04 August 2009

CUEPACS Minta Timbang Wad Kelas Satu Untuk Semua Penjawat Awam

SHAH ALAM, 4 Ogos (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta kerajaan supaya menimbangkan penempatan di wad kelas satu bagi semua penjawat awam yang ditahan untuk rawatan di hospital.

Presidennya Omar Osman berkata satu kertas kerja mengenainya sudah disiapkan dan ia akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lama lagi dalam usaha menaikkan imej penjawat awam.

Beliau berkata permintaan itu dianggap wajar, dan jika diluluskan penjawat awam pasti akan merasa lebih dihargai serta mempunyai motivasi lebih baik untuk memberikan perkhidmatan yang cemerlang.

"Sekarang ini penjawat awam yang masuk hospital akan ditempatkan di wad mengikut tangga gaji, kebanyakannya hanya layak di wad kelas kedua dan ketiga sedangkan mereka juga memainkan peranan yang sama ketika berkhidmat," katanya dalam sidang media di sini Selasa.

Terdahulu, Omar hadir pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Dwi-Tahunan ke-14 Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Penguasa-Penguasa Tempatan Semenanjung Malaysia (Anulae) di Dewan Banquet Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Beliau berkata tuntutan itu juga dibuat memandangkan ketika ini wad kelas kedua dan ketiga biasanya turut menempatkan warganegara asing yang mendapatkan rawatan di hospital-hospital kerajaan.

"Sangat tidak patut untuk petugas kerajaan ditempatkan sekali dengan mereka, kami minta kelas satu pun bukan hendak satu bilik sorang, tidak kisahlah satu bilik empat orang sekalipun tidak apa asalkan ia wad kelas satu," katanya.

Selain itu Omar berkata dalam kertas kerja itu juga Cuepacs berharap elaun hotel akan dikaji memandangkan elaun RM80 yang diberikan sekarang dilihat tidak sesuai kerana kadar sewa bilik hotel terutama di ibu kota menjangkau lebih RM100.

"Sedih juga kadang-kadang penjawat awam duduk hotel di Chow Kit, bos-bos besar hotel lain, sedangkan nak mesyuarat hotel yang sama, mana ada sekarang ini hotel RM80," katanya.

Sementara itu Omar berkata Cuepacs akan terus mengadakan penerangan serta taklimat di semua peringkat anggotaannya mengenai enam Bidang Hasil Utama Nasional (NKRA) dan konsep 1Malaysia bagi memastikan semua penjawat awam peka dengan seruan kerajaan itu.

Beliau berkata penerangan itu penting bagi memastikan penjawat awam faham sekaligus melaksanakan seruan kerajaan terutamanya dengan mengaplikasikannya menerusi perkhidmtan yang mereka berikan.

-- BERNAMA

03 August 2009

Guru siswazah belum naik gred DG41

SAYA mengikuti Kursus Dalam Perkhidmatan Program Pensiswazahan Guru Besar (PPGB) ambilan 3/2005 Mod Intensif di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada 13 September 2005 hingga 13 September 2007. Saya dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pengurusan Pendidikan) dengan Kepujian pada 12 Mac 2008.

Pada 1 April 2008 saya menghantar dokumen permohonan pelantikan ke jawatan tetap PPPS Gred DG41 ke Bahagian Sumber Manusia (BSM) untuk dipanjangkan ke Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP). Selang dua bulan SPP memulangkan semula dokumen berkenaan ke BSM dan mengarahkan saya memohon secara online. Maka saya membuat semula permohonan secara online seperti diarahkan.

Beberapa bulan kemudian SPP memaklumkan bahawa permohonan saya tidak lengkap untuk diproses kerana tiada tarikh penempatan semula. Mungkin SPP keliru dengan menganggap kami belajar secara sepenuh masa dengan mengambil cuti sambil belajar dan memerlukan proses penempatan semula.

Pada 14 Oktober 2008 BSM menghantar surat kepada SPP berkaitan urusan pengambilan calon yang memohon untuk dilantik sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) Gred DG41 selepas tamat program pensiswazahan. Surat itu menjawab persoalan yang dibangkitkan oleh SPP mengenai penempatan semula.

Akhirnya pada 2 April 2009 barulah SPP menjalankan proses temu duga pelantikan ke Jawatan tetap PPPS Gred DG41. Namun hingga kini saya masih belum menerima surat tawaran pelantikan sedangkan beberapa kumpulan guru yang lebih lewat konvokesyen dan lewat dipanggil temu duga sudah mendapat surat tawaran pelantikan ke Gred DG41.

Pada 29 Jun 2009 saya mengajukan persoalan sama ketika Program Executive Talk oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Pelajaran Datuk Kamaruzaman Mohd Noor. Beliau meminta saya menghubungi Datuk Kusaini Hasbullah, Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia.

Harapan saya supaya perkara ini mendapat perhatian sewajarnya demi memartabatkan profesion perguruan dan mengharapkan tawaran pelantikan dapat diseragamkan mulai tarikh 1 April 2008 iaitu tarikh selepas Konvokesyen pada 12 Mac 2008.

ADUKA,
Tanjong Malim.

Guru 'tahan lasak' perlu diutama ke jawatan

Berita Harian

KENYATAAN Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Fuad Zarkashi bahawa elemen 'tahan lasak' dan sanggup bertugas di kawasan pedalaman, adalah kriteria utama bagi pengambilan bakal guru perlu dipandang serius.

Langkah mengetatkan syarat pengambilan bakal guru itu bertujuan memastikan negara melahirkan guru berkualiti yang dapat menyumbang kepada pembentukan sebuah masyarakat yang cemerlang, merealisasikan Wawasan 2020 serta menjayakan sistem pendidikan negara.

Guru bukan saja memikul beban dalam melahirkan masyarakat yang seimbang dan sepadu dari segi rohani, jasmani dan intelek, malah guru menyumbang sebahagian besar tenaga pekerja di bidang pendidikan.

Menurut Dr Mohd Fuad lagi, guru yang 'tahan lasak' bererti mereka boleh ditempatkan di sekolah kawasan pedalaman tanpa kemudahan asas seperti pengangkutan yang sempurna, terpaksa meredah hutan, atau terpaksa menggunakan bot mahupun sampan untuk sampai ke sekolah.

Umum mengetahui cabaran mengajar di pedalaman lebih besar yang memerlukan ketahanan fizikal atau psikologi. Jiwa mereka mesti kental dalam usaha mendidik anak bangsa dan pengorbanan mereka perlu dihargai.

Budaya memainkan peranan penting dalam kehidupan dan kesejahteraan individu. Justeru, guru berkualiti bukan saja mempunyai ketahanan diri untuk berdepan pelbagai kesukaran, malah mampu memahami budaya hidup masyarakat terbabit terutama di kawasan penempatan Orang Asli.

Guru, tanpa mengira di mana mereka ditempatkan mengajar perlu mempunyai elemen 'tahan lasak'. Guru kini terpaksa berdepan perubahan dalam bidang pendidikan. Perubahan dalam dunia pendidikan yang sentiasa dinamik jika tidak dapat ditangani dengan baik boleh memberi kesan kepada kesejahteraan hidup guru.

DR SAPORA SIPON,
Universiti Sains Islam
Malaysia (USIM).

Morshidi Dilantik Sebagai SUK Sarawak Yang Baru

KUCHING, 3 Ogos (Bernama) -- Datuk Mohamad Morshidi Abdul Ghani, 53, telah dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Sarawak yang baru, menggantikan Datuk Amar Wilson Baya Dandot yang bersara akhir bulan ini.

Dalam majlis ringkas, Baya, yang memegang jawatan tersebut sejak 1 Jan, 2007, menyerahkan tugas kepada bekas timbalannya itu di Wisma Bapa Malaysia, di sini, hari ini.

Morshidi merupakan Timbalan SUK Negeri sebelum ini.

Sementara itu, Baya dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) pertama Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah (RECODA) yang dijangka beroperasi tahun ini.

RECODA akan bertanggungjawab mengurus dan melaksanakan Koridor Pembaharuan Tenaga Sarawak (SCORE).

Morshidi, berasal dari Kuching, memulakan kariernya sebagai eksekutif pengurusan dengan Petronas dari 1980 hingga 1988 sebelum menyertai perkhidmatan awam negeri sebagai Pengarah Dewan Bandaraya Kuching Utara pada Ogos, 1988.

Beliau memiliki Sarjana Sains dalam Pengurusan Sumber Manusia dari Universiti Scranton, Pennsylvania, Amerika Syarikat dan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Perangkaan), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Beliau mempunyai empat orang anak.

-- BERNAMA

Housemanship for medical graduates extended to 2 years

PUTRAJAYA, Aug 3 — The Health Ministry has extended the housemanship for medical graduates to two years to ensure that they start off their career as doctors on a strong footing, director-general of Health Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican said.

He said previously housemanship was only for a year in three compulsory disciplines — either medicine, paediatrics, surgery or medicine, surgery and obstetrics and gynaecology (O&G), with four months in each posting.

Now it is compulsory for them to be trained in six disciplines, namely general medicine, paediatrics, surgery, orthopaedics, O&G and emergency medicine, with four months in each postings over a period of two years, he said at a seminar on housemanship training in Malaysia here.

Dr Mohd Ismail said housemen would be employed on the salary scale UD41 (RM1,999-RM5,317) and upon successful completion of their housemanship training, they would be confirmed in service and promoted to UD44 (RM3,028-RM5,570).

He said housemen would be guided, monitored and assessed by specialists not only on their knowledge and skills but also their attitude towards the profession.

"If their performance is not up to the standard, the period of training could be extended," he said.

He said at present the Malaysian Medical Council (MMC) recognised 366 medical colleges, both local and overseas, and they collectively produced about 4,000 doctors annually.

Dr Mohd Ismail said he had instructed the specialists to "take extra efforts to teach and train their housemen properly and with civility."

He said a recent study in 28 general hospitals revealed that 67.8 per of the trainee doctors found their training highly stressful and 53 per cent sometimes thought of quitting because they could not cope with the stress.

The survey also showed that the highest level of stress encountered was related to working hours and workload and 30 to 40 per cent of them did not have time for social or recreational activities, 21.8 per cent required counselling and 5.8 per cent needed specific treatment, he added. — Bernama

02 August 2009

Skim Perkhdimatan Perlu Disemak Bagi Elak Penghijrahan Doktor, Pakar, Kata Aktivis Sosial

KUCHING, 1 Ogos (Bernama) -- Seorang tokoh aktivis sosial Sarawak telah menggesa kerajaan menyemak semula skim perkhidmatan dan ganjaran yang lebih baik bagi mengekalkan doktor, pakar dan petugas sokongan perubatan terus berkhidmat di hospital kerajaan.

Datuk Seri Ang Lai Soon berkata sektor perubatan swasta, yang menawarkan ganjaran lumayan, telah menyebabkan hospital kerajaan sukar membendung 'penghijrahan' doktor berpengalaman dan pakar perubatan.

"Saya berpendapat sudah tiba masa untuk menyemak skim perkhidmatan perubatan supaya doktor berdedikasi, pakar dan petugas sokongan akan kekal dalam sektor awam demi memanfaatkan masyarakat.

"Saya selalu berasa orang kurang mampu perlu diberi kemudahan rawatan terbaik di negara ini," kata Ang, yang juga pengerusi dan komander Persatuan St.John Ambulans Sarawak selepas memeriksa perbarisan tahunan di SMK Sungai Tapang dekat sini Sabtu.

Ang berkata lebih banyak dana perlu disalurkan kepada sektor perkhidmatan kesihatan bagi mendapatkan lebih ramai tenaga doktor, pakar dan petugas sokongan hospital.

"Di samping itu, lebih banyak hospital perlu dibina dan dilengkapi dengan peralatan canggih di beberapa tempat di negara ini khususnya di kawasan kepadatan penduduk," katanya.-- BERNAMA