurangan sebanyak 3.9 peratus dari 7.7 peratus pada tahun 2006 kepada 3.8 peratus pada tahun lepas.

-- BERNAMA

DEWAN RAKYAT: Recruitment four times a year

NSTP

POLICE will increase their recruitment exercises from two to four times a year to fill 60,000 vacancies by 2012.

Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said so far, 2,364 constables and 879 inspectors had been recruited this year. The target for the year is 5,000 constables and inspectors. More training centres would also be established, including one each in Langkawi and Ulu Kinta, Perak which are scheduled to open next year.

Skim Pengajian Tinggi ATM lahirkan 2,957 graduan tentera

Utusan Online

KUALA LUMPUR 14 Okt. - Seramai 2,957 pegawai dan anggota tentera berjaya mengikuti kursus di institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan dan luar negara sejak Skim Pengajian Tinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) diperkenalkan 28 tahun lalu.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal berkata, mereka itu terdiri daripada graduan yang menyambung pengajian peringkat sijil hingga ijazah doktor falsafah (Ph.D) mengikut bidang tugas dan kepakaran masing-masing.

Menurutnya, sepanjang tempoh itu, seramai 16 pegawai mendapat Ph.D, sarjana (822), diploma lepasan ijazah (397), ijazah sarjana muda (129), diploma lanjutan (95), diploma (1,286) dan sijil (152).

''Bagi Program Pendidikan Jarak Jauh yang dikenali sebagai K-Force pula, ATM berjaya melahirkan seramai 925 graduan dalam bidang pengurusan dan teknologi maklumat menerusi kerjasama Universiti Tun Abdul Razak (Unitar).

''Sehingga kini, seramai 325 pegawai dan anggota tentera darat mengikuti kursus itu, manakala 306 anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan 294 anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di 11 lokasi di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Karnival Pembangunan Minda ATM 2008 di Auditorium Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Abu Bakar Abdullah; Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin; Panglima TLDM, Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar dan Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin.

Abdul Aziz memberitahu, program sarjana pengurusan di Unitar akan turut ditawarkan kepada kakitangan awam kementerian itu pada awal tahun 2009 sebagai satu cara untuk menggalakkan lebih ramai golongan berpendidikan tinggi di ATM.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau seterusnya berkata, konsep kepimpinan adalah satu aspek penting yang perlu diberi penekanan di kalangan pegawai kanan ATM bagi memastikan sistem pengurusan lebih teratur dan efektif.

''Menyedari kepentingan aspek tersebut, ATM melalui Jabatan Arah Pendidikan sedang berusaha mewujudkan Pusat Kecemerlangan Kepimpinan di perpustakaan kementerian itu yang turut menganjurkan kursus, seminar dan bengkel," ujarnya.

Jelas beliau, pusat yang mula beroperasi bulan depan itu turut akan melatih para pegawai kanan ATM membuat keputusan pada saat-saat kritis sebagai pendedahan suasana sebenar semasa kecemasan.

Syor bayar elaun khas ikut kelulusan

Berita Harian

SAYA ingin mengemukakan cadangan kepada kerajaan supaya lepasan universiti yang mempunyai kelayakan diploma atau ijazah yang bekerja pada gred gaji Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diberikan elaun khas RM400 untuk pemegang diploma, manakala RM500 untuk pemegang ijazah.

Elaun khas ini akan dihentikan pembayarannya apabila graduan terbabit mendapat pekerjaan atau jawatan setaraf dengan kelayakan mereka.

Ia suatu bentuk bayaran yang menjurus kepada penghargaan kepada golongan seperti kami yang bekerja dengan gaji lebih kecil berbanding gaji sepatutnya kami peroleh sesuai dengan kelayakan akademik.

Bukannya kami tidak memohon jawatan setaraf tetapi mungkin belum ada rezeki, maka kami terpaksa berkorban untuk menjawat jawatan SPM yang sepatutnya diisi lepasan SPM.

Elaun dicadangkan itu munasabah memandangkan jurang gaji permulaan yang sangat jauh di antara gaji permulaan SPM-diploma dan SPM-ijazah.

Kami terpaksa membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) dan mungkin ada di kalangan kami yang terpaksa membayar pinjaman peribadi yang dibuat orang tua untuk membiayai pengajian kami.

Ada juga di kalangan kami yang sedang menyambung pengajian ke peringkat ijazah dengan duit sendiri dan elaun itu dapat meringankan sedikit beban ditanggung.

Cadangan itu munasabah kerana walaupun kami bekerja lebih masa atau membuat tuntutan perjalanan dan sebagainya, maka ia dikira berdasarkan gaji asas kami.

Saya mewakili golongan terbabit memohon pertimbangan sewajarnya daripada kerajaan. Semoga kecemerlangan dan prestasi perkhidmatan kami akan terus meningkat dengan ada penghargaan seperti ini.

HISYAM,
Kuching, Sarawak.

Surat tawaran kerja ditarik balik

Berita Harian

SELEPAS sekian lama menunggu, saya terpanggil untuk mendapatkan penjelasan mengenai status saya yang ditawarkan jawatan inspektor polis, tetapi kemudian ditarik balik.

Untuk pengetahuan, akhir Jun lalu, saya menerima panggilan daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya supaya datang mengambil surat tawaran sebagai inspektor.

Dalam surat itu, saya perlu melapor diri pada 16 Julai 2008. Sebelum itu, saya membuat akuan penerimaan jawatan dan surat akuan sumpah. Dalam akuan bersumpah saya mengaku status mengenai saya berkahwin sebulan sebelum itu.

Namun, alangkah kecewanya saya ketika menghantar dokumen itu ke Bahagian Pengambilan di Bukit Aman pada 1 Julai 2008 apabila dimaklumkan bahawa jawatan ditawarkan itu ditarik balik atas alasan saya berkahwin.

Selepas berbincang seketika, pegawai itu menyarankan saya membuat surat rayuan dan berjanji akan memberikan jawapannya dalam tempoh tiga hari. Seminggu selepas itu, bahagian itu menghubungi saya dan memaklumkan rayuan saya ditolak dan surat penarikan tawaran akan dihantar.

Sehingga sekarang surat yang dijanjikan tidak saya terima sedangkan sepatutnya saya melaporkan diri pada 16 Julai 2008. Saya sedih apatah lagi reputasi kerja saya dan hubungan dengan majikan sebelum ini terjejas ketika proses memohon jawatan dalam PDRM yang mengambil masa agak lama.

Persoalannya:

 • Adakah untuk menjadi pegawai polis seseorang itu tidak boleh berkahwin sedangkan tidak dinyatakan dalam syarat permohonan. Jika benar, kenapa saya perlu membuat surat rayuan?

 • Adakah kerana kejujuran mengaku status perkahwinan, maka saya tidak layak untuk jawatan yang memang memerlukan orang jujur, sesuai dengan slogan PDRM.

 • Adakah berkahwin satu kesalahan dalam PDRM yang menidakkan hak saya sehingga peluang saya ditarik balik.
 • Apakah status saya sekarang kerana sehingga kini saya belum menerima surat penarikan tawaran seperti yang sepatutnya.

 • Jika saya menafikan status perkahwinan saya dalam surat akuan bersumpah itu, adakah saya diterima sedangkan tiada ketelusan dalam keadaan ini dan apakah akibatnya nanti.

  Saya amat berharap pihak berkenaan memberikan penjelasan mengenai kekeliruan yang saya hadapi agar ia kelihatan lebih telus

  WAN HUSLINI HASILA WAN HUSAIN,
  Puchong, Selangor.
 • Timbalan pengarah didakwa rasuah

  Berita Harian

  Pegawai kanan Imigresen hadapi sembilan tuduhan babitkan RM82,500

  KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia didakwa di Mahkamah Sesyen di sini semalam, atas sembilan tuduhan berasingan menerima rasuah RM82,500 daripada seorang pengurus jualan, antara Mac dan Jun lalu.

  Yusof Abu Bakar, 54, didakwa sebagai Timbalan Ketua Pengarah 1 (Bahagian Kawalan) secara rasuah memperoleh suapan untuk dirinya wang tunai berjumlah RM82,500 sebagai dorongan untuk meluluskan lanjutan pas lawatan warga China.

  Dia didakwa melakukan kesalahan itu di tiga tempat berasingan iaitu pejabatnya di Aras 7, Ibu Pejabat Jabatan Imigresen, Blok 2G4, Presint 2, Putrajaya; Restoran Bintang Revolving Hotel Federal di sini dan di stesen minyak Caltex, Jalan Pudu di sini, antara 21 Mac dan 25 Jun lalu.

  Bagi setiap tuduhan, Yusof yang berasal dari Seremban, didakwa mengikut Seksyen 11 (a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama, membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan, yang mana lebih tinggi.

  Yusof yang kini sudah ditukarkan ke Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua tuduhan itu.

  Hakim Mohamad Sakeri Mamat menetapkan 15 Disember ini untuk sebutan kes dan membenarkan Yusof dijamin RM50,000 dengan dua penjamin bagi semua tuduhan serta memerintahkan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

  Mohamad Sakeri juga membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Josiendra Abu Senin supaya nama dan identiti pengurus jualan itu tidak disiarkan media sehingga perbicaraan bermula kerana beliau adalah saksi penting pihak pendakwaan.

  Terdahulu, peguam V K Sharma yang mewakili tertuduh, memohon jaminan RM100,000 yang ditawarkan pendakwaan dikurangkan kerana anak guamnya menghidap penyakit kencing manis dan mempunyai masalah jantung.

  Sharma berkata, Yusof yang sudah berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia selama 30 tahun, kini ditukarkan ke JPA dan gajinya menurun sebanyak RM5,000.

  “Ini kali pertama tertuduh dituduh di mahkamah dan dia tidak mungkin akan melarikan diri serta akan hadir sepanjang perbicaraan untuk membersihkan namanya daripada tuduhan ini.

  “Kami juga memohon budi bicara mahkamah supaya hanya mengenakan bon jaminan terhadap tertuduh dengan merujuk kes Datuk Seri Anwar Ibrahim (Penasihat Parti Keadilan Rakyat) yang dibebaskan dengan bon jaminan peribadi RM20,000 atas tuduhan liwat,” katanya.

  Mohd Josiendra bagaimanapun memohon jaminan RM100,000 dikekalkan bagi memastikan kehadiran tertuduh ke mahkamah kerana dia akan pencen tidak lama lagi, selain perbicaraan kes yang mungkin akan mengambil masa lama.

  Beliau berkata, walaupun nilai yang terbabit dalam kes itu hanya RM82,500 tetapi jika dilihat pada hukuman diperuntukkan bagi semua tuduhan berkenaan, tertuduh boleh didenda sehingga RM412,500 jika disabitkan bersalah.

  Katanya, Yusof juga akan dituduh atas lima tuduhan lain di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya dan Klang dalam tempoh terdekat.

  13 October 2008

  JPJ Tubuh Bahagian Kejuruteraan Automotif Tingkatkan Sistem Penyampaian

  KUALA TERENGGANU, 12 Okt (Bernama) -- Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah menubuhkan satu bahagian baru dikenali Bahagian Kejuruteraan Automotif di semua pejabat JPJ negeri kecuali Perlis dan Melaka bagi memastikan kelancaran sistem penyampaiannya.

  Ketua Pengarahnya, Datuk Solah Mat Hassan berkata dengan adanya bahagian baru itu yang mula ditubuhkan 15 Ogos lepas, orang ramai tidak perlu ke ibu pejabat JPJ di Putrajaya kerana semua urusan teknikal berkaitan automotif boleh diselesaikan di negeri masing-masing.

  "Bagaimanapun, ada kes-kes yang memerlukan kelulusan daripada ibu pejabat JPJ dan mereka terpaksa datang ke Putrajaya," katanya.

  "Bahagian ini mempunyai jurutera serta juruteknik yang akan mengendalikan perkhidmatan seperti mengubahsuai kenderaan, menukar enjin dan masalah casis," katanya selepas mengadakan dialog dengan persatuan-persatuan lori, bas dan teksi di sini hari ini.

  Turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah JPJ, Rohaizah Abdul Rashid dan Pengarah Penguatkuasa JPJ, Salim Parlan.

  Mengulas lanjut, Solah berkata bagi pejabat-pejabat JPJ negeri yang belum mempunyai jurutera, ia akan dipenuhi dalam tempoh terdekat.

  -- BERNAMA

  Elaun misi PBB belum dibayar

  Berita Harian

  DI mana silapnya elaun yang dijanjikan sehingga kami masih belum ada jaminan daripada mana-mana pihak akan dibayar dalam masa terdekat. Apakah wajar masa setahun diambil oleh pihak pengurusan kewangan untuk membayar elaun misi kepada pegawai dan anggotanya untuk misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Timor Leste.

  Bagi pegawai dan anggota terbabit, keadaan ini sudah tentunya mendatangkan kesusahan dan trauma kerana terpaksa membuat pinjaman untuk menampung perbelanjaan keluarga yang ditinggalkan sepanjang tempoh berkhidmat di luar negara.

  Kami merayu kepada pihak pengurusan kewangan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk mengambil tindakan.

  GEMULAH MAJOR ALFERDO,
  Dili.

  Lantik setiausaha peperiksaan: NUTP

  Berita Harian

  KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran diminta mewujudkan jawatan khas naik pangkat sebagai setiausaha peperiksaan untuk guru apabila sistem penilaian baru murid sekolah rendah diperkenalkan pada 2010.

  Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Lok Yim Pheng, berkata jawatan khusus itu bagi memastikan guru tidak dibebani kerja yang semakin banyak apabila sebahagian besar tugas penilaian murid dipindahkan kepada sekolah.

  Melalui langkah itu, katanya, jumlah waktu mengajar bagi guru yang menyandang jawatan berkenaan akan dikurangkan, sebaliknya peranan mereka lebih memfokus kepada pengendalian segala urusan berkaitan proses peperiksaan di sekolah.

  “Dengan adanya kawalan dan pemantauan khusus oleh guru yang dipertanggungjawab sebagai setiausaha peperiksaan di sekolah, ia dapat memberi keyakinan kepada ibu bapa dan masyarakat dari segi jaminan kebolehpercayaan nilai peperiksaan itu.

  “Ini penting kerana sistem baru itu akan turut menggabungkan markah penilaian dari segi peperiksaan sekolah, sekali gus menimbulkan persoalan dan kebimbangan terhadap kemungkinan berlaku pilih kasih,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

  Beliau mengulas laporan akhbar bahawa mulai 2015, prestasi murid sekolah rendah tidak akan lagi dinilai sepenuhnya berdasarkan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kerana peperiksaan itu hanya mewakili 30 peratus daripada markah keseluruhan murid.

  Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, dipetik sebagai berkata perubahan itu selaras pelaksanaan sistem penilaian baru murid sekolah rendah yang akan diperkenalkan pada 2010 di mana markah diperoleh murid dari Tahun Satu hingga Enam akan dikumpul dan dikira bagi menentukan pencapaian mereka sepanjang tempoh terbabit.

  Mengikut perancangan, UPSR mewakili kira-kira 30 peratus daripada markah keseluruhan yang akan digabungkan dengan empat penilaian lain, iaitu psikometrik (kecenderungan dan sikap), kokurikulum, peperiksaan sekolah dan peperiksaan kementerian.