23 October 2009

Bayaran Khas Kewangan RM500 Untuk Semua Penjawat Awam

KUALA LUMPUR, 23 Okt (Bernama) -- Bayaran khas kewangan sebanyak RM500 kini dipanjangkan kepada semua penjawat awam Gred 41 hingga Gred 54 serta pesara wajib, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Jumaat.

Beliau bekata bayaran khas itu akan dibuat pada Disember dan langkah itu memerlukan peruntukan tambahan sebanyak RM400 juta.

Bulan lepas, kerajaan mengumumkan bayaran khas kewangan itu kepada 860,000 penjawat awam kumpulan sokongan yang dibayar dua kali iaitu pada September dan Disember. Ia melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM430 juta.

Terdapat kira-kira 1.2 juta kakitangan awam pada masa ini, bermakna sebanyak 340,000 lagi penjawat awam dalam Gred 41 hingga Gred 54 akan menikmati faedah itu sekarang.

"Ini menunjukkan kerajaan amat prihatin dengan beban perbelanjaan yang ditanggung oleh penjawat awam dan pesara dan diharapkan mereka akan menggunakan pemberian ini dengan sebaik-baiknya," katanya semasa membentangkan Bajet 2010 di Dewan Rakyat.

Kerajaan, katanya menghargai komitmen dan kegigihan penjawat awam dalam memastikan pembangunan negara tercapai demi kesejahteraan rakyat.

Bagi mengalakkan pengunaan komputer, penjawat awam kini boleh membuat pinjaman kerajaan bagi maksimum RM5,000, sekali dalam setiap tiga tahun bermula tahun depan, berbanding sekali setiap lima tahun sekarang, katanya.-- BERNAMA

1 comment:

Anonymous said...

puas la hati para pegawai kerajaan gred 41-54 yang menyalak sebab tak puas ati tak dapat imbuhan rm500?

hahahaha...bermakna level u'all sama la ngan level kakitangan sokongan yang gred bawahan tu...kesiannnnnn...

so lepas ni apa lagik yang u'all nakk?? ada lagi yang tak cukup?? hahahaha...