24 November 2007

Cuti pra bersalin untuk wanita mengandung sedang dipertimbangkan

Harakahdaily

Kota Bharu, 23 Nov (Hrkh) - Kerajaan negeri sedang melaksanakan satu kajian untuk memberikan cuti pra bersalin kepada golongan ibu yang bekerja.

Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat, Dato' Husam Musa berkata, perkara tersebut diambil kira memandangkan hasil satu kajian yang dilakukan, produktiviti wanita pada masa hampir bersalin adalah sangat rendah.

Beliau berkata demikian sebagai jawapan bagi soalan yang dikemukakan oleh Abdul Halim Abdul Rahman (PAS-Chetok) dalam sesi soal jawab dalam Persidangan Kali ke-3 (Belanjawan) bagi tempoh penggal ke-4 Dun Kelantan semalam.

Sehubungan itu katanya, kerajaan negeri sedang mengkaji untuk memberikan cuti pra bersalin dalam tempoh tertentu sama ada seminggu sebelum bersalin atau tempoh tertentu yang lebih munasabah dan dirasakan lebih praktikal.

Dalam pada itu, katanya, mengenai cuti bersalin tanpa gaji untuk kakitangan kerajaan wanita yang bersalin sehingga tempoh lima tahun yang diumumkan kerajaan baru-baru ini, jelas beliau, pejabat Setaiusaha Kerajaan Negeri(SUK) telah menerima pekeliling daripada kerajaan persekutuan mengenai perkara tersebut.

Jelasnya lagi, pemakaian pekeliling berkenaan tertakluk oleh pihak berkuasa negeri masing-masing, yang mana pekeliling perkhidamatan ini pada keseluruhannya dipanjangkan kepada semua kakitangan awam kerajaan negeri oleh pihak kerajaan persekutuan.

Tambahnya lagi, bahagian sumber manusia telah mengemukakan pekeliling tersebut untuk pertimbangan Menteri Besar pada 17 September 2007 bagi tujuan persetujuan terima pakai kepada anggota perkhidmatan awam kerajaan negeri di Kelantan.

Bagaimanapun katanya, pada masa ini kerajaan negeri belum memutuskan sama ada untuk menerima pakai pekeliling tersebut atau tidak.

"Kerajaan belum dapat merumuskan faedah sebenar dan keperluan kepada kakitangan wanita yang bersalin kerana kemudahan cuti untuk lima tahun ini kemudahan cuti tanpa gaji.

"Walau bagaimanapun satu kajian akan dilaksanakan dan kita akan menerima pandangan daripada kakitangan wanita kerajaan negeri," katanya.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan yang dikemukakan Abdul Halim, jelas Husam, kerajaan negeri juga akan mempertimbangkan tempoh cuti bersalin yang lebih panjang serta bergaji daripada tempoh 60 hari yang ditetapkan sekarang. - mns

Wanted – more than 5,000 doctors

The STar

THE country continues to face an acute shortage of doctors, China Press reported.

It quoted Health Ministry parliamentary secretary Datuk Lee Kah Choon as saying that the country needed 5,743 doctors to achieve the ratio of one doctor to 600 patients.

In order to solve this problem, the ministry would ensure that all students pursuing medicine on government scholarships overseas were posted to government hospitals when they returned, he said.

The Government would also take steps to encourage those who pursued medicine overseas on their own to fill the gap, he said.

MCA follows up on Cabinet decision

The Star

KUALA LUMPUR: The MCA will set up a secretariat at its headquarters here to follow up on the decision by the Cabinet to increase the number of non-Malay civil servants, said party president Datuk Seri Ong Ka Ting.

He said the secretariat would monitor the applications of Public Services Department (PSD) scholarships, which had been increased to attract more non-Malays to join the civil service.

“After they receive such scholarships to further their studies locally, they will have to join the government sector and this is one of the most practical ways to increase the number of non-Malay civil servants,” he said after chairing the MCA central committee meeting here yesterday.

He said previously, the party had received good results when helping students who failed to get such scholarships to appeal to the PSD.

“As a result, the number of such scholarships has increased over the years to allow students to pursue tertiary education,” he said.

Ong said the secretariat would also organise roadshows nationwide to give talks to those who are interested to join the civil service.

“Through higher education institutions, we will also provide students with more information on working as government servants,” he said.

On the Tun Tan Cheng Lock Memorial which will be set up by the Culture, Arts and Heritage Ministry, Ong said it would allow young people to understand the struggles of Tan in fighting for the country’s independence and the history of Malaysia.

On another matter, Ong said the party had decided not to confirm or deny any media reports or speculation on the party’s strategies for the next general election.

Earlier, Ong presented cheques to 123 successful applicants of the Chang Ming Thien Foundation study loans.

He said the foundation had presented RM11.47mil to 869 students since 2004.

“Currently, 233 students have completed their studies and have started repaying their loans,” he said, adding that the repayment situation was satisfactory.

This year, 116 of the total number of successful applicants will be studying for degree programmes while the remaining seven are postgraduate students.

“The foundation has approved loans to students from different races, religion and political backgrounds as the selection process is solely based on the students’ results and family’s finances,” he said.

Sistem latihan doktor perlu rombakan drastik

Utusan Online

Oleh: DR. MAFEITZ MAMAT

Pengumuman Menteri Kesihatan, Datuk Chua Soi Lek kelmarin mengenai lanjutan latihan pegawai perubatan siswazah (housemanship) dari satu ke dua tahun adalah satu langkah yang positif ke arah meningkatkan lagi mutu perkhidmatan perubatan negara ini. Ia bukanlah satu isu yang baru kerana ada sesetengah pentadbiran hospital di Malaysia yang telah terdahulu melaksanakannya. Pengalaman dalam bidang perubatan amat penting kerana ia membezakan secara jelas sama ada seorang doktor itu cekap atau tidak.

Namun demikian, pengumuman ini memberi impak kepada pelajar-pelajar perubatan yang merasakan tempoh ‘penyeksaan’ akan dilanjutkan dan menjatuhkan moral mereka. Sememangnya latihan pegawai perubatan siswazah sejak dahulu lagi amat mencabar dan memerlukan ketahanan fizikal, mental dan spiritual yang tinggi. Ia bukanlah untuk mereka yang lemah semangat kerana graduan-graduan perubatan ini diuji segetir-getirnya akan keikhlasan mereka untuk berkhidmat kepada rakyat.

Sebagai pelajar perubatan, golongan ini tidak menyedari akan kebaikan yang diperoleh dalam tempoh ini. Tanyalah kepada Menteri Kesihatan atau Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan sendiri, bagaimana jangka masa latihan sebagai pegawai perubatan siswazah inilah yang telah membentuk sahsiah dan kecekapan mereka sebagai seorang doktor yang berjaya.

Fakulti-fakulti perubatan yang sedia ada di mana-mana di dunia ini tidak dapat menyediakan pelajarnya untuk menghadapi dunia pekerjaan. Pengalaman yang diperoleh akan melengkapkan pengetahuan dan mematangkan kendirinya dalam menghadapi cabaran sebagai orang yang dipertanggungjawabkan apabila dihantar berkhidmat ke hospital-hospital daerah.

Namun demikian, satu anjakan paradigma perlu dilakukan untuk memperbaiki sistem latihan pegawai perubatan siswazah ini. Jangan hanya melanjutkan tempoh tetapi tidak ada perubahan dari segi skim dan sukatan latihan.

Kelemahan utama pada sistem sekarang ialah kurangnya latihan secara langsung daripada pakar perunding jabatan masing-masing.

Doktor-doktor muda ini lebih banyak belajar daripada rakan-rakan mereka yang lebih ‘senior’ atau pegawai perubatan berbanding secara terus dengan pakar perunding atau pakar di dalam jabatan masing-masing.

Struktur dan pengukuhan latihan tidak diamalkan; hanya melepaskan batuk di tangga. Ketegasan latihan formal lebih bergantung kepada inisiatif Ketua Jabatan masing-masing. Ini jelas terbukti dalam kes-kes yang melibatkan kesilapan doktor-doktor muda ini sewaktu merawat pesakit; tiada siapa yang mengawasi mereka ketika kejadian itu berlaku.

Sukatan pada buku-buku log yang lapuk itu perlu dikaji semula akan keberkesanannya. Kemahiran-kemahiran berasaskan teknologi maklumat (IT) perlu menjadi sebahagian daripada latihan formal untuk mengimbangi ledakan IT global.

Penekanan kepada soft skills juga penting kerana lebih ramai pesakit yang berpengetahuan, oleh itu peranan doktor masa kini seharusnya lebih ‘mesra-pesakit.’ Perkara-perkara ini perlu diformalkan dan bukannya dengan mengharap kemahiran ini diperoleh secara ‘wahyu’ sebagaimana sekarang.

Maklum balas yang telus dalam Kementerian Kesihatan masih kurang memuaskan. Kepentingan lebih diberikan kepada maklum balas daripada pesakit atau pelanggan tetapi tidak dari doktor-doktor yang berkhidmat atau service provider. Pendapat-pendapat dan idea daripada doktor-doktor yang baru sahaja habis menjalani tempoh housemanship tidak pernah diambil kira. Tidak ada borang-borang evaluasi atau pendekatan untuk menambahbaikkan sistem yang sedia ada. Hierarki feudal masih tegar dalam profesion kedoktoran.

Keputusan yang diumumkan Kementerian Kesihatan kelmarin hanya bergantung kepada perbincangan oleh mereka di pihak atasan. Evaluasi pakar-pakar perubatan di hospital masing-masing menjadi kayu ukur sama ada pegawai perubatan siswazah itu layak berkhidmat sebagai seorang pegawai perubatan atau tidak.

Perlu ada maklum balas yang lebih telus daripada golongan doktor muda kerana apa yang dilalui sekarang berbeza keadaannya dari sepuluh tahun yang lalu.

Pendapat doktor-doktor muda ini sentiasa tidak diendahkan dan hanya perlu berada di dalam wad kerana sudah mempunyai kelulusan MBBS.

Penekanan kepada penyelidikan juga faktor penting masa kini. Kita perlu melahirkan lebih ramai doktor bertaraf global dan disegani di dunia.

Kita tidak boleh hanya berharap kepada pihak akademia sahaja yang masih tidak begitu menyerlah pun. Semua yang memiliki ijazah perubatan akan menjalani housemanship dan di sinilah perlu ditanamkan benih untuk mereka bukan sahaja menyumbang kepada lokaliti tetapi secara global.

Kepada pelajar–pelajar perubatan atau yang beraspirasi menjadi doktor di masa hadapan , anggaplah perubahan ini sebagai satu langkah ke arah menjadikan diri mereka sebagai doktor yang cemerlang.

Jangan terlalu gopoh untuk mengejar cita-cita menjadi seorang pakar di atas kertas tetapi pengalaman dan kemahiran yang hanya mengalahkan seorang pelajar tahun 5 perubatan.

Kepada Kementerian Kesihatan, perubahan di atas kertas perlu seiring dengan anjakan paradigma latihan. Jadikanlah latihan pegawai perubatan siswazah di Malaysia sebagai wacana menghasilkan doktor-doktor yang bertaraf dunia.

Jangan jadikan ia sebagai satu alasan graduan-graduan tidak mahu berkhidmat kepada negara kerana tempoh yang membazirkan masa. Jadikannya satu peluang keemasan yang dicemburui dan dicontohi. Kita akan tahu kita telah berjaya satu hari nanti apabila kita dapat menarik graduan perubatan dari Singapura menjalani latihan housemanship di negara ini.

– DR. MAFEITZ MAMAT

Fakulti Perubatan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Perisytiharan harta bantu pulih imej pegawai JPJ

Berita Harian

Oleh Jami'ah Shukri

"KITA akan melakukan perisytiharan harta semua petugas Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Kita akan bandingkan cara hidup mereka dengan pendapatan yang diterima setiap bulan. Jika tidak munasabah, mereka akan diberi surat tunjuk sebab dan menyatakan punca pendapatan dan kemewahan yang dimiliki.

"Jika gagal memberikan penjelasan memuaskan, tindakan tata tertib akan dikenakan terhadap mereka".

Kenyataan itu adalah amaran keras yang dikeluarkan Ketua Pengarahnya, Datuk Ahmad Mustapha Abdul Rashid untuk memastikan kakitangannya tidak menyalahguna kuasa atau terbabit dalam rasuah sebagai langkah drastik berikutan ada anggotanya didapati membocorkan maklumat operasi bersekongkol dengan tonto dan samseng serta mendalangi penggunaan logo tertentu pada kenderaan.

Peraturan perisytiharan harta kalangan pegawai dan kakitangannya sudah diamalkan sebelum ini untuk mengelak imej buruk dan mencemarkan integriti JPJ. Berdasarkan pemerhatian, isu rasuah membabitkan kakitangan JPJ, seakan-akan sudah berakar umbi sejak dulu. Malah, jabatan itu adalah antara yang menerima aduan tertinggi membabitkan amalan rasuah.

Hal ini kerana banyak ruang dan wujud lubang terbuka yang memungkinkan kakitangan dan pegawainya melakukan salah guna kuasa dan menerima rasuah kerana banyak transaksi mereka dengan orang ramai.

Jika dilihat, imej rasuah masih gagal dikikis sepenuhnya di jabatan itu. Selagi semua anggotanya tidak amanah dan bersifat materialistik untuk cepat kaya, tabiat buruk itu akan wujud di dalam diri mereka.

Contohnya, isu pengeluaran mendapatkan lesen memandu tanpa menduduki ujian undang-undang atau lesen terbang masih wujud dan diperoleh dengan mudah asalkan menyogok sejumlah wang kepada pegawainya. Pakatan juga dikatakan berlaku antara pemilik institut memandu.

Tidak terkecuali rasuah juga berlaku kalangan pegawai tinggi jabatan itu termasuk membabitkan bekas pengarah JPJ Kedah yang didakwa di Mahkamah Sesyen atas empat tuduhan menerima rasuah daripada seorang pengusaha akademi memandu berjumlah RM18,957.55 pada 5 Julai, 3 Ogos dan 4 Ogos lalu dalam bentuk wang tunai, penginapan hotel, makanan dan hiburan sebagai balasan tidak mengambil tindakan yang menjejaskan perniagaannya.

Dalam kes berasingan, JPJ baru-baru ini mengulangi amaran mengenakan tindakan tegas kepada pegawai dan anggotanya yang terbabit menjadi dalang terhadap penggunaan pelekat khas dengan logo tertentu oleh kenderaan beroperasi melebihi muatan untuk mengelak sekatan jalan raya.

JPJ sendiri tidak menolak kemungkinan ada pegawai dan anggotanya mendalangi penggunaan logo tertentu pada kenderaan. Sudah jelas amalan itu menunjukkan sikap tidak bermoral berikutan keinginan mendapatkan wang atau barangan berharga dengan cara mudah.

Dari segi pandangan masyarakat, sudah pasti tindakan itu mencemarkan imej JPJ. Tindakan anggota yang bersekongkol dengan samseng atau tonto menyebabkan masalah pemandu yang membawa muatan berlebihan atau lori hantu sukar dibanteras.

JPJ sendiri perlu bertindak tegas melakukan perisytiharan harta kakitangannya supaya wujud ketelusan dan tiada salahguna kuasa atau rasuah. Jika tindakan tegas tidak diambil, sudah pasti kakitangannya tidak takut untuk terus melakukannya.

Lazimnya, jika ada anggota hidup mewah dengan kereta dan rumah besar sedangkan gaji bulanan rendah tanpa disokong pendapatan daripada sumber lain, sudah pasti ada yang tidak kena. Hanya dengan perisytiharan harta kita dapat mengetahui senario sebenar, walaupun diakui ada pegawai JPJ tidak telus ketika mengisytiharkan harta mereka.

Selain itu, peranan Badan Pencegah Rasuah (BPR) adalah tepat untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh terhadap semua sistem dan prosedur di JPJ untuk memastikan tidak ada ruang bagi amalan rasuah dalam menguatkuasakan peraturan lalu lintas.

Perlakuan anggota penguat kuasanya yang menjadi dalang kepada lori membawa lebih muatan disifatkan tidak bertanggungjawab. Kegiatan pemandu membawa muatan berlebihan sudah jelas menyalahi undang-undang. Lebih parah, ia boleh mengganggu kelancaran perjalanan di jalan raya dan membahayakan pengguna jalan raya lain. Berdasarkan pemerhatian, kebanyakan lori muatan berlebihan ini juga kerap dipandu laju dan sesetengahnya bahan yang dibawa seperti batu bertaburan di jalan.

Kita juga dapati, kebiasaannya lori muatan berlebihan terutama di kawasan pembinaan dikenali sebagai lori hantu dipandu pekerja asing dan lori yang digunakan sesetengahnya tanpa permit. Sudah pasti untuk melindungi kegiatan mereka, pemilik syarikat mengupah tonto atau samseng bagi memastikan kesalahan itu tidak dapat dikesan.

Laporan menunjukkan sejak tujuh tahun lalu, 31 kes membabitkan tonto, samseng dan pemandu dilaporkan bertindak ganas terhadap operasi JPJ seperti khemah dibakar, kenderaan disimbah cat, perut babi dicampak ke khemah dan terbaru, Pengarah JPJ Perlis diugut dengan peluru serta 21 lori melanggar sekatan jalan raya sehingga merosakkan peralatan JPJ di Simpang Pulai.

Tahun lalu, sebanyak 83,862 kes direkodkan manakala pada 2005 sejumlah 69,499 kenderaan diambil tindakan termasuk kesalahan membawa muatan berlebihan.

Berdasarkan perangkaan itu, JPJ melakukan tanggungjawabnya dan tegas dalam melakukan operasi bagi membanteras kegiatan itu menerusi pelbagai operasi yang ada, namun akhirnya tidak berkesan sepenuhnya jika ia digagalkan sendiri oleh anggotanya dengan membocorkan maklumat operasi selepas disogok sejumlah wang oleh tonto ini.

Pegawai dan kakitangan JPJ yang disahkan menerima rasuah itu wajar dikenakan tindakan kerana mereka diibaratkan 'musuh dalam selimut' dan menjejaskan nama baik JPJ sendiri. Jika ini tidak dapat ditangani, matlamat membanteras apa juga kegiatan menyalahi peraturan JPJ 1987 pasti tidak membuahkan hasil.22 November 2007

Immigration explains passport policies

The Star

I REFER to ‘Riled by inconsistent policies at Immigration’ (The Star, Nov 20).

The IMM.42 form for passport application is gazetted as a two-page form printed on one piece of A4 paper (to be printed on both sides). This is for security purposes in line with the procedures in MS ISO 2000.

This is clearly stated in the immigration website, www.imi.gov. Unfortunately, “Unhappy” printed it on two pieces of A4 paper, and it was thus rejected by our officer.

All Immigration passport issuance offices display the passport photo guidelines on their bulletin board or in public areas.

To ensure smooth processing of a passport within two hours, the machines need to have good quality and precise photos. The specifications are in keeping with international standards.

The Immigration Department also works closely with the Malaysia Photo Association, and through it we have made known the guidelines to photo shop owners.

The photo shop business owners should already be aware of this matter. They also have a responsibility to advise customers on the requirements for a passport photo.

The 50% discount on passport fees for students aged 21 and below applies only to those who further their studies at an educational institution recognised by Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

We would like to apologise for any inconvenience caused during the application process.

AZMAN AZRA BIN ABDUL RAHMAN,

Deputy Director of Immigration.

More applying for jobs with civil service

The Star

MALACCA: More people, including fresh graduates, are now applying for jobs with the civil service following the increase in salaries last July, Director-General of Health Tan Sri Datuk Dr Mohd Ismail Merican said.

He said this paradigm shift occurred after the increase put the salaries of civil servants on par with those in the private sector.

Speaking at the state level excellent services award ceremony here on Thursday, Mohd Ismail said this had also reduced the burden and the problem of the Government in addressing the critical human capital shortage in certain service sectors.

"It has also provided an opportunity for the Government to choose the best candidates to serve in the service," he said, adding that Health Ministry staff received raises of between 7.5% and 35%.

He said that it was essential to nurture a workforce with first class mentality, who always strive to give their best in their work.

Mohd Ismail said the shortage of trained personnel in selected service sectors in the Health Ministry has not been resolved completely.

"We still have problems in meeting the needs of medical officers and specialists, dental, pharmacists, nurses and assistant health officers," he said.

Mohd Ismail said Malacca is among the countries with less problems but states like Sabah, Sarawak, Labuan, Pahang and Johor are facing critical problems.

He said the Government had taken several initiatives including brain gain, allowing locum pro practice, opportunities for career advancement and increase in special allowances.

"Besides the human resource problems, the increase in cost for providing health services, change in disease trends, discovery of new diseases, health crises as well as disaster management were the other challenges faced by the ministry," he said.

Ismail said the increase in salaries should motivate civil servants to work hard to improve productivity and quality of service.

Latihan pegawai perubatan dilanjut 2 tahun

Utusan Online

PUTRAJAYA 21 Nov. – Kabinet hari ini bersetuju melanjutkan tempoh latihan pegawai perubatan siswazah dari setahun kepada dua tahun mulai tahun depan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata, langkah tersebut perlu dalam usaha kerajaan memperkukuhkan lagi pengetahuan, kemahiran dan pengalaman di kalangan pegawai perubatan siswazah.

Beliau berkata, lanjutan tempoh itu juga akan memberi faedah kepada rakyat kerana ia dapat meningkatkan kualiti penjagaan kesihatan.

‘‘Tempoh dua tahun itu meliputi empat bulan latihan masing-masing dalam bidang perubatan, pediatrik, pembedahan am, tulang, sakit puan dan kecemasan.

‘‘Pada masa ini setiap tahun Malaysia menghasilkan kira-kira 1,200 pegawai perubatan siswazah dari institut pengajian tinggi awam dan swasta,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca Kabinet di pejabatnya di sini.

Sementara itu, Soi Lek memberitahu, Kabinet turut bersetuju supaya Kementerian Kesihatan mengawal operasi Tabung Darah Tali Pusat swasta dengan mewajibkan pengendalinya berdaftar dengan kementerian.

Beliau berkata, kementerian juga diarahkan mewujudkan satu piawaian yang jelas tentang perkhidmatan tersebut.

‘‘Masalah timbul apabila ada sesetengah pihak mengiklankan kononnya tali pusat boleh digunakan untuk merawat banyak penyakit tetapi setakat ini ia hanya boleh mengubati penyakit leukemia dan talasemia.

‘‘Sebenarnya nisbah tali pusat yang boleh digunakan semula pada masa depan adalah sangat kecil iaitu dalam nisbah 1:100 atau 0.1:100,” katanya.

Ketika ini terdapat tiga tabung darah tali pusat di Malaysia dan sebuah lagi akan beroperasi tidak lama lagi.

Kabinet meluluskan peruntukan RM16.8 juta setiap tahun untuk kos operasi Tabung Darah Tali Pusat hospital kerajaan dan peruntukan RM15.6 juta bagi mengubah suai serta membeli peralatan di tabung darah tali pusat itu.

Seramai 549 anggota polis disiasat atas dakwaan rasuah

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Hrkh) - Seramai 549 anggota polis disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) di atas pelbagai dakwaan rasuah.

Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, siasatan tersebut dibuat sejak tahun 2005 hingga September 2007.

Katanya, daripada jumlah tersebut seramai 269 kes melibatkan anggota polis masih dalam tindakan.

Abdullah berkata demikian, dalam jawapan bertulisnya kepada Salahuddin Ayub (PAS - Kubang Kerian) di Persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, Salahuddin dalam soalannya kepada Perdana Menteri dalam sesi soal jawab mengemukakan berapa ramai pegawai polis dan BPR yang disiasat kerana tuduhan rasuah?

Menurut Abdullah, dalam tempoh yang sama, tiada siasatan dijalankan yang melibatkan mana-mana pegawai BPR.

Dalam pada itu, semasa berucap dalam soalan tambahan kepada Kementerian Keselamatan Dalam Negeri hari ini, Salahuddin mempersoal kepada kerajaan bahawa tidakkan kerajaan bercadang untuk perkenalkan konsep 'house arrest' bagi kesalah-kesalahan yang dikategorikan tidak begitu merbahaya seperti hukumana-hukuman denda kurang daripada RM2000 dan seumpamanya.

"Langkah ini adalah salah satu cara untuk mengatasinya dan ada di negara-negara lain di dunia ini yang menggunakan 'house arrest' dan didapati sangat berkesan dan dan menyesakkan penjara-penjara yang ada," katanya.

Sementara itu, semasa menjawab soalan tersebut, Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Dato' Fu Ah Kiow berkata, setakat ini kerajaan belum memikirkan pelaksanaan konsep tersebut.

Sebaliknya beliau berkata, apa yang diluluskan oleh parlimen ialah sistem 'Seaso' di mana kalau mereka terbabit dalam kesalahan kecil-kecilan mereka boleh diperintah mahkamah untuk menjalankan kerja-kerja khidmat masyarakat, iaitu mereka yang di bawah umur 21 tahun.

"Itu adalah pelaksanaan dan persiapan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia," katanya. - mks.

21 November 2007

Agensi kerajaan dilarang simpan MyKad pelawat

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Petugas bahagian pengawal keselamatan di agensi dan badan kerajaan juga tidak boleh menyimpan dokumen sekuriti pelawat, termasuk kad pengenalan ketika pelawat itu yang memasuki sesuatu premis, kata Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Mohd Johari Baharum.

Beliau berkata, hanya pegawai pendaftaran, polis, kastam, tentera atau pegawai agensi lain yang diberi kuasa bertulis oleh Ketua Pengarah Pendaftaran saja dibenarkan berbuat demikian.

"Yang lain termasuk petugas pengawal keselamatan di agensi dan badan kerajaan tidak boleh ambil dokumen seperti MyKad, pasport atau lesen memandu pelawat kerana ia terkandung dalam Peraturan Pendaftaran Kebangsaan.

"Mereka hanya perlu mencatat butiran pelawat dan mengembalikan semula dokumen itu... ini kerana MyKad mempunyai pelbagai aplikasi, antaranya rahsia perbankan pemegangnya," katanya ketika dihubungi semalam.

Baru-baru ini, kementerian itu melalui pekeliling bertarikh 25 September yang ditandatangani Ketua Setiausaha kementerian, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, mengarahkan syarikat kawalan keselamatan menghentikan serta-merta amalan membenarkan pengawal keselamatan menyimpan dokumen sekuriti pelawat, termasuk kad pengenalan ketika memasuki sesuatu premis.

Pekeliling itu diedarkan kepada semua syarikat kawalan keselamatan yang berdaftar di bawah kementerian berkenaan berikutan wujud kekeliruan orang ramai mengenai kuasa menyimpan dokumen sekuriti yang dikeluarkan kerajaan, termasuk MyKad, lesen memandu dan pasport.

Pegawai cuai kena potong gaji

Berita Harian

Oleh Hussain Said

Kerajaan Negeri Sembilan rugi lebih RM60,000 akibat kakitangan lalai jalankan tugas

SEREMBAN: Dua kakitangan kerajaan di Negeri Sembilan dikenakan tindakan dipotong gaji kerana kecuaian dan kelalaian mereka dalam tugas hingga menyebabkan kerajaan negeri menanggung kerugian lebih RM60,000.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, Datuk Norzam Mohd Nor, berkata kes pertama membabitkan seorang kakitangan yang cuai mengutip bayaran hingga menyebabkan kerajaan negeri kerugian kira-kira RM52,000.

Katanya, kes kedua pula membabitkan kecuaian kakitangan yang menyebabkan kenderaan milik kerajaan negeri terbabit dalam kemalangan hingga menyebabkan kerugian belasan ribu ringgit.

"Keputusan memotong gaji kedua-dua kakitangan terbabit diambil selepas Jawatankuasa Tatatertib berpuas hati dengan keterangan dan bukti kukuh ada unsur kecuaian ketika mereka menjalankan tugas hingga menyebabkan kerajaan negeri rugi.

"Tindakan itu juga adalah sebagai pengajaran dan peringatan bukan saja kepada mereka, tetapi kepada penjawat awam lain supaya fokus ketika menjalankan tugas masing-masing," katanya di pejabatnya di Wisma Negeri di sini, semalam.

Norzam bagaimanapun menegaskan kes disiplin dan tindakan tatatertib terhadap kakitangan kerajaan negeri masih rendah dengan tahun lalu hanya 11 kes yang dirujuk daripada keseluruhan jumlah pegawai dan kakitangan kira-kira 6,000 orang.

Beliau berkata, sebahagian kes disiplin yang dilaporkan itu membabitkan kesalahan ponteng dan tindakan memberi surat tunjuk sebab dan memberi kaunseling terhadap mereka sudah diambil.
"Kita harus adil dan tidak mengambil tindakan terburu-buru kerana ada kesalahan yang berlaku mungkin disebabkan kakitangan terbabit mempunyai masalah lain yang boleh diselesaikan apabila diberi sesi kaunseling.

"Namun, bagi kakitangan bermasalah yang dikategorikan sebagai tegar hingga tidak berubah walaupun teguran dan kaunseling sudah diberikan, kita tetap mengambil tindakan tegas sehingga ke peringkat buang kerja.

"Bagaimanapun, setakat ini belum ada pegawai dan kakitangan yang dikenakan tindakan itu. Saya berharap pegawai dan kakitangan kerajaan negeri menyayangi kerja dengan menjalankan tugas dengan amanah, jujur dan ikhlas," katanya.

E-Tanah more efficient

The Star

PUTRAJAYA: Amendments to the National Land Code 1965 will ensure a more efficient land office administration, said Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

Changes to the Act would include the e-Tanah system to be extended to the entire peninsula, following its successful implementaion in Penang last month.

Land talk: Najib chairing land council meeting in Putrajaya yesterday. On his right is Deputy Natural Resources and Environment Minister Datuk S. Sothinathan. — Bernama
“The pilot project in Penang, which promises to cut transaction time by half, is on schedule and is being implemented,” he told reporters after chairing the Cabinet committee meeting yesterday.

Najib said the amendments would be tabled at the next Parliament session.

Another proposed amendment is to empower state authorities to appoint agents to collect land premiums which is currently done through representatives of post offices and banks, he said.

The amendments would also allow permanent titles to be issued without having to first give temporary occupation licence, he said, adding that state authorities would also be allowed to approve applications to partition land that was less than 0.4ha.

Najib said another amendment would be to increase fines from RM10,000 to RM50,000 and the jail term from one year to five years for illegal extraction and removal of sand.

The Small Estate (Distribution) Act would also be amended to increase the value of small estates from RM600,000 to RM2mil.

“This will help in the smoother distribution of ancestral properties without having to go to court for a settlement,” he said.

Najib also confirmed that Sime Darby Bhd had been given the responsibility to lay the undersea power cable for the Bakun Dam project to generate power from Sarawak to Peninsular Malaysia.

“It will undertake the project but whether it will outsource it or not, that is something else,” he said.

The cable project will involve laying two 700km submarine cables from Tanjung Datu on the Sarawak coast to Johor, overland lines covering the 600km from Bakun to Tanjung Datu and overland lines from the landing site in Johor to Bentong, 300km away.