24 February 2007

Kilasan: Pelantikan PTD perlu ambil kira sensitiviti penjawat PPPS

PENGUMUMAN 518 jawatan tambahan oleh Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, baru-baru ini, melakar sejarah kerana buat pertama kali membuka perjawatan pegawai bertaraf siswazah di jabatan pelajaran negeri (JPN) kepada Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD).

Antara jawatan disandang PTD di JPN ialah Ketua Sektor Khidmat Pengurusan dan Pembangunan (KPP), iaitu bukan jawatan baru tetapi selama ini ia disandang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS).

Bagaimanapun, PPPS tidak perlu bimbang kerana Menteri Pelajaran memberi jaminan bahawa dua jawatan tunggak di JPN, iaitu pengarah dan timbalan pengarah tetap dikhaskan kepada PPPS, bukannya PTD.

Sekiranya berlaku sedikit ketidakpuasan mengenai kemasukan PTD ke JPN, tentulah di kalangan PPPS kerana ia dilihat sebagai pembuka pintu kemasukan lebih ramai pegawai kumpulan berkenaan dalam pen- strukturan pegawai peringkat tinggi di Kementerian Pelajaran secara keseluruhan.

Jika ini berlaku, ia petanda kepada pengucupan peluang PPPS dalam menjawat jawatan tinggi untuk pelbagai perjawatan di kementerian.

Ada pihak mengatakan pengambilalihan jawatan Ketua Sektor KPP seperti diumumkan itu menyebabkan pengurangan jawatan yang selama ini disandang oleh PPPS. Apakah PTD juga akan ditempatkan di pejabat pelajaran daerah (PPD) tidak lama lagi?

Kemungkinan PTD juga ditempatkan di institut perguruan dan sekolah menengah berasas, setidak-tidaknya mengisi satu jawatan bertaraf penolong pengarah atau penolong pengetua sama ada untuk salah satu jawatan penolong pengetua sedia ada atau pengwujudan jawatan baru yang bertanggungjawab khusus dalam bidang pengurusan dan kewangan.

Kita berharap keputusan kerajaan dalam menempatkan PTD di JPN dan kemungkinan diperluaskan ke rangkaian pendidikan lain seperti PPD dan sekolah itu tetap mengambil kira peluang dan sensitiviti PPPS. Kita percaya kemasukan PTD akan diterima dengan senang hati jika kedua-dua aspek itu dipelihara dan dikekalkan.

PPPS juga tentu mempunyai aspirasi sama dengan kerajaan dalam usaha membangunkan pendidikan negara, termasuk untuk program raksasa jangka pendek, iaitu menjayakan pelan pendidikan dan memperkasakan pendidikan luar bandar seperti diumumkan Perdana Menteri di Sabah, minggu lalu.

Kombinasi kepakaran pegawai sedia ada dalam PPPS dan kemasukan PTD yang mempunyai kepakaran tertentu terutama dalam bidang pengurusan dan kewangan itu adalah elemen yang sudah tentu dapat memacu harapan kerajaan serta rakyat untuk melihat pendidikan negara mencapai kegemilangan termasuk di luar bandar yang masih mempunyai jurang perbezaan.

Apa yang ingin dilihat ialah wujudnya penggemblengan usaha di kalangan dua kategori perkhidmatan kerajaan itu, bukan pergeseran, pertelagahan atau curiga mencurigai antara satu sama lain.

Sekiranya ada pegawai PTD ditempatkan di PPD atau sekolah kelak, hendaknya bukanlah kejayaan memperoleh jawatan itu menjadi keutamaan, tetapi keberkesanan perkhidmatan bagi semua urusan dalam bidang yang dikatakan mereka mempunyai kepakaran dan pengkhususan yang lebih berbanding PPPS. Peningkatan dan perubahan mesti berlaku supaya mereka tidak diperlekehkan.

Bagi PPPS sendiri, mereka tidak seharusnya curiga terhadap kemasukan PTD kerana kerajaan sentiasa berusaha menambahkan jumlah penyandang bagi jawatan sedia ada, termasuk pada peringkat tertinggi seperti penambahan kepada lapan Pengarah JPN bertaraf Jusa C daripada lima sebelum ini.

Sementara itu, difahamkan lebih banyak jawatan pengetua cemerlang yang juga bertaraf Jusa C akan diumumkan tidak lama lagi. Ia peluang sangat istimewa dinikmati PPPS kerana pelantikannya terbuka yang diasaskan kebolehan dan keupayaan bukan mengisi kekosongan. Justeru ia menyediakan kesempatan yang tidak terhad.

Pengumuman dan pelantikan baru di JPN dan PPD, kita berharap akan melenyapkan jawatan "sangkut" di kedua-dua institusi itu. Selama ini sekolah menjadi korban apabila ada guru dari sekolah lain dipinjamkan berkhidmat di JPN atau PPD. Guru berkenaan membantu mengurangkan beban kerja di JPN dan PPD, tetapi beban itu berpindah ke sekolah asal mereka kerana tiada guru ganti.

Malah perjawatan 'sangkut' ini bukan saja berlaku dalam kategori pegawai berijazah, tetapi pada peringkat pengurusan biasa seperti kerani yang dipinjamkan secara kekal oleh JPN atau PPD. Kita berharap perkara seperti ini diberi perhatian segera.

No comments: