02 October 2009

PDRM kekurangan tenaga penyiasat

Berita Harian

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengalami kekurangan pegawai penyiasat yang serius di seluruh negara, sekali gus menimbulkan bebanan tugas terhadap pegawai sedia ada dalam perkhidmatan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin, berkata keadaan itu menyebabkan ada pegawai penyiasat terpaksa mengendalikan purata 20 kertas siasatan sehari, lebih-lebih lagi berlaku peningkatan kes jenayah sejak kebelakangan ini.

“Kita menyasarkan seorang pegawai untuk 10 kertas siasatan. Itu nisbah yang paling ideal dalam memantapkan operasi JSJ, selain meningkatkan keberkesanan proses penyiasatan dan kadar penyelesaian kes jenayah.

“Bagaimanapun, sasaran itu masih belum dapat dicapai dengan seorang pegawai terpaksa mengendalikan 20 kes sehari. Kita sepatutnya dapat pertambahan tetapi masih belum dapat dilaksanakan atas pelbagai faktor, termasuk ekonomi,” katanya kepada pemberita semalam.

Beliau sebelum itu menyaksikan majlis terima tugas Timbalan Pengarah JSJ (Risikan/Operasi) Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah dan Timbalan Pengarah JSJ (Siasatan/Perundangan) Pasukan, Datuk Acryl Sani Abdul Sani di Maktab PDRM Cheras.

Katanya, tugas seorang pegawai penyiasat tidak hanya bertumpu kepada kertas siasatan, sebaliknya semua laporan dibuat orang ramai, dengan mereka perlu ke lokasi kejadian memeriksa sama ada ia berunsur jenayah atau sebaliknya.

“Di Petaling Jaya saja, purata 1,000 laporan diterima setiap hari. Ini semua perlu dianalisis sebelum kertas siasatan dibuka. Ini yang mengambil masa dan menjadikan tanggungjawab kita lebih berat. Orang ramai meletakkan harapan tinggi pada kita untuk menyelesaikan kes jenayah,” katanya.

No comments: