30 December 2008

Skim gaji pegawai BPR tak menarik

RANG Undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2008 diluluskan dan mula berkuat kuasa pada 1 Januari ini bagi menggantikan Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Pelbagai usaha dilakukan kerajaan terutama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk menjayakan penubuhan SPRM menggantikan Badan Pencegah rasuah (BPR) bagi memantap lagi undang-undang untuk menghapuskan rasuah dan penyelewengan dengan lebih berkesan.

Di samping itu satu skim gaji baru yang lebih baik dan menarik berbanding dengan kakitangan awam lain diumumkan Perdana Menteri untuk memberi semangat dan perangsang supaya pegawai SPRM dapat menjalankan tugas mereka dengan lebih dedikasi.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 24 Disember lalu, memberi taklimat khas kepada pegawai BPR mengenai Skim Gaji Baru (Khas) untuk pegawai BPR bertempat di Ibu Pejabat BPR di Putrajaya.

Pegawai BPR yang hadir sungguh terharu dengan kehadiran pegawai JPA dan mengharapkan skim gaji baru itu betul-betul akan memberi manfaat kepada mereka. Semua sedia maklum pegawai BPR sangat memerlukannya bukan kerana untuk kepentingan diri sendiri tetapi untuk kegunaan ketika menjalankan siasatan.

Pengalaman saya sendiri yang lama berkhidmat dengan BPR, ketika menjalankan siasatan, biasanya kami memerlukan wang untuk dibelanjakan atas tugas rasmi seperti membayar dan belanja rakan setugas atau bawahan atau saksi makan dan minum kerana membantu menjayakan tugas kita di luar pejabat terutama di luar waktu bertugas.

Amalan ini sebenarnya menjadi satu kemestian atau tradisi di BPR sejak sekian lama. Setiap pegawai penyiasat BPR memerlukan bantuan rakan untuk menjayakan kes mereka. Pegawai penyiasat BPR tidak boleh bersendirian menjalankan siasatan kerana setiap kes BPR, biasanya membabitkan ramai saksi.

Pengalaman saya yang berpuluh tahun berkhidmat, setiap satu kes BPR biasanya tidak kurang daripada 20 saksi, malah ada kalanya melebihi 100 saksi bergantung kepada kes. Bayangkan begitu ramai saksi yang perlu seorang pegawai penyiasat hadapi.

Bagaimana jika pegawai penyiasat ada 10 kes atau lebih dalam satu-satu masa. Wang belanja amat diperlukan untuk menjayakan kes. Ini sangat berlainan dengan kakitangan awam lain yang tidak perlu keluar belanja kecuali untuk diri sendiri bagi menjayakan tugas mereka kerana tugas mereka hanya di pejabat.

Berbalik kepada skim gaji baru tadi, selepas taklimat diberikan JPA, alangkah terperanjatnya kami, selepas dimaklumkan kami hanya diberikan satu kenaikan gaji tahunan saja, tanpa tambahan kepada elaun yang sedia ada.

Ini bermakna pegawai BPR yang berkelulusan diploma hanya memperoleh lebih kurang RM68 sementara berkelulusan Ijazah memperoleh RM98 saja mengikut skim baru. Ia di luar jangkaan kami, malah ada daripada pegawai BPR yang baru dinaikkan pangkat tetapi belum disahkan di dalam jawatan hanya memperoleh kenaikan RM12 saja.

Persoalan yang timbul ialah adakah peruntukan sebanyak itu dikatakan `skim gaji baru yang baik dan menarik’ seperti diumumkan kerajaan. Dalam pada itu, kami diwajibkan memberi opsyen supaya bersetuju dan jika tidak bersetuju akan dibersarakan.

Ramai pegawai BPR merasakan tertipu dengan helah JPA kononnya mereka bukan Menteri Kewangan yang boleh meluluskan peruntukan yang lebih untuk skim gaji baru berkenaan. Saya berasa hairan adakah JPA tidak berbincang terlebih dulu mengenai peruntukan baru untuk diberikan kepada BPR (SPRM).

Saya berharap Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri dapat campur tangan untuk mengatasi masalah ini. Pada saya JPA tidak berlaku adil dalam pemberian satu Skim Gaji Baru BPR (SPRM) dan adalah tidak munasabah hanya diberi satu kenaikan gaji tahunan saja, sedangkan seluruh negara sedia maklum dan dihebohkan dengan satu skim gaji lebih baik dan menarik berbanding kakitangan awam lain.

PEGAWAI BPR PUTRAJAYA
Putrajaya.

No comments: