17 February 2010

NUTP Mahu Kursus BTN Bagi Membolehkan Guru Nikmati Anjakan Gaji

KUALA LUMPUR, 17 Feb (Bernama) -- Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu Biro Tatanegara (BTN) segera mengadakan kursus kenegaraan kepada para guru bagi sesi 2010 untuk membolehkan mereka menikmati anjakan gaji.

Setiausaha Agung NUTP Lok Yim Pheng mendakwa beliau dimaklumkan oleh Kementerian Pelajaran bahawa tiada lagi kursus BTN dianjurkan khusus untuk para guru selepas kali terakhir ia diadakan pada penghujung tahun lalu kerana kekurangan peruntukan.

NUTP mahu pihak berkenaan mengkaji semula penganjuran kursus berkenaan demi menjaga kebajikan guru di negara ini yang mahukan pengesahan jawatan.

"Guru-guru tidak berpuas hati dan marah kerana satu daripada syarat untuk disahkan dalam jawatan adalah wajib menghadiri dan lulus kursus BTN.

"Kumpulan guru yang lulus PTK Aras 4 juga tidak dapat menikmati anjakan gaji kerana mereka tidak diberi peluang menghadiri kursus itu sedangkan pengesahan jawatan adalah amat penting kepada mereka," dakwanya ketika dihubungi Bernama di sini Rabu.-- BERNAMA

No comments: