30 August 2007

IPTA mesti pilih naib canselor berwawasan

Berita Harian

NAIB Canselor adalah jawatan tertinggi dan cukup penting bagi sesebuah universiti kerana beliau yang menentu hala tuju mencapai kecemerlangan, terutama dari segi akademik dan mutu graduannya. Berdasarkan peraturan dan amalan sekarang, menteri mempunyai kuasa mutlak melantik mana-mana tokoh akademik yang dirasakan layak menduduki kerusi naib canselor dan rektor universiti di negara ini. Walaupun bakal naib canselor lazimnya dicalonkan oleh Lembaga Pengarah Universiti (LPU), kata pemutus adalah di tangan menteri kerana beliau mempunyai kuasa mutlak menerima atau menolak nama yang dicalonkan LPU. Pelantikan naib canselor, yang dianggap sebagai CEO kepada institusi pengajian tinggi awam (IPTA), sering dipertikai dan didakwa sebagai tidak telus. Ada sesetengah pihak mengaitkan pelantikan naib canselor di beberapa IPTA dipengaruhi kuasa politik pihak tertentu, walaupun pada hakikatnya mereka adalah kalangan tokoh akademik berkelayakan yang tidak harus dipertikaikan, sama ada dari segi akademik, pengalaman, pengaruh, komitmen dan kemampuan mentadbir. Pernah berlaku seorang naib canselor yang dihormati terpaksa dibersarakan kerana menteri tidak sukakannya.

Oleh itu, kita amat mengalu-alukan langkah Kementerian Pengajian Tinggi memberi kebebasan kepada setiap IPTA untuk memilih sendiri naib canselor. Kebebasan itu antara usaha terbaru kementerian yang kini diterajui Datuk Mustapa Mohamed, untuk meningkatkan mutu serta memperkasa pendidikan tinggi negara. Langkah itu juga dianggap permulaan kepada proses pemberian semula autonomi seperti terkandung dalam Pelan Strategik dan Pelan Tindakan Pengajian Tinggi Negara 2007-2010 yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Rabu lalu.

Kita percaya langkah memberikan kebebasan kepada IPTA melantik sendiri calon naib canselor dapat menghakis tanggapan negatif bahawa politiking di menara gading tempatan kini hampir menyamai apa yang berlaku dalam parti politik. Dengan memberi kepercayaan kepada IPTA membuat pilihan sendiri bagi menghadapi cabaran kepemimpinan universiti dalam menentukan hala tuju dan wawasan masing-masing, kita berharap tokoh yang benar-benar layak dilantik. Untuk menyelaraskan dasar berkenaan, satu panel pemilih harus dilantik bagi memilih dan mencadangkan calon bagi jawatan berkenaan apabila penggal perkhidmatan seseorang naib canselor hampir tamat. Sistem pemilihan itu hendaklah diamalkan secara berperingkat ke arah pemilihan secara terbuka. Selain calon itu berkelayakan dari segi akademik, tidak kira dalam apa juga bidang, sama ada daripada kalangan orang dalam atau pun luar universiti, beliau juga perlu memiliki daya kepemimpinan yang tinggi, serta mampu membawa IPTA ke tahap paling cemerlang, lebih dinamik, kompetitif dan mampu bersaing dalam dunia semakin mencabar. Naib canselor juga hendaklah berkemampuan menarik dan mengekalkan ahli akademik yang berupaya menyumbang secara signifikan kepada kemajuan penyelidikan, seterusnya melahirkan graduan yang memenuhi kehendak pasaran serta mengaplikasikan ilmu dalam konteks masyarakat semasa. Beliau harus mempunyai wawasan, objektif serta strategi untuk mencapai wawasan yang digariskan. Kepentingan peribadi, fahaman politik haruslah diketepikan dan adalah penting seseorang naib canselor itu mendapat sokongan padu daripada semua kakitangan bawahan. Bersikap adil kepada semua kakitangan, memilih hanya mereka yang benar-benar layak memegang sesuatu jawatan serta bersedia memikul peranan lebih besar perlu sentiasa menjadi pegangan naib canselor, demi memastikan IPTA terus cemerlang.

Rasuah: 262 ditahan sejak Januari

Berita Harian


KUALA KUBU BHARU: Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR), Datuk Ahmad Said Hamdan, mendedahkan 50 peratus daripada tangkapan dilakukan sehingga Jun lalu kerana kesalahan jenayah rasuah membabitkan kakitangan kerajaan.

Beliau berkata, 131 kakitangan kerajaan, daripada kumpulan pegawai sokongan (109) dan pengurusan serta profesional (22) ditahan selepas BPR menerima maklumat berhubung kesalahan rasuah dilakukan mereka.

“Antara Januari dan Jun lalu, 262 orang ditahan selepas BPR menerima 6,383 maklumat rasuah.

“Sepanjang tahun lalu pula, daripada 546 tangkapan, 70 peratus membabitkan kakitangan kerajaan manakala 30 peratus lagi swasta dan lain-lain,” katanya selepas merasmikan Majlis Tamat Latihan Asas Penolong Pengusaha BPR di Maktab Polis Diraja Malaysia di sini, semalam.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah I (Operasi) BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed.

Sebanyak 33 pegawai BPR menamatkan latihan asas mereka selepas tiga bulan di maktab itu.

Ahmad Said berkata, perangkaan BPR mendapati penjawat awam kini banyak membantu BPR dalam membanteras jenayah rasuah dan ini menyebabkan 50 peratus daripada pemberi rasuah ditahan.

“Ini menunjukkan kesedaran yang nyata penjawat awam bagi membanteras gejala rasuah,” katanya.

Beliau berkata, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini juga, 58 orang atau 22 peratus daripada 262 ditahan kerana kesalahan memberi rasuah kepada penjawat awam.

Katanya, ini berbeza berbanding tahun lalu, hanya 19 peratus yang ditahan kerana memberi rasuah kepada penjawat awam.

“Bagi kesalahan cubaan memberi rasuah, dalam tempoh dua tahun saja, jumlah kertas siasatan dibuka juga bertambah iaitu daripada 61 kes pada 2003 kepada 117 kes pada 2006.

“Bagi 2007 (hingga Jun) 59 kertas siasatan dibuka bagi kesalahan sama,” katanya.

Ahmad Said berkata, peningkatan kes siasatan itu menunjukkan wujudnya pertambahan maklumat yang disalurkan penjawat awam kepada BPR selepas mereka cuba disogok.

Sementara itu, Abu Kassim ketika ditanya mengenai siasatan kes pegawai polis yang disyaki memalsukan pernyataan saksi bagi mengaitkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, dengan dakwaan rasuah, menyalahgunakan kuasa dan bersekongkol dengan penjenayah, berkata, siasatan kini di peringkat akhir.

“Siasatan kes itu kini dalam fasa terakhir dan akan diserahkan kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, secepat mungkin,” katanya.

BPR mengenal pasti pegawai polis yang disyaki memalsukan pernyataan saksi bagi mengaitkan Musa dengan dakwaan rasuah itu.

Berikutan itu, BPR sudah mengambil keterangan pegawai polis terbabit untuk membantu siasatan.

Musa dalam kenyataannya sebelum ini percaya ada pegawai dalam PDRM cuba menjatuhkannya dengan membuat tuduhan tidak berasas untuk mencemar nama baik dan imejnya dengan mendakwanya menerima RM2 juta bagi membebaskan tiga tahanan Ordinan Darurat.

Hamid, Alauddin isi jawatan kehakiman

Berita Harian


KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Hamid Mohamad dan Datuk Alauddin Mohd Sheriff masing-masing dilantik sebagai Presiden Mahkamah Rayuan dan Hakim Besar Malaya yang baru.

Pelantikan kedua-dua hakim itu diperkenankan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin atas nasihat Perdana Menteri dan selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja.

Jawatan Presiden Mahkamah Rayuan kosong selepas Tan Sri Abdul Malek Ahmad meninggal dunia pada 31 Mei lalu akibat barah otak, manakala jawatan Hakim Besar Malaya disandang Ketua Hakim Negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim sejak persaraan Tan Sri Siti Norma Yaakob pada 5 Januari lalu.

Dalam kenyataannya semalam, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, berkata tarikh berkuat kuasa pelantikan akan ditentukan kelak selepas Mahkamah Persekutuan berurusan dengan Istana Negara berhubung tarikh kuat kuasa pelantikan dan penyampaian watikah.

Pelantikan kedua-dua jawatan hakim itu dibuat berdasarkan Fasal (1) Perkara 122B Perlembagaan Persekutuan.

Abdul Hamid, yang dilahirkan di Kepala Batas, Seberang Prai, Pulau Pinang pada 26 Julai 1944, berkelulusan ijazah undang-undang dari University of Singapore pada 1969.

Beliau menyertai Perkhidmatan Kehakiman dan Undang-undang pada Jun 1969 sebagai seorang majistret di Kangar, Perlis.

Sejak itu, beliau memegang pelbagai jawatan dalam perkhidmatan itu termasuk sebagai Presiden Mahkamah Sesyen Kuala Kubu Baru, Selangor, Penolong Pengarah Biro Bantuan Guaman Kedah/Perlis, Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya dan Penasihat Undang-undang bagi Kelantan dan Perak.

Pada 5 Mac 1992, beliau dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi Malaya dan lapan tahun kemudian sebagai Hakim Mahkamah Rayuan sebelum dilantik sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan pada 24 Julai 2003.

Sebagai penghargaan kepada jasa dan perkhidmatannya, Abdul Hamid dianugerahkan beberapa bintang dan darjah kebesaran, termasuk Dato’ Paduka Cura SiManja Kini (DPCM) oleh kerajaan Perak dan Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN) oleh kerajaan Pulau Pinang.

Sementara itu, Alauddin yang dilahirkan di Kulim, Kedah pada 7 Ogos 1946, berkelulusan undang-undang dari Inner-Temple, London pada 1970 dan menyertai perkhidmatan kehakiman dan undang-undang sebagai majistret di Bukit Mertajam pada 1 Februari 1971.

Sejak itu, beliau pernah menyandang jawatan Presiden Mahkamah Sesyen Seremban pada 1980 dan Penasihat Undang-Undang Negeri Johor pada 1981 hingga 1987.

Alauddin pernah menjadi Pengerusi Lembaga Penasihat di Jabatan Perdana Menteri pada 1989 dan tiga tahun kemudian dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman.

Pada Ogos 1992, beliau dilantik Hakim Mahkamah Tinggi Malaya dan pernah bertugas di Mahkamah Tinggi Kangar dan Alor Star.

Pada April 2001, Alauddin yang pernah menjadi seorang peguam di London selepas tamat pengajiannya di Inner-Temple, dilantik Hakim Mahkamah Rayuan dan empat tahun kemudian, sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

Beliau dianugerahkan darjah Dato’ Paduka Mahkota Johor (DPMJ) dan Dato’ Setia DiRaja Kedah (DSDK). – Bernama

29 August 2007

Retirement age maybe revised to 60

NSTP

PUTRAJAYA: The retirement age for employees in the public sector may be extended by several more years.

An announcement on this is expected to be made by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, who is also Finance Minister, when he tables Budget 2008 in parliament on Sept 7.

Public Service Department corporate communications head Hasniah Rashid confirmed that a recommendation to extend the retirement age for the more than 1.2 million civil servants had been submitted to the government.

She declined to comment on the recommended age except to say it was beyond the current 56. However, it is understood that it could be around 60 years.

Singapore, for instance, has raised its retirement age from 60 in 1993 to 62 in 1999, and is already re-thinking its employment policies. It may again raise the retirement age of its workers.
"The PSD has studied various international practices and our recommendation is based on what is suitable and relevant for Malaysia," Hasniah said.

She added that the PSD, in drafting the recommendation, had taken into consideration the issues of productivity, international practices and government expenditure.

The government spends some RM6 billion annually in payouts, which include gratuity, to an average of 1,000 civil servants who retire every year. This is besides the monthly pensions being paid to pensioners.

At present, a public sector employee is required to retire on reaching the age of 56, based on the date of birth recorded in the service record book. However, the retirement age for those appointed before Oct 1, 2001, is either 55 or 56 years, depending on the option made under the Service Circular No. 3/2001.

Only judges retire at the age of 65.

Government servants can also apply for optional retirement on or after attaining the age of 40, provided they have not less than 10 years reckonable service.

Meanwhile, Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) president Omar Osman said if the retirement age was raised it would greatly benefit civil servants.

He said Cuepacs had in 1998 asked that the then retirement age of 55, be extended to between 58 and 60 years.

"Our members are still productive at 56 and the knowledge they have accumulated over the years would go to waste if they had to retire.

"We should also bear in mind that with the trend of people marrying late, their children would still be in secondary school when they retire.

"This would be taxing on them financially once their children go to college, but it would help if their service is extended for several more years."

Dr Aminah dilantik Naib Canselor UPSI

Berita Harian


TIMBALAN Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Dr Aminah Ayob (gambar) dilantik sebagai naib canselor baru universiti itu, berkuat kuasa 1 September ini.

Pelantikan secara kontrak sehingga Ogos 2010 itu menjadikan beliau naib canselor wanita ketiga menerajui institusi pengajian tinggi awam (IPTA), selepas Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Datuk Dr Rafiah Salim dan Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datuk Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin.


Bahagian Perhubungan Awam universiti itu dalam kenyataannya di Kuala Lumpur semalam berkata, pelantikan itu bagi menggantikan Datuk Muhammad Rais Abdul Karim yang tamat kontrak perkhidmatannya Jumaat ini.

Aminah, anak jati Pulau Pinang mendapat pendidikan rendah di Sekolah Kebangsaan Air Itam dan seterusnya ke Sekolah Menengah (SM) Abdullah Munshi dan SM Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah.

Selepas menamatkan tingkatan enam, beliau meneruskan pengajian di Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim, Johor Bahru, kemudian mengikuti jurusan Sains Biologi di UM pada 1978.

Beliau pernah mengajar dua tahun di Sekolah Menengah Sungai Ara, Pulau Pinang sebelum berkhidmat di Universiti Sains Malaysia.

Setelah itu beliau melanjutkan pengajian peringkat sarjana di University of Iowa, Amerika Syarikat pada 1980 dan doktor falsafah di University of Keele, UK pada 1986.

Aminah pernah menjadi Timbalan Dekan (Akademik) UPSI, mulai 1994 hingga 1997, seterusnya dekan hingga dilantik Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) pada 1 Disember 2005.

Antara sumbangannya membantu Kementerian Pelajaran menggubal kurikulum sains sekolah rendah dan menengah serta mengendalikan kursus dalam perkhidmatan kepada guru.

Beliau juga ahli Majlis Kurikulum Tertinggi Kementerian Pelajaran sejak 1998 dan pernah dilantik sebagai Pengerusi Majlis Dekan-Dekan Pendidikan IPTA, Ahli Majlis Penasihat Bahagian Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran, Panel Penilai Lembaga Akreditasi Negara, Ahli Majlis Suruhanjaya Kebangsaan (Pendidikan) Unesco Malaysia.

Selain itu, beliau turut aktif dalam pelbagai agensi dan badan bukan kerajaan, antaranya Malaysian Education Research Education, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Prasekolah, Majlis Penasihat Pendidikan Pulau Pinang dan Penasihat Majlis Guru Cemerlang Pulau Pinang.

Malah pada 1999, beliau dilantik sebagai wakil Malaysia selama tiga tahun oleh Commonwealth Secretariat for Education, United Kingdom, di samping terbabit dalam beberapa penyelidikan.

IPTA perlu bersaing tingkat mutu, imej

Berita Harian

PELAN Strategik dan Pelan Tindakan Pengajian Tinggi Negara 2007-2010 yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kelmarin, bukan saja dapat memacu Malaysia mencapai Misi Nasional, tetapi meletakkan semula universiti di negara ini sebagai gedung untuk melahirkan generasi berilmu dalam erti kata sebenar. Kita amat berharap apa diusahakan menerusi pelan itu akan menjadi asas kepada usaha membina modal insan kelas pertama dan menjadikan Malaysia sebuah negara maju, makmur dan berdaya saing menjelang dan selepas 2020. Pemberian lebih autonomi kepada Lembaga Pengarah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam beberapa perkara tertentu menerusi proses transformasi dan pembaharuan pengajian tinggi negara, misalnya, mampu meningkatkan taraf universiti dan mutu graduannya. Langkah baru dan berani itu sudah pasti akan mencetuskan paradigma dalam IPT yang dinanti-nantikan rakyat selama ini. Selain pemberian autonomi yang akan dilaksanakan serta-merta pada peringkat pentadbiran di kalangan IPTA, pelan itu turut membabitkan audit prestasi akademik dan pengwujudan universiti apex, iaitu gagasan universiti terunggul. Sejajar dengan hasrat negara menjadi hab pendidikan serantau, sudah semestinya kewujudan universiti terunggul amat dialu-alukan. Di universiti seperti itu nanti, kualiti akademik, pengurusan, pengajaran dan penyelidikan akan diberi keutamaan dengan suasana akademik yang kompetitif dan pemupukan budaya berprestasi dalam semua aspek. Dari segi tadbir urus, universiti apex akan diberi autonomi lebih luas daripada universiti lain membabitkan pemilihan pentadbir, fakulti, pensyarah dan pelajar masing-masing berdasarkan kriteria tertentu. Pewujudan universiti apex di kalangan universiti tempatan sudah pasti menjadi kemuncak aspirasi pengajian tinggi negara supaya satu hari nanti ada universiti di negara ini tergolong dalam 50 kelompok universiti terbaik dunia.

Kita berharap dengan pembaharuan ini, lebih ramai pelajar luar negara berminat menyambung pengajian di universiti tempatan dan dapat memperuntukkan kuota misalnya antara 20 dan 30 peratus untuk pelajar asing. Bagi tujuan audit prestasi akademik ke atas semua IPT pula, jawatankuasa penilaian bebas dianggotai pakar dari luar kementerian akan diwujudkan bagi menjamin integriti dan kesahihan audit berkenaan. Menjadi harapan kerajaan menggunakan hasil penemuan audit itu untuk menjalankan usaha penarafan IPT tempatan dan kita percaya penarafan ini akan menjadi wadah penambahbaikan kualiti pengajian tinggi berdasarkan konsep persaingan sihat. Selepas 50 tahun mencapai kemerdekaan, sudah tiba masanya kita mengorak langkah menjadikan IPT di Malaysia turut dikenali sebagai pusat kecemerlangan akademik bertaraf global seperti Universiti Oxford dan Cambridge. Kita percaya IPTA akan bertindak lebih proaktif dan bersaing secara sihat untuk mengambil peluang daripada perubahan dalam bidang pendidikan, ekonomi dan sosial serta memperkenalkan pembaharuan yang akan meningkatkan prestasi institusi masing-masing.

Visi dan misi negara membangunkan pendidikan dan pengajian tinggi adalah jelas, tetapi warga Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi perlu melaksanakan perancangan dengan bersungguh-sungguh. Misi menjadikan Malaysia sebagai negara maju memerlukan sektor pengajian tinggi berada pada landasan kukuh, mantap dan berkesan supaya melahirkan graduan berkualiti, berinovatif dan berminda kelas pertama. Jika kita gagal mentransformasikan pengajian tinggi ini, laluan untuk mencapai status negara maju mengikut tempoh dirancang mungkin tergendala.

Transformasi IPT disokong PSPTN

Berita Harian

Pelbagai pihak anggap PSPTN langkah tepat bagi perkasa pendidikan

KUALA LUMPUR: Pelbagai pihak sepakat menyokong Pelan Strategik dan Pelan Tindakan Pengajian Tinggi (PSPTN) bagi proses transformasi dan pembaharuan sektor pengajian tinggi negara dengan menyifatkannya sebagai langkah tepat dan perlu disegerakan.
Mereka percaya jika pelan dan tindakan itu dilaksanakan, Malaysia mampu memperkasakan sektor pendidikan tinggi negara, sekali gus menjadi hab pengajian tinggi di rantau ini.
Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting berkata pengenalan pelan itu bakal meningkatkan daya saing institusi pengajian tinggi awam IIPTA) iaitu sebagai tambahan bagi mendorong inovasi dalam negara sebagai pusat pembelajaran dan pengajaran.
Beliau berharap semua universiti akan lebih bermotivasi untuk mencapai objektif menjadi pusat kecemerlangan akademik Malaysia atau institusi pendidikan bertaraf dunia.
Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Reezal Merican Naina Merican berkata, kedua-dua pelan itu adalah rangka kerja jangka masa panjang yang holistik.
“Ia dapat memastikan modal insan yang dilahirkan IPTA dan IPTS boleh dipasarkan dan tenaga pensyarah lebih tersohor di samping budaya penyelidikan terus mekar dan segar,” katanya.
Sehubungan itu, GPMS mencadangkan penubuhan jawatankuasa Kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bertujuan membuat unjuran guna tenaga bersepadu bagi memastikan permintaan dan penawaran sentiasa tepat.
“GPMS tidak mahu episod graduan yang dikeluarkan universiti tidak selari dengan pasaran sama ada dalam sektor swasta atau sektor berkaitan. Kita juga berharap jawatankuasa peringkat kementerian diwujudkan bagi merancang, menilai kualiti dan kuantiti infrastruktur serta persekitaran universiti supaya bertaraf piawaian antarabangsa,” katanya.
Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Datuk Dr Mohd Zulkifli Mohd Ghazali, berkata usaha mewujudkan universiti Apex juga langkah proaktif membentuk persaingan di kalangan IPTA dan IPTS.
Beliau berkata, pelaksanaan pelan itu baik kerana ia memberi kuasa autonomi kepada pihak pengurusan menjana ekonomi menerusi aktiviti penyelidikan, pembangunan dan komersial tanpa bergantung sepenuhnya bantuan kerajaan.
Presiden Universiti Terbuka Malaysia, Prof Tan Seri Anuwar Ali, berkata usaha berkenaan adalah langkah rasional dalam proses pendemokrasian pendidikan menerusi modul serta pendidikan anjal.
Katanya, kaedah pembelajaran lebih fleksibel, memberi peluang masyarakat terutama yang sedang bertugas dalam agensi kerajaan dan swasta meningkatkan pengetahuan dengan melanjutkan pengajian lebih tinggi.

Mengenai proses pendidikan sepanjang hayat, beliau berkata, ia mempunyai keistimewaan tersendiri kerana pelajar sentiasa mengemaskini pengetahuan dalam sesuatu bidang dari semasa ke semasa.
Tokoh pendidik, Prof Datuk Dr Kamaruddin Kachar, pula menggariskan empat faktor utama yang perlu dilaksanakan bagi menjayakan pelan berkenaan, iaitu pengurusan, teknik pengajaran dan pembelajaran, hal ehwal pelajar dan pengendalian projek penyelidikan.
Bagi memantapkan pengurusan universiti, beliau berkata naib canselor perlu berwibawa dengan mengambil kira kelulusan serta pengalaman dalam pentadbiran universiti.
“Setiap pensyarah pula perlu dilatih teknik pengajaran termasuk mengendalikan sesi kuliah besar, seminar dan tutorial. Di negara kita, hanya satu peringkat dilaksanakan iaitu kuliah yang dihadiri ratusan pelajar pada satu sesi,” katanya.
Pengarah Eksekutif Yayasan Strategik Sosial, Datuk Dr Denison Jayasooria pula berkata, pelan itu mempunyai sasaran dan wawasan yang jelas untuk meningkatkan kualiti pendidikan pengajian tinggi negara.
Katanya, tujuh teras yang digariskan mencakupi semua aspek yang diperlukan bagi pembinaan bangsa kerana ia turut menekankan pembinaan modal insan.
“Teras pertama memperlihatkan sasaran pelan itu jelas dan tepat untuk meningkatkan kualiti pendidikan negara. Menerusi teras kedua, kerajaan mensasarkan 75 peratus pengajar di universiti memperoleh PhD,” katanya.
“Langkah memberikan autonomi kepada Lembaga Universiti pula mampu menjadikan institusi berkenaan lebih berdikari dan tidak terikat dengan birokrasi Kementerian Pengajian Tinggi. Ini sebenarnya sudah lama dipraktikkan di luar negara,” katanya.

IPTA bebas pilih naib canselor

Berita Harian


PETALING JAYA: Institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bebas memilih naib canselor dan ahli lembaga pengarah menerusi pemberian kuasa autonomi, yang akan dilaksanakan secara berperingkat dalam proses transformasi dan pembaharuan pengajian tinggi negara.

Selain itu, IPTA boleh membuat keputusan sendiri untuk menambah profesional asing, meningkatkan dana universiti menerusi penyediaan tabung khas dan pemilihan pelajar antarabangsa.

Menjelaskan pemberian kuasa autonomi itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed (gambar), berkata buat permulaan kuasa autonomi itu akan dinikmati satu atau dua universiti apex, iaitu kelompok universiti elit, yang akan dipilih selewat-lewatnya sebelum September tahun depan.

“Kuasa autonomi itu kemudian akan diperluaskan meliputi empat universiti penyelidikan dan semua 20 IPTA secara berperingkat sehingga 2020,” katanya kepada pemberita selepas menjadi tetamu rancangan terbitan TV3, Malaysia Hari Ini, di Sri Pentas, di sini, semalam.

Kelmarin, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika melancarkan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara Melangkaui Tahun 2020 dan Pelan Tindakan Pengajian Tinggi Negara 2007-2010, mengumumkan IPTA akan diberi lebih autonomi dalam beberapa perkara tertentu menerusi proses transformasi dan pembaharuan pengajian tinggi negara.

Perdana Menteri juga mengumumkan kerajaan akan mewujudkan universiti apex yang akan dipilih di kalangan IPTA terunggul dalam meningkatkan kecemerlangan akademik yang berkualiti, bertaraf global serta dihormati dan disanjungi seluruh dunia.

Mustapa berkata, selain IPTA, institut pengajian tinggi swasta (IPTS) juga berpeluang merebut status universiti apex.

“Dalam usaha melonjakkan sistem pendidikan tinggi negara, pemilihan universiti berprestij itu tidak hanya tertakluk kepada IPTA atau universiti penyelidikan, malah IPTS yang layak juga berpeluang mendapat pengiktirafan.

“Bagi menjayakan usaha ini, satu jawatankuasa khas dianggotai ahli akademik, pengamal industri dan profesional pelbagai bidang akan ditubuhkan untuk menilai kelayakan serta keupayaan IPT berkenaan,” katanya.

Pemberian autonomi itu turut membabitkan kelonggaran kuota pengambilan pelajar asing bagi peringkat ijazah pertama daripada 10 peratus sekarang kepada jumlah yang difikirkan sesuai dengan status universiti berkenaan serta program ditawarkan.

“Penyediaan tabung khas pula membolehkan universiti menjana ekonomi sendiri tanpa bergantung kepada kerajaan. Setakat ini 88 peratus daripada kos pengurusan IPTA ditanggung kerajaan.

“Bagaimanapun, kuasa autonomi itu akan diperinci bagi memastikan tahap kebebasan pihak pengurusan tidak bertentangan dengan syarat serta peraturan dalam Akta Universiti dan Kolej Universiti,” katanya.

Pada sidang akhbar selepas Konvokesyen ke-7 Kolej Teknologi Timur (KTT) di sini pula, Mustapa berkata, semua 20 IPTA, 36 universiti swasta dan lebih 500 kolej universiti swasta akan menjalani proses pengauditan kualiti pendidikan mulai tahun depan.

“Kita tidak mahu ketika kerajaan berusaha menjadikan negara pusat pendidikan cemerlang pada peringkat antarabangsa, ada IPT yang tidak berkualiti masih menawarkan kursus kepada pelajar,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan IPT, Datuk Dr Hassan Said, berkata audit kualiti itu masih di peringkat pengumpulan data sebelum dianalisa dengan terperinci.

Analisis untuk IPTA dilaksanakan Bahagian Jaminan Kualiti kementerian berkenaan, manakala IPTS pula menjadi tanggungjawab Lembaga Akreditasi Negara (LAN) yang akan dijenama semula sebagai Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

28 August 2007

Government Mulls Service Extension To Overcome Shortage Of Doctors

Bernama

KUALA LUMPUR, Aug 28 (Bernama) -- The Health Ministry is studying the possibility of extending the services of medical officers and specialists to overcome the shortage of doctors.

The ministry's parliamentary secretary Datuk Lee Kah Choon said this was being looked at from two main aspects -- extending doctors' compulsory service period at the government hospitals or the service of medical officers in public service.

Lee was responding to Datuk Suhaili Abdul Rahman (BN-Labuan) at the Dewan Rakyat sitting here today who suggested that the government extend the compulsory service of doctors and raise the retirement age of government doctors from 56 to 65 to overcome the shortage of doctors in the country.

At present, doctors are required to do compulsory service at government hospitals for only three years.

Lee said to solve the problem, the ministry was also expanding the scope for recognising medical qualifications from abroad.

However, he added, the medical degrees or certificates must meet local standards.

Besides these, the government was also making efforts to automatically reappoint medical officers and specialists based on their excellent service and good health, besides working with the Higher Education Ministry to raise the quota of student intake for medicine and to create more opportunities for promotion," he said.

"We do also cooperate with the Human Resources Ministry in a programme to encourage Malaysian doctors and medical specialists working overseas to return to serve the country."

To another question, Lee said at the moment, Malaysia was still facing shortage of specialists in radiotherapy and oncology, neurology, nephrology, paediatric surgery, hand and microsurgery, neurosurgery, plastic surgery, cardiology and cardiothoracic.

He said to overcome the problem, the ministry went into a joint programme with the private hospitals, for instance, by hiring their oncology service not available at some government hospitals while trying to improve such service at the government hospitals.

Ministry, farmers dispute findings on tainted greens

NST

KUALA LUMPUR: The Health Ministry, City Hall and Federation of Malaysian Vegetable Farmers’ Association have disputed the findings by Institute for Medical Research (IMR) and Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) on contaminated vegetables at the Selayang wholesale market.

They said it was unfair for the study to focus on certain vegetables at the market and conclude that they were tainted.

The Health Ministry’s food safety and quality division director, Dr Abdul Rahim Mohamad, said the ministry was in the dark in regard to the research findings.

The division conducted checks on vegetables at the Selayang wholesale market but did not find contamination levels to be as high as those claimed by IMR and UKM.

The ministry also had not formally received a copy of the report but Dr Abdul Rahim said he had one given to him by a contact.
The New Straits Times report yesterday had, among others, highlighted the high levels of pesticide residue found on vegetables sold at the Selayang wholesale market in Kuala Lumpur.

It was reported that two-thirds of the 93 samples of six popular vegetables were found to be contaminated with at least one kind of pesticide.

Some of the contaminated vegetables were spinach, kangkung, round cabbage and Chinese mustard.

The Selayang market supplies vegetables to about three-quarters of the hypermarkets, wet markets, night markets and grocery stores in Selangor.

City Hall Health Department director Dr Zainol Ariffin Pawanchee questioned the study, saying: "If this was their actual finding, why was the Health Ministry not alerted? It is surprising that the findings were presented in a seminar."

He also said City Hall officers routinely checked food in the market, but did not elaborate if findings were similar to the ones reported by IMR and UKM.

In Muar, Federation of Malaysian Vegetable Farmers’ Association secretary-general Chay Ee Mong said the pesticide residues found on raw and untreated vegetables at the Selayang wholesale market were minimal and the amount would be greatly reduced when the greens were washed, soaked and cooked.

"It is improper to conclude that the whole basket of vegetables was contaminated when only a few raw and untreated vegetables had excessive pesticide residue.

"IMR should get more accurate information from the Department of Agriculture and the Health Ministry, as both parties were monitoring vegetable farming.

"To obtain accurate information, the research should be based on the actual situation.

"Our members have always adhered to good agriculture practice and abided by regulations to ensure all vegetables are safe for consumption," he said.

Its president Tan So Tiok said consumers should disregard the findings of the report as it would only affect the export of vegetables and the country’s economy.

Meanwhile, the Consumers’ Association of Penang has called on the Health Ministry to reveal the detailed sampling, testing plan and results of tests done on the vegetables.

In the meantime, it called on the public to avoid local vegetables until the Health Ministry had given an assurance that vegetables sold in the market were safe for consumption.

Real reason why teachers give tuition

The Star

I REFER to “Keep the pressure up” (The Star, Aug 27). I believe there are two sides to the issue.

Tuition, for what it is worth, is here to stay. As long as there are weak students, there will be a need for tuition or at least a perceived need for tuition.

It all boils down to the real reason behind why teachers give tuition.

Much as teachers give the noble reason that they are offering much needed help and service to the weak students, I feel it is obvious that the majority of teachers give tuition to supplement their income.

At the end of the day, I think teachers have to do some soul searching and ask themselves where their priorities lie.

And if teaching is a dread to them, if they drag their feet into class and do the minimum every day, then please leave the profession and make way for those who are serious about the profession.

For those teachers who have found an ingenious way to survive in this profession by giving tuition and making their enterprise sound very noble, I have this to say – please legitimise your business enterprise outside school!

All I am asking is that teachers do their level best to do the necessary teaching in schools the way they should be teaching. Be as conscientious in schools as they are when giving tuition.

To all dedicated teachers who do continue to serve our children, we salute your commitment!

English for apex universities

The Star

PUTRAJAYA: It is logical that English be more widely used at apex universities as 20% of their enrolment will be open to international students, said Higher Education Minister Datuk Mustapa Mohamed.

“Although Bahasa Malaysia will remain, it will be logical that English be widely used at these universities. We have to go forward as these are to be international universities,” he told The Star after the launch of the National Higher Education Strategic Plan and National Higher Education Action Plan 2007-2010 by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Mustapa said the apex university concept was very exciting as the country needed to compete against the best in the world.

“Unless we put in more resources, both financial and human, it is going to be tough for us to make it to the ranks of top universities in the world,” he said.

On Abdullah’s statement that more autonomy would be given to universities, he said this started a few years ago.

“Now that it is government policy, we have to step up the pace of change.

“Although more autonomy is given to the universities, it will also be linked to certain conditions such as funding,” he added.

Mustapa said the ministry had held discussions with all stakeholders in producing the plans.

“There was a clear consensus from all that radical change was needed to re-energise higher education,” he said.

“The action plan is about actions which are required now to lay the basis to trigger the education transformation,” he added.

Education Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, who was present at the launch, said both plans were in line with the National Education Blueprint 2006-2010, particularly in terms of equity and access as well as autonomy and benchmarking against the best.

VCs happy with more authority

The Star

PUTRAJAYA: The decision to give local universities more autonomy has received the thumbs-up from vice-chancellors.

Vice-Chancellors Council chairman Prof Datuk Dzulkifli Abdul Razak said the National Higher Education Strategic Plan and National Higher Education Action Plan 2007-2010 would give universities a lot of flexibility.

“This is a good decision because it will allow the board of directors more authority and this is something we are looking forward to implementing,” said Prof Dzulkifli, who is also Universiti Sains Malaysia vice-chancellor.

Universiti Kebangsaan Malaysia vice-chancellor Datuk Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin noted that three A’s – autonomy, audit and apex universities – under the plans were good concepts as they laid the foundation for the future.

Malaysian Association of Private Colleges and Universities deputy president Dr Parmjit Singh felt that the plans had provided very clear directions as they were developmental in nature and less regulatory.

“It is not only a plan that focuses on one segment; it is a plan that covers the whole nation,” he said.

New chief judge to be named soon

NST

KUALA LUMPUR: The new chief judge of Malaya is expected to be announced soon.


The Jalan Duta court complex houses all the magistrates’, Sessions and High Courts.
The Jalan Duta court complex houses all the magistrates’, Sessions and High Courts.
Last Wednesday, Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi met Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin over the appointment.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz said the matter had been resolved.

"We hope all parties will accept (the appointment) once the prime minister announces it. It has taken some time because Abdullah wants this matter to be accepted by all.

"There were points raised by the Conference of Rulers and Abdullah has looked into it," Nazri said after Tuanku Mizan opened the RM300 million Jalan Duta court complex.
The post of CJM was left vacant following the retirement of Tan Sri Siti Norma Yaakob on Jan 5.

Asked whether the Conference of Rulers had objected to the list of candidates submitted by Chief Justice Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, Nazri said it had not objected but had raised points about the candidates.

"It (raising points) gives real meaning to consultation. But whether they raised a point or not, we should not worry about it."

To a question about the criteria for the selection of a CJM, Nazri said it should not depend solely on judgment writing.

He said a judge should be considered on patience, capability in carrying out his duties and his ability to listen well.

The New Straits Times had reported on Thursday that a former High Court judge who is now in the Federal Court had failed to write grounds of judgment in 33 criminal and civil cases.

Nazri said the allegations against this judge had to be investigated.

On another matter, he announced that court complexes would be built in Kuantan and Kangar at the cost of RM45 million each.

He said the project was part of the RM534.5 million allocated for court development projects under the Ninth Malaysia Plan.

It would be similar to the Jalan Duta court complex, which houses all the magistrates’, Sessions and High Courts.

Earlier, Nazri said the government had outlined strategies to ensure a judicial machinery that was effective in its administration and beneficial to the country’s development.

Among the strategies were providing physical infrastructure such as new courts, automation of the judicial administration system by using e-judiciary for case management, court recording transcriptions and the provision of supporting infrastructure such as Internet access.

Ahmad Fairuz said the new court complex would reduce postponements as all the different courts were under one roof.

"Lawyers or deputy public prosecutors can attend a hearing in one court and move to the next court to attend another case within this complex.

"This will ease postponements and help the court to dispose of cases faster."

Present were the Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah, Ahmad Fairuz’s wife Toh Puan Mazni Mohamed Noor, Chief Judge of Sabah and Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, Federal and Court of Appeal judges.

Transformasi IPT -- PM umum 3 langkah khas dalam Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara

Utusan Online

Oleh Habibah Omar dan Muhd. Nizam Yatim

PUTRAJAYA 27 Ogos – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini melancarkan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara yang memperkenalkan tiga langkah khas untuk mencetuskan transformasi dan membawa pembaharuan kepada institut pengajian tinggi (IPT) negara ini.

Di bawah rancangan jangka panjang yang dinamakan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara Melangkaui Tahun 2020 itu, Perdana Menteri menetapkan matlamat untuk meningkatkan kualiti pelajar, keupayaan pensyarah, infrastruktur IPT dan membina rangkaian dengan institusi-institusi pendidikan tinggi ternama dunia.

Tiga langkah khas itu ialah:

* Meningkatkan tadbir urus sendiri di kalangan IPT awam yang akan dilaksanakan serta-merta;

* Melaksanakan audit prestasi akademik ke atas semua IPT awam dan swasta; dan

* Memperkenalkan status universiti apeks (apex) di kalangan universiti tempatan.

Menurut Perdana Menteri, sebagai saluran utama penjanaan modal insan, IPT di negara ini perlu diberikan perhatian khusus kerana melaluinya akan lahir generasi muda yang berpendidikan, berkemahiran, kreatif, inovatif, bersikap progresif dan berfikiran kritis.

‘‘Saya percaya masanya telah tiba untuk kita mentransformasikan IPT negara,” kata Abdullah ketika berucap melancarkan pelan strategik itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Majlis pelancaran pelan strategik tersebut dihadiri lebih 3,000 hadirin termasuk naib-naib canselor IPT awam dan swasta, tokoh-tokoh pendidik, pensyarah universiti, pelajar dan para pemimpin korporat.

Pada majlis yang turut dihadiri oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed dan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein itu, Perdana Menteri memberitahu, bagi meningkatkan tadbir urus IPT, lembaga pengarah kolej dan universiti awam akan diberikan kuasa autonomi.

Kerajaan, kata Abdullah, berharap dengan wujudnya kuasa autonomi IPT yang dicadangkan dalam pelan strategik itu, negara berupaya bertindak lebih pantas menyahut cabaran perubahan yang berlaku dalam bidang akademik, ekonomi dan sosial.

‘‘Saya ingin melihat lembaga pengarah IPT menggunakan autonomi mereka itu untuk memperkenalkan perubahan serta pembaharuan yang akan mempertingkatkan IPTA masing-masing,” katanya.

Beliau menegaskan, aspek kritikal seperti tadbir urus, kepimpinan akademik, pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan pembangunan (R&D) perlu ditangani untuk membolehkan institusi pendidikan tinggi diberikan nafas baru dan terus berkembang maju.

Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara yang dilancarkan petang ini menggariskan tujuh teras strategik iaitu meluaskan akses dan meningkatkan ekuiti, menambah baik kualiti pengajaran dan pembelajaran, memperteguhkan penyelidikan dan inovasi, memperkasa IPT, mempergiat pengantarabangsaan, membudayakan pembelajaran sepanjang hayat dan mengukuhkan sistem penyampaian Kementerian Pengajian Tinggi.

Pelan strategik setebal 167 halaman itu disokong dengan siri pelan bertindak jangka pendek yang digariskan di bawah Pelan Tindakan Pengajian Tinggi Negara 2007-2010 yang turut dilancarkan serentak.

Bagi memantapkan IPT, Perdana Menteri juga mengumumkan pelaksanaan audit prestasi akademik ke atas semua IPT awam dan swasta untuk memastikan kualiti pendidikan berada pada tahap yang memuaskan.

Untuk menjamin integriti dan kesahihan audit itu, katanya, sebuah jawatankuasa penilaian bebas akan diwujudkan dengan ahli-ahlinya terdiri daripada pakar dari luar Kementerian Pengajian Tinggi.

Abdullah menyarankan semua pihak menerima penilaian bebas itu sebagai satu langkah konstruktif yang akan membolehkan IPT negara ini menguruskan diri ke arah mencapai tahap kualiti bertaraf dunia.

Perdana Menteri turut mengumumkan rancangan kerajaan untuk mewujudkan universiti apeks iaitu gagasan universiti terunggul yang menjadi kemuncak aspirasi pengajian tinggi negara.

‘‘Sebuah jawatankuasa kerja akan ditubuhkan oleh kementerian untuk merangka satu kriteria dan pelan bagi membangunkan universiti apeks dengan komitmen diberikan oleh kementerian bahawa pelan tersebut akan siap dalam tempoh 12 bulan,” katanya.

Abdullah mencabar Kementerian Pengajian Tinggi supaya menubuhkan sekurang-kurangnya sebuah universiti apeks di Malaysia sebelum Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) tamat pada 2011.

Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara Melangkaui Tahun 2020 dirancang oleh Kementerian Pengajian Tinggi selepas mendapat input daripada para pelajar, majikan, industri, parti-parti politik, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) selain laporan-laporan naib canselor serta para pegawai universiti awam dan swasta.

Ia juga mengambil kira Laporan Hala Tuju Pengajian Tinggi Tan Sri Wan Zahid Nordin 2005, Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), Laporan Bank Dunia mengenai pendidikan tinggi di Malaysia serta sinergi antara Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Pelan strategik itu merupakan kesinambungan daripada Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran untuk pendidikan peringkat rendah.

26 August 2007

Cuepacs hoping for budget full of goodies

The Star

PENANG: Cuepacs is hoping that Budget 2008, to be announced on Sept 7, will be the best budget for civil servants.

Its president Omar Osman said that apart from a good bonus, they were hoping that the Government would approve their appeal to extend the retirement age from 56 to 58 or 60.

“We have already submitted the necessary documents of appeal. We are also in discussions with the Government on issues concerning retirees’ pension, the Voluntary Separation Scheme (VSS) and the Efficiency Level Assessment (PTK),” he said.

Omar also urged department heads to keep close relations with the unions so that they could discuss and work out problems faced by employees.

He was speaking at the biannual Peninsular Malaysia National Health Administrative Assistants Union’s Representative Conference 2007-2009 here yesterday.

The conference was held to elect new union representatives for the new 2007-2009 term.

The union’s president Hussian Wahab explained that the conference was also held to discuss the union’s future and issues like upgrading the pay scale.

Hakim pertama dapat PhD

Berita Harian


GOMBAK: Hakim Mahkamah Tinggi Kuching, Sarawak, Dr Hamid Sultan Abu Backer, menjadi hakim pertama mahkamah tinggi menerima Ijazah Doktor Falsafah Undang-Undang (PhD) pada Majlis Konvokesyen ke-23 Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), di sini, semalam.


Sejak menamatkan pengajian Ijazah Undang-Undang (LLB), Sarjana Undang-Undang (LLM) dari University of London dan Barrister at-Law, Lincoln`s Inn, beliau berkata, PhD ini adalah ijazah ketiga di UIAM selepas menerima Diploma Pascasiswazah Perundangan Syariah dan Diploma Pascasiswazah Perbankan Islam.

Hamid Sultan, 52, berkata pengalaman sepanjang bertugas dengan minat menulis dan menerbit makalah serta jurnal perundangan memberi keistimewaan kepadanya menzahirkan penulisan berkenaan kepada tesis.

Bapa lima anak yang berasal dari Jalan Meldrum, Johor Bahru itu berkata, bebanan tugas hakiki berhadapan kes setiap hari tidak menghalangnya mengikuti pengajian pada peringkat tertinggi.

“Masa saya lebih banyak dihabiskan dengan membaca dan menulis isu berkaitan perundangan. Saya mempunyai kesabaran yang tinggi dalam penulisan. Berkat kesabaran inilah membolehkan saya menyebarkan ilmu kepada umum menerusi penerbitan jurnal perundangan,” katanya.