23 October 2008

50,000 kakitangan awam kontrak mungkin diberhentikan

KUALA LUMPUR: Kira-kira 50,000 kakitangan awam yang berkhidmat secara kontrak mungkin ditamatkan perkhidmatan mereka menjelang akhir tahun ini berikutan kekangan kewangan kerajaan, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman.

Mereka adalah kakitangan yang kontrak disambungkan dari setahun ke setahun, yang berkhidmat di semua jabatan dan kementerian di seluruh negara, tidak menikmati kemudahan seperti yang diterima kakitangan awam tetap, tetapi melakukan tugas yang sama.

Omar memberitahu Bernama, Cuepacs tidak boleh menerima alasan kekangan kewangan, kerana kerajaan masih mampu mengekalkan perkhidmatan golongan ini.

Cuepacs, katanya telah menghantar rayuan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengekalkan kakitangan ini, yang kebanyakannya telah berkhidmat antara lima hingga 10 tahun malah terdapat yang berkhidmat lebih 20 tahun.

“Cuepacs telah mencadangkan sama ada JPA mengambil semula pekerja ini atau menyerap mereka ke dalam kedudukan tetap,” kata Omar.

Beliau berkata isu ini akan dibincangkan pada persidangan perwakilan Cuepacs bulan depan. - Bernama

Elaun Perumahan Wilayah di Sabah dianggap keterlaluan

Berita Harian

SAYA sering mengikuti ruangan ini dan rasanya sudah bosan dengan tuntutan kenaikan gaji dan elaun yang sering dibangkitkan.

Oleh itu, saya ingin bertindak sebaliknya dengan memohon Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula kadar Elaun Perumahan Wilayah (EPW) di Sabah yang dianggap keterlaluan.

Rasanya pemberian EPW sebanyak itu di Sabah banyak digunakan bukan untuk tujuan perumahan sebaliknya untuk manfaat lain termasuk membiayai kos pembelian yang tidak perlu seperti membeli kereta luar negara oleh penjawat awam.

Rasanya tidak logik EPW di Sabah diberikan sekitar RM800-RM1,100 sedangkan tiada kos sewa rumah yang menjangkaui angka itu di sana kecuali rumah mewah seperti banglo.

Rasanya ada lagi yang lebih memerlukan angka itu terutama yang menetap di kawasan kos hidup lebih tinggi dan mereka yang ingin memiliki rumah sendiri.

Saranan ini juga sebagai langkah membantu kerajaan untuk berjimat cermat dalam perbelanjaan pentadbiran.

Permintaan ini bukan disebabkan faktor cemburu tetapi mungkin sudah jenuh mendengar tuntutan kenaikan elaun yang rasanya lebih membebankan kerajaan.

Jadi ada baiknya saranan diberi untuk membantu kerajaan mengurangkan perbelanjaan dan mengutamakan yang lebih memerlukan.

Selain itu, sebagai peringatan supaya kita bersyukur kerana ada lagi lebih bermasalah dari segi gaji dan elaun ini terutama rakan kita yang bertugas di sektor swasta.

MASWAN,
Kuala Lumpur.

20 October 2008

RM30b in losses from lopsided state govt contracts

The Star

SHAH ALAM: Lopsided agreements in joint venture real estate projects under the previous state government led to losses of about RM30bil in revenue over the last 30 years, claimed Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

“Companies enjoyed a much larger share of the profits under a 70:30 deal despite being awarded the land for free under these joint ventures with the then Barisan Nasional-led state government.

“The state government could have made seven to eight times more if it had sold the land, or carried out housing development projects on its own,” he said when tabling the 2009 state budget at the state assembly here on Monday.

For instance, Khalid said the Canal City joint-venture project awarded about 810ha of land to a private company with estimated returns of only RM22mil for the state over a period of more than five years.

The land involved was estimated to be worth RM170mil if it was sold to a private developer, he said.

Khalid said the Pakatan Rakyat-led state government had decided it would not enter any more venture agreements of such nature.

Fokus: Guru Cemerlang

Berita Harian


GURU Cemerlang subjek Biologi Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kelantan, Mazinah Muda, menjadi ikon kepada pelajarnya. - Gambar hiasan

3,945 jawatan untuk lepasan diploma dan siswazah belum diisi

DALAM usaha memartabatkan profesion keguruan, jawatan Skim Guru Cemerlang diperkenalkan sejak 1994 sebagai insentif kepada guru berwibawa dalam bidang mata pelajaran masing-masing.

Kewujudan jawatan itu membolehkan guru dinaikkan pangkat dalam jawatan yang sama dan terus mengajar supaya kepakarannya sebagai pendidik dimanfaatkan menerusi kecemerlangan peribadi, pengetahuan, kemahiran, kerja, komunikasi dan potensi.

Skim Guru Cemerlang mendapat sambutan baik daripada guru lepasan diploma apabila kira-kira 97 peratus kuota jawatan berkenaan yang diwujudkan khusus bagi pendidik berkelayakan berkenaan, berjaya diisi.

Timbalan Ketua Nazir (Operasi), Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK) Kementerian Pelajaran, Esah Jantan, berkata berdasarkan data Bahagian Sumber Manusia kementerian itu, seramai 3,904 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) menyandang jawatan Guru Cemerlang ketika ini daripada 4,000 kuota yang diwujudkan sejak Oktober 2006.

Katanya, daripada jumlah itu, semua 800 kuota Guru Cemerlang PPPLD Gred DGA 34 berjaya dipenuhi, sementara 3,140 guru Gred DGA 32 kini menyandang jawatan berkenaan berbanding 3,200 kuota disediakan.

“Kebanyakan perjawatan bagi Guru Cemerlang kedua-dua gred berkenaan sudah diisi calon berkelayakan dalam usaha

meningkatkan profesionalisme perkhidmatan perguruan,” katanya ketika pembentangan kertas kerja mengenai Guru Cemerlang di Cyberjaya, baru-baru ini.

Sementara itu, Esah berkata, kira-kira 71 peratus kuota jawatan Guru Cemerlang bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) masih belum dipenuhi apabila hanya 1,525 guru siswazah menyandang jawatan itu ketika ini berbanding 5,374 kuota diwujudkan.

Daripada jumlah itu, katanya, 12 penyandang jawatan terdiri daripada PPPS Gred Khas C, Gred DG 54 (11), Gred DG 52 (133), Gred DG 48 (630) dan Gred DG 44 (739).

Sejumlah 3,849 kekosongan kuota Guru Cemerlang PPPS masih perlu dipenuhi iaitu 12 guru Gred Khas C, Gred DG 54 (89), Gred DG 52 (117), Gred DG 48 (370) dan Gred DG 44 (3,261).

“Masih banyak kekosongan Guru Cemerlang PPPS dalam proses pelantikan. Antaranya, 257 calon PPPS Gred DG 48 sudah dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sementara 144 calon dalam semakan urus setia.

“Seramai 706 calon PPPS Gred DG 44 sudah dikemukakan kepada JPA dan 534 lagi dalam semakan urus setia,” katanya.

Esah berkata, penilaian Guru Cemerlang Gred DG 48 ke bawah diuruskan petugas khas di Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, manakala Guru Cemerlang Gred DG52 ke atas diuruskan JNJK, sementara pelantikan, pemangkuan dan kenaikan pangkat guru berjawatan itu diuruskan Bahagian Sumber Manusia.

Beliau berkata, cabaran untuk mendapatkan calon Guru Cemerlang amat dirasai berikutan beberapa faktor kekangan termasuk guru malu memohon, permohonan guru tidak diserahkan kepada kementerian kerana ketua jabatan mempunyai

calon pilihan sendiri, penyebaran iklan dikatakan tidak sampai kepada guru dan tidak sanggup memikul tanggung jawab serta harapan tinggi terhadap pendidik berjawatan itu.

Beliau berkata, ada juga guru yang menganggap mereka sudah berada di zon selesa dan tidak mahu ditukarkan, enggan menduduki Penilaian Tahap Kecekapan serta tidak memahami falsafah kerjaya Guru Cemerlang.

“Jika kita ingin melahirkan lebih ramai Guru Cemerlang, kekangan ini perlu ditangani semua pihak termasuk guru,

pentadbir sekolah dan Kementerian Pelajaran.

“Pendidik khususnya perlu memiliki semangat memajukan diri dalam kerjaya dan sanggup memikul tanggung jawab sebagai Guru Cemerlang.

"Guru Besar dan Pengetua pula perlu sentiasa memberi dorongan serta peluang kepada guru termasuk mengenal pasti dan mencalonkan pendidik di sekolah masing-masing sebagai Guru Cemerlang.

"Perancangan perlu dibuat supaya setiap sekolah mempunyai bilangan Guru Cemerlang bersesuaian dengan jumlah dan taburan mengikut mata pelajaran," katanya.

FAKTA NOMBOR: Guru Cemerlang

 • 3,904 jawatan - Diisi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma

 • 4,000 kuota - Jawatan diwujudkan untuk PPPLD

 • 1,525 jawatan- Diisi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah

 • 5,374 kuota - Jawatan diwujudkan untuk PPPS.
 • Kementerian perlu kurangkan birokrasi lantik Guru Cemerlang

  Berita Harian

  KEMENTERIAN Pelajaran disaran mengurangkan birokrasi proses permohonan memasuki Skim Guru Cemerlang dengan membenarkan pendidik mengemukakan permohonan jawatan itu terus kepada Kementerian berkenaan.

  Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Loke Yim Pheng, berkata proses permohonan ketika ini yang memerlukan guru menyalurkan permohonan mereka kepada pengurusan sekolah diikuti pejabat pelajaran daerah serta jabatan pelajaran negeri sebelum sampai kepada Kementerian bukan saja memakan masa lama malah dikhuatiri menyebabkan sekatan tidak sewajarnya di peringkat terbabit.

  Justeru, katanya, NUTP yang mewakili kira-kira 135,000 guru di seluruh negara mencadangkan pasukan petugas khas Skim Guru Cemerlang diwujudkan di peringkat Kementerian bagi mengendalikan sepenuhnya permohonan guru untuk jawatan berkenaan termasuk penerimaan permohonan, pemprosesan dan memaklumkan status permohonan.

  “Langkah Kementerian melonggarkan syarat permohonan Skim Guru Cemerlang dengan menetapkan pendidik memohon jawatan itu tidak perlu lagi menjalani pencerapan Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti mulai tahun ini berjaya meningkatkan jumlah permohonan guru untuk jawatan berkenaan.

  “Namun, NUTP menerima aduan ada guru yang berminat memegang jawatan berkenaan tidak berpeluang memohon kerana tidak dicalonkan pengurusan sekolah masing-masing dan ada juga permohonan tidak sampai kepada Kementerian kerana disekat di peringkat tertentu.

  “Jika Kementerian Pelajaran mewujudkan pasukan petugas khas mengendalikan Skim Guru Cemerlang, guru boleh mengemukakan permohonan mereka terus, sekali gus mempercepatkan usaha memenuhi kuota jawatan berkenaan,” katanya ketika dihubungi.

  Loke turut mencadangkan Kementerian mengeluarkan senarai guru yang memenuhi kriteria untuk memohon jawatan berkenaan serta mewujudkan saluran khas bagi mereka menyemak status permohonan untuk jawatan berkenaan.

  “Saluran khas menyemak status permohonan perlu diwujudkan bagi memudahkan guru mengetahui perkembangan permohonan mereka dan jika permohonan gagal, mohon Kementerian nyatakan juga puncanya supaya kelemahan dalam aspek itu boleh diperbaiki guru terbabit,” katanya.

  Beliau berkata, penetapan syarat sedia ditukarkan ke sekolah lain antara kebimbangan utama di kalangan guru yang memohon jawatan berkenaan, namun beliau yakin pendidik bersedia memenuhi syarat itu jika dipindahkan ke kawasan berdekatan dengan sekolah asal.