03 October 2007

BPR perjelas status hadiah perayaan

Berita Harian

Oleh Norfatimah Ahmad

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) menubuhkan Pusat Khidmat Nasihat Pemberian/Penerimaan Hadiah untuk memberi khidmat nasihat kepada orang ramai mengenai sama ada sesuatu hadiah atau cenderamata yang diberi pada musim perayaan, dikategorikan sebagai rasuah.

Pusat yang akan dikendalikan Bahagian Pemeriksaan dan Perundingan Ibu Pejabat BPR itu boleh dihubungi menerusi panggilan atau SMS ke dua talian khas iaitu 019-6000103 dan 019-6000104, selain laman web BPR, www.bpr.gov.my dan emel, hadiah@bpr.gov.my.

Ibu Pejabat BPR dalam kenyataannya di sini, semalam berkata pusat itu ditubuhkan berikutan pihaknya menerima banyak pertanyaan dan kemusykilan daripada orang ramai berhubung status sesuatu pemberian atau hadiah yang mereka terima sepanjang musim perayaan.

"Kerajaan memandang serius pemberian dan penerimaan hadiah terutama pada musim perayaan kerana jika dibiarkan, ia boleh membuka ruang rasuah apabila pemberian seumpama itu menjadi kemestian yang membabitkan urusan rasmi," katanya.

Mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan Seksyen 11 (a) Akta Pencegah Rasuah 1997 dengan jelas melarang pegawai awam atau swasta menerima hadiah yang bertujuan mendapat balasan atau keistimewaan membabitkan tugas dan kuasanya.

Selain itu, penjawat awam tertakluk kepada Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 yang melarang mereka menerima atau memberi hadiah jika berkaitan tugas awam.

No comments: