05 January 2007

Syor naik gaji banteras gejala rasuah

KERAJAAN disaran supaya mengkaji semula gaji minimum kakitangan awam, khususnya kumpulan sokongan sebagai satu daripada langkah untuk membanteras gejala rasuah di negara ini.
Pengerusi Bernama, Datuk Mohd Annuar Zaini berkata pendapatan dan imbuhan yang tidak mencukupi untuk menanggung keperluan keluarga, mungkin mendorong seseorang kakitangan awam terjebak dalam rasuah untuk kelangsungan hidup.

“Gaji yang rendah tidak dapat menampung kehidupan di bandar raya. Untuk meneruskan kehidupan, mereka terpaksa membuat pilihan sama ada melakukan kerja sambilan atau menggunakan kuasa dalam perkhidmatan awam,” katanya.

Mohd Annuar berkata demikian pada Seminar Kebangsaan ‘Abdullah Ahmad Badawi, Tiga Tahun di Putrajaya: Menjejaki Pencapaian dan Strategi Masa Depan Negara’ yang diadakan di sini, semalam

Beliau berkata, berkata kerajaan harus sedia menerima hakikat bahawa gejala rasuah masih berlaku dan berusaha mencari jalan penyelesaian secara holistik bagi membendung masalah berkenaan.

Katanya, kerajaan harus memikul tanggungjawab yang besar untuk memastikan rakyat yang hidup tertekan dapat dibebaskan daripada belenggu kesusahan dan menikmati kehidupan yang lebih baik.

Mohd Annuar berkata, gelaja rasuah kedua yang mencemarkan perkhidmatan awam dilakukan pegawai yang memiliki kuasa lebih besar tetapi bernafsu untuk hidup melampaui kemampuan pendapatan mereka.

Katanya, penyelesaian bagi gejala rasuah jenis itu memerlukan ketegasan kerajaan dan pegawai kanannya yang harus dicontohi seperti bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Bakri Omar dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Selain itu katanya, media kerajaan juga perlu lebih berani mendedahkan kepincangan yang berlaku.

Terdahulu, Mohd Annuar berkata, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ialah seorang ‘nakhoda’ baru melayarkan bahtera negaranya melangkah usia 50 tahun selepas mencapai kemerdekaan.

“Pelayaran ke destinasi baru turut memerlukan kelasi baru dan anak kapal yang memiliki wawasan serta minda yang sama dengan nakhoda baru,” katanya.

Beliau berkata Perdana Menteri memerlukan mereka yang dapat sama-sama mengharungi cabaran dan membantu beliau menentukan arah pembangunan negara bagi mencapai matlamat Wawasan 2020. – Bernama

No comments: